KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > SANAKIEPPI
3960. Sanakieppi
ö30.4.2008 klo 20:12
Saarentaus-Rautiainen-Nygren on toimittanut kirjan 10000 kysymystä. Seitsemästuhanneskahdeksaskymmenestoinen kysymys kuuluu:Spoonerismi tunnetaan suomalaisittain "sanakieppinä". Mikä on sanakieppi? Anna esimerkki.
Kirja antaa itse esimerkkinä sen ainoan suomen kielen luontevan sanakiepin, jonka kaikki tietävät. Pysyttäisiinkö tällä palstalla löytämään niitä lisää?
2. iso S30.4.2008 klo 20:34
Minä en tuntenut spoonerismia, sanakieppiä enkä tiedä mikä on se ainoa kaikkien tietämä, joten ainakaan noilla vihjeillä väite ei ole tosi (paitsi jos minä en ole kaikki, mikä onkin tosi!)Netistä löytyy spoonerismille pari määritelmää:
Spoonerism = reversal "spoonerismi" (sanamuunnos, jossa alkuäänteet vaihtuneet, esim. "Muikenemme kuin vaari.")
reversal=spoonerism "spoonerismi" (sananmuunnos jossa alkukäänteet vaihtuneet,esim."muikenemme kuin vaari")
Nyt jään ihmetellen nuuskimaan pilkkua: onko kyseessä sana- vai sananmuunnos ja vaihtuvatko äänteet vai käänteet? Tämähän sai muikean käänteen!
Sanakieppi ei ole vielä levinnyt Googlelle korvasta korvaan kuin muikean vaarin hymy. Linkkejä löytyy vain neljä ja niistä lähinnä tämä raottaa salaperäisyyden verhoa:
"Tuleeko sinulle sanasta "kantasolu" epämiellyttäviä mielleyhtymiä? Tajusin vasta tänä aamuna, että se on sanakieppi."
Sananmuunnoksia täällä on käsitelty monissa säikeissä. Aiheen luonteeseen tuntuu kuuluvan että valtaosa niistä on ns. perheohjelmaan sopimattomia. Monet ovat väkisin väännetyn oloisia mutta monet myös varsin luontevia. Ilmeisesti niiden täytyy olla kaikille vieraita?
Tonni sulle, sunni tolle (vanha muslimisanonta myötäjäisistä?)
3. iso S30.4.2008 klo 20:43
Jos tosiaan kysymys on sananmuunnoksista niin tähän hätään voin tarjota linkin_www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php?ryhma= 1&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=831&t=k1
eli säie
490. Sanamuunnoksia
4. Ari30.4.2008 klo 22:21
Äskettäin koetin hakea tuttua...Ei, hän ei ollut Vieno Hattu eikä Kalle Vintti!
5. ö1.5.2008 klo 09:07
Sananmuunnoksista ei liene kyse. Ison S:n keksimä "Tonni sulle, sunni tolle" on kuitenkin mielestäni ihan oikea sanakieppi.Kirjani määrittelee sanakiepin: äänteiden keskinäinen vaihtuminen puheessa.
Esimerkkinä on: Kusti polkee, posti kulkee.
6. Ari1.5.2008 klo 09:31
Miehellä oli päällään pikkutakki ja kädessään tikkupakki.Mesierkki on yksi esimerkki.
7. Arskis1.5.2008 klo 11:56
Vapun kunniaksi ilmestyi Timo Hokkasen, Alli Kuikkamoisen ja Heska Pavosen toimittama kirja "Bistro Kampissa", jossa sanamuunnosparit ovat kuvallisia. Kirja on täynnänsä hauskoja kuvapareja vanhoista tutuista sanamuunnoksista, esim. "Pietari Suuri hattunsa polki" ja "Suutari ...".
8. u1.5.2008 klo 14:03
Nykysuomen sanakirja:siansaksa
2. leikki- ja salakieli, vars. sellainen, jossa oikean kielen lauseen sanoja sekoitetaan siten, että aina kahden alkuäänteet vaihdetaan. | Esim. "mennään pois" on s:ksi "ponnaan meis".
9. iso S1.5.2008 klo 15:04
Jaha, eipä riittänyt rautalanka minulle. Keksimäni tai "keksimäni" (saatanhan olla plagioinut sen) esimerkki on siis ö:n mielestä sanakieppi, mutta parhaan ymmärrykseni mukaan se on ilman muuta sananmuunnos. Onko siis toinen toisen osajoukko ja jos on niin kumpi on kumman?Kirjan määritelmä siis on "äänteiden keskinäinen vaihtuminen puheessa." Tämähän on aika löysästi sanottu, vai onko? Onko "Kustin polkka, Kostin pulkka" sanakieppi? Onhan siinä tapahtunut u:n ja o:n keskinäinen vaihtuminen. Sananmuunnos se ei kuitenkaan ole.
Siansaksan määritelmäkään ei ole täsmällinen, kuten esimerkki osoittaa. Siinähän tapahtuu alkuäänteiden vaihtamisen lisäksi sanan loppuosan mukauttamista alkuosan äänteisiin. Näinhän tapahtuu sananmuunnoksissakin. Siansaksan ja sananmuunnoksien erona on (kai?) se että sananmuunnoksissa sekä alkuperäisen että muunnetun version pitää olla edes jotensakin kelvollisia sanoja ja siansaksassa ei tarvitse.
10. sannustuna1.5.2008 klo 15:49
Saa keksiä
KOMMENTOI