KESKUSTELUT > RISTIKOT > EVVK - ELÄMME VIIKKO VIIKOLTA KIMPASSA

10307. EVVK - Elämme Viikko Viikolta Kimpassa

Eki5.1.2020 klo 21:19
Ensimmäinen viikko ensimmäisen kalenterikirjani aikakautta alkaa olla takana. Sen myötä tapahtuu paljon kaikkea mielenkiintoista. Antti Skyttä on lupautunut kirjoittamaan tuntemuksiaan koko vuoden ajan. Jutut julkaistaan sekä täällä Artikkelit-osiossa että Sanaris Oy:n tuoreella Facebook-sivulla.

Voit kommentoida sekä tähän säikeeseen että Facebookissa. Katsotaan, miten tämä lähtee käyntiin.

https://www.facebook.com/sanaris.ristikot/

Artikkeli etusivulla ja tässä:

https://www.sanaristikot.net/artikkelit/?p1=evvkvk o
2. Elva5.1.2020 klo 23:23
Aioin tehdä ensimmäisen viikon tehtävät, mutta innostuinkin ja tein vielä toisenkin viikon. Olin kuvitellut, että ratkominen menisi vauhdilla, mutta siinäpä erehdyin.

Kryptoja olen tehnyt hyvin vähän, enkä ole ollut niistä kovin innostunut. Kokemukseni mukaan, ne joissa ensimmäinen sana on arvattavissa ovat olleet lapsellisen helppoja ja ne joissa pitää avaussanat keksiä itse, ovat rajallisella sanojen tuntemuksellani, olleet liian vaikeita. Tässä silti ensimmäinen krypto (eka sana arvattavissa) ei ollut ollenkaan helppo, ehkä johtuen suppeasta tilasta, jolloin jokaista kirjainta oli hyvin vähän. Se tekikin ratkonnan mielenkiintoiseksi.

Ristikot ja piilikset eivät myöskään olleet mitään pikaratkottavia. Sanaristit olivat minulle vaikeita mutta hyvinkin kiinnostavia. Valintakrypton kanssa tuhersin myös kauan. Olen nimittäin päättänyt etten katso ratkaisuja ennen kuin kukin tehtävä on valmis.

Joudun valitettavasti vihdoin toteamaan, että nyt on sitten pakko mennä ostamaan lyijykynä ja kumi, koska varsinkaan sanarististä ja valintakryptosta ei tule mitään ilman useita yrityksiä ja erehdyksiä. Nyt jouduin käyttämään apupaperia välttyäkseni suuremmilta sottaamisilta.

Kaiken kaikkiaan ensikosketus oli hyvin positiivinen ja olen innostunut uusista tuttavuuksistani. Sen verran vilkuilin eteenpäin, että näin jatkossakin olevan kaikennäköistä erilaista, mutta aion pysyä tiukasti järjestyksessä, koska joku roti täytyy myös minulla olla!
3. Tarja5.1.2020 klo 23:54
Minä tein äsken ekan viikon tehtävät ja tykkäsin myös vaikeustason olevan juuri sopiva, sellainen keskitasoinen. Rasittavaksi koin ratkaisujen peittämisen koko ajan toisella kädellä. Siihen pitää keksiä joku peittävä paperi + klemmari -systeemi jatkossa, sillä en todellakaan halua nähdä ratkaisuja ennen tehtävien ratkomista. En tiedä, olisiko mahdollista seuraavassa kirjassa, että ratkaisut olisivat vasta kirjan lopussa.
4. Eki6.1.2020 klo 00:25
Totta kai, jos tarpeeksi moni toivoo.
5. Elva6.1.2020 klo 08:56
Minulle ratkaisujen sijainti ei ollut ongelma, varsinkin kun ne olivat ylösalaisin, mutta olen Tarjan kanssa samaa mieltä, että parempi olisi jos ne olisivat kirjan lopussa.
6. iso S6.1.2020 klo 10:23
Minä opin aikanaan lukemaan ylösalaisin olevasta lehdestä. Nykyään on taito aika paljon ruostunut. Varmuuden vuoksi kannatan silti lopussa olevia ratkaisuja, mutta nykyisessä tyylissäkin on hyvä puolensa (ei tarvitse selata) ja lopussa olevissa huono puolensa (saattaa vahingossa katsoa seuraavan tehtävän ratkaisua). Pääasia että ratkaisut eivät ole oikein päin tehtävän vieressä.

Bisnesidea: oheismyynti on usein olennainen tulonlisä. Vuoden 2021 kirjaan ratkaisut sellaisella värillä, että kirjaimet näkyvät vain erikoisvalaisimen avulla. Niitä valaisimia voi sitten myydä kovaan hintaan!
7. Leenanneli6.1.2020 klo 10:29
Mistäs nää ristikot löytyy?
8. Ylläpito6.1.2020 klo 10:34
Kirjasta löytyy maistiaisia puheena olevalta viikolta 1. Linkit tässä artikkelissa:

http://sanaristikot.net/artikkelit/?p1=evvk

Muussa tapauksessa pitää ostaa kirja.
9. Leenanneli6.1.2020 klo 10:51
Kiitos!
10. Ritu6.1.2020 klo 11:12
Öhöm öhöm, yritän tässä virkistää muistiani kirjan ensimmäisten tehtävien osalta. Se ei ole helppoa, kun omasta kyseisten tehtävien ratkomisesta jo tovi aikaa. Hätähousu mikä hätähousu.
Mutta tuo kirjan eka kryptohan oli sellainen, että kun vauhdilla kirjoitti kuvasta tulleen sanan, niin mielessä kävi, että tämähän on äkkiä tehty. Vaan kun ei ollut. Sen jälkeen joutui mietinnän alkamaan alusta, että onnistui jatkamaan.
Sanaristeistä kirjassa tykkäsin. Ne ovat iltiksen tv-liitteenkin herkkua olleet mulle jo pitkään.
Jos ajattelee ensimmäisen viikon ajankohtaisuutta, niin jos kirjan ensimmäisen tehtävän( krypton )päähenkilö on valtakunnallisen iltapäivälehden lööppeihinkin samaisella viikolla päässyt, niin hyvin alkoi.
11. Pius6.1.2020 klo 11:47
Eikö voisi myydä erikseen seuraavan vuoden tammikuussa ratkaisuvihkosen;-)
12. Tarja6.1.2020 klo 22:27
Ratkaisin ratkaisu-ongelmani. Leikkasin pahvista 9x17 cm kappaleen, jolla peitän vastaukset. Samalla se toimii kirjanmerkkinä sille, missä kohtaa kirjaa ollaan menossa.
13. Tarja8.1.2020 klo 13:06
Kirjassa kysytään viikon kohokohtia. Ensimmäiselle viikolle voisin laittaa (ristikkomaailmaan liittyvistä asioista) Apu Ristikot -lehden ekan numeron. Sai taas nauraa Mäkelän kannessa olevaa pääkuvaa. Ja Liljeroosin (kolmepalloinen, yksisivuinen) ristikko oli hykerryttävä. Muutaman suosikkitehtäväni tekemisen jälkeen lehti on jo postissa menossa ilahduttamaan vanhempiani.
14. Eki8.1.2020 klo 13:12
Eikä sovi unohtaa Markun pääkuvaa Liljeroosissa, se oli Markun todellinen neronleimaus.
15. Eki12.1.2020 klo 23:47
Vuoden toinen viikko on eletty ja Antti sen kirjannut.
16. Tarja13.1.2020 klo 00:42
Pidin itsestäänselvänä, että sanan "hykerryttävä" ymmärretään sisältävän myös pääkuvan.

Tämän viikon (nyt ollaan jo maanantain puolella) etappi- ja anagrammitehtävissä apupaperi tuntuu olevan tarpeen. Anagrammeja ei ihan hetkessä keksi, joten siinä tehtävässä riittänee pohtimista useammallekin illalle. Krypto ja avoristikko ratkesivat vaivattomasti.
17. JPQ13.1.2020 klo 13:30
Pakko kysyä vielä en ole kirjaa ostanut onko kokonaan väreissä?
18. Eki13.1.2020 klo 13:40
Kyllä on niin kokonaan väreissä kuin voi olla.
19. Ritu13.1.2020 klo 18:40
Minulla ei tästä kirjasta ole juurikaan negatiivista sanottavaa. Kun kyse kirjasta, niin kirjan sisempiin ruutuihin oli työläämpää kirjoittaa mitä pidemmälle kirjaa eteni. En tiedä, miten se ulkoasullisesti olisi toiminut, että jotkut kryptot ja esim. kuva-arvoitustehtävät olisivat vaihtaneet sivulla keskenään paikkaa. Silloin ainakin krypton reunimmaisetkin ruudut olisivat olleet helpommin kirjoitettavissa.
Ja tällaiselle kirjan sieltä täältä ratkoneelle olisi pientä ekstraa ollut, jos kirjassa olisi ollut kiinteä kirjanmerkkinauha mukana. No, onhan noita kirjanmerkkejä omastakin takaa, ettei se mikään varsinainen ongelma ole. Ja vink vink: seuraavan kirjan mukana saadaankin varmaan jo logolla varustettu kynä ja kumi :).
20. Tarja13.1.2020 klo 19:00
Minä askartelen vasta tämän viikon anagrammeissa. Keksin oivan keinon helpottaa tehtävää. Leikkasin itselleni viisitoista pientä pahvinpalaa, joihin kirjoitin nuo kirjaimet. Niitä on helpompi järjestellä uusiksi sanoiksi kuin kirjoittaa apupaperille eri vaihtoehtoja.
21. klaara13.1.2020 klo 20:01
Ratsia mainittu, kyllä minä niin mieleni hyvitin!

Anagrammeista tuli heti helpompia, kun maltoin lukea ohjeen. Ensiluulemalla yritin vääntää vihjeistä itsestään anagrammeja, joiden aiheena olisi alkoholi tai siitä pidättäytyminen. Ei oikein lähtenyt.

Ja sitten tein lisävaikeutta kirjoittamalla vihjeitä väärin apupaperille. Esim. "Jäljittelen nevoja" -> "Jäljittelen neuvoja". Ei lähtenyt taaskaan.

Tarjan vinkki on mainio, taidan askarrella loppuja varten itsekin.
22. Tarja14.1.2020 klo 09:46
29/30 anagrammista ratkesi miettimällä. Mutta numero 20 jäi epävarmaksi. Ratkaisut katsottuani ei siis yllättänyt, kun huomasin oman versioni olevan erilainen. Hauska tehtävä!
Ylipäätään tässä kirjassa minut on jo tässä vaiheessa yllättänyt tehtävien runsaus ja monipuolisuus. Ennen kirjan hankintaa ajattelin, että siinä olisi vain yksi tai ehkä kaksi ristikkoa viikkoa kohden. Mutta tehtäviä onkin neljä ja ristikoiden lisäksi kaikenlaisia muitakin tehtäviä, kuten juuri anagrammeja, sanaristejä, valintakryptoja yms.
23. Eki14.1.2020 klo 12:30
Nämä EVVK-jutut huomioitu Teoksen Facebookissa.

https://www.facebook.com/teoskustantamo
24. iso S14.1.2020 klo 19:47
Skyttä kommentoi viikkoa 1 mm. näin: "Tässä kirjassa on yli 200 tehtävää. Tuo määrä ei ole syntynyt ihan hetkessä. Lisäksi on tarvinnut tehdä selvittelytyötä."

Ja viikkoa 2: "Kirjoitan tätä Nyyrikin päivänä. Siinäpä vanha perinteinen nimi, jota nykyään ei taideta antaa lainkaan vastasyntyneille."

Tuomiot yhdistettynä: Väestörekisterin Nimipalvelu on luullakseni Skytälle tuttu tietolähde, mutta eipä tullut tarkistaneeksi etunimihausta. Nyyrikki on annettu vuosina 2010-19 etunimeksi 12 pojalle ja alle 5 tytölle. Ei siis ihan jokavuotinen tapahtuma, mutta sattuuhan sitä kuitenkin. Ei se tilaston kattamana aikana ole koskaan ollut mikään suursuosikki. Jotkut vanhat nimet ovat kuitenkin nousseet entistä ehompaan suosioon (katsokaa vaikka Nuutti), joten ties mikä buumi vielä Nyyrikkiä odottaa. Ei silti pidätetä hengitystä odottaessa.

Vielä viikolta 2: "Kun luen tai ratkon, en pysty välttymään siltä, että minulla on aina oikolukusilmä aktiivisena." Minullakin oli ennen sama "vika" ja vielä voimakkaampana: ei välttämättä edes tarvinnut lukea: riitti kun vilkaisi sivua niin painovirhe hyppäsi automaattisesti silmään. Ei enää. Vielä harmittavampaa on oikokirjoitussormien puutuminen. Ennen tunsin näpeissäni kun tein kirjoitusvirheen, ja niitä teen nykynakeilla enemmän kuin ennen. En enää. Nyt pitäisi aina muistaa lukea viesti ennen lähettämistä ja korjata virheet. Valitettavasti en yleensä muista tehdä sitä, kun se muistikaan ei ole entisensä, pikemminkin entinen.

Että tämmöisiä hajahuomioita, ja etukäteen kiitoksia jos viitsii vaivautua lupaamasa 53 viikkoa!
25. klaara16.1.2020 klo 07:31
Hermo petti, ja lunttasin vastaukset, vaikka viikkoa on vielä yli puolet jäljellä.

Anagrammeista nro 7 jäi itseltä ratkaisematta, ja nroon 20 minulla oli myös vähän erilainen (väärä) yritelmä.

Etappitehtävässä (sanasillat? Onko tälle tehtävätyypille joku nimi?) jäi myös yksi kesken. Yritin ylhäältä ja alhaalta ja molemmista, mutta eivätpä päät kohdanneet annetun rivimäärän rajoissa, mikä oli tavoitteeni. Jännä juttu: muissa vain yhden olin ratkaissut täysin samoin kuin vastauksessa. Jopa ne lyhimmät tarjosivat eri mahdollisuuksia. Niinhän ohje lupasikin.

Samaa mieltä kuin useat täällä: paljon monipuolisia hyviä tehtäviä jo nyt, ja kryptot kivan napakoita!
26. Tarja16.1.2020 klo 08:53
Minäkin matkasin vain Turusta Sallaan täsmälleen samaa reittiä kuin ratkaisu. Muihin keksin erilaisia vaihtoehtoja. Tai niin no, Kemistä Ouluun minulla oli kaksi vaihtoehtoa, joista toinen oli sama kuin ratkaisu.
Viikon kohokohtani oli kaiketi Punaisen Pelikaanin täyttäminen loppuun. Jopa sokkokrypto ratkesi tällä kertaa, mitä ei tapahdu minulle joka lehdessä.
Tuo hermon pettäminen on tuttu asia. Ekassa piiliksessä viimeistä sanaa miettiessäni erehdyin katsomaan sen ratkaisusta ja sitten harmitti, kun huomasin, että olisin sen kyllä keksinyt vähän pidemmällä miettimisellä. Silloin päätin, että ainakin yhden yön nukun ennen kuin katson minkään tehtävän vastauksia.
27. Janne Salo17.1.2020 klo 22:12
Ensimmäisestä kahdesta viikosta valintakrypto oli itselleni mielenkiintoisin. Eipä ole tullut näitä ratkottua aiemmin, mukavaa pohdittavaa!
28. Ylläpito19.1.2020 klo 23:11
Viikko 3 luettavissa.

Voit kommentoida sekä tähän säikeeseen että Facebookissa.

https://www.facebook.com/sanaris.ristikot/

Artikkeli etusivulla ja tässä:

https://www.sanaristikot.net/artikkelit/?p1=evvkvk o
29. Tarja20.1.2020 klo 13:48
On varmasti ollut kunnianhimoinen tavoite tehdä pienialaisia kryptoja 24 kirjaimella. Mutta jos olen ihan rehellinen, en hirveästi nauti runsaasta määrästä vierasperäisiä sanoja. Korvaisin mieluusti puolet noista kryptoista vaikka koko sivun tavuristikoilla, joista tykkään kovasti. Mutta krypto-fanit ovat tietysti eri mieltä ja makuasiahan se on. Laatija päättää, mitä tarjoaa ja ratkoja ratkoo.
Tämän viikon tehtävistä ZZ-tehtävä oli hauska ja erilainen. Piilikseen oli ujutettu uskomaton määrä tietoa. Viikon kohokohta vielä odotuttaa itseään.
30. Tarja24.1.2020 klo 14:45
Olkoon tämän viikon kohokohta Hannu Salokankaan ristikko Passelissa (8/2019). Vihjeitystyylinsä vain uppoaa minuun kuin kuuma veitsi voihin. Sitä myöten lehti tuli täyteen. (Liljeroosin ristikko samasta lehdestä tuli kehuttua jo toisessa säikeessä.) Ensi viikon kohokohta lienee uuden Passelin ilmestyminen, mikäli Posti niitä ajoissa kuljettaa.
31. Ylläpito27.1.2020 klo 12:35
Uudet tarinat ovat luettavissa ja kommenteille vapaana.
32. Tarja27.1.2020 klo 18:24
Tunnustan, että otin tälle viikolle varaslähdön ja tein tavuristikon jo eilen, kun en malttanut odottaa mieluisan tehtävätyypin pariin pääsemistä kauempaa. Valintakrypton sen sijaan tein vasta äsken. Suon laidalla syntyneenä ja kasvaneena luontoihmisenä sen teema oli enemmän kuin mieluinen. 14-kirjaiminen sana todella yllätti! Henkilötehtävässä taas yleistietoni on sen verran hataralla pohjalla, että Googlen apua tarvitsin useampaan. Kaiken kaikkiaan mukava viikkokokonaisuus.
33. iso S28.1.2020 klo 19:58
Heh, kerrankin tiesin jotain mitä Skyttä ei tiennyt. Viikon neljä kommenteista: "Yhtä henkilöä en etukäteen tiennyt. Hän on pystysuoraan 20 vihjeessä mainittu Joy Adamson. Wikipedia kertoo hänen olleen kirjailija, jonka teokseen ’Perheeseemme kuuluu leijona’ perustuu tunnettu elokuva Elsa – vapaana syntynyt. Joy Adamsonilla oli kova kohtalo, hänet murhattiin Shaban luonnonsuojelualueella Keniassa 3.1.1980."

Luin tuon kirjan josku kultaisella keskiajala, siis 1960-luvulla ja elokuvankin olen luullakseni nähnyt.Joyn kolmas aviomies, riistanvartija George Adamson, ampui itsepuolustukseksi Elsan emon ja pariskunta joutui Elsan ja tämän sisarusten keinoemoiksi. Sisarukset päätyivät eläintarhaan ja Elsasta tuli ensimmäinen onnistuneesti luontoon palautettu kesy leijona. Huonosti kävi kaikille vapaalla jalalla oleville (George ja Joy erosivat). George ammuttiin 1989 ja Elsa kuoli punkkien aiheuttamaan tautiin.

Elokuvan tunnuskappale sai Oscarin. Siinä oli vähän muuttujia, tarinan voi lukea täältä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Born_Free_(Matt_Monr o_song)

Kappaleessa parkaistaan kohtalokkuutta tavoitellen "born free, as free as the wind blows". En voi olla kuvittelematta että Huuhaa Innanen tunsi tuon kappaleen. Päähenkilön nimi täsmää ja melodian kulku on aika lailla samalta kuulostava ainakin nioden kahden ensimmäisen sanan kohdalla. Kohtaloakin löytyy. Tarkoitan tietysti tätä: Elsa, olet kohtalon lapsi.
34. Jiikoo29.1.2020 klo 10:40
Lainaus: 33. iso S 28.1.2020 klo 19:58
”Heh, kerrankin tiesin jotain mitä Skyttä ei tiennyt. Viikon neljä kommenteista: "Yhtä henkilöä en etukäteen tiennyt. Hän on pystysuoraan 20 vihjeessä mainittu Joy Adamson.”

Voisin jopa kehaista samaa: nimi Joy Adamson toi oitis mieleeni Elsa-leijonan tarinan, vaikka itse teos jäi minulta anno dazumal lukematta. Parinkymmenen vuoden takainen ”Ruokolahden leijonan” nimeäminen Elviksi sai käsittääkseni vaikutteita tuosta 60-luvun jutusta. Luulen, että kummina vaikutti ”leijonakapteeniksikin” kutsuttu Rajavartiolaitoksen upseeri Antti Väisänen, joka välitti ja kommentoi tiedotusvälineille havaintoja elikon liikkeitä.

EVVK 2020 tarttui ostoskoriini Oulun Limingantullin Prismasta vasta muutama päivä sitten. Reissun päällä oli niin paljon muuta ohjelmaa, että olen ehtinyt raapustella kasaan vasta 4 alkupään piilistä ja saman verran ristikoita. Jospahan tuota aikaa liikenisi täyttöpuuhiin nyt eilen kotinurkkiin palattua vähän paremmin.

Ekille onnittelut upeasta kalenterista, jonka koostaminen on varmasti vaatinut hurjan määrän työtä niinkin rutinoituneelta ristikkoammattilaiselta!
35. Ylläpito3.2.2020 klo 11:14
Skyttä on taas runoillut.
36. Tarja3.2.2020 klo 12:11
Lainaus: 31. Ylläpito 27.1.2020 klo 12:35
Uudet tarinat ovat luettavissa ja kommenteille vapaana.

Pieni tarkennus loppuvuotta ajatellen. Olenko rikkonut sääntöjä tietämättäni, kun olen kirjoittanut kokemuksiani tehtävistä jo kyseisellä viikolla. Eli onko tarkoitus kommentoida jokaista viikkoa vasta seuraavalla viikolla Skytän tekstin ilmestymisen jälkeen?
37. Ylläpito3.2.2020 klo 12:59
Tuntuu ihan asialliselta kommentoida jo viikolla.
38. Elva6.2.2020 klo 20:30
Ei onnistunut minulta viikko viikolta kimpassa elo, kun tammikuun alussa innostuin ratkomaan tehtäviä seitsemän viikkoa eteenpäin. Nyt olen sitten joutunut pitämään itseni kurissa.

Olen nauttinut paljon kaikista ristikoista, tavu- on suosikkini, avo- on myös kiva, saisi vaan olla vähän haastavampi. Piilikset ovat myös favoriitteja, varsinkin yksi on mielessäni aivan huippuna, sen seurassa päkersin pitkään.

Pidän tehtävien monipuolisuudesta, esim. ZZ-, seuraleikki- ja kuva-arvoitustehtävät erityisesti.

Pienten kryptojen kanssa pärjään, mutta valintakryptot jätän väliin. Ne ovat liian haastavia, varsinkin kun lyijykynä- ja pyyhekumiostokset ovat jääneet tekemättä. Olenkin päättänyt etten pakota itseäni käyttämään lyijykynää, kun se kerran tuntuu vastenmieliseltä.

Olen ahkerasti seurannut Skytän kirjoituksia, joista haluankin kiittää. On mielenkiintoista verrata hänen mielipiteitään omiini.

Päätökseni, etten vilkaise ratkaisuja ennen kuin olen ratkonut tehtävät, on pitänyt. Ei ole edes ollut vaikeata pysyä siinä.
39. Jpq7.2.2020 klo 08:06
Enempi vasuri joka tilasi lahjaksi kokee sisärenkaan lähes marginaalittomuuden haasteeksi. Kirja näyttää muuten hyvältä.
40. Ylläpito10.2.2020 klo 14:55
Illalla on tullut taas Antin teksti.
41. Ylläpito16.2.2020 klo 20:56
Luettavaa löytyy taas.
42. klaara17.2.2020 klo 11:08
Minä olin vielä viikossa 7. Olinpa vallan pihalla nimipareissa, erityisesti musiikkiosastolla. Muutaman sain äherrettyä. E & A oli minulla Ella ja Aleksi. TV-puolelle lisäsin oman, joka minusta ansaitsi päästä joukkoon: P & K. Lapsuuteni sankareita, taattua kotimaista.
43. Elva18.2.2020 klo 00:05
Tänään pääsin vihdoin jatkamaan viikolla 8 (ahnehdittuani 7 viikkoa tammikuun alussa). Krypto oli minulle sopivaa tasoa, vaikka jouduinkin paljon miettimään päästäkseni alkuun. Monikkotehtävä oli myös passelia tasoa, sattumalta oli iso S äskettäin opettanut minulle routaa vastaavan sanan taivutuksen. Bonus jäi tosin saavuttamatta. Ristikko oli kovin helppo, olisikohan ollut tähän saakka yksinkertaisin.

Piilis on hieno. Jostain syystä minulla on oikea puolisko täysin valmis, mutta vasemmalla puolella vain kaksi lyhyttä sanaa keksittynä. Ilmeisesti vasen puolisko on ainakin minulle visaisempi, joten jatkan huomenna.
44. Eki24.2.2020 klo 00:53
Viikon otsikkoon liittyen minullakin on muisto. Forsteille järjestivät toisen vuoden metsäylioppilaat hirvi- ja taimijuhlan. Heidän bändissään lauloi Sakari Eerola, joka on sanoittanut tuon Sliippareiden kappaleen. Hän sen siellä myös lauloi. Sittemmin hänestä tuli pankinjohtaja, kaupallisella puolella kun opiskeli.
45. Ylläpito2.3.2020 klo 16:11
Nyt tarinaa viikolta 9.
46. Ylläpito9.3.2020 klo 17:52
Vuorossa viikko 10. Kirjan hinta on tässä vaiheessa vuotta laskettu 12 euroon. Siihen hintaan sitä saa toimistoltamme ja postitse lisätään kotiinkantokulut 6,40. Tänäänkin kävi yksi asiakas ostamassa oamnsa.
47. JPQ12.3.2020 klo 21:07
Vastausookero komentti tässä niihän se onkin. Vuokilan tehtäviäni nähneenä en usko että isokaan kirjainmäärä sinänsä vaikea olisi hänelle.
ps. tietyt ruutumäärät leveys ha kroekus syybassa johtaa hankalan pituisiin sanohiin varsinkin jos ei halua tehdä vaikeaa tai helppoa. tiettyä pidenmpiä vaikeita sanoja siis rakenteellisesti vaikka olisi yleinen asia vaikeampi löytää kun sanoja pitää tunnetusti saada ristiin. erään lehden koossa sanojen keskimitaksi tulee 7-9 kirjainta ja koska sanojen pitää olla helppoja ja niitä taitaa tulla tuohon mittaan äkkiä ainakin40kpl eli noin ehkä 50% ainakin se on jo haastava kun siinä vakio paikka kuvalle mielestäni aina tehtävän vasen yläkulma ja oikea yläkulma vakiomuotoisen keräily ruudukon. eli tietty tehtävä muoto vaikeampi kuin toinen.
En ole siihen lehteen laatinut mutta heidän toiveillaan yritin joskus laatia. Aivan liian työlästä varsinkin heidän hinnoillaan mitä he maksoivat.
48. Tarja15.3.2020 klo 17:12
Ensi viikon palindromitehtävä. Pitäisikö kyseisellä Markolla olla vasta 50-vuotispäivä tulossa?
49. Eki15.3.2020 klo 17:30
Niinpä näkyy.
50. Ylläpito23.3.2020 klo 13:11
Uusia kommentteja Skytältä etänä.
51. HT24.3.2020 klo 12:33
"Olemme siis arestissa. Uskon, että tämä termi pohjautuu englanninkieliseen ilmaisuun under arrest, joka toki on tuttu enemmänkin TV:n poliisi- ja rikossarjoista."

Tietoviisaat kertovat, että meille aresti on tullut ruotsista (sitta, vara i arrest). Ensimmäinen tiedossa oleva havainto meiltä on asetuksessa vuodelta 1692 "istua arrestisä".
52. Tarja24.3.2020 klo 12:52
Erään tutkimuksen mukaan suomen kielen 100 000:sta sanasta (sijamuotoja huomioimatta) noin 4000 on tullut ruotsista. Kun muistetaan, että Suomi on ollut osa Ruotsin valtakuntaa, on luonnollista, että ruotsin kielellä on ollut suomen kieleen suurempi vaikutus kuin englannilla.
53. Matti24.3.2020 klo 13:07
Entä mistä se on tullut ruotsin kieleen, englannista?
54. HT24.3.2020 klo 13:14
Mutkan (ranskan) kautta latinasta, väittävät.
55. Ylläpito30.3.2020 klo 09:30
Skyttäilemisiin taas!
56. Ylläpito5.4.2020 klo 23:59
Skytän juttua pukkaa.
57. Eki12.4.2020 klo 23:20
Juttu jatkuu. Antin puheeksi ottamaan piilosanavihjeeseen tuli muuten muutos, kun näytin vihjettä asianosaiselle ja miehelleen. Sain heiltä kuulla, että Wikipediassa on syntymäajan kohdalla virhe. Kun se ei sattunutkaan tälle viikolle, piti ylimalkaistaa vihjettä.
58. Eki21.4.2020 klo 15:56
Antti viittaa jutussa, että Patrik Laineen 22-vuotispäivä on nonchaleerattu. Minähän keräsin vain viidellä jaollisia vuosia ja sittenkin pääasiassa ainakin 50-vuotiaita. Kuolinpäivät saattavat olla epämääräisin vuosin, kuten tällä viikolla huomataan.
59. iso S22.4.2020 klo 11:29
Antilla on pieni pyöristysvirhe, kun hän kirjoittaa näin: "Avoristikko kunnioittaa kitaristi Ritchie Blackmoren 75-vuotispäivää (14.4.). Näköjään jäbä on aivan saman ikäinen Eric Claptonin kanssa."

Ei nyt ihan minuutin tarkkuudella eikä edes päivän. Clapton on tietääkseni syntynyt 30.4.1945, joten hän oli ehtinyt jo kahden viikon kypsään ikään silloin kun Blackmore syntyi.
60. Antti Skyttä23.4.2020 klo 11:27
Iso S:llä on pieni pyöristysvirhe, kun hän kirjoittaa näin: "Clapton on tietääkseni syntynyt 30.4.1945." Ei nyt ihan minuutin tarkkuudella eikä edes päivän. Clapton syntyi maaliskuun lopulla.

Minun ilmaisuni oli tarkoituksella valittu. Se ei pyrkinyt tieteelliseen eksaktiuteen vaan tähtäsi enemmän pakinanomaiseen rupatteluun. 75 vuoden haarukassa kaksi viikkoa on aika vähäinen pätkä.
61. iso S23.4.2020 klo 13:01
Ei se ollut pyöristysvirhe vaan käännösvirhe! Käänsin päissäni huhtikuun maaliskuuksi. Näin ollen ikäeroa onkin jopa yli kaksi viikkoa ja ihan eri suuntaan kuin menin väittämään. Sitä se viina teettää vaikka ei edes juo. Ollaan sitten molemmat epätarkkoja tai kohtuullisessa määrin epätarkkoja. Johtuu varmaan siitä että ollaan likimain lähes suunnilleen samanikäisiä, sellaisia epäidenttisiä epäkaksosia!
62. Tarja23.4.2020 klo 13:05
Jos kirjoittaa AIVAN saman ikäinen, niin tuo aivan korostaa kyllä täsmällistä samanikäisyyttä. Pelkkä saman ikäinen antaisi enemmän liikkumavaraa.

Tuota korostussanojen käyttöä olen aiemminkin ihmetellyt. Esim. viikko 2: "Tavuristikossa on aina haastetta tavallista kuvaristikkoa enemmän..."
Miten niin AINA? Kun minusta tavuristikoissa on yleensä vähemmän haastetta.
63. Tarja23.4.2020 klo 13:24
Lainaus: 59. iso S 22.4.2020 klo 11:29
Clapton on tietääkseni syntynyt 30.4.1945, joten hän oli ehtinyt jo kahden viikon kypsään ikään silloin kun Blackmore syntyi.

Ihan oikeinhan tuossa tuo loppuväittämä on. Vain kuukausi on väärä eli 4 pitää muuttaa kolmoseksi. Luultavasti puhdas näppäilyvirhe.
64. iso S24.4.2020 klo 12:06
No ei, kyllä vika on aivan oikeasti hajamielisyydessäni. Ajatus tuppaa harhailemaan. Netin mukaan Clapton on syntynyt 30.4. mutta jotenkin päästä pullahti maaliskuu.
65. Tarja24.4.2020 klo 12:52
Noh, anteeksi sitten, että sekaannuin asiaan. Tämä kevätaurinko saa liian aktiiviseksi...
66. Jaska24.4.2020 klo 13:27
Henkilö, yleensä enemmän tai vähemmän arvokkaasti harmaantunut, saattaa luulla tänään olevan lauantai. Häntä voi nimittää päiväpöllöksi. iso S:ää siis vastaavasti kuukausipöllöksi. Jos pöllöys on satunnaista tai ainutkertaista, se ei ole vakavaa. Asianhan voi kääntää jopa positiiviseksi. Henkilö on aikaansa edelllä.
67. iso S25.4.2020 klo 11:25
Tarja, ei mitään anteeksipyytämisen tarvetta, kun ystävällisesti yritit tulkita virheeni todellista lievemmäksi.

Jaska, pöllöyteni on jossain määrin satunnaista mutta ei missään määrin ainutkertaista, Toistaiseksi se ei ole ollut vakavaa. Kaikenlaista pientä hajamielisyys kyllä aiheuttaa lähes päivittäin ja joskus useita kertoja per päivä. Siitä tulikin mieleeni: pitäisi käydä hakemassa vuonna 2014 Spiezin satamaan unohtunut sateenvarjo sitten kun koronatilanne sallii!
68. Eki26.4.2020 klo 20:44
Viikkokatsaus on julkaistu.
69. Ylläpito3.5.2020 klo 18:40
Skytältä juttua.
70. Tarja4.5.2020 klo 19:44
Tämän viikon krypto on minulle suunnilleen yhtä vaikea kuin sokkokrypto, vaikka pääkuvasana olikin helppo arvata. Mutta kirjaimista ei juurikaan ole apua muihin sanoihin. Sanaristit sen sijaan ratkesivat helposti, kun on tottunut viime aikoina tekemään noita ++juh´in suurristejä. Anagrammitehtävä oli kiva. Tosin ulkomuistista en enää kaikkia joukkueen jäseniä muistanut vaan oli luntattava ne googlaamalla. Ristikko on vielä tekemättä.
71. Tarja4.5.2020 klo 20:17
Oli sentään sen verran helppo "sokkokrypto", ettei tarvinnut ratkaisua luntata. Numero 5:stä pääsin eteenpäin. Ristikkokin ratkesi mukavasti.
72. iso S1.8.2020 klo 16:40
Skyttä on jaksanut jatkaa kommentointia, vaikka Eki on lakannut mainostamasta ja osittain sen seurauksena minä unohdan välillä lukea, kun jutut on suojattu syrjään eikä julkaistu tavallisena säikeenä, jollaista raaka rahvas pääsee sorkkimaan.

Ainakin kahteen otteeseen Skyttä on maininnut oikolukusilmän. Ilmiö on minulle tuttu, vaikka ei enää nykyään taida toimia yhtä hyvin kuin silloin ennen. Tämänkertainen urputus ei varsinaisesti liity oikolukusilmän toimialaan, vaan sisältöön. Virheellisille tiedoille olen vihainen kuin rakkikoira, joten räksytän.

Viikolla 22 Skyttä kirjoittaa: "Juhani Tamminen (75 v. 26.5.2020)" ja "Muistumat Tamista menevät oppikouluaikaan Turkuun Puolalan Yhteislyseoon. Tami oli minua vuotta alemmalla luokalla. Hän oli koulumme leuhkin oppilas."

Satun tietämään että olen alle vuoden tarkkuudella noiden kahden ikätoveri. Siksi tämä on Skytältä hassu huomaamattomuus- tai huolimattomuusvirhe. Hän varmasti tietää, että Aurinkokuningas täytti 70, ei 75 vuotta.

Hyvää jatkoa ja jaksamista vaan. Yksittäisiä huteja sattuu, mutta tarjottu tieto on liki sataprosenttisesti oikeaa ja riittävällä prosentilla myös mielenkiintoista!
73. Antti Skyttä2.8.2020 klo 13:27
Kiitokset IsoS:lle tarkkuudesta! Oikolukusilmä on suurimman haasteen edessä omien tekstien kanssa, kun niitä joutuu katselemaan ikään kuin sisältä päin. Jonkun toisen kirjoittamaan tekstiin on helpompi perehtyä myös oikolukusilmällä. Ja kun se on kerran aktivoitunut, sitä ei saa pois päältä.
74. peter16.8.2020 klo 09:44
Radiossa oli ohjelma suomalaisista sanonnoista ja sanalyhenteistä. Pulpahti tällainen:
Ei Voisi Vähempää Kiinnostaa.- Eli EVVK.
75. Uuge16.8.2020 klo 10:25
Etkä Voinut Vastustaa Kiusausta...
76. peter16.8.2020 klo 10:32
En Voinut Vastustaa Kiusausta.
Etkä Voinut Vastustaa Kirjoittamista
77. Eikka16.8.2020 klo 10:40
Löytyy myös EVVVK....
78. Eki16.8.2020 klo 12:12
Ilmaisu on niin tuttu kaikille, että kun olimme miettineet kirjan nimeä ja tämän sitten esitin kaikkien tylsempien jälkeen, kustantaja otti sen suurella riemulla vastaan.
79. Ylläpito17.8.2020 klo 12:16
EVVK:n synty.

https://www.youtube.com/watch?v=eYH047ajF6s
80. Tarja27.9.2020 klo 19:09
Viikon 40 anagrammitehtävä vaikuttaa aika kohtuuttomalta. 25 anagrammia, teemana kaikki maailman eläinten nimet, sisältäen ainakin nisäkkäät, linnut, matelijat ja hyönteiset. Kaloista en tiedä, kun olen vasta 8 kpl nimiä löytänyt. Jonkinlainen rajaus olisi ollut paikallaan. Esim. vain nisäkkäät tai Suomessa esiintyvät. Koko maapallon eläinkunta ötököineen päivineen asettaa ratkojalle sellaisen haasteen, että veikkaanpa useimpien heittävän jossakin vaiheessa pyyhkeen kehään.
81. Tarja27.9.2020 klo 23:51
Itseasiassa tämä olikin yllättävän mielenkiintoinen tehtävä. Tässä vaiheessa iltaa on enää kaksi keksimättä. Oma kiinnostukseni eläinkuntaa kohtaan on kyllä vahvasti vaikuttanut siihen, että olen suunnilleen koko illan näitä jaksanut pyöritellä. Uskon, että nuo kaksi viimeistäkin vielä ratkeavat.
82. Tarja28.9.2020 klo 09:53
Kaksi viimeistä (numerot 14 ja 20) ratkesivat yön yli nukuttua. Oli tosi haastava tehtävä, mutta kieltämättä loppuun saattaminen antoi mukavan onnistumisen tunteen.
83. iso S15.11.2020 klo 11:21
Taas oikaisu ja taas jälkijunassa.

Viikon 44/2020 yhteydessä Skytältä lipsahtaa lapsus: "Eva Ulrika Birgitta Wahlström nyrkkeili ylemmässä höyhensarjassa, jossa hän voitti vuosina 2004 ja 2005 olympiahopeaa. Vuonna 2015 hänestä tuli ensimmäinen ammattilaisnyrkkeilyssä maailmanmestaruuden voittanut suomalainen."

Ensi vuonna ehkä kaikki on toisin, mutta tähän mennessä ei ole koskaan järjestetty kesäolympialaisia parittomina vuosina. Mitaleita on varmaan saatu, kun alkuperäisten mitalistien dopingnäytteitä on tutkittu uusin menetelmin.

Wikipedian mukaan hopeat ovat tulleet "alemman palkkaluokan" kisoista, mutta maailmanmestaruus meni oikein: "Vuosina 2004 ja 2005 hän voitti EM-hopeaa, ja huhtikuussa 2015 Wahlströmistä tuli ensimmäinen ammattilaisnyrkkeilyn maailmanmestaruuden voittanut suomalainen. "

Edelleen Wikipediasta lainaten: Wahlström siirtyi ammattilaiseksi vuonna 2010 ja naisten nyrkkeily tuli olympialaisiin vasta 2012. Wahlström ei osallistunut Rion vuoden 2016 olympiakisoihin, vaikka ammattilaisnyrkkeilijöiden osallistuminen ensimmäistä kertaa niihin sallittiinkin. Syyksi hän kertoi, että amatöörinyrkkeily ei enää kiinnosta häntä. Hän olisi menettänyt MM-vyönsä osallistuessaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nyrkkeily_olympialai sissa
https://fi.wikipedia.org/wiki/Eva_Wahlstr%C3%B6m

Wahlström ei siis ole koskaan nyrkkeillyt olympialaisissa, vaikka kykyä ja ennen vuotta 2010 ehkä haluakin olisi ollut.

Jätän Skytän tuomitsematta häpeäpaaluun. Tekevälle sattuu. En panisi pahakseni vaikka hän jatkaisi ruotimista ensi vuonna.
84. Eki15.11.2020 klo 12:44
Sekä minulta että Antilta meni läpi eräs todella iso väärä tieto. Eräs nimimerkki täältä sen minulle jo aikaa sitten kertoi. Huomatkoon jokainen itse!
85. Tarja22.11.2020 klo 19:46
Viikko 46 anagrammit. Minulta jäi keksimättä 14) Opin tykkäämään väleistä > totun rakoihin.
Minusta tottuminen ei ole sama asia kuin oppia tykkäämään. Esim. kipuun voi tottua, mutta ei tykätä siitä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *