KESKUSTELUT > RISTIKOT > ERIKOISIA RISTIKOITA

10094. Erikoisia ristikoita

iso S4.4.2022 klo 20:05
Ristikon voi laatia rutiininomaisesti niin että valitsee sopivan pääkuvan, kehittää siitä lähtevän lauseen tai lauseita ja sen jälkeen punoo näiden ympärille muut sanat niin hyvin kuin taitaa.

Toisaalta laatijalla voi työhön ryhtyessään olla mielessään jokin erityinen juttu, joka liittyy ristikon sisältöön tai rakenteeseen. Tässä säikeessä olen kiinnostunut juuri tällaista erikoisista ristikoista. Millaisia juttuja iloksemme ja vaivaksemme on keksitty? Jos on tiedossa, niin kuka teki, missä ja milloin julkaistu? Olipa se juju millainen tahansa ja ratkojien mielestä hauska tai naurettava, jokainen ennalta lukittu juttu rajaa laatijan valinnanvapautta ja tätä kautta lisää laadinnan haasteellisuutta. Tällaiseen vaivautuvat ansaitsevat enemmän arvostusta kuin vähemmän vaivautuneet!

Sivuston sääntöjä kunnioittaen, ei ratkontaa auttavia paljastuksia silloin kun ristikon palautusaikaa on jäljellä, ja parin viikon rauhoitusaika silloinkin jos kyseessä ei ole palautettava tehtävä. Karenssi ei päde, jos erikoispiirre on julkaistu ristikon yhteydessä tai se on nähtävissä silmällä ristikkoa ratkomattakin, esimerkiksi piilokirjaimettomuus, suuri aukio tai poikkeuksellisen korkea sanojen keskipituus.

Ensimmäiseksi esimerkiksi lykkään äskettäin putkahtaneen kysymyksen: onko kukaan laatinut ristikkoa jonka ratkaisusanoissa ei ole käytetty muita vokaaleita kuin A? Vastaus saatiin, kun asiasta epäilty Juha Hyvönen tunnusti. Sellainen oli kansiristikkona Sanasepossa 3/2005. Saimme jopa linkin tuohon ristikkoon:
https://sanasepot.fi/sanaseppo-maistiaiset/ss-2005 -3-s01.pdf

Toisena esimerkkinä Antti Viitamäen oma Sanaseppoon liittyvä paljastus: "Olen kerran tehnyt ristikon, jossa kaikki vihjeet olivat kuvia (Sanaseppo 2/2000). Ainoita poikkeuksia olivat muutamat erikoismerkit, mutta ensimmäistäkään kirjainta ei vihjeissä ollut."

Tarkoitukseni ei ollut erityisesti yllyttää Sanaseppoihin liittymiseen, mutta jos joku nyt vahingossa saa sellaisen päähänsä niin olkoon menneeksi.
2. iso S4.4.2022 klo 20:06
Seuraavaksi jaan muutaman ristikko-alan "elämäntapa-Oscarin".

Ensimmäinen menee konkarilaatija Pekka Joutsille. Vahvistamattomat huhut väittävät, että hänen laatimissaan ristikoissa on ollut sirkkelimiehen sormin laskettavissa oleva määrä virheitä. Jos se pitää paikkansa, niin tekevälle sattuu, vaikka tässä tapauksessa todella, todella harvoin.

Toinen ja kolmas erityisesti Iltiksen Uutis- ja Histis-ristikoista Erkki Vuokilalle ja Teemu Palloselle. Uutisristikko on hyvä esimerkki siitä, että laadukkaan ristikon voi loihtia yllättävän nopeasti ja luotettavasti, vaikka teemalauseet eivät välttämättä ole helpoimmasta päästä ja aikataulu on tiukka. Histiksessä aikaa on enemmän, kun historia ei heti vanhene, mutta teemasanojen osuus ristikoista ylittää kohtuuden rajat. Silti muu sanasto on hyvää ja ja kaikki, vihjeet mukaan lukien, on annosteltu niin hövelisti että yleensä ristikko täyttyy vaikka ei kaikkea teemasta kumpuavaa ennalta tietäisikään. Siinäpä oppii. Tietoa ilman tuskaa, mikäs sen parempaa?

Neljäs kaikesta huolimatta (ja Hesarin ristikoiden ratkojat ymmärtänevät sanamuodon) Aulis Lehdolle, joka on omalta osaltaan vaikuttanut paljon ristikoiden evoluutioon. Yhtenä tähän säikeeseen olennaisesti liittyvänä esimerkkinä mainitsen 19.6.2008 julkaistun ristikon numero 2489. Se oli entisen isokokoisen Hesarin aukeaman kokoinen juhannusristikko, jossa kiersi jättimäisenä spiraalina tällainen tajunnanvirta:
eletään parasta keskikesän aikaa
ehkä tuttu tango raikaa
pakkanen kai poissa
ja halla pian taas pelloissa
käki jossain kukkuu
joku utra liivittä sepalus auki hukkuu
muutama ristikoitansa googlestakin ratkoo
tai saunansa kiuaspuitakin katkoo
illan isäntä myös grillaa
tomera puoliso, suolta kenties tulee hillaa
kyläkaupan toiminta virkeää
mikäli vain töiltä kerkeää
kypsyi mansikka marja
tallessa uusintasarja
rakennetaan jo makkia
että voi kakkia
entää elo tää

Lopuksi Oscar-ehdokkuus perintöprinssi Juha Leinoselle, joka kulkee Joutsin viitoittamalla tiellä, eli tavaramerkkinä on tiukka virheettömyys. Känkkäränkät halkeavat kiukusta kun eivät pääse besserwisseröimään.

Monia muitakin ansioituneita laatijoita on, mutta näillä menen nyt ja tässä.
3. iso S4.4.2022 klo 20:06
Vanhaa sanontaa mukaillen: maasta se isokin ponnistaa. Sivupersoonani, jonka nimeä en halua kytkeä nikkiini, on jonkin verran laatinut. Historiaa kaivelemalla löydän tänne muutaman esimerkin.

Eki mainitsee jossakin säikeessä laatineensa ristikon jonka nimi oli Aton. Sen ratkaisusanoissa ei ollut yhtään A-kirjainta. Itse olen laatinut ristikon, jonka nimi oli Ei auo. Siinä ei ollut yhtään A-, U- eikä O-kirjainta. Suoritusta helpotti ristikon tavallista pienempi koko, 17*13 ruutua. Se julkaistiin Taskuristikon numerossa 1/1998. Lehti on ajat sitten kuollut hapenpuutteeseen. En ota täyttä vastuuta siitä.

Lehdon spiraalissa on se pieni kauneusvirhe, että se rikkoo ristikkosääntöjä. Sanojen pitäisi kulkea vasemmalta oikealle tai ylhäältä alas ja tuossa edellä mainitussa monet sanat uivat vastavirtaan. Pitää tietysti paikkansa sekin että säännöt pitää tuntea jotta niitä voi taitavasti rikkoa. Niin tai näin, korjasin tuon epäkohdan, mutta jouduin tyytymään huomattavasti lyhyempään: "ammatiltani olen saippuakauppias ja nimeni on Otto Nenonen." Lause oli väännetty sellaiselle mutkalle että kolme vastavirtaan kulkevaa sanaa olivat palindromeja ja näin ollen ne pysyivät sääntöjen rajoissa. Tästä olen aiemmin julkaissut näytteeksi kuvan:
https://aijaa.com/rmEajY

Tämä on julkaistu lehdessä Suuri Ristikko Kilpa 7/2000, siis ennen Lehdon spiraalia. En voi kuitenkaan vaatia kunniaa idean keksimisestä. Varmaan noita on ollut muitakin, minullakin oli kimmokkeena Ilari Lindholmin ristikko. Siinä oli pääkuvana tyhjä ruutu, josta lähti ratkaisulause "olisin laittanut tähän kuvan orangista mutta Korkeasaaressa ei ollut orankia enkä viitsinyt lähteä Borneoon karvaista serkkuani kuvaamaan kun en ole vielä edes Turussa käynyt". Varmaan yksi pisimpiä ratkaisulauseita. Suuri humoristi, ei mua ennen syntynyt mutta luultavasti jälkeheni jää.

Liiallinen erisnimien käyttö ärsyttää ja siksipä laaditaan myös erisnimettömiä ristikoita. Sellainen on mm. Juha Leinosen "erisnimetön tosihaaste!" lehdessä Suuri Ristikko 2/2022. Minulta löytyy melkein vastaava. Se ei kuitenkaan ole Eris-nimetön, sillä erisnimettömyyden pilaa (tahallisesti) Eris, eripuraisuuden jumalatar. Tämä julkaistiin Mantan Mainioissa 6/2016.

Ristikkoon on mahdollista kätkeä lävistäjän suuntaisia sanoja, joille voi antaa vihjeen tai jättää ne salasanomiksi, eräänlaisiksi pääsiäismuniksi, jotka ratkoja huomaa tai sitten ei. Olen kahteen ristikkoon piilottanut tuollaisen kunnianosoituksen kahdelle naisoletetulle. Ensimmäinen oli "tell Laura I love her". Tätäole ei syytä ottaa liian kirjaimellisesti, kyseessä on miniäkokelas jonka rakastaminen jää pojan hommaksi. Laura oli ihan normaalisti vihjattuna sanana ja muut piti vain älytä lukea viistoon. Toinen oli pelkkä etunimi, joka jätettäköön syyttömän suojelemiseksi mainitsematta. Sen verran voin paljastaa että nimi muodostuu kahdesta lyhyemmästä etunimestä. Tämän säikeen kannalta oleellista näissä ei ole sisältö, vaan temppu.

Voitte huokaista helpotuksesta, luovutan puheenvuoron.
4. Eki4.4.2022 klo 21:20
Tässä yhteydessä voi mainita, että Teemu Pallosen edellinen kaksitähtinen SK oli AOU-vapaa.

Minun tehtäväni Aton taisi olla krypto.
5. Eikka4.4.2022 klo 21:52
Syödäänköhän Etonissa lisäaineetonta ruokaa?
6. Eki4.4.2022 klo 21:59
Nytpä muistankin, että Markku Nylundilla oli 80-luvun alussa Sanasepossa tonttu pääkuvassa ja otsikko AATON RISTIKKO. Markkuhan kuoli aika pian tuon jälkeen hyvin nuorena.
7. ++juh4.4.2022 klo 22:46
Markun AATON RISTIKKO oli Iisakin ristikoissa nro 12/1981. Ei minulla tuota lehteä ole, mutta Iisakki 2/1982 on, jossa julkaistiin Sanaseppojen ensimmäiset kerhosivut – lehdessä sattuu olemaan myös Markun ristikon ratkaisu.
8. Eki4.4.2022 klo 22:50
Kiitos, ++juh.

Viime vuosina on erikoisuuksiin erikoistunut varsin uusi laatija. Tuomas Holopainen. Niitä pitää joskus kerätä tähän. Mukana muun muassa monikoton ristikko.
9. Jiikoo4.4.2022 klo 22:56
Aatosta Ottoon ja ottamatta jättämiseen: eikös ystäviemme teekkareiden vappukin ole kohtsiltään käsillä? Sehän kestää kuulemani mukaan liki viikon, Oton päivästä (17.4.) Yrjön päivään (23.4.) ja mottona tupsulakkikansalla lienee ”Liika on aina liikaa, mutta kohtuus on liian vähän!”.

Oton teemaristikko?
10. Eikka5.4.2022 klo 07:08
Lainaus: 8. Eki 4.4.2022 klo 22:50
Kiitos, ++juh.

Viime vuosina on erikoisuuksiin erikoistunut varsin uusi laatija. Tuomas Holopainen. Niitä pitää joskus kerätä tähän. Mukana muun muassa monikoton ristikko.

Holopaisen musiikillisia tuotoksia moneen kertaan livenäkin kuunnelleena olisi mukava nähdä minkälaisia teoksia hänen ristikkonsa ovat. Valitettavasti tämän ilon olen kohdannut vain kerran, muistaakseni jossain ristikkolehdessä. Niitä tulee kuitenkin harvoin hankittua.
11. Jukkis6.4.2022 klo 10:50
Taannoin oli Sanasepossa sokkokrypto, jossa jokaisessa sanassa sen kutakin kirjainta oli vain yksi kpl. Oli muistaakseni J. Hyvösen laadinta.
12. ++juh9.4.2022 klo 20:45
Uusimman Sanasepon (1/2022) kansitehtävästäkin voi löytää jotain erikoista.
13. Iso S10.4.2022 klo 23:43
Äkkiseltään en huomannut kansiristikossa muuta erikoista kuin sen että välit Ruotsiin viilenivät. Skandit loistivat poissaolollaan. Löytyihän se sieltä kun oikein katsoin, mutta olenko ratkonut väärin vai onko aukkoja tiedoissani (no onhan niitä muutamia), kun tuntuu että erikoisuuden häntäpäässä olisi ollut käyttöä englantilaiselle tilavuusmitalle?
14. ++juh11.4.2022 klo 17:43
No niinpä olisikin kaivannut englantilaista tilavuusmittaa ja saksalaista kirjailijaa. Toteutusvaiheessa vaihdoin kaksi ratkaisusanaa muistamatta juuri silloin tuota ristikon erikoisuutta.
15. iso S11.4.2022 klo 19:58
Kuinkahan monta orporuutua on aiheutettu viime hetken muutoksilla? Niistä käy käry, jos muutoksen sivuvaikutusta ei huomaa ja ristikko pääsee julkisuuteen. Tästä olisit selvinnyt kuivin jaloin, jos et olisi vihjannut erikoisuudesta, koska sitä ei mainittu julkaisussa. Jos joku sitten olisi huomannut ja huomauttanut, olisit voinut pokkana väittää että koko juttu on vain satumaista sattumaa, poikkeamaa myöten, eikä ollenkaan tarkoitettu teko. Muuten, ennustajaukkona viittasin piilotettun erikoisuuden mahdollisuuteen viestissä 3.
16. Jaska11.4.2022 klo 22:14
Käyttöä olisi ollut iso S:n mainitsemien lisäksi vihjeille VÄHÄLÄ, JÄLKI, GRANDE.
17. Jaska11.4.2022 klo 22:18
... ynnä LAULU
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *