KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS VIIKONLOPPU 16.-17.10.2021

9873. IS Viikonloppu 16.-17.10.2021

Ylläpito15.10.2021 klo 00:00
Perjantaita jo mennään, joten infoa viikonlopusta. Ekin ja Heikin kovis, merkitty 2½, saattaapi olla jopa visaisempi. Piilis onkin toiselta nimeltään ParkkisAna.
2. Eki15.10.2021 klo 00:30
Olin laatinut koviksen, kun tsekkauksessa ihan keskeltä paljastui orporuutu. Niinpä koko yläpuolisko meni uusiksi. Pähkäilin sitä aikani eikä mikään muu auttanut.
3. Kaapo16.10.2021 klo 20:21
Mites tuo tiikerihai?
4. Eki16.10.2021 klo 21:53
Nyt kun kysyt ja asiaa kelasin... taisi tulla väärä vaara! Jopas nyt sattui, tuota ei kumpikaan tarkastajakaan huomannut! Kaapo löysi, onnea ja kiitokset!
5. Elva16.10.2021 klo 22:37
Aika haastava on ristikko. Yllä mainitun kohdan sivuutin risteävien avulla, enkä ruvennut tsekkaamaan. Mutta alapuolella on vielä muutamia sanoja auki, kun siinä sattuu olemaan rykelmä omituisia kirjainvihjeitä. Muuten on ristis valmis.

Ylin keltainen sana oli mainio. Siihen tuli monta suttaa, kun olin varma omista tulkinnoistani, enkä millään olisi korjannut niitä.

Laadinta ja vihjeet olivat totuttua hienoa tasoa, jota oli nautinnollista ratkoa.
6. Peter17.10.2021 klo 00:25
Eli orporuutuja ei ristikosta saa olla.
7. Peter17.10.2021 klo 00:26
Ekille tarkoitettu.
8. Eki17.10.2021 klo 08:26
Eli ristikossa? Eipä ei.
9. peter17.10.2021 klo 10:20
Minkälainen kiire pitää olla, ettei orporuutua huomaa?
10. Eki17.10.2021 klo 10:28
Asiallahan ei ole mitään tekemistä kiireen kanssa. Olen keskustellut monien kollegojen kanssa orporuuduista ja kakki ovat kertoneet, miten sellainen joskus tarkkaavaisuudesta huolimatta jää alkuperäiseen laatimukseen. Usein tilanne on se, että kurkottaa jotain sanaa pidemmäksi ja aiheuttaa sillä sen. Pari kovista sitten kerroin, että jouduin katkaisemaan siihen varta vasten ympätyn "toivesanan", kun orpo lähti jakamalla 9-kirjaimisen 4+4. Äsken uutisristikkoa laatiessa pariin otteeseen huomasin orporuudun uhkaavan. Totta kai niitä koko ajan tarkkailee, mutta joskus ei vain huomaa ajoissa.
11. pelaaja17.10.2021 klo 11:59
Minulla tämä ristikko ei ihan helposti alkanut ratketa. Eilen olin kylläkin vähän ratkomista haittaavan kärttyisä, koska posti ei tuonut v-lopuksi PP:tä. (En tarkoita sitä yhtä PP:tä, terveisiä vaan, vaan toista.) Tänään olikin sitten jo sulavampi olo jatkaa. Yleensä en hihku onnesta, kun näen että syntyy pitkiä sanoja mutta nyt kuitenkin voin vähäsen hihkua, koska ne pitkähköt ovat kovin sympaattisia ja siis pitkähköjä, eivät ylimitoitettuja "hienouksia".
Tiikerihai pysäytti miettimään, että mitähän en taas hoksaa. Ajattelin, että noinkohan vetäminen on pk-seudulla saanut uuden synonyymin. Sanovathan jotkut ratkojatkin tekevänsä ristikoita vaikka eivät laadi niitä. Googlen mukaan vetäminen ei kuitenkaan ollut tähän sopiva mutka. Onneksi sitten Kaapo esitti ratkaisevan kysymyksen. joten pääsen pälkähästä.
Yhtä sanaa jaksan ihmetellä. Se on kaikissa tietolähteissä juuri (juuri-vihje) tuo, mikä nytkin on ratkaisu. Minun kielessäni siinä on yksi eri vokaali sekä lausuttuna että kirjoitettuna. Miksiköhän kaikki tietolähteet siis ovat väärin...
12. Jaska17.10.2021 klo 12:07
Joo, paha moka, jota en anna anteeksi. Siis itselleni, että aloitin ratkonnan lukematta ensin viestejä. Niinpä aika riensi roimasti täyskoviksen puolelle tiikerihain kaikkien mahdollisten ihmiskyvyn rajoissa olevien osumien tsekkauksessa. Asialla on kuitenkin valoisa puolensa. Valaistuin mm. tiedoista, että tiikerihai painaa noin 809 kilogrammaa, ja tiikerihai urokset saavuttavat sukukypsyyden silloin, kun ne ovat noin 292 senttimetrin pituisia.

Plussaa lisäksi vuoden kärkipäähän noteerattavasta vihjeestä NYHJÖTÄT KOTONA, SUOSITTU KAIJA!. Läheltä liippasi jopa koiratyttötunnelma, mutta ei nyt sentään kiitettävän veroisesti. Tuottamuksellisestakin asiavirheestä seuraa kokopukitus johtaen se arvosanaan noin 8,25.
13. Kuju17.10.2021 klo 14:18
Mikä siinä Tiikerihassa nyt kaikkien mielestä niin kummallista? Siihenhän on olemassa ymmärrettävä ja helppo ratkaisu suoralta kädeltä. Tosin keltaisen vaakasanan loppuosaa en ole vielä saanut sommitelluksi, joten voi olla, että olen erehtynyt Tiikerihaista. Mutta en usko.
14. Kuju17.10.2021 klo 15:36
Nyt tuli valmiiksi kaikki tyynni!
15. Elva17.10.2021 klo 19:21
Kun nyt palasin ratkomaan, kävi kuten usein ennenkin, puuttuvat alhaalla olevat sanat täyttyivät ilman suurempaa ponnistelua. Kävin läpi sanaston, joka on monipuolinen ja lisäksi kiva ratkoa. Epäselviä kohtia ei jäänyt.

Paljon kiitoksia laatijoille!1
16. Kuju17.10.2021 klo 19:37
Taisin nyt jälkijättöisesti hoksata Tiikerihai -dilemman. Mutta onneksi en ristikkoa täyttäessäni ollut yhtä valveutunut ja muistini petti silloinkin.
17. iso S18.10.2021 klo 11:37
Tiikerihaista tutkittua: alkuperäisen version Tiger shark teki (sävelsi tai oikeammin mukaili kansansävelmän pohjalta ja sanoitti) Peter Basil Hodgkinson. Tästä ei olllut ratkomisessa hyötyä, koska ratkaisusanan pituus on neljä kirjainta.

Suomenkielisen version tekijäähän tässä ilmeisesti haettiin. Sanoituksen rustasi Repe Helismaa. Nelikirjaimisia levyttäjiä ovat Juha Eirto, Onni Gideon alias Onni Tervonen, Eija Muhonen, Vesa Enne, Aimo Jaara, Tamara Usma, Esko Sivula, Whistle Bait, Teuvo Valo ja Tuba Duo.

Fennosta hakemani esittäjälistan viimeinen on Ykslysti Yhtye ja tuo nimi kuvaa hyvin etsinnän lopputulosta. Yksikään noista ei sopinut ratkaisuksi. Hain ihan väärää vaaraa, kuten seuraava lainaus paljasti:

Lainaus: 4. Eki 16.10.2021 klo 21:53
Nyt kun kysyt ja asiaa kelasin... taisi tulla väärä vaara! Jopas nyt sattui, tuota ei kumpikaan tarkastajakaan huomannut! Kaapo löysi, onnea ja kiitokset!

Orporuutu tosiaan syntyy salakavalasti ja ihmisen silmä on epäluotettava havaintoväline. Minulla olikin Excel-makro, joka kävi ristikon läpi ja merkkasi orporuudun punaisella. Sen tuomiota oppi pelkäämään. Yksi sokea piste sen muuten lahjomattomassa silmässä oli. Jos pystylauseen jatkokohtaa osoittavan nuolen vieressä oli tyhjä ruutu, sen alla piilokirjain ja sen alla tyhjä ruutu, makro piti nuoliruutua ja tyhjää ruutua yhtenä vihjealueena, josta lähtee alas sana eikä tyhjä ruutu siis ollut sen mielestä orpo. Nämä harvinaiset tilanteet piti tunnistaa omalla silmällä. En käynyt opettamaan makrolle eroa tyhjän ruudun ja nuoliruudun välillä.

Mielestäni onkin vähän tulkintakysymys, onko tuollainen aito orporuutu vai tavallista lihavampi nuoliruutu. Vastaava virhemahdollisuus on tietysti myös vaakasuorien lauseiden kohdalla (nuoliruudun alla tyhjä ruutu, sen vieressä piilokirjain ja sen vieressä vihjeruutu). En kuitenkaan kokeillut julkaisijan suvaitsevaisuutta vaan hieroin tuollaisetkin pois. Joskus orporuutu häipyi yllättävän helposti, välillä sellaisen hävittäminen oli lähes yhtä vaikeaa kuin tiikerihain hukuttaminen (näin luulen, vaikka en ole kokeillut). Vähemmällä pääsee jos ei tee orpoja, mutta se on helpommin sanottu kuin tekemättä jätetty.
18. happonen18.10.2021 klo 12:27
Oikein viihdyttävä ristikko. Ratkonta alkoi vähän jumittamaan oikean reunan täyttymisen jälkeen ja päätin säästää loput maanantaiaamulle. Muutama erityisen mainio vihje kuten "koiran kidassa olevan siipan isä". Tiikerihain sijasta pitäisi kai olla Kuningaskobra?
19. Kuju18.10.2021 klo 12:44
iso S analysoi hiukan liian rohkeasti tässä vaiheessa tuota Tiikerihaita, vaikka siihen moka oli sattunutkin. Mielestäni edes noita vääriä vaihtoehtoja ei olisi syytä luetella. Moni ratkoja ei ehkä edes tiedä, että kyse on laulusta.
20. Jaska18.10.2021 klo 13:26
Vielä rohkeampi oli happonen, joka kylmästi paljasti, että se "pienempi vaara" on kuningaskobra. Kummallekin ratkontaihmisoikeustaistelijalle annetaan luonnollisesti tässä virheellisen vihjeen tapauksessa vapauttava tuomio.

Jos ken ei tiedä Tiikerihain olevan kappale, se paljastuu Googlen toisesta osumasta. Selvä enemmistö ratkojista tietää Googlen oleva hakukone. Jopa ottaneistakin.
21. Jiikoo18.10.2021 klo 17:26
Orporuutu, Tiikerihai, Kuningaskobra??? Ostin vkl-Iltikseni vasta eilen illansuussa hirvimetsältä kotiuduttuani ja sain Koviksen täyteen tänään alkuiltapäivästä. Ratkaisuni postaus näkyy lähteneen klo 13.18. Tiikerihai-vihjeestä saamaani sanaa en tullut kyseenalaistaneeksi, arvelin sen olevan OK. Täällä luetun perusteella ratkaisuni korjaukseen ei ole ainakaan tuossa kohdassa mitään aihetta, olipa laatimuksessa sitten kauneusvirhettä tai ei.

Sen verran utami olen, että minun piti oikein Googlen avulla selvittää itselleni, mitä sana ”orporuutu” tarkoittaa...
22. Mie18.10.2021 klo 17:27
Kiva ristikko, kiitos! Aluksi tökki ja löi tyhjää mutta pikkuhiljaa alkoi aukeamaan.
23. iso S18.10.2021 klo 17:31
Jaha, seison korjattuna. Ihmettelen kuitenkin, mitä muuta se tiikerihai voisi olla kuin vesipeto (jota ei tee kukaan yksin, vaan kaksi vastakkaisia sukupuolia edustavaa haita yhdessä) tai musiikkikappale, jonka tekijäksi voi väittää soveliaita henkilöitä vaihtelevilla perusteilla? Elokuva, maalaus, patsas, ruotsalaisperäisen huonekalustamon mallinimi tai tuntemattoman runoilijan julkaisematon runo? Ehkäpä, tutkimattomat ovat laatijoiden aatosten tiet. Noista kahdesta suht yleisesti tunnetusta vaihtoehdosta poikkeamalla saisi ketterästi vaikeusastetta lisää, ja se olisi kyllä parempi joskaan ei hyvä tapa kuin nyt nähty oletettavasti ja väitetysti tahaton virhe.

Jos tarttuu siihen Jaskan mainitsemaan toiseen osumaan ja haluaa löytää tekijöitä klikkamalla lähteen linkkiä, päätyy kommenttiin Hups, sillä Suomen Äänitearkistosta ei enää löydy kotimaisen musiikin tietokantaa. Nykyinen sijainti on mainitsemani Fenno eli
https://fenno.musiikkiarkisto.fi/

"Tervetuloa Musiikkiarkiston ja Suomen Äänitearkisto ry:n yhteisesti ylläpitämään suomalaisten äänitteiden tietokantaan! "
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *