KESKUSTELUT > RISTIKOT > VANHOJEN AATELISNIMIEN OIKEINKIRJOITUS?

8803. Vanhojen aatelisnimien oikeinkirjoitus?

huhu4.4.2016 klo 17:44
Jouduin pieneen kiistaan asiasta. Minulle 1970-luvulla opetettiin lukiossa, että mm. von ja af alkuiset nimet kirjoitetaan _aina_ pienellä alkukirjaimella jopa lauseen/virkkeen alussa. Esim. "af Ursin oli armeijalääkärini."

Kuitenkin nyt esimerkiksi Wikissä Peter von Baghin nimi lauseen alussa on kirjoitettu "Von Baghin tuotannon pääteoksiin lukeutuvat muiden muassa..."
_https://fi.wikipedia.org/wiki/Peter_von_Bagh

Tiedän, että tämä ei palstan varsinaiseen aiheeseen liity, mutta tiedän myös, että täältä saan nopeimmin vastauksen ongelmaani. Ovatko tietoni autuaasti vanhentuneen vai kirjoittaako Wikiin "rippikoulun reputtaneet kuoripojat"?

Kuten varmaan arvaattekin, pelkkä mielipide ei riitä. Jotain linkkiä tai kirjan nimeä kaipaan vahvistukseksi. Kiitos jo etukäteen.
2. Nix4.4.2016 klo 18:02
(http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/kielenhuolto/oikei nkirjoitus/alkukirjain/virkkeenalkuinen_kirjain/)
3. näin4.4.2016 klo 18:20
Lisää:

Virkkeen ensimmäinen sana kirjoitetaan isolla alkukirjaimella (myös silloin, kun ensimmäisenä sanana on muuten pienellä kirjoitettava nimen etuliite, esim. af tai von.

-http://www.kielikello.fi/index.php?mid=2&pid=11&a id=1456
4. huhu4.4.2016 klo 18:24
Kai minun tuohon täytyy uskoa ja luottaa, kiitos.

Voisiko joku kuitenkin valistaa, että minulle (ja vaimolleni) on 70.luvulla moista opetettu.

Käynkö hirttämässä sen aikaisen äidinkielenopettajani, joka oli myös intohimoinen ristikoiden täyttelijä ja Bridgenpelaaja.

No, en käy. Rakastamani opettajani, Kaija, kuoli jo monta vuotta sitten. RIP.
5. Matti4.4.2016 klo 20:12
Minäkin luulin, että von ja af kirjoitetaan pienellä myös lauseen alussa. Luulo ei ole tiedon väärti.

Mutta eikö ole niin, että jos erisnimen, esim. nimimerkin, alkukirjain kirjoitetaan pienellä, näin tehdään myös lauseen alussa. tapio, mitä mieltä olet?
6. HT4.4.2016 klo 21:54
Meikäläisellekin opetettiin lyseossa reilut puoli vuosisataa sitten, että ne vonit ja afit kirjoitetaan aina pienellä. Joskus 70-luvulla kysyin asiaa silloisesta Suomen Akatemian kielitoimistosta, kun sääntöä rikottiin mennen tullen. Vastattiin, että lauseen alussa tulee käyttää isoa kirjainta.
7. TU4.4.2016 klo 23:34
Minä olen oppinut, että von on jostakin ja af myös. Paikka tulee sen jälkeen.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *