KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS VIIKONLOPPU 2.-3.10.2021

9852. IS Viikonloppu 2.-3.10.2021

Ylläpito1.10.2021 klo 01:27
Ollaan taasen perjantain puolella, joten tiedoksi, että meillä on sellainen tunTEEMUs, ettette joudu HEIKKInä hetkenä turvautumaan apuun, sillä Lavonius is bäk ja Pallonen teki kakspuolosen hänen kanssaan.
2. Kuju1.10.2021 klo 13:00
Kakspuolonen? No, sitten pitää vasentä kättä alkaa vetrytellä, tulee sillekin käyttöä.
3. Mie2.10.2021 klo 00:33
Mahtavaa että Lavonius on taas takaisin! Vaikka ei Kärkkäisenkään suhteen valittamista ole.
4. Joutilas2.10.2021 klo 12:51
Nyt oli kyllä iisi kovis; sanoisinko kaksipallonen, eli ei oikeastaan kovis laisinkaan. Hyvä, laadukas ja erittäin mukava ratkottava. Lounaassa oleva kuva räpistelevästä linnusta oli kaikkinensa hauska.
Alkuun pääseminen kesti tovin, jos toisenkin, mutta sitten kun aukeni, niin aukeni kerta rysäyksellä koko ristikko tyhjästä täyteen. Kiitokset viihdytyksestä!
5. nykkis2.10.2021 klo 13:28
Tavis tuntuisi ratkeavan juohevimmin lisäämällä vasemman yläkulman vihjeeseen yhden kirjaimen.
6. Elva2.10.2021 klo 18:55
Taas oli laadittu mainiot tehtävät viikonlopuksi. Kovis oli Pallosmaisen viihdyttävä ja olen kovin tykästynyt Heikki Lavoniuksen piirroksiin. Tosin ylälaidan keskellä on ongelma erään sanan kanssa, mutta ehkä se vielä selviää.

Tavikseen oli Kultti taas keksinyt mainion yksitoistatavuisen sanan. Lisäksi astuin viritettyyn ansaan, josta vei oman aikansa selvitä. Hauskaa ratkontaa!

Piilis oli kiva, tosin ei kovin vaikea. Pajukosken Ristis oli hieno kuten aina, ei läpikirjoitettavaa mallia.
7. Jiikoo3.10.2021 klo 12:33
Koviksen koilliskulma vaati minulla täyttyäkseen yön yli nukkumisen. Parin sanan yhteys vihjeeseen jäi epäselväksi, mutta 9-kirjaiminen avainsana sentään muodostui riidattomasti. Pannanpa siis satanen hakuun! Pehmiksen jätän jääkaappikuntamme pehmisspesialistille, joka niitä mielellään ja näpsäkästi ratkoo ja on kerran satasen siltä sektorilta napannutkin.
8. Kuju3.10.2021 klo 13:47
Kyllä tämä koviksesta kävi. Muutaman tunnin pähkäilyä vaati eikä ratkaisuja ihan "pyllystä" pystynyt vetämään.

Kivoja vihjeitä osittain, esimerkiksi nuolin varustettu vihtakuva ylhäällä, "kumppaninsa ä:llä", etelän hedelmän kuva alhaalla keskellä j.n.e. Tällaiselle dementikolle sopivaa tasoa!
9. Jiikoo3.10.2021 klo 15:15
Sain itseni askaroimaan Piiliksenkin parissa, vaikka se ei palkintotehtävä olekaan. Viimeiseksi ratkaistavaksi sanaksi jäi p4. Risteävistä sanoista muodostuvat kirjaimet ja vihjeessä esillä oleva puusprii johdattelivat minut miettimään aluksi anagrammioletettu-sanan PIRTU-UUSPEILI sopivuutta ratkaisusanaksi Eihän se sitten tarkemmin laskien ihan anagrammista käynytkään. :•)

Tuo ”uuspeili” muistaakseni esiintyy romaanikirjallisuutemme klassikossa, Aleksis-veljen Seitsemässä kiveksessä (vaimikäseoli). Kirjailija näin lokakuussa framilla muutenkin, mm. tuoreessa HS:n kuukautisliitteen ristikossa.

Tällainen ääneen höpöttäminen lienee lähes sallittua, koska Piiliksellä ei pääse kisaamaan palkinnoista.
10. Kuju3.10.2021 klo 21:16
Joutlas: "Lounaassa oleva kuva räpistelevästä linnusta oli kaikkinensa hauska."

Juu, oli se hauska ja tällaista vihjeytystä koviksissa joskus esiintyy. Olen kuitenkin hiukan varauksellinen tällaisten vihjeiden oikeaoppisuuteen suhteessa normiristikon vihje/ratkaisu-rakenteeseen. Hiukan marginaalialueelle menee...
11. iso S4.10.2021 klo 12:43
Lainaus: 4. Joutilas 2.10.2021 klo 12:51
Alkuun pääseminen kesti tovin, jos toisenkin, mutta sitten kun aukeni, niin aukeni kerta rysäyksellä koko ristikko tyhjästä täyteen.

Juu, kohtalaisen kotvan sai tuijottaa tyhjää ristikkoa, eikä jatkoja saanut ilman katkoja. Alareunan kaksi kolmasosaa, vasemmanpuoleiset, kirkastuivat vasta aamupalan avittamana. Mitään ei jäänyt ymmärtämättä, mutta joissakin kohdissa yhteys vaati tavallista enemmän avaramielisyyttä tuolla tähdityksellä. Kaksi ja puoli tuntuu olevan varsin venyvä käsite, tai sitten oma vire tai ristikoiden osuvuus omaan ajatusmaailmaan vaihtelee paljon. Joskus 2,5 menee kepeästi, joskus tuntuu olevan kovasti kolmoseen kallellaan eli hiki nousee miehen pintaan eikä edes muukalainen hymyile, toisin kuin laulussa.

No, vaikeusaste on yksi juttu, sen arvioimien toinen ja ristikon hyvyys tai huonous ihan eri juttu. Laadusta annan puhtaat paperit.

Frederik: Kostaja

Hiki nousee miesten pintaan,
Bill jo coltin kiskaisee,
silloin luoti osuu rintaan,
muukalainen hymyilee.
Coltin huulillensa nostaa,
piippuun hiljaa puhaltaa,
Työ on tehty hän sai kostaa,
katsoo vielä kuolevaa,
katsoo kuolevaa.

Kaikki parempansa kohtaa,
muukalainen tietää sen.
Kosto uuteen kostoon johtaa,
saapuu päivä viimeinen.

Tässä tapauksessa tämä ratkoja pääsi "kostamaan" ristikolle, joka joutui antautumaan, mutta ristikon ilkeä isoveli saattaa tulla vastaan jo ensi viikonloppuna.
12. Joutilas4.10.2021 klo 14:37
10. Kuju. Minä ratkon ristikoita ihan perstuntumalla, enkä ymmärrä oikeaoppisuuksista, säännöistä, tai muista hienouksista tuon taivaallista. Mielipiteeni tuon julki heti ristikon täytyttyä, sitä suuremmin analysoimatta, niillä tuntemuksilla, mitä se minussa aiheutti. Parin yön nukkumisen jälkeen voisin avautua ihan toisin.
11. iso S. Olen kanssasi aivan samaa mieltä vaikeusasteesta. Kyllä se on veteen vedetty viiva. Joidenkin laatijoiden kanssa on heti sinut ja joidenkin kanssa ei tule sinunkauppoja kaiketi koskaan. Esim. IS 25.-26. 09. oli minulle erittäin hankala, kun monet muut pitivät sitä helpohkona kolme miikkana. Nyt näyttäisi olevan toisinperin.
Ja kyllä se oma virekin vaikuttaa erittäin paljon.
Aivan ehdoton pääasia kuitenkin on, että saamme laatijoilta ratkottavaksemme laadukkaita (kovis)ristikoita. Joten respectiä kaikille laatijoille, jotka jaksavat ja viitsivät panna itsensä likoon kerta toisensa perään, eivätkä päästä itseään helpolla. (eikä meitä ratkojia)
13. Ylläpito4.10.2021 klo 14:42
Kiitos Joutilas, kaikkien laatijoiden puolesta, ja kiitokset teille, kovisfanit!
14. Tarja9.12.2021 klo 23:30
Tein vasta nyt Mantan valintana olleen Leinosen ristikon. Kovasti hämmästytti vihjeestä PANKISSA tullut vastaussana TREASURY. En ihan mielelläni näkisi suomalaisissa ristikoissa tuollaisia sanoja. Mantan valintana olevan ristikon vieressä on toki ratkaisu, josta voi sanan luntata, mutta mistään ratkaisemisen ilosta ei kyllä silloin voi puhua.
15. Ritu10.12.2021 klo 12:41
Vertaistukea Tarjalle: minäkään en tiennyt tuota sanaa. Ja ymmärrän, ettei Tarjalle merkitystä ollutkaan sillä, että tietääkö jotain sanaa, vaan tässä tapauksessa sanan niin selvä vieraskielisyys.
Tuon Tarjan mainitseman TREASURY-sanan olemassaoloa Kielosessa minun ei olisi tullut mieleenkään katsoa sieltä.
Toisaalta täällä päässä tietämättömyys ja tieto menivät fifty-fifty. Minä en tiennyt, mutta pankkialalla oleva tyttäreni tiesi
16. Tarja10.12.2021 klo 13:47
Puhdasta suomenkieltähän tuo TREASURY sitten varmaan on, kun se kerran laatijoiden raamatussa, Kielosessa, on. Kumma, että se on kuitenkin sanakirjassa englanninkielisten sanojen puolella.
17. Funny10.12.2021 klo 15:35
Kielitoimisto on näköjään alistunut siihen, että englannin kieli jyrää meitin. Samalla heitetään romukoppaan sääntö, että kieltämme lausutaan niin kuin kirjoitetaan. Mutta laatijoitten ei minusta olisi pakko mennä mukaan tuollaiseen kehitykseen.
18. Jaska10.12.2021 klo 16:18
Samoilla linjoilla Funnyn (ääntämys kaiketi fani) kanssa. En silti lue Funnya jyrääjien joukkoon. Emme kumpikaan pakkosivistämisestä englanniksi.

Manta on poikkeuksellisesti kelpuuttanut vieraskielisen sanan ristikkoonsa. Treasury ei ole suomea. Se ei ole sillä tavoin vakiintunut suomen sana kuin esim. jury, joka Kielosen mukaan voidaan ääntää englantilaisittain tai suomalaisittain juri. Sitä vastoin treasurysta (rinn. -stä) annetaan vain englannin ääntämys. Se ei ole helppo.

Ongelmaan on kuitenkin ratkaisu. Suomalaisittain treasury ääntyköön tresuri. Sallittakoon myös resuri.
19. Jaska10.12.2021 klo 16:19
...kumpikaan pidä...
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *