KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > OIKOLUVUN OMITUISUUKSIA

8820. Oikoluvun omituisuuksia

iso S16.4.2016 klo 14:06
Wordin oikoluku ei tunnista sanaa mobiilisovellus, mutta sille kelpaa näppihäiriön tuloksena syntynyt eriloistyökalu. Firefox-selaimen kylkiäiseksi lataamani tarkistin toimii noiden suhteen juuri päinvastoin.

Jotenkin vaikea uskoa että Wordin sanastoon olisi moinen loinen sellaisenaan istutettu. Nähtävästi Word osaa tunnistaa yhdyssanoja rakentamalla niitä tuntemistaan sanoista. Siinä tapauksessa pohjana ei ole ainakaan sama sanasto kuin Kielitoimiston sanakirjassa. Kielonenkaan ei tunne mobiilisovellusta, mutta tuntee kyllä mobiilin ja sovelluksen. Eri, eri-, työ, kalu ja työkalu löytyvät sieltä itsenäisinä hakusanoina mutta lois ja lois- eivät (eikä erikoistyökalu, jonka Word ja selain tunnistavat) joten Wordilta tunnistamatta jääneeseen sanaan olisi Kielosessa palikat olemassa mutta tunnistetun sanan palasista yksi puuttuu.

Lois on kuitenkin Kielosessa 13 yhdyssanan alkuosana: loiseliö, loiseläin, loiseläjä, loishyönteinen, loiskasvi, loiskiehunta, loiskärpänen, loismato, loispistiäinen, loissairaus, loissieni, loistartunta ja loissieni, joten ei se Kieloselle kokonaan tuntematon vaiva ole.

Vähän aiheen ulkopuolelta: köyhiä kuntia avitetaan verotuloihin perustuvalla valtionosuuden tasauksella. Tästä jotkut kunnat hyötyvät ja jotkut kärsivät. Jälkimmäisten mielestä saattaa tuntua siltä että loiskunta on edellisiä kuvaava yhdyssana.
2. Selma16.4.2016 klo 14:17
Ja jos kunnanisien päähän on noussut - no joku neste (enkä viittaa Kittilään) voi siellä päässä olla melkoinen loiskunta?
3. Jy16.4.2016 klo 15:10
Office-ohjelmien kieliasun tarkistus ei muutenkaan ole ihan kunnossa. Joitain tavanomaisia sanoja se ei tunnista, esim. tietty-sana on sille tuntematon. Useista yhdyssanoista se ehdottaa virheellisesti tilalle sanaliittoa. Kun yhdyssanat muutoinkin aiheuttavat monille ongelmia, useat varmasti uskovatkin näitä ehdotuksia, sillä juuri sellaisia tavanomaisia yhdyssanoja näkee nykyään usein erikseen kirjoitettuina, joita itsekin usein kirjoitan ja huomaan ohjelman ehdottavan erikseen kirjoitettaviksi.

Sanoja voi tietysti lisätä oikoluvun sanavarastoon, mutta niiden taivutuksia se ei osaa, joten jokainen taivutusmuotokin pitää lisätä erikseen sitä mukaa kuin niitä tulee kirjoitettua, jollei halua niihin vastaisuudessa punaista aaltoa alle.
4. Funny16.4.2016 klo 21:52
Olen huomannut, että Windowsin sähköpostiohjelman oikoluku toimii yllättävän pätevästi. Sekin välillä huomauttaa, että jotkin sanat pitäisi kirjoittaa erikseen, ja on siinä aina ollut oikeassa. (Kuten "tavan takaa".) Välillä se huomauttaa, kun olen kirjoittanut erisnimen pienellä, mutta korjattuna se kelpaa. Tietenkin huomautus tulee vain, jos nimi ei samalla ole yleisnimi.

Mobiilisovelluksen ohjelma hyväksyy ilman punaista merkintää, mutta ei sekään aivan aukottomasti tunnista kaikkia sanoja, mitä pitäisi.

Köyhien kuntien avustamisesta muistuu mieleen Karin piirros, jossa köyhä kunti meni valtiovarainministeri Koiviston puheille.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *