PAKINAT > POSITIIVISTA!
↶ Takaisin Pakinoihin

Positiivista!

Tämä kirjoitus kuuluu Keskustelut-palstan otsikon "579. Hyviä ristikoita" alle

Seuraavaksi todelliselta ristikkofriikiltä pohdinta, jossa on vain positiivista sisältöä. Nämä kaikki ovat antaneet minulle monenlaisia ahaa- ym. nautintoja vuosien varrella.

Nimien järjestys kahta ensimmäistä lukuunottamatta on sellainen, kun se mieleen tuli.

Erkki (Vuokila): Mielestäni Sinä olet se henkilö, joka on tehnyt kaikkein eniten ristikoiden eteen ja myös onnistunut todella edistämään ristikoiden asiaa. Sinä olet Suomen monipuolisin laatija ja sillä tavoin olet tuottanut monipuolisesti paljon ratkaisunautintoja jo vuosikymmenien ajan. Sinä osaat kaikki tehtävätyypit erinomaisesti. Sinun piilosanasi ovat edelleen yhtä oivallusten ilotulitusta. Sinä olet kouluttanut ja kouluttamassa hyvin laajaa laatijajoukkoa, joten myös tulevaisuus on turvatun oloinen.

Pekka (Joutsi): Sinä olet ristikoiden Grandest Old (vain kuvaannollisesti) Man. On upeaa, että olet koko urasi ajan pystynyt kehittymään. Sinä toit laajat oikean alakulman aukiot suomalaisiin ristikoihin. Sinä hallitset mestarin otteella ja hyvin hienovireisesti koko vaikeusasteskaalan. Ja tuntuu, että tuotoksesi vain paranevat (vuosikertaviinin lailla) sitä mukaa, kun Sinulle ikää karttuu.

Teemu Pallonen: Minusta Sinä olet nuorista laatijoista lahjakkain. Laadintojesi avaruus on joskus henkeäsalpaavaa. Olet avarien aukioiden mestari jo nyt, odotan innolla, mihin asti pystyt. Myös Sinulla on koko vaikeusastekirjo ihailtavasti hallussa.

Antti Viitamäki: Sinä olet vaikeitten herkkupalojen mestari. Kaikkein eniten Sinä pystyt yhteen yksittäiseen tehtävään laittamaan sellaisia oveluuksia, mitä aikaisemmin ei ole kuultu.

Heikki Luukkala: Innostava uusi tuttavuus. Sinun vihjeesi ovat kutkuttava haaste, joka yleensä juuri sopivan pähkäilyajan jälkeen ratkeaa ja suurella hyvänolon tunteella. Ristikoidesi symmetrisyys on myös hatunnoston arvoinen asia.

Heikki Lavonius: Iltiksen lauantaiset toteutuksesi ovat ilo silmälle ja selkeydessään esimerkillisiä. Visaiset omat laadintasi ovat vuosi vuodelta vain parantuneet. Keep up the good work!

Aulikki Nenonen: Laatijoiden Grand Old Lady!. Erityisesti hienostuneet piilosanasi ovat jatkuva ilon lähde.

Kaija Kaivosoja: Sinä olet parhaimmillasi avoristikoissa. Sanavalikoimasi ja tehtävien haastavuusaste ovat useimmiten täysin nappiin osuneita.

Aulis Lehto: Sinä olet yksi suomalaisen ristikon suurista uudistajista ja eteenpäin viejistä. Monipuoliset ja usein riimitellyt lausekokonaisuutesi ovat ylittämätön juttu ristikoissamme. Parhaimmillaan vihjeesi kutkuttavat niin, että raapimisesta ei meinaa tulla loppua lainkaan.

Juha Hyvönen: Sinä nostit visaiset ristikot kokonaan uudelle tasolle muutama vuosi sitten. Tarjosit hienon haasteen päästä kiinni aiemmin esillä olemattomista tavoista leikkiä sanoilla ja vihjeillä. Tehtäviesi laatutaso on huikean korkea.

Juha Leinonen: Olet jatkanut siitä, mihin kaimasi kurkotti. On hienoa, että nuori, mutta alan hienosti hallitseva laatija kokeilee visaisuuden rajojen siirtämistä vielä pitemmälle. Oikean alakulman aukiosi saavat kylmät väreet selkäpiihin.

Alf Simberg: Olet aina ollut valopilkku, niin sanastoltasi kuin toteuttamistyyliltäsi. Sinä saat yhdestä pääkuvasta lähtemään kaikkein eniten (korkeatasoisia) vastauslauseita, usein vielä käyttäen kaikissa samaa alkukirjainta.

Kari Vaalamo: Ostan jokaisen Iltalehden viikonloppunumeron Sinun ristikoidesi takia. Sekä helpot että vaikeat ovat ristikkoherkkua parhaimmasta päästä.

Henry Haapalainen: Arvostan suuresti sitä, että olet pitkään jaksanut puhua ja toimia ristikoiden laadun parantamiseksi. Fakkiutumattomuuskeskustelun ylläpitäminen on antanut hyvää ajattelemisen aihetta. Uusien tehtävätyyppien kehittäjänä olet tehnyt upeaa työtä.

Erkko Lehtonen & Kotsa Kotipelto: Olette hyvä esimerkki synergisestä ristikoiden tuottamisesta. Erkon sanalliset oivallukset yhdistettynä Kotsan hillittömän anarkistiseen vihjeitykseen ovat tuoneet monia ilon ja oivalluksen hetkiä.

Hannu Salokangas: Ristikoidesi laadukkuus on lähes ylittämätön juttu. Sinun kelkassasi on aina mitä varmimmassa kyydissä.

Ilari Lindholm: Hienoa, että olet jaksanut tehdä ristikoita, joissa lyhin vastaussana on kuusi kirjainta. Niitä Sinulla tuntuu riittävän. Odotan lisää!

Seppo Rosenberg: Loistava esimerkki siitä, miten huippuratkojasta kehittyy huippulaatija.

Jani Enilä: Nuorella miehellä paljon potentiaalia. Sekä sanalliset että vihjekiemurat hyvin hallinnassa.

Titta Kivikko: Nuorella naisella paljon potentiaalia. Piilosanoista ja hyvistä sellaisista se lähtee!

Erkki Kiiski: Toteuttajana taiteilija vailla vertaa, perinteisessä mielessä. Ja kun siihen lisää todella monipuoliset ja korkeatasoiset laadintasi, puhutaan yhdestä alan suurista nimistä.

Markku Mäkelä: Toteuttajana taiteilija vailla vertaa, erityisesti anarkistisessä mielessä. Toivottavasti jaksat ärsyttää ja ihastuttaa jatkossakin. Kotonasi vieraillessani jäi mieleen sarjakuvastrippi, jossa puhuttiin toteuttamistasi ristikoista. Siinä yksi henkilö totesi toiselle: "Ovat sitten upeita nämä Markku Mäkelän piirrokset" Ja toinen vastasi: "En vaan ymmärrä, mitä ovat kaikki nämä valkoiset neliöt niiden välissä!"

Auri Saari: Takuuvarmaa aivosolujen pöllyttämismateriaalia. Erityisesti minua miellyttää tapasi vihjeittää käyttämällä erilaisia kielessämme esiintyviä lyhenteitä.

Mirja Pihlajamäki: Kaikkien teemaristikoiden äiti! Kun luulee, että nyt Mirja on kyllä käynyt koko Nykäsen tarjoamat teemat läpi, niin eikö vaan taas pukkaa uutta. Sinulla on lisäksi erinomaisen hieno vaikeusastetaju.

Hillevi Sartola-Hippa: Ristikkosi ovat kaiken aikaa vain parantuneet. Olen ymmärtänyt, että Sinä osaat ottaa hyvin palautetta vastaan. Opettaisitko sitä meille muillekin.

Paavo Lukkaroinen: Alkuperäinen Iisakki! Yli 20 vuotta sitten Sinä toteutit iisakin Ristikoiden silloisena julkaisijana koulutustyötä, josta me kaikki olemme siitä asti saaneet täysin rinnoin nauttia. Sinulle minä haluaisin antaa Oscarin ristikoiden eteen tehdystä pitkästä ja onnistuneesta elämäntyöstä.

Veikko Nurmi: Minä olen aina ihaillut Sinun perinpohjaisuuttasi, laajaa ymmärrystäsi ja syvällistä inhimillisyyttäsi. On etuoikeus kuulua Sinun tuttaviesi joukkoon. Koko ristikkoala olisi köyhempi ilman Sinua ja merkittävää sen eteen tekemääsi työtä.

Ja lopuksi yhteistyökumppanille:

Paavo Joensalo: Sinä osaat lyhyellä ja pienellä viivalla kuvata suuria ja monimutkaisia asioita. Kunpa me kaikki kehittyisimme omalla sarallamme siihen suuntaan.

Ristikot ovat paras hyvänolon ja nautinnon lähde (Pirjo: pari- ja aviosuhteen jälkeen!), jonka tiedän! Niiden voimalla minä olen kestänyt monta vaikeaa tilannetta ja koitosta.

Antti Skyttä

↶ Takaisin Pakinoihin