KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS VIIKONLOPPU 24.-25.4.2021

9662. IS Viikonloppu 24.-25.4.2021

Ylläpito22.4.2021 klo 22:58
Nyt on niin mukavaa kerrottavaa, että paljastetaan jo torstain puolella. Koviksen kolmosen takana on Juha Hyvönen!

Piiliksen on laatinut Antti Parkkinen.
2. Joutilas23.4.2021 klo 08:02
No nyt alkoi todella kihelmöimään. Juha Hyvönen on yksi suuria suosikkejani!
3. Joutilas24.4.2021 klo 11:40
Eipä tuottanut pettymystä Juha Hyvönen tälläkään kertaa. Tällaisista ristikoista minä tykkään. Ei tämä minulle ehkä ihan kolmonen ollut, mutta uskoisin, että monille on. Siis ainakin heille, joille Hyvönen on uusi, tai uudehko tuttavuus kokeneisuudestaan huolimatta, kun nykyisin niin harvoin esintyy näillä foorumeilla. Vihjeen TSPOT ja ratkaisusanan yhteys pohditutti eniten. Ristikosta jäi semmoinen viipyilevä, mukavan pähkinäinen jälkimaku. Kiitokset ja toivottavasti saadaan pian lisää Hyvösen pähkinöitä!
4. PM25.4.2021 klo 10:29
Koviksen ratkonnan aloitin eilen ja pääsinkin hyvin mukaan tämän mainion sanakudelman tunnelmaan. Saatan kuvitella laatijalla olleen ilahduttavia hetkiä huomatessaan, miten sanat solahtavat yhteen, vaikutettuaan ensin hankalilta sijoittaa toistensa viereen ja ristikkäin. Toki laatijalla on paljon enemmän taitoa kuin meikäläisellä perusratkojalla.
Hieman jäi kesken eilen, tänään jatkoin ja nyt olen ratkonut tehtävän. Lounaiskulmassa pohdiskellessani viimeisiksi jääneitä sanoja jäi jonkinasteinen ymmärryksen puute vihjeen TSPOT ja alueelle ratkomieni sanojen välille. Selvinnee jatkossa!

Välillä etenemisvauhtini oli lento ja välillä "lentoa nopeampi". Tuon vihjeen vastaussanan ja muutamien muidenkin kohdalla jouduin turvautumaan apuihin. Joutilas (3) kuvasi ratkonnan jälkimakua edellä hyvin, olen täysin samaa mieltä siitä! Tämä lienee ollut ensimmäinen ratkomani kovis Hyvöseltä, toivottavasti pääsen jatkossakin hänen tuotoksiaan ratkomaan!
5. Kuju25.4.2021 klo 12:29
Oikeasta ylänurkassa puuttuu kirjaimia ja niiden joukossa avainkirjain no. 1. Voisin sen toki arvata, kun kaikki muu on täytetty, mutta kun näissä koviksissa ei välttämättä ole logiikkaa ratkaisusanassa. Pitää vielä fundeerata. Tasa-arvon keskus ja portaita ylös tuntuivat käsittämättömiltä kunnes oivalsin ilmiselvä logiikan.
6. Jaska25.4.2021 klo 12:42
Alku oli tosiaan nopeampaa matalalentoa kuin täyskoviksissa totutusti. Ehdin jo kuvitella päätyväni täyskolmosten OE-aikaan. Seinä tuli eteen lounais- ja luoteiskulmissa. Omia virheitä jälleen. Kumia kului. Ristikko on nyt täytetty, mutta ei ilman ärsyttävää jälkijäytöä. Eräät vihjepalaset kun eivät tahdo luiskahtaa kitkattomasti muottiinsa. Vaikeusastemerkintä on siis hyvinkin oikea.

Hyvöselle VKR eli vuoden kärkiranking sekä sanastosta, vihjeistä että kokonaisuudesta. 17-kirjaimisen ristikonläpäisijän (mahd. debytoija) lisäksi useat 10-12-kirjaimiset nostavat keskipituudenkin valiolukemaan 6,3.
7. Kuju25.4.2021 klo 12:58
Valmista tuli vihdoin. Ylläpidolta tekisi mieli kysyä kuinka monta oikeaa ratkaisua suurinpiirtein yleensä koviksista lähetetään? Saman verran kuin Porin ympärillä vai siitä moninkertainen määrä?
8. happonen25.4.2021 klo 13:06
Erinomainen ristikko. Eilen aloitin mutta ei oikein edennyt. Nyt täyttyi oikealta vasemmalle parin tuopin aikana. Oli kyllä hyviä sanoja. TSPOTia en minäkään tajunnut.
9. Eki25.4.2021 klo 13:31
Tarkastaessa piti miettiä tuota TSPOT. Nyt piti miettiä melkoisesti taas. Mutta selvisihän se - toistamiseen!
10. isoäiti25.4.2021 klo 14:37
Kovista piti ratkoa sekä eilen että tänään, mutta sehän on vain hyvän koviksen merkki. Keskiosa ratkesi melko sujuvasti, mutta kulmia kääntelin ja vääntelin aikani, kunnes nekin loksahtivat paikoilleen. Yhdestä virheratkaisusta tuli ihan kunnon riesa ennen kuin uskoin ja gummasin. Taisi olla ensimmäinen Juha Hyvösen ristikko, jonka olen ratkonut, mutta toivottavasti ei viimeinen. Mukavaa ratkottavaa!
11. Joutilas25.4.2021 klo 14:38
5. Kuju: Oikeasta ylänurkassa puuttuu kirjaimia ja niiden joukossa avainkirjain no. 1. Voisin sen toki arvata, kun kaikki muu on täytetty, mutta kun näissä koviksissa ei välttämättä ole logiikkaa ratkaisusanassa.

Nimenomaan koviksien ratkaisusanoissa on a i n a logiikka. Se on kokonaan eri juttu, löytääkö/tajuaako ratkoja sen. Eihän näissä olisi mitään järkeä, jos logiikka puuttuisi.
Tuossa puheena olevassa TSPOT vihjeessäkin on selvä logiikka ja selittyy helposti sille, joka sen tajuaa. Jos vihje ei aukene, niin helposti ajattelee, ettei tässä ole mitään älyä, mutta näitä nyt vaan on koviksissa.
Minusta ristikko on laatijan suunnittelema suuri monisäikeinen ansaviidakko, mihin hän houkuttelee ja joskus jopa johdattelee ratkojan. Ratkojan tehtävä on pyristellä ulos käymällä läpi ja laukaisemalla jokaikisen laatijan virittämän ansan ja lopuksi vielä ymmärtää, miten kukin ansa avautui.
12. Kuju25.4.2021 klo 15:03
Joutilas käsitti viestini väärin. Tarkoitin, että lähetettävässä ratkaisussa ei aina ole logiikkaa. Siinä sanassa voi olla jokin harhauttaa kirjain, vaikka sana muutoin olisikin jollain tavalla harkitun tuntuinen.
13. Jiikoo25.4.2021 klo 23:13
Hyvösen Kovis tuntui alkuun mahdottomalta ja kumille oli käyttöä, mutta niin vain on nyt jokaisessa ruudussa kirjain ja ratkaisusanat tuntuvat kelvollisilta, useimmat jopa vihjettä vastaavilta. Makea työvoitto, laatija ansaitsee kehut ja kiitokset!

Parkkisen Piiliskin jäi eilen kolmea sanaa vaille vajaaksi. Kaikki 23 avainkirjainta olivat koossa, mutta loputkin sanat löytyivät tänään. Tykkäsin tästäkin tehtävästä.

Lainaus: 7. Kuju 25.4.2021 klo 12:58
”Valmista tuli vihdoin. Ylläpidolta tekisi mieli kysyä kuinka monta oikeaa ratkaisua suurinpiirtein yleensä koviksista lähetetään? Saman verran kuin Porin ympärillä vai siitä moninkertainen määrä?”

Luulenpa vastauksia tulevan niin paljon, etteivät IS ja Sanaris halua määrää kertoa. Porista tekee mieleni porista sen verran, että ostin Iltikseni eilen Porista, missä en ollut varmaan yli 30 vuoteen käynytkään. Kun Yyteri ja Reposaari olivat siinä lähellä, piti harjoittaa asioinnin ohella vähän turismiakin. Uimarannalla ei väkeä näkynyt, vaikka mittari oli pari astetta plussan puolella. Paluumatka Rauman kautta koukaten, Vanhan Rauman ytimessä saatiin erinomaiset pizzat! Niitä ei tehnyt mieli kutsua pitsoiksi, sanoo kielenhuoltomme mitä sanookin.
14. Ylläpito25.4.2021 klo 23:21
Ei ole meillä mitään tietoa vastausmääristä.
15. Jiikoo25.4.2021 klo 23:25
Lainaus: 13. Jiikoo 25.4.2021 klo 23:13
”Parkkisen Piiliskin jäi eilen kolmea sanaa vaille vajaaksi. Kaikki 23 avainkirjainta olivat koossa, mutta loputkin sanat löytyivät tänään. Tykkäsin tästäkin tehtävästä.”

Pääsi tuossa unohtumaan, ettei IS:n Piilisten ”avainkirjaimilla” ole enää mitään väliä, koska näistä tehtävistä ei arvota enää palkintoja... PAH!

Koviksen ratkaisutekstarin sain sentään juuri postatuksi.
16. Kaapo26.4.2021 klo 18:04
TSPOT jäi minullakin viimeiseksi pähkäiltäväksi, mutta selvisi vaimon avustuksella.

Näin vaikeissa ristikoissa ahaa-elämykset jäävät lopulta aika vähäisiksi. Enemmän semmoista puurtamista.
17. Jiikoo26.4.2021 klo 18:47
Lainaus: 15. Jiikoo 25.4.2021 klo 23:25
”Pääsi tuossa unohtumaan, ettei IS:n Piilisten ”avainkirjaimilla” ole enää mitään väliä, koska näistä tehtävistä ei arvota enää palkintoja... PAH!

Koviksen ratkaisutekstarin sain sentään juuri postatuksi.”

Pehmiksiin mieltynyt mielitiettyni (jo 49 vuoden ajan) sai tänään oman urakkansa alulle ja päätökseen, niinpä postasin senkin ratkaisun hänen puolestaan. Nappasi mokoma viime kesänä IS-pehmiksestä satasen tililleen, joten voiton saaminen ei ole ilmeisesti siltäkään puolelta mikään täysi mahdottomuus, sanovatpa todennäköisyyslaskelmat mitä tahansa!

Voittorahoilla on toki paha taipumus huveta IS:n irtonumeroihin ja vastausten postauksiin, mutta mikäpä harrastus olisi ilmainen!
18. Elva27.4.2021 klo 23:21
Sain vihdoin valmiiksi Koviksen, koko ilta siihen meni. Vielä on monia sanoja joissa pitää miettiä vihjeen yhteyttä ratkaisuun, vaikka uskonkin että ovat oikein. Viimeisenä täyttyi vasen yläkulma, johon olin yrittänyt kehittää jotain paljon monimutkaisempaa.

Tämä oli minulle eka Juha Hyvösen ristikko ja vallan mainio olikin. Toteutuksesta ja piirrosten selkeydestä pidin myös.
19. Elva5.5.2021 klo 15:50
Minulle jäi kysyttävä:

1. Vasemmassa alakulmassa p.vihje TSPOT, minulla on ESSIT, enkä tajua miksi.
2. oikeassa alakulmassa p.vihje DD, joista eka D on ylikruksattu, minulla on AAMIT, olisko jotenkin daameista kyse?
3. edellistä vähän ylempänä v. vihje SUKSI EDELLÄ, minulla on TOVI, olisiko S-UKSI/T-OVI selitys = S edellä T:tä?
4. oikea yläkulma, p.vihjepiirros RENGAS -, minulla on ANANAS, en ymmärrä RENGASANANASta, olenko tulkinnut piirroksen väärin?
20. Kuju5.5.2021 klo 15:56
Elvan postaukseen:

TSPOT vihjeen yhteyttä ratkaisusanaan en minäkään ole oivaltanut. Joku sen varmaan kertoo.

Loput pähkäilyistäsi on oikeita. "D" kirjain kuvaa "DAAMIA" ja se D ylipyyhittynä tarkoittaa, että ratkaisusta poistetaan se kirjain. Toisaalta niitä D-kirjaimia on kaksi, joten siitä se monikko. SUKSI EDELLÄ on juuri niin kuin kirjoitat ja se renkaan näköinen kuvaa ananasrengasta.
21. Tarja5.5.2021 klo 16:02
Minä tulkitsin kuvan esittävän timanttia, jolloin saadaan huonekasvi nimeltä timanttiananas.
Kirjainrykelmässä järjestelin sanojen STOP ja SEIS kirjaimet uudelleen ja lisäsin loppuun T-kirjaimen. Mutta tähän voi olla joku muukin selitys.
22. ++juh5.5.2021 klo 16:25
"Lisätehtävän" sisältävä vielä ihan keskeneräinen anatomia:
http://ristikkotuumin.fi/is-kovis/2021-04-24
23. Elva5.5.2021 klo 16:46

Kuju & Tarja, kiitoksia. TSPOT on mielestäni loistava vihje, joka oli täysin keksittävissä, sillä ko. kaksi sanaa esiintyy niin usein ristikoissa, että ne pitäisi pystyä havaitsemaan. Vihje DD taas on mielestäni problemaattisempi. Siinähän voisi ajatella, että poistamalla toisen D:n, niin samalla poistuu monikko, vai pettääkö logiikkani? Timanttiananaksesta en ole ikinä kuullutkaan, mutta ei taida olla mikään harvinaisuus. Hieno vihje. Mutta piirros ei näytä yhdeltä timantilta, vaan pikemminkin renkaalta jossa useita timantteja.

Joka tapauksessa upea ristikko, jota oli nautinto ratkoa.
24. eol5.5.2021 klo 16:48
Tuon mainitun timanttiananaksen (Guzmania-suku) lisäksi löytyy myös koruananas (Neoregelia-suku), joka sekin saattaisi sopia vihjepiirrokseen.
25. Elva5.5.2021 klo 16:49
Huomasin anatomiaviittauksen vasta kirjoitettuani kommentin 23.
26. Tarja5.5.2021 klo 16:59
Koruananakseen minäkin varmaan silloin ratkoessa päädyin, mutten äsken sitä enää muistanut, kun timanttiananas on minulle tutumpi.
27. Jaska5.5.2021 klo 17:32
Otaksun arvanneeni vinkittäkin laadinnan alkukohdan oikein kohtalaisella todennäköisyydellä.
28. Tuomas L.5.5.2021 klo 19:09
D on siis daamin eli kuningattaren tunnus shakkimerkinnöissä.
29. Tarja5.5.2021 klo 19:37
Wikipedia: Kuningatar on korttipakan yksi kolmesta kuvakortista. Se merkitään latinalaisin kirjaimin D (ransk. dame = daami) tai Q (engl. queen = kuningatar).
30. ++juh5.5.2021 klo 22:18
Nyt anatomia on valmiimpi:
http://ristikkotuumin.fi/is-kovis/2021-04-24

Jaska, jos VAIN otaksut arvanneesi laadinnan alkukohdan oikein VAIN kohtalaisella todennäköisyydellä, niin hyvin todennäköisesti olet arvannut väärin.
31. Tarja5.5.2021 klo 22:37
Vau! Löysin aloituskohdan. Onpa hieno!
32. Kkk26.5.2021 klo 13:52
D on nat....siis donnat= natin tilalla D
33. Jaska27.5.2021 klo 13:05
Uusintakatsastuksessakaan en löytänyt Tarjan tarkoittamaa hienoa eli kieroa aloituskohtaa. Alkuperäinen ehdokkaani oli OSAA -> PÄTEVÖITYNYT. Mutta se on Juha Hyvösen osalta itsestään selvää, eikä siten täytä kierouskriteeriä. Piti hakea jotain peitellympää.

Ukkeli rappusten yläpäässä näyttää tähyilevän omaa varjoaan. Rappusten materiaalista riippuen se voi olla Hyvösen peilikuvakin, mitä tukee askelmien lukumäärä 11. En kuitenkaan usko, että Hyvönen silleen pyrkii vihjailemaan hyvyydestään. Pakko turvautua anatmiaan,Tässä vaiheessa luovutan "Haluatko vinkin?" Joo, haluan. Vinkki: "Sehän on ristikossa!". No nyt selvisi! Aloituskohta on tietysti ÄRSYTTÄÄ -> RIESA.
34. Jaska27.5.2021 klo 13:11
(Sori, vähempikin pähkäily voi johtaa pöhköilyyn.)
35. ++juh27.5.2021 klo 13:54
Jaska, aloituskohtaa ei näe ihan noin suoraan! Etsi mutkikkaammin!
36. Matias-Myyrä27.5.2021 klo 13:58
Joo, mutkikas oli, mutta löysin sen hienon aloituskohdan jo muutama viikko sitten.
37. Jaska28.5.2021 klo 10:58
No joo. Alamutkamäki löytyi lähtölavanaan J, mutta mielestäni myös eka vaakasana on asiassa oleellinen elementti. Kiitos kuitenkin heikkohoksottimiselle säälistä annetusta konkreettisesta avitutut.. äh avituksesta.
38. Jaska28.5.2021 klo 12:23
Niin ja eihän kyse ollutkaan kieroudesta. Mutkista eli kulmista huolimatta JH:n laskun voi määrittää lineaariseksi.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *