KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK 8/2025

11894. SK 8/2025

Ylläpito21.2.2025 klo 10:11
Tänä viikonloppuna Pekka Joutsin kaksipuolikas kuvaristikko ja Erkki Vuokilan piilosana.
2. Inga21.2.2025 klo 18:39
Sain ristikon valmiiksi, eipä ollut paha.
3. Eikka21.2.2025 klo 18:42
Lainaus: 1. Ylläpito 21.2.2025 klo 10:11
Tänä viikonloppuna Pekka Joutsin kaksipuolikas kuvaristikko ja Erkki Vuokilan piilosana.


Ehdin vasta vilkaista, mutta ovatko puolikkaat tähdet jatkossakin käytössä, toivottavasti?
4. Funny21.2.2025 klo 19:55
Parempi, jos ei olisi tähditystä ollenkaan. Jokainen sen kyllä huomaa muutenkin, onko ristikko vaikea vai helppo. Sitten riittäisi mielipiteitä siitä, mikä kulloinkin on ristikon vaikeustaso.
5. Lumieukko21.2.2025 klo 20:47
Minusta taas SK:n piilosanoissakin voisi olla tähditys. Ihmetyksekseni sitä ei ole näkynyt. Vasta-alkajana on vaikea tietää, mihin niistä edes kokeilla tarttua, kun ei ole hajuakaan niiden vaikeustasosta.
6. Eikka21.2.2025 klo 21:02
Lainaus: 4. Funny 21.2.2025 klo 19:55
Parempi, jos ei olisi tähditystä ollenkaan. Jokainen sen kyllä huomaa muutenkin, onko ristikko vaikea vai helppo. Sitten riittäisi mielipiteitä siitä, mikä kulloinkin on ristikon vaikeustaso.

Olisiko Funny sinun mielestäsi ollut parempi, jos loulutodistuksissasikaan ei olisi ollut ”tähditystä”? Olisihan se ollut kaikille helpompaa….
7. Funny21.2.2025 klo 21:11
Laulutodistuksissako? Tosiaan olisi ollut parempi.

Mutta mihin sinä niitä tähtiä tarvitset? Eihän tähdillä arvioida ristikoitten laatua millään tavalla. Olisi vain parempi, ettei ratkojalla olisi mitään ennakkoluuloja, vaan hän ratkoessaan huomaisi, mikä on vaikeustaso. Äläkä Eikka taas kerran sumuta sotkemalla toisiinsa liittymättömiä asioita!
8. Eikka21.2.2025 klo 21:24
SK-ristikoissa tähditys on lähes poikkeuksetta kohdillaan. 1 tähti kertoo sen, että ristikko voi toki olla laadukas, mutta vain hetken huvi. 2 tähteä on ehkä ”viihteellisin”. 3 tähteä on usein työläs, mutta ammattitaidolla laadittu. Onhan se mukava saada jotain osviittaa siitä minkätasoista savottaa on tarjolla. Puolikkaat ja jopa +:t ja -:t lisäisivät informaatiota.
9. Funny21.2.2025 klo 21:34
Luulenpa, että ne puolikkaat ainakin lisäävät jupinaa siitä, onko arviointi kohdallaan. Jokainen kuitenkin kokee vaikeustason omalla tavallaan. Välillä sattuu, että suurin osa ristikosta ratkeaa vauhdilla, mutta sitten jää pahasti jumiin johonkin kohtaan, jota ei satu ymmärtämään. Toinen ratkoja taas voi leikiten oivaltaa sen, mutta ei jotakin toista kohtaa.
10. Jaska21.2.2025 klo 23:46
ratkoja jupiset
riimisi rupiset
hatuttaa tähdet
siksipä lähdet
vihoissas vaatimaan
tähdittä laatimaan
11. Elva22.2.2025 klo 09:25
Viihdyin erinomaisesti Joutsin kakspuolikkaan parissa. Ainakin minulle siinä oli useita mainioita knoppikohtia.
12. Jiikoo22.2.2025 klo 11:31
Tähdet (2½) kohdallaan, eikä Pikin Eelis (salanimi) ollut paha ollenkana sekään. Nautittavia molemmat.
13. Heppu22.2.2025 klo 12:22
Kyllä minusta tähditykset ovat hyväksi. Nyt ajattelin että ei ole kaksipuolikas, mutta oikea alakulma perusteli sen minulle sittenkin. Ratkaisussani Samin piilokirjain jäi mystiikaksi. Hyviä knoppeja, kuten Benin vierellä.
14. Lumieukko22.2.2025 klo 14:12
Onkohan täällä ketään SK:n ristikko-/piilosanatoimituksesta paikalla? Kysyisin, miksi piiliksissä ei ole tähditystä? Voisiko niihin saada sellaisen?
15. Ylläpito22.2.2025 klo 15:20
Piilosanojen tähditys on vielä vaikeampaa kuin ristikoiden, niissä ei samalla tavalla myöskään tarvitse pyrkiä tasaisuuteen.
16. Lumieukko22.2.2025 klo 20:36
Lainaus: 15. Ylläpito 22.2.2025 klo 15:20
Piilosanojen tähditys on vielä vaikeampaa kuin ristikoiden, niissä ei samalla tavalla myöskään tarvitse pyrkiä tasaisuuteen.

Piilosana-noviisina luulisi, että niissäkin olisi eritasoisia kuten ristikoissa ja että taso, olipa sitten helppo tai haastavampi, olisi sama läpi koko tehtävän.

Kiinnostaisi tietää, miksi piiliksissä ei tarvitse pyrkiä tasaisuuteen?
17. Eikka22.2.2025 klo 20:57
Olen ratkonut (vain SK-piiliksiä) muutaman vuoden. Eipä ole juurikkaan tullut omasta mielestä vaihtelua vaikeustason suhteen.
18. TKu22.2.2025 klo 21:32
Lainaus: 17. Eikka 22.2.2025 klo 20:57
Olen ratkonut (vain SK-piiliksiä) muutaman vuoden. Eipä ole juurikkaan tullut omasta mielestä vaihtelua vaikeustason suhteen.

Minä olen ratkonut SK:n piiliksiä kohta 10 vuotta. Mielestäni niiden vaikeusaste vaihtelee merkittävästi. Helpot ovat muutamaa sanaa vaille täysiä yhden läpikäyntikierroksen jälkeen ja tulevat täyteen toisella kierroksella, vaikeita taas saa hieroa useamman kierroksen ja joskus pitää jopa nukkua yön yli.

Perstuntumalta arvelen, että piilisten tähdittäminen olisi selvästi vaikeampaa kuin kuvaristikon.
19. iso S23.2.2025 klo 10:43
Minun kokemukseni piilosanoista on varsin rajallinen, etenkin verrattuna kokemukseeni kuvaristikoista. Piilosanojen osuus lienee enintään prosentin luokkaa. Lähes täydellisen tietämättömyyden suomalla varmuudella uskallan olla sitä mieltä, että Tku on oikeassa.

Yksi syy siihen on ihan rakenteellinen. Syystä joka ei ole minulle täysin selvä, piilosanojen luonteeseen näyttää liittyvän piilokirjainten tolkuton määrä. Kuvaristikoissa tuollaista joka toinen on piilokirjain -rakennetta ei suvaita. Siksi piilosanoissa saa oleellisesti vähemmän apua risteävistä sanoista. Jos joku vihje ei ota auetakseen niin siinähän ihmettelet, etenkin jos vihje vaatii sellaista tietoa jota ratkojalla ei ole. Kuvaristikossa käy helpommin niin että ongelmaksi jää vain yksi tai kaksi kirjainta. Silloin kielikorva saattaa auttaa täyttämään aukon tai aukot. Jos ei, niin on äärellinen vaiva googlata todennäköisesti sopivilla kirjaimilla, mutta ryddypä sovittelemaan kaikkia kirjainyhdistelmiä, kun sanasta puuttuu vaikkapa 6 kirjainta.

Tuollaisessa tilanteessa kyseinen kohta on yhdelle ratkojalle helppo ja toiselle liki mahdoton. Yhteismitallista tähditystä ei voi olla. Ei se kuvaristikoissakaan toimi täsmällisenä mittana kaikille, mutta on sentään useimmille suuntaa antava.

Toki luulen ymmärtävän laadintateknisen syyn tuohon rakenne-eroon. Laatijan pitää jo laatiessaan varoa laittamasta ristikkoon sellaista sanaa, jolle ei keksi kunnollista piilovihjettä. Kuvaristikon rakenteella tuppaa tulemaan ns. pakkosanoja, jotka änkeytyvät mukaan poikittaisten pakottamina. Siinähän sitten olet puhtaan paitasi kanssa, jos et keksi sellaiselle piilovihjettä. Sanojen valinnassa on paljon enemmän vapautta, kun rakentaa risumajaa eikä tiilitaloa.

Selitys hiukan ontuu. Visaisen ristikon laatijoilla on samansuuntainen ongelma. Kaikille tai ainakin lähes kaikille sanoille pitää keksiä tuore visainen vihje, mutta siitä huolimatta laadinta onnistuu kuvaristikoiden normaalia rakennetta käyttäen; parhailta laatijoilta jopa kauttaaltaan laadukkaita sanoja käyttäen.

Onko siis täysin kuolleena syntynyt sellainen ajatus, että joku asiakasystävällinen laatisi otsansa hiessä piilosanan, joka noudattaisi säädyllistä kuvaristikon rakennetta? Tuleehan siihen enemmmän sanoja ja siis enemmän työtä. Ratkojalle tulee enemmän ratkottavaa, mutta ratkomiseen kuluva aika ei luultavasti paljon lisäänny, kun poikittaisista saa enemmän apuja. Tällaiset tiivistämällä kevennetyt piilosanat voisivat toimia porttina piilosanojen maailmaan. Nykyisin kynnys on melko korkea.
20. iso S24.2.2025 klo 10:58
[Edelliseen liittyen poikkean vielä kauemmas otsikosta.

Aikoinaan minulle tuli "oikeiden" ristikkolehtien lisäksi kryptolehti. Sellaisille minulla ei ollut käyttöä, mutta Leenu, Liinu ja Tiinu -tyyppinen sukulaiseni oli kryptomaanikko, joten erinäisissä sukulaistapaamisissa toimitin niitä hänelle. Nykyään tauti on parantunut, mutta jossakin vaiheessa se oli niin ankara, että harvoin ilmestyvät lehdet eivät riittäneet hoidoksi.

Siispä valmistin nivaskan tee se itse -kryptoja. Otin tavallisen kuvaristikon ja arvoin Excel-makrolla kirjaimille numerokoodauksen. Nämä huijarikryptot kelpasivat neitokaiselle ihan hyvi, vaikka useimmissa niistä ei luultavasti toteutunur se kryptojen perussääntö, että jokaisen ristikossa esiintyvän kirjaimen pitää esiintyä vähintään kahdesti ja vähintään yhden pitää olla sanojen risteyskohdassa, eli molemmat/kaikki eivät saa olla piilokirjaimia.

Tämä liitty edelliseen sikäli että kryptoissa on samantyyppinen rakenne kuin piilosanoissa. Piilokirjaimia on niin paljon että kuvaristikkofanaatikkoa hirvittää, orporuuduista puhumattakaan. Sellaisistahan ei ole kryptoissa haittaa, kun "vihjeruuduissa" ei muutenkaan ole vihjeitä.

Sama kysymys on mielessä pyörinyt: miksi ei voisi tahallaan ja tarkoituksella laatia myös krypton "oikean" ristikon rakenteella. Vastauskin lienee vastaava kuin piilosanoissa: kirjainmäärän hallinta onnistuu helpommin silloin kun höttöinen rakenne antaa enemmän vapautta.]
21. Eki24.2.2025 klo 11:17
Kirpuissa oli aikoinaan tuollaisia kuvaristikkomallisia kryptoja, löysin säikeen jossa niistä keskustellaan.

https://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=867&a lku=3480
22. Mittarimato25.2.2025 klo 17:31
Sainpa ristikon valmiiksi, vaikken kuvan henkilöä tunnistanut. Nimenä toki tuttu. Puolustaudun sillä, ettei internetissäkään näytä olevan hänen kuvaansa. (En kyllä kovin ahkerasti etsinyt.)

Piilosana tuntui olevan helpompaa laitaa. Vs13:aa piti jonkun aikaa tuijotella ennen kuin selvisi. Ps5 oli vihjeenä aika hauska, kiitos siitä. :D

SK:n piilosanat ovat minusta aika lailla samaa vaikeusastetta koko ajan. Vaihtelua toki on, mutta sen verran pientä, ettei tähditys tunnu tarpeellislta. Pirkka-lehdessähän joskus julkaistiin selvästi helpompia piiliksiä. Haluaako yleisö sellaisia Kuvalehteenkin?
23. Alkuperäinen Ainikki25.2.2025 klo 19:27
SK:n ristikon saatesanat "Tämä taso on juuri ja juuri se, mihin saattaa pystyä.", suorastaan vaativat kannanottoa.

Kahden ja puolen tähden ristikko oli paljon helpompi kuin tähtensä. Sitä oli mukava ratkoa. Piilosana puolestaan oli naurettavan helppo.
24. Lumieukko26.2.2025 klo 07:38
Jankkaan vielä eli kysyisin ylläpidolta, mitä tarkoittaa, että piiliksissä "ei tarvitse pyrkiä tasaisuuteen"? (kommentti 15.) Ihan mielenkiinnosta kysyn, kun tämä lajityyppi uusi minulle ja haluaisin päästä siitä paremmin jyvälle.
25. Eki26.2.2025 klo 08:58
Saat tähän pian perusteellisen vastauksen.
26. Lumieukko7.3.2025 klo 12:37
Lainaus: 25. Eki 26.2.2025 klo 08:58
Saat tähän pian perusteellisen vastauksen.

Vastausta odotellen...
27. Lumieukko21.3.2025 klo 19:28
Lainaus: 25. Eki 26.2.2025 klo 08:58
Saat tähän pian perusteellisen vastauksen.

Edelleen vartoilen vastausta kysymykseeni...
28. Eki21.3.2025 klo 21:15
Pyynnöstä kerron piilosanojen tähdityksestä. Sitä siis ei yleensä ole. Se johtuu monista syistä.

Punaisessa Pelikaanissa piilosanat ovat kaikki kahden tähden kategoriassa. Se kuvaa tilannetta. Jokainen piilosana istuu laveasti siihen tähditykseen, jo pelkästään siksi, että kaikki eivät ole niiden kanssa yhtä sinut kuin kovimmat piilosanafanit.

Piilosanan tarkoitus ei yleensä ole olla kauttaaltaan supervaikea. Itse yritän olla hieman lempeämpi juonissa Iltiksessä verraten Suomen Kuvalehteen. Ajattelen, että siellä on enemmän ”sunnuntairatkojia”. SK on se pääareena näille. Siksi en koskaan tee siihen kovin helppoa. En kuitenkaan venytä vaikeutta väkisin. Ero Iltikseen ei ole suuri. En tahallisesti yleensä anna niin suoraan vihjettä, että se selviää suorasta vihjeestä kerran lukemalla.

Sitten tullaan piilosanoihin ratkojien kannalta. Ratkojien tietous on tärkeä seikka. Jos tietää jonkun pienen faktan, saa yhden ratkaisun nopeammin kuin muut ja saa risteäviä kirjaimia muihin. Laatijan on myös mahdotonta päätellä, missä järjestyksessä ratkoja vihjeiden kimppuun käy. Visaisimmassa kuvaristikossa ei meinaa saada yhtään sanaa. Piilosanassa kyllä löytyy aina aloituskohta, kun jaksaa lukea vihjeitä kylliksi. Ja siitä se lähtee etenemään. Laatija ei ole niin ilkeä, että laatisi ”mahdottoman” piilosanan.
29. Lumieukko22.3.2025 klo 19:47
Kiitos vastauksesta :) Olen piilosanoista toistaiseksi yhtä pihalla kuin lumieukko, mutta koetan päästä sisälle...
30. iso S23.3.2025 klo 13:23
Se voi olla paha juttu jos lumieukko pääsee sisälle. Todellinen sulaa pois ja kuvaannollinen voi jäädä koukkuun.

Suosittelen että laitat jäitä hattuun ja menet sohvalle makaamaan. Hinku voi mennä ohi. Tai sitten luet ajatuksen kanssa tämän:
https://sanaristikot.net/artikkelit/?p1=piilosan

Sen jälkeen käyt läpi jonkun piilosanan ratkaisun ja yrität tunnistaa jokaisesta vihjeestä, mikä niissä on suora vihje, mikä piilovihje ja minkä tyyppinen piilovihje oli kysymyksessä. Toista tarvittaessa, eri tehtävällä/tehtävillä tietysti.

Tämän pitäisi auttaa piilosanaa ratkoessa tunnistamaan piilovihjeiden tyypit, kun tietää, minkälaisia jippoja voi odottaa.

Jotkut kätköt on helppo huomata, jotkut piiloutuvat yllättävän hyvin. Kannattaa makustella lauseita ja katsoa, miten sanojen loppu ja seuraavan sanan alku sopivat yhteen.

Anagrammia sopii aina epäillä, jos jonkun sanan pituus tai peräkkäisten sanojen yhteispituus vastaa ilmoitettua ratkaisusanan pituutta.

Jos vihjelauseessa on jokin nimi, se ei yleensä ole siellä joutenpäiten, vaan on oleellinen osa vihjettä. Samoin jos vihjeessä on jollakin tavalla erityisesti silmään töksähtävä sana, jota siinä ei luultavasti olisi ns. normaalissa puheessa.

Takaperin lukemista kannattaa harjoitella ja harjoittaa, jos vihjeessä millään tavalla viitataan suuntaan. Esimerkiksi vaakasanoissa idästä, länteen, vasemmalle tai oikealta, pystysanoissa alhaalta, ylös, etelästä tai pohjoiseen, kaikissa sanoissa mikä tahansa viittaus peuuttamiseen, palaamiseen tai takaisin tulemiseen.

Taivutusmuodot voivat olla oleellisia, mutta eivät aina ole. Sinänsä harmillista.

Suoran vihjeen pitää aina olla järkevä, mutta piilovihjettä etsiessä ei pidä hairahtua ajattelemaan että vihje muilta osin kuvailisi järkevästi ratkaisusanaa. Sama juttu kuin kuvaristikon rakennevihjeet, joita Skytältä salaa kikkavihjeiksi nimitetään. Ilari on ylväs eikä silloin tarkoiteta että joku tietty Ilari olisi sen ylväämpi kuin kuka tahansa.

Vihjelauseissa voi myös olla "syntaktista sokeria" eli ylimääräisiä sanoja, jotka eivät osallistu ratkaisuun millään tavalla, mutta niiden avulla saadaan syntymään enemmän tai vähemmän järjellinen lause ja samalla ratkojaparka harhautetaan etsimään vihjettä sieltä missä sellaista ei ole. Kaikki vijeet eivät ole sellaisia tiivistettyjä helmiä, että ei voi poistaa yhtäkään kirjainta.

Kyllä se siitä. Ihan ratkomallakin kehittyy, mutta kehittymistä voi jouduttaa yrittämällä ymmärtää ilmoitettuja ratkaisuja. Joka tapauksessa riittävällä harjoituksella tulee mestariksi tai hermoraunioksi. Jos ei tule, niin harjoitus ei ole riittävää. VAroitettu on.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *