ARTIKKELIT > EVVK – EHKÄ VOISIN VIIKOITTAIN KOMMENTOIDA
↶ Takaisin Artikkeleihin
Kirjan kansi: EVVK – Erkki Vuokilan vuosikirja 2020

EVVK – Ehkä Voisin Viikoittain Kommentoida

Antti Skyttä avaa tänne kokemuksensa Erkki Vuokilan vuosikirjasta viikko viikolta.

Tietoa kirjasta ja ensimmäisen viikon tehtävät julkaisimme edellisessä artikkelissa.

Keskusteluun voit osallistua tämän sivuston keskustelupalstalla tai upouudella Sanaris-Facebooksivulla jonne linkitämme joka viikon artikkelin ja muutakin mielenkiintoista.

Tykkää meistä Facebookissa! Tykkääjien kesken arvomme kuukausittain kahdelle valinnan mukaan joko EVVK:n tai paketin Pelikaaneja.

Hakemisto

Hyppää viikkoon: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53

Viikko 7/2020

Aukeama viikolta 7

Ystävällisesti

Tähän viikkoon sattui perjantaille ystävänpäivä. Sen historia ulottuu kauas. Se on mahdollisesti saanut alkunsa jo antiikin Roomassa. Monien vaiheiden jälkeen se saapui myös Suomeen 1980-luvulla. Kalenterissa ystävänpäivä on ollut virallisesti vuodesta 1996. Se on muodostunut toiseksi suosituimmaksi korttipäiväksi joulun jälkeen. Sen tunnuksena tunnetaan kautta maailman punainen sydän. Kansainvälisestä painotuksesta poiketen suomalainen ystävänpäivä on yleisemmin ystävien muistamisen, ei vain rakastavaisten juhlapäivä. Kalenterissa se on 14.2.

Yksi EVVK:n tämän viikon tehtävistä on nimeltään Parinmuodostusta. Sen idea on kummunnut ystävänpäivästä. Yritetään hakea tunnettuja pareja initiaalien perusteella. Tarjolla on musiikillisia (19 kpl) sekä elokuvista ja TV-sarjoista tuttuja (13 kpl) pareja.

Tehtävän idea on hauska, mutta mielestäni sitä olisi voinut helpottaa pienellä lisävihjeellä kunkin parin kohdalla. Ymmärrän tilarajoituksen, mutta eipä kuvaristikoissakaan usein ole kovin paljon vihjetilaa. Tämä oli minulle tähän asti ylivoimaisesti kirjan vaikein tehtävä. Sain ratkaistua yhteensä 8 paria, musiikkiaiheisia 6, elokuva-aiheisia 2. Musiikkiaiheinen B&R-pari tosin oli minulla eri kuin annetuissa vastauksissa. Aika moni pari oli minulle täysin tuntemattomia.

Itseltäni kaksi musiikkiaiheista paria: E&J (lähisukua) ja B&E (aikansa laulajasuosikkeja). Vastaus tämän pakinoinnin lopussa.

Viikon krypton pääkuvassa on 60-vuotista taivaltaan juhliva Pelle Miljoona. Pelle on suomalaisen punkin huomattavia nimiä. Minäkin, vaikka en olekaan punk-diggari, muistan Pellen klassikot Moottoritie on kuuma sekä Tahdon rakastella sinua. Wikipediasta huomasin, että Pelle on myös kirjailija. Hän on kirjoittanut 10 romaania, kaksi runokirjaa ja omaelämäkerran.

Krypto oli tälläkin kertaa helppo. Pääkuvasanat aukenivat heti ja tasaiseen tahtiin koko muukin tehtävä. Missään kohtaa ei tarvinnut pysähtyä pitemmäksi aikaa miettimään.

Avoristikon pääkuvassa komeilee 50-vuotisen virstanpylväänsä saavuttanut Jouni Hynynen. Miehen tiedän, musiikkinsa faneihin en kuulu. Sen sijaan avoristikko on mukava ristikkotyyppi. Erityisesti tykkäsin tässä siitä, että Erkki ei ollut laatinut tehtävää kaavamaisesti niin, että kullakin vaakarivillä on yhtä monta sanaa ja kullakin pystyrivillä samoin. Tämän ristikon laadinnan tavalla kudelmasta tulee paljon mielenkiintoisempi. Ajankohtaisuutta löytyy monesta vihjeestä, yksi taitaa toisaalta olla vanhentunut: MINISTERI MARIN (vaikka onhan pääministerikin ministeri).

Piilosana on tuttua laatutyötä, ajankohtaisuutta on sielläkin roimasti. Erityinen hatunnosto Erkille vaakasuoraan 22 vihjeestä, johon hän on saanut mahdutettua yhteensä viisi anagrammia vastaussanasta!

Vastaukset ylempänä esittämiini kahteen (aisa)parivihjeeseen: E&J = Eero ja Jussi, B&E = Brita ja Eikka.

Laittamalla tämän viikon nimipäiväsankareista neljä peräkkäin, saa seuraavan toteamuksen: Ellen voitto, kai sulo.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 6/2020

Aukeama viikolta 6

Runegren

Tämän viikon keskiviikkoon osuu yksi liputuspäivistämme, Runebergin päivä. Juttuni otsikko taas viittaa Mikko Alatalon biisiin Se on Eldankaa, jossa Mikko laulaa toisessa säkeistössä Harri Rinteen riimityksellä seuraavasti:

”Naisia olen minä rakastanut aina, enkä ole kattonu sormukseen, vaan pussannut, paijannut, pielukseen painanut, puhunut ruattia kuin Runegren.”

Torstaina tällä viikolla on Tean päivä. Tämä nimi yleensä esiintyy monikkomuotoisena ja on kirjainjakautumaltaan laatijalle hyvin passeli. Istan valtakausi Teoista alkaa vähitellen heiketä, muitakin mahdollisuuksia vihjesukunimeksi löytyy.

Viikon tehtäväannoksessa on kaksi tähän mennessä esiintymätöntä: kuva-arvoitus ja kielipuoli. Kuva-arvoitus on kansanperinteessämme todella kauas ulottuva tehtävätyyppi, itse muistan pähkäilleeni niitä jo alakoulupoikana. EVVK:n nämä arvoitukset ovat todella peruskauraa, etsitään 12:a venettä/alusta. Kymmenen niistä löysin helposti, mutta kaksi jäi ratkeamatta (ilman apuja). Kielipuoli-tehtävää en muista ennen nähneeni. Pähkäilyä helpotti, että piirroksien taustalla oli luettavissa sanat suomi ja englanti. Sitä kautta löytyi myös oikea vastaus.

Krypton ja ristikon pääkuvina on kolme pyöreitä vuosia täyttävää henkilöä, kryptossa Markku Aro (70 v.), ristikossa Anna Abreu ja Pete Parkkonen (molemmat 30 v.). Näistä Markku on minulle selvästi tutuin, onhan meillä sama syntymävuosikin.

Markku oli TV:ssä vieraana Puoli seitsemän -ohjelmassa ja vaikutti ikäisekseen hyvin nuorekkaalta. Hän kertoi, kuinka lapsenlapsensa olivat joskus ihmetelleet sitä, kun pappa laulaa televisiossa. Muistan Paul McCartneyn muistelmakirjasta, että Paul kertoi olleensa ratsastamassa tyttärensä kanssa. Tytär pysäytti hevosensa ja kysyi vähän ihmettelevän näköisenä isältään: ”Oletko sinä SE Paul McCartney?”

EVVK:n tämänkertaisessa kryptossa pääkuvasanasta tulevat neljä kirjainta auttoivat mukavaan vauhtiin. Tämä oli kirjan tähänastisista kryptoista minulle helpoin. Sanasto on taas hyvää ja monipuolista.

Kuvaristikkoon Erkki on saanut mahtumaan kolme pääkuvalausetta! Annan kohdalta lähtevän ensimmäinen sana oli minulle ennestään tuntematon. Peten kuvasta lähtevä lause puolestaan edustaa perinteistä pitkät hiukset/iloinen ilme -tyyppiä.

Piilosanasta löytyy kaikkiaan kahdeksan viikkoon 6 jotenkin liittyvää vastaussanaa! Pystyyn 3 on sellainen, jota ei olisi mahdollista nykysääntöjen mukaan laittaa kuvaristikkoon vastaussanaksi. Vihjeestä jo näkee, että siihen kirjoitetaan samalle pystyriville kaksi eri sanaa peräkkäin (5, 4).

Tämä viikko alkoi Valon päivällä ja valoa tosiaan alkaa ulkonakin näkyä mukavasti, niinä harvoina päivinä, kun auringon edessä ei ole paksua pilvikerrosta. Valoa ja kevättä kohti!

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 5/2020

Viikon hönötys viikolta 5

Äteritsiputeritsi

Tämän viikon valintakryptossa ovat teemana suot ja suohon liittyvät sanat, kansainvälisen kosteikkopäivän (2.2.) kunniaksi. Laskujeni mukaan Erkki on saanut niitä mahtumaan kryptoon kaikkiaan 15 kpl. Saatetekstissä Erkki valittaa, että Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä ei mahtunut mukaan.

Muistan poika-ajoilta jutun Apu-lehdestä. Siinä kerrottiin baarin pitäjästä, joka ei meinannut saada ehdottamaansa nimeä läpi byrokratiassa. Ensin hän yritti muistaakseni vaimonsa etunimellä malliin Kertun baari. Hylkäys tuli sillä perusteella, että sen niminen baari oli jo olemassa. Samoin kävi seuraavalle nimiehdotukselle. Suivaantuneena hän päätti, että seuraava nimi ei tule bumerangina takaisin. Eikä tullutkaan. Baarin nimeksi tuli Äteritsiputeritsipuolilautatsibaari. Baarin katolle nostettu nimikyltti oli leveämpi kuin koko baarirakennus.

Keräilen Iisakin Ristikoihin laatimiini aukeaman tehtäviin 35-kirjaimisia sanoja, ovat yhtä ruutua vaille koko aukeaman mittaisia. Arvatkaa, minkä tässä kirjoituksessa esiintyvän sanan pituus on juuri tuo 35 kirjainta!

Viikon hönötys kunnioittaa tällä kertaa kaksivuotiasta Aaro Niinistöä. En ole kurkistellut tulevia viikkoja, mutta uskallan sanoa, että tässä on kirjan nuorin merkkipäiväsankari.

Starttikrypton pääkuvassa on tieto Rakentaja-messuista. Se on minulle niin vieras alue, että tehtävää joutui ratkomaan kuin sokkokryptoa. Nelikirjaimisen avainsanan ensimmäinen ja viimeinen kirjain ovat samoja. Sen lisäksi uskoin tiukasti tehtävän keskikohdassa olevaan pystysanaan, jonka numerot ovat 1, 24, 1, 24, 1. Sen avulla tehtävä lopulta aukesikin.

Erkki ehdottaa seuraleikkiä ihmisten nimillä, joissa on samat initiaalit. Kysyjä antaa ristikkotyyppisen vihjeen, jota osallistujat yrittävät selvittää. Kirjassa on 12 esimerkkiä. Pystyin itse ratkaisemaan niistä 9 kpl. Mitä lähemmäs tullaan nykypoppia ja -musiikkia, sitä heiveröisemmäksi minun tietoni menevät. Nuoruudessani oli useita filmitähtiä, joilla oli samat initiaalit, esim. BB ja CC. Minun oma kysymykseni tällä idealla kuuluu: Suomen tämän hetkinen ykköskotka, joka saattaa joskus päästä jopa toiselle hyppykierrokselle.

Tavuristikon aiheena on Frederikin merkkipäivä, mittariin tuli 75 vuotta. Tehtävä ratkesi tasaiseen tahtiin. Alarivin vaakasana, jonka vihjeenä on Pottereiden lovekiva, ei ollut minulle tuttu. Ristikon yläpuolella oleva saateteksti vihjaa poikkeuksellisen paljon pääkuvalauseesta.

Yksi muistuma Frederikistä. Nuorena miehenä olin kerran jollakin kurssilla Hyvinkään Rantasipissä. Viimeiseen kurssi-iltaan aloin rakentaa kronikkatekstiä kurssin tapahtumista. Minulla ei ollut kitaraa mukana, joten päätin mennä kysymään esiintyvältä bändiltä, joka sattumalta oli Frederikin bändi. Menin kitaristin puheille. Hän suhtautui hyvin nihkeästi, jopa aika suureen ääneen, asiaan. Frederik kuuli sananvaihtomme, tuli meidän luoksemme ja sanoi kitaristille: ”Mitä sinä nyt tuollaisia niuhotat, totta kai annat kaverille kitaran lainaksi, kun hänellä on noin tärkeä asia menossa.” Sain kitaran, esiinnyin kurssi-illassa, palautin kitaran ja olin hyvin tyytyväinen. Reilu mies tuo Frederik!

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 4/2020

EVVK:n aukeama viikolta 4

Razzmatazz

Oheinen otsikon sana ponnahti mieleen, kun ratkoin yhtä viikon 4 tehtävistä, Tehtävä unisille. Siinä haetaan astronautti Buzz Aldrinin 90-vuotispäivän kunniaksi sanoja, joissa on kaksi peräkkäistä z-kirjainta. Erkki on löytänyt näitä 20 kpl ja antanut kullekin vihjeen. Sain ratkottua niistä 16. Ratkeamattomista neljästä kolmea en olisi tiennyt, yksi jäi vähän harmittamaan.

Otsikon sanan razzmatazz muistan kuulleeni joskus nuorena miehenä jollakin musiikkikappaleella. Sanakirjasta huomasin, että sanan synonyymi on razzle-dazzle, sekin kelpaisi zz-visaan. Suomennokseksi kirja tarjoaa kahta sanaa: puhti, yty.

Viikolle 4 voisi perustaa yhden uuden liputuspäivän. Keskiviikkona päivänsankari on Visa. Sen voisi nimetä kansalliseksi tietokilpailupäiväksi. Päivänsankareista tulee mieleen legendaarinen elokuvaohjaaja Visa Mäkinen.

Tämän viikon kryptossa pääkuvan avulla saatavat kirjaimet eivät vielä anna kovin suurta apua muun tehtävän ratkaisemiseen. Hyvä näin, saapahan miettiä itse enemmän. Kuvan esine saattaa olla peräisin USA:n etelävaltioihin suuntautuneelta yhteiseltä matkaltamme Erkin kanssa.

Viikon kuvaristikko on taattua Erkin laatua. Pääkuvassa oleva Pentti Fagerholm on yksi legendaarisimmista radiokuuluttajista kautta aikojen. Se oli silloin vanhoina hyvinä aikoina, kun kuuluttajan tunnisti äänestä välittömästi. Nykyään ei varmaan tunnisteta ainuttakaan. Tosin eipä taideta samalla tavalla radiota kuunnellakaan kuin ennen.

Yksi ristikon piirrosvihje jäi mietityttämään. Tuntuu, että se ei ole ihan tarkka. Vasemmalle reunalle on piirretty vanha rouva, joka nostaa kätensä torjuvasti jollekin rahaa keräävälle, josta näkyy vain ojennetun astian jatkeena oleva käsi. Itse en katso olevani vastaussanan luokittelemaa ihmistyyppiä, mutta lähes kaikkiin kaupungilla vastaantuleviin pyytäjiin suhtaudun kielteisesti.

Piilosanassa on taas vihjeisiin saatu mukaan useita merkkipäiväsankareita ja viikon tapahtumia. Yhtä henkilöä en etukäteen tiennyt. Hän on pystysuoraan 20 vihjeessä mainittu Joy Adamson. Wikipedia kertoo hänen olleen kirjailija, jonka teokseen ’Perheeseemme kuuluu leijona’ perustuu tunnettu elokuva Elsa – vapaana syntynyt. Joy Adamsonilla oli kova kohtalo, hänet murhattiin Shaban luonnonsuojelualueella Keniassa 3.1.1980.

Palataan viikolla 5. Siihen asti kaikille oikein hyvää razzmatazzia ristikoiden ja muunkin elämän parissa!

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 3/2020

EVVK:n aukeama viikolta 3

Talven puolivälissä

Tammikuun puolessa välissä, joka sattuu viikolle 3, alkaa kalenterin mukaan talven jälkimmäinen puolisko. Meillä Vantaalla talvi tosin on ollut nähtävissä vain kalenterissa. Pari kertaa maa on ollut hetken hennosti valkoinen.

Mutta se ei onneksi haittaa tippaakaan ristikkoharrastusta. EVVK:ssa uudet 4 sivua ja 4 tehtävää liikkeelle!

Tähän viikkoon mahtuu vakiokrypton ja avoristikon lisäksi kaksi harvinaisempaa herkkupalaa: kirjassa nimellä Etappi etapilta oleva tehtävä ja anagrammit.

Viikon nimipäivistä olisi saanut oivia aiheita tehtäviin. Joulukauden päättävä Nuutti aloittaa viikon ja se päättyy sunnuntaina Heikkiin ja kumppaneihin. Torstain kohdalla nimipäiväonnittelut laatijakollegalle Ilmo Juhani Liljeroosille!

Krypton pääkuvakaksikko on hauska idea. Täytyy sanoa, että tämän kokoiset kryptot ovat ihan mukavia. Hatunnosto sille, että Erkki saa mahtumaan näin pieneen kokonaisuuteen 24 eri kirjainta.

Etappi etapilta osoittautui yllättävän vaikeaksi pähkinäksi. Muistelen, että jossakin tästä tehtävätyypistä olisi käytetty nimeä sanaportaat: tullaan yksi porras kerrallaan ylhäältä alas muuttaen edelliseen kullakin portaalla yksi kirjain toiseksi. Varsinkin pitemmät portaat ottivat koville. Ratkaisuja on useita, ainakin yhdessä minulla on eri sanat kuin annetussa ratkaisussa.

Avoristikko väliviivoilla on helppo nakki. Pystyy aloittamaan mistä kohtaa tehtävää tahansa. Minä kirjoitin ensimmäisenä keskelle vaakasanan, jonka vihje on TULLISOPIMUS. Aikoinaan jonkun lehden toimittaja ihmetteli, miten on ollenkaan mahdollista laatia avoristikoita. Hänen mieleensä ei ollut juolahtanut väliviivojen käyttö.

Anagrammit on mielenkiintoinen tapaus. Erkki on kehittänyt 30 anagrammia ilmaisusta TIPATON TAMMIKUU. Jokaiselle on annettu ristikkovihje, jonka avulla pitäisi löytää tuo ilmaus.

Aikanaan teimme Erkin ja Mattssonin Helin kanssa Radio Suomessa ohjelmaa nimeltä Sanasepot. Tuon ohjelman yksi suosikkiosioista oli anagrammin teko. Annoimme anagrammoitavan sisällön, joka usein oli henkilön nimi. Kuuntelijat soittivat ehdotuksiaan anagrammeiksi. Meillä oli edessämme studion pöydällä Alfapet-pelin kirjainlaatoista tarvittavat kirjaimet. Niiden avulla oli helppoa, samalla kun jutustelimme soittajan kanssa, tarkistaa, että anagrammi oli oikein tehty.

Otin esille Alfapetin, sieltä kirjainlaatat TIPATON TAMMIKUU ja aloin ratkaista EVVK:n tehtävää. Näin ratkaisu sujui aika rivakasti. Jotkut sai laattoja siirtelemällä ratkeamaan heti, joissakin piti suorittaa vähän enemmän siirtelyä. Ilman apuja olisivat ehkä jääneet ratkeamatta. Oikolukusilmä sanoo, että vihjeessä 28 oleva häkkinen olisi pitänyt kirjoittaa isolla alkukirjaimella.

Mielenkiinnosta jatkoin laattojen siirtelyä. Kirjan anagrammeista ei mikään minusta oikein kuvaa alkuperäistä ilmaisua. Tässä minun ehdotukseni: TIPATON TAMMIKUU => PAUKUTTA ON TIMMI.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 2/2020

EVVK:n aukeama viikolta 2

Härkäviikoille ratkoen

Kun joulun ja uudenvuoden juhlinnat on kaikki hoidettu, palataan arkisen aherruksen pariin eli härkäviikoille niin kuin vanhan kansan sanonta kuuluu. EVVK auttaa mukavasti tämän siirtymän tekemistä.

Jälleen on vuorossa neljä tehtävää: krypto, valintakrypto, tavuristikko ja piilosana. Tasavuosia (60) juhlivasta Heidi Heralasta on oikein onnistunut hönötys.

Ratkojakursseilla mielipiteet kryptoista jakautuvat vahvasti. Toiset sanovat: ”loppua kohti kryptot ovat tylsää mekaanista täyttämistä” ja toiset: ”ihana tehtävä, kun sen saa aina täytettyä loppuun saakka”. Itselläni kryptot eivät ole suosikkeja, mutta EVVK:n kaltaiset pienet maistuvat yllättävän hyviltä.

Viikon krypton pääkuva ratkaisee minusta selkeästi yhden jatkuvasti esillä olevan pohdinnan: onko Elviksen toisen nimen alussa yksi vai kaksi a-kirjainta. Elviksen hautakivessä lukee selvästi Elvis Aaron. Tuo kuva on minulle muistorikas: olimme kirjan tekijän Erkin kanssa yhdessä Elviksen kotikartanossa Gracelandissa, jonka pihalla Erkki otti tuon kuvan.

Valintakrypto ei muodostu missään vaiheessa tylsäksi täyttämiseksi, koska yhtä numeroa vastaa aina kolme eri kirjainta. Jokaista sanaa pitää sovitella erikseen, ihan viimeiseen asti. Itse huomasin erehtymisen mahdollisuuden hyvin, kun minulla yhdessä sanassa oli pitkään RÄIME. Vasta, kun osasin muuttaa tilalle sanan ALICE, tehtävä ratkesi loppuun asti.

Tavuristikossa on aina haastetta tavallista kuvaristikkoa enemmän, kun yhteen vastausruutuun voi tulla useampia kirjaimia. Tämä täyttyi mukavasti paitsi yhdessä kohdassa. Vaakasana, jonka vihje on METSISSÄ, ei ollut minulle ennestään tuttu. Kun se oli ristissä Kaurismäen leffan nimihahmon kanssa, piti hetken aikaa pohtia oikein kunnolla. Vielä päälle tarkistus Kielitoimiston sanakirjasta, että metsissä todella löytyy tuollaisia ja tavuristikko oli maalissa.

Erkki on piilosanojen vihjeittämisen virtuoosi. Ihailtavan monta tämän piiliksen sanaa oli saatu kytkettyä viikkoon 2, joko vastaussana sellaisenaan tai vihjeen kautta. Mukavaa pähkäilyä koko tehtävä.

Kun luen tai ratkon, en pysty välttymään siltä, että minulla on aina oikolukusilmä aktiivisena. Se on tullut paljosta kirjoittamisesta ja lukemisesta. Valintakrypton esittelytekstistä puuttuu tammikuuta tarkoittava ykkönen päivämäärien kohdalta.

Kirjoitan tätä Nyyrikin päivänä. Siinäpä vanha perinteinen nimi, jota nykyään ei taideta antaa lainkaan vastasyntyneille. Aikoinaan ilmestyi myös saman niminen lehti ja sen sisarjulkaisu Sininen Nyyrikki, joita molempia tätini luki ahkerasti.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 1/2020

EVVK:n aukeama viikolta 1

Ehkä Voisin Viikoittain Kommentoida

Ystäväni Erkki on julkaissut kirjan, vuosikirjan. EVVK – siis Erkki Vuokilan vuosikirja. Juttelin siitä tekijän kanssa eepoksen valmistuttua. Esille tuli ajatus, että voisin kommentoida sitä ja sen sisältöjä, mutta viikoittain, siis 53 kertaa tämän vuoden aikana. Hmm! Olisihan siinä mielenkiintoista haastetta. Ei kun härkää sarvista kiinni.

Itse idea on mielenkiintoinen. Rakentaa kullekin viikolle joukko tehtäviä, jotka jotenkin liittyvät juuri siihen ajankohtaan. Valtaosa tehtävistä on ristikoita: kuvaristikoita, avoristikoita, tavuristikoita, kryptoja, piilosanoja, sanaristejä. Mutta myös muita sanoilla leikkimisen muotoja on mukana, ainakin anagrammeja ja palindromeja. Jokaisella viikolla on myös viikon hönötys: jotakin ajankohtaista kuvataan alkukirjaimista muodostuvan luonnehdinnan avulla. Useimmiten aihe näyttää olevan synttärisankari.

Erkki on tunnetusti tuottelias. Tässä kirjassa on yli 200 tehtävää. Tuo määrä ei ole syntynyt ihan hetkessä. Lisäksi on tarvinnut tehdä selvittelytyötä: mitä on tapahtunut milläkin viikolla, ketkä viettävät pyöreitä syntymäpäiviä?

Esipuheessa Erkki kirjoittaa: ”Suurin kysymys kuuluu nyt: Pystytkö hillitsemään itsesi etkä ratko koko kirjaa alkuvuodesta?” Ainakin minä pystyn, koska lupasin nimenomaan näiden arviointien takia tehdä niin. Tiedän jo joitakin sanaseppoja, jotka ovat ahmineet koko vuoden läpi. Houkutus on suuri!

Tällaiselle kirjalle paperin laatu on tärkeämpi kuin useimmille muille. Minusta paperi on juuri sopivaa ratkomiselle. Toisaalta ratkomisen kannalta paksu kirja on huonompi kuin lehti. Kirjan ristikoiden ratkominen lähellä selkämystä (vasemman sivun oikea laita, oikean sivun vasen laita) on hankalahkoa.

Viikko 1 alkaa viime vuoden puolelta (30.12.2019 – 5.1.2020). Neljällä sivulla on krypto, sanaristit, kuvaristikko ja teemapiilis. Kolmessa aiheena on syntymäpäivä; Victoria Principal 70 vuotta, R.E.M. -yhtyeen Michael Stipe 60 vuotta ja Vesku Loiri 75 vuotta.

Tehtävät ovat tuttua Erkin laatutyötä. Täytyy sanoa, että kun sanaristeissä on risteävinä R.E.M.-yhtyeen kappaleita, joita itse en nimeltä tunne, tehtävä oli hankalahko. Oma haasteensa on myös se, kun oikeat vastaukset ovat neljännen sivun alalaidassa (tosin väärin päin käännettynä), silmä meinaa väkisin kurkistella tuohon suuntaan, vaikka mikään näistä neljästä tehtävästä ei minulle vaikea ollutkaan. Kirjan ensimmäinen piilosana ruoditaan vastauksessa sana sanalta, niin kuin Erkki esipuheessa toteaa, ”jotta ensikertalaisetkin pääsevät juoneen mukaan.”

Mukavaa ja mielenkiintoista askartelua. Oma tietopohjakin lisääntyy, mikä on aina hyvä asia. Viikon tehtävät ovat kaikki eri tyyppiä, joten näitä kyllä mielellään ratkaisisi useamman viikon satsin putkeen.

Enää 52 kirjoitusrupeamaa jäljellä tänä vuonna!

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

↶ Takaisin Artikkeleihin