KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANOJEN TOISTUMINEN LAADINNASSA
11293. Sanojen toistuminen laadinnassa
Aapo16.7.2023 klo 15:16
Heipä hei kaikki, olen eräs joka on harrastanut ristikoiden laadintaa katkonaisesti parisen vuotta. Toivon saavani vastauksen tähän pikku ongelmaan koskien sanojen toistumista.Sain juuri valmiiksi tähänastisen harrastelijanurani huipentuman, 17x23 laadinnan hieman pidemmillä sanoilla (ei edes 2 vihjeruudun pötköjä!). Huomasin kuitenkin, että siinä esiintyi yhdyssanoja, joissa toistui sama osa.
Sen minä tiedän, että kahta täysin samaa sanaa ei saa esiintyä, mutta kuinka sallittua se on jos ainoastaan yhdyssanan osa toistuu? Kyseiset ongelmasanat minulla ovat ALKUOSA ja ALKULUKU sekä MUSIIKKIMAKUASIA (toinen ratkaisusanoista) ja ASIA.
Jos tämä on kiellettyä, ei auta kuin purra hammasta ja kokeilla korjata sanat... mutta kuinka asian laita on? Kertokaa jos tiedätte, arvostaisin sitä kovasti!
2. J16.7.2023 klo 21:33
Yleensä toistoa ei hyväksytä ristikoiden ratkaisusanoissa, vaikka sanat olisivatkin vain yhdyssanojen osia. Oleellista on tietenkin se onko ristikko tarkoitus julkaista jossakin ja mitä julkaisija on mieltä asiasta? Tuskin tämä satunnaiselle ratkojalle olisi kovin merkittävä juttu.
3. Funny16.7.2023 klo 21:39
Ratkojat eivät tuollaisesta juurikaan purnaa, ellei ristikkoa julkaista Hesarissa. Ristikkosäännöt eivät pidä suositeltavana saman sanan toistumista yhdyssanan osana, mutta toteavat siitä:"Yhden tai kahden rajatapauksen käyttöä ei voi pitää kiellettynä, mutta runsaasti esiintyvänä sitä tulisi pyrkiä muuttamaan ennen julkaisua."
4. tonimikael16.7.2023 klo 22:22
Itse laadin työkseni. Jos minä huomaan valmista sanoitusta tarkastaessani vastaavanlaisia tapauksia kuin aloittaja, katson saisinko ne kohtuullisella työllä vaihdettua niin, ettei toistoa olisi. Jos työ vaikuttaa kovin suurelta ja ristikko on muuten oikein hyvä, annan olla.Minulle ratkojanakin on paljon tärkeämpää muut asiat (rikas ratkaisusanasto, oivaltavat ja loogiset vihjeet...) kuin tällainen liika pikkumaisuus muuten laadukkaassa työssä.
Tsemppiä ja iloa laadintaan, Aapo!
Ystävällisin terveisin Toni Pitkälä
5. Eki16.7.2023 klo 22:39
Vastikään Toni kysyi aika vastaavanlaista tilannetta kuin alustaja. Minä annoin luvan jättää toiston. Jos olisi helppo korjata, se vaadittaisiin.Ratkojilta tulee hyvin hyvin harvoin valituksia tästä asiasta.
6. lapatossu17.7.2023 klo 08:51
Ratkojana en vastusta samojen osien esiintymistä ristikon yhdyssanoissa. Joskus sellainen voi kuitenkin aiheuttaa hiukan kulmien kohottelua. Eräässä ristikossa sanan SOTAONNI jälkimmäisen O:n kanssa ristesi sana ONNI ja kun muualla ristikossa oli sana SOTASOKEA, niin se tuntui jo hiukan liialliselta, vaikka kyseessä olikin aukeaman ristikko (42x26)
7. Aapo17.7.2023 klo 09:02
Kiitos kaikille tähän mennessä vastanneille!Päädyin pitämään ristikon muuttamattomana, sen verran kauan oli mennyt muutamaa kulmaa laadittaessa.
Kyseistä ristikkoa ei välttämättä tulla julkaisemaan missään, vaikka unelma kyllä olisi että joskus... : )
8. Eki17.7.2023 klo 09:56
Aukeamaa laatiessa on jo vaikea muistaa, mitä sanoja siihen tulee, pieni toisto on ymmärrettävää, jos laatimus on haasteellinen. Voipa olla, että laatija ei ole huomannut asiaa. Meillä on tosi tarkka kone, joka löytää myös hankalammat yhteydet kuten yöuni/öinen.ONNI-sana on siitä hyvä, että se on myös miehen nimi, lieventävä asianhaara, mutta pahentava että se on ristissä itsensä kanssa.
LAKI/LAET ja AKKU/AKUT samassa ristikossa? Laatijan pitää huomata panna merkityksessä säädös ja Aku-nimisiä henkilöitä tai eläimiä.
Jos samassa ristikossa on AVAILLA/AVAIN/AVARA, niin siinä alkaa olla ainakin yksi liikaa.
Ja vielä: eivät nämä riviratkojaa hetkauta. Yritetään kuitenkin pitää taso ja tietenkin kustantaja sanelee tarkemmin.
9. Aapo27.12.2024 klo 10:33
Nyt törmättiin tällaiseen tapaukseen: laadintaan tekisi mieli lisätä sana ETUSIVU, mutta muualla ristikossa esiintyy jo sana SIVUJOET (eivät siis risteä keskenään). Ovatko merkitykseltään riittävän erilaiset?Ensiksi mainittu olisi mahdollista korvata vaivattomasti sanalla ETUTAVU (tai jollain muulla vastaavalla, kunhan 2. ja 4. kirjain ovat tarpeeksi helppoja lopetuskirjaimia). ETUSIVU olisi kuitenkin omaan tyylitajuuni sopivampi sana ristikkoon.
Miten kannattaisi edetä?
10. Heppu27.12.2024 klo 12:12
Ratkojana ovat minusta riittävän erilaiset. Eivät sivua toisia merkitykseltään.
11. iso S28.12.2024 klo 09:38
Tuohon on olemassa kaksi koulukuntaa. Toisen mielestä sanaa käsitellään merkkijonona, eli sivu on sivu eikä sen eri merkitys eri yhteyksissä auta mitään. Toisto mikä toisto. Joidenkin mielestä sanan merkityksellä on väliä, kunhan tuo merkitysero tulee selville vihjeestä tai asiayhteydestä.Laatijan omatunto ja julkaisijan hyväksymiskynnys ratkaisevat. Ratkojat ovat joka tapauksessa monimielisiä. Kukin vetää herneen nenäänsä tai jättää vetämättä milloin mistäkin asiasta. Säännöissä on joka tapauksessa viimeinen kaiken kumoava kohta: edellisistä säännöistä voi poiketa jos...
Oman mielipiteeni mukaan "rikoksessa" on kaksi lieventävää asiaa: toisto on yhdyssanan osissa ja ne eivät ole toistensa välittömässä läheisyydessä. Kumpikin lisää todennäköisyyttä sillle, että toisto jää huomaamatta. Omaatuntoa venyttämällä voi väittää, että rikosta ei ole jos ei ole rikoksesta kärsivää uhria.
Tavallaan tuota erilaisen merkityksen arvoa voi puolustella sillä että merkkijonoihin pohjautuva tulkinta johtaa mahdottomuuksiin. Ajatellaan vaikkapa sanaa suotavat. Sitä ei normaalisti mielletä yhdyssanaksi, mutta onhan siinä nähtävissä suo ja tavat, ja jollakin ratkojalla voi olla joitakin kosteikkoihin liittyviä tottumuksia. Silloin ristikossa ei muka saisi olla vaikkapa sanoja suot ja tavanomainen. Tuollaisella pikkumaisuudella hiuksetkin halkeavat.
Varmuus on paras, joten jos epäilyttää niin toistosta pitää hankkiutua eroon. Jos se on kuitenkin kohtuuttoman työn takana tai heikentää ristikkoa, niin antaa mennä ja korvat valmiiksi luimuun. Oletettavasti rutinaa tulee. Riippuu sitten lehdestä, tulevatko kitinät laatijalle asti. Täällä käsitellään pääasiassa tiettyjä lehtiä ja monet ovat niin sanotusti katveessa. Palautetta tulee myös lehtien toimitukseen, mutta sieltä ne eivät välttämättä välity laatijalle, jos valitukset liittyvät asioihin jotka lehden linja sallii.
KOMMENTOI