KESKUSTELUT > RISTIKOT > IISAKIN RISTIKOT 1/2022

9990. Iisakin ristikot 1/2022

Vellu8.1.2022 klo 20:55
Missäs Pike kun ei ole jo täällä hehkuttamassa ristikon helppoutta?
2. Nursei9.1.2022 klo 06:17
Takasivun toinen rivi, ei aukea millään?????
3. Sirpa9.1.2022 klo 13:25
Takasivu oli hankala, ja kuva n:o 7 aiheuttaa hiukan päänvaivaa. Siitä tuntuisi tulevan selkeästi aiheeseen sopiva johtaja, jos yhden kirjaimen vielä vähentää pois. Onko kenelläkään muulla sama ongelma tämän kuvan kanssa, jos tällasta saa kysyä?

Hyvää alkanutta vuotta, Kiitos hyvästä lehdestä!
4. Aleksanteri9.1.2022 klo 14:05
Pohdin juuri samaa asiaa kuin Sirpa, Yksi kirjain tuntuisi olevan liikaa!
5. Nursei9.1.2022 klo 16:33
Viitosessakin on yksi kirjain liikaa. Kovin tuntuu vaikealta, mutta kivaa
6. anna h9.1.2022 klo 17:51
Samaa mieltä Sirpan ja Aleksanterin kanssa, seitsemänteen kuvaan tuntuu änkeävän yksi kirjain liikaa, tai sitten ollaan ihan hakoteillä. Viides kuva on minulle ainakin ihan selvä, ei virhettä. pari kuvaa vielä hakusessa. Alfit ei ylivaikeita tällä kertaa, mutta Janne Salossa muutam kohta menee ainakin tällä hetkellä yli ymmärrykseni, ja niissa piilokirjain tietenkin.
7. isoäiti9.1.2022 klo 19:50
Seiskaa takasivulla minäkin olen aikani käännellyt. Minua on kiusannut se, että yleensä jos kuva on valmiiksi väärinpäin, otetaan poistettava kirjain myös siitä väärinpäin olevasta sanasta. Sillä tavalla ei syntynyt mitään järjellistä, joten päätin hyväksyä pienillä oikaisuilla (myös se tuplakirjain) syntyneen sanan. Tai sitten olemme todella hakoteillä!
8. Leena9.1.2022 klo 20:49
Viitoskuvassa ei mielestäni ole virhettä.
9. Pekku9.1.2022 klo 22:50
Minullakin on takakansi muuten valmis paitsi se seitsemäs kuva. Jos siihen tulee se sana mitä ajattelen niin silloin siinä täytyy olla tuo yllämainittu virhe. En kuitenkaan ole varma koska en tajua miten vihjeen numeroista tulee loppuosa kuvittelemaani ratkaisuun.
10. Tuulia10.1.2022 klo 20:02
En minäkään tajua.
11. Joutilas11.1.2022 klo 12:15
6. anna h, minulle Alfit olivat jälleen haastavat ja erittäin vaikeat. Kovan puurtamisen jälkeen kuitenkin ratkesivat. Alf käyttää vihjeissään sanoja, joiden merkitys tällaiselle metsäläiselle ei ole tuttua kauraa. Vaan eipä se haittaa. Tällä keinoin elähtänyt ummikkokin ohjataan edes pieneltä osin sivistyksen piiriin. Alf ei kikkaile puuttuvilla kirjaimilla, tavujärjestyksillä, tai muilla kommervenkeillä. Siitä minä kovasti pidän.
Salo ja Skyttä olivat myös vaikeat, haasteelliset,mielenkiintoiset ja iloa tuottavat, vaikka ovatkin jo keskenään, saati sitten Alfiin verrattuna aivan erityyliset.
Aivan liian helppoja ristikoita oli monia itsensä visaiseksi luokittelevaan lehteen. Jos joku haluaa "lämmittelyn" vuoksi helppoja ristikoita, niin niitä löytyy kyllä pilvin pimein. Eivätkä nuo helpot sovi edes "lämppäreiksi", sillä niin eri sfääreissä ja tyyleissä näissä koviksissa liikutaan. Kyllä näissä visaisissa ratkoja joutuu joka kerta erikseen virittämään kyseessä olevan laatijan moden päälle. Ugh, olen taas marmattanut tästä asiasta! ;)
12. Pike11.1.2022 klo 15:10
Joutilas, olen samaa marmatuksestasi. Heittäisin pellolle Iisakista Kokkosen, Puputin, Joutsin, Jyräksen, Savolaisen ja Piiraisen. Loput kelvollisia!!!
13. Pike11.1.2022 klo 15:38
...siis samaa mieltä...
14. tiipii11.1.2022 klo 15:47
Kiitos tästäkin palautteesta, en ole herkkähipiäinen. Täytynee vaan vielä harjoitella lisää...
15. pelaaja11.1.2022 klo 16:19
Höppön pöppö, tiipii jatkoon!
Turhan helpoista olen helposti samaa mieltä kuin muutkin marmattajat. Pahojen poikien ristikoista ihmettelen omalta osaltani sitä, että olen tippunut Salon reestä. Taannoin pysyin mukavasti mukana mutta sitten yhtäkkiä kyyti muuttui kuoppaiseksi ja niin putosin. En tosin ole vielä ehtinyt aloittaa tämänkertaista, joten ties vaikka hän ottaisi minut jo takaisin.
16. Joutilas11.1.2022 klo 16:20
12. Pike, minä kyllä palauttaisin Joutsin ja Piiraisen takaisin estradille. Laatijoina he ovat mielestäni aivan huippuja, ainoastaan heidän laatimuksensa tähän "visaiseen" lehteen ovat liian helppoja; liekö kustantajan vaatimus? Kumpikin kyllä hallitsee ja pystyy tason putoamatta vaikeuttamaan laatimuksiaan.
17. Jaska11.1.2022 klo 17:45
Jos ristikkolehdessä on visaisia tehtäviä, lehti on visainen ilman sitaattimerkkejä. Tarkoittaa, että julkaisija voi mainostaa sitä visaiseksi. Sataprosenttisesti täyskolmostasoiset lehdet eivät olisi kannattavia.
18. Joutilas11.1.2022 klo 18:35
Sitaateilla, tai ilman, visainen lehti on visainen ainoastaan niiden visaisten ristikoiden osalta; liian helpot ovat edelleen liian helppoja. Joku roti sentään pitäisi olla, jos mainostaa itseään visaiseksi! Enkä minä mitään kolmostasoista lehteä olekaan haikailemassa, minulle riittäisi aivan hyvin skaala 2½-3. ;)
Ps. PuPe:n kannessa: Ristikkolehti helpoista tosi vaikeisiin. Tuosta Iisakkikin voisi ottaa mallia, jos ei kerran kannata niitä helppoja vaikeuttaa taloudellisista syistä, niin ei ratkoja kokisi tulleensa huijatuksi.
19. iso S11.1.2022 klo 19:36
Jos oikein puhdasoppisen vaateliaiksi ryhdytään, niin lehteä ei saisi mainostaa ristikkolehtenä jos siina on vähänkään muuta kuin ristikoita. Kaikki pulinat, kuten päätoimittajan terveiset, palautusohjeet ja muu ylimääräinen pois, ja tyhjät marginaalit myös! Ristikoita sivun täydeltä olla pitää!

Kesällä ostin pari Iisakkia. En tykännyt. Vaikeusasteen nosto tapahtui kuin herra ja ylhäisyys kenraaliluutnantti T. J. A. Heikkilän tervehdys, niskaa nykäisten. Minua ei häirinnyt se että alkupään tehtävät olivat "liian helppoja", ratkon hyviä helppoja mielikseni, mutta useissa niistä ulkoasu oli jotenkin luotaantyöntävä. Kaikilla laatijoilla ei ole siistiä käsialaa ja/tai piirustustaitoa, jolloin hyvä kuvittaja olisi tie ratkojan sydämeen. Loppupuolella kuvitteellinen tunnusluku hikeä/mielihyvä oli liian hikinen ja muutama ristikko jäi kesken, kun taito tai kärsivällisyys loppui. Tässä vaiheessa elämänkaarta olen ilmeisesti käyttänyt huumorintajuni loppuu, joten en ymmärrä kaikkia nykytyylin kotkotuksia.

Ymmärrän että lehdellä on vankkumaton ihailijakuntansa ja niin on hyvä, sekä ihailijoiden että varsinkin lehden kannalta. Omalta osaltani jouduin toteamaan: ei jatkoon. Jätän soihdun tuoreempien voimien kuljetettavaksi.
20. zzzzz13.1.2022 klo 14:19
Mielestäni saisi joka numerossa olla yksi sellainen ristikko, jota ei saisi kukaan tai korkeintaan 1-3 ratkojaa selvitettyä. Se olisi sitten haasteiden haaste. Pikellekin.
21. iso S13.1.2022 klo 19:04
Everest-dokumentissa eräs itseään arvostettuna pitävä kiipeilijä ihmetteli ja kritisoi monien muiden kiipeilijöiden talttumatonta tahtoa päästä huipulle. Vastaavasti monet ratkojat haluavat saada ristikon ratkotuksi. Minä en osaa pitää kumpaakaan halua outona. Ken leikkiin ryhtyy niin leikin kesken jättäköön, sekö muka olisi parempi tavoite?

Sanasepossa oli aikoinaan ristikko josta kukaan ei palauttanut ratkaisuajan puitteissa oikeaa ratkaisua. Samoin ratkontakisojen kolmannessa välierässä on kerran käynyt niin että säädetyssä ajassa ei tullut yhtään täysin oikeaa ratkaisua. Se ei mielestäni ole tavoiteltava tilanne.

Aloittelevan ratkojan täytyy tyytyä siihen että visaisimmat jäävät kesken. Kokemuksen myötä pääsee pitemmälle. Kokeneelle ratkojalle hyvä ristikko on sellainen, joka vaatii aikaa ja ponnistustusta, mutta ratkeaa lopulta ja tuottaa matkalla ahaa-elämystä. Tietenkin kokeneelle ja pätevällekin ratkojalle voi tulla vastaan sellaisia ristikoita, joissa joku alue vaatii itselle vieraan aihepiirin tuntemusta, mutta jos 100 Suomen parasta ratkojaa kompastuu johonkin ristikkoon niin silloin se on viritetty liian kireäksi. Ristikot on tehtävä ratkottaviksi, ei välttämättä kaikkien. Ugh, olen puhunut, pulinoita en vaadi pois.
22. zzzzz13.1.2022 klo 22:10
Hyvin perusteltu, mutta silti. Olisi tosi hieno juttu, että keskellä lehteä tai muualla olisi supervaikea tehtävä, johon voisi keskittyä koko kuukauden ja jättää muut muille, menisi se sitten läpi tai ei. Hieno tunne ja kokemus ja voi sitä riemua jos onnistuisi.
23. Pekku20.1.2022 klo 23:45
Sain juuri Janne Salon pahiksen valmiiksi ja tällä kertaa olen myös varma että kaikki sanat ovat myös oikein. Ristikossa oli muutamia niin hauskoja vihjeitä että meinasin ihan "kuolla nauruun". Vielä on aloittamatta Simbergin "Aukkopaikat" ja Jyräksen ristikossa puuttuu pari sanaa "Goottikuninkaan" ympäriltä. Jos takasivun seitsemännen kuvan vihjeessä ei ole virhettä niin sitten minun ratkaisusana on ilmeisesti väärä.

Kyllä tuo tiipiin "Tipattomalla" oli sen verran haastava että kyllä se tähän lehteen kuuluu joidenkin mielipiteistä huolimatta.
24. tiipii21.1.2022 klo 01:09
No hyvä että tuli edes yksi puoltoääni! Toki kuulun mielelläni listattuna samaan joukkoon Pekka Joutsin ristikoiden kanssa.

Ihmettelin jo että ei kai sen niin helppo pitänyt olla. Sellainen pikkuhaastava, johon aina pyrin Iisakkiin tehdessäni. Ei mahdoton, mutta vihjepuolella vähän jokaiselle jotakin, josta tulee toivottavasti aina tarpeeksi kinkkinen keitos. Kovinhan täällä on laatijapoika aika yksin norsunluutornissaan, kun miettii vihjeitä ja ristikon vaikeustasoa. Helpon saa kyllä aina helpoksi, mutta vaikean kanssa on vähän niin jä näin. Se on monesti veteen piirretty viiva.

Iisakin vaikeissa mulla olleet tälläiset omat lähtöajatukset.

1. Hyvä sanasto (toki tämä pätee jokaiselle tekemälleni ristikolle)
2. Hyvä rakenne, mielellään jotain isompaa aukiota joukossa.
3. Toivottavasti jotain sanaseppomaisuutta
4. Vihjeiden kiva sekametelisoppa, joka tuo sitten sen vaikeuden/helppouden tehtävälle
5. Mielellään jotain erikoista/harvinaista, jos vaan mukaan keksitään.

6. Ja että ristikoiden lähtökohdat vähän vaihtelisivat, joskus enemmän avaisanoja, joskus enemmän sanaseppomaisuutta tai sitten aikioisuuden kautta. jne jne Pysyy itsekin näin virkeämpänä duuniin.

Eli ehkä olen Iisakissa enempi kultaisen keskitien kulkija/kannattaja. Joskus lipsahtaa vaikeammaksi ja joskus helpomman puolelle. (ja tämähän on hyvin ratkojakohtainen elämys/mielipide)

Edustan myös samaa kuppikuntaa Iso S:n kanssa, että mahdotonta ristikkoa ei ole mielekästä laatia!

Joutilas osui tuolla vähän asian ytimeen. Tosiaan silloin kun ammoin vaikeita ristikkoja minulta pyydettiin Iisakkiin, niin ensimmäinen ja käytännössä ainoa ohje, minkä olen saanut on/oli, etten tekisi liian vaikeita/mahdottomia, ratkaistavaksi tehtävät ovat tehtävä. Tuota ohjetta olen pyrkinyt noudattaa, muita ohjeita en ole sitten toimitukselta saanutkaan! Eli kait ne on olleet siis toimituksen mukaan tarpeeksi vaikeita/helppoja kun vaikeuttamaan tai helpottamaan ei olla sen jälkeen kehoitettu

Kiitos kaikesta palautteesta. Se on yksi tie kehityksen polulla!
25. Sirpa21.1.2022 klo 11:42
Tiipiin Tipattomalla -ristikossa oli kyllä ihan mukavasti tekemistä, ei se helpolla ratkennu. Oikea alakulma tökki jonkun aikaa ennenkuin sain sen täyteen, en tosin vieläkään ole ihan varma että se olisi oikein.
26. tiipii21.1.2022 klo 15:02
Mukavasti tekemistä, se kuullostaa hyvältä määrältä!
27. Pekku22.1.2022 klo 23:36
Nyt on Simberg myös selätetty sekä puuttuvat aukkopaikatkin. Ainoastaan kuvan 7 oikeus jäi vaivaamaan.
Lehti on siis kokonaan valmis, taka-aukeaman "pahiskunkun" tittelissä Salo vs Simberg tuli tällä kertaa tasapeli.

Kiitokset kaikille laatijoille, hieno kokonaisuus. Nyt on sitten pitkä tauko ennen seuraavaa Iisakkia ja Punaista Pelikaania, onneksi on Sanaseppo lehdessä vielä ristikoita jäljellä karanteeni-iltojen iloksi.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *