KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS VIIKONLOPPU 8.-9.1.2022

9987. IS Viikonloppu 8.-9.1.2022

Ylläpito7.1.2022 klo 09:43
Huomenna Erkki Vuokilan ja Heikki Lavoniuksen jännä teema, Heli Kärkkäinen piirtänyt pääkuvia. Kakspuolonen luonnollisesti.
2. Elva8.1.2022 klo 12:10
Koviksessa mainionhauska teema, mikä tosin helpotti ratkomista. Eräs ylälaidasta lähtevä, risteävistä syntyvä sana on vielä ymmärtämättä, vaatii funtsimista.

Tavis ja Piilis myös valmiit, tänään ratkomiset sujuivat jostain syystä tavallista ongelmattomammin.
3. Elva8.1.2022 klo 16:51
Tunnenpa itseni todella tyhmäksi, kun minulle tärkeä vihje oli menossa hukkaan.

Kiitos hienosta ristikosta sekä myös Taviksesta ja Piiliksesta!
4. Pike8.1.2022 klo 17:19
Mukavan erilainen ristikko. Helpohko!
5. Jiikoo8.1.2022 klo 18:28
Koviksessa oli sen verran pehmeyttä, että se on jopa minulla jo nyt täynnä, pari tuntia lehden ostamisen jälkeen (kauppareissun kuitissa kellonaika 16.11). Ei siis iloa koko viikonlopuksi, mutta toki kiva näinkin!

Ja onhan lehdessä vielä neitseellisiäkin tehtäviä...
6. PM9.1.2022 klo 17:24
Joo, eipä ole tainnut IS:n kovis näin nopeasti aiemmin ratketa. Mukava kerrankin saada nopeasti aikaan valmista!
Ensimmäinen sana lähes heti aloitettuani keltapohjalle osoittautui teeman mukaiseksi, mistä en siinä vaiheessa tietenkään vielä tiennyt.
Hiljattain oli myös kakspuoloseksi arvioitu kovis, melko paljon kuitenkin oli eroa vaikeustasossa näiden välillä.
7. Kuju10.1.2022 klo 18:58
Kyllä minulle parisen kuukautta sitten pläjäytetty kakspuolikas oli tätä helpompi, joten ei tämä helppoudessa kovisten huippu ollut. Montaa kohtaa keskioikealla joutui todella pähkäilemään.
8. Jaska11.1.2022 klo 13:59
Minäkin jouduin monta sanaa pähkäilemään enemmän kuin monta muuta. Keskimääräistä pikemmin (= Piken tapaan) silti valmistui, olihan täytettäviä ruutujakin tavallista vähemmän.

Kiva teema, tosin Ylläpidon "jännä" odotutti jotain erikoisempaa. Teemaprosentti vähän alle 25, mutta lavennetulla tulkinnalla jäädään vain himpun verran alle salonkikelpoisen rajan 30. Mutta täytyyhän se jotenkin saada ylitetyksi. Syynätäämpä tarkemmin alusta alkaen. Prossa pomppaakin erinomaiseen lukemaan 36,6 ja tuottaa arvosanaksi ysin.
9. Eki11.1.2022 klo 14:53
Teemaprosentilla ei ole tässä kyllä mitään tekoa minään arvon mittapuuna verrattuna histikseen. Siihen on montakin syytä. Ensinnäkin tällaisten sijoittaminen on teknisesti toista luokkaa kuin sellaisten, jotka ovat vaihtelevarakenteisia. Toiseksi mitä enemmän niitä on, sitä helpommaksi kovis väkisin menee. Kolmanneksi tuo ainoa yksisanainen tuli melkein vahingossa, ei ainakaan alkajaisiksi sijoitettuna. Se on enemmän "näennäisteemainen".
10. Eki11.1.2022 klo 16:22
Tulipa mieleen vielä muitakin. Ensinnäkin sanojen/lauseiden päättyminen reunoihin, sitä ei histiksissä yleensä vaadita. Myös se, että teeman sanat/lauseet lähtevät hyvänkokoisista kuvista. Oikeastaan enempää ei tuohon kokoon ole mahdollista sijoittaa.

Selitän ihan yleisestä mielenkiinnosta, ei tuo Jaskan kommentti mitenkään sieluun haavaa tehnyt.
11. iso S11.1.2022 klo 19:49
Sanojen/lauseiden päättyminen reunoihin on sinänsä hieno periaate ja visuaalisesti kaunista, samoin kuin alkupiilottomuus. Joskus tulee kuitenkin kerettiläiseen mieleen että siinä piilee vaara sortua silmänpalvontaa sisällön kustannuksella. Teemalause runnotaan sopivan mittaiseksi keinotekoisilla lisukkeilla tai kielioppia kiduttaen. Mutta eihän tällaista oikeassa elämässä tapahdu, eihän?

Tuosta voi vapaasti päätellä että minua ei ratkojana haittaa jos naseva lause ei yllä reunaan asti ja että minun mielestäni hyvä alkupiilo on parempi kuin huono sana. Hyvä sana ilman alkupiiloa on tietysti vielä parempi, jos tilanne ja laatijan taidot sen mahdollistavat.

Muuten, lauseilla on osittain enemmä vapauksia kuin yksittäisillä ratkaisusanoilla. Saa olla alle nelikirjaimisia ja taivutusmuosossa olevia sanoja. Ehkä siksi on oikeus ja kohtuus että niiltä toisaalta vaaditaan enemmän, kuten reunaan ulottumista. Yksittäisillä sanoilla kun on muuten tiukkaa niin ne saavat holtittomasti päättyä keskelle ristikkoa!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *