KESKUSTELUT > RISTIKOT > HEIKOIN LENKKI

9921. Heikoin lenkki

Ylläpito12.11.2021 klo 08:12
217. Tarja 11.11.2021 klo 15:40
Laatijat usein ihmettelevät, että miksi ristikosta nostetaan esille vain joku yksittäinen virhe tai epäonnistunut vihje ja 99% loistavasti onnistunutta ristikkoa jää huomiotta.
Sanotaan, että joukkue on juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Usein myös ristikko on juuri niin hyvä kuin sen heikoin vihje. Totesin sen konkreettisesti äsken.
Ratkoin Avusta Liljeroosin aukeamaa. Loistava ristikko, ajattelin, tätä täytyy kehua sivustolla. Vaan sitten kompastuin vihjeeseen KAIPASI VASARAA. Risteävätkin vähän hankalia. Jouduin tuon lunttaamaan ratkaisusta saadakseni ristikon valmiiksi. Vastaukseksi tuli TRINI. Kuka ihmeen Trini? Mitä ihmeen vasaraa?
Kuukkeli apuun. Selvisi, että heppu nimeltä Trini López on levyttänyt vuonna 1963 kappaleen nimeltä If I Had a Hammer. En ole ikinä kuullutkaan kyseisestä laulajasta saati kappaleesta. Meni kehumisen halu.
Ristikko oli 99%:sti loistava, mutta kun viimeiseksi etsii tuollaista ratkaisua, se on se, mikä jää jälkimauksi. Valitettavasti. Ja juuri siksi palstoilla usein mainitaan se eniten hämmennystä aiheuttanut vihje/ratkaisu, koska se jää viimeisenä mieleen. Valitettavasti.
2. Ylläpito12.11.2021 klo 08:13
218. iso S 11.11.2021 klo 17:44
Asiasta ja vasarasta olen Tarjan kanssa samaa mieltä, ihmeen Trinistä en ihan yhtä närkästynyt. Trini ei ollut aivan tusinatavaraa, vaikka onkin näytellyt Likaisessa tusinassa. Tarja on oletettavasti minua nuorempaa ikäluokkaa, joten nimi ei ole tullut tutuksi.

Suurimman suosion vuodet ovat kaukana, kuten seuraava Google-käännös Wikipediasta osoittaa:

Lopezin suosio sai Gibson Guitar Corporationin pyytämään häntä vuonna 1964 suunnittelemaan heille kitara. Hän päätyi suunnittelemaan kaksi: Trini Lopez Standardin, Gibson ES-335 puolionttoon runkoon perustuvan rock and roll -mallin, ja Lopez Deluxen, Barney Kesselin suunnitteleman Gibson-jazzkitaran muunnelman. Molempia kitaroita valmistettiin vuosina 1964–1971, ja ne ovat nyt keräilijöiden keskuudessa erittäin kysyttyjä. Kitaran omistajia ovat muun muassa Dave Grohl Foo Fightersista ja Noel Gallagher Oasisista.

Tuoreempiakin tekosia on: "Lopez äänitti edelleen ja esiintyi livenä kuolemaansa (2020) edeltävinä vuosina. Hän osallistui hyväntekeväisyyskonserttiin, jossa kerättiin rahaa vuoden 2004 Intian valtameren maanjäristyksen ja tsunamin uhreille, ja esiintyi vierailevana esiintyjänä useissa esityksissä, jotka pidettiin Maastrichtissa Alankomaissa hollantilaisen viulistin ja säveltäjän André Rieun kanssa."

Vasara ei kilauta minulla kelloa, tutumpi on "Lemon tree".

Yhtä pöljä mutta kierompi vihje olisi ollut kookospähkinöistä kuullut => Danny. Kuka ihmeen Danny? Ei toki tämä kotimainen, vaan Danny Kaye ("I've Got A Lovely Bunch of Coconuts" vuodelta 1951, joka tunnetaan suomeksi nimellä Kuinka saisin rikki kookospähkinän).

219. Jaska 11.11.2021 klo 23:09
If I had a hammer soi Suomenkin radiossa taajaan 60-luvulla Trini Lopezin esittämänä. Se oli paljon suositumpi kuin Peter, Paul and Maryn versio. Hemmetin hyvä korvaan tarttuva ja jäävä sävellys, mainiot sanatkin.

220. Tarja 11.11.2021 klo 23:19
Minä olin 60-luvulla vielä kapaloissa :D

221. Funny 12.11.2021 klo 00:34
Youtubesta löytyy live-esitys vuodelta 1963. Saatan olla hassu, kun tuo oli minun makuuni varsin tylsä renkutus. Tuohon aikaan parhaista kansainvälisistä hiteistä tehtiin useitakin suomalaisversioita, mutta tästä ei nähtävästi yhtään.
3. Ylläpito12.11.2021 klo 08:14
222. Eki 12.11.2021 klo 08:11
Hyvä keskustelunaihe, vaikka onkin hömppäpuolella, pitäisi melkein siirtää ristikoihin.

Tarjalle siis vihje "Laulaja Lopez" olisi ollut (melkein) yhtä vaikea? Tämmöistähän tämä faktavihjeiden teko on. Mutta kuitenkin viime aikoina kansa tuntuu vaativan enemmän ei-kikkailevuutta. Se tuo sitten eteen nämä tietoerot, osasyynä ikä.

Tuntuu, ettei IJL:n aukeaman ristikko yhdellä huonolla vihjeellä kuitenkaan ihan surkea suoritus ole. Aika rankka juttu meille laatijoille, jos jokaisen ratkojan pitäisi tykätä jokaisesta vihjeestä. Ja sitten pitäisi vielä aikaansaada hyvä ja vaihteleva kokonaisuus. Ja sitten se vielä käy läpi monta vaihetta ennen lehteen päätymistä. Joskus vaihdetaan vielä viime tipassa vihjeitä.
4. Jiikoo12.11.2021 klo 08:43
Täältähän tuosta voi juutuupata kuultavakseen useampaakin vaihtoehtoa:

https://www.youtube.com/results?search_query=trini +lopez+if+i+had+a+hammer

Olen ollut 12-vuotias Trinin levytyksen julkistusaikoihin. Muistan sen kyllä varsin hyvin, ihan antaumuksella sitä kuunneltiin noina 60-luvun vuosina! Taisinpa tallentaa kelamankallekin.

1964 pääsin oikein palkallisiin kesätöihin. Taitaa olla tänään 13-vuotiaille pääsemätön paikka? Ostin 1½ kuukauden tienesteillä kalliin Telefunken Bajazzo TS matkaradion ”kaksilla lyhyillä aalloilla”, minkä jälkeen Radio Luxemburgista tuli useinkin yöllinen seuralainen. Viihde-elektroniikalla oli siihen aikaan hintaa nykymittapuun mukaan suhteettoman paljon!

On helppo myöntää, että tuollaiset vihjeet ja ratkaisusanat suosivat kohtuuttomasti meitä huruhenkilöitä. Tietääkseni laatijatrio IJL on kanssani samaa sukupolvea. Ilmankos laatimukset osuvat niin mukavasti omaan mielenmaisemaani! Tuo Apu-lehti ristikoineen ei ole kuitenkaan pahaksi onneksi osunut hyppysiini.
5. Jiikoo12.11.2021 klo 08:50
Mainittakoon vielä, että artistin nimi on Wikipedian mukaan Trinidad ”Trini” López III. Lingvistiä minussa ei Lindqvistinkään vertaa, mutta tietääkseni tuo virallinen etunimi Trinidad merkitsee suomeksi kolminaisuutta. Sitähän tuo Ilmo Juhanikin taitaa edustaa...

:•)
6. Tarja12.11.2021 klo 08:55
Pahus, tämä on siirretty tännekin. Vastaukseni löytyy kuitenkin toiselta puolelta.
7. Ylläpito12.11.2021 klo 09:02
223. Tarja 12.11.2021 klo 08:48
Useimmat tietävät hyvin syyn, miksi en kovin mielelläni mielipiteitäni ristikkopuolelle enää kirjoita. Tällä puolella saan olla paremmin rauhassa ilkeiltä kommenteilta.

Laulaja Lopez olisi ollut helppo vihje, ohjannut suoraan googlailemaan. Vasara sen sijaan harhautti mm. Thoriin. Mutta toki oli kolmepalloinen ristikko.

Tarkoitus ei missään nimessä ollut teilata ristikkoa. Mainitsinkin, että se oli aivan loistava. Yritin vain selventää, miten ratkojan päänuppi joskus toimii. Eli vaikka ristikko on upea, niin kun viimeiseksi harmistuu johonkin vihjeeseen, se on se, mikä jää kielen päälle pyörimään. Vähän kuin jos loistavan aterian jälkeen jälkiruoassa onkin suolaa sokerin sijasta ja se jää kurkkuun karvastelemaan. Silloin helposti ottaa sen viimeisimmän maun esille ja kiitokset jäävätkin antamatta.

Eli missään tapauksessa tämä ei ollut kritiikkiä laatijoille. Tiedän, miten mahdotonta on, että kaikki vihjeet sopisivat kaikille. Enempi ideani oli kritisoida meitä ratkojia, jotka takerrumme siihen hankalimpaan vihjeeseen ja toin esille esimerkinomaisen tilanteen. Kyseinen vihje sai jälkikommenteissa kuitenkin suurimman huomion, mikä ei ollut tarkoitus.
8. Ritu12.11.2021 klo 09:55
Olen kyllä Tarjan kanssa samaa mieltä, että noin se usein menee. Toisaalta siinä on myös sitä sattuman kauppaa mukana, että mistä kohtaa kukakin tulee ristikon aloittaneeksi ja miten sen ratkonta etenee. Kaikillahan se itsestä tuntuva plääh-vihje ei välttämättä jää sinne viimeisten mietittävien vihjeiden joukkoon.

Vastavuoroisesti minulla on usein käynyt myös niin, ettei ristikko ole ratkoessa sen kummemmin sykähdyttänyt. Vasta hetken päästä sen saatuani valmiiksi ja sitä vielä sulatellessa ja viimeistenkin vihjeiden auetessa loppuun asti, ristikko ikään kuin puhkeaa kukkaansa. Mutta silloin ei enää välttämättä kommentoi ristikkoa mitenkään, koska sen ajankohtaisuus on mennyt ohi. Kuvittelee, että muistaako kukaan enää koko ristikkoa.
9. Leku12.11.2021 klo 10:06
Vihjeytyksistä puheenollen pitää antaa kehut Juha Hyvöselle. Ei sana-numeroleikkejä eikä muitakaan omituisia kikkailuja vaan puhdasta älyämistä vaativia loogisia vihjeitä, joihin vastauksen keksiminen on ison kiven alla, mutta aina niin palkitseva AHAA-elämys. Juha teki aikanaan lehtiin vuoden vaikeimman, mutta ei ole enää näkynyt sellaisia. Toivoisin häneltä vielä niitä vaikeita esim, IS joululehteen..
10. iso S12.11.2021 klo 12:16
Lainaus: 7. Ylläpito 12.11.2021 klo 09:02
223. Tarja 12.11.2021 klo 08:48
Laulaja Lopez olisi ollut helppo vihje, ohjannut suoraan googlailemaan. Vasara sen sijaan harhautti mm. Thoriin. Mutta toki oli kolmepalloinen ristikko.

Monipalloisuus on lieventävä asianhaara, samoin Ylläpidon puolustelu (Tämmöistähän tämä faktavihjeiden teko on. Mutta kuitenkin viime aikoina kansa tuntuu vaativan enemmän ei-kikkailevuutta. Se tuo sitten eteen nämä tietoerot, osasyynä ikä.). Silti Tarja on edelleen naulan kannassa. Vihjeen edessä on aika hampaaton, jos ei ole ollut kyseistä renkutusta kuuntelemassa Jiikoon kanssa tai muuten vain. Nyt jaksoin kuunnella noin puoleen väliin, siihen kun Lopez siirtyi vasaran ja soittokellon kaipaamisesta laulun kaipaamiseen. Voi olla että olen joskus kuullut laulun aiemminkin, mutta siitä olen varma että minulle selvästi mieluisampi Lemon tree on tullut Radio Nostalgiasta kohtuullisen äskettäin, ei välttämättä Lopezin versiona.

Jos nimenomaisena tarkoituksena on karsia nykynuoret ja suosia harmaita panttereita, vihje on ok. Jos tarkoituksena on lisätä tietämättömien yleissivistystä, vihje saattaa toimia takaperin puuhun -menetelmällä. Siis jos onnistuu poikittaisten avulla saamaan ratkaisun Trini, niin haulla Trini vasara löytyy mm.
"Jos minulla olisi vasara". Single kirjoittanut Trini Lopez.

Jos sen sijaan yrittää oikaista mutkat suoriksi ja hakee suoraan vihjeellä kaipasi vasaraa, löytyy mm.

Miestä lyötiin vasaralla päähän Torniossa
Poliisi kaipaa havaintoja vasaralla tapahtuneesta pahoinpitelystä.

Tom Vasara ja Sari Liljeblom ... asettuivat Asikkalan Salonsaareen kun he kaipasivat kahveja

Listen to Naulaa Kaipaa Vasarat on Spotify. Hotakainen · Song · 1999.

Ainakaan kymmeneltä ensimmäiseltä sivulta ei löydy tuolla haulla Triniä, mutta 8. sivulta löytyy vastaus siihen mitä luultavasti ratkojatkin kaipaavat:
Tosi hauska juttu: 100 vitsiä bisnesfraaseista - Mitra Vasara
Kuuden vuoden kirjailijanurani jälkeen ymmärsin vihdoin, mitä kohdeyleisöni kaipaa - tosi hauskoja juttuja!

Minusta minimivaatimus hyvälle vihjeen ja ratkaisun yhdistelmälle on se, että viimeistään ratkaisuehdotuksen selvittyä sen oikeellisuuden voi varmistaa kohtuullisen helposti. Jos ratkaisusanassa on piilokirjain, olisi toivottavaa että pelkän vihjeenkin avulla haku voisi onnistua. Näin ainakin silloin, jos kysymys ei ole palkintotehtävästä, Puhdasoppiset jpätevöityneet kovisten ystävät voisivat silloin pähkiä vaikeaa kohtaa viimeiseen hikipisaraan asti. Löyhämielisemmät ja harjoittelijat voisivat käyttää Googlea oikopolkuna, tiukemmin suhtautuvat syntyneen ratkaisun tarkistuskeinona.

Laatijan työ on mutkainen, vie harhaan. Ainakin ratkojan mielestä joskus.
11. Peter12.11.2021 klo 16:51
Laatija tietää monta asiaa,jota ratkoja ei tiedä. Siksi on oltava varovainen ja mietittävä rstkojaa. Tietääkö tämän vai ei. Ei ole siis, että laatija loistaa tiedoillaan.
12. Juse13.11.2021 klo 23:02
Tuli halu tuoda lukijoiden korvaan vanhasta protestilaulusta kunnolla svengaava versio. Ihme jos ei keho lähde rytmiin mukaan ja jalka lyö tahtia.

https://www.youtube.com/watch?v=RYBo7CT1WEs

Niimpä. Makuasioista en käy kiistelemään, mutta omaan makuun tämä kotimainen versio alkuperäiskielellä esitettynä on kirkkaasti kansainvälistä tasoa. Kappale on esitetty Kuukauden suositut -musiikkiohjelmassa 8.7.1960, paljon ennen esim Trini Lopezia ja Peter, Paul and Mary-trioa. Ohjelmasarjassa esitettiin tuon ajan kotimaisia ja ulkomaisia hittisävelmiä. Sovituksista vastasi Erkki Melakoski, joka kapellimestaroi myös orkesteria. Multilahjakas laulaja Laila Kinnunen ei levyttänyt kappaleesta kuitenkaan versiota kaupalliseen levitykseen, joten ainakin hänen esittämänään ohjelmassa kuultu versio lienee ainut taltioitu. Ohjelman esitysnauha lienee hukkunut tai tuhoutunut aikojen saatossa.
13. Clas14.11.2021 klo 06:08
Tuota Avun / Apun ristikkoa en ole nähnyt mutta luultavasti Trinin ratkaisu olisi vain saanut hyräilemään laulua. Niin tuttu se on - kuten myös Trini. Ristikoissa on nykyään paljon sellaisten nyky(muusikko)ihmisten nimiä, joita en ole koskaan kuullutkaan (jäävät yleensä ratkomatta, ellen jaksa googlettaa), enkä siitä harmistu - kaikkia/kaikkea ei voi tietää. Holopaisenjakukase toinennytolikaan ristikkoja en edes yritä ratkoa, kun ovat suunnatut eri sukupolvelle. Varmaan joku niistäkin pitää?
14. pelaaja14.11.2021 klo 09:33
Höppön pöppö, Clas. Minä olen varmasti yhtä vanha p. kuin sinä ja kaimasi mutta tykkään silti HolopaisKurkelan ristikoista niin että halkeen.
Yleensä ratkomieni ristikoitten heikoin lenkki tuppaa unohtumaan hetikohta, jos ristikko muuten on mukava. Ymmärtämätön vihje taas voi jäädä viikkokausiksi kaihertamaan.

Vaan mitä tarkoittaa Peter (11.) sillä, että "Laatija tietää monta asiaa,jota ratkoja ei tiedä."? Ei kai ole tarkoitus olla ylimielinen? Kyllähän asia voi usein olla pikemminkin päinvastoin!
15. Tarja14.11.2021 klo 10:18
Olen täällä vuosien mittaan törmännyt myös sellaiseen laatijan mielipiteeseen, että laatijaa ei yhtään hyödytä, jos ristikkoa vain kehutaan, että oli kiva. Vaan hän oikein toivoi, että nimenomaan kritisoitaisiin ja tuotaisiin esille ne kohdat, joihin ei olla tyytyväisiä ja joissa laatija sitten voisi kehittyä. Tämän toiveen noudattamisessa tosin ongelmaksi on osoittautunut se, että ainoastaan iso S:n kritiikki hyväksytään, etenkin tämän kyseisen laatijan kohdalla.
16. Ylläpito14.11.2021 klo 10:24
Ei tätä keskustelua kannata tuolla tavalla lukea. Totta kai laatijat haluavat poistaa heikoimmat lenkit. Mutta kuten Trinin tapauksessa, asioilla on puolensa.
17. Tarja14.11.2021 klo 10:35
Ilman muuta on selvää, että se, mikä yhdelle on heikoin lenkki, ei sitä toiselle ole. Ihan ensimmäisessä kommentissa tarkoitukseni ei ollutkaan miettiä, saako niitä lenkkejä olla, vaan tarkoitus oli selittää, miten joskus ratkoja reagoi vihjeisiin. Sekin vaihtelee ratkojasta riippuen. Mutta JOSKUS ratkojalle käy niin, että jos hyväkin ristikko jää jumittamaan yhden vihjeen takia, se hyvyys ikään kuin unohtuu ja sitä jää kiinni siihen jumittavaan vihjeeseen. Ja jos ratkojan mielestä lopulta löytynyt ratkaisu ei olekaan hyvä, se saattaa varastaa huomion ja koko ristikon upeus jää ikään kuin toisarvoiseksi.
18. Ylläpito14.11.2021 klo 10:40
Kyllähän se asia toki jo tässä matkan varrella ymmärrettiin ja hyvä oli ymmärtää.
19. Tarja14.11.2021 klo 10:44
Tuntui vain, että kaikille kommenttini idea ei mennyt perille vaan vihje Trinistä ja siitä, oliko se hyvä vihje vai ei, päätyi pääosaan.
Pahoittelen, että kirjoitin niin monta jatkoselitystä.
20. Tarja14.11.2021 klo 10:49
Kaino toivomus myös, että tekstejäni ei hömppäpuolelta siirrettäisi tänne ristikkopuolelle.
21. Ylläpito14.11.2021 klo 10:57
Miksi? Miksipä ei.
22. Kuuno14.11.2021 klo 11:43
Tarja, olen samaa mieltä tuollaisen heikon vihjeen vaikutuksesta yleisarvosanaan, mutta koska se on vain minun mielipide, hyväksyn myös vastakkaisen.

Valitettavasti tuo kritiikin antaminen laadinnoista tällä alustalla, vaikka asiallinenkin, otetaan useimmiten vastaan negatiivisena ja jopa ylimielisenä. Siksi en tänne paljon kirjoittele, lähinnä luen.
Edellisestä on turha vetää hernettä nenään, se on vain minun mielipide, erimieltäkin saa olla.
23. Ylläpito14.11.2021 klo 13:59
Kritiikin tulkinta on molemminpuolista. Kriittiselle kirjoittajalle on loogista vastata tai kertoa omia mielipiteitään. Myös vastaamattomuutta voidaan pitää jopa ylimielisyytenä. Oikeastaan tarkoitus on vain sanoa, että ymmärretään toisiamme, opitaan toisiltamme, ei jyrätä muiden mielipiteitä muttei myöskään jankuteta omiamme.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *