KESKUSTELUT > RISTIKOT > TEEMU PALLOSEN LAATIMAT TEHTÄVÄT - JA VÄHÄN EKISTÄKIN

8804. Teemu Pallosen laatimat tehtävät - ja vähän Ekistäkin

tapio6.4.2016 klo 12:52
Ratkottuani PuPe:ssa Teemun laatimia tehtäviä, minulle on tullut aiempaa paljon positiivisempi kuva Teemusta. PuPessa Teemun tehtävät ovat olleet tähtiensä arvoisia - erityisesti kolmitähtiset tuottivat positiivisen yllätyksen.

Joskus Sanaris laati Ekin, Teemun ja Tonin toimesta ylimääräisiä viikkoristikoita. Niissä Teemun tehtävät olivat palloihinsa nähden helpoimpia. Monesti Tonin kaksipalloinen oli samaa vaikeustasoa kuin Teemun kolmipalloinen. Teemu jätti noista ristikoista itsestään melko valjun vaikutelman.

Tämän PuPe:n tehtävät kumosivat.

Mutta SK:ssa Teemu on mielestäni hiukan epäonnistunut. Kaiketi tehtävänä oli laatia hieman PuPe:n tehtäviä helpompia ristikoita. Helpotusta on tullut liiaksi. En usko, että Teemun PuPe:n kolmitähtiset olisivat liian vaikeita SK:ssakaan. Myös Teemun laatimat kaksitähtiset helpohkoja.

PuPe:n tehtävistä Teemulle annan lähes täydet pisteet, mutta toivon pientä skarppausta SK:ssa.

Tosin mitä skarppaamiseen tulee, mielestäni Eki saisi kaikista laatijoista skarpata eniten. Häneltä on sekä SK:ssa että PuPe:ssa aivan liikaa tähtiluokituksen rajusti alittavia laadintoja.
2. tapio6.4.2016 klo 13:00
Mitä ylimääräisiin viikkoristikoihin (Avun nettiristikot), Ekin ristikot olivat minulle jotain Teemun ja Tonin ristikoiden väliltä. Hieman valju vaikutelma Ekistäkin niihin jäi.

Ekillä on kuitenkin arkistossa haastavia ristikoita (ainakin jokin IS-ristikko oli todella haastava), joten on Eki myös onnistunut haastavien ristikoiden laadinnassa.
3. 6.4.2016 klo 16:50
Voi vittu! Lopeta jo!
4. tapio6.4.2016 klo 18:02
Näemmä nimetön ja *** on sama persoona.
5. tapio6.4.2016 klo 18:03
Minusta olisi hyvä, jos laatijat saavat palautetta.
6. iso S6.4.2016 klo 18:30
Nyt tapion mielipiteistä saamani vaikutelma nostaa molemmat jäljellä olevat niskakarvani pystyyn. Teemun ja Ekin tietyistä ristikoista jää "valju vaikutelma" kun ne eivät tapion mielestä vastaa tähditystään, ja nimenomaan niin että ne eivät ole tarpeeksi haastavia.

Ristikon hyvyyttä ja laatijan etevyyttä EI mitata sillä, miten haastava ristikko on. Huono laatija ei edes pysty laatimaan ultrahelppoa ristikkoa, mutta huono laatija pystyy kyllä vääntämään niin haastavan ristikon että mm. tapiolta ja useimmilta muilta, minusta puhumattakaan, jää ratkaisematta. Homman juju on siinä miten tuo haastavuus tehdään. Hyvän laatijan jäljiltä (ratkaisun nähtyään tai selityksen kuultuaan) saa otsaanlyöntielämyksiä: kyllähän minä tuon tiesin, olisi pitänyt hoksata! Huonon laatijan jäljiltä tulee mieleen enemmän otsaanlyöntihaluja: älytöntä, eihän tuollaisia kukaan normaali-ihminen voi tietää!

Ristikon laatu, sen vaikeusaste ja ilmoitetun vaikeusasteen osuvuus ovat siis eri asioita. Vaikeusastetta ei aina määrittele laatija itse, joten määrittelijää tietämättä ei kannata heittää kivellä laatijaa, joka saattaa olla syytön.

Se on kyllä hyvä että laatijat saavat palautetta. Palautteen laatukin pitäisi ehkä tähdittää, että voitaisiin kinastella tähdityksen osuvuudesta eikä ristikoista/palautteesta sinänsä?
7. Kaapo6.4.2016 klo 18:38
Aika outo lause aloituksessa:

"Joskus Sanaris laati Ekin, Teemun ja Tonin toimesta ylimääräisiä viikkoristikoita."

Tuota kai kutsutaan svetisismiksi -tai paremminkin kielioppivirheeksi.
8. tapio6.4.2016 klo 19:00
Myönnetään.

iso S:lle
Arvioin vain vaikeusasteen osuvuutta. Mielestäni vihjeiden laatu kaikilla mainituilla henkilöillä ok.
9. 6.4.2016 klo 22:28
Mistä tiedät, että laatija on myös vihjeyttänyt ristikon?
10. Komppaa7.4.2016 klo 00:45
Monet Ekin ja P A Mannisen tehtävät Pupessa ovat rimaa hipovat tai alle. Itseä ottaa päähän kun vaikeutetaan sillä että samassa alueessa (tyypillisesti yläosa koko leveydeltäolevat) vihjeet menevät limittäin niin ettei tiedä mikä kuuluu mihinkin pystyriviin. Toki pystyy ratkomaan mutta itse en ollenkaan pidä tästä tavasta vaikeuttaa. Jos sivuja täytyy olla paljon, voisiko muut laatia enemmän per lehti? Ilolla ratkoo esim Salokankaan ja Pihlajamäen eri asteiset samasta lehdestä. Pitkälääkin saisi olla enemmän. Eivätkö laadi tai maksetaanko huonosti?
11. tapio10.4.2016 klo 09:35
Nimimerkin "Komppaa" esille tuoma vaikeuttamistapa on ärsyttävä.

P. Manninen on ymmärtääkseni vain kuvittaja. Avun nettiristikoissa on Ekiltä ja Manniselta ollut ihan hauskoja ristikoita (kaksipalloisia, jotka PuPe:ssa olisivat joko 1 1/2 tai 2-tähtisiä - Ekin ja P. Mannisen yksipalloiset jätän väliin kuten muutkin yksipalloiset).

Tulkitsen nimimerkkiä "Komppaa" siten, että myös hänellä sama kokemus vaikeusasteen ja tähdityksen osuvuudesta.
12. 10.4.2016 klo 12:17
Voisit tapio hieman avata tätä tähditys- ja vaikeusasteasiaa. Eikä olisi pahitteeksi hieman kerrata itsevaikeutusta piilosanoissa ratkomalla niitä ilman risteäviä vihjeitä.
13. tapio10.4.2016 klo 13:40
Tähdityskritiikkini perustuu vertailuun muihin kyseisissä lehdissä olevien tehtävien saamiin tähtiluokituksiin. Jos tehtävä ratkeaa normaali vireystasolla merkittävästi helpommin kuin kuin muut saman tähtiluokituksen saaneet tehtävät, katson, että tähditys ei ole onnistunut.

Merkittävä helpotus esim. se, että 2 1/2 tai 3 merkitty ristikko ratkeaa yhtä helposti kuin 1 1/2 merkitty ristikko.

Muutaman kerran eräät Ekin tehtävät PuPe:ssa (vähän lievemmin myös SK:ssa) ovat osoittautuneet merkittävästi helpommiksi kuin muut saman vaikeusasteluokituksen saaneet tehtävät.

Itsevaikeutus on vain sitä, että laitan ensin ratkaisusanat vihjeen perään niin pitkälle kuin pystyn niin tekemään tai motivaatiota riittää.

Joskus sain yhtä vihjettä lukuun ottamatta kaikki vihjeet ratkottua ilman risteäviä. Aluksi asetin tietyn minitavoitteen (75%), mutta siitä tuli rasite. Jos tehtävään on kulunut melko paljon aikaa, alan ratkoa normaaliin tapaan, vaikka en olisikaan päässyt aiemmin asettamaani minimitavoitteeseen.
14. tapio10.4.2016 klo 13:47
SK:ssa myös Pekka Joutsen eräät ristikot ovat olleet tähtiluokitukseen nähden helpohkoja.

SK:n ristikoiden suhteen huomautan, että ihan saman tapaista kritiikkiä ovat monet muutkin esittäneet - kärjekkäämminkin.
15. 10.4.2016 klo 15:18
Kaipaisin vielä tarkkoja prosenttilukuja ratkottujen piilosanojen osalta montako piilistä on ratkottu ilman risteävien apua. Ja prosentteja kuinka monta lastijan virhettä on ollut niissä piilosanoissa jotka on täyteen oikein ratkottu suhteessa ratkottuihin sanoihin. Prosentin kymmennyksen tarkkuus mielestäni riittää.
16. 10.4.2016 klo 16:19
Joutsen??? Ei jai Pekka mikään lintu ole.
17. tapio11.4.2016 klo 11:29
Näemmä annoin assosiaation viedä mukanaan - aivot näemmä toimivat vähän liian itsenäisesti (alitajuntaisen toiminnan huomaa usein ristikoita ratkoessa).

Moni laatija käyttää piilosanan piilovihjeiden kaltaisia vihjeitä ristikoissa. Ehkä Eki voisi heittää sellaisia enemmän ristikoihin.
18. tapio15.4.2016 klo 10:35
Teemulle kiitos PuPessa myös mainioista avoristikoista ja sanakehikoista. Yllättäen Teemun 2 1/2 merkityt avoristikot olivat itselleni vaikeampia kuin yksi Heikki Luukkalan kolmitähtiseksi merkitty.

Ekille kiitos käärmeistä - siitäkin huolimatta, että keskikirjain on valittu satunnaisesti.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *