ARTIKKELIT > EVVK – EHKÄ VOISIN VIIKOITTAIN KOMMENTOIDA
↶ Takaisin Artikkeleihin
Kirjan kansi: EVVK – Erkki Vuokilan vuosikirja 2020

EVVK – Ehkä Voisin Viikoittain Kommentoida

Antti Skyttä avaa tänne kokemuksensa Erkki Vuokilan vuosikirjasta viikko viikolta.

Tietoa kirjasta ja ensimmäisen viikon tehtävät julkaisimme edellisessä artikkelissa.

Keskusteluun voit osallistua tämän sivuston keskustelupalstalla tai upouudella Sanaris-Facebooksivulla jonne linkitämme joka viikon artikkelin ja muutakin mielenkiintoista.

Tykkää meistä Facebookissa! Tykkääjien kesken arvomme kuukausittain kahdelle valinnan mukaan joko EVVK:n tai paketin Pelikaaneja.

Hakemisto

Hyppää viikkoon: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53

Viikko 21/2020

Yksityiskohta viikolta 21

Ventin veto

Viikon numero on 21, ventti. Ventti tunnetaan korttipelinä. Meillä oli aikanaan radion Sanasepot-ohjelmassa osio, jossa kuuntelijoiden piti luoda kulloinkin tietyt kriteerit täyttävä ilmaisu, jonka pituus oli tasan 21 kirjainta. Huomasimme, että 21 kirjaimeen saa mahdutettua monenlaista hauskaa.

Tällä viikolla juhlitaan koko joukkoa nimipäiviä. EVVK:n sivulta laskien nimipäiväsankareita on yhteensä 27 kpl. Viikon maanantai on yksi esimerkki siitä, kuinka samana päivänä nykyään löytyy useasta kohtaa vuotta sekä mies- että naissankareita. Tämän päivän viiden potran pojan poppooseen on sovitettu myös yksi tyttö, Eerika.

Viikon puolivälissä juhlitaan pyhäpäivän veroisesti helatorstaita. Sitä vietetään neljäntenäkymmenentenä päivänä pääsiäisestä, Kristuksen taivaaseenastumisen muistoksi. Sen ajankohta liikkuu, koska pääsiäisen paikka liikkuu. Se sijoittuu toukokuun ja kesäkuun alun väliselle jaksolle.

Vakiotehtävien (krypto, avoristikko, piilosana) lisäksi tällä viikolla löytyy kuva-arvoitus. Maailma kylässä -festivaalin (joka piti järjestää 23.–24.5.) kunniaksi 14 itsenäistä valtiota esitetään kuva-arvoituksen muodossa. Yhtä lukuun ottamatta (alimmainen, jossa miehellä puhekupla: ”Vaimo antoi käskyn!”) nämä löytyivät helposti. Tosin mielestäni yksi, kasvin piirroksella ilmaistu, ei ollut kuva-arvoitus, vaan kasviopillinen tunnistustehtävä.

Pysähdytään muihin tehtäviin lopusta alkuun. Piilosana on tuttua vakiotavaraa, helpohko, mukavasti etenevä ja useamman hauskan ahaa-elämyksen tarjoava. Paras vihje tällä kertaa ps 9: ”Päivystävä upseeri karamellilta hakee yhteyttä politiikkaan, mutta voi mennä myös päin seinää.” (9) Tällä kertaa Erkki on löytänyt yhteensä kymmeneen vastaussanaan yhteyden juuri tähän viikkoon.

Avoristikko on sillä rakenteella, josta siinä eniten tykkään: eripituisia sanoja, jokaisella rivillä ei välttämättä yhtä monta sanaa. Yhtä monen sanan rivit jotenkin kahlitsevat, uskon, että myös laatijaa. Pääkuvasta ja siihen liittyvästä infosta havaitsemme, että harmonikkataituri Merja Ikkelä on päässyt eläkeikään, 65-vuotispäivää juhlittiin 23.5. Kuinka aika todella rientää!

Wikipedian mukaan Merja Ikkelä on harmonikkataiteilija, pianisti, säveltäjä ja sovittaja. Hän esiintyi jo lapsena (josta minun omat muistikuvani ovat) opettajansa Lasse Pihlajamaan kanssa. Hän on esiintynyt yhtyeissä Katriina Honkanen ja Tulilintu sekä Nasevat kurtut. Hänen pääsoittimensa on piano. Hän on sanonut: ”En edes halunnut opiskella mitään haitarin örinää. Pianolle oli barokit ja rokokoot ynnä muut.”

Krypton pääkuva kunnioittaa Euroopan kansallispuistopäivää 24.5. Se oli minulle varsin hämäävä kuva. Kun lopulta keksin sen, sujui ratkonta ilman kummempia jumiintumisia maaliin saakka.

Viikon hönötettävä on Aarne Ervi, yksi nimekkäimpiä arkkitehtejämme, jonka syntymästä oli 110 vuotta 19.5. Ratkojille Aarne Ervi on tullut tutuksi ristikoihin mainiosti passaavan sukunimensä ansiosta. Hänen tunnetuin työnsä oli Tapiolan keskustasuunnitelma. Huomattava oli myös Helsingin yliopiston Porthania-rakennus. Ervin toinen puoliso oli näyttelijä Rauni Luoma. Hän kuoli 67-vuotiaana vuonna 1977.

Vuoden 2020 viikko ventti on koettu. Ei se kuitenkaan vetänyt ventiksi, ja se on hyvä juttu.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 20/2020

Aukeama viikolta 20

Tiu täynnä

Nyt pällisteltävä viikko on vuoden kahdeskymmenes eli tuttua ristikkotermiä käyttääkseni olemme päässeet viikko viikolta kimpassa elämisessä tiuhun asti. Onhan viikko mukavan näköinen myös numeroina: 20/2020.

Jälleen kiintyy huomio siihen, kuinka monilla etunimillä on joku muukin merkitys. Tämän viikon nimpparisankareita ovat mm. Lotta, Kukka, Esteri, Maila ja Maili. Viikkoon mahtuu myös kaksi liputuspäivää: Snellmanin päivä ja kaatuneitten muistopäivä.

Tehtäviä on vain kolme, neljännen paikalla on anagrammitarina Anna-Kaisa Hermusesta, jonka kuolemasta tuli kuluneeksi vuosi 13.5. Anagrammitarinassa nimestä tehdään mahdollisimman monta järkevää anagrammia, ja niiden ympärille nivotaan jokin yhtenäinen tarina. Anna-Kaisasta on tässä tarinassa yhteensä 18 anagrammia. Anna-Kaisa Hermunen syntyi 17.2.1948 Laukaan kunnassa. Hän tuli kuuluisaksi MTV3:lla juontamastaan haastatteluohjelmasta Hermunen. Hän oli kuollessaan 71-vuotias.

Tehtävistä ensimmäinen on tuttuun tapaan krypto. Siinä on poikkeuksellisesti vain 22 kirjainta. Merkittävää mielestäni on, että siinä esiintyy vain 7 vokaalia normaalin 8 asemesta. Liikkeelle lähtö on nyt todella helppo: avainsanan vihjeenä on MUISTOPÄIVÄ 17.5. Viereiselle sivulle vilkaiseminen antaa vastaussanan suoraan. Tuosta sanasta saadaan tällä kertaa aika paljon katetta ratkaisemiseen. Parissa kohtaa pääsi eteenpäin arvaamalla. Erkin tuntien hän ei laittaisi krypton vastaussanaksi TAAL eikä myöskään ETTO. Nuo pois sulkemalla pääsin mukavasti eteenpäin.

Tavuristikon pääkuvana on McDonald’s-yrityksen logo. Tuo maailmanlaajuinen ketju on tarjonnut kulinaarisia nautintoja jo 80 vuoden ajan. Chicagosta kotoisin oleva Mäkkäri on Subwayn jälkeen maailman toiseksi suurin (Suomen neljänneksi suurin) kansainvälinen pikaruokaketju. Vuonna 2017 sillä oli 120 maassa yli 33.000 ravintolaa, joissa ruokaili päivittäin yli 64 miljoonaa ihmistä. Korona on sillekin ollut melkoinen isku.

Itse tavuristikko on tähdityksensä (1 kpl) mukaisesti tosi iisi. Yhtään kertaa ei tullut pysähdystä, vaan ruudut täyttyivät nopeasti. McDonald’s ei ole hyvä ristikkosana. Sen sijaan puhekieliset muodot lähenevät sitä. Mäkkäri ei rakenteeltaan ole vielä paras mahdollinen, mutta MÄKIT, joksi niitä kuulee joskus kutsuttavan, on todella hyvä.

Piilosana ratkesi sekin tasaiseen tahtiin. Juuri tämän viikon päivämääriin liittyviä sanoja/vihjeitä on tällä kertaa seitsemän. Oikolukusilmäkin aktivoitui pitkästä aikaa. Ainakin arvelen, että vs 19 vihjeen ”On niin ihanaa hei aluksi.” (4) sanan hei tilalla pitäisi olla ”heti”. Mukavasti harhaan ohjasi vs 12, kun harhauduin hakemaan sitä toista 12.5. muistettavaa. Tämän piiliksen paras vihje on mielestäni vs 18: Limainen Steven useimmille. (14)

Viikon hönötettävä on Laura Voutilainen, joka 17.5. täytti 45 vuotta. Kylläpä aika rientää!

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 19/2020

Aukeama viikolta 19

Ruusu äidille

Viikko alkaa Ruusun päivällä ja loppuu äitienpäivään. Suomalaiskodeissa äidit saavat aamukahvit sänkyyn. Lapset ovat värkänneet äitienpäiväkortteja. Perheidyllit kukoistavat.

Kaksi pistäytymistä muistojen bulevardille. Omani sijoittuu kouluaikaan. Piirustuksen opettaja antoi tehtäväksi äitienpäiväkortin piirtämisen, lisäksi siihen piti värkätä lyhyt runo äidille. Opettaja kiersi luokassa katselemassa askareen edistymistä. Hän pysähtyi minun kohdalleni, otti korttini käteensä ja sanoi: ”Kuunnelkaapas tätä!” Sitten hän luki suurella paatoksella runoni ja sanoi lopuksi: ”Upeaa! Suomi tarvitsee uusia Koskenniemiä!” Poskieni syvä helakanpuna laskeutui normaaliksi väriksi hyvin hitaasti.

Toinen muistelus lapsuudenkodin naapurin rouvan kertomana. Hän osallistui poikansa (alle 10 v.) koulun äitienpäiväjuhlaan, jossa poika oli saanut kunnian lausua äideille runon. Poika käveli luokan eteen, kohotti kasvonsa äitilaumaa kohti ja aloitti: ”Rakas äiti!” Rouva huomasi, että nyt poika oli unohtanut, miten runo meni. Poika yritti uudestaan, kovemmalla äänellä: ”Rakas äiti!” Sen jälkeen pojan suusta pääsi: ”Voi v---u” ja hän käveli pois äitien edestä.

Viikon hönötettävä on Marko Asell, joka vietti 50-vuotispäiväänsä 8.5. Asellin painijanuran suurin saavutus tuli Atlantan olympialaisissa, kun hän paini kreikkalaisroomalaisen painin 74 kg sarjassa olympiahopeaa häviten finaalissa Kuuban Filiberto Ascuylle. Toisen painihopeansa Asell sai vuoden 1997 EM-kisoissa. Asell esiintyy edelleen tasaisesti ristikoissa sukunimensä hyvän kirjainrakenteen takia. Paras näkemäni vihje vastaussanalle ASELL on YKSI HOPEAMARKOISTA.

Viikon tehtävinä ovat krypto, sanaristit, kuvaristikko ja anagrammit. Krypton pääkuva on ilmeinen ja tosi helppo. Tämän krypton erikoisuutena on, että pääkuvasta saatuja kirjaimia on muualla kryptossa yllättävän vähän. Yleisimpien kirjaimien etsimisellä pääsi vasta varsinaisesti eteenpäin ja maaliin.

Sanaristit ovat tällä kertaa punaisia, Punaisen Ristin viikon kunniaksi. Tämä on kolmas kerta, kun EVVK:ssa tähän mennessä on ollut sanaristejä. Lienen todennut jo aiemmin, että nämä ovat minulle yleensä hyvin helppoja, pitkä laatijakokemus on hionut sisäisen ristikkorengin huippunopeaksi.

Kuvaristikon pääkuvassa komeilee vahakabinettiversio U2-bändistä, bändin solistin Bonon 60-vuotispäivän (10.5.) kunniaksi. Kaksitähtisessä ristikossa pääkuvan oikealla puolella oleva aukio osoittautui minulle yllättävän hankalaksi. Pääkuvan bändi U2 perustettiin Dublinissa 1976. Minulle, joka elin teini-ikäni 1960-luvulla, se jäi kaukaiseksi. Paljon tutumpi Bono minulle oli Sonny Bono, joka silloisen vaimonsa Cherin kanssa teki 1960-luvun puolivälin jälkeen useamman huippuhitin.

Anagrammitehtävässä etsitään Suomen ensimmäisen MM-lätkäkullan voittaneita miehiä. Anagrammeja on yhteensä 25 kpl. Tuosta legendaarisesta voitosta on tosiaan kulunut jo 25 vuotta! Tehtävä puoltaa paikkaansa kuriositeettina. Kuinkahan moni muistaa nuo kaikki 25 nimeä? Minä löysin niistä 10 kpl. Juonipaljastuksen omaisesti voin sanoa, että silloinen valmentaja Curt Lindström ei ole mukana. Taitaa hänen nimensä taipua huonosti suomalaiseksi anagrammiksi.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 18/2020

Yksityiskohta viikolta 18

Vappu, vapumpi, vapuin

Tämän viikon tehtävien joukossa on superlatiiveilla leikittelevä, 34 piilosanamaista vihjettä sisältävä aivovoimistelupaketti. Impulssin tähän tehtävään Erkki lienee saanut brittikirjailija Ian Rankinin 60-vuotispäivästä, joka on 28.4.

Minulla on omassa kirjahyllyssä kuusi Rankinin dekkaria, tosin en ole vielä ensimmäistäkään lukenut. Hyllyssäni olevissa kirjoissa päähenkilö on Edinburghin rikospoliisin ylikonstaapeli John Rebus, jota luonnehditaan mm. näin: ”Skottipoliisissa on pohjoisen melankoliaa ja punkin ja rockin raivoa, hän on kurja syntinen, jota maailma koettaa murjoa, uskovainen vailla uskontoa.”

Superlatiivitehtävässä rankin ei ole yksi vastaussanoista. Yritin tosissani ratkaista nuo 34 sanaa. Onnistuin 26 tapauksessa, 8 siis jäi ratkeamatta. Jotkut olisi pitänyt tietää, mutta viimeinen, n:o 34 minusta ei. Vihje on ”Islannin kohuviisuedustajan 2019”. Haetulle vastaussanalle olisi löytynyt varmasti joku sanaseppomaisempi vihje.

Toukokuun eka päivän kunniaksi viikon hönötettävä on 80-vuotias Vappu Taipale. Hän näyttää olevan yksi niistä, joilla on nimipäivä ja syntymäpäivä samana päivänä.

Mieleen palautus muistojen bulevardilta. Lapsuudenkotini naapurissa asui pieni Tiina-tyttö, jonka tädin etunimi oli Vappu. Tiinan äiti teki simaa. Tyttö kysyi, koska sitä saa maistaa. Tähän äiti vastasi, että sitten kun vappu tulee. Täti tuli kyläilemään muutaman päivän päästä. Tyttö tuli lasin kanssa äitinsä luo: ”Anna nyt sitä simaa, kun Vappu tuli.”

Muut tehtävät ovat krypto, kuvaristikko ja piilosana. Krypton pääkuvasana on helppo, hyvin ilmeinen. Seuraavien kirjaimien varma löytäminen on usein haastavin kohta. Itse katson, löytyykö muualta tehtävästä sellaisia sanoja, joissa olisi mahdollisimman paljon pääkuvasanan kirjaimia. Tässä kryptossa pääkuvasta alaspäin lähtee sana, jonka numerokoodi on 2 8 4 2. Siinä 2 ja 4 ratkeavat pääkuvasta ja 8:lle on vain kaksi järkevää mahdollisuutta. Sen avulla pääsin tässä eteenpäin.

Keskivisaisen kuvaristikon pääkuvassa on Alfred Hitchcock, jonka kuolemasta tuli 40 vuotta 29.4. Alfred Joseph Hitchcock syntyi Lontoossa ja kuoli Los Angelesissa 80-vuotiaana. Vuonna 1939 hän muutti Hollywoodiin, jossa teki suurimman osan elokuvistaan. Hän julkaisi kaikkiaan yli 50 elokuvaa, joista huomattava osa on saanut klassikkomaineen. Hänen oma vastauksensa kysymykseen, mitä hän tekee työkseen, oli: ”Tuotan kananlihaa.”

Kuvaristikossa on hauska liittymä superlatiivitehtävään. Yhden pystysana vihje kuuluu; ”28.4. 60-vuotias Ian”. Ratkonta eteni tasaiseen tahtiin, hyvin oli Erkki saanut kokonaisuuden vastaamaan kahta visaisuustähteä.

Piilosanassa oli tällä kertaa kaikkiaan 9 vastaussanaa, joiden vihjeessä oli linkki tähän viikkoon. Se osoittaa minusta mukavasti, että piilis on laadittu juuri tätä viikkoa varten eikä vain otettu jostakin valmiiksi laadittujen tehtävien varastosta.

Sanojen vertailumuotoihin palatakseni. Joskus myös substantiiveja taivutetaan komparatiiviin ja superlatiiviin (kuten olen tehnyt tämän jutun otsikossa). Ehkä paras esimerkki tästä on Länsi-Suomessa käytetty ilmaus siitä, kun joku on kerta kaikkiaan parasta mahdollista. Porilainen käyttää silloin ilmaisua ”ei paskempi.”

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 17/2020

Yksityiskohta viikolta 17

Nellasta Tessaan

Tarkasteltava viikko alkaa Nellan päivällä ja päättyy Tessaan. Erityispäivä tällä viikolla on sunnuntaina maailman henkisen omaisuuden päivä (kaikkia niitä onkin!).

Tehtävien lisäksi esitellään laatija Toni Pitkälän herkullisimpia vihjeitä. Niitä Tonilla riittää, joten varmaan monta hienoa piti jättää myös pois. Muistojen bulevardilta tulee mieleen vuosien takaa tilanne, jossa kaksi hyvin innokkaalta vaikuttavaa nuorta miestä halusi haastatella minua ristikoista. Tapaaminen sovittiin Tikkurilan kävelykadulla sijaitsevaan kuppilaan. Keskustelu venyi yllättävän pitkäksi. Toinen noista miehistä oli Toni Pitkälä. Vähän sen jälkeen näin Sanaseppo-lehdessä Tonin laatiman ristikon. Ratkoin sen ja kehuin sitä painokkaasti Vuokilan Erkille. Ymmärrän kehujeni osaltaan vaikuttaneen siihen, että Toni siirtyi Sanariksen laatijaksi.

Oikolukusilmä havaitsee puuttuvat ä:n pisteet Tonin kuvan yläpuolella. Kehitin oikolukusilmän nuorena miehenä toimittaessani useaakin lehteä. Se on aktiivinen kaiken lukemisen aikana, myös dekkareita ahmiessani.

Viikon hönötettävä on Abban toinen biisinikkari Björn Ulvaeus. Viime viikon aivan-sanan käyttööni liittyvästä palautteesta oppia ottaneena totean nyt, että onpa Björn osapuilleen saman ikäinen Ritchie Blackmoren kanssa, joka juhli 75-vuotispäiväänsä viime viikolla.

Tehtävinä tällä viikolla ovat krypto, kuvaristikko ja piilosana. Krypto saattoi olla tähänastisista helpoin tai sitten päänupin harmaa massa oli tavanomaista ketterämmässä kunnossa. Pääkuva oli todella iisi ratkaistava ja muukin osa tehtävää täyttyi nopeasti.

Kuvaristikossa muistellaan kahta menehtynyttä lauluntekijää, Pekka Myllykoskea ja Kari Pesosta. Pesonen on minulle etäisempi näistä kahdesta. Pekka Myllykoskea olen fanittanut aina, hänen riimitystaitonsa ovat Suomen huippua, samoin mielikuvien luonti. Vai mitä sanotte kyynelten määrästä seuraavassa:

Se meni asumuseroon, tuli suru puseroon, rupes maailma murjomaan
voin vain ympyrää astella, kyynelin kastella hehtaarin purjomaan

Toinen kirkas helmi Pekalta. Biisissä Raakkauslaulu, joka kuvailee pitkän tukan aiheuttamia hilse- ja kutinaongelmia, Pekka laulaa: ”idealisti tuo Woodstockista ei hillitse kutinaa utsjokista”.

Piilosana on taattua tavaraa. Tällä kertaa Erkki on onnistunut sijoittamaan kahdeksaan vihjeeseen jotakin juuri tähän viikkoon liittyvää. Erkin piilosanat ovat yleensä aina hienon hienoa laatutyötä. Vihjeiden kirjo on laaja, anagrammit osuvat nappiin. Yhden tehtävän aikana tulee monia hykerryttäviä ahaa-elämyksiä.

Koronarajoitusten kanssa on eletty viisi viikkoa. Kuudenteen viikkoon osuu vappu, jota nyt ensimmäisen kerran vietetään virtuaalisesti. Ehkä heittelemme emännän kanssa serpentiinejä kotona. Vanhaa valkolakkia tuskin viitsin kaivaa esille.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 16/2020

Aukeama viikolta 16

Ristikonratkonnan SM-kisat

Jos eläisimme normaalissa olotilassa, tällä viikolla olisi lauantaina ratkottu Suomen mestaruus, järjestyksessä 14. Järjestelyt olivat pitkällä, kun korona pysäytti ne. Tätä kirjoittaessani vaellan aika kauan muistojen bulevardilla. Olen ollut mukana kaikissa 13 kisassa ylituomarina, juontanut 12 loppukilpailupäivää. On eletty riemullisia ja jännityksen täyteisiä hetkiä, tavattu innokkaita ristikkoihmisiä, nautittu yhdessäolosta. Lohtuna on, että joskus myöhemmin, kun se on mahdollista, ehkä syksyllä, nuo 14. kisat järjestetään.

Mutta asiaan, EVVK:n pariin. Viikon 16 maanantai kuului vielä pääsiäiseen, mutta muuten elettiin tavallista arkiviikkoa. Tai ainakin melkein! Tällä viikolla nimittäin saatiin Vantaalla talven paksuin lumipeite.

Viikon nimipäiväsankareissa kiinnittyy huomio jälleen kerran siihen, kuinka monella etunimellä on myös tavallinen tarkoite. Tällä viikolla näin on viitenä päivänä: Taito, Tuomi, Jalo, Otto, Pilvi, Pälvi.

Tehtäviä tällä viikolla on kolme: tavallinen krypto, valintakrypto ja avoristikko. Lisäksi Suomen aforismipäivän (18.4.) kunniaksi (kaikkia niitä onkin!) Erkki on valinnut joukon ristikoihin ja ratkomiseen liittyviä aforismeja, lausujia Onsilo Kaarista Arvo Saloon. Varsin lähellä toisiaan ovat nuo kaksi sanoilla leikkivää: avoristikko ja aforistikko.

Krypton pääkuvassa on Notre Dame, jonka palon vuosipäivä osuu tähän viikkoon. Pääkuvasana aukesi helposti, mutta muuten tehtävä oli aika visainen. Ratkottavia kirjaimia oli tavallista vähemmän. Tämä oli toinen kerta 16 viikon aikana, kun niitä oli vain 21, kaikissa muissa luku on 24. Liekö tavallista suurempi pääkuva vaikuttanut asiaan.

Valintakryptossa riitti ratkottavaa. Taas kerran totesin, että tätä tehtävätyyppiä ei voi ratkoa nopeasti. Jokainen sana pitää erikseen pähkäillä. Alkuun pääsy sujuu minulla sellaisista sanoista, joissa on paljon samaa numeroa. Tämän ristikon vaakasana, jonka koodi on 4 1 1 1 1, oli minulle aloituspiste.

Islannin tuhkapilven 10-vuotispäivän (kaikkia niitä onkin!) kunniaksi Erkki oli sijoittanut mukaan seitsemän Euroopan tulivuorta. Ajattelin alkuun, että pisimmät kryptosta löytyvät sanat ovat varmaan näitä, mutta eivät sitten olleetkaan. Olihan mukana myös se nelikirjaiminen, joka on kuvaristikoiden ylivoimaisesti yleisin tulivuori.

Avoristikko kunnioittaa kitaristi Ritchie Blackmoren 75-vuotispäivää (14.4.). Näköjään jäbä on aivan saman ikäinen Eric Claptonin kanssa. Pääkuvassa oli lisäksi teksti ”Hänen bändinsä”. Tämä tuotti aika pitkään päänvaivaa, kun tuntui, että bändi ei sovi rasteroiduille riveille. Lopulta aikamoisen ahaa-elämyksen myötä huomasin, että sopii sittenkin! Samalla kävi mielessä, että olisi myös Sateenkaari ollut vastaus pääkuvan tekstiin.

EVVK:ssa on varsin kattavasti huomioitu tunnettujen ihmisten synttäreitä. Nyt on kuitenkin tapahtunut laiminlyönti. Nimittäin tämän viikon sunnuntaina juhli synttäreitään yksi tämän hetken tunnetuimpia suomalaisia, Patrik Laine. Vuosia tuli täyteen kunnioitettavat 22!

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 15/2020

Yksityiskohta viikolta 15

Tipuja ja raita

Olemme tällä viikolla elelleet pääsiäisviikkoa. Nyt ensimmäistä kertaa eläessäni on kysymys todella hiljaisesta viikosta. Ei juuri ihmisiä näy eikä kuulu.

Tähän viikkoon osuu myös Mikael Agricolan päivä, suomen kielen päivä. Kiitämme Mikael Agricolaa, kun auttoi rakentamaan niin hyvin ristikoihin soveltuvan kielen, siinä suhteessa paremman kuin monet muut kielet. Junnu Vainio toteaa sanoituksessaan ytimekkäästi: ”Sitä rääkkääkään ei kuka vaan.”

Tällä viikolla on myös romanien kansallispäivä. Muistojen bulevardilla pukkaa mielikuvaa 1970-luvulta. Silloinen työkaverini, nähdessään romaniäidin kävelevän parin lapsensa kanssa, tapasi sanoa: ”Kappas vain, romaani ja pari novellia.”

Tämän viikon hönötettävä on Teuvo Hakkarainen, 60 v. Erkin hänestä rakentama luonnehdinta on lempeä ja herrasmiesmäinen. Koska sankari ei mielestäni ole kumpaakaan, ajattelin tarjota tähän oman, vähän rosoisemman hönötykseni: Trumpko esikuvana? Uuraasti väläyttelee omituisuuksia. Hutikkaisena ahdisteli kimuleita kaulailemalla ankarasti. Rohjennee aivoituksillaan inspiroida nykyisen europarlamentin naisia.

Tehtäväkattauksessa tuttua tutummat krypto, tavuristikko ja piilosana sekä harvinaisemmasta päästä vasta toista kertaa kirjassa esiintyvä sanaristit (ensimmäinen kerta oli viikolla 1).

Krypto on tällä kertaa tosi helppo, ehkä helpoin tähänastisista. Pääkuvasanan tietää varmaan jokainen, joka yleensä tietää jotain Elisabeth Rehnistä, jonka 85-vuotispäivän kunniaksi piirros hänestä on pääkuvaksi asetettu. Nyt ratkesivat myös muut kirjaimet ja vastaussanat tosi sukkelaan.

Sanaristi on Erkin kehittämä tehtävätyyppi. Pitää ratkaista kahdeksan ristissä olevaa sanaa, joiden kaksi alkukirjainta ja kaksi loppukirjainta on annettu valmiiksi. Omalla pitkällä laatijakokemuksellani nämä yleensä ratkeavat suoraan kirjoittamalla. Tässä kolmen ristin erikoisuutena on (suomen kielen päivän kunniaksi), että kaikkien kaikki sanat ovat suomen kieltä eivätkä edes erisnimiä.

Tavuristikon pääkuvapiirroksessa nuoraa hyppii Spede Pasanen, jonka syntymästä tuli kuluneeksi 90 vuotta 10.4. (Speden elämä päättyi 71 vuoden iässä kirkkonummelaisella golfkentällä v. 2001). Tehtävä ratkesi tasaiseen tahtiin ilman erityisempiä yllätyksiä. Spedeä esittelevästä wikipediajutusta poimin yhden Speden TV-ohjelmista, Kuvaristikon, jota esitettiin MTV:ssä vuosina 1985-86. ”Ohjelman formaatin olivat kehittäneet Veikko Nurmi ja Erkki Vuokila, jotka myös laativat ensimmäiset ratkottavat ristikot. Ohjelman loppuvaiheessa ristikot laati Spede Pasanen, joka myös tuotti sarjan. Juontajana toimi Riitta Väisänen.”

Piilosana on tasokasta Erkki-laatua. Yhden vihjeen haluan nostaa erikseen esille. Sen ratkaiseva (ja ratkaistava) sana on vihjeen viimeinen sana (siihen sisältyy mielestäni tosi hieno harhautus): Ps 5: Huhtikuussa 35 vuotta täyttävän Johannan musiikissa on rap-käämi. (7).

Olemme tällä viikolla kuulleet, että koronarajoitukset jatkuvat kuukaudella 13.5. asti. Siispä jatkamme kevään viettoa ja ristikkoaskareita kodin kynttilöiden loisteessa ainakin seuraavat yli neljä viikkoa.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 14/2020

Aukeama viikolta 14

Aprillia pukkaa

Vuoden neljänteen kuukauteen siirryttiin hämmentävissä ja jotenkin epätodellisissa tunnelmissa. Joinakin hetkinä tuntuu kuin koko nykyinen elämänmeno olisi jotakin jättiläismäistä, absurdia aprillipilaa. Olemme kuitenkin kuulleet ja itsellemme vakuuttaneet, että tästäkin selvitään – yhdessä. Neljän seinän sisällä olemisesta on tullut pääasiallinen elämisen muoto, johon on haettu ja haetaan uusia ajankäytön painopisteitä. Toistaiseksi on mennyt olosuhteisiin nähden hyvin.

Ristikoiden osuus on minulla pysynyt aika lailla entisen laisena. Kuviot on omaksuttu vuosikymmenien aikana ja ne näyttävät pelaavan hyvin myös kriisiaikana. Oman lisänsä tänä vuonna tähän kuvioon tuo EVVK ja nämä viikoittaiset kirjoitusrupeamat.

Viikko 14 kulkee tutuiksi muodostuneilla nuoteilla. Ratkottavana ovat tällä kertaa krypto, kuvaristikko ja piilosana sekä erikoistehtävänä riimipiilis. Viikon hönötettävänä on Jone Nikula.

Jone (oikealta nimeltään Antti Joonas) Nikula täytti 50 vuotta 30.3. Wikipedian mukaan hän on ”suomalainen juontaja, toimittaja sekä televisio- ja radiopersoona”. Suurelle yleisölle tutuksi hän tuli Idols-ohjelmasta, jota tuomaroi vuosina 2003–2016. Hänen isänsä on entinen oikeuskansleri, kansanedustaja ja ministeri Paavo Nikula ja veljensä Helsingin kulttuurijohtaja Stuba Nikula.

Krypton aiheena on Kansainvälinen lastenkirjan päivä 2.4. Pääkuva oli tällä kertaa yllättävän kinkkinen ratkaista. Viisikirjaimisen vastaussanan kirjaimista on annettu keskimmäinen, joka on N. Pähkäilin eri mahdollisuuksia, mietin kuvassa olevan hahmon nimeä, yritin sovittaa erilaisia kirjainkombinaatioita. Ratkesihan se lopulta ja minulle aika yllättävästi, Erkki onnistui tässä harhauttamaan ainakin minut ja ihan mukavalla tavalla.

Jos krypto on tällä viikolla vaikeahko, kuvaristikko on sitäkin helpompi. Tämä on tähänastisista mielestäni kaikkein helpoin. Pääkuvasta voi nähdä kaksi peruttua yleisötapahtumaa: Hevosmessut ja Tampere-Biennalen, joiden molempien oli määrä olla tällä viikolla. Todellisuudessa Tampere oli hiljainen ja autio niin kuin muutkin pienemmät ja isommat Suomen paikkakunnat.

Riimipiiliksessä haetaan muusikon nimeä, muusikon, joka olisi täyttänyt 85 vuotta 1.4. Hänen elämänsä päättyi 66-vuotiaana 6.10.2001. EVVK:n tehtävässä hänestä annetaan riimitetty pitkä vihjekokonaisuus, jossa laskin kaikkiaan 11 erillistä vihjettä. Miettimistä helpottamaan on annettu hänestä valokuva taiturimaisesti hallitsemansa instrumentin kera.

Viikon piilosanaan Erkki on mahduttanut kaikkiaan 11 vastaussanaa, jotka jollakin tavalla liittyvät juuri tähän viikkoon tai vuoden ajankohtaan, hieno saavutus! Mukana on myös pystysuoraan 3:ssa mainittu Clapton, yksi suuria suosikkejani, joka täytti 75 vuotta 3.4. Hänessä olisi hyvin ollut aineksia yhden koko tehtävän teemaksi.

Viikko 14 päättyy Palmusunnuntaihin. Se on erinomainen päivä katsella hyvin aikaa kestäneitä, erittäin viihdyttäviä Komisario Palmu -elokuvia.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 13/2020

Yksityiskohta viikolta 13

Kellot kohti kesää

Tämä viikko päättyy sunnuntaihin, jolloin alkaa kesäaika, kelloja siirretään yksi tunti eteenpäin, kohti kesää. Näillä näkymin kesästä on tulossa kovin tapahtumaköyhä, korona on tyhjentänyt kalenterit. Saimme tiedon, että Eric Claptonin kesäkuun lopulle allakoitu konsertti, johon olimme varanneet liput, siirretään vuodella eteenpäin. Tuskin näemme tänä kesänä myöskään Porin jatseja, joiden pitoajankohta olisi heinäkuun puoliväli. Mutta aika on silti kesäaika, sitä korona ei pysty muuttamaan.

Tämän viikon nimipäiväsankareissa on yksi mielenkiintoinen pari. Ymmärrän, että uusia nimiä lisätään allakkaan sitä mukaa kuin joku nimi saa riittävän määrän nimenhaltijoita. Tämän viikon maanantai on perinteisesti Akselin nimipäivä. Päivälle on lisätty uusi nimi. Minusta valinta on ollut aika lailla mukava, nykyisin 23.3. on Akselin ja Selinan nimipäivä!

Viikon hönötyksen aiheena on Paavo Noponen, joka olisi täyttänyt 90 vuotta 25.3. Paavo Noponen oli tuttu ääni pikkupojasta saakka, isän kanssa kuuntelimme paljon urheiluselostuksia. Noposella oli korvia hivelevä ääni, nopein selostusrytmi silloisista selostajista eikä kukaan osannut maalata niin hienoja sanallisia kuvauksia kuin hän.

Tehtäviä EVVK:ssa on tälle viikolle kolme: tutut krypto ja ristikko sekä ensikertalainen sanapalapeli. Yksi puolikas sivu on omistettu Antti Viitamäen parhaille harhautuksille.

Harhautteiden synty vihjetyyppinä yhdistetään Juha Hyvöseen ja hänen Sanaseppo-lehden klassikkotehtäväänsä Notiisi. Harhautteessa laatija yrittää johdattaa ratkojan kokonaan väärälle ajatusuralle, jopa niin, että ratkoja pitää tätä uraa varmana. Vasta risteävien avulla löytyy oikea lähestymistapa. Hauskaa kylläkin, ratkojat yleensä nauttivat siitä, että laatija on saanut heidät ensin lankaan. Hyvät harhautteet ovat ristikoiden parasta antia, vähän kuin Agatha Christien vastaavat dekkarikirjallisuudessa. Laatijan kannalta huono puoli on, että hyvän harhautteen voi käyttää vain kerran. Se jää ratkojien mieleen pysyvästi.

Viikon krypton (mainio peruskrypto) aiheena on Reino Lehväslaiho, jonka kuolemasta tuli yksi vuosi 27.3. Lehväslaiho eli 96-vuotiaaksi ja ehti kirjoittaa omasta genrestään yhteensä 45 kirjaa.

Kuvaristikon aiheena on Maailman teatteripäivä 27.3. Valitettavasti vain tämän hetken todellisuus ei ollenkaan vastaa pääkuvalausetta eikä taida vastata aika pitkään aikaan tästä eteenpäin. Kolmetähtinen ristikko ratkesi yllättävän helposti. Yksittäinen havainto: kun kirja on ”voimassa” koko vuoden, on riskialtista käyttää sellaisia vihjeitä, joista esimerkkinä tässä on ristikon alaosassa oleva PÄÄMINISTERIN SIIPPA. Se on ollut vanhentunut tässä vaiheessa jo jonkin aikaa.

Sanapalapelissä on annettu valmiiksi ruudukko sekä siihen tulevat sanat, jotka pitää sijoitella ruudukkoon oikein. Tässä nimenomaisessa tehtävässä kerrotaan lisäksi, että ruudukkoon tulevat annettujen sanojen lisäksi kaikki viisi pohjoismaata.

Sanapalapeli ei ole suosikkejani, koska siinä on kyse vain sijoittelusta, vihjeiden pohdiskelua ei ole lainkaan. Käsittääkseni yleensä ratkonnassa lähdetään liikkeelle pisimmistä sanoista (niitä on aika harvoja) ja/tai harvinaisimmista kirjaimista. Tässä tehtävässä oli vain 5-, 6- ja 7-kirjaimisia sanoja, joten yritin päästä alkuun kirjaimilla. Ö oli lopulta se kirjain, jonka avulla ratkonta pääsi alkuun. Sen jälkeen se eteni tasaista tahtia loppuun asti.

Uusimaa on juuri suljettu. Olemme entistä eristyneempiä muista. EVVK onneksi yltää maakuntarajojen yli.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 12/2020

Aukeama viikolta 12

Under Arrest

Viikolla 12 otettiin Suomen valtakunnassa käyttöön poikkeusjärjestelyt taistelussa etenevää koronavirustartuntaa vastaan. Niinpä minäkin vaimoni kanssa päätimme siirtyä vapaaehtoiseen kotona oleskeluun. Päätöstä helpotti huomattavasti poika, joka ehdotti, että hän voi hoitaa tästä eteenpäin meidän kauppa-asiamme.

Olemme siis arestissa. Uskon, että tämä termi pohjautuu englanninkieliseen ilmaisuun under arrest, joka toki on tuttu enemmänkin TV:n poliisi- ja rikossarjoista.

EVVK:n kanssa on onneksi ollut aivan vakioviikko, jälleen sanallisia tehtäviä, täsmäkalibroituna viikolle 12/2020. Tälle viikolle osuu myös useampi erityinen päivä. Torstaina Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä, perjantaina kevätpäiväntasaus, sunnuntaina Marian ilmestyspäivä. Kevätpäiväntasaus tulee aina noteerattua, silloin siirrytään todella valon puolelle. Liputuspäivistä jotenkin tasa-arvon päivä ei ole mielestäni saanut jalansijaa.

Viikon tehtäväannoksessa kolme tuttua (krypto, tavuristikko ja piilosana) ja yksi ensikertalainen, palindromi. Palindromi (sama teksti luettavissa alusta loppuun tai lopusta alkuun) vihjeitetään kahteen henkilöön liittyen: Georgiin, jonka syntymästä tuli 100 vuotta 21.3. ja Markoon, joka vietti 50-vuotispäiväänsä 22.3. (Oikolukusilmä noteerasi vihjeen antaneen Markolle 10 vuotta ikälisää!). Tehtävä ratkesi suht. helposti, voihan sitä lähteä ratkomaan myös lopusta alkuun. Erkki oli onnistunut rakentamaan pitkän palindromin mukavan sujuvaksi.

Krypton pääkuvassa on Markus Leikola (60 v.), jonka isän etunimeä haetaan krypton avainsanaksi. Isä-Leikolasta on Wikipediassa juttua, josta käy selville mm., että hän on Pentti Linkolan pikkuserkku. Krypto on ammattimiehen laatutyötä, tähänastisista helpommasta päästä.

Tavuristikon pääkuvassa on 60-vuotias Simo Aalto. Hänkään ei ole minulle kovin tuttu entuudestaan. Hesari tiesi kuitenkin kertoa, että Simo on erikoisosaamisalueellaan maailmanmestaritasoa. Hän on esiintynyt sekä aikuisille, että lapsille. Hän on tehnyt tunnetuksi taikasanat jokeri pokeri box. Tavuristikossa on yllättävän monta todella seikkaperäistä vihjettä, tarkempia kuin yleensä. Ehkä vaikeusasteeksi olisi riittänyt vain yksi tähti.

Piilosanassa seitsemän vastaussanaa liittyy jotenkin tähän viikkoon. Minusta tämän piiliksen paras yksittäinen vihje on vs. 23: Jos tämä lisääntyisi maassa, kasvitkin suurenisivat. (12) Huomionarvoinen on myös ps. 3:n viisi peräkkäistä anagrammia: Kuiskasin: naiskuski kuskinasi isukkinsa sisukkain. Oikolukusilmä noteerasi aikamuotovirheen ps 8:ssa: ”Parikkala saa” pitäisi olla ”Parikkala sai”. Erkki on kyllä Suomen monipuolisin piilosanalaatija, jonka tämäkin tehtävä hyvin todistaa.

Lauantaiaamuna poika kävi tuomassa meille viikonlopun ruokatilauksemme. Seisoimme jonkun aikaa turvaetäisyyden päässä ja vaihdoimme kuulumisia. Hän oli ensimmäinen live ihminen, jonka olimme nähneet kuluneen neljän vuorokauden aikana. Ehkä näemme hänet taas ensi viikon puolivälin tienoilla.

Onneksi on ristikoita!

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 11/2020

Yksityiskohta viikolta 11

Koronan varjossa

Poikavuosina pelasin innokkaasti koronaa. Mailalla yritettiin saada matalia lieriön muotoisia nappuloita upotettua pelilaudan kulmissa oleviin ”pusseihin”. Siitä jäi mukavat ja hauskat muistot. Nykyisessä koronassa ei ole mitään hauskaa. Tätä kirjoittaessani ollaan epidemian kynnyksellä ja kuullaan jatkuvasti uusista sairastuneista ja rajoittamistoimista. Paniikkinappulaa hiplataan vähän joka puolella.

Paniikkinappula on onneksi kaukana EVVK:n parissa. Nyt ovat vuorossa viikko 11 ja sen tehtävät.

Viikon hönötettävänä on 80-vuotismerkkipäiväänsä juhliva Mauri Antero Numminen. Tuosta nimestä saakin kaikkiaan 19 sanaa käsittävän tarinan, mielestäni hyvin M.A:ta kuvaavan. Mauri Antero on henkilö, joka ei tunnu vanhenevan lainkaan. Hänen habituksensa oli samanlainen jo silloin, kun hän lauloi, millaista oli olla naisensa kanssa eduskuntatalon puistossa.

Tällä viikolla on vuorossa kaksi kryptoa (samalla sivulla), perinteinen ja valintakrypto. Perinteisen pääkuvassa on 70 vuotta 11.3. täyttänyt Bobby McFerrin. Muistojen bulevardi (jossa oli mukana myös EVVK:n tekijä Erkki) johdattelee heinäkuiseen Poriin vuonna 2001, jolloin Bobby oli yksi esiintyjistä. Päivä oli aurinkoinen ja lämmin, McFerrin esitti ohjelmaansa kulkien samalla yleisön joukossa ja poimien silloin tällöin jonkun mukaansa laulamaan. Äänivirtuoosi artisti onnistui luomaan todella hienon ja intiimin tunnelman isoon väkijoukkoon, vähän niin kuin krypton vastaussanakin kertoo.

Valintakrypto on joka kerta yhtä haastava ja todella verkkaisesti etenevä. Huomaan valintakryptoja ratkoessani, että laadintaosaamisesta on näissä erityistä hyötyä. Ratkaisusanoiksi tulevat sarjakuvasankarin (joka juhlii 100-vuotispäiväänsä) nimet osoittavat taas kerran, kuinka aika kiitää nopeasti.

Avoristikon pääkuvassa esiintyvä Dee Snider (65 vuotta 15.3.2020) on minulle täysin tuntematon suuruus. Pääkuvasta voi lukea, että lavalla on Twisted Sister. Wikipedia tietää kertoa, että Twisted Sister oli yhdysvaltalainen heavy metal -yhtye, joka toimi vv. 1972–2016. Tuona aikana yhtye lopetti toimintansa monesti, mutta palasi lavoille uudestaan. Dee Snyder oli yhtyeen laulaja, keulahahmo ja pääasiallinen lauluntekijä.

Tämän avoristikon vihjealueissa näkyy ilmiö, joka toimii omalla tavallaan myös harhautteena. Laaja vihjealue ei välttämättä kerro sanan pituudesta. Pienestä vihjealueesta voi tulla pitempi vastaussana, laajasta vihjealueesta lyhyempi sana.

Sanaketju kunnioittaa kansainvälistä aivoviikkoa siten, että kaikkiaan 7 vastaussanan vihjeenä on AIVO-. Laadinnasta tämä on tehnyt varmasti tavallisesti haastavampaa. Yksi sana, jonka odotin löytäväni, oli AIVOPIERU, mutta sitä ei näkynyt. Tosin sitä ei löydy myöskään Kielitoimiston sanakirjasta, jossa kaikki ketjun AIVO- vihjeitetyt sanat ovat.

Oikolukusilmänikin aktivoitui. Sanaketjun ensimmäinen Ulos-vihje kuuluu: Satakunnan tyttöjoukon. Minusta siinä olisi riittänyt (ja pitänyt olla) Satakunnan tyttö.

Sanaketjun yhdessä vihjeessä mainitaan eräs pelko, trypofobia, jonka pelon kohde tulee vastaussanaksi. Se on onneksi paljon vähäpätöisemmältä tuntuva kuin korona.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 10/2020

Yksityiskohta viikolta 10

Kybällä

Tällä viikolla osa koululaisista oli vielä hiihtolomalla. Meillä Tikkurilassakin tuli yhtenä päivänä lunta muutama sentti. Ei kulunut kuin pienehkö hetki, niin kuului, kuinka lumiaura-autot jyristelivät asfaltilla. Täytyihän niiden saada edes yksi työrupeama tälle talvelle. Jos olisivat odottaneet muutaman tunnin, ei enää olisi ollutkaan mitään aurattavaa.

Viikon tehtäväsatsin aloittavan krypton pääkuva on Maailman näönhuollon päivän kunniaksi (4.3.). Pääkuvavihjeestä on helppo löytää oikea vastaussana, kirjainjakautuma on hyvin ilmeinen. Muuten tehtävä ratkeaa samalla nopeudella kuin kirjan aiemmatkin kryptot eli pikkuhiljaa.

Mietin kryptoa ratkaistessani, miksi Erkki ei käytä enempää kirjaimia/krypto kuin 24. Osaaminen varmasti riittäisi. Sitten minulla välähti. Kyse taitaa olla vastauskirjainlokeron tilasta. Siihen mahtuu mukavasti 24 kirjainta, mutta jos kirjaimia olisi enemmän, lokeroa pitäisi suurentaa, mikä ei näyttäisi olevankaan helppo homma.

Mikko Kuustosen 60-vuotispäivä (4.3.) on siivittänyt tehtävään nimeltä Mikkola. Siinä esitetään vihjeet 20 sanalle, jotka kaikki päättyvät kirjaimiin MIKKO. Hauska tehtäväidea, tosin tehtävä on kaikkiaan hyvin helppo. Syömishäiriöisen kohdalla minun piti miettiä, kirjoitetaanko sana todella noin. Tehtävän lopussa olevan Paha-Pahempi-Pahin -kolmikossa Pahempi oli minulle pahempi kuin Pahin. Tuo Väittelijä-vihjeellä varustettu oli koko setin pahin.

Viikon kuvaristikon pääkuva on yllättävä. Siinä on kaksi puhekuplaa, toisessa teksti ”MULTA TULI!” ja toisessa ”MULTATULI SYNTYI 200 VUOTTA SITTEN 2.3. MIKÄ OLI PAIKKA?” Itse ristikko ratkesi sille arvioidun kahden tähden mukaan, mutta tuo yhteen kirjoitettu Multatuli pakotti googlettamaan.

Itselleni aiemmin tuntematon henkilö Eduard Douwes Dekker oli alankomaalainen siirtomaavirkamies ja kirjailija, joka käytti salanimeä Multatuli. Tuo suomelta kuulostava alias Multatuli on tiettävästi johdettu latinan sanoista ”olen kärsinyt kovasti”. Oppia ikä kaikki!

Piilosanassa Erkki on onnistunut yhdistämään allakkaan tai merkkipäiviin kaikkiaan 7 vastaussanan vihjeet. Tai itse asiassa kahdeksan, kun otetaan huomioon mielestäni tämän piiliksen kaikkein hauskin vihje, Vaakasuoraan 11: Ots melko varma, että heidän teemapäivänsä on osuvasti 3.3. (8).

Viikon 10 keskiviikkona ovat nimipäiväsankareina mm. Ari ja Atro, hyvin usein ristikoissa esiintyvät miehet. Aiemmin vihjeenä oli usein 4.3. Tältä viikolta löytyy useampi myös substantiivina tuttu nimi: Tarmo, Taru, Taika.

Sunnuntain nimipäivänsankarista pieni muistelus noin 40 vuoden takaa. Ollessani liike-elämän palveluksessa muistan erään asiakasyrityksen, jonka tirehtööri harmitteli nimensä huonoa osuvuutta työtehtäväänsä. Häntä suretti, miten asiakkaat luottavat sellaiseen firmaan, jonka toimitusjohtajana on Vilppu Alamäki.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 9/2020

Aukeama viikolta 9

Pakovuorokausi

Tämän viikon erikoisuutena (allakassa) on karkauspäivä. Koska se on vain joka neljäs vuosi, on menossa oleva vuosi karkausvuosi. Yksittäisen vuoden tarkka kesto on lähellä 365,25 vuorokautta, joten joka neljäs vuosi pitää ”paikata” tuo kertymä.

Mutta miksi karkauspäivä? Nimi ei todellakaan liity mitenkään vankeinhoitoon, vaan on peräisin vanhasta tavasta laskea vuoden päiviä. Käytössä oli levy, jossa oli reikä kutakin viikonpäivää tai kuukaudenpäivää varten. Lisäksi laitteeseen kuului tikku, joka oli päivää osoittavassa reiässä. Vuorokauden vaihtuessa tikku siirrettiin seuraavaan reikään. Karkauspäivänä tikku nostettiin ylös ja painettiin takaisin samaan reikään. Tikku hypähti paikallaan, ”karkasi” ja putosi jaloilleen. Karkauspäivä oli aiemmin 24.2., mutta vuodesta 2000 lähtien se on ollut 29.2.

Karkauspäivä on ollut myös vanhojenpiikojen leikkimielinen merkkipäivä. Silloin naiset saivat kosia.

EVVK:ssa yhden tehtävän aiheena on karkausvuosi. Tuosta sanasta etsitään 22 anagrammia vihjeiden perusteella. Kaivoin jälleen esille Alfapet-pelini ja etsin sieltä kirjainlaatat, joista muodostui KARKAUSVUOSI. Laattojen avulla anagrammien hakeminen on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa kuin esimerkiksi kynän ja paperin kanssa. Sain helposti ratkeamaan 14 vihjettä. Loppujen lopuksi piti luntata vastauksista neljä ratkaisua. Vihje numero 16, joka kirjassa kuuluu ”Ruoanlaittoastia aisoissa”, olisi ratkennut helpommin, jos se olisi ollut ”Ruoanlaittoastia ravoissa”.

Sanasepot-ohjelmassa teimme aikanaan anagrammitarinoita: yhdestä ilmaisusta useita anagrammeja ja niitä yhdistämään lyhyt kehystarina. Väänsin pienen tarinan sanasta KARKAUSVUOSI. Tarina koskettelee naisen kovaonnista kosimisyritystä. Anagrammit ovat isoilla kirjaimilla. ”Kosimistilanteen lähestyessä naisen ARKUUS KASVOI selvästi. Että pitikin mennä antamaan SUUKKO; ARVASI kohde, mikä yritys oli menossa. Nainen mietti: nyt tarvittaisiin RUOSKA AVUKSI. Mutta ei auttanut, rukkaset tuli. Nainen tunsi olevansa RAISKA, KOVUUS yllätti mielen. Hän mietti: ei kannata olla KOSIVA, SURKUA siitä vain tulee. Tai: neljän vuoden päästä UUSIKO KARVAS yritys?”

Viikon hönötettävä on minulle pitkästä aikaa tutumpi nimi: Heli Rantanen. Muistan, kuinka olimme viettämässä Sanaseppojen kesäpäiviä presidentti Svinhufvudin kotikartanossa, kun nuo Atlantan olympialaiset olivat menossa. Innokkaimmat urheilufriikkisanasepot valvoivat koko yön putkeen seuratessaan Heli Rantasen sankaritekoa.

Krypton aihe on Nestorin päivä, teemapäivä pesimärauhan puolesta 26.2. Pääkuvasana ratkesi jälleen kerran helposti eikä kryptossa muuallakaan ollut vaikeuksia, täyttyi sutjakasti.

Kielipuoli-tehtävässä on tällä kertaa toisena kielenä italia. En ymmärrä italiaa lainkaan, joten pitää vaan luottaa siihen, että tuo punainen tarkoittaa italiaksi sitä, mitä näyttäisi tarkoittavan.

Tavuristikon aiheena on 50 vuotta 26.2. täyttävä Linda Lampenius. Tasaiseen tahtiin tuo tehtävä ratkesi. Oman epävirallisen ”tutkimukseni” mukaan Erkki on se laatija, joka käyttää tavuristikoissaan eniten pitkiä tavuja. Pääkuvassa esiintyvä Linda on kolmas suomalaisnainen, joka on esiintynyt legendaarisen Playboy-lehden kuvissa. Kaksi aiempaa olivat playmatet Tiina Virenius (Gina Goldberg) ja Kata Kärkkäinen. Kata ja Linda olivat myös kansikuvamalleja.

Sunnuntaina päästiin virallisesti kevään puolelle. Sen kunniaksi maa näytti saaneen täällä Tikkurilassakin hentoisen lumipeitteen.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 8/2020

Aukeama viikolta 8

Kuka, mitä, häh!

Viikko 8 on perinteisesti etelän koulujen hiihtolomaviikko. Hiihtämisestä ei vain näillä leveysasteilla ole ollut tietoakaan eikä juuri auringostakaan. Niinpä monet perheet matkustivat joko pohjoiseen (lumen toivossa) tai etelään (auringon toivossa).

Viikon tehtäväpaketin aloittaa jo tutusti krypto. Pääkuvassa komeilee 65 vuotta 21.2. täyttänyt Markku Valtonen. Pääkuvasana aukesi helposti, mutta sen jälkeen pitikin taas ponnistella aika lailla ennen kuin kaikissa ruuduissa oli kirjain.

Menen muistojen bulevardille. Pääsin armeijasta syksyllä 1975 palveltuani Keuruulla Keski-Suomen pioneeripataljoonassa. Kotimatka Turkuun sujui junalla. Keuruun Alkosta käytiin hankkimassa vähän nautittavaa. Me kymmenkunta vapaata miestä täytimme yhden junanvaunun osaston. Tuona syksynä oli juuri noussut hitiksi krypton pääkuvahenkilön bändin kipale Kuka, mitä, häh. Eipä aikaakaan, kun eväiden innoittamat matkalaiset löysivät yhteislauluksi juuri tuon mainitun kappaleen. Se kaikui uudestaan ja uudestaan, volyymi lisääntyi vähitellen korvia huumaavaksi. Konduktöörikin kävi tervehtimässä: ”Jos ei tuo meteli lopu, poistan teidät kaikki junasta seuraavalla asemalla.” Kun ovi sulkeutui konnarin jäljessä, kuului porukan keskeltä varovainen: ”Kuka, mitä saunassa veteli ja ketä mitä häh…”

Viikkoon 8 osuu kansainvälinen äidinkielen päivä (21.2.). Sen kunniaksi Erkki haastaa hakemaan annetuilla vihjeillä yhdeksää sanaa, joilla on sama kirjoitusasu, mutta kaksi eri merkitystä ja taivutustapaa. Tehtävä on helppo, mutta siitä huolimatta veikeä. Yhtä jouduin tosissani miettimään jonkun aikaa: Leikkausvälineen osa/muinainen germaani.

Kolmantena tehtävänä on aivan perinteinen kuvaristikko, tällä kertaa helppo. Pääkuva liittyy viikon sunnuntaihin, joka on laskiaissunnuntai. Tähänkin tehtävään on saatu mukaan pari merkkipäiväsankaria. Erkki taitaa uskoa, että hallitus istuu koko vuoden, koska yksi vihjeistä on Ministeri Harakka. Yksi vihje ansaitsee vielä erityismaininnan: en muista, koska olisin yhdelle peruskauravastaussanalle nähnyt näin yksilöivää vihjettä: Jalkapalloa pelannut Ismail.

Viikon piilosana on otsikoitu Teemapiilis. Tehtävää ratkaistessa kävi selvästi ilmi, että teema on Juice, päätellen sekä vihjeistä että vastaussanoista. Äkkiä oikolukusilmäni aktivoitui! Taitaa tehtävän oikeasta yläkulmasta puuttua jotakin. Jos siinä lukisi esim. ”Juice Leskisen syntymästä 70 vuotta 19.2.”, niin silloin se selittäisi teeman valinnan juuri tälle viikolle.

Suomen etunimistössä on paljon myös tavallisina substantiiveina käytettyjä sanoja. Katsotaan vaikka tätä viikkoa: ansa (Rita), ujo (Kaino), ääntä (Helinä), halpa koru (Hely) ja puhaltava/puhaltavia (Tuuli/Tuulia).

Allakkaan liittyvällä laskiaisella on vastakohtansa Suomen kartalla, Varsinais-Suomesta löytyvä Nousiainen.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 7/2020

Aukeama viikolta 7

Ystävällisesti

Tähän viikkoon sattui perjantaille ystävänpäivä. Sen historia ulottuu kauas. Se on mahdollisesti saanut alkunsa jo antiikin Roomassa. Monien vaiheiden jälkeen se saapui myös Suomeen 1980-luvulla. Kalenterissa ystävänpäivä on ollut virallisesti vuodesta 1996. Se on muodostunut toiseksi suosituimmaksi korttipäiväksi joulun jälkeen. Sen tunnuksena tunnetaan kautta maailman punainen sydän. Kansainvälisestä painotuksesta poiketen suomalainen ystävänpäivä on yleisemmin ystävien muistamisen, ei vain rakastavaisten juhlapäivä. Kalenterissa se on 14.2.

Yksi EVVK:n tämän viikon tehtävistä on nimeltään Parinmuodostusta. Sen idea on kummunnut ystävänpäivästä. Yritetään hakea tunnettuja pareja initiaalien perusteella. Tarjolla on musiikillisia (19 kpl) sekä elokuvista ja TV-sarjoista tuttuja (13 kpl) pareja.

Tehtävän idea on hauska, mutta mielestäni sitä olisi voinut helpottaa pienellä lisävihjeellä kunkin parin kohdalla. Ymmärrän tilarajoituksen, mutta eipä kuvaristikoissakaan usein ole kovin paljon vihjetilaa. Tämä oli minulle tähän asti ylivoimaisesti kirjan vaikein tehtävä. Sain ratkaistua yhteensä 8 paria, musiikkiaiheisia 6, elokuva-aiheisia 2. Musiikkiaiheinen B&R-pari tosin oli minulla eri kuin annetuissa vastauksissa. Aika moni pari oli minulle täysin tuntemattomia.

Itseltäni kaksi musiikkiaiheista paria: E&J (lähisukua) ja B&E (aikansa laulajasuosikkeja). Vastaus tämän pakinoinnin lopussa.

Viikon krypton pääkuvassa on 60-vuotista taivaltaan juhliva Pelle Miljoona. Pelle on suomalaisen punkin huomattavia nimiä. Minäkin, vaikka en olekaan punk-diggari, muistan Pellen klassikot Moottoritie on kuuma sekä Tahdon rakastella sinua. Wikipediasta huomasin, että Pelle on myös kirjailija. Hän on kirjoittanut 10 romaania, kaksi runokirjaa ja omaelämäkerran.

Krypto oli tälläkin kertaa helppo. Pääkuvasanat aukenivat heti ja tasaiseen tahtiin koko muukin tehtävä. Missään kohtaa ei tarvinnut pysähtyä pitemmäksi aikaa miettimään.

Avoristikon pääkuvassa komeilee 50-vuotisen virstanpylväänsä saavuttanut Jouni Hynynen. Miehen tiedän, musiikkinsa faneihin en kuulu. Sen sijaan avoristikko on mukava ristikkotyyppi. Erityisesti tykkäsin tässä siitä, että Erkki ei ollut laatinut tehtävää kaavamaisesti niin, että kullakin vaakarivillä on yhtä monta sanaa ja kullakin pystyrivillä samoin. Tämän ristikon laadinnan tavalla kudelmasta tulee paljon mielenkiintoisempi. Ajankohtaisuutta löytyy monesta vihjeestä, yksi taitaa toisaalta olla vanhentunut: MINISTERI MARIN (vaikka onhan pääministerikin ministeri).

Piilosana on tuttua laatutyötä, ajankohtaisuutta on sielläkin roimasti. Erityinen hatunnosto Erkille vaakasuoraan 22 vihjeestä, johon hän on saanut mahdutettua yhteensä viisi anagrammia vastaussanasta!

Vastaukset ylempänä esittämiini kahteen (aisa)parivihjeeseen: E&J = Eero ja Jussi, B&E = Brita ja Eikka.

Laittamalla tämän viikon nimipäiväsankareista neljä peräkkäin, saa seuraavan toteamuksen: Ellen voitto, kai sulo.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 6/2020

Aukeama viikolta 6

Runegren

Tämän viikon keskiviikkoon osuu yksi liputuspäivistämme, Runebergin päivä. Juttuni otsikko taas viittaa Mikko Alatalon biisiin Se on Eldankaa, jossa Mikko laulaa toisessa säkeistössä Harri Rinteen riimityksellä seuraavasti:

”Naisia olen minä rakastanut aina, enkä ole kattonu sormukseen, vaan pussannut, paijannut, pielukseen painanut, puhunut ruattia kuin Runegren.”

Torstaina tällä viikolla on Tean päivä. Tämä nimi yleensä esiintyy monikkomuotoisena ja on kirjainjakautumaltaan laatijalle hyvin passeli. Istan valtakausi Teoista alkaa vähitellen heiketä, muitakin mahdollisuuksia vihjesukunimeksi löytyy.

Viikon tehtäväannoksessa on kaksi tähän mennessä esiintymätöntä: kuva-arvoitus ja kielipuoli. Kuva-arvoitus on kansanperinteessämme todella kauas ulottuva tehtävätyyppi, itse muistan pähkäilleeni niitä jo alakoulupoikana. EVVK:n nämä arvoitukset ovat todella peruskauraa, etsitään 12:a venettä/alusta. Kymmenen niistä löysin helposti, mutta kaksi jäi ratkeamatta (ilman apuja). Kielipuoli-tehtävää en muista ennen nähneeni. Pähkäilyä helpotti, että piirroksien taustalla oli luettavissa sanat suomi ja englanti. Sitä kautta löytyi myös oikea vastaus.

Krypton ja ristikon pääkuvina on kolme pyöreitä vuosia täyttävää henkilöä, kryptossa Markku Aro (70 v.), ristikossa Anna Abreu ja Pete Parkkonen (molemmat 30 v.). Näistä Markku on minulle selvästi tutuin, onhan meillä sama syntymävuosikin.

Markku oli TV:ssä vieraana Puoli seitsemän -ohjelmassa ja vaikutti ikäisekseen hyvin nuorekkaalta. Hän kertoi, kuinka lapsenlapsensa olivat joskus ihmetelleet sitä, kun pappa laulaa televisiossa. Muistan Paul McCartneyn muistelmakirjasta, että Paul kertoi olleensa ratsastamassa tyttärensä kanssa. Tytär pysäytti hevosensa ja kysyi vähän ihmettelevän näköisenä isältään: ”Oletko sinä SE Paul McCartney?”

EVVK:n tämänkertaisessa kryptossa pääkuvasanasta tulevat neljä kirjainta auttoivat mukavaan vauhtiin. Tämä oli kirjan tähänastisista kryptoista minulle helpoin. Sanasto on taas hyvää ja monipuolista.

Kuvaristikkoon Erkki on saanut mahtumaan kolme pääkuvalausetta! Annan kohdalta lähtevän ensimmäinen sana oli minulle ennestään tuntematon. Peten kuvasta lähtevä lause puolestaan edustaa perinteistä pitkät hiukset/iloinen ilme -tyyppiä.

Piilosanasta löytyy kaikkiaan kahdeksan viikkoon 6 jotenkin liittyvää vastaussanaa! Pystyyn 3 on sellainen, jota ei olisi mahdollista nykysääntöjen mukaan laittaa kuvaristikkoon vastaussanaksi. Vihjeestä jo näkee, että siihen kirjoitetaan samalle pystyriville kaksi eri sanaa peräkkäin (5, 4).

Tämä viikko alkoi Valon päivällä ja valoa tosiaan alkaa ulkonakin näkyä mukavasti, niinä harvoina päivinä, kun auringon edessä ei ole paksua pilvikerrosta. Valoa ja kevättä kohti!

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 5/2020

Viikon hönötys viikolta 5

Äteritsiputeritsi

Tämän viikon valintakryptossa ovat teemana suot ja suohon liittyvät sanat, kansainvälisen kosteikkopäivän (2.2.) kunniaksi. Laskujeni mukaan Erkki on saanut niitä mahtumaan kryptoon kaikkiaan 15 kpl. Saatetekstissä Erkki valittaa, että Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä ei mahtunut mukaan.

Muistan poika-ajoilta jutun Apu-lehdestä. Siinä kerrottiin baarin pitäjästä, joka ei meinannut saada ehdottamaansa nimeä läpi byrokratiassa. Ensin hän yritti muistaakseni vaimonsa etunimellä malliin Kertun baari. Hylkäys tuli sillä perusteella, että sen niminen baari oli jo olemassa. Samoin kävi seuraavalle nimiehdotukselle. Suivaantuneena hän päätti, että seuraava nimi ei tule bumerangina takaisin. Eikä tullutkaan. Baarin nimeksi tuli Äteritsiputeritsipuolilautatsibaari. Baarin katolle nostettu nimikyltti oli leveämpi kuin koko baarirakennus.

Keräilen Iisakin Ristikoihin laatimiini aukeaman tehtäviin 35-kirjaimisia sanoja, ovat yhtä ruutua vaille koko aukeaman mittaisia. Arvatkaa, minkä tässä kirjoituksessa esiintyvän sanan pituus on juuri tuo 35 kirjainta!

Viikon hönötys kunnioittaa tällä kertaa kaksivuotiasta Aaro Niinistöä. En ole kurkistellut tulevia viikkoja, mutta uskallan sanoa, että tässä on kirjan nuorin merkkipäiväsankari.

Starttikrypton pääkuvassa on tieto Rakentaja-messuista. Se on minulle niin vieras alue, että tehtävää joutui ratkomaan kuin sokkokryptoa. Nelikirjaimisen avainsanan ensimmäinen ja viimeinen kirjain ovat samoja. Sen lisäksi uskoin tiukasti tehtävän keskikohdassa olevaan pystysanaan, jonka numerot ovat 1, 24, 1, 24, 1. Sen avulla tehtävä lopulta aukesikin.

Erkki ehdottaa seuraleikkiä ihmisten nimillä, joissa on samat initiaalit. Kysyjä antaa ristikkotyyppisen vihjeen, jota osallistujat yrittävät selvittää. Kirjassa on 12 esimerkkiä. Pystyin itse ratkaisemaan niistä 9 kpl. Mitä lähemmäs tullaan nykypoppia ja -musiikkia, sitä heiveröisemmäksi minun tietoni menevät. Nuoruudessani oli useita filmitähtiä, joilla oli samat initiaalit, esim. BB ja CC. Minun oma kysymykseni tällä idealla kuuluu: Suomen tämän hetkinen ykköskotka, joka saattaa joskus päästä jopa toiselle hyppykierrokselle.

Tavuristikon aiheena on Frederikin merkkipäivä, mittariin tuli 75 vuotta. Tehtävä ratkesi tasaiseen tahtiin. Alarivin vaakasana, jonka vihjeenä on Pottereiden lovekiva, ei ollut minulle tuttu. Ristikon yläpuolella oleva saateteksti vihjaa poikkeuksellisen paljon pääkuvalauseesta.

Yksi muistuma Frederikistä. Nuorena miehenä olin kerran jollakin kurssilla Hyvinkään Rantasipissä. Viimeiseen kurssi-iltaan aloin rakentaa kronikkatekstiä kurssin tapahtumista. Minulla ei ollut kitaraa mukana, joten päätin mennä kysymään esiintyvältä bändiltä, joka sattumalta oli Frederikin bändi. Menin kitaristin puheille. Hän suhtautui hyvin nihkeästi, jopa aika suureen ääneen, asiaan. Frederik kuuli sananvaihtomme, tuli meidän luoksemme ja sanoi kitaristille: ”Mitä sinä nyt tuollaisia niuhotat, totta kai annat kaverille kitaran lainaksi, kun hänellä on noin tärkeä asia menossa.” Sain kitaran, esiinnyin kurssi-illassa, palautin kitaran ja olin hyvin tyytyväinen. Reilu mies tuo Frederik!

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 4/2020

EVVK:n aukeama viikolta 4

Razzmatazz

Oheinen otsikon sana ponnahti mieleen, kun ratkoin yhtä viikon 4 tehtävistä, Tehtävä unisille. Siinä haetaan astronautti Buzz Aldrinin 90-vuotispäivän kunniaksi sanoja, joissa on kaksi peräkkäistä z-kirjainta. Erkki on löytänyt näitä 20 kpl ja antanut kullekin vihjeen. Sain ratkottua niistä 16. Ratkeamattomista neljästä kolmea en olisi tiennyt, yksi jäi vähän harmittamaan.

Otsikon sanan razzmatazz muistan kuulleeni joskus nuorena miehenä jollakin musiikkikappaleella. Sanakirjasta huomasin, että sanan synonyymi on razzle-dazzle, sekin kelpaisi zz-visaan. Suomennokseksi kirja tarjoaa kahta sanaa: puhti, yty.

Viikolle 4 voisi perustaa yhden uuden liputuspäivän. Keskiviikkona päivänsankari on Visa. Sen voisi nimetä kansalliseksi tietokilpailupäiväksi. Päivänsankareista tulee mieleen legendaarinen elokuvaohjaaja Visa Mäkinen.

Tämän viikon kryptossa pääkuvan avulla saatavat kirjaimet eivät vielä anna kovin suurta apua muun tehtävän ratkaisemiseen. Hyvä näin, saapahan miettiä itse enemmän. Kuvan esine saattaa olla peräisin USA:n etelävaltioihin suuntautuneelta yhteiseltä matkaltamme Erkin kanssa.

Viikon kuvaristikko on taattua Erkin laatua. Pääkuvassa oleva Pentti Fagerholm on yksi legendaarisimmista radiokuuluttajista kautta aikojen. Se oli silloin vanhoina hyvinä aikoina, kun kuuluttajan tunnisti äänestä välittömästi. Nykyään ei varmaan tunnisteta ainuttakaan. Tosin eipä taideta samalla tavalla radiota kuunnellakaan kuin ennen.

Yksi ristikon piirrosvihje jäi mietityttämään. Tuntuu, että se ei ole ihan tarkka. Vasemmalle reunalle on piirretty vanha rouva, joka nostaa kätensä torjuvasti jollekin rahaa keräävälle, josta näkyy vain ojennetun astian jatkeena oleva käsi. Itse en katso olevani vastaussanan luokittelemaa ihmistyyppiä, mutta lähes kaikkiin kaupungilla vastaantuleviin pyytäjiin suhtaudun kielteisesti.

Piilosanassa on taas vihjeisiin saatu mukaan useita merkkipäiväsankareita ja viikon tapahtumia. Yhtä henkilöä en etukäteen tiennyt. Hän on pystysuoraan 20 vihjeessä mainittu Joy Adamson. Wikipedia kertoo hänen olleen kirjailija, jonka teokseen ’Perheeseemme kuuluu leijona’ perustuu tunnettu elokuva Elsa – vapaana syntynyt. Joy Adamsonilla oli kova kohtalo, hänet murhattiin Shaban luonnonsuojelualueella Keniassa 3.1.1980.

Palataan viikolla 5. Siihen asti kaikille oikein hyvää razzmatazzia ristikoiden ja muunkin elämän parissa!

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 3/2020

EVVK:n aukeama viikolta 3

Talven puolivälissä

Tammikuun puolessa välissä, joka sattuu viikolle 3, alkaa kalenterin mukaan talven jälkimmäinen puolisko. Meillä Vantaalla talvi tosin on ollut nähtävissä vain kalenterissa. Pari kertaa maa on ollut hetken hennosti valkoinen.

Mutta se ei onneksi haittaa tippaakaan ristikkoharrastusta. EVVK:ssa uudet 4 sivua ja 4 tehtävää liikkeelle!

Tähän viikkoon mahtuu vakiokrypton ja avoristikon lisäksi kaksi harvinaisempaa herkkupalaa: kirjassa nimellä Etappi etapilta oleva tehtävä ja anagrammit.

Viikon nimipäivistä olisi saanut oivia aiheita tehtäviin. Joulukauden päättävä Nuutti aloittaa viikon ja se päättyy sunnuntaina Heikkiin ja kumppaneihin. Torstain kohdalla nimipäiväonnittelut laatijakollegalle Ilmo Juhani Liljeroosille!

Krypton pääkuvakaksikko on hauska idea. Täytyy sanoa, että tämän kokoiset kryptot ovat ihan mukavia. Hatunnosto sille, että Erkki saa mahtumaan näin pieneen kokonaisuuteen 24 eri kirjainta.

Etappi etapilta osoittautui yllättävän vaikeaksi pähkinäksi. Muistelen, että jossakin tästä tehtävätyypistä olisi käytetty nimeä sanaportaat: tullaan yksi porras kerrallaan ylhäältä alas muuttaen edelliseen kullakin portaalla yksi kirjain toiseksi. Varsinkin pitemmät portaat ottivat koville. Ratkaisuja on useita, ainakin yhdessä minulla on eri sanat kuin annetussa ratkaisussa.

Avoristikko väliviivoilla on helppo nakki. Pystyy aloittamaan mistä kohtaa tehtävää tahansa. Minä kirjoitin ensimmäisenä keskelle vaakasanan, jonka vihje on TULLISOPIMUS. Aikoinaan jonkun lehden toimittaja ihmetteli, miten on ollenkaan mahdollista laatia avoristikoita. Hänen mieleensä ei ollut juolahtanut väliviivojen käyttö.

Anagrammit on mielenkiintoinen tapaus. Erkki on kehittänyt 30 anagrammia ilmaisusta TIPATON TAMMIKUU. Jokaiselle on annettu ristikkovihje, jonka avulla pitäisi löytää tuo ilmaus.

Aikanaan teimme Erkin ja Mattssonin Helin kanssa Radio Suomessa ohjelmaa nimeltä Sanasepot. Tuon ohjelman yksi suosikkiosioista oli anagrammin teko. Annoimme anagrammoitavan sisällön, joka usein oli henkilön nimi. Kuuntelijat soittivat ehdotuksiaan anagrammeiksi. Meillä oli edessämme studion pöydällä Alfapet-pelin kirjainlaatoista tarvittavat kirjaimet. Niiden avulla oli helppoa, samalla kun jutustelimme soittajan kanssa, tarkistaa, että anagrammi oli oikein tehty.

Otin esille Alfapetin, sieltä kirjainlaatat TIPATON TAMMIKUU ja aloin ratkaista EVVK:n tehtävää. Näin ratkaisu sujui aika rivakasti. Jotkut sai laattoja siirtelemällä ratkeamaan heti, joissakin piti suorittaa vähän enemmän siirtelyä. Ilman apuja olisivat ehkä jääneet ratkeamatta. Oikolukusilmä sanoo, että vihjeessä 28 oleva häkkinen olisi pitänyt kirjoittaa isolla alkukirjaimella.

Mielenkiinnosta jatkoin laattojen siirtelyä. Kirjan anagrammeista ei mikään minusta oikein kuvaa alkuperäistä ilmaisua. Tässä minun ehdotukseni: TIPATON TAMMIKUU => PAUKUTTA ON TIMMI.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 2/2020

EVVK:n aukeama viikolta 2

Härkäviikoille ratkoen

Kun joulun ja uudenvuoden juhlinnat on kaikki hoidettu, palataan arkisen aherruksen pariin eli härkäviikoille niin kuin vanhan kansan sanonta kuuluu. EVVK auttaa mukavasti tämän siirtymän tekemistä.

Jälleen on vuorossa neljä tehtävää: krypto, valintakrypto, tavuristikko ja piilosana. Tasavuosia (60) juhlivasta Heidi Heralasta on oikein onnistunut hönötys.

Ratkojakursseilla mielipiteet kryptoista jakautuvat vahvasti. Toiset sanovat: ”loppua kohti kryptot ovat tylsää mekaanista täyttämistä” ja toiset: ”ihana tehtävä, kun sen saa aina täytettyä loppuun saakka”. Itselläni kryptot eivät ole suosikkeja, mutta EVVK:n kaltaiset pienet maistuvat yllättävän hyviltä.

Viikon krypton pääkuva ratkaisee minusta selkeästi yhden jatkuvasti esillä olevan pohdinnan: onko Elviksen toisen nimen alussa yksi vai kaksi a-kirjainta. Elviksen hautakivessä lukee selvästi Elvis Aaron. Tuo kuva on minulle muistorikas: olimme kirjan tekijän Erkin kanssa yhdessä Elviksen kotikartanossa Gracelandissa, jonka pihalla Erkki otti tuon kuvan.

Valintakrypto ei muodostu missään vaiheessa tylsäksi täyttämiseksi, koska yhtä numeroa vastaa aina kolme eri kirjainta. Jokaista sanaa pitää sovitella erikseen, ihan viimeiseen asti. Itse huomasin erehtymisen mahdollisuuden hyvin, kun minulla yhdessä sanassa oli pitkään RÄIME. Vasta, kun osasin muuttaa tilalle sanan ALICE, tehtävä ratkesi loppuun asti.

Tavuristikossa on aina haastetta tavallista kuvaristikkoa enemmän, kun yhteen vastausruutuun voi tulla useampia kirjaimia. Tämä täyttyi mukavasti paitsi yhdessä kohdassa. Vaakasana, jonka vihje on METSISSÄ, ei ollut minulle ennestään tuttu. Kun se oli ristissä Kaurismäen leffan nimihahmon kanssa, piti hetken aikaa pohtia oikein kunnolla. Vielä päälle tarkistus Kielitoimiston sanakirjasta, että metsissä todella löytyy tuollaisia ja tavuristikko oli maalissa.

Erkki on piilosanojen vihjeittämisen virtuoosi. Ihailtavan monta tämän piiliksen sanaa oli saatu kytkettyä viikkoon 2, joko vastaussana sellaisenaan tai vihjeen kautta. Mukavaa pähkäilyä koko tehtävä.

Kun luen tai ratkon, en pysty välttymään siltä, että minulla on aina oikolukusilmä aktiivisena. Se on tullut paljosta kirjoittamisesta ja lukemisesta. Valintakrypton esittelytekstistä puuttuu tammikuuta tarkoittava ykkönen päivämäärien kohdalta.

Kirjoitan tätä Nyyrikin päivänä. Siinäpä vanha perinteinen nimi, jota nykyään ei taideta antaa lainkaan vastasyntyneille. Aikoinaan ilmestyi myös saman niminen lehti ja sen sisarjulkaisu Sininen Nyyrikki, joita molempia tätini luki ahkerasti.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 1/2020

EVVK:n aukeama viikolta 1

Ehkä Voisin Viikoittain Kommentoida

Ystäväni Erkki on julkaissut kirjan, vuosikirjan. EVVK – siis Erkki Vuokilan vuosikirja. Juttelin siitä tekijän kanssa eepoksen valmistuttua. Esille tuli ajatus, että voisin kommentoida sitä ja sen sisältöjä, mutta viikoittain, siis 53 kertaa tämän vuoden aikana. Hmm! Olisihan siinä mielenkiintoista haastetta. Ei kun härkää sarvista kiinni.

Itse idea on mielenkiintoinen. Rakentaa kullekin viikolle joukko tehtäviä, jotka jotenkin liittyvät juuri siihen ajankohtaan. Valtaosa tehtävistä on ristikoita: kuvaristikoita, avoristikoita, tavuristikoita, kryptoja, piilosanoja, sanaristejä. Mutta myös muita sanoilla leikkimisen muotoja on mukana, ainakin anagrammeja ja palindromeja. Jokaisella viikolla on myös viikon hönötys: jotakin ajankohtaista kuvataan alkukirjaimista muodostuvan luonnehdinnan avulla. Useimmiten aihe näyttää olevan synttärisankari.

Erkki on tunnetusti tuottelias. Tässä kirjassa on yli 200 tehtävää. Tuo määrä ei ole syntynyt ihan hetkessä. Lisäksi on tarvinnut tehdä selvittelytyötä: mitä on tapahtunut milläkin viikolla, ketkä viettävät pyöreitä syntymäpäiviä?

Esipuheessa Erkki kirjoittaa: ”Suurin kysymys kuuluu nyt: Pystytkö hillitsemään itsesi etkä ratko koko kirjaa alkuvuodesta?” Ainakin minä pystyn, koska lupasin nimenomaan näiden arviointien takia tehdä niin. Tiedän jo joitakin sanaseppoja, jotka ovat ahmineet koko vuoden läpi. Houkutus on suuri!

Tällaiselle kirjalle paperin laatu on tärkeämpi kuin useimmille muille. Minusta paperi on juuri sopivaa ratkomiselle. Toisaalta ratkomisen kannalta paksu kirja on huonompi kuin lehti. Kirjan ristikoiden ratkominen lähellä selkämystä (vasemman sivun oikea laita, oikean sivun vasen laita) on hankalahkoa.

Viikko 1 alkaa viime vuoden puolelta (30.12.2019 – 5.1.2020). Neljällä sivulla on krypto, sanaristit, kuvaristikko ja teemapiilis. Kolmessa aiheena on syntymäpäivä; Victoria Principal 70 vuotta, R.E.M. -yhtyeen Michael Stipe 60 vuotta ja Vesku Loiri 75 vuotta.

Tehtävät ovat tuttua Erkin laatutyötä. Täytyy sanoa, että kun sanaristeissä on risteävinä R.E.M.-yhtyeen kappaleita, joita itse en nimeltä tunne, tehtävä oli hankalahko. Oma haasteensa on myös se, kun oikeat vastaukset ovat neljännen sivun alalaidassa (tosin väärin päin käännettynä), silmä meinaa väkisin kurkistella tuohon suuntaan, vaikka mikään näistä neljästä tehtävästä ei minulle vaikea ollutkaan. Kirjan ensimmäinen piilosana ruoditaan vastauksessa sana sanalta, niin kuin Erkki esipuheessa toteaa, ”jotta ensikertalaisetkin pääsevät juoneen mukaan.”

Mukavaa ja mielenkiintoista askartelua. Oma tietopohjakin lisääntyy, mikä on aina hyvä asia. Viikon tehtävät ovat kaikki eri tyyppiä, joten näitä kyllä mielellään ratkaisisi useamman viikon satsin putkeen.

Enää 52 kirjoitusrupeamaa jäljellä tänä vuonna!

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

↶ Takaisin Artikkeleihin