KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANARISTIKOISTA SANOTTUA - 4

8500. Sanaristikoista sanottua - 4

T.Avis30.6.2015 klo 15:01
Tähän säikeeseen kerätään sanaristikoita koskevia tai sivuavia sitaatteja painetusta sanasta samoin kuin sähköisestä mediasta.

Aiemmin poimittuja sanankäytön kultajyviä ja vähän akanoitakin voi lukea Sanaristikoista sanottua -otsikon alta säikeestä 4067,

-http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php
?ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=4067&alku=0&
t=k1

ja Sanaristikoista sanottua -2 -otsikon alta säikeestä 5170,

-http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php
?ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=5170&alku=15
&t=k1

sekä Sanaristikoista sanottua -3 -otsikon alta säikeestä 6651

-http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php ?ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=6651&alku=0& t=k1
2. T.Avis30.6.2015 klo 15:03
Då var Snillets kollegieblock fullklottrat och han hade ritat streck härs och tvärs mellan olika fyrkanter och kryddat alltihop med ett sudokukryss och delar av ett korsord.

Catharina Ingelman-Sundberg: Kaffe med rån
3. T.Avis6.7.2015 klo 18:22

She had found an old newspaper and was doing the crossword when Rob came down. He sat next to her on the sofa so he could read over her shoulder.
'Is that the cryptic one, or the quick?' he asked her.
'The quick one. We can do the cryptic if you like. This is last week's paper so I don't suppose anyone would mind.'
'One across. "In favour of very old, good man becoming college head",' Rob read aloud.
They chewed this over in silence. '"In favour of..." Pro?' said Anna.
'OK, what's a college head - provost! Well done!'
'Well, you got the clue,' said Anna.
'Yes, but I wouldn't have done if you hadn't got the first bit,' said Rob, taking the paper. 'Let's do another one.'
They had done a couple more clues when there was a knock on the door. Rob got up from the sofa and Anna was aware of a sense of loss. Doing the crossword together had been fun: cosy yet stimulating.She followed him to the door.

Katie Fforde: Practically perfect
4. T.Avis10.7.2015 klo 17:43
'I suspect that no further proof is needed,' said Drumknott, with his little secretarial smile.
'Although I would, in fairness, point out that Charlotte of the Times is emerging as the most fearsome crossword compiler of all time, and they are a pretty fearsome lot. But her? Initialisms, odds and evens, hidden words, container reverses, and now diagonals. How does she do it?'
[...]
'You don't act drunk!'
'No, but I do act sober quite well, dont you think? And I must confess that this morning's crossword was something of a tussle. Procatalepsis and pleonasm in one day? I had to use dictionary! The woman is a fiend! [...]'

Terry Pratchett: Unseen academicals
5. Rigor Morris13.7.2015 klo 13:02
Herman Kochin uuden romaanisuomennoksen Naapuri jälkipuoliskolla on jakso, jossa jutellaan sanaristikoista noin kolmen sivun verran. Yksi nuorisoporukan henkilöistä Miriam ratkoo ristikkoa, jolloin hänen snobbaileva ikätoverinsa Herman puuttuu pilkallisesti asiaan. Jakso on niin pitkä ettei sitä voi siteerata tässä kokonaan, mutta pari kohtaa kuitenkin.

Herman (jakson alussa): "Sanaristikoita on olemassa, se on fakta jonka kanssa meidän on elettävä. Niin kauan kuin kukaan ei tunne tarvetta ratkoa niitä, niistä ei ole meille vaivaa."

H vähän myöhemmin: "Ei niissä sinänsä mitään vikaa ole, niinhän minä jo sanoin. Mietin vain, mitä tapahtuu sellaisen henkilön päässä, joka miettii synonyymia purjelaivalle. Seitsemän kirjainta. En voi sille mitään, mutta minusta se on pääasiassa ajan tappamista. Ei aikaa tarvitse tappaa, aika on ystävämme. Jos vain opimme kokemaan sen."

Ja lopussa Miriamin kiteytys tilanteesta: "Mielessäni pyörii asioita", Miriam sanoi. "Olen huolissani jostain. Sitten rupean tekemään sanaristikkoa. Jo kymmenen minuuttia myöhemmin ole unohtanut huoleni, sen mitä olin ajatellut. Minä ratkaisen tehtävää. Jotain itseni ulkopuolella. Jotain, mikä ei liity mitenkään itseeni ja omaan rajalliseen ajatusmaailmaani. Tunnin kuluttua ristikko on valmis ja olen unohtanut täysin, mikä minua oli askarruttanut. Voin suositella sitä lämpimästi kaikille."
6. T.Avis14.7.2015 klo 11:38
She finished her cup of tea and set aside the newspaper, with its uncompleted crossword. She had tried, but was not in the mood to pit her wits against the Scotman's compiler, even if the clue If slipped a drink by this apparent Scandinavian, don't touch it! (6,4) had leapt to the eye and resulted in her pencilling in Mickey Finn.

Alexander McCall Smith: The novel habits of happiness
7. T.Avis1.8.2015 klo 14:07
Someone had left a Scotsman on the table. He made a listless start on the Derek Allen crossword. "First Scotsman on the road." Six letters. "Tarmac."
He tried to concentrate on the black-and-white squares, he wasn't very good at crosswords. "Grebe reared in northern Scandinavian city." Six letters. He liked anagrams best. Little rearrangements. "Bergen."
"Jack, say, and little Arthur going to a capital city." Seven letters. "Jakarta." He took his spectacles off and rubbed the bridge of his nose.
"Met horrid accident with lobster dish." Nine letters. "Thermidor."
"Whinge may have upset novelist." Nine letters. "Hemingway."

Kate Atkinson: One good turn [koostettu sivuilta 86-91]
8. Hannu10.8.2015 klo 19:12
"Vaikka Sophie ei ymmärtänyt mitä viesti tarkoitti, hänestä nimenomaan sen käsittämättömyys todisti selvääkin selvemmin, että sanat oli tarkoitettu hänelle. Sophien intohimoinen kiinnostus salakirjoituksia kohtaan ja taito selvittää ne johtuivat ainakin osaksi siitä, että hänet oli kasvattanut Jacques Saunière-mies joka itsekin harrasti kiihkeästi salakirjoituksia, sanaleikkejä ja ongelmatehtäviä. Montako sunnuntaita me vietimmekään ratkaisemalla sanomalehden kryptoja ja sanaristikoita?
Jo kaksitoistavuotiaana Sophie osasi ratkaista Le Monden ristisanatehtävän ilman apua, ja vähitellen isoisä totutti hänet englanninkielisiin sanaristikoihin, matemaattisiin ongelmiin ja kryptotehtäviin. Sophie kävi ahneesti niiden kaikkien kimppuun. Lopulta hän teki intohimostaan ammatin ryhtymällä oikeuspoliisin salakirjoitusasiantuntijaksi."

DAN BROWN: Da Vinci-koodi s. 96-97
9. Antti Skyttä20.8.2015 klo 20:55
"Hän oli muutamia vuosia Valoa nuorempi, ihan käypäsen näköinen mieheksi ja harrasti omissa oloissaan shakkia ja palapelejä, vaikka niiden kokoaminen oli viime aikoina jäänyt vähemmälle, sillä ne eivät enää tuhansista paloistaan huolimatta antaneet riittävästi haasteita. Samoin oli käynyt sanaristikoille. Helppoja hän ei halunnut täyttää, läpikirjoituksessa ei ollut mitään mieltä, ja riittävän vaikeita sattui enää harvoin eteen, mutta kun sattui, hän nautti joka hetkestä."

Tuula Sariola: Kesä loppuu kuolemaan, Gummerus 1999, s. 27
10. Maikki22.8.2015 klo 12:34
"Faber löysi tilaa lattialta ikkunan alta. Junan lähtiessä puuskuttamaan hän poimi poisheitetyn kaksi päivää vanhan sanomalehden, lainasi lyijykynän ja alkoi ratkaista ristisanatehtävää. Hän oli ylpeä taidostaan ratkaista englanninkielisiä ristisanoja: se oli vieraan kielen sujuvan hallinnan kypsyyskoe."

Ken Follett: Neulansilmä
11. Tarja28.8.2015 klo 10:30
Seiväshyppääjä Minna Nikkasen haastattelu Ilta-Sanomien TV-lehdessä 34/15.

"Ennen h-hetkeä hän katsoo vanhoja kisasuorituksia, tekee mielikuvaharjoitteita - ja rustaa ristikoita."

"Arvokisoissa urheilijat joutuvat odottelemaan pitkään ennen kisasuoritusta. Minna tappaa aikaa muiden urheilijoiden kanssa korttipöydässä. Lisäksi hän lukee, katselee elokuvia ja tekee ristikoita.
- En tee ristikoita Suomessa, mutta ulkomaanmatkoilla kyllä. Niihin jää koukkuun, ja aika kuluu huomaamatta."
12. Eki13.9.2015 klo 11:13
Näyttelijä Eriikka Väliahde esitti ohjelmassa Puoli seitsemän torstaina ryhtihaasteen: ”Harrastan enemmän aivobodausta!” Selityksenä hän kertoi: ”Luen kirjoja, olen vähemmän somessa ja sitten myös yritän tehdä ristikoita, tota, ne on vastenmielisiä, mutta se, se, se niin kuin rassaa aivoa semmoisesta kohdasta, mikä on multa varmaan surkastunut, niin se on hyväksi.”
13. Tarja16.9.2015 klo 12:20
"Sunnuntai 2.8. - Muistelin ystäväni Niko Mäkisen alias Niko-Lan kanssa yhteisiä rantalomia, joilla täyttelimme ristikoita."
"Laulaja Anita Hirvonen kuvasi itse viikkonsa."

I-S sunnuntai viikkoliite 8.-9.8.2015
14. Antti Skyttä16.9.2015 klo 19:20
Colin Dexterin luoma komisario Morse lienee yksi innokkaimmista ristikoiden ratkojista rikosten ratkaisijoiden joukossa. Seuraavassa tosin The Timesin ristikon kimpussa ei ole Morse vaan henkilö nimeltään Olivier Maximilian Alexander Browne-Smith.

"Kun juna lähti liikkeelle, hän aukaisi Timesin ristisanasivun ja ryhtyi ratkomaan ristikkoa. Kolme ensimmäistä poikittaisvihjettä eivät herättäneet hänessä minkäänlaisia mielleyhtymiä, mutta neljännen kohdalla hänen hitusen vino suunsa vääntyi jonkinlaiseen hymyn tapaiseen, kun hän katsoi tilanteeseen merkillisen osuvia sanoja: "Ensimmäinen asia, jota Sohon turistit haikailevat (9)." Hän kirjoitti nopeasti "strippari", ja kun ruudukon pysty- ja vaakariveihin alkoi ilmestyä yhä enemmän ja enemmän kirjaimia, tehtävä tuli valmiiksi reilusti ennen junan saapumista Readingiin. Hän toivoi, että vastapäätä istuva nuoripari oli huomannut miten taitavasti hän osasi täyttää ristisanatehtäviä - tai ehkä he olivat ainoastaan panneet merkille rumannäköisen tynkämäisen etusormen, josta puuttui kärkinivel."

Colin Dexter: Kolmannen virstan arvoitus, Otava 2006, ss. 23-24
15. Antti Skyttä17.9.2015 klo 13:20
Palataan vielä uudestaan tuohon Kolmannen virstan arvoitukseen. Nyt juttusilla ovat Morse ja hänen uskollinen apulaisensa Lewis.

Lewis taitteli lehden kokoon. "Olette tainnut tehdä pahan virheen, päällikkö."

"Sinäkö siis touhuat innokkaasti jutun kimpussa?"

"En pelkästään sitä, sir. Olette tehnyt pahan virheen, kuten jo sanoin."

"Mitä joutavia!"

"Yritin tehdä kahvituntiristikkoa valmiiksi ja löysin vihjeen, jossa sanotaan pelkästään 'istukan otto (anagrammi)'."

"'Soittokunta'", Morse keskeytti hänet.

"Sen minä tiedän, sir. Mutta 'Simon Rowbotham' ei ole anagrammi sanoista 'O.M.A. Browne-Smith'!"

"Totta kai on!" Morse kirjoitti oitis kirjaimet paperille ja tarkasteli niitä yksi kerrallaan mutta pysähtyi äkisti.

"Herra Jumala! Oikeassa olet. Siinä on 'e:n' sijasta 'o', eikö olekin?"

Colin Dexter: Kolmannen virstan arvoitus, Otava 2006, s. 159
16. Eki20.9.2015 klo 21:30
Jukka "Jugi" Rasila Voitolla yöhön -ohjelman ensimmäisten haasteiden selvittyä: "Näihinhän vaaditaan oikeesti ihan järjettömästi taitoo. En mä nyt odottanutkaan, että täällä mitään ristikoita ratkotaan..." (Kaikki nauravat.) Elina Kottonen: "Mut ristipistotöitä olis voinu olla!"
17. Eki23.9.2015 klo 12:00
Costello Hautamäki Radio 957:n haastattelussa

( https://www.youtube.com/watch?v=zVE5tIvQ2ZU)

Costello kertoo Vexi Salmesta: ”Se on hienon näköstä, se istuu olohuoneen sohvalla, sillä on A-nelonen edessä ja kuulakärkikynä ja toisessa kädessä on kuppi kahvia ja toisessa kädessä, sillon se poltti vielä röökiä, ja välillä se kahvikuppi menee sivuun ja se kirjottaa säkeistön tosta ja sit sen polttaa vähän aikaa tupakkaa ja sit se kirjottaa seuraavan säkeistön.”

Toimittaja: ”Aika raivostuttavaa oikeestaan, et joku on niin lahjakas jossain.”

Costello jatkaa: ”No, mä oon joskus sanonut, et se näyttää ihan samalta kun joku ratkasis jotain ristisanatehtäviä et jos joku on tehny niitä montakymmentä vuotta ni sil ei kauaa mee kun se jonkun Ilta-Sanomien ristikon ratkasee. ni tos on vähän sama, et sul on muutama pääidea minkä sää teet ja mietit et milläs ne nivoutuis yhteen.”
18. T.Avis7.10.2015 klo 17:03
Läpi testin tietojamme kuulustellaan tavalla, joka on tullut tutuksi monien viikkolehtien ristisanatehtävistä tai tietovisoista. Lehtien suosituilla ajanvietepalstoilla ei tosin ole kyse ÄO:sta, vaan harmittomasta huvista, joka on vakiintunut arkeemme aivojumppana ja purtavina pähkinöinä.

Hans Magnus Enzensberger: Älykkyyden sokkeloissa
19. Eki10.10.2015 klo 02:03
Rillit huurussa tänään: "Se oli Wil Wheaton. Hän voi jo paljon paremmin, hän löysi itsensä TV-oppaan ristisanatehtävästä."
20. Antti Skyttä11.10.2015 klo 18:44
"Pienen ja ahtaan myymälän takahuoneesta alkoi kuulua ääniä; ensin pelkkää pientä kitinää, joka muuttui vähitellen yhtäjaksoiseksi äänekkääksi itkuksi.

Voisi se edes vetää henkeä välillä, Jonna Kaarela huokaisi ja tipautti lyijykynän iltapäivälehden puoliksi täytetylle ristikolle, juuri kun hän oli keksimäisillään, missä sanassa on seitsemän kirjainta, keskellä k ja lopussa a. Tuota menoahan sen keuhkot halkeaa. . ."

Outi Pakkanen: Punainen pallotuoli, s. 31, Otava 2004
21. Kollo14.10.2015 klo 20:07
"Nanna näytti kokoavan mielessään palasia yhteen. Veliä hämmästytti joskus naisen nopeus ja terävyys. Hesarin Auliksen vaikeat ristikotkin hän täytti hampaita harjatessaan tai puhuen puhelimessa samaan aikaan."

Vepe Hänninen: Kylmäverisesti sinun Uusi alku, s. 221, WSOY 2015
22. T.Avis1.11.2015 klo 11:29
We ate the lunch Mrs. Storr had prepared (Tuesday: beef rissoles) and afterward I made coffee, which we took into the conservatory. Ryder snatched the crossword.
"The red rose is no maiden...nine letters. The red rose?"
"Belle Dame," I said.
Startled, he looked up. "Have you been practising?"
I held his gaze, cool and steady. "Not really."
"You must have."
"Worried I'm catching up, darling?"
"No. Absolutely not."
I laughed and, for a moment or two, everything was normal.

Elizabeth Bowen: Everything she thought she wanted
23. huhu1.11.2015 klo 19:37
Arjen yläpuolella

https://www.youtube.com/watch?v=w-MnVwW27hs
24. Tarja3.11.2015 klo 09:21
Murha paratiisissa-sarjan jaksossa 8/8 (kausi 1) murhan uhri ratkoo sanaristikoita, ja sillä on iso merkitys murhan ratkeamiseen. Mutta ei enempää juonen paljastuksia, jos joku vaikka haluaa jakson katsoa. Se on Ylen Areenassa vielä 38 h nähtävissä.
25. Tarja3.11.2015 klo 10:03
[Tarkkasilmäisimmät huomauttanevat, että tähän säikeeseen kerätään sitaatteja, mutta niiden kirjoittaminen paljastaisi juonta liikaa, siksi vain mainitsin ohjelman.]
26. iso S3.11.2015 klo 15:01
[Silmieni tarkkuus on mitä on, mutta juonta sen tarkemmin avaamatta puolustan sanaristikoiden ratkojien kunniaa täsmentämällä, että murhan uhri ei harrastanut sanaristikoita (höyryjä tai kuvaristikoita) vaan sanalaatikoita. Niissähän ei mielestäni ole kysymys ratkomisesta, kun ei ole vihjeitä. Sanat ovat valmiina, ne pitää vain etsiä kirjainviidakosta.]

Villi Pohjola -sarjassa astronautti ja venäläinen laulaja pelasivat shakkia ja suunnilleen koko kylän väki oli yleisönä. Kylän lääkäriä moinen ei jaksanut kiinnostaa. Keskustelu meni jotenkin näin:

Maggie: Kuinka voit ratkoa ristisanaa tällaisessa tilanteessa?

Joel: Onko tämä muka yleisölaji? Mieluummin katselisin lumen sulamista.
27. Tarja3.11.2015 klo 15:11
[Eli pieleen meni taas... Mutta eikö anagrammit tai sanojen lukeminen väärinpäin edes jotenkin ole liitettävissä ristikonratkontaankin? Ainakin vihjeissä niitä löytyy. Hitto, kun en tiedä näiden termien seikkaperäisyyksiä! Aina menee pieleen, vaikka mitä täällä yrittää.]
28. iso S3.11.2015 klo 19:14
[Juu on toki liitettävissä, mutta ei kaikki väärinpäin lukeminen ole ristikonratkontaa. Anagrammitkin ovat vanhempi juttu kuin sanaristikot, joten ennen herra Wynnen keksintöä anagrammeja on ollut vaikea liittää ristikoiden ratkontaan, paitsi jos liittäjä on Nostradamus.

Tuo huomautukseni ei ollut tarkoitettu miksikään näpäytykseksi. Halusin vain tarkentaa tehtävätyyppiä, ettei synny vääriä mielikuvia ja valemuistoja. "Virallisen" tulkinnan mukaan sanalaatikot ovat kyllä ymmärtääkseni (sana)ristikoihin luettavia. Se on oma mielipiteeni että niiden "ratkominen" pitää vähintäänkin panna sitaatteihin. Saahan niitä harrastaa aikuinenkin, onhan aikuisten värityskirjojakin jotka minusta tuntuvat vielä oudommilta. Mutta mitäpä minä ymmärrän, onneksi meitä kaikkia ei ole valettu samalla muotilla.]
29. poikkeava30.11.2015 klo 21:47
"Näin tuhansia värejä, sitten vain kaksi väriä vihreän ja maailman surullisimman harmaan, sanaristikkoja, sanattomia puhekuplia, vihreää vilinää, joka sakeni miljooniksi syvälle haudattujen nuppineulojen kaltaisiksi pisteiksi."

Andrés Caicedo: " Eläköön rumba! "
30. Maikki11.12.2015 klo 22:02
... Sana TRTYAE on hieman tutumpi, koska se tulee usein väärin täytetyn sanaristikon viimeiselle pystyriville, mutta senkään merkitystä kukaan ei ole pystynyt selittämään. ...

Jukka Ukkola pakinassaan Totuus leeppakutingista, SK 49/2015
31. Tarja20.12.2015 klo 12:34
"...Ali ei ole niitä neanderthalin uroita, jotka vaativat vaimoa jäämään kotiin. Joko sinä ratkaisit sanaristikon?"
"En. Tykkäätkö sinä sanaristikoista? Oliko tuo neanderthal-heitto tarkoitettu minulle?..."

"Seurasin kuinka vanhempani silmäilivät uutisotsikot ja siirtyivät sitten suoraan sanaristikkoon; he ratkaisivat sen aina yhdessä aamulla ennen töihin lähtöä."
... "Abi keskittyi taittelemaan lehteä siistiksi neliöksi, niin että sanaristikko ja vihjeet jäivät näkyviin..."

Kamila Shamsie: Kartanpiirtäjä (s. 216, 226)

Lisäksi kirja sisältää useita anagrammeja.
32. T.Avis21.12.2015 klo 10:14
'I've got a nagging nurse, isn't that enough?' Indicating the chair beside his bed, Freddie said, 'Stop faffing around, woman, and help me with the damn crossword. I used to be able to finish it in ten minutes flat.'

Jill Mansell: Making your mind up
33. T.Avis26.12.2015 klo 12:25
Kello oli yli yhdentoista kun ovikello soi. Norah katsoi mieheensä. "Se mies."
Prikaatinkomentaja oli ollut syventynyt The Timesin ristisanatehtävään. Norahin sanat kuultuaan hän teki vaimean torjuvan eleen, aivan kui se vaientaisi kellon.

---

Abel Giluso - Bela Lugosi
"'Draculan' sanominen toi sen mieleeni . Anagrammi, näettehän. On sanaristikoiden tekemisestä sentään jotain hyötyäkin. Muistattehan että Lugosi näytteli Draculaa varsin usein, hänellä oli ne kummalliset silmät, hän oli monissa kauhuelokuvissa."

Julian Symons: Peli
34. Hannu28.12.2015 klo 21:07
Yle Radio 1:ssä tänään käsiteltävä teema oli J.S. Bachin tuotanto ja hänen toisen vaimonsa osallisuus siihen. Puuttumatta siihen, ohjelmaan Kai Ristolan toimittamassa kulttuurilehtikatsauksessa loikattiin sitten Suomeen. Kohdassa 26.07 Ristola aloittaa lehtien kulttuuriset uutiset, jotka ovat koko ohjelman tavoin kuuntelemisen arvoiset ja loppukevennyksenä alkaa 31.46.:

"Kansalliskirjaston vapaakappalekokoelman mukaan Suomessa julkaistavien aikakauslehtinimikkeiden määrä vuonna 2014 oli 4106. Markkinoille tuli peräti 30 uutta aikakauslehteä. Todettakoon, että puolet niistä on erilaisia ristikko- ja soduko- tehtävälehtiä. Olisiko kyseessä suurten ikäluokkien huoli aivotoiminnan rappeutumisesta, jota kuulemma pienellä aivovoimistelulla voi tehokkaasti ehkäistä."

Toimittaja todella sanoi sudokun sodukoksi.

YLE Radio 1 Kultakuume
28.12.2015
klo.15.05-15.55
35. T.Avis4.1.2016 klo 10:11
Päinvastoin kuin isä Ronald Knoxin koulukunnan edustamilla englantilaiskirjailijoilla Masonilla on ennen kaikkea selkeä pahuuden taju, jonka hän osaa myös välittää teksteissään. Hän kykenee värisyttämään lukijaansa. Hänelle murha on todellisuudenmukaisesti julma, väkivaltainen ja kauhistuttava teko (ja se voi saada jopa murhaajankin sairaaksi), ei pelkkä veretön korvike ristisanatehtävälle.

Hugh Greene esipuheessa A.E.W. Masonin dekkariin Villa Rosen murhenäytelmä
36. Maikki16.1.2016 klo 14:04
... Koko oikeidenkäynnin ajan olivat Haighin taskut olleet joka päivä pullollaan päivälehtiä. Kun käsittely alkoi, hän ilmaisi täydellistä piittaamattomuutta vetämällä esiin lehden ja rupeamalla ratkaisemaan sanaristikkoja. ...

Istuuduttuaan hän sitten äänekkäästi taas veti mielenosoituksellisesti lehden esiin, selaili sitä kovasti rapistellen, yrittämättäkään kayttäytyä hillitysti, ja syventyi jälleen sanaristikkoihinsa. Silloin tällöin hän lainasi vartiokonstaapelilta kumia. ...

Tarinassa Kadonneet ruumiit Georg W. Bengtsonin toimittamassa teoksessa Murhaaja liikkeellä
37. T.Avis18.1.2016 klo 10:03
He kohtasivat tavallisesti rautatiesillan toisella puolen, hiljaisella kadulla Grünewaldin läheisyydessä, missä talorykelmiä (tummia ristisanatehtäviä, joista keltainen valo ei ollut täyttänyt vielä kaikkia ruutuja) katkoivat rakentamattomat tontit, keittiöpuutarhat ja hiilikellarit [...]

Vladimir Nabokov: Lahja
38. ++juh9.2.2016 klo 20:12
 http://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/iske lmasanoitukset-olivat-ristisanatehtavia-piileville -runoilijoille

Iskelmäsanoitukset olivat ristisanatehtäviä piileville runoilijoille

Sanasepot Saukki, Chrisse Johansson ja Kari Peitsamo keskustelivat vuonna 1979 - -
- - Saukin tiivistyksen mukaan iskelmäteksti on "ristisanatehtävä".

Äänitallenteen kohdassa 6:47:

Chrisse Johansson:
"Toisin sanoen, mulle iskelmä ei oo mikään oman ajatusmaailmani julkistamisen foorumi."

Saukki:
"Eipä se olekaan, koska se on tavallaan ristisanatehtävä. Siinä on juuri laatikko, johon joutuu täyttämään tietyt sanat."
39. T.Avis17.2.2016 klo 13:44
Äiti tiesi. Äiti oli arvannut! Tai ainakin hän oli arvannut osan. Kuinka kauan kestäisi, ennen kuin hän saisi kootuksi koko palapelin niin kuin ne kirotut sanaristikkonsa?

Sarah Waters: Parempaa väkeä
40. Maikki20.2.2016 klo 11:28
Antti Skyttä äänessä juuri nyt radiossa

Suomi-kierros
41. PS21.2.2016 klo 21:12
"Perin yksinkertaista ja suoraviivaista, eikö totta. Aivan niin kuin ristisana-arvoitus, jonka ratkaisemiseen tarvittiin vain kynä."

"Ensimmäisen kuukauden aikana tämä synnynnäinen sanaseppo hankki tehtaallemme kolmenkymmenen prosentin myynnin nousun..."

"Monesti nautin hänen näppärästä sanaleikistään..."

Martti Larni: Kaunis sikopaimen, 1959
42. T.Avis6.3.2016 klo 17:52
- På hösten är man ju mycket inomhus om det blir ruggigt väder. Vi ligger ofta i sängen och löser korsord ihop och våra sängar är 25 år i det här laget.

Meningen med hösten : en novell av Solveig Wiberg ; Allers 42/2015
43. MP15.3.2016 klo 11:51
Äskettäin ristikkoa ratkoessa muistui mieleeni Team Ahma sarjan sotilasmestari-isä, joka ratkoi eräässä kohtaksessa ristikkoa ja totesi, että jokaisessa ristikossa on ATSO ALMILA. Lisäksi hän ihmetteli, kun oli saanut Albanian pääkaupungiksi AIRANAN. Nokkelampi puoliso löysi ratkonnasta virheen ja oikea vastaus saatiin. Sarjan käsikirjoittaja on aivan ilmeisesti ristikkofani :-)
44. T.Avis23.3.2016 klo 16:08
En lukenut enää rikosjuttuja ja Korkeajännitys-sarjoja. Sen sijaan ratkoin intohimoisesti ristisanatehtäviä. Saadessani lehden käteeni tutkin ensitöikseni, oliko siinä ristikko. Jos oli, revin sen talteen. Iltakaudet istuin Karin kanssa Satelliitti-baarissa täyttäen ristikon toisensa jälkeen. Jos joku kohta jäi auki, pengoimme kirjastossa tietosanakirjoja, kunnes keksimme ratkaisun. Kuvaristikot olivat mulle samanlainen intohimo kuin Marjapussi mutsille.
Sirkun kanssa en sentään ratkonut ristisanatehtäviä. Maleksimme kaupungilla ja nojailimme toisiimme puistonpenkeillä.

Torsti Lehtinen: Kun päättyy Pitkäsilta
45. Eki25.3.2016 klo 08:53
Poika äidilleen tv-sarjassa Millerit: "Käytät puhelinta vain sudokuihin ja resepteihin."
46. Jukkis25.3.2016 klo 14:59
Hesari tänään: "Jos uskot, että sanaristikot riittävät pitämään älynystyrät terävinä, elät menneisyydessä. Leppoisa ristikon täyttely ei vaadi aivoilta juuri mitään, ne janoavat enemmän haasteita."

Just. Illalla täyttelin sängyssä tunnin verran leppoisasti uusimman Punaisen Pelikaanin Hakosta. Aivovelttoilun tuloksena ilmestyi ristikkoon neljä uutta sanaa. Nyt on melkein kolmasosa jo tehtynä. Tätä menneisyydessä elävää aivohaasteiden pakoilua pitänee jatkaa jossain välissä.
47. T.Avis17.4.2016 klo 13:41
Lakikorkeudessa kävi niin, että Raimon ruumis peitti auringon ja koko maailma pimeni. "Jaa tulik yä?" kysyi tyhmä-Glädhen, joka teki välillä ristikkoa ja naputteli facebookiin viestejä että jaa missä mää oon, oonko mää täällä, kekä sää oot.

Tuomas Kyrö: Kaksijakoinen Raimo ; teoksessa: Taskunovellit, Karisto Oy, 2013
48. Maikki2.5.2016 klo 14:12
... Oli kuin hän olisi löytänyt avainsanan ristisanatehtävään, avainsanan, joka teki yhtäkkiä jokaisen muun sanan selväksi, Mutta Edward Bryan ei koskaan nähnyt ilmestystään minään niin maailmallisena kuin ristisanatehtävä. ...

Raymond Postgate: Valamiesten tuomio
49. Eki24.5.2016 klo 07:58
Piilosana SM 2014 suojelija kertoo Dylanin 75-vuotisjuhlalevyn yhteydessä Aamu-tv:ssä: "Musta on kiva kääntää laulutekstejä. Mä vertaan sitä sanaristikoiden täyttämiseen, mukavaa puuhaa."
50. JT30.5.2016 klo 12:57
Itse hän istui ratkomassa lehdissä olevia sanaristikoita. Aftenpostenin ristikoita, VG:n miniristikoita, Helge Seipsin laatimia jättiristikoita, jotka julkaistiin Dagbladetissa. Sekä tietenkin Hjemmetissä ilmestyviä ristikoita. Hän oli kuulemma voittanut kahdesti Hjemmetin järjestämän ristikkojen ratkonnan Norjan mestaruuden.

...

- "Pahoittelen, mutta tarvitsisin viisikirjaimista sanaa, jonka vihje on 'saatavaa'. Ensimmäinen kirjain on 'v'."
- "Velka", hän sanoi ja laski katseensa.
- "Niinpä tietenkin. Kiitos." Olin kirjoittavinani sanan ruutuihin.
- "Anteeksi, en häiritse sinua enempää, mutta voisitko auttaa minua keksimään yhdeksänkirjaimisen sanan, jonka vihje on 'pyyntimies'? Ensimmäiset kirjaimet ovat 'k' ja 'a'."
- "Kalastaja", hän sanoi katsettaan nostamatta.
- "Vielä viimeinen sana", sanoin. "'Työkalu', kuusi kirjainta. Alkaa v:llä. Keskellä on 'sa'."

...

- "Ymmärräthän, sanaristikko on palautettava täytettynä viimeistään tänään iltapäivällä. Joudun hoitamaan välissä pari asiaa, mutta tulen takaisin tasan kahden tunnin päästä. Jätän lehden tähän, jotta voit täyttää ristikon loppuun jos keksit oikeat sanat."

Jo Nesbo: Verta lumella II
51. T.Avis4.6.2016 klo 11:21
Yksi tällaisista yhteensattumista liittyy ristisanatehtäviin. Normandian maihinnousua suunniteltaessa vuonna 1944 liittoutuneilla oli salakirjoituksen koodisanoina muun muassa Mulberry, Neptune, Omaha, Overlord ja Utah. On helppo kuvitella maihinnousua valmistelleiden kenraalien tyrmistys, kun he huomasivat että jokainen näistä koodisanoista tuli vastaan Lontoossa ilmestyvän Daily Telegraphin ristisanatehtävissä. Tiesikö ristisanojen laatija hyökkäyksestä? Miten hän muuten olisi voinut valita juuri mämä sanat?
Opettaja Leonard Dawe joutui näkemään paljon vaivaa ennen kuin viranomaiset uskoivat, ettei hän ollut vakooja: koodisanojen ilmaantuminen ristisanatehtäviin oli vain uskomaton sattuma.

Richard Blodgett: Jopas sattui! ; Valitut palat, Joulukuu 1987
52. T.Avis5.6.2016 klo 13:54
Lisää tuosta sattumasta mm.

https://en.wikipedia.org/wiki/D-Day_Daily_Telegrap h_crossword_security_alarm
53. T.Avis6.6.2016 klo 09:48
Yöpöytänäni oli pitkään yksi leveä lankku. Kiinteää ravintoa lukuunottamatta (minulla ei yleensä ole nälkä kun makaan sängyssä) siltä löytyi kaikki välttämätön, niin tarpeellinen kuin turhanpäiväinenkin: pullo kivennäisvettä, juomalasi, kynsisakset (onnettoman tylsät), kokoelma jo mainitun Robert Scipionin ristisanatehtäviä (käytän hyväkseni tilaisuutta lähettääkseni vaatimattoman kommentin: mainitun kokoelman 43. tehtävässä, joka muutoin on erittäin onnistunut, hän on - huomaamattaan - kirjoittanut sanan "néanmois" kahdella m:llä, mikä väistämättä haittaa vaakarivin termiä samalla kohdalla (johon ei nyt voikaan säällisesti kirjoittaa "assomnoir") ja estää ongelman järkevän ratkaisun), paketti paperinenäliinoja, [....] lyijykyniä, kynänteroitin, pyyhekumi (nämä kolme viimeistä artikkelia on tarkoitettu erityisesti edellämainittujen sanaristikoiden ratkaisemiseen), pyöreä kivi joka oli poimittu Dieppen uimarannalta, joitakin muita muistoesineitä ja postin kalenteri.

Georges Perec: Tiloja / Avaruuksia
54. Nix8.6.2016 klo 11:28
Joonas Donskoi, San Jose Sharks, teksti-tv:ssä 8.6.2016 hävityn playoffs ottelun jälkeen:
"Ei pystytty ratkomaan!"
55. T.Avis16.6.2016 klo 11:09
'Tonight was nothing. I tried to dissuade several insistent women and four pimply youths from taking Rapid Reading and failed. I wonder we don't run a course on how to solve The Times crossword puzzle in fifteen minutes flat. It would probably boost their confidence more than beating the track record for Paradise Lost.'

Tom Sharpe: The Wilt Alternative
56. Pirjo23.6.2016 klo 20:57
"Olen muutenkin nuorempana korskeasti julistanut, että en tarvitse mitään ajanvietettä, sillä minulla ei ole koskaan tylsää: sisäinen maailmani on vilkas, teen työtä, jota rakastan ja luen mieluummin vaikeatajuista kirjallisuutta kuin esimerkiksi ratkon jonninjoutavia ristikoita."

Rosa Meriläinen Helsingin Sanomissa
57. T.Avis10.7.2016 klo 15:10
Rupesin lukemaan suurista filosofeista kertovaa kirjaa, jotka on mua joskus kiinnostaneet. En ymmärtänyt enää mitään. Russellia ja Wittgensteinia. Filosofit ei ole yhtä mieltä edes siitä, että ihmisellä on ruumis ja mieli. Tai sielu, henki? Pitänee tyytyä helppoihin sanaristikoihin. Wittgensteinin mukaan me ollaan kielen orjia.

Markku Ropponen: Kuhala ja hautausmaan risteys
58. Eki15.7.2016 klo 15:52
iltasanomat.fi

Arthur Köpcken vuonna 1977 valmistuneen teoksen kerrotaan muistuttavan ristisanatehtävää.
Saksassa poliisi on kuulustellut 91-vuotiasta naista, joka vahingoitti 80 000 euron arvoista taideteosta Nürnbergin Neues-museossa. Telegraphin mukaan vahingoittunut teos on taitelija Arthur Köpcken vuonna 1977 valmistunut ”Reading-work-piece” -niminen työ, joka muistuttaa ristisanatehtävää.

Vierailijaryhmän mukana museossa olleen naisen kerrotaan täyttäneen teoksen ”puuttuvat” sanat kuulakärkikynällä. Telegraphin mukaan teoksen vierellä on teksti, jossa lukee ”Lisää sanat”.

Nainen kertoi poliisille seuranneensa vain ohjeita.

– Rouva kertoi tulkinneensa tekstin kehotukseksi täydentää ristikko, poliisin tiedottaja kertoi.

Poliisin mukaan nainen totesi myös, että jos museo ei halua ihmisten seuraavan taiteilijan ohjeita, siitä pitäisi kertoa selkeästi kyltillä.

Teoksen omistava keräilijä suhtautuu huumorilla

Museon johtajan Eva Krausin mukaan naisen aiheuttamat vahingot eivät kuitenkaan ole pysyviä. Hän kertoo, että ne pystytään todennäköisesti korjaamaan suhteellisen helposti.

– Ymmärrämme toki, että vanha rouva ei halunnut aiheuttaa minkäänlaista vahinkoa. Siitä huolimatta museon oli tehtävä asiasta rikosilmoitus. Myös vakuutussyistä asia oli ilmoitettava poliisille, Kraus kertoi Telegraphille.

Teoksen omistavan yksityiskeräilijän kerrotaan suhtautuneen asiaan huumorilla. Museo aikoo korvata teoksen korjaamisen, jonka arvioidaan maksavan vain muutamia satoja euroja.

Museon mukaan taideteoksen oheen aiotaan lisätä kyltti, joka tekee selväksi vierailijoille, ettei ristisanatehtävää kuulu täyttää.

Muistatko vielä Espanjan Kristus-freskon?

Museoiden kävijät ja henkilökunta ovat tuhonneet aiemminkin taideteoksia epähuomiossa. Yksi tunnetuimmista tapauksista sattui vuonna 2012, kun 81-vuotias nainen yritti restauroida 1800-luvulta peräisin olevan, Jeesusta esittävän freskomaalauksen Espanjan Borjassa sijaitsevassa kirkossa.

Iäkkään rouvan epäonnistunutta restaurointityön tulosta verrattiin tuolloin muun muassa ”vahaliitupiirrokseen hyvin karvaisesta apinasta, jolla on yllään huonosti istuva tunika”.

Tapaus sai kuitenkin odottamattoman käänteen, kun turisteja alkoi virrata kirkkoon katsomaan teosta sen saaman maailmanlaajuisen huomion seurauksena.

Anna Nuutinen
59. ++juh15.7.2016 klo 16:40
Saksalaisessa lehdessä on kuvakin teoksesta:

 http://www.sueddeutsche.de/bayern/nuernberg- rentnerin-fuellt-kreuzwortraetsel-kunstwerk-im-mus eum-aus-1.3078547

 http://media-cdn.sueddeutsche.de/image/sz.1. 3079217/860x860
60. T.Avis18.7.2016 klo 17:43
Hetkisen etsiskeltyäni huomaan kyltin, johon on kirjoitettu ranskalaiseen tapaan vinosti Matkatavarasäilytys, ja suuntaan sitä kohti.
Korkean tiskin takana minua odottaa sanaristikkoa täyttävä, hieman kyyryssä seisova ja siniseen työtakkiin pukeutunut vanhempi herra, joka kynsii otsaansa samalla, kun kirjoittaa ristikkoonsa jotakin ja puhuu itsekseen hieman kimakalla äänellään.
Kuullessani miten vanha herra laskee ääneen, ynnää, kertoo, puhkuu neliöjuurista ja piirtää samalla ilmaan geometrisiä kuvioita, ajattelen ettei paperi hänen kädessään olekaan ristikko, vaan jotakin aivan muuta. Minun on pakko kysyä itseltäni, onko mies peräti ollut suunnittelemassa aseman monimutkaista kattorakennetta, vai puuhaako hän sen uusimista.

Hannu Väisänen: Elohopea
61. Antti Skyttä22.7.2016 klo 12:50
"Onko vielä jotain muuta?"
"Ei tänään."
Mies hymyili muodollisesti ja rupesi jatkamaan ristisanatehtäväänsä. Häneltä puuttui viisikirjaiminen sana, joka tarkoitti vesikäärmettä ja hän oli juuttunut siihen yli puoleksi tunniksi.

Bill Knox: Täyttä ainetta, s. 81
Musta Kissa -sarja n:o 18
Weilin+Göös, Helsinki 1966
62. T.Avis29.7.2016 klo 14:54
- Rouva Russo, Ellery sanoi jäätävästi, - pitkäaikaisen ja epäilemättä intiimin suhteenne perusteella voitte todennäköisesti sanoa, miten monta silinterihattua urhealla Leanderillanne oli?
- Taidatte olla oikea ristisana-arvoitus, nainen kujersi. - Tietääkseni vain yksi. Miten monta mies tarvitsee?

Ellery Queen: Silinterihatun arvoitus
63. Antti Skyttä2.8.2016 klo 16:13
"Eläkkeelle jäämiseensä saakka hän työskenteli ammattileipurina. Hän ei voi vieläkään vastustaa haluaan tehdä leipiä, piiraita, pikkuleipiä ja kakkuja, jotka hän vaihtaa paikallisten kauppiaiden kanssa ruokatavaroihin ja palveluksiin. Hänen viimeisin intohimonsa on laatia ristisanatehtäviä noihin pikku lehtiin, joita voi napata mukaansa valintamyymälän jonossa."

Sue Grafton: F niin kuin Fowler, s. 15
Jännityksen mestarit -sarja n:o 72
Book Studio Oy, Hyvinkää 1993
64. ponkka2.8.2016 klo 18:38
Antti Huttusen ja Reetta Rannan kuvausta retkestään Pyhä-Nattasen huipulle:

"Laella meitä tervehti myös pieni mökki, entinen palovartijan tupa, jonka ikkunassa näkyy himmeä valo. Lautarakenteinen pikkumökki on tunnelmaltaan piskuruinen ja hurmaava. Sen on kuitenkin jo vallannut vanha unelias pariskunta, joka kuuntelee pimeässä tuvassa radiota ja tekee ristisanatehtäviä öljylampun valossa, tulen räiskyessa kaminassa. Näky on liikuttava. Mietimme, josko pari on ajatellut samaa kuin me hetkeä aiemmin, ja he ovat nousseet pyhälle vuorelle näkemään ja kokemaan tämän kaiken vielä kerran, yhdessä."

_http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/08/01/matkapaiv akirja-lemmenjoki-ja-mahtiseidat
65. T.Avis30.8.2016 klo 10:17
Sisällä hän oli aivan toinen ihminen. Sadepäivinä hän istui keinutuolissaan radiota kuuntelemassa ja ratkoi sanaristikoita. Ne olivat tylsiä päiviä, joina ei tapahtunut mitään.

Jukka Laajarinne: Kehys
66. T.Avis3.9.2016 klo 15:27
No one said anything about Alis when Catherine came back. Sarah knew it was pointless to try to get her to talk if she didn't want to. So they settled into their weekend routine, with the newspapers spread all over the kitchen table. They were halfway through the crossword when the doorbell rang.
Rachel glanced up. 'I don't have my shoes on. Will someone else get it?'
'I'm not dressed,' Sarah said. 'Catherine, please?'
As Catherine went to answer the door, Sarah said, 'Do you think she'll be mad?'
Rachel shrugged. 'She owns a matchmaking business. She can't be surprised when she gets a dose of her own medicine. Next clue. Sixteen down. Eight letters, starts with S, ends with E: something unexpected.'

Michele Gorman: Match me if you can
67. amia6.9.2016 klo 17:29
- Ristikoiden täyttäminen pitää kuulemma aivot vireänä, mutta minähän en ole saanut koskaan yhtäkään ristikkoa täyteen.

Näyttelijä Eeva Litmanen Ilta-Sanomien (6.9.2016) haastattelussa "50 vuotta näyttämöllä".
68. T.Avis17.9.2016 klo 19:02
Yksi suosittu tapa pitää muistiaan kunnossa on ristisanatehtävien ratkominen. Itse en ole tätä lajia juuri harrastanut, mutta ihailen vaimoni taitoa ja nopeutta, joilla hän täyttelee minulle ylivoimaisia ristikoita. Tehtävähän ei ole yhtä suoraviivainen kuin jonkin vasemmalta oikealle etenevän kuva-arvoituksen ratkaiseminen vaan moniulotteisempi. Samanaikaisesti on pidettävä silmällä paitsi vaaka- myös pystyrivejä sekä tulkittava niin sanallisten kuin kuvallistenkin vihjeiden merkityksiä. On ratkaistava oikein monta toisiinsa kytkeytyvää asiaa yhtä aikaa, jotta kokonaistulos olisi oikea.

Antti Eskola: Vanhuus
69. Sepeteus26.9.2016 klo 15:39
Olin jo hieman kahden vaiheilla, jäisinkö mökkiin ratkomaan sanaristikkoja, mutta veren veto joelle oli sen verran kova, että pian seisoin täydessä sotisovassa jokirannassa valmiina lähtemään vaikka kuinka isoja lohia väsyttelemään.

Matti Kettunen: Kalavesiltä ja karhumailta (2016)
70. Tarja27.9.2016 klo 08:55
Kirsi Mäkisen kolumni Kouvolan Sanomissa 27.9.2016

"Aivoja pitää huoltaa ja rasittaa, neuvotaan. Mutta miksi muistijumpaksi tarjotaan aina ristisanojen ratkomista? Se kun ei ole koskaan kietonut pauloihinsa eikä tuntunut omalta harrastukselta. Ajaisiko salasanajumppa saman asian?
...
Mutta millä minä sitten jumppaan, kun kymmenet kirjain-numero-erikoismerkkiyhdistelmät muuttuvat mahdottomaksi työmaaksi tai joku salasanojen hallintaohjelma tekee muistamisesta tarpeetonta? Onko pakko opetella rakastamaan ristikoita?"
71. Tarja29.9.2016 klo 13:06
"Saalastista näkyi, että visainen ongelma oli hänelle mieleen. Vuosia ellei vuosikymmeniä sitten surmattu henkilö ei ollut päälle kaatuva murhatutkinta. Se oli pikemminkin kuin vaikea ristisanatehtävä."

Heleena Lönnroth: Ne tapetaan jostei tykätä (2016)
72. Nix30.9.2016 klo 11:53
"Kassaneiti, joka muistutti kooltaan rouva Nordinia, nyökkäsi kassalla. Ostin pari ristikkolehteä. Sitten panin paperikassit autoon ja mietin, kävisinkö vielä apteekissa."

"Kun olin syönyt, istahdin pöydän ääreen ja uppouduin yhteen ristikkolehdistä. En kuitenkaan pystynyt keskittymään."

Henning Mankell: Ruotsalaiset saappaat. (2015)
73. T.Avis1.10.2016 klo 14:51
Ja nyt, kun katselen kotini ikkunasta ulos, katselen kohti Kallavettä, pilvikumpuja horisontissa ja moottorivenelaitureita, joista viimeisetkin venekunnat ovat lähteneet vesille viikonlopun viettoon; kun seisoskelen tässä, yksinäinen mies, valmiina viikonloppuni rutiineihin: pullo olutta, Lauantain toivotut levyt, nakkimunakas ja sanaristikko, niin näen alhaalla rännikadulla Juho Tiihosen seisomassa tyhjällä tontilla, seisomassa ja raapimassa päätään, harppomassa edestakaisin ja puita koputtelemassa, ja samassa tiedän, että vielä en avaakaan hallista ostettua nakkikääröä, kuusi nakkia, parasta laatua, joka lauantai syön kaksi kylmänä, neljä pilkon pannulle ja sekoitetut munat päälle, ripaus suolaa. Mutta nyt en vielä paista munakasta enkä kirjoita ristikkoon vihjeestä "rajuja" sanaa "ankarat" enkä mieti mikä nelikirjaiminen mahtaisi olla "Saksaa" - Saar, Kiel vai Rein.
Katson rannekelloani, hyvää vanhaa uskollista, haaksirikostani selvinnyttä. Ei ristikkoa nyt, oluen juon muualla. Kaksi nakkia voin ottaa paketista ja syödä, jotta jaksan huikomusta tuntematta hiukan kuljeskella. Ja seitsenkirjaiminen "ankarat" tulkoon käyttöön keskustelussa, jonka kohta käyn Juho Tiihosen kanssa, ja ottakoon vain esiin vihjeen "Saksaa", niin tyynesti otan vihjaukset vastaan ja taitavasti kuin vaitelias samurai, seitsemän kirjainta, "jap. soturi", käännän iskun voiman takaisin iskijään.

Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä
74. Tarja4.10.2016 klo 13:29
"Miehet innostuivat taalaamaan svenskaa niin kuin harjoitusmielessä. Sitten tehtiin ruotsinkielinen sanaristikko, joka saatiin miltei valmiiksi."

Heleena Lönnroth: Ne tapetaan, jostei tykätä (2016)
75. Sepeteus4.10.2016 klo 19:49
"Ajattelin että ne ovat ehkä vähän kryptisiä", hän sanoo. Tiedän että "kryptinen" tarkoittaa esimerkiksi todella hankalaa sanaristikkoa.

Rosamund Lupton: Hiljaisuuteen kadonneet (2016)
76. kravattimies11.10.2016 klo 00:37
”Paras hetki tieteessä on se, kun tietää saavansa vastauksen mutta ei vielä tiedä, mikä se on. Sen parempaa hetkeä ei voi olla!”

”Se on kuin hyvä sanaristikko, just sopivan vaikea. Tietää, että se kestää tämän viikonlopun mutta että sen pääsee loppuun.”



Bengt Holmström, suomalainen nobelisti.

[HS TALOUS 10.10.2016]
77. Tarja12.10.2016 klo 08:55
Anne Pohtamo Kouvolan Sanomien haastattelussa.
"Henkistä virkeyttä taas pitää yllä aivojumppa.
- Se, että lukee paljon ja tekee ristisanatehtäviä tai sudokuja. Kun ikää tulee lisää ja huomaa hidastuvansa ja uupuvansa, kannattaa jumpata sekä aivoja että kroppaa."

KS 12.10.2016
78. Antti Skyttä13.10.2016 klo 09:31
Eräs legendaarisimmista dekkarietsivistä, Nero Wolfe, näyttää myös olevan ristikkoihmisiä. Olisiko hänelle oheiseen perustuen voinut ehdottaa Punaista Pelikaania tai Iltiksen kovista? Tekstissä puhutaan Wolfen sunnuntaipäivän vietosta.

"Suurimman osan päivää hän kuitenkin viettää laiskotellen tuolissa työpöytänsä ääressä ja painiskelee sunnuntain Timesin, erityisesti viikkokatsauksen ja -liitteen kimpussa, koska ristisanatehtävästä ei riitä hänelle vastusta."

Robert Goldsborough: Liian monta alibia
Jännityksen mestarit 75, s. 155
Book Studio Oy, 1993
79. ++juh26.10.2016 klo 20:51
Niels Bohr ja Albert Einstein väittelevät Bohrin kvanttiteorian kummallisuuksista kööpenhaminalaisessa raitiovaunussa vuonna 1920.

Einstein: "Tuossa ei ole järkeä. Minun mielestäni maailma on kuin taiten laadittu ristisanatehtävä."

Prisma: Kvanttifysiikan ihmeitä
 http://areena.yle.fi/1-3071712
[kohdassa 7.34]

Raitiovaunukohtaus perustunee Bohrin haastatteluun, ainakin se alkaa [3.00] hänen kerronnallaan. Vuonna 1920 sanaristikko oli vielä marginaali-ilmiö, joten sanoiko Einstein todella noin jo silloin – tai koskaan.

"I never said half the crap people said I did."
– Albert Einstein
[Sitaatti viittaa tietenkin myös itseensä!]
80. Klenkku31.10.2016 klo 00:36
Tässä ei varsinaisesti sanota mitään, mutta viime perjantain Hesarin ristikon kääntöpuolen sarjakuvasivulla Fingerpori-strippi on ristikkoaiheinen:
_http://www.hs.fi/fingerpori/s1306084460458
81. Tarja6.11.2016 klo 22:47
"Rikosten tekeminen vaati enemmän ajattelutyötä kuin tavallinen elämä, Märtha ajatteli. Se oli paljon tehokkaampaa aivojumppaa kuin sudokutehtävät, ristisanat tai self help -kirjat."

Catharina Ingelman-Sundberg: Ryöstön hetki kullan kallis (2015)
82. T.Avis11.11.2016 klo 17:14
- Kuulehan Kuhala, jos olisin ollut eilen oikeasti kiinnostunut tiedoistasi, olisin saanut sinut kakaisemaan ne, mutta kun en ollut. Enkä ole vieläkään. Mehän tiedämme syyllisen, senhän taisin kertoakin. Ja hän jää kiinni. Minusta sinun on tosiaankin viisainta perääntyä rantatölliisi viisaan lepoon, kuten tavataan sanoa. Osta mennessäsi ristikkolehti, jos kaipaat sisältöä elämään.

Markku Ropponen: Kuhala ja kevään ensi ruumis.
83. iso S23.11.2016 klo 10:36
[Harmittavasti otsikko rajaa SANAristikoihin, joten tämä ei ihan istu aiheeseen.

Ristikon varjossa
TV1 klo 13:30
HS 23.11.2016: päivän elokuvia]
84. T.Avis24.11.2016 klo 18:30
"Vai niin." Cohan yllättyi iloisesti, koska ei ollut odottanut haastattelua ollenkaan kiinnostavaksi. Hän ei enää ollut ikävystynyt vaan sanoi: "Sopii minulle. Aikaa minulla kyllä riittää."
Cohan kävi istumaan toiselle vierastuoleista, veti pikkutakkinsa taskusta esiin sanaristikkolehden ja huvitteli puolisen tuntia, kunnes sisään astui mies, joka näytti elokuvapuvustamon vaatettamalta lakimieheltä.

Donald E. Westlake: Turmion tiellä
85. tapio25.11.2016 klo 14:37
iso S 23.11.2016 klo 10:36
[Harmittavasti otsikko rajaa SANAristikoihin, joten tämä ei ihan istu aiheeseen.]

Leikki sikseen, mutta kai tämä säikimppu koskee myös piilosanatehtäviä ym. ristikkolehdissä olevia sanatehtäviä?
86. iso S25.11.2016 klo 15:57
[Hui säi säi, kuten lapsia pelotellaan kimppuun käymisellä. Ilman leikkiä vastaus on kyllä, mutta vankilan ristikoiden hyväksyminen säikeeseen vaatii ankaraa leikkiä.

Sanaristikko on yleisnimitys joka kattaa kaikki sellaiset sanatehtävät joissa on sanoja ristikkäin. Niiden lisäksi joukkoon hyväksytään armollisesti muun muassa sanakäärmeet, joissa sanat ovat limittäin eivätkä ristissä. Sanaristikoista käytetään tuttavallisesti lyhyempää nimitystä ristikko silloin kun erehtymisen vaaraa ei ole. Jotkut ovat ristikon takana pakosta, jotkut vapaaehtoisesti.]
87. Sepeteus14.12.2016 klo 20:20
Kyllä ajattelin, että vanhuudenhöperyys on taudeista ikävin. Sitä en itselleni haluaisi, kyllä söisin kalaöljyt ja täyttäisin sanaristikoita, jos se niistä on kiinni.

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan hiihtokirja
88. Jukkis23.12.2016 klo 12:33
teemu mäki katsoo lauantai-iltaisin kissavideoita / ja jörn donner istuu yksin isossa olohuoneessaan / kun yöllinen kiinnostus hiipuu / ristikkoharrastuksesta tulee avunhuuto

Paperi T: post-alfa
89. Antti Skyttä2.1.2017 klo 18:49
Ristikoilla ja ratkomisella uskotaan olevan vain hyviä vaikutuksia. Mari Jungstedt esittää kuitenkin toisenlaistakin vaikutusta! Tämä teksti on kirjan murhaajan ajatusmaailmasta: "Jotenkin äidillä oli kuitenkin aina kädet täynnä työtä. Hänellä ei koskaan ollut aikaa olla heidän kanssaan. Tai leikkiä. Jos äidille jäi ylimääräistä aikaa, hän ratkoi ristisanatehtäviä. Aina niitä perhanan ristikoita. Joskus hän yritti auttaa äitiä. Istahti tämän viereen ja ehdotti sanoja. Silloin äiti sähähti, että hän pilasi kaiken hauskuuden. Äiti ei halunnut apua. Hän työnsi poikansa syrjään. Niin kuin yleensä." Mari Jungstedt: Kesän kylmyydessä, Otava 2006, s. 142
90. Tarja2.1.2017 klo 23:12
"Jotkut hurahtivat ristisanoihin, sudokuihin, seksiin, viinaan tai uhkapeleihin saadakseen työasiat mielestään. Erja oli valinnut palapelit siksi, että niiden ääressä rauhoittui, mutta saattoi silti antaa alitajunnan järjestellä mieltä vaivaavia asioita." Tuija Lehtinen: Väärä vainaja (2016)
91. Jukkis10.1.2017 klo 12:40
"MO:n avaajat selvittelivät ongelmia hyvin pitkälle keskenään keskustellen, ikään kuin yhteisen ristisanatehtävän kimpussa."

Lehtonen, Liene, Manninen: Sanomansieppaajia ja koodinmurtajia - Suomen radiotiedustelu sodassa.

Selitystä: MO = Päämajan radiopataljoonan moottoroitu radiotiedusteluyksikkö.
92. T.Avis19.1.2017 klo 09:57
Niinpä Glory siirtyi olohuoneen puolelle ja istui mumisevan radion ääreen täyttämään ristisanatehtävää. Onko hyvä että minä olen täällä? hän mietti. Kai se on.
[---]
"Kyllä, isä, minä mietin. Onko tämä lehti tämänpäiväinen?"
"Taitaa olla eilisen", isä sanoi. "Ei niin että sillä olisi juuri merkitystä. Laitoin sen sivuun, koska en saanut ristisanatehtävää ihan valmiiksi."
[---]
Kello oli jo niin paljon, että isä olisi huolestunut jos olisi kuunnellut, mutta hän puhui juuri Jackin kanssa jostain sanaristikkoon liittyvästä pulmasta.
[---]
Hän istui ratkaisemaan ristisanatehtävää. Ennen kuin hän sai sen valmiiksi, Jack tuli alakertaan kirje mukanaan ja lähti postiin.
[---]
Glory kysyi: "Haluatko lehden? Tein jo ristisanatehtävät. Minäkin olen kiitollinen seurasta."

Marilynne Robinson: Kotiin
93. Tarja31.1.2017 klo 08:51
Kouvolan Sanomissa esitellään elokuva All About Steve.
"Sanaristikoita rakastava Mary (Sandra Bullock) saa pakkomielteen uutiskameramies Stevestä (Bradley Cooper)."
94. seurailija2.2.2017 klo 09:28
Ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään: niihin, jotka kulkevat edellä ja saavat jotain aikaan, ja niihin, jotka kulkevat jäljessä ja arvostelevat.

-Seneca
95. Jukkis2.2.2017 klo 09:46
Ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään: niihin, joiden mielestä ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään, ja niihin, joiden mielestä ei.

- joku
96. Matti3.2.2017 klo 22:29
Ihmiset voidaan jakaa kolmeen ryhmään: niihin jotka ymmärtävät matematiikkaa, ja niihin jotka eivät.

-tuntematon
97. ++juh5.2.2017 klo 23:33
Ristisanasuomi

Tuli kirjoittamisen uusi tapa. Syntyi uusi tyyli. Ristisanasuomi. Tyylin teki taitamistaan ylitsevuotava kirjoittamisen taitaja.

Kaikki alkoi siitä, kun kirjoittaja kyllästyi iänikuisiin tavanomaisiin suomalaisiin sanoihin. Ja ilmaisuihin. Se ryhtyi antamaan sanoille uusia merkityksiä. Asioille uusia nimiä.

Lopuksi koko sanoma oli vallan uutta kieltä. Ei vierasta kieltä. Sitä ymmärsi vain se. Vertauksia ja viitteitä, kirjoittajan ajatusmaailmasta tulevia.

Lukija oli itsepäinen. Se yritti päätellä sanojen merkitystä asiayhteyksien perusteella. Sitä varten se riensi lukemaan seuraavan ja sitä seuraavan yksisanaisen lauseen. Mutta ne sisälsivätkin jo kokonaan uusia sanapeitteitä uusista asioista. Oli edetty tehoten. Lopputulos oli kuin ristisanatehtävä.

Aforismityyli on puheena olevan tyylin muunnelma. Siinä keino peittää tarkoituksen. Kirjoittaja rakentaa lauseistaan aforismeja. Ja intoutuu kiemuroihinsa niin, että unohtaa sanottavansa.

Aforismityyli on sisäsiittoinen. Jos sanoja on nimekäs, hänen arkilauseensakin ovat aforismeja. Miten sitten tulla nimekkääksi? Tekemällä aforismeja.

Jouko Rajala

Suomen Kuvalehti 39/1979, sivu 38
98. T.Avis9.2.2017 klo 19:47
Vessantädin pitäisi siivota, ei kirjoittaa. Ihmiset ymmärtävät kyllä, jos ratkon ristisanoja, sana-arvoituksia tai mitä tahansa ruudukkoon piilotettuja sanoja. Samat ihmiset ymmärtävät, että luen silloin tällöin kuvakirjoja, naistenlehtiä, televisio-ohjelmia, mutta se, että kirjoittelisin kloorin tuhoamilla sormillani läppäriin ajatuksiani, menee jo yli ymmärryksen. [...]
Asiakkaat jättävät mieluummin juomarahansa nuorelle naiselle, joka yrittää ratkoa viimeisen muotilehden sudokua kynänsä korkkia imeskellen kuin naiselle, joka tuijottaa hartaasti viimeistä huutoa olevan PC:nsä ruutua.

Jean-Paul Didierlaurent: Lukija aamujunassa
99. Antti Skyttä1.3.2017 klo 17:14
"On vain käynyt kuin kuvaristikkoa ratkaistaessa, poliisin kuvan kohdalle tuleekin väkisin "piliisi". On joko hyväksyttävä se "piliisi", yritettävä löytää virhe tai koetettava, sopisiko siihen paremmin "miliisi".
- Kiitos opetuksesta, mutta minä en tee kuvaristikoita, Olle valehteli. Hän ratkoi niitä aina kun tuli tilaisuus."

Paul-Erik Haataja: Nuori, kaunis ja kuollut, Tammi 1984, ss.169 - 170
100. Antti Skyttä1.3.2017 klo 20:26
Palataan vielä uudestaan samaan kirjaan. Otteen Ollella on hurja ratkontanopeus, kun tiedetään, että kyseessä on kaksisivuinen Suurnuotta.

"Olle otti paremman puutteessa hyllystä vanhan Seuran, heitti Niemenkylän vaatteet laiskanlinnasta sängylle ja istuutui lukemaan.Lehden kuvaristikosta oli puolet tehty; käsialasta näki, että täyttäjä oli ollut nainen.Olle vilkaisi osoitelappua takakannessa: Raili Virtanen. Hän kaivoi hajamielisesti kynän taskustaan ja kymmenen minuutin kuluttua ristikossa ei ollut enää mitään tekemistä."

Paul-Erik Haataja: Nuori, kaunis ja kuollut, Tammi 1984, s. 231
101. iso S2.3.2017 klo 10:39
[Onhan se hurja, mutta ei välttämättä mahdoton. Kirja on vuodelta 1984, joten laatija oli luultavasti Jokikokko eikä ristikon vaikeusaste ollut kovin kummoinen. Jos suhteellisen pikaisella silmäyksellä näkee että kuvaristikosta on (edes suhteellisen tarkasti) puolet tehty, on oletettavaa että sanoja ja aukkoja ei ole tasaisen satunnaisesti siellä täällä, vaan esimerkiksi toinen sivuista on lähes täysi ja toisella sivulla on joitakin hajasanoja. Näin ollen ratkottavaksi jää helppotasoinen sivu, jota voi verrata Iltiksen Pehmikseen. Skytän tasoiselle ratkojalle ei tuota tuskaa ratkoa Ilitksen pehmistasoista sivua kymmenessä minuutissa. Olle tuntuu olevan himoratkoja, toisin kuin Skyttä, joka ratkoo 3000 ristikkoa vuodessa eikä vieläkään ole tullut tavaksi...]
102. Maikki7.3.2017 klo 21:16
... Ratkaisetteko muuten ristisanatehtäviä, mr Wormold? Minä teen sitä, ne muistuttavat ihmisiä: niissä pääsee tarkoituksen perille. Voin ratkaista minkä tahansa ristisana-arvoituksen tunnissa, mutta juuston homesienissä olen havainnut erään ilmiön, josta en ikinä pääse lopullisesti perille - vaikka luonnollisesti kuvittelen, että se eräänä päivänä tapahtuu... ...

Graham Greene: Miehemme Havannassa
103. iso S8.3.2017 klo 11:34
Päivän Hesarissa on muistokirjoitus päätoimittaja Esko Aaltosesta (19.7.1922-19.1.2017), joka "toi ristikkolehdet Suomeen" perustamalla ensimmäisen ristikkolehden, Suuri Ristikko Kilpa.

"Ristikoiden harrastajat tarvitsevat haastetta, ja paljon ristikoita ratkoneena Aaltonen ymmärsi heitä. Hän pyysi aktiivisesti lukijoidensa palautetta kehittääkseen lehtiä. Ristikkopiireissä muistetaan vieläkin hyvin ensimmäisten ristikkolehtien tunnus kolme kysymysmerkkiä."
104. TU8.3.2017 klo 16:39
Juuri luin Hesarista nekrologin. Hyvä, että kurkkasin tähän säikeeseen, jossa iso S jo kirjoitti asiasta.
105. T.Avis10.3.2017 klo 18:07
Hän istui pää painuksissa, isä sanoi, ja hänellä oli silmälasit ja ajattelin että hän varmaan ratkoi ristisanatehtävää, tai teki käsitöitä, mitä nyt naiset yleensä tapaavat tehdä odottaessaan.

Peter Sandström: Laudatur
106. Maikki16.3.2017 klo 20:12
Juuri alkamassa YLEradioSuomessa

Pitkänlinjan sanaristikoiden laatija Antti Skytältä syntyy 40 ristikkoa kuukaudessa. Hän kertoo Markus Turuselle, miten ristikko laaditaan. Juontajana Sanna Pirkkalainen
107. Maikki16.3.2017 klo 20:39
Ja tässä linki myöhäisempää kuuntelua varten.

http://areena.yle.fi/1-3989335
108. T.Avis20.3.2017 klo 17:57
Fru Nilsson var en hängiven korsordslösare och frågade alltid sin måttligt roade make om ord varje gång hon körde fast. En natt väcktes fru Nilsson av en gnäggande häst. Hon puffade till sin sovande man och frågade:
- Vad i all sin dar kan få en häst att gnägga mitt i natten?
Han svarade trött:
- Hur många bokstäver?

Hemmets veckotidning 6/2017
109. Hannu20.3.2017 klo 18:56
Mielenkiintoinen tuo Antti Skytän haastattelu ristikoista tuossa Maikin linkissä. Haastattelu kohdassa 11.30 - 32.35 ja mausteena yksi musiikkipläjäys.
110. tapio20.3.2017 klo 19:52
Kuuluvatko sanaristikoiden arvioinnit tänne? Eki otti esille seuraavan:

http://www.rumba.fi/arviot/tuomas-holopaisen-uusin -ja-kenties-pelottomin-projekti-arvioimme-nightwis hin-johtajan-laatiman-sanaristikon/
111. Hannu20.3.2017 klo 21:13
Joopa joo. Alkaa jo riittää tämä tapion palstapoliisimellastus näillä säikeillä. Ei ole mukavaa koettavaa jatkuvat tapion teennäiset esilläolot monissa säikeissä. Toistelee aina niitä alituisia samoja asioita, haukkuu ja moittii, mutta harvoin kehuu, milloin mitäkin millä tuulella nyt sattuu sitten olemaan, ja sitten lupaa korjata tapansa. Mutta ei.

Jos tämä narsisti olisi nytkin vaivautunut kuuntelemaan Maikin linkittämän ohjelman, niin tuollaista kommenttia ei olisi tullut. tapiohan tuli tänne aukomaan päätään tavanomaiseen tapaan tietämättä yhtään mitään itse asiasta, eli tässä tapauksessa radio-ohjelman ristikkokeskustelun sisällöstä. Siinä Skyttä ei arvostellut ristikoita vaan keskusteli toimittajan kanssa ristikoista laatijan ja ratkojan näkökulmasta.
112. tapio20.3.2017 klo 21:19
Kun Hannu näkee minun kirjoittavan jotain, hän ei lue huolellisesti, mitä kirjoitan. Enhän minä mitää Skytästä kirjoittanut vaan kysyin vain, kuuluuko Ekin linkittämä ristikkoarvostelu tähän säikeeseen.
113. Matti20.3.2017 klo 23:24
No nyt tämäkin säie on tapiokontaminoitunut.
114. Miksette21.3.2017 klo 06:05
Vaan jo kopeta vastaamasta ja kommentoimasta tapiolle!
115. tapio21.3.2017 klo 07:41
Minä en tällä säikeellä aiheuttanut ongelmaa, vaan Hannu. Tarkoitukseni oli vain lisätä säikeen aiheeseen liittyvä kommentti, mutta tulin kysyneeksi vain sitä, että kuuluuko se varmasti säikeeseen. Siitä Hannu vain teki totaalisen väärän tulkinnan ja aiheutti kommentista 111. alkaen aivan aiheetonta ja turhaa kirjoittelua - tämäkin olisi ollut ihan turha, kunhan vain Hannu olisi malttanut ajatella, mikä oli kommenttini tarkoitus. Nyt kukaan ei tunnu haluavan vastata aivan yksikertaiseen aiheeseen liittyvään kysymykseen, kuuluvatko jonkun ristikon LEHDISSÄ (verkko- tai paperilehdissä) yksittäistä ristikkoa koskevat arvostelut tälle säikeellä - ajattelin vaan, että pitääkö lehdessä olevan tekstin liittyä vain yleisellä tasolla ristikoihin eikä yksittäisen ristikon arvosteluun. Pahoittelen, etten esittänyt asiaa riittävän selvästi ja sain ainakin 111-115. verran ihan turhaa kirjoittelua.

Toivottavasti kukaan ei enää jatka turhaa kirjoittelua vaan vastaa kysymykseeni. On ikävää, että jouduin tämän kommentin lähettämään - en millään olisi sitä lähettänyt ja tiedän, että tätäkin arvostellaan, mutta olin pakkoraossa kommentin 111. takia.
116. si-tee-raaja21.3.2017 klo 07:51
T.Avis 30.6.2015 klo 15:01

Tähän säikeeseen kerätään sanaristikoita koskevia tai sivuavia sitaatteja painetusta sanasta samoin kuin sähköisestä mediasta.
117. tapio21.3.2017 klo 08:28
Kommentissa 110. viitattu Tuomas Holopaisen ja Johanna Kurkelan ristikon arviointi siten kuuluu tähän säikeeseen. Koska arvostelu on varsin pitkä, laitoin vain linkin, mutta alla pieni ote:

"Kuten me kaikki sanaristikkojen harrastajat tiedämme, vaikean (ja samalla hyvän) ristikon voi rakentaa kahdella eri tavalla. Ilmeisempi niistä on vaatia tekijöitä löytämään vihjeiden perusteilla vaikeita sanoja, afrikkalaisia jokia, tuntemattomia näyttelijöitä, sivistyssanoja, esoteerisiä lyhenteitä tai muuten vain harvinaisia ilmaisuja. Toinen, kiehtovampi strategia on tehdä vihjeistä kimurantteja niin reitti tuikitavalliseen sanaan onkin tavallista ohdakkeisempi ja mutkikkaampi."

Arvostelu on siis kokonaan luettavissa:
http://www.rumba.fi/arviot/tuomas-holopaisen-uusin -ja-kenties-pelottomin-projekti-arvioimme-nightwis hin-johtajan-laatiman-sanaristikon/

Tuohon on ensimmäisen kerran viitatuttu http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9168&a lku=15#985335

Koska ajattelin, että se aiheeltaan liittyy tähän säikeeseen, laitoin siihen liittyvän kommentin tänne, kun kukaan muu ei sitä ollut tehnyt.
118. Ylläpito21.3.2017 klo 08:44
Noin yleisesti ottaen, tapio, mikään erityinen toive ei ole, että asioita pannaan moneen paikkaan. Esimerkiksi omien mielipiteittesi toistaminen metakeskustelussa on yleensä turhaa. Keskity siis rauhassa omaan ratkomiseesi ja ota siitä ilo irti!
119. tapio21.3.2017 klo 12:00
Kommentin 111 idea siinä, että se, joka lukee tätä säiettä, ei välttämättä osallistu kaikkien ristikkolehtien tai yksittäisten ristikoiden säikeet (SK, PuPe, HS, IS-viikonloppu, Iisakin ristikot, Maakuntalehdet jne.), jolloin muulla säikeellä tähän säikeeseen liittyvä kommentti on mielestäni hyvä toistaa tässä säikeessä.

117. mainittuun ristikkoon eka lehtiviittaus on
http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9168#9 82883


http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-2000005098043 .html
120. Tarja29.3.2017 klo 13:15
"Kukaan ei keksisi alkaa etsiä isoa ryöstösaalista muutaman vanhan eläkeläisen luota Djursholmista. Ei toki: sellaiset ikäloput vanhuksethan istuivat vain ratkomassa ristisanoja."

Catharina Ingelman-Sundberg: Ain laulain ryöstös tee (2017)
121. Jukkis30.3.2017 klo 10:32
Aristoteleen kantapää 29.3.2017: Mies, joka toi piilosanaristikon Suomeen.

Yle Areenassa: http://areena.yle.fi/1-3970614
122. Eki10.4.2017 klo 14:28
Terve metsä -lehti kirjoittaa ristikostaan:

http://sanaris.fi/tervemetsa.jpg
123. Eki11.4.2017 klo 12:29
Miljoonasade huomioi aiheisensa ristikon.

https://www.facebook.com/Miljoonasadeofficial/
124. Antti Skyttä27.4.2017 klo 11:10
Colin Dexter, komisario Morsen luoja, oli tunnetusti innokas ristikkoihminen. Se näkyy järjestään jokaisessa Morsen tutkimuksista kirjoitetussa kirjassa. Oheiset kaksi näytettä ovat kirjasta Korumme kallis (Otava 1994).

Ensin sivulta 179:
" Lewis meni baaritiskille yksi olutlasi kädessään - miltei tyytyväisenä.
Hänen mentyään Morse käänsi esiin Timesin takasivun ja Lewisin palatessa pari minuuttia myöhemmin hän oli ehtinyt täyttää sanaristikosta koko oikean alakulman.
"Teettekö te sanaristikot aina tuossa järjestyksessä?"
"Häh? Joo, teen! Pyrin aina ratkomaan ongelmia lopusta päin - en koskaan alusta."
"Täytyypä minunkin kokeilla sitä joskus."
"En tiennyt, että sinä ratkot sanaristikoita, Lewis."
"No toki! Eukon kanssa me tavallisesti yritetään tehdä illan pikaristikko Daily Mirrorista."
"Ai jaa!" Morse sanoi, ei kuitenkaan kovin ihastelevaan sävyyn. "No, annas, kun kerron yhden asian. Jos minä ratkon ristikkoa ja uskon jääneeni jumiin -"
"Ettehän te kyllä jää, sir."
"No en. Minähän nyt en jää jumiin - kovinkaan usein. Mutta jos minulle kävisi niin onnettomasti, että tosiaan jäisin pikkuisen jumiin, niin arvaa mitä teen?"
"Sanokaa!"
"Minä lakkaan miettimästä ongelmaa. Ja entäs kun palaan siihen uudestaan? Ei niin minkäänlaisia vaikeuksia."

Toinen otos on sivulta 223:
Morse oli yrittänyt nopean, alkoholittoman lounaan jälkeen eritellä aikaisempaan erehdykseensä vaikuttaneita tekijöitä.
"Täytin kerran ristikon, jonka kaikkiin vihjeisiin löytyi kaksi aivan erilaista ratkaisua. Se oli eräänlainen kaksoismerkitysristikko. Jos vaakarivien ykkösvihjettä ratkoessa luiskahti väärälle aaltopituudelle, niin kaikki sopi yhteen lukuunottamatta yhtä ainoaa pysty- ja vaakariveille yhteistä kirjainta. Loisteliaasti laadittu pähkinä! - tekijänä Observerin Ximenes. Minä tein juuri niin - lähdin liikkeelle väärällä jalalla. Ja samalla lailla tein tässäkin jutussa Downesin suhteen. Arvaa mikä se ykkönen vaakasuoraan oli? Se perhanan puhelu!"
125. Ritu28.4.2017 klo 07:53
Aamulehden Moro-liitteessä on joka torstai kuplakisa, johon lukijat saavat jättää ehdotuksiaan mitä kuviin laitetut henkilöt sanovat. Lehden toimitus valitsee parhaan ja voittajaehdotus on näkyvissä niin painetussa lehdessä kuin netissä Aamulehden sivuilla.
Viime viikolla kuvaan oli laitettu Lauri Lyly ja puhekuplan voittajatekstiksi oli valittu: " Ristikoissa mä oon muute suksi. Tiesitkö sitä?"

http://moro.aamulehti.fi/kuplakisa/
126. Tarja10.5.2017 klo 13:19
(tapahtuu junassa)
"Riisuin nahkatakkini ja kumarruin katsomaan mitä oli matkatavarataskussa edessäni olevan istuimen selkämyksessä. Rypistetty McDonaldsin paperipussi, lautasliina, jossa oli ketsuppia ja sanomalehti, joka oli taiteltu niin että sanaristikko oli päällimmäisenä. Ristikko oli vain puoliksi täytetty, mutta minulla ei ollut kynää. Tarkastelin mustaa poikaa. Luultavasti hänelläkään ei ollut kynää, ja sitä paitsi hän oli tyystin musiikin pauloissa: pitkät ruskeat sormet naputtivat tahtia polviin.
...
Ajatella näitä ihmisiä jotka osaavat suunnitella tekemisensä! Jotka hoksaavat ottaa mukaan oikein kirjan - sen sijaan että syöksyvät viime hetkellä kioskille ostamaan viikkolehden tai - mikä vielä pahempaa - tyytyvät toisen aloittamaan sanaristikkoon!"

Anne Tyler: Oikukas planeetta (1999)
127. T.Avis10.5.2017 klo 18:31
Ihmiset ovat kertoneet minulle, että odottaessaan elintärkeitä uutisia he ovat seisseet avoimen jääkaapin edessä ja syöneet kaikkea näkemäänsä - kylmiä keitettyjä perunoita, chilikastiketta, kulhokaupalla kermavaahtoa. Tai sitten he ovat tehneet maanisesti ristisanatehtäviä. Johonkin on pakko keskittyä - ajatella jotakin muuta - ja se ottaa vallan ja siitä tulee fanaattisen vakavaa.

Alice Munro: Jupiterin kuut
128. Tarja18.5.2017 klo 21:08
Aku Ankka Ekstra 6/2017.
Vaimo ratkoo sanaristikkoa ja kysyy: "Kymmenen vaakaan: saiturin synonyymi."
Mies vastaa: "Roope Ankka. Pah!"
129. Eki11.6.2017 klo 12:02
"Toivottavasti otit ristikoita mukaan."

Pankinjohtaja yöksi holvin vartiovuoroon tulevalle poliisille elokuvassa Shimmer Lake.
130. Eki11.6.2017 klo 19:25
http://www.maaseutumusiikki.fi/pmjj/cd.htm

Miten Lada-kuvauksista päädytään kovikseen?
131. T.Avis13.6.2017 klo 18:44
Pjotr, ääni sanoi huoneen uumenista, ja pakottauduin jatkamaan matkaa, ja kun seisoin hänen sänkynsä luona, näin että hän katsoi minua. Miksi sinä kiroilet, äiti sanoi.
Hän oli maannut valveilla tunnin. Kuunnellut radiota, ratkaissut sanaristikon.

Peter Sandström: Sinulle joka et ole täällä
132. Tarja15.6.2017 klo 22:28
APU 15.6.2017, Keith Armstrong:
"Isäni täyttää tammikuussa 90. Kun soitan hänelle, hän on aina pirteällä päällä. Hän asuu yksin ja pysyy skarppina, kun ratkoo päivittäin kolme ristikkoa."
133. Eki15.6.2017 klo 22:56
Seiskan toimittaja ojensi presidentti Sauli Niinistölle lahjaksi mm. Suomi 100 -aiheisen ristikkokirjan. Näyttäisi kuvan perusteella Kolmioristikoiden opukselta. (Seiska 25/17 s. 12)
134. Antti Skyttä20.6.2017 klo 15:50
Sophie Hannah sai luvan Agatha Christien perikunnalta herättää Hercule Poirotin henkiin. Uusia Poiroteja on julkaistu tähän mennessä kaksi. Ensimmäinen niistä on nimeltään Nimikirjainmurhat (WSOY 2014).

Poirotin jutut muistiin kirjaavana ystävänä on nyt Edward Catchpool, poliisi Scotland Yardista. Hän on selvästi ristikoiden ystävä niin kuin käy ilmi seuraavasta kahdesta katkelmasta.

Ensimmäinen on sivulta 46:

Kun Poirot suoritti kokeilujaan ja päästeli erilaisia huudahduksia, minä tuijotin tulisijoihin ja tuijottelin ulos ikkunoista vältellen ajattelemasta käsiä, joista ei koskaan enää pidettäisi kiinni, ja pohdin ristisanatehtävääni sekä sitä, missä mahdollisesti olin tekemässä virheen. Olin jo muutaman viikon ajan yrittänyt laatia ristisanatehtävää, joka olisi riittävän hyvä lähetettäväksi sanomalehteen, jotta he voisivat arvioida sen julkaisukelpoisuuden, mutta en ollut liiemmin edistynyt.

Toinen otos on sivuilta 95-96:

Jatkoimme kävelyämme.
"Oletko koskaan yrittänyt ratkoa ristisanatehtävää, Poirot? Minä nimittäin... no, tiesitkö, että yritän parhaillani laatia itse ristisanatehtävää?"
"Olisi mahdotonta asua samassa talossa kanssasi ja olla tietämättä, mon ami."
"Niin, aivan. No, olen pannut merkille erään ilmiön, joka tapahtuu, kun yrittää ratkaista avainsanaa. Kiinnostava juttu. Sanotaanpa, että avainsana on 'keittiöväline' ja siinä on seitsemän kirjainta, joista ensimmäinen on K. On helppo ajatella: 'No, sen on oltava "kattila", koska siinä on seitsemän kirjainta ja se alkaa K:lla ja kattila on keittiöväline.' Joten sitä vakuuttaa itselleen, että näin sen on oltava, vaikka oikea vastaus onkin 'kapusta' - seitsemän kirjainta siinäkin ja K:lla alkava keittiöväline. Ymmärrätkö?"
"Tuo esimerkki ei ole kovin hyödyllinen, Catchpool. Kuvaamassasi tilanteessa pitäisin sekä 'kattilaa' että 'kapustaa' yhtä todennäköisenä vaihtoehtona. Vain hölmö harkitsisi vain toista niistä, kun kerran molemmat sopivat tarkoitukseen täydellisesti."
135. T.Avis24.6.2017 klo 10:36
Eikä mikään lintu laula kauniimmin kuin se, jonka vaikeneminen on metsän kokoinen
hiljaisuus. Muurahaisten uni: keko joka kohoaa linnaksi ja kaatuu, kohoaa ja maatuu,
kotitehtävä vailla ratkaisua, ristisana. [...]

Marianna Kurtto: Eksyneitten valtakunta
136. T.Avis30.6.2017 klo 19:59
As it is, she has lived most of her life in a large red-brick Queen Anne house in Hampshire and the only way that you can tell that she is not happy like all the other ladies is that as well as gardening and jam making and local government, she does all the very difficult crossword puzzles very quickly and as well as the travel books and biographies recommended in the Sunday papers she reads sometimes in French and even in German.

More friend than lodger, teoksessa The collected stories of Angus Wilson
137. Maikki20.7.2017 klo 15:27
Toisen kerran, kun hän tuli kahvilan tupakkatiskille, Lucien istui ratkomassa sanaristikkoa ja kysyi katsoen häneen hellästi: "Huijaripaavi, kuusi kirjainta?" Leonie keskittyi puhaltamalla hiussuortuvaansa ja huudahti sitten Borgia! Ja mies sanoi hyvin vakavasti, vähääkään nauramatta: Loistavaa, neiti.

Katherine Pancol: Mimmit 3
138. T.Avis4.8.2017 klo 20:25
Istuttiin olohuoneessa. Vehmaksen katse hakeutui seinille niin kuin täällä aina, huone oli vino kuin viipale. Pikkupöydällä nojatuolin vieressä oli pino aikakauslehtiä. Päällimmäinen työntyi sentin yli pinon: äiti oli ratkonut ristikoita.

Petri Tamminen: Rikosromaani
139. Jukkis10.8.2017 klo 14:16
Belgialainen ristisanaintoilija Henri Blaise julkaisi viime vuonna ilmoituksensa mukaan kaikkien aikojen suurimman sanaristikon, joka käsitti 25 000 ruutua ja 7748 selitystä. Tekijä ilmoitti käyttäneensä ranskankielisen tehtävän laatimiseen kahdeksan vuotta. Hän arvioi, että keskitason ratkaisijalta menisi kolme, neljä kuukautta ristikon täyttämiseen. Tehtävään innostunut tarvitsee tilaa ristikon levittämiseen; se on metrin pituinen ja leveyttä on lähes kaksi metriä. Selitykset on julkaistu 170-sivuisessa kirjassa.

-Valitut Palat helmikuu 1979

Lievä haku löysi sitten tämän:
http://www.recordholders.org/en/list/crossword.htm l
140. T.Avis1.9.2017 klo 18:02
Irma eli 101-vuotiaaksi, Olof 99-vuotiaaksi. Kun Olof kuoli, Irma toteutti monivuotisen aikeensa. Hän kävi läpi Olofin jälkeenjääneet paperit saadakseen vastauksen kysymykseen, joka oli riivannut häntä 60 vuotta. Oliko Olof ollut Irmalle uskoton, kun Irma oli odottanut heidän toista lastaan. Papereista Irma löysi etsimänsä todisteen.
Irma kertoi, että totuus iski kuin hyökyaalto. Musta, paksu, öljymäinen hyökyaalto. Mustasukkaisuus.
Mutta se meni ohi. Olof oli sentään jäänyt Irman luokse. Irma pystyi antamaan anteeksi. Ja eli vielä kaksi vuotta, kunnes nukkui uneen, rinnallaan keskeneräinen sanaristikko.

Henning Mankell: Juoksuhiekka
141. eol1.9.2017 klo 19:07
"Ande [Antero "Ande" Päiväläinen] kuvailee Seijaa [Seija Simola, 1944 - 2017] ihmiseksi, joka ei tyrkyttänyt itseään koskaan mihinkään. Päiväläinen muisteleekin, että Seijaa piti jo 1980-luvulla pyytämällä pyytää keikoille.
- Hänet piti hakea Myyrmäestä, sillä hän istui mieluummin kotona ja teki ristisanatehtäviä, Ande muistelee."

Rita Tainola, Ilta-Sanomat 1.9.2017
142. T.Avis3.9.2017 klo 18:17
De flesta valde att promenera, men Valdus valde simbassängen. Så gott som ensam i badhuset plöjde han längd efter längd i bassängen. Till slut gav han upp, klättrade frustande upp från kaklet och upptäckte att en kvinna hade satt sig intill stolen där han lagt sitt badlakan. Han torkade av sin kropp och sjönk ner i stolen bredvid kvinnan. Hon löste korsord, men sneglade mot honom.
[...]
- Är du bra på korsord? frågade hon efter en stund.
- Sådär.
- Jag har bara ett ord kvar i det här stora krysset, sa hon och visade honom tidningen. Ett enda ord fattas. Ändstation - tre bokstäver. Kan du det? [...]
- Nä, jag kan inte, sa han. Jag har tänkt länge på ordet, ljög han, men kommer inte till något.
Hon reste sig upp, knöt badrocken och började gå. Efter några steg stannade hon, vände om och sa:
- Om du händelsevis kommer på svaret så finns jag på rum nummer sjutton.
[...]
Väl i sängen på sitt rum kände han att han måste på toa. Där satt han tankfull en stund tills en plötsligt tanke for genom hans skalle.
Han flög upp från toalettstolen, vaskade händerna, klädde sig och gick med raska steg till rum nummer sjutton och knackade på.
Hon öppnade efter en stund.
- Är det du? sa hon lite avvaktande och med ängslig ton.
- Jag har det! sa Valdus ivrigt. Ordet i korsord du sökte. Ändstation - tre bokstäver.
Hon sken upp, sträckte ut en hand och drog in honom i rummet och satte en penna i hans hand när de kom fram till den uppslagna tidningen.
- Skriv, sa hon och pekade på de tre tomma rutorna i korsordet.
Valdus skrev TOA.
- Tänk att jag inte kunde komma på det själv. Så enkelt egentligen. Hon skrattade och bad honom sitta ner.

Leif Syrén: Som vågor på ett hav ; Hemmets veckotidning 29/2017)
143. Tarja8.9.2017 klo 21:37
"Kertaakaan aiemmin hänen päähänsä ei ollut pälkähtänyt, että Johanneksella voisi olla meneillään muita seikkailuja. Hän kuvitteli vieraan naisen taloon. Miten nainen asettelisi tavaroitaan vessan peilikaappiin, latoisi tamponirasioitaan, päänsärkypillereitään ja hiussolkiaan kaikkien nähtäväksi, jättäisi jälkeensä puoliksi täytettyjä ristisanatehtäviä ja hellaan sormenjälkiä."

Riina Paasonen: Kaikki minkä menetimme (2017)
144. Jondalar28.9.2017 klo 18:08
Alzheimerin taudin kehittymisen syitä ei vielä valitettavasti tiedetä. Omaa sairastumisriskiään voi onneksi madaltaa.
Koska kyseessä on aivotoimintaan vaikuttava muistisairaus, aivojen aktivoiminen auttaa taudin ehkäisyssä. Toisaalta koulutuksen puute lisää sairastumisriskiä, joten kannattaa harkita kansalaisopiston kursseja tai vaikka ristisanatehtävän täyttämistä kotona. Juuri tällaiset ovat aivoille parasta apua.

Noora Takamäki, Apu-lehti nro 39, 2017
145. O4.10.2017 klo 21:23
"Liza Minnelli, 71, sanoo yhä ajattelevansa äitiä päivittäin. Tytär on aina puhunut äidistään kauniisti.

Kun elämä ja työt veivät heidät erilleen, heillä oli tapana soitella toisilleen iltaisin ja ratkoa yhdessä ristisanatehtäviä."

Ninni Sandelius
EEVA glamour - perilliset, Lokakuu 2017
146. Eki29.10.2017 klo 18:34
Haluatko miljonääriksi -ohjelma eilen.

Yksi kilautettavista: Pekka Joutsi - "liikkuva urheilukatalogi".
147. östen4.11.2017 klo 21:27
https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-20000 05435686.html

Hauska ristikkoaiheinen kuvituskuva ja sen kuvateksti.
148. Jukkis7.11.2017 klo 12:22
Kirpputorilöytö:
http://aijaa.com/L07s6A
149. Jukkis7.11.2017 klo 12:51
Tässä mukin ristikko:
http://aijaa.com/ymKAnZ
150. T.Avis14.11.2017 klo 09:28
Jos muuten joku on sitä mieltä, että suomalaiset ovat juroja ja vaikenevat kaikilla virallisilla kielillään, niin hänen kannattaa tulla Savonlinnaan. Täällä on aina joku kimpussa. Täkäläiset ovat uteliaita ja kohteliaita, mutta eivät kuitenkaan halua tulla osaksi elämääni. He tarvitsevat vain jonkun, joka on kuuntelevinaan. Heille jokainen hetki on ikuisuus, ja he ovat hanakoita tarttumaan siihen juuri silloin, kun olen ateriani päätteeksi aikeissa ryhtyä täyttämään iltapäivälehden sanaristikkoa. Silloin joku heistä istuu lounasruokalassa pöytääni ja rupeaa kyselemään mielipidettäni maailmanpolitiikasta.

Markku Turunen: Vaeltaja
151. Antti Skyttä16.11.2017 klo 12:19
Mari Jungstedtin suurta suosiota saavuttanut komisario Anders Knutas osoittautuu hänkin ristikkoihmiseksi, kuten seuraavasta katkelmasta havaitaan:

"Murhan ratkaiseminen oli kuin sanaristikon tekoa. Ratkaisu oli harvoin heti näkyvissä; sen löytäminen edellytti, että yhtenä päivänä jätti jotkin yksityiskohdat sivuun ja keskittyi toisiin. Kun sitten myöhemmin palasi syrjään jätettyihin seikkoihin, niissä näki äkkiä uuden kuvion. Ristisanoja tehdessäänkin hän ihmetteli välillä jälkeenpäin, miten oli voinut olla jossakin kohdassa niin sokea. Kun saman ongelman näki uudelleen, oli äkkiä päivänselvää, mistä oli kysymys."

Mari Jungstedt: Meren hiljaisuudessa, ss. 156 - 157
Otava 2007
152. T.Avis21.11.2017 klo 19:42
Big Lou prepared foamy milk for Ulysses, and this kept him occupied while Nicola tackled The Scotsman crossword over one of Big Lou's generous lattes.

Alexander McCall Smith: The revolving door of life
153. Pena25.11.2017 klo 00:45
Ville Virtanen sarjassa Kylmäverisesti sinun:

"Ratkotaanko rikoksia, vai selvitetäänkö ristisanoja?"
154. Ritu11.12.2017 klo 09:53
Tänään 11.12. netin Iltalehdessä juttu koskien Sauli Niinistön alkanutta vaalikampanjaa "Niinistön junamatka halki Suomen....."

"Juna kohden Seinäjokea lähtee lauantaiaamuna kello yhdeksän. Niinistö istuu keskellä junavaunua ja tekee iltapäivälehden ristikkoa."
155. Ritu11.12.2017 klo 10:14
Äsken mainitsemaani vielä vähän lisäystä jutun loppupuolelta

"Tampereelta mukaan junaan noussut Niinistön valitsijayhdistyksen puheenjohtaja, Niinistön ystävä ja kokoomuksen entinen kansanedustaja Heikki A. Ollila istuu Niinistöä vastapäätä. He tekevät aikakauslehden piilosanatehtävää, molemmilla oma lehti sylissään.
- Anna mulle se sana, niin saat multa tämän - sitä et kuitenkaan keksi, Niinistö ehdottaa Ollillalle, joka ei suostu vaihtokauppaan."
156. T.Avis29.12.2017 klo 17:24
Jack stared blankly at his crossword. It was the three hundred and forty-fourth consecutive puzzle he had failed to complete. A new personal best.

Jasper Fforde: The big over easy
157. T.Avis4.1.2018 klo 11:18
He unlocked the door and entered the flat. Irene and the boys were in the kitchen, and so he was alone in the hall. He put down his briefcase. There were no papers in it - just his lunchbox and a copy of The Scotsman with its half-finished crossword. He was particularly proud of solving one of the clues that day, 3 across, which had been A Scotsman followed by another Scotsman - in the Middle East. It had come to him suddenly, from some strange part of the subconcious mind that does crosswords. Arabian. Rab and Ian.

Alexander McCall Smith: A time of love and tartan
158. Eki5.1.2018 klo 09:47
Tv-sarjassa Minkä taakseen jättää mies ratkoi ristikkoa, kun vaimo tuli kotiin. Vihje oli "For the evil that men do". Vaimo sanoi heti: "Doth live on after them, se on kuuluisa anagrammi!"

Ymmärrettävästi käännös ei kauheasti selittänyt, piti kelata takaisin ja kuunnella pariin kertaan naisen puheesta.
159. Eki5.1.2018 klo 09:57
Se oli vielä niin, että se on jatkuva anagrammi. Eli suomennos lie "Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää".
160. T.Avis17.1.2018 klo 13:19
"Naiset ratkovat ikävissään ristisanoja. He raahaasivat tietosanakirjan tänne sairaalan kirjastosta. Tiedätkö mitä on jälkeläishuolto? Minä kirjoitin sen muistiin. [...]"

Rein Saluri: Jälkeläishuolto. Teoksessa: Merentakaisia : uusinta virolaista proosaa, 1984.
161. Jukkis17.1.2018 klo 22:11
Tuli juuri telkkarissa Inside No. 9 -sarjassa reipas annos brittiläistä piilosanakulttuuria.

Areenassa: https://areena.yle.fi/1-4072232
162. Jukkis17.1.2018 klo 22:12
Piti vielä sanomani, että oli suomentajalla aika mahdoton työtehtävä tämä.
163. T.Avis22.1.2018 klo 20:40
Ei suinkaan pöydän alla ole joku piilossa virittämässä johtoja pöydänjalkaan ja lattiaan sitä peittävän linoleumin alta ja maalatun seinän läpi pikkuiseen takahuoneeseen, jonka olemassaolosta - sikäli kuin sitä onkaan - tietävät vain asiaan vihityt. Ehkä takahuoneessa istuu joku ratkaisemassa ristisanaa tai pelaamassa shakkia itseään vastaan, juomassa viinaa tai kaivelemassa nenäänsä, mutta joka silti kuuntelee heitä vierailla ja pelottavilla korvillaan?

Maimu Berg: Pois
164. Eki30.1.2018 klo 12:59
Aamulehti tänään.

Otsikko: "Niinistö ratkoo piilosanoja kilpaa"

Juttu kertoo Pirkko-Liisa Ollilasta.

Puhutaan vuodesta 1987. - Heillä synkkasi heti, kertoo Pirkko-Liisa Ollila ja paljastaa, että Heikki A. Ollila ja Sauli Niinistö ratkovat kilpaa piilosanoja ja soittavat toisilleen, kun saavat tehtävän valmiiksi.

Hänen mukaansa Niinistö rakastaa suomen kieltä. Hän nauttii, kun saa käydä debattia.

- Mieheni ja Niinistö, jos ketkä, rakastavat sanallista sapelinkalistelua.
165. T.Avis31.1.2018 klo 11:01
Hämeen Sanomissa tänään juttu laatija Kimmo Sillankorvasta:
https://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/34 4359-hyva-ristikko-elaa-pitkaan-ja-kiinni-ajassa
166. Tarja1.2.2018 klo 14:34
"Tuliko postin mukana mitään kiireellistä?" hän kysyi asettuessaan istumaan sanomalehden eteen, jonka oli aamulla jättänyt auki ristisanatehtävän kohdalta. (s.102)

Alice ryhdistäytyi, otti esiin sanomalehden ristisanatehtävän, jota oli yrittänyt ratkaista aamiaisesta lähtien, ja seurasi samalla välinpitämättömästi sekuntiviisarin kulkua kohti kahtatoista. (s.443)

Kate Morton: Talo järven rannalla (2017)
167. Tarja16.2.2018 klo 22:11
"Voi naisparkaa. Mutta minä satuin kävelemään hänen kanssaan samaa matkaa aamusella, kun sinä teit ristisanaa. Ja me aloimme rupatella." (Alvirah Willylle s. 76)

" Willy, minä olin kävelykannella iltapäivällä, kun sinä jatkoit ristisanatehtävää." (s. 130)

Mary Higgins Clark: Kuolema loistoristeilijällä (2018)
168. Pena18.2.2018 klo 19:18
Tuomas Holopainen toi hyvin esiin Punaisen Pelikaanin Arto Nybergin ohjelmassa. Löytynee Areenasta.
169. Eki22.2.2018 klo 16:07
IS TV-lehti:

Janne Porkka vertaa Onnenpyörä-ohjelmaa ristikoihin, joita suomalaiset täyttävät erityisen mielellään.
- Suomalaiset rakastavat ratkoa ja tehdä tehtäviä, ja kotisohvilla monia haluaa ratkoa tehtävät ennen kilpailijoita, Janne sanoo.
170. Pena22.2.2018 klo 20:46
Karjalainen 21.2.2018:

"Ratkotko sanaristikoita? - Olet ehkä täyttänyt Tuomas Holopaisen ja Johanna Kurkelan tuotoksia
- - -
Musiikin tekemisen ohella Kurkela ja Holopainen innostuivat tekemään sanaristikoita.
–?Sanaristikkohomma tuli meille molemmille takavasemmalta. Olemme kumpikin koko pienen ikämme ratkoneet sanaristikoita. Jossain vaiheessa meillä iski into tehdä omiakin ristikoita.
Parinkymmenen harjoitelman jälkeen Holopainen ja Kurkela uskaltautuivat lähettämään kokeilumielessä ristikkonsa tunnetuimmalle suomalaiselle sanaristikoiden laatijalle Erkki Vuokilalle kiitoksena tämän mainioista ristikoista.
Vuokilalta tuli pariskunnalle aika pian vastaus kehujen kera. Kiteeläisten ristikko kelpasi ristikkogurulle ihan julkaistavaksi saakka.
–?Siitä lähtien olemme Johannan kanssa olleet vakiotekijöitä Punainen pelikaani -ristikkolehdessä, Holopainen toteaa."
171. Tarja23.2.2018 klo 09:53
" Otsikossa mainittu toinen pettymys oli sielussa säästössä. Se oli sattunut silloin kun Sepon postilaatikkoon oli tullut oikea paketti väärällä nimellä ja oikealla osoitteella. Sepon oli pitänyt punnita tarkkaan, loukkaantuisiko asiasta vai antaisiko asian olla ja nauttisi saamastaan paketista. Mutta miten Seppo olisi voinut nauttia paketista, joka oli tullut eri ihmisen nimellä? Viikkokaudet paketin saapumisen jälkeen Sepon piti pelätä, josko tämä Teppo Kiekkola tuleekin kadulla vastaan ja vaatii omaansa. Tuo henkilö, joka oli samaan aikaan ja samasta liikkeestä tilannut saman kirjan (Suuri Ristikkosanakirja) Sepon osoitteella. Seppo ei ollut riskinottaja. Seppo eli matalalla profiililla seuraavat viikot ja kuihdutti nautintonsa uudesta tietokirjasta. Tällaisesta Sepon pitäisi kirjoittaa yleisönosastolle, omalla nimellä tietenkin. Seppo Seponpoika Timo Miekk´oja."

Anna Rimpelä: Pitkään meni ihan hyvin (2018)
172. Ritu27.2.2018 klo 23:33
Ilta-Sanomien Plus-liite 24.2.2018

Juttu: "Muistihäiriöihin voi vaikuttaa itse"

"Geriatrian professori Miia Kivipelto on maailman johtava muistisairauksien tutkija. Hän vakuuttaa, että muistisairauden riskiä voi alentaa elämäntapavalinnoillaan jopa kolmanneksella.
.......
Pelkkä television tuijottelu ei saa Kivipellolta kannustusta. Muistia voi treenata vaikka ristisanatehtävien avulla, mutta parasta haastetta aivoille on uuden kielen opiskelu."
173. T.Avis28.2.2018 klo 10:31
Kahdeltatoista sunnuntaina 18. joulukuuta hän ei ollut vielä noussut sängystä mutta oli ratkaissut puolet Svenska Dagbladetin perjantain sanaristikosta ja nukahtanut uudestaan kolme kertaa. (s. 34)

Minun ajatuksillani on erilainen rakenne tähän aikaan vuorokaudesta, Karl-Erik Hermansson ajatteli hiukan yllättyneenä, eikä osannut muuta kuin jäädä vuoteenlaidalle istumaan ja katselemaan Örebron linnaa esittävää taulua, jonka hän oli voittanut ristisanakilpailussa 1977. (s. 116)

Håkan Nesser: Sukujuhlat
174. Tarja4.3.2018 klo 12:31
"Muuttomiehet veivät sisäsuuntaan koivupuista sängynpäätyä ja jalkalamppua, jossa oli iso varjostin ja raskas kivijalka. Se taisi olla lukulamppu nojatuolin viereen. Olikohan uusi asuja lukumiehiä tai -naisia? Teki ehkä ristikoita, tai jos opiskelija niin läksyjä."

Anna Rimpelä: Pitkään meni ihan hyvin (2018)
175. T.Avis5.3.2018 klo 09:41
Eivät vartijat menneitä vuosikymmeniä harmittele, sillä vankilassa oli paljon hyvääkin. Hämeenlinnan keskus- ja lääninvankilaa pidettiin hyvänä paikkana, jossa oli järjestys kohdallaan. Ville Myllymäki muistaa hyvin pitkiltä tuntuneet työvuorot, joiden aikana tuli täytetyksi sanaristikko jos toinenkin. Koskaan ei tiennyt mitä seuraavaksi tapahtuu.

Hämeen Sanomat 4.3.2018
176. Eki7.3.2018 klo 07:31
Australialaisen Netflix-sarjan Wanted (Etsintäkuulutettu) ekan kauden neljännen jakson alussa toinen etsintäkuulutetuista naisista alkaa puhua toiselle autossa. En saa millään siitä irti, mikä vihje tuossa on puheena, mutta "käännös" on seuraava.

Ne eivät ole niin vaikeita, kunhan joku näyttää, miten ne tehdään. Pitää tietää temput. Äitini oli ristisanahullu. Teimme piilosanoja yhdessä joka lauantaiaamu. En vieläkään osaa perjantaisia. Ne ovat liki mahdottomia... Tämä ei ole liian vaikea. Vihje on "mikä puu, sumu upposi siihen". Sana on siis upotettu tähän... joskus pitää lukea takaperin. "Puu" on "uup" ja sen perään...

Tästä mennään muihin tilanteisiin ja asia jää ainakin toistaiseksi.
177. Jukkis7.3.2018 klo 09:21
Engl.kielisestä tekstityksestä:

"So the clue is 'Gold king and almost everything of the ear'. So I think it's going to mean 'of the ear', and...".
(Välissä selitys lakkaa kuulumasta, huulitalukutaito olisi tarpeen.)
"...a-u-r, then almost everything should be 'all' as in everything minus the final L...."

Mikähän lienee vastaussana? Kirjainten määrä ei tiedossa. Mutta "aural" tuosta kai tulee. En kyllä keksi, mistä tuo r tulee, sanasta 'king' kai, mutta miksi?
178. ++juh7.3.2018 klo 13:12
R = Rex
179. Eki7.3.2018 klo 13:15
Just samaa tuossa tutkin. Sillä se tulee.
180. Jukkis7.3.2018 klo 13:27
Juu, tietysti. Mutta onkohan tuossa suomennoksessa ihan oikea piilosanavihje ajatuksena?
181. Eki7.3.2018 klo 13:44
Hyvä yritys siinä on, mutta ei se vihjeeksi tuollaisenaan kelpaisi.
182. PS15.3.2018 klo 17:25
"Lääkäri hieroi leukaansa, kuin ristisanatehtävien harrastaja, joka koettaa keksiä sokeritautiin kuolleen Ranskan kuningattaren nimeä,..." (s. 118)

Yves Beauchemin: Katti (1985)
183. Antti Skyttä21.3.2018 klo 13:15
Paul-Erik Haataja on kirjoittanut 12 mainiota dekkaria/poliisiromaania. Useimmissa on päähenkilönä komisario Armas Tammelin poliisitiiminsä kanssa. Kirjat tapahtuvat Helsingissä.

Seuraava otos löytyy Haatajan neljännestä kirjasta (Olle ja Pitkävuoma ovat mainitun poliisitiimin jäseniä):

"Olle palasi ulos, ylitti kadun ja kiipesi kalliolle koirapuiston viereen. Hän etsi suojaisan kolon, riisui takkinsa, otti taskusta nuhjuisen ristikkolehden ja alkoi täyttää sitä.
Pitkävuoman tullessa puoli yhdeksältä vuoroonsa oli Olle jo ratkaissut kaksi aukeaman kokoista, keskivaikeaa ristisanatehtävää.
Se olikin postauksesta toistaiseksi ainoa tulos."

Paul-Erik Haataja: Häkkilinnut, Tammi 1988, s. 170
184. Maikki22.3.2018 klo 15:37
... Istukaa siihen ruokapöydän ääreen, täällä keittiössä on kotoisampaa. Istun olohuoneessa vain silloin kun katson telkkaria. Muutoin istun enimmäkseen tuossa.
Hän osoitti kulunutta puista ruokapöytää, jolla lojui kasoittain ristisanalehtiä. Hän keräsi ne nopeasti pinoon ja siirsi ikkunalaudalle.
Pientä aivojumppaa. Täytän syyskuussa yhdeksänkymmentäkaksi, joten aivoja pitää haastaa, muuten dementoituu ennen kuin ehtii sanoa... äh, en muista.

Camilla Läckberg: Noita
185. amia25.3.2018 klo 16:16
John le Carrén romaanissa Peilisota yksi henkilöistä on vakoiluorganisaation pikkupomo Haldane, joka ratkoo alinomaa ristisanatehtäviä. Pari kollegaa ihmettelee hänen puuhiaan näin:

Samassa hänen huomionsa kiinnittyi lehteen. Se oli avaamaton. Ainoastaan ristisanatehtävä oli ratkaistu ja marginaaliin sen viereen merkitty muutamia yhdeksänkirjaimisen sanan vaihtoehtoja. Hän näytti sitä hämmästyneenä Averylle.
"Kapteeni ei lue sitä ollenkaan", hän sanoi. "Hän on ainoastaan ratkaissut tehtävän."

John le Carré: Peilisota (The Looking-Glass War), suom. Antti Salomaa, Weilin+Göös 1965, s. 189
186. Tarja31.3.2021 klo 13:50
Otin taannoin tavoitteekseni lukea Pirkko Arhippan koko dekkarituotannon. Kirjastosta löytyi 38 kirjaa, osa jo varastoon vietyinä. Nyt tuo mieluisa urakka on ohi ja poimin pari ristikkomainintaa kirjoista talteen.

Riikka oli keskeyttänyt ja katsonut Tiia anteeksipyytävästi.
- Minä taas unohdin... Te olette niin nuori, että ette varmaankaan ole edes kuullut Alva Myrdalista.
Tiia oli myöntänyt, että näin oli. Ainoa Alva, jonka hän tiesi, oli Thomas Alva Edison, ja senkin hän oli oppinut sanaristikoita täytellessään.

- Pirkko Arhippa: Kipunuora (2010)

Varpulla [lomalla Las Palmasissa] ei ollut mitään sitä vastaan, että aamiaiselle mentäisiin hiukan myöhemmin. Jos uni ei hänelle maittaisi yhtä pitkään, hän voisi silti loikoilla sängyssä, lukea kioskilta edellisenä päivänä ostetut lehdet sekä täytellä sudokut ja ristikot.
Näin hän oli kaavaillut. Toden tullen häntä ei huvittanut. Sekä maailman meno että Suomen asiat olivat lakanneet kiinnostamasta. Otsikoiden silmäily riitti, sudokuista helpoinkin jäi puolitiehen, ja ristikoiden ratkonta ei innostanut senkään vertaa.

- Pirkko Arhippa: Kulki kuolema puistotietä (2015)
187. Jukkis31.3.2021 klo 14:00
"I get obsessed with crossword puzzles and sometimes do five to 10 a day. On tour it can be up to 50 a day. I am a nerd."

Fleet Foxes:n Robin Pecknold Mojo-lehdessä n:o 325.
188. Tarja3.4.2021 klo 12:50
Jorma oli selvästi innostunut. Käsillä tekeminen oli hänelle rentouttavaa puuhastelua. Niin kuin jollekin ristisanatehtävän tekeminen tai sukan kutominen.

- Heleena Lönnroth: Talo pellon laidalla (2021)
189. Tarja5.4.2021 klo 13:40
Kirjoituskilpailun voittaja Elina Kettusen (67 v.) haastattelu:
"Kettunen lähetti runonsa paperilla käsin kirjoitettuna. Älylaitteita hän ei elämäänsä kaipaa, vaikka miehellä onkin älypuhelin.
- Ei siis minkäänlaista kiinnostusta. Ne jumii aina.
Valtaosa laskuista menee tililtä suoraveloituksella, ja pankista on maksukuoria. Sivistyssanakirja auttaa, jos ristikko käy hankalaksi."

IS 3.4.2021
190. Ritu13.4.2021 klo 09:03
Aamulehti 30.3.2021

Lehdessä aukeaman haastattelu kirjailija, käsikirjoittaja, radiojuontaja ja televisioesiintyjä Paula Norosesta.


Tärkeintä palautetta hänelle ovat lapsilta ja heidän vanhemmiltaan tulleet viestit. Viime aikoina kirjailijaa on hymyilyttänyt myös se, miten Helsingin Sanomissa ilmestyneeseen arvioon liittyvä oikaisu alkoi elää omaa elämäänsä sosiaalisessa mediassa ja poimittiin myös Suomen Kuvalehden Jyvät ja akanat - palstalle.

------------------------

Lisäksi kirjailija teoksineen on päässyt ainakin kerran mukaan ristikkoon ja Trivial Pursuit - pelikorttiin.
"Se oli kyllä kova juttu. Kaikki on nyt saavutettu."
191. Pike13.4.2021 klo 10:41
Ai, Tarja lukee dekkareita. Senhän nyt melkein arvasikin.
192. Jukkis19.4.2021 klo 09:59
Pilakuva The New Yorker -lehdessä 15.3.2021:
https://aijaa.com/pWjQd7
193. Pike-emulaattori19.4.2021 klo 10:00
"Ai, Jukkis lukee The New Yorker -lehteä. Senhän nyt melkein arvasikin."
194. Pikee-mulaattori19.4.2021 klo 10:23
Ei siinä ole mitään lukemista. Liian helppoa kieltä.
195. Tarja24.4.2021 klo 18:15
"Kätilö rypisteli otsaansa olohuoneessa sanaristikon ääressä eikä kiinnittänyt minuun mitään huomiota kiiruhtaessani hänen ohitseen etuovelle."

- Emma Rous: Au pair (2019)
196. Macke6.5.2021 klo 16:28
Kyllä ne tandemilla ajavatkin kaipaa elämäänsä rentouttavaa puuhaa:

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/harras-hetki-san aristikko-vie-freemanin-ajatukset-pois-arkimurheis ta
197. lukutoukka20.5.2021 klo 20:27
Lucinda Rileyn kirja kertoo huippumalli Electrasta.

Tarkastelin yhtä seinää reunustavia kirjahyllyjä, nousin ja otin esiin isokokoisen Oxford English Dictionaryn, jota olin usein käyttänyt sanakirjana nuoruudessani. Kerran olin tavannut isän istumasta tuolissaan ratkomassa sanomalehden sanaristikkoa.
"Hei, Electra", isä oli sanonut hymyillen kohottaessaan katseensa minuun. "Tämä on aika vaikea."
Luin vihjeen: Painuvat alas unessa (11) ja mietin.
"Ehkä silmäluomet?"
"Tietysti! Olet ihan oikeassa! Nokkela tyttö."
Siitä lähtien isä kutsui minut aina kotona ollessaan koulun lomilla työhuoneeseensa tekemään yhdessä sanaristikoita. Minusta se oli rauhoittavaa ajankulua - ostin vieläkin toisinaan lentokentän lähtöaulasta sanomalehden odotellessani koneen lähtöä. Sanaristikoista olin myös saanut laajan englanninkielisen sanavaraston, mikä usein yllätti minua haastattelevat toimittajat, jotka olettivat kalloni yhtä paksuksi kuin iholle säännöllisesti levitetty meikkikerros.
- - -
Yritin myös rajoittaa alkoholin käyttöä, enkä enää tuntenut tarvetta käyttää niin paljon kokaiinia, ehkä siksi, että juoksemisesta sai luonnollisen hyvänolontunteen. Jos pakokauhu yllätti, avasin ristisanakirjan, jonka olin pyytänyt toimittamaan minulle, ja ratkaisin rauhoittuakseni ristisanatehtäviä.
- - -
"Oikeastaan", Cecily sanoi naputtaen kirjekuorta kämmeneensä, "olen päättänyt jäädä New Yorkiin vähän pitemmäksi aikaa. Tietenkin vain, jos sinulle ja äidille sopii."
"Ei sinun sitä tarvitse edes kysyä", Walter sanoi säteillen. "Sehän on loistava uutinen. Tule nyt aamiaiselle kanssani, niin voimme tehdä New York Timesin ristisanatehtävän yhdessä."

Lucinda Riley: Auringon sisar (alkuteos The Sun Sister), suomentanut Hilkka Pekkanen, 2020
198. Ylläpito21.5.2021 klo 07:15
Heti alussa Tuomas Holopaiselta kysytään ristikoista.

https://areena.yle.fi/1-50688780
199. Jukkis13.6.2021 klo 10:47
"45-vuotiaana olen vihdoin löytänyt ristisanatehtävät. Jalmarin helpot plusristikot toimii parhaiten. Kun tulee päiviä jolloin tuntuu, että mikään ei toimi ja koko ihmisrotu on mätä, niin paradoksaalisesti ristikot ja kirjallisuus auttavat minua nollaamaan itseni."

Pekka "Faarao" Pirttikangas Soundissa 5/2021.
200. Ritu28.6.2021 klo 07:04
Seiskassa Eki itse niin videolla kuin jutussakin.
Saapas nähdä onnistuuko tuo minun linkitys sinne.

https://www.seiska.fi/kotimaa/himoitsevatko-julkki kset-nakyvyytta-sanaristikkojen-tekija-erkki-vuoki la-olen-kylla-kuullut
201. Ylläpito4.7.2021 klo 22:48
Tuomas Holopainen tänään Radio Suomen Sunnuntaivieraassa.

https://yle.fi/uutiset/3-12002828
202. ++juh15.7.2021 klo 17:31
Oletko sinäkin sanaristikoiden ystävä?
3 hyvää syytä, miksi niiden tekeminen kannattaa!

https://anna.fi/sanaristikot
203. ++juh16.7.2021 klo 22:11
'I've outlasted them all': the spectacular life of the world's most powerful crossword editor

The New York Times' Will Shortz has appeared on The Simpsons, written riddles for a Batman villain and sold over 1m copies of a sudoku book. He talks hate mail, controversial clues and why puzzles are like drugs

by J Oliver Conroy

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2021/jul/ 15/will-shortz-new-york-times-crossword-editor-int erview
204. si-tee-raaja30.7.2021 klo 00:26
Kouvolan Sanomat.

Mainos | Sanaristikoiden ratkojilla on muita nuoremmat aivot, ja sanailu näkyy huomio- ja päättelykyvyssä sekä lyhytkestoisessa muistissa, kertoo Exeterin yliopiston ja Lontoon Kings Collegen tutkimus. Sanaristikoiden ratkomisesta on siis selvää etua muistisairauksien estämisessä. Mitä säännöllisemmin 50–96-vuotiaat tutkimushenkilöt käyttivät aikaansa ristikoiden ja sanapelien parissa, sitä parempia heidän huomio- ja päättelykykynsä ja muistinsa olivat. Heidän aivotoimintansa oli samalla tasolla kuin kymmenen vuotta nuoremmilla henkilöillä. Tutkimukseen osallistui yli 17 000 tervettä yli 50-vuotiasta ja kokeissa testattiin kielellisen päättelykyvyn nopeutta sekä lyhytmuistin tarkkuutta.

Huomio- ja päättelykyvyn sekä lyhytkestoisen muistin parantamisen lisäksi ristikoiden ratkominen kehittää sanantajua eli sanojen hahmottamista. Monille tärkein ja helpoiten huomattavissa oleva hyöty on kuitenkin ajanviete. Ristikoiden parissa pääsee rentoutumaan ja suomalaiset ovatkin innokkaita ristikoiden ja muiden pulmatehtävien ratkaisijoita. Tämä näkyi viime vuonna esimerkiksi ristikkolehtien myynnissä ja vuoden 2020 tammi-elokuussa niitä myytii Lehtipisteen mukaan liki 2,5 miljoonaa eli yli seitsemän prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna samaan aikaan.

Vinkkejä ristikoiden täyttöön

Ristikoiden ratkaisemista voi harjoitella ja treenata. Helpot ristikot tunnistaa aintes-kirjainyhdistelmästä eli siitä, että kirjaimet A, I, N, T, E ja S esiintyvät monissa sanoissa. Sen sijaan hankalammat G ja F, usein jopa Ä ja Ö loistavat poissaolollaan. Helpoissa ristikoissa sanojen keskipituus on varsin lyhyt, 4–5 kirjainta, kun vaikeissa ristikoissa sanat voi venyä jopa 8–11 kirjaimen pituisiksi.

Apua ristikoiden täyttämiseen saa esimerkiksi Ratkojat.fi-sivustolta, jossa vihjeen voi syöttää sanakirjaan. Myös Googlen avulla voi etsiä ratkaisuja vihjeisiin. Moni ristikoiden laatija keksii ristikon oikean alakulman sanat viimeisenä ja ne ovat siksi usein helpoimpia. Kannattaa tutustua myös yleisimpiin fakkisanoihin. Fakkisanoiksi sanotaan sellaisia sanoja, joita käytetään ristikoissa mutta ei juurikaan yleiskielessä. Niitä ovat esimerkiksi atta, anas, atiu ja tata. Jos jäät tehtävän ratkaisussa jumiin, jätä tehtävä hetkeksi rauhaan ja palaa sen pariin myöhemmin.

Täytä ristikot ja sudokut näköislehdessä missä ja milloin vain

Tiesitkö, että ristikot ja sudokut voit ratkoa myös näköislehdessämme ja päivän lehti -sovelluksella, jolloin ne ovat aina mukanasi. Klikkaa ruutujen kohdalle ja syötä ratkaisusi suoraan ruudukkoon. Jos olet jumissa, jätä ristikko tai sudoku hetkeksi. Voit jatkaa siitä mihin jäit, sovellus ja selain muistavat jo täytetyt sanat.
205. PS2.8.2021 klo 10:49
Kuvateksti Keski-Uusimaa lehdessä tänään: "Ritva Paju ehti täytellä sanaristikkotehtäviäkin, kun Pajun puutarha oli sulkemassa oviaan tältä kesältä".
206. Sepeteus2.8.2021 klo 17:31
Kotona hän riisui kenkänsä ja takkinsa tuulikaapissa. Terhi täytti sanaristikkoa ja tytöt leikkivät yöpuvuissaan eteisessä Barbeilla.

Arttu Tuominen: Vaiettu (2021)
207. Eki8.8.2021 klo 14:48
- Joka uuden vuoden päivä me teemme sellaisen aarrekartan, joka sisältää saavutettavia unelmia. On hirveän kiehtovaa katsoa esimerkiksi niitä vanhoja karttoja, sillä siellä on paljon sellaisia, jotka eivät edes ole enää unelmia. Tietenkin on myös niitä, jotka ovat toteutuneet, kuten Roope Ankka -levy ja oman ristikon laatiminen, Tuomas Holopainen kertoo ja jatkaa:

- Suurin saari paperin yläreunassa on aina mielen tasapaino ja harmonia, ja katsotaan miten monta vuotta tuo kyseinen saari tulee siellä vielä olemaan. On tässä menty parempaan päin, mutta sopiva zen-tila on todella vaikea löytää.

Holopainen haluaisi julkaista tulevaisuudessa myös novellikokoelman.

Muutama vuosi sitten aloin tekemään novellikokoelmaa, mutta jostain syystä se projekti sitten jäi. Innostuin aika kovasti ristikoista ja niiden laatimisesta, mikä on vienyt kirjoitusaikaa. Toivotaan kuitenkin, että ne novellit saisi seuraavien vuosien aikana julki.

(voice.fi)
208. Sepeteus9.8.2021 klo 13:12
Kuhala valmisti yksinkertaisia aterioita, nappasi lääkkeensä ja kumosi viskihuikkia, jollei sitten ratkonut ristikoita, lenkittänyt Hippua tai yrittänyt kahlata paksua ja painavaa kirjaa Arnheimin sillan taistelusta toisen maailmansodan loppuvaiheessa.

Markku Ropponen: Kuhala ja kuuma kultahippu (2021)
209. Ritu18.8.2021 klo 18:03
Eilisessä Aamulehdessä 17.8. oli kokonainen aukeaman juttu otsikolla "Sanataituri paljastaa ristikon laatimisen salat"
Siinä toimittaja Ilari Leppäniemi on haastatellut tamperelaista Heikki Partalaa (s. 1937), joka on elämänsä aikana laatinut yli tuhat ristikkoa. Partalan miniristikko on edelleen viikoittain Aamulehden kaupunkilehti Morossa.
Jutussa mainitaan myös: "Kokenut ristikoiden tekijä on tietenkin myös taitava ratkoja, vaikka "ikä alkaa jo vaikuttaa". Ristikkoseura Sanaseppojen järjestämissä SM-kisoissa Partala on ollut parhaimmillaan sijalla 66."
Ja mikä mielenkiintoista, niin siinä jutun tehnyt toimittaja kertoo omasta yrityksestään laatia pieni ristikko, jota Partala sitten arvioi. Tuo ristikko oli julkaistu jutun yhteydessä.
Tässä ihan pieni pätkä tuosta toimittajan laadinnasta: "Käyn toimeen perjantai-iltapäivänä, ajatuksena saada työviikolle keveä lopetus. Mitä vielä. Ristikon teko osoittautuu yhdeksi isoksi työmaaksi. Kokeilkaapa itse.
Aina kun palaset ovat loksahtamassa kohdilleen, löytyy jostakin se viimeinen nurkka, jonne on muodostunut jokin hirvittävä, pelastuskelvoton kolmen konsonantin ketju. Ja kaikki menee uusiksi. "
210. Pena19.8.2021 klo 18:17
Tokion olympialaisissa Suomen ennätyksiä juossut Sara Kuivisto sanomalehti Uusimaassa tänään:

"Luin vapaalla Aku Ankkoja ja ratkoin ristisanoja."
211. peter20.8.2021 klo 08:53
Ei varmaan ratkonut Ekin ristikoita. -Niistä ei saa kuin päänsäryn.
212. Eki20.8.2021 klo 10:25
Sinusta on kollega tullut tosi ynseä. Olisihan se aika hurjaa, jos Hesarin, Iltiksen, Seuran, Avun, Seiskan, Suomen Kuvalehden ja Kotilieden - vain muutamia mainitakseni - ratkojat saisivat kaikki päänsäryt. Särkylääkkeet loppuisivat apteekeista.
213. Jiikoo20.8.2021 klo 10:40
Olen ratkonut kuluvalla viikolla kymmenkunta Ekin laatimaa ristikkoa ilman että minun olisi tarvinnut turvautua mihinkään asetosalisyylihappo-, ibuprofeeni-, parasetamoli- tms. valmisteisiin. En tiedä, pitääkö minun ihmetellä laatimusten tason korkeutta, tuotannon volyymiä vai molempia.
214. Pekkatyttö20.8.2021 klo 10:54
Meitä on monenlaisia yliherkkyyksillä varustettuja
Minä saan ihottumaa ja oksennustaudin lehdon laadinnoista
215. Jukkis20.8.2021 klo 11:23
Mainio tapaus, "peter". Yli 16 vuotta tänne kirjoitellut ehkä n. kymmenellä eri nimimerkillä. Arvioisin että noin 90-prosenttisesti kirjoittelun suurin motivaatio on ollut kauna Erkki Vuokilaa ja Sanaris Oy:tä kohtaan. Asiasisältö, sikäli kun sellaista on ollut, noissa n. 90 %:ssa on ollut pääasiassa myötähäpeää aiheuttavaa silkkoa.

Hupaisaa oli se, kun taannoin (HS 3174) kirjoitti Aulis Lehtoa kehuvien kommenttien jatkoksi oman ylistyksensä, jossa tietysti pääsisältönä oli Sanarisin mollaus. (Ylläpito näköjään on poistanut tuon kommentin.) Kuluneen 16 vuoden aikana pääasiallinen Sanarisiin kohdistunut mollausperuste on ollut yhdyssanat, joita "ei löydy kovista kansista". Heh, Vuokila ja Sanarisin laatijat ovat Lehdon rinnalla ihan amatöörejä omien yhdyssanojen keksimisessä. Joten luultavasti "peter" ei ole Lehdon ristikoita edes ratkonut, kunhan nyt sai taas hyvän tekosyyn mollata.
216. peter20.8.2021 klo 11:43
212. EkiLainaa20.8.2021 klo 10:25
Sinusta on kollega tullut tosi ynseä.

Kummasta on tullut ynseä. Eikä mollaamisesta ole kyse.
Tosiasia on, ettei päänsäryssä tee (urheilijakaan) jyviä tuloksia.
-Ja Jukkiskin avaa aina suuren suunsa, vaikkei ole mitään sanottavaa.
217. Eki20.8.2021 klo 11:50
Tuo kommenttisi ei ollut mollausta? Missä minä olen ollut ynseä? Nyt menee ihan mahdottomaksi.
218. peter20.8.2021 klo 11:53
Kaikkien laatijoiden ristikoiden ratkomisesta tulee varmaan päänsärky.
-Miksi siis "suutut" tai luulet, että on piikittelyä?
Mieti sitä. Kumpi on ynseä?
219. Eki20.8.2021 klo 11:58
Tällä kertaa ei selityksesi tehoa. Tämä tästä.
220. peter20.8.2021 klo 12:00
Mikä selitys? En minä sulle mitään selittäny!!!!!
Tämä tästä... osoittaa kaikille kumpi on ynseä.
221. peter20.8.2021 klo 12:06
Sinusta on kollega tullut tosi ynseä.
Eki jos tuo ei ole mollaamista, niin ei mikään.
222. Tarja26.8.2021 klo 20:42
Kodin Kuvalehti 17 / 26.8.2021. Tuomas Holopainen suosittelee:
1. Kirja...
2. Metsä ja sienet...
3. Sanaristikot. Täytän mielelläni ristikoita ja laadin niitä itsekin. Minun on usein vaikea saada mieli nollattua, mutta ristikoihin on pakko keskittyä niin, ettei mitään muuta mahdu päähän. Aloitan aamuni aina kahvilla ja ristikolla.
223. iso S27.8.2021 klo 12:16
Foylen sota
Jakso 9: Paha pudotus
https://areena.yle.fi/1-1457106
Suunnilleen kohdassa 01:23:20

Pystyisittekö paljastamaan vakoojan henkilöllisyyden?

Se ei kuulu tehtävääni ja koska olette tuhlannut aikaani, voitte nyt tuhlata omaanne. Mutta kun kerran pyydätte, niin teinä etsisin ranskalaiseksi tekeytyvää henkilöä, joka mainiosti ratkaisee Timesin ristikoita ja silti väittää ettei ymmärrä englannin perussanontoja. Ja joka luulee, että Paris Montparnasse on jalkapallojoukkue eikä rautatieasema.
224. Jukkis6.9.2021 klo 11:39
Aurin toinen levy ilmestyi perjantaina. Hyvältä kuulostaa.
225. Eki10.9.2021 klo 10:53
Viikkoa myöhemmin Haloo Helsingin levy, laulavat: Pelikaani ei pelkää...
226. iso S11.9.2021 klo 10:31
Muutaman päivän miettimisen jälkeenkin Jukkiksen viesti 6.9.2021 klo 11:39 kuulostaa kuuluvan säikeeseen "Ei selviä lukemalla". Mitä sanaristikoista sanottua siihen on kätketty?
227. Ylläpito11.9.2021 klo 10:40
Ainakin Aurin haastatteluissa lähes poikkeuksetta mainitaan Tuomaksen ja Johannan toteutunut ristikonlaadintahaave.
228. Jukkis11.9.2021 klo 14:01
Jos iso S olisi äkännyt käyttää KVG-menetelmää, ei olisi tarvinnut miettiä muutamaa päivää.
229. Tarja11.9.2021 klo 14:02
Aku Ankassa n:o 36 (8.9.2021) Aku ratkoo ristikkoa. Muutama poiminta kuvaruuduista:
Aku herää aamulla ja sanoo: "Ensi töikseni nappaan sanomalehden ja herättelen hoksottimeni ristikon avulla."
Tässä kohtaa Aku löytää pöllön häkissä oveltaan ja tuo sen olohuoneeseen ja jatkaa ristikkoa miettien: "Paras siis vain asettua mukavasti ristikon pariin. Katsotaanpa...vaakaan...viisi kirjainta...Yölintu? Ensimmäinen kirjain on p. Onpa vaikea! Voisiko se olla peippo? Pyy? Punakuiri? Pikkulepinkäinen? --- Tykkää pyöriä mudassa ja röhkii. Millaisille älyköille ristikot nykyään on suunnattu? --- Pystysuoraan tulee Lehti, jota luet. Hah! Se ainakin on taatusti kompakysymys."
Tarinan jatkon voi lukea Aku Ankasta.
230. iso S11.9.2021 klo 15:21
Minähän käytin KVG-menetelmää, mutta en silti ymmärrä mikä tuossa viestissä on sanaristikoista sanottua.

Googlaamalla pääsin sen verran hajulle että löysin selityksen sille mkä tai kuka on Auri. Wikipedian mukaan "Auri on suomalainen yhtye, jonka muodostavat Johanna Kurkela sekä Nightwishissä soittavat Tuomas Holopainen ja Troy Donockley. "

Eihän tuossakaan suoraan sanota mitään sanaristikoista, mutta satun tietämään että Holopainen laatii ja Kurkela kuvittaa. Mahdollisesti Donocley ratkoo jos huvittaa. Auri oli minulle tuntematon, käryhmääni parhaiten palvelevan radio Nostalgian en muista yhtyeen tuotanto soittaneen.

Sen tiesin ennestään että nimi Auri liittyy ristikoihin. Pelkällä nimellä saa kelata kaikki Googlen löytämät linkit, 19 sivua, eikä yhdenkään otteessa mainita ristikoita. Jos älyää googlata laatijan Auri Saari nimellä, saa tietää että Auri Saari on laatija. Sellainen haku ei kuulosta mielekkäältä jos haluaa tietää onko laatija laatija. Haulla Auri ristikot törmää kyseiseen laatijaan toisella sivulla:"Tunnelmallinen ristikko Auri Saarelta, joka on edelleen mukana Pelikaani-laatijatiimissä." Tämä lisää tietämystä, jos sitä ei ennestään ole.

Minun mielestäni säikeen otsikko ja aloitus edellyttävät, että viestissä kerrotaan jotakin ristikoista sanottua eikä tyydytä johonkin sisäpiirivihjailuun tai googlailutarpeeseen. Jos kelaan muutaman viestin ylöspäin (26.8.2021 klo 20:42), niin Tarja olisi voinut tyytyä mainitsemaan "Kodin Kuvalehti 17 / 26.8.2021." Sieltähän sen olisi voinut kukin itse etsiä. Tarja ei onneksi ole noin vähään tyytyväinen, mikä hänelle kunniaksi mainittakoon.

Jotta tähän tulisi jotain aiheeseen liittyvää, niin siteeraan pari päivää sitten kaupan lehtihyllyllä näkemääni mummelia. Hyllyssä oli toinen toistaan suuri määrä erilaisia "Helpot"-ristikoita, mutta hän sanoi haluavansa "sellaisen jossa olisi vähän aivoille työtä". Erityisesti hän kaipasi jotain sellaista jonka kannessa on teksti Sanomat, enempää hän ei lehden nimestä muistanut, mutta yhtään sellaista ei laajassa valikoimassa löytynyt. Ei ollut parvessa Pelikaaniakaan ja Iisakki oli ilmeisesti kahvitauolla, joten en voinut niitäkään suositella. Vaisto neuvoi koukkaamaan läheisen kassan kautta ja siellä todella oli yhdenlainen "Sanomat", jonka vein mummolle. Oli mummolle ennestään tuttu ja kelpasi, vaikka mielestäni se ei pääosin ole niin kauhean haastava.
231. Ylläpito14.9.2021 klo 20:39
Big Brotherissa ratkottiin viime yönä ristikkoa.

https://sanaristikot.net/sekal/bbris-fb.jpg
232. Ylläpito15.9.2021 klo 13:17
Nyt löytyy Tuomas Aristoteleen kantapäässä!

https://areena.yle.fi/audio/1-50897446
233. iso S27.9.2021 klo 18:03
Prisma: Matka geenien maailmaan, osa yksi havainnollisti miten DNA-nobelistien Watson ja Cricks luonteet erosivat toisistaan. Watson eli intuition varassa ja oikoi mutkat suoraksi. Criks seurasi perässä, täytti aukkoja ja korjasi virheitä.

"Cricks hallitsi fysiikan ja kemian. Hän oli vieruskaveri, joka puuttui kanssamatkustajan sanaristikoihin. Hän oli ärsyttävä, mutta usein oikeassa."
234. Cricks27.9.2021 klo 18:13
Siis nimi Francis Crick.
235. iso S28.9.2021 klo 15:00
Riks, raks ja jees poks, todellakaan pikkuveljeni s ei kuulu pikkutarkan nobelistin sukunimen loppuun. Lupaan että jonakin päivänä (tai yönä) lopetan töppäilemisen. Suremaan jää kaunis vaimo ja joukko tekemättä jääneitä lapsia...
236. Eki28.9.2021 klo 21:00
"Kun on alkuun päästy niin antaa mennä vaan!"

Petteri Orpo siteerasi tämän päivän Hesarin miniristikon johdantoa tänään eduskunnassa.
237. Jukkis5.10.2021 klo 16:06
Vaimo ristikoita vieressä täyttää
Yritän opetella kytkintä käyttää
Lapset arvuuttelee mihinkä me mennään
Rankkasateessa eteeni mä en nää mitään

Arttu Wiskari: Tässäkö tää oli, san. Mika Haapasalo
238. Ritu9.10.2021 klo 18:08
Vain eämää -ohjelmassa oli Anna Abreun päivä. Suvi Teräsniska kertoi ennen omaa esiintymisvuoroaan, että häntä ja Annaa yhdistää ristisanatehtävät ja että molemmat ratkovat ristikoita.
239. iso S12.10.2021 klo 19:42
IS: Jos valvot yöllä, kokeile näitä 7:ää asiaa

6. Lue tai tee jotain, mikä vie ajatuksesi muualle, esimerkiksi täytä ristikkoa tai sudokua.

Lähde: Sydänliitto
240. Funny12.10.2021 klo 22:21
Onpa hassu neuvo, sopisi yhtä hyvin huba-osastolle. Siis minne muualle ajatukset viedään ristikkoa tai sudokua täyttäessä? Ainakin minua valvottaa keskeneräinen ristikko, ja vaikeita sudokuja en edes yritä ratkoa nukkumaan mennessä. Mutta tuossa puhutaankin täyttämisestä eikä ratkomisesta, huomasin juuri!
241. Ritu13.10.2021 klo 09:14
Uskoakseni monilla on elämässä keskeneräisiä ristikoitakin suurempia murheita. On surua, taloushuolia, työstressiä, sairautta ja ties mitä, mikä valvotuttaa. Ristikoilla ajatukset voi saada hetkeksi pois mieltä askarruttavasta asioista.
242. Funny13.10.2021 klo 17:08
Silloin ei helposti nuku, jos aivotoiminta on vilkasta. Kuten jo hoksasin edellä, uniristikoitten pitäisi olla "täytettäviä" eli eivät aiheuta suurempaa miettimistä.
243. Ylläpito14.10.2021 klo 14:18
Kun Nightwish somessa mainosti Tuomaksen mukanaoloa Aristoteleen kantapäässä, niin johan mm. Inferno kirjoitti Tuomaksen ja Johannan ristikkoharrastuksesta. Hieno homma!
244. Tarja17.11.2021 klo 14:46
Näyttelijä Pirjo Lonka Apu-lehden n:o 48 (18.11.2021) haastattelussa:
Kerro jokin salaisuutesi.
Rakastan sanaristikoiden täyttämistä ja kuulun ristikkoseuraan. Ratkomme täällä lomallakin ristikoita mieheni kanssa, tuskin teemme eläkkeellä muuta kuin täyttelemme niitä.
Se on yhteinen harrastuksemme. Pitää olla hyvät kumit ja kynät. Riitaa meillä ei tule, mutta usein meillä on samat ristikot ja silloin alkaa leikkimielinen kilpailu, kumpi saa ne täyteen nopeammin. Armoa ei anneta eikä vihjeitä saa.
Tämä ei ole mitään mummojen hommaa! Nyt pitäisi saada nuoret innostumaan ristikoiden saloista.
245. Jukkis14.12.2021 klo 10:38
Äidin lastenkirjoissa, joita hän oli julkaissut nyt yhteensä 14, seikkaili aina Johnny Mitten -niminen mies, eräänlainen köyhän miehen Sherlock Holmes, jota välillä kuvailtiin näppärä-älyiseksi etsiväksi, ristisanoja rakastavaksi nuohoojaksi ja toisinaan vain "eteväksi kaveriksi".

- Miki Liukkonen, Elämä: Esipuhe.
246. Pike16.12.2021 klo 11:53
Metsänhoitaja E.Vuokila (64 v) avaa sanaisen arkkunsa laveasanaisesti ristikoista Kotiliedessä nro 26 s. 50-54. Sinänsä juttu ei sisällä mitään uutta asiaa.
247. Ylläpito25.12.2021 klo 00:06
is.fi Janne Porkasta: "Korona oli monien muiden esiintyjien tapaan Porkalle isku palleaan. Hän on kuluttanut aikaa lukemalla 'järkyttäviä määriä', tekemällä ristikoita, liikkumalla ja mökkeilemällä. Porkka uskoo, että parempia aikoja on luvassa.
248. Tarja25.12.2021 klo 00:53
Iltalehdessä (23.-26.12.2021) on haastateltu 103-vuotiasta Anja Relanderia. Kuvateksti kertoo: "Kryptojen ratkaiseminen on Anjalle lähes päivittäistä aivojumppaa."
249. Ylläpito26.12.2021 klo 13:34
Kotilieden juttu Vuokilasta nyt nettisivuillaan.
250. Jukkis3.1.2022 klo 18:00
Lehtipino hänen edessään koostuu niin uusista kuin vanhoistakin lehdistä. Joukossa on muutama sanomalehti, mutta myös jokunen lipeväsivuinen ja helvetinpunainen juorulehti sekä ristikkolehti, vaikkei hän ristikoista välittänytkään, ja hän ihmettelee, kuka noita lehtiä hänen pöydälleen oikein raahasi.

- Miki Liukkonen, Elämä: Esipuhe.
251. Jiikoo10.1.2022 klo 19:08
Tänään 10.1. hetki sitten nähdyssä TV1:n Puoli seitsemän -sarjassa haastateltu näyttelijä Pirjo Lonka paljastui miehensä Jani Volasen kanssa varsin aktiiviseksi sanaristikoiden ratkojaksi. Tästä keskusteltiin hyvä tovi. Hiukan häiritsi, kun sekä haastattelijapari Mikko Kekäläinen / Ella Kanninen että haastateltava puhuivat ”ristikoiden tekemisestä”, kun kyseessä oli niiden ratkonta. Eiköhän laatija tai laatijan ja ilmiasun toteuttajan muodostama työpari ole se, joka ristikon ”tekee”; meille toistaitoisille jää ainoastaan sen ratkomisen ilo!
252. Jiikoo10.1.2022 klo 19:11
Hupsista, samaa asiaa (251.) useamman kirjoittajan voimin toiseen säikeeseen...
253. Jukkis11.1.2022 klo 19:09
Niin: olen poikennut totuudesta jotta kuulijoilla olisi hauskempaa. Joskus olen ollut niin varma itsestäni että olen täyttänyt sanaristikkoa mustekynällä.

Tommi Liimatta: Hautajaiskengät
254. Eki12.1.2022 klo 00:42
Hauska kohtaus ranskalaisesta elokuvasta Kuka?

https://sanaristikot.net/sekal/ubangi.jpg
255. Jukkis12.1.2022 klo 08:56
Catherine Deneuve?
256. Eki12.1.2022 klo 09:04
Naispääosassa on Romy Schneider, tässä kuitenkin ystävätärtä näyttelevä Simone Bach.
257. Eki14.1.2022 klo 16:43
Aika sairas leffa Sitcom, mutta yksi ristikkokommenttikin.

https://sanaristikot.net/sekal/sitcom.jpg
258. Tarja27.1.2022 klo 22:48
Voionkosket täyttivät Viikkolehden tavallisimpien tilaajien tunnusmerkit: vanhempi pariskunta, joiden lapset olivat muuttaneet pois kotoa. Lukijatutkimusten mukaan he lukivat lehden jutut pikimmiten, kun se torstaina kopsahti postilaatikkoon. Sen jälkeen lehti toimitti pitkin viikkoa tv-oppaan virkaa, mitä nyt jompikumpi välillä nappasi sen pöydältä ratkoakseen ristikoita.

- Marja Aarnipuro: Ottopojan kohtalo, 2020
259. Eikka29.1.2022 klo 13:33
HS:ssä tänään mielenkiintoinen artikkeli, jossa ristikot pääsivät positiiviseen joukkoon. Valitettavasti juttu alkaa kuin anopin julistukset: ensin käydään läpi huonot ominaisuudet. Onneksi siirrytään sitten hyviin (anoppi ei ”vielä” ole päässyt sinne asti).

25 elämystä ja teosta, joilla voitat koronatylsistymisen ja karistat harmauden kauas pois

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008550553.html ?share=d06c49283fe15667dcf7c922c2145674
260. Eki10.2.2022 klo 20:44
Lainaus: 256. Eki 12.1.2022 klo 09:04
Naispääosassa on Romy Schneider, tässä kuitenkin ystävätärtä näyttelevä Simone Bach.

Simone tällä viikolla Avun aukeaman tähtenä, alla olevat kuvat siinäkin.

Hauska kohtaus ranskalaisesta elokuvasta Kuka?
https://sanaristikot.net/sekal/ubangi.jpg
261. iso S11.2.2022 klo 11:34
Yle Areena: Pakulla ympäri Britannian, jakso 2, 11:46:n kohdalla :

Ostin ristikkolehden jossa on kynä mukana.
Taidan aloittaa piilosanasta.

(Skottikoomikko Susan Calman kiertää Britanniaa pienellä matkailuautolla)

https://aijaa.com/kZqWf9
262. Ritu16.2.2022 klo 16:58
Ristikkolehdille toivotaan näkyvyyttä. Jotkut taas yrittävät niiden avulla saada aikaan näkymättömyyttä. Toisinaan nämä molemmat toiveet toteutuvat.
Ei ole ensimmäinen kerta, kun oikeuden eteen joutunut syytetty peittää kasvonsa ristikkolehdellä. Tänään netissä iIltalehdessä kuva oikeuden eteen joutuneesta miehestä, joka peittää kasvojaan lehdellä, jonka takakannessa mainos täynnä erään kustantamon ristikkolehtien kuvia.
263. Eki21.2.2022 klo 17:29
Kohtaus elokuvasta Last summer.

https://sanaristikot.net/sekal/lastsummer.jpg
264. iso S23.2.2022 klo 12:00
Elokuvassa Sukellusvene U-94 joku ratkoo ristikkoa ja saa apua muilta.

- Kehon puhtaus, viisi kirjainta?
- Kylpy.
- Kiitos.
- Vahva kiintymys, seitsemän kirjainta?
- Rakkaus.
- Niinpä.
Matkassa mukana oleva sotakirjeenvaihtaja kommentoi: Täällä ei ruokita älyä.
265. Tarja5.3.2022 klo 19:39
Louisa pani merkille kapean vuoteen, kosteat nurkat ja pesemättömät kupit tiskialtaassa. Pöydällä olevasta sanomalehdestä oli taiteltu esille vaikea sanaristikko. Herra Malone näki hänen katsovan sitä.
"Olen yrittänyt tehdä tuota koko aamun", hän sanoi sydämellisesti. "Oletteko taitava noissa? Keksittekö, mikä on rivi yksitoista vaakasuoraan?"
Louisa pudisti päätään. "Valitettavasti en", hän sanoi aidosti pahoillaan. Hän olisi mielellään istunut pöydän ääreen ja pitänyt miehelle seuraa tunnin pari.

- Jessica Fellowes: Mitfordin murhat, 2018
266. iso S7.3.2022 klo 16:51
Irene Hussin tytärkin on ryhtynyt poliisiksi. Irene ei ole ollenkaan samanlainen eikä sama näyttelijä kuin Irene Huss -leffoissa, mutta mitäpä tuosta. Areenasta löytyvä neljäs Huss: huumeliigan jäsen tulee tapaamaan pomoa, joka ratkoo ristikkoa.

- Tarina.
- Mitä?
- Tarina. Seitsemän kirjainta, loppuu a:han.
- Legenda.
- Niin tietenkin.

Tällä episodilla ei ollut minkäänlaista merkitystä juonen kannalta. Olipahan vain small talkia ennen kuin siirryttiin varsinaiseen asiaan.
267. Ritu22.3.2022 klo 09:12
Sydän-Hämeen lehdessä 9.3. on lähes sivun kokoinen juttu satavuotiaasta Annikki Mattilasta. Jutussa pari otsikkoa, joista ensimmäinen:
Sata vuotta: Ristikoiden teko ja dekkarit pitävät Annikki Mattilan pään terävänä

---------
"Koska heikko liikuntakyky rajoittaa kulkemisen vähiin, Mattila tekee nojatuoli- ja aikamatkoja lukemalla matkakirjoja ja elämäkertoja. Myös jännäri vetävät.
- Mikä se tamperelainen on, Jokinen, siitä tykkään.
- Ristikoita teen paljon."

Huumorintajukin tuntuu olevan tallella.Siitä kertoo tämä samaisen jutun lopussa ollut kommenttinsa: " Pidemmän aikaa minä olen ollut eläkkeellä kuin ansiotyössä.Valtio on varmaan ollut vihainen, Mattila nauraa." (30 vuoden työura opettajana)
268. iso S22.3.2022 klo 10:19
Minä olen sanonut ristikoista, ja luultavasti moni muukin, että ristikoiden tekemisestä puhuminen on jotenkin "kaksimielistä". Jos ratkoja väittää tekevänsä ristikoita, saa sen käsityksen että ristikot vain jollakin kummallisella tavalla aineellistuvat lehteen, ei niitä tarvitse kenenkään laatia. Laatiminen ja kuvittaminen on minun ymmärrykseni mukaan oikeaa ristikon tekemistä. Ratkomista voi tehdä jos ei ole parempaa tekemistä, ja mikä sen parempaa olisikaan, mutta se ei ole ristikon tekemistä. Siinähän teette jos mieli tekee, on maailmassa isompiakin ongelmia. Esimerkiksi nykytilannetta sivuaa vanha sanonta sukupuolittamattomaksi muunnettuna: eri henkilöt ne ruumiita tekee kuin niitä pesee.
269. Ritu22.3.2022 klo 11:04
Mainitsemassani jutussa olleen henkilön kunnioitettavan korkea ikä on mielestäni jo sellainen asia, ettei tuolla iso S:n mainitsemalla asialla luulisi tässä yhteydessä olevan mitään merkitystä, miten haastateltava on asian sanonut.. Suurin osa kuitenkin ymmärtänee mistä kyse ja ainakin minulta suuri ihailu ja hatunnosto, että tuossa iässä vielä on ristikot harrastuksena. Kova mimmi satavuotiaaksi!
270. iso S22.3.2022 klo 11:29
Tarkoitukseni ei ollut syyllistää yksittäistä ihmistä. Tämä usein toistuva "virhe" vain tuli tässä yhteydessä esiin. Asiat eivät korjaannu jos niihin ei puututa. Jos toimittaja oli alle satavuotias ja jos hän ymmärtäisi täyttämisen, ratkomisen ja laatimisen eron, hän olisi voinut tuon sanan vaihtaa. Tuskin siitä asianomainen olisi pahastunut. Ymmärtääkseni toimittajat usein muokkaavat haastattelussa käytetyt puhekieliset ja murteelliset muodot kirjakielisiksi, eli editoivat nauhurilta purettua tekstiä muutenkin.

Ihan minun mielikseni, ellei siitä ole suurta vaivaa, pidetään mielessä että laatijat ovat ristikon tekijöitä, me muut ratkojia tai ristikon välttelijöitä ja/tai niistä väittelijöitä.
271. Jaska22.3.2022 klo 12:40
Asiallinen synonyymi verbille ratkoa on täyttää. Niin ikään täytellä, joka voi viitata myös kepeään ajanvietteeseen. Sitähän homman on tarkoitus olla.
272. Funny22.3.2022 klo 15:03
Onhan se niin kepeää, että jotkut täyttelevät samalla kun katsovat töllöä. Kertonee jotakin ohjelmien kiinnostavuudesta.
273. Eki22.3.2022 klo 15:15
Kun minä teen ristikkoa, kyllä minä siinä multitaskaan melkein aina.
274. iso S23.3.2022 klo 10:37
Lainaus: 271. Jaska 22.3.2022 klo 12:40
Asiallinen synonyymi verbille ratkoa on täyttää.

Radio Jerevan -vitsejä mukaillen: Periaatteessa kyllä, mutta täällä esitettyjen mielipiteiden mukaan täyttämisellä ja ratkomisella on se kuuluisa pieni ero. Ratkoja toimii itsenäisesti, toki tarpeen mukaan apuvälineitä käyttäen. Täyttäjä kyselee apuja ja toimii ainakin osittain pelkkänä kirjurina.

Tietysti on hyvä muistaa että sanat ovat symboleja ja ne tarkoittavat sitä mitä niiden sovitaan tarkoittavan. Rajatuissa piireissä syntyy tyypillisesti sanoja ja sanojen käyttötarkoituksia jotka eivät ulkopuolisille selittämättä avaudu. Laivastossa voisi esimerkiksi jostakin tuntemattomasta syystä tulla tavaksi kutsua ratkomista fregattamiseksi. Silloin joku voisi tulla harmistuneena messiin ja kertoa: "kun kannella mä fregatin niin tuuli vei ristikon."

Tämän huomioiden, sanoipa kuka tahansa mitä tahansa, hän on oikeassa. Muut eivät vain ymmärrä!
275. Tarja28.3.2022 klo 14:10
Isä istui kadulle antavan ikkunan edessä puisen pöydän ääressä sanomalehti eteensä levitettynä ja lyijykynä kädessään. Hän oli alkanut eläkkeelle jäätyään tehdä iltaisin ristisanatehtäviä. "Pitää rattaat rasvattuina", hän sanoi vähintään kerran illassa ja naputti ohimoaan etusormella.

- Jessica Fellowes: Nuori, kaunis ja kuollut (2019)
276. Jondalar28.3.2022 klo 15:45
On Katrikin villasukkia kutonut, kuudet muistaakseen.
-Soitan tyttärille, että tarvitsetteko sukkia. Ovat ymmärtäneet tarvita. Sitten ovat Avun ristikot:
odotan joka torstaita, kun uudet ristikot tulevat! Aina en ole ehtinyt tehdä vaikeimpia edellisisäkään, kun en halua netistä hakea vaan pitää äkätä itse. Lehti mukaan ja kynä. aina kun menen sänkyyn. Mikä ilo, kun seuraavana päivänä keksin, miten vaikeankin nurkan ratkaisu löytyy hetken muhittuaan.

Katri Helena Avussa numero 12.
277. Eki31.3.2022 klo 22:48
- Miguel taas hurvittelee ristikon ja yrttiteen kanssa!

(Miesporukka lähtee viettämään polttareita mökille, siitä ivallinen kommentti eräästä osanottajasta.)

This is us, tv-sarja, kausi 5, jakso 15/16.
278. Eikka1.4.2022 klo 19:55
Lainaus: 273. Eki 22.3.2022 klo 15:15
Kun minä teen ristikkoa, kyllä minä siinä multitaskaan melkein aina.

Hesarissa todettiin viime viikolla, että multitaskaus kuormittaa aivoja (turhaan). Sanaristikoiden taas on todettu antavan aivoille hyvää haastetta ja estävän mm. muistihäiriöitä. Näin ollen ristikoiden teko todennäköisesti estää multitaskauksen haittoja. Ennakoivaa haittojen ehkäisyä siis.
279. eol3.4.2022 klo 17:18
BBC:ltä tuoretta New York Timesin sanaristikkoihinkin liittyvää:
"The ‘real outlier’ in the crossword puzzle-making community",
https://www.bbc.com/news/stories-60902128
280. iso S7.4.2022 klo 08:48
Tiger Woods aikoo pystyä pelaamaan Mastersin ja jopa voittamaan, vaikka mäkinen ja pehmeä kenttä on kolarivaurioisen jalan vuoksi kova haaste. Klo 17.36 alkaen nähdään miten äijän käy. Jos hyvin käy, sillä voi olla yllättävä vaikutus.

IS: Woodsin lehdistötilaisuuden nähnyt koomikko ja juontaja Conan O’Brien ei voinut uskoa kuulemaansa ja tsemppasi itseään Twitterissä. Jos Tiger Woods pystyy pelaamaan Mastersissa jalkavaivaisena, niin minä pystyn ratkaisemaan tämän sanaristikon humalassa, koomikko kirjoitti.
281. Tarja8.4.2022 klo 19:42
Hänellä [Louisalla] oli ikävä Guyta. Guy olisi nyt kotona vanhempiensa kanssa, olisi juuri auttanut äitiään korjaamaan astiat päivällispöydästä. Sen jälkeen hän istuisi nojatuolissa, jossa hänen isällään oli aiemmin ollut tapana istua, ja lukisi sanomalehteä, kenties koettaisi onneaan ristisanatehtävän kanssa. Louisa ja Guy ratkoivat sitä tavallisesti yhdessä, ja mielikuva heistä miettimässä päänsä puhki jotakin yksinkertaisen oloista vihjettä, jota he eivät vain millään hoksanneet, sai Louisan tuntemaan olonsa yksinäiseksi.

- Jessica Fellowes: Mitfordin juttu (2021)
282. Jiikoo9.4.2022 klo 16:35
”Kirurgi yritti vapaapäivänään ratkoa sudokuja ja sanaristikoita. Ei leikannut.”

(Matti Mörttinen Twitterissä / IS 9.4.2022 palstalla Lainatut)
283. iso S20.4.2022 klo 11:42
Yle Areena: Salainen agentti Harry Palmer, neljäs jakso kohdassa 13:05. Harry Palmer ja psykiatri Karen Newton keskustelevat.

- Tappaakohan säteily moskiitot?
- Meillä ei ole lupaa puhua pommista. Kai kuulit sen tiedotustilaisuudessa.
- Tein ristisanaa. Este tai hidaste, kuusi kirjainta. Neljäs kirjain o.
- No?
-Pelote.

https://aijaa.com/W8BiLK
284. Jukkis24.4.2022 klo 10:42
Olen näyttänyt runojani Ninalle, ja hänen mielestään ne kaikki ovat hyviä. Olen näyttänyt isälleni sen runon jonka kirjoitin firman ullakolla, ja hän sanoi että se oli amatööriruno ja että runojen kirjoittaminen oli minulle hyvä harrastus, samanlainen kuin ristisanojen ratkaiseminen. Se on hyvää aivovoimistelua, hän sanoi.

- Tove Ditlevsen: Nuoruus
285. reyo24.4.2022 klo 14:28
Hannu Mäkelän isä Väinö Mäkelä sanoi pojalleen ”Hannu, sinusta ei koskaan tule kirjailijaa”,
286. Tarja24.4.2022 klo 21:56
Adam kääntyi poispäin minusta puuhaamaan jotakin joutavanpäiväistä, ja silloin näin, miten syyllisyys painoi hänen hartioitaan. Totuus valkeni viimein kuin vastaus ristisanatehtävän vihjeeseen kauan sen jälkeen kun lehti on jo heitetty jätepaperiin, ja suustani pääsi sanoja, joita en olisi halunnut lausua.
...
Tunnen katseen painon niskassani ja yritän kaikin voimin pitää neutraalin ilmeen kasvoillani, kun avaan ohjaamon oven. Mike ei käänny, hänellä on sanomalehti edessään ja hän ratkoo ristisanatehtävää.

- Clare Mackintosh: Panttivanki (2021)
287. Tarja28.4.2022 klo 15:10
Katja Ståhlin kolumni Tylsyyden ylistys, Apu 17.3.2022:

...Nyt, kun olen itse aikuinen, en haaveile mistään niin paljon kuin tylsästä. Tulisipa se päivä, kun mitään ei tarvitsisi tehdä eikä kenellekään sanoa mitään.
...Oikaisisin tylsissä vaatteissani ja varsin värittömässä tukassani sohvalle ja käynnistäisin äänikirjan. Samalla kaivaisin viikkolehden ristikot esiin ja alkaisin täyttää. Kohta minut vastaavasti täyttäisi autuas joutilaisuus, jossa toinen aivopuolisko viihtyy äänen parissa ja toinen ratkaisee sana-arvoituksia.
...Ah! Kyllä kelpaisi. Tylsyyttä tänne ja sassiin!
288. isoäiti28.4.2022 klo 22:18
Ibrahim nyökkää. Hän palaa sanaristikkonsa pariin. "Mitä sinä teet?" Kendrick kysyy hyppelehtien. "Onko tuo arvoitus?" "Se on ristisana-arvoitus ", Ibrahim vastaa. "Onko se tylsä vai kiinnostava?" "Vähän molempia", Ibrahim sanoo. "Siksi minä pidän siitä."

Richard Osman: Mies joka kuoli kahdesti (2022)
289. Jukkis29.4.2022 klo 17:33
Andy Serkisin esittämästä hovimestari Alfredista tulee tohtori Watson, kun Waynen linnassa ratkotaan arvoituksia kuin ristisanatehtäviä.

- Tero Kartastenpää, The Batman -elokuvan arvostelu Hesarissa 3.3.2022
290. Funny5.5.2022 klo 12:15
- Jos hän ei ole ottamassa paraatia vastaan, tässä voi olla tyypillinen venäläinen tarina sankarikenraalista, joka haavoittui urheasti, eikä voi osallistua paraatiin. Todellisuudessa voi olla, että hänet on hyllytetty jonnekin muualle. Hän on datshalla ja ratkoo ristikoita.

Näin Iltiksessä Martti J.Kari arvelee siitä, jos Venäjän asevoimien komentajaa Valeri Gerasimovia ei näy voitonpäivänä.
291. Ritu16.5.2022 klo 08:48
Hyvä terveys 3/2022

Lehdessä oli Katja Ståhlin haastattelu. Toisaalla lehden lopussa on lueteltu Katjan hyvän olon lähteet. Niitä on kolmen otsikon alla: Hitaat aamut, ristikot, hiilareita illalla.

Ristikot
"Koukutuin ristikoihin jo yli 20 vuotta sitten. Kyselin joskus radionkuuntelijoilta apuja vihjeisiin ja ristikkolehden päätoimittaja sattui kuulolle. Hän pyysi minut haastatteluun.Olin onnellinen, sillä sain palkkioksi reilusti ratkottavaa - kasan ristikkolehtiä."
292. Ritu19.5.2022 klo 09:08
Maaseudun tulevaisuus 16.5.2022

"Suomen Metsämuseo Luston vuoden 2022 näyttelykausi avautui 24. huhtikuuta.Puuarkkitehtuuri ja sen luoma toivo nousevat esiin erikoisnäyttelyissä Toivoa puusta ja Kattoristikoiden ratkojat.

.................

"Kattoristikoiden ratkojat -näyttely esittelee keskiaikaisten kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä. Esillä on tekstien ja kuvituksen ohella pienoismalli sekä aineistoa, joka havainnollistaa kenttätyötä."

(Kyseessä siis puiset keskiaikaisten kivikirkkojen kattorakenteet)
293. Ritu27.5.2022 klo 08:53
Apu 21/2022

Lehdessä useamman sivun haastattelu maailmanluokan tanssijasta Hanna Karttusesta ja puolisostaan radiojuontaja Jone Nikulasta.

---------
"Korona muutti elämän niin, ettei aikaa tarvinnut budjetoida. He huomasivat, että kotona on kivaa.
- Meillä oli ihan yhtä hauskaa, oikeastaan enemmänkin. Olemme tehneet enemmän asioita yhdessä, Jone sanoo.

He käyvät yhdessä kuntosalilla, jolla kumpikin tekee omia juttujaan. Torstaisin he siivoavat, perjantaina saapuu Helsingin Sanomien sanaristikko, jota Jonen on päästävä ratkomaan heti."
294. Tarja6.6.2022 klo 13:43
Hänen kioskissaan asioi nimittäin usein Pariisin puhutuin kirjailijapari, Jean-Paul Sartre ja Simone de Beauvoir. Molempia pidettiin neroina, eivätkä he mitään viihdelehtiä tai ristikoita koskaan ostaneetkaan vaan lähinnä politiikkaan keskittyneen Le Monde Diplomatiquen tai vasemmistolaisen Combatin.
...
Mehumaija porisi tapiolalaisrivitaloasunnon liedellä hillokattilan vieressä, ja vanhempani täyttivät arkkupakastintaan sen minkä ristisanatehtävien ratkaisemiselta ehtivät.

- Mirva Saukkola: Siveltimenvetoja ja silmänlumetta (2022)
295. Jaska7.6.2022 klo 11:34
Laatijat työttömiksi?!

"Tekoäly päihittää parhaat ristikonlaatijat" julistetaan HS-kulttuurin etusivulla. Siis Sanarisinkin porukalle todennäköisesti tiedossa lopputili. Tekoälyhän sylkäisee kidastaan vain napin painalluksella koviksen katalimpine kuviteltavine knoppeineen. Eki hieroo kämmeniään ja kääntää sivulle B 9, mistä löytyy... pilvilinna, joka romahti.

Kyse onkin jenkkiläisestä ratkontaohjelmasta. Suositan Hesarin kulttuuritoimitukselle perusristikkotermistökurssia.
296. Funny7.6.2022 klo 12:00
Juu, minäkin hämmästyin tuota, mutta ankaksihan se paljastui. Moni on kyllä jo aiemminkin ollut sitä mieltä, ettei Hesarin toimituksessa ymmärretä ristikoista mitään.

Haluaisinpa nähdä ohjelman, joka ratkoo jonkin suomalaisen koviksen taikka Aulis Lehdon ristikon. Jenkkien pilipaliristikot eivät ole täkäläisiin verrattavissa. Mutta siellä tietenkin ajatellaan samalla tavalla meikäläisistä ristikoista.
297. EMS12.6.2022 klo 08:54
Onko kyse samasta ohjelmasta kuin Tiede -lehdessä 22.6.2022?
https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/tekoaly-rat koo-sanaristikotkin-ihmista-nopeammin

Lainaus: 295. Jaska 7.6.2022 klo 11:34
Laatijat työttömiksi?!

"Tekoäly päihittää parhaat ristikonlaatijat" julistetaan HS-kulttuurin etusivulla. Siis Sanarisinkin porukalle todennäköisesti tiedossa lopputili. Tekoälyhän sylkäisee kidastaan vain napin painalluksella koviksen katalimpine kuviteltavine knoppeineen. Eki hieroo kämmeniään ja kääntää sivulle B 9, mistä löytyy... pilvilinna, joka romahti.

Kyse onkin jenkkiläisestä ratkontaohjelmasta. Suositan Hesarin kulttuuritoimitukselle perusristikkotermistökurssia.
298. Jaska12.6.2022 klo 11:18
Olisiko EMSin tarkoittama päivämäärä 2.6.? On se sama Timo Paukun kirjoittama juttu. Väärän otsikon s. B1 oli laatinut joku muu toimittaja.
299. Funny12.6.2022 klo 12:01
Sehän tuolla usein hubaa ja väärinkäsityksiä aiheuttaa, että jutun kirjoittajat eivät itse laadi otsikoita, vaan joku muu, joka ei toisinaan ymmärrä asiasta ns. höykäsen pölähdystä.
300. Tarja13.6.2022 klo 16:14
Evy istuu keittiönpöydän ääressä ja tekee päivän ristisanatehtävää. Misantrooppi, hän lukee. Seitsemäntoista kirjainta.

- Frida Skybäck: Lukupiiri maailman laidalla (2022)
301. Ritu8.7.2022 klo 09:22
Aamulehden Moro-lehdessä oli eilen iso kuva käsinkirjoitetusta kirjekuoresta postimerkkeineen ja -leimoineen.
Osoitteen alla oli isoin tikkukirjaimin lainausmerkeissä "RISTIKKO".

Se oli kuva jonkun lähettämästä ristikkovastauksesta Moron toimitukseen. Kuoressa oli Helsingin postileima ja se oli syy, miksi juttu oli siitä tehty. Tampereelta poistui postin koneellinen lajittelu eikä näin ollen kirjelähetyksiin tule enää Tampereen omaa postileimaa, vaan joka ikinen kirje kiertää Helsingin kautta saaden Helsingin postileiman.
302. Tarja21.7.2022 klo 15:42
Apu-lehden (21.7.2022) Lukijat-palstalle kirjoitettua:

Terttu Kuopiosta: Ristikot ilahduttavat minua, en pidä siitä, että kilpailuristikoita on vähemmän.

Mirja Alavudelta: Pois sudokut ja ristikot, koska ne lähinnä ärsyttävät.
303. Sepeteus21.7.2022 klo 20:50
Ja jos minulla ei ollut toimeksiantoja, kävin paikan päällä vain tarkastamssa postini ja sähköpostini, ehkä täytin jonkin sanaristikon tangon tahtiin ja lähdin tieheni.

- Ari Wahlsten: Kyynelten laakso (2022)
304. Sepeteus25.7.2022 klo 19:53
"Tahtoisimme tavata toiminnanjohtaja Erik Kaikkosen" ilmoitin kohteliaasti ja tartuin kädelläni vaivihkaa kiinni ovensyrjästä. "Oletteko ehkä hän?"
"Olen. Mutta juuri nyt minulla on hiukan kiirettä..."
"Sanaristikko kesken vai?"
Osoitin sormellani auki taitettua iltapäivälehteä, jota hän roikotti kädessään. Puoliksi täytetyn sanaristikon vihjekuvassa näyttelijä Pertti Koivula tuijotti meitä tiukkailmeisesti poliisin univormussa ja ase kädessään.

-Ari Wahlsten: Kyynelten laakso (2022) Onkohan Eki laatinut tuollaisen ristikon...
305. Sepeteus31.7.2022 klo 16:35
"Totta kai. Paljon kiitoksia", Hulda sanoi häpeissään siitä, että pani vieraan vanhan miehen haaskaamaan niin paljon aikaa hänen takiaan.
"Hauskempaa tämä on kuin ainainen kuistilla istuminen ja ristisanatehtävien ratkominen", mies sanoi poistuessaan jälleen huoneesta.

- Ragnar Jónasson: Saari (2021)
306. Tarja27.8.2022 klo 15:50
Viimeisinä vuosinaan äidistä tuli varsinainen sanaristikkohirmu ja hän piti erityisesti sanomalehtien ristikoista. Hän sanoi niiden pitävän hänen aivonsa virkeinä. Hän istui joka aamu monta tuntia keittiönpöydän ääressä lehdet auki edessään ja sanakirja ja tesaurus käden ulottuvilla - puristit paheksuvat sanakirjojen käyttöä, tiedetään, mutta äiti tarvitsi niitä ani harvoin. Kun olin käymässä äidin luona, hän pyysi minulta joskus apua, kun tuijottelin kahvimuki kädessäni alati muuttuvalle merelle. Sitä lähemmäksi "mukavaa yhdessäoloa" me emme minun aikuistuttuani päässeet. Se oli kovin haalea versio äitien ja tyttärien välillä yleensä vallitsevasta lämmöstä ja läheisyydestä, mutta muuhun me emme pystyneet.

- Ruth Hogan: Queenie Malonen Paratiisihotelli, 2021
307. Jukkis1.9.2022 klo 13:58
"Ennen vanhaan yhdyntä oli voittava vapaa-ajan harraste. Se kilpaili ristisanatehtävien tai saksalaisten poliisisarjojen kanssa. Ihan selvä homma että mieluummin yhdyttiin, koska kaikki tietää että Vanhassa ketussa ja Derrickissä syyllinen on kotirouva. Ja Aalto on Alvar siinä ristisanatehtävässä."

-- Tuomas Kyrö, Pitääkö olla huolissaan, kausi 11, jakso 5
308. Antti Skyttä7.9.2022 klo 18:01
Eero Pasanen on kirjoittanut tusinan verran rikostarkastaja Martti Konosesta kertovia kirjoja. Kaksi näytettä kirjasta Kononen ja naulamurhat (LIKE 2007) kertoo Konosen yhdestä harrastuksesta.

"Rikostarkastaja vietti sairaalassa kaksi viikkoa säännöllisten ruoka-aikojen, kioskikirjallisuuden, Ilta-Sanomien ristikoiden ja kipulääkkeiden hellässä huomassa. Kellarin tupakkahuone oli hävitetty, mutta muutoin kaikki oli kuin ennen.
Ensimmäisellä viikolla ei ratkennut edes Ilta-Sanomien lauantailiite Plussan Pehmis. Normaalisti se oli pelkkää kirjoittamista. Tähänkö on tultu? Hyvästi vanha kunnon kaali. Onneksi viikon päästä aukeni jo kovis." (sivu 70)

"Miesten kokoontumisen varsinainen aihe oli tietenkin oluen maistelu, mutta siinä sivussa ratkottiin myös Ilta-Sanomien lauantailiitteen Kovis-ristikkoa.
Tällä kertaa ei arvailtu Antti Skytän tai Toni Pitkälän metafyysisiä ajatuskulkuja. Peli oli nyt reilua. Kun Erkki Vuokilan vihjesanana oli "Juo vain naapurin vodkaa", oli ratkaisu luonnollisesti "absolutisti"." (sivut 111, 112)
309. Jiikoo26.9.2022 klo 10:06
Helsingin Uutiset lauantaina 24.9.2022, ote kaupunginvaltuuston kokousta seuranneen toimittaja Jukka Hämäläisen kolumnista pääkirjoitussivulta:
”Asiaa käsitellään puoli tuntia. SDP:n Erkki Tuomioja näyttää torkkuvan iltapäivälehti polvellaan. Väärä havainto – yhtäkkiä käsi singahtaa lehdelle ja Tuomioja jatkaa ristikon täyttämistä.”
310. 49er30.9.2022 klo 07:30
Kirjailija Hannu Mäkelä: "Elämä oli vähintäänkin ristisanatehtävä ja vaikka ruudukon sai lähes täyteen, viimeisen sanan kanssa saattoi tulla odottamattomia vaikeuksia." (Pilven reuna s.180)
311. Tarja30.9.2022 klo 19:40
TV-sarjan Murha Paratiisissa luoja, Robert Thorogood, on aloittanut dekkarisarjan Thamesjoen murhat. Sen ensimmäisen osan kansiteksti kertoo: "77-vuotias Judith Potts asuu Thamesjoen varrella rapistuvassa huvilassaan. Judith laatii työkseen ristisanatehtäviä, käy jokiuinneilla ja siemailee viskitilkkasia."
Kirja sisältää useissa kohdissa viittauksia ristisanoihin. Yritän laittaa pari pidempää kohtaa näkösälle. Tekstiesimerkeistä selvinnee, että kyse on piilosanoista.

"Judith laati ristisanatehtäviä maanlaajuisiin sanomalehtiin, pari kolme viikossa, ja niiden parissa päivittäin vietetyt tunnit olivat mieluisa turvasatama aivoille. Kun hän laati ristikkoa, hänen ylleen laskeutui rauha, ja hän unohti itsensä pitkiksi ajoiksi pohtiessaan huolellisesti erityisen suurta tyydytystä tuottavan anagrammin kirjainjärjestystä tai tavoitellessaan eleganttia ilmausta tai sanaa, jonka saattoi tulkita useammalla kuin yhdellä tavalla.
...
Judith hymyili itsekseen. Teroitettu kynä. Edessä paperi täynnä tyhjiä ruutuja. Taistelu odotti.
Hän istuutui, otti käteensä puuviivoittimen ja alkoi piirtää viisitoista kertaa viisitoista -kokoista ruudukkoa. Sitten hän varjosti tummemmalla joitakin ruutuja keskiviivan kahta puolta symmetrisesti niin, että kummallekin puolelle muodostui peilikuvana samanlainen kuvio. Hän ei noudattanut mitään erityista kuviomallia vaan antoi vuosikymmenten kokemuksen ohjata kättään.
Kun ruudukko oli piirretty, tarvitsi enää täyttää tyhjät ruuturivit sanoilla. Hän tiesi, että siihen kuluisi suunnilleen tunti. Vihjeitä voisi ryhtyä miettimään vasta, kun koossa olisi kiinnostava kokoelma toisensa leikkaavia sanoja.
Judith pyrki välttämään monien ristisanatehtävien laatijoiden taipumusta harkittuun epäselvyyteen, josta hyvä esimerkki oli Listener-lehden lähes mahdoton jokakuukautinen tehtävä. Hänen mielestään tehtävien sormella osoittelevassa nokkeluudessa oli jotain vähän liiankin "miesmäistä". "Katsokaa minua", tehtävät tuntuivat sanovan, "ette ikinä arvaa, kuinka nerokas olen." Sen sijaan hän noudatti monien muiden laatijoiden tavoin Observerin ristikot vuosina 1939-1972 laatineen legendaarisen Ximenesin periaatteita, joiden mukaan vihjeessä piti olla kaksi osaa: kirjaimellinen vihje ja arvoitus. Näiden puolikkaiden piti olla ratkojan kannalta "reiluja", vaikka poikkeustapauksissa hän oli valmis rikkomaan sääntöä, jos vihje oli tarpeeksi nerokas tai nokkela.
...
Seuraavana aamuna Judith istui kirjoituspöytänsä ääressä yrittäen epätoivoisesti keksiä tyydyttävää ristisanavihjettä englanninkielen olkapäätä tarkoittavalle sanalle shoulder. Hän oli juuri huomannut, että sana rakentui pitää-verbin konditionaalimuodosta should ja epäröintiä ilmaisevasta äännähdyksestä er. Häntä miellytti suunnattomasti se, että should äännettiin kummassakin sanassa eri tavalla, vaikka kirjoitusasu oli sama, ja vaisto sanoi, että vihjeeseen oli mahdollista keksiä tyydyttävä yhteys er-ilmaisun epävarmuuden ja verbin ilmaiseman pakon välille."

-Robert Thorogood: Thamesjoen murhat, osa1. (2022)
312. Tarja30.9.2022 klo 20:12
Edellisen kommentin tekstiesimerkissä mainittu Ximenes on salanimi. Laatijan oikea nimi on Derrick Somerset Macnutt ja hänestä löytyy englanninkielinen Wikipedia-artikkeli, jos jotakuta kiinnostaa. Laitan vielä yhden pätkän kirjan tekstiä, koska siinä mainitaan toinen oikean elämän henkilö, ristikkolaatija hänkin.

"Piilosanan vihje muodostuu kahdesta osasta. Yleensä. Toinen puolisko on sanaleikki ja toinen perusmääritelmä. Ellei se sitten ole sellainen, jossa koko vihje on yhtäaikaa sanaleikki ja määritelmä. Mutta ei uppouduta siihen nyt. Asian ydin on, että vihje on täysin järkevä, kun sen osaa tulkita oikein. Sitä ennen se vaikuttaa täysin järjettömältä. Esimerkiksi 'kaksi tyttöä, kumpikin polvella', seitsemän kirjainta." [Judith selittää.]
"Mitä?" Becks kysyi yrittäen pysyä Judithin mukana.
"Kaksi tyttöä, kumpikin polvella."
"Miksi?"
"Ei kirjaimellisesti. Tulkitse vihje."
"Mikä vihje?"
"Kaksi tyttöä, kumpikin polvella."
"Totta puhuen, en pysy mukana."
"Ihan yksinkertaista! 'Kaksi tyttöä, kumpikin polvella' on varmaan maailman kuuluisin ristisanavihje. Sen on keksinyt loistava ristisanatehtävien laatija nimeltä Roger Squires. Se oli hänen kahdesmiljoonas vihjeensä. Kuvitelkaa!"
"Yritän parhaillaan kuvitella kuuluisaa vihjettä", Malik huomautti nuivasti hymyillen.
"No, tämä vihje on herkullinen. Jos nimittäin katsoo pintamerkitystä, tulee ehkä mieleen säädytön yökerho, jossa löyhätapaiset stripparit istuskelevat liikemiehen sylissä. Tai rakastava isä tai äiti nuorine tyttärineen herttaisessa kotiympäristössä. Oikealla vastauksella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä vihjeen pintamerkityksen kanssa."
"No, mikä sitten on oikea vastaus?" Malik kysyi.
"Tämän nimenomaisen vihjeen alkuosa on sanaleikki. Tarvitaan kahden tytön nimi, joista kumpikin on niin lyhyt, että niistä tulee yhteen liitettyinä seitsenkirjaiminen sana. Sana viittaa johonkin, mikä kummallakin polvella on."
...
Äkkiä rikosylikomisario Malikin ilme kirkastui.
"Patella!" hän huudahti.
"Anteeksi kuinka?" Becks sanoi.
"Tajusin sen. Tyttöjen nimet. Pat ja Ella. Yhdessä niistä saadaan 'patella'. Molemmissa polvissa on patella. 'Kaksi tyttöä, kumpikin polvella.' Patella."
"Bravo!" Judith huudahti ilahtuneena.

-Robert Thorogood: Thamesjoen murhat, osa1. (2022)
313. Pike1.10.2022 klo 07:34
Kyllä Tarja löytää sanaristikoista sanottuja! Jaksaako joku näitäkin litanioita lukea?
314. seurailija1.10.2022 klo 08:09
Kyllä seuraillaan. Pakko se ei ole, jos on parempia harrastuksia kuten Pikellä. Ilkeilyä en tosin laske sellaiseksi.
315. lapatossu1.10.2022 klo 09:48
Komppaan seurailijaa. Kiitos, Tarja! Varsin kiinnostavaa, laitankin kirjailijan nimen mieleen, jos vaikka sattuisi jostain löytymään kirjoja.

Englantilaisissa lehdissä tuo piilosanamainen tehtävätyyppi on kai aika yleinen. Tehtävät kuitenkin ovat vain 'Crossword' -nimellä. Eräässä tehtäväkirjassa oli jopa sama ristikko kahdella eri vihjeytyksellä varustettuna 'Coffee table' oli helppoja, suoria vihjeitä, 'Crossword' vaikeahkoja piilosanamaisia vihjeitä.
316. Eki1.10.2022 klo 10:13
Englanniksi piilis = cryptic crossword.
317. lapatossu1.10.2022 klo 10:30
Lainaus: 316. Eki 1.10.2022 klo 10:13
Englanniksi piilis = cryptic crossword.

---
Niin, ainakin teoriassa.
318. Tarja1.10.2022 klo 12:37
Jos haluaa hieman laajentaa ristikkosivistystään Suomen rajojen ulkopuolelle, niin laitan vielä pari lyhyttä mainintaa kahdesta edellä mainitusta laatijasta.

Derrick Somerset Macnutt (1902-1971) was a crossword compiler who provided crosswords for The Observer under the pseudonym Ximenes. He was one of the principal influences on the modern style of cryptic crossword.

Roger Squires (born 22 February 1932, in Tettenhall, Wolverhampton, England) is best known for being the world's most prolific [=tuottelias] crossword compiler.
319. Antti Skyttä4.10.2022 klo 19:26
Ann Cleeves on suosittu englantilaisdekkaristi. Yksi hänen kirjoittamistaan dekkarisarjoista sijoittuu Shetlandinsaarille. Kirjassa Sininen sarastus (Karisto 2010) löytyy tällainen tekstinpätkä, sivulta 37.

"Ikkunalaudalla oli kirjoja selkä huoneeseen päin kuin kirjahyllyssä ikään, ja laatikoston päällä oli pino Timesin ristisanatehtäviä, jotka hänen siskonsa leikkasi huolellisesti talteen ja lähetti hänelle joka viikko. Ristisanat olivat ainoa asia, jota Jane kaipasi entisestä elämästään. Hän mietti hetken, saivatko ankarien uskonlahkojen nunnat ratkoa ristikoita, ja moniko lesbo oli ryhtynyt nunnaksi vähemmän valaistuneina aikoina."
320. Eki20.10.2022 klo 10:40
Possessa ratkottiin Kolmiokirjan lehteä, kuvassa Viivi Pumpanen ja veronica Verho.

https://sanaristikot.net/sekal/leijona.jpg
321. Jukkis20.10.2022 klo 11:56
Juttu Jani Volasesta Hesarissa 16.10.2022:

-------
Yksi harrastus on kuitenkin sellainen, josta ei niin haittaa puhua. Volasen ja Longan ristikoiden täyttäminen on mennyt "maaniseksi".

Aina perjantaisin pariskunta ostaa postiluukusta tulevan Hesarin lisäksi toisen, jotta voi kilpailla. Jos pitää käydä vaikkapa vessassa, sanotaan stop ja keskeytetään. Lopulta katsotaan, kumpi on nopeammin valmis. Lonka voitti vuosien ajan, mutta sittemmin vaakakuppi on Volasen mukaan kääntynyt.

"Kuten Pirjo sanoo: ’ei ne ole kilpailuja’. Mä edelleen odotan, että mikä se sana on, minkä se keksii siihen tilalle."
-------

Volanen ja Lonkahan on jo tuolla "Julkkikset ratkojina" -ketjussa mainittu.
322. Antti Skyttä25.10.2022 klo 17:54
Kate Quinn kirjoittaa historiallisia romaaneja. Oheinen katkelma on kirjasta Ruusukoodi (HarperCollins Nordic AB, 2021), sivulta 55. Kun sitä lukee ja yrittää miettiä ristikkoon tulevia sanoja, tulee mieleen, että onkohan kääntäjä onnistunut tehtävässään. Yrittäkää miettiä katkelman ristikon vaaka- ja pystysanojen risteyskohtaa. Kääntäjä käyttää sanaa alas (suora käännös englanninkielen sanasta down) eikä pystysuoraan niin kuin me olemme ristikoissa tottuneet näkemään.

"Beth", herra Finch sanoi poissaolevasti nojatuolistaan, jossa hän ratkoi ristisanatehtävää. "Makean veden kala, joka on karpin sukua, seitsemän kirjainta."
Beth heilautti palmikkonsa toisen olan yli ja otti esiin teetarvikkeet. "Suutari."
"Minä luulin, että ruutana -"
"Jos se olisi ruutana, seitsemääntoista alas tulisi R." Beth otti teepannun ja näki täysin selvästi mielessään ristisanatehtävän, jota hän oli vilkaissut aamulla asettaessaan sanomalehden isänsä aamiaislautasen viereen. "Ja seitsemäntoista alas on kodifioida."
"Seitsemäntoista alas - 'koota ja järjestää voimassa olevat säännökset laiksi tai säännöstöksi', kymmenen kirjainta - aivan, kodifioida. Bethin isä hymyili. "En ymmärrä, kuinka hoksaat aina ratkaisut."
Minun ainoa taitoni, Beth ajatteli surumielisesti. Hän ei osannut tehdä ruokaa, hän ei osannut neuloa, hän ei osannut keskustella, mutta hän todellakin osasi ratkaista sunnuntain ristisanatehtävän kahdeksassa minuutissa tekemättä yhtä ainoaa virhettä!
323. ++juh26.10.2022 klo 00:02
Kääntäjä on onnistuneesti suomentanut englanninkielisen tekstin virheen.


"Beth," Mr. Finch called absently from his armchair, doing the crossword. "'A freshwater fish of the carp family,' five letters."

Beth flipped her braid back over one shoulder, laying out the tea things. "Tench."

"I thought bream–"

"Bream puts a B into Seventeen Down." Beth reached for the teapot, perfectly able to envision the crossword, glimpsed this morning when she'd set the paper by her father's breakfast plate. "And Seventeen Down is codify."

"Seventeen Down–'to organize into a system, as in a body of law,' six letters –right, codify." Her dad smiled. "I don't know how you do that."

My one talent, Beth thought, rueful. She couldn't cook, she couldn't knit, she couldn't make conversation, but by God, she could finish the Sunday crossword in eight minutes flat without a single mistake!
324. Antti Skyttä1.11.2022 klo 16:27
Kirjailijan tekstistä pystyy aika hyvin arvioimaan, tunteeko hän ristikoita vai ei. Simon Brett tuntee. Esimerkiksi käy oheinen, kirjasta The Stabbing in the Stables (The Berkley Publishing Group 2006, sivu 40, suomennos minun).

"Carole tunsi itsensä levottomaksi. The Timesin sanaristikko, hänen päivittäinen Alzheimerin tautia ehkäisevä harjoituksensa, oli osoittautumassa erityisen hankalaksi. Hänestä tuntui, että lehdellä oli uusi laatija ja tuon miehen mieli - hän tunsi varmasti, että se oli epäloogisen maskuliinisen mielen omaava mies - ei toiminut samalla tavalla kuin hänen mielensä. Tai samalla tavalla kuin sukupolvet muita Timesin laatijoita olivat opettaneet hänen mieltänsä toimimaan."
325. Eki2.11.2022 klo 09:45
Juuri uusittavassa Ylen Puoli seitsemässä Kari Heiskanen vertasi teatterin tekemistä sanaristikon tekemiseen, "pala sinne ja toinen tänne".
326. Ritu23.11.2022 klo 08:03
Näyttelijäpariskunta Pirjo Lonka ja Jani Volanen pääsevät taasen säikeeseen, kun muistavat mainita haastatteluissaan ristikot.

ET-lehti nro 15 (10.8.2022)
Kaupunkiloma vai rantaloma? Pirjon valinta oli rantaloma

"Meillä on aina sama kaava. Minä lähden aamupäivällä rannalle, ja Jani jää tekemään töitä. Kun aurinko rupeaa laskemaan ja olen kirjani lukenut, Jani on valmis. Alamme tehdä yhdessä ristikoita ja sitten menemme syömään. Täydellistä!"
327. Ritu24.11.2022 klo 10:55
Maaseudun tulevaisuuden painetussa lehdessä oli 18.11.2022 juttu ristisanojen vaikutuksesta muistiin. Oli taas tehty uusi tutkimus asian tiimoilta. Kyseisestä aiheesta oli kirjoittanut lääketieteen tohtori Heikki Arvilommi. Löysin saman jutun myös kyseisen lehden nettisivuilta. Koska se on niin pitkä, niin yritän tässä vain laittaa linkin sinne.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/lukemisto/4537 e178-5d49-4ddc-95ef-ce5aeaf6b00e
328. Entinen28.11.2022 klo 17:01
Kommunikaation kompastuskiviä (Arto Mustajoen podcast-sarja)

#39 Millaisia kompastuskiviä esiintyy ristikon laatijan ja ratkojan välisessä kommunikaatiossa?
Vieraana kunniaylisanaseppo Antti Skyttä

- Milloin ratkojan päässä syntyy ahaa-elämys ja milloin plää-reaktio?
- Millaiset harhautukset ovat suosittuja vihjeissä?
- Mikä on kätkövihje?
- Millaisen neuvon laatijakonkari antaa ratkojalle?

https://open.spotify.com/episode/0Vxwkw1sKPBE94PJx w3AFS
329. Ritu1.1.2023 klo 22:04
Maaseudun tulevaisuuden mielipidepalstalla julkaistaan aina joku lukijan kuva. Kuvat ovat aihepiiriltään yleensä Suomen luonnosta ja sen ilmiöistä tai eläimistä otettuja.

Perjantaina 30.12.2022 isokokoisessa kuvassa olikin kissa, joka makasi pöydällä avonaisen Maaseudun tulevaisuus -lehden päällä. Kissan toisella puolella lehden sivulla näkyi kyseisen lehden perjantainumerossa oleva ristikko.

Kuvateksti kuului: "Jore Kissala, 7, on ollut koko ikänsä MT:n ahkera lukija. Välillä hän panttaa sivuja, etteivät muut pääse lukemaan lehteä. Tällä kertaa taitaa herra miettiä ristikon arvoituksia, arvelee kuvan ottanut Anja Peräkylä Ylämaalta."
330. Tarja5.2.2023 klo 18:58
Ken oli rakastanut arvoituksia. Kompakysymyksiä. Ja koodeja. Sen jälkeen kun Ken oli vähentänyt työtään akateemisessa maailmassa, hän oli ryhtynyt laatimaan sanaristikoita tilaamaansa ammattilehteen. Hän halusi tehdä ristikoista mahdolisimman vaikeita. Olivathan hänen kollegansa älykkäitä ihmisiä, hän sanoi Gracelle. Hänen täytyi antaa heille kunnon haaste.
"Mutta ei varmaankaan ärsyttää heitä liikaa", Grace oli sanonut. "Kai sinä sentään haluat, että he pystyvät ratkaisemaan sen?"
"Loppujen lopuksi", Ken oli vastannut. "Mutta ei heti. Minä en usko välittömään mielihyvään."
Grace ei ollut koskaan ratkaissut yhtäkään Kenin laatimaa sanaristikkoa kokonaan. Itse asiassa hän oli tuntenut voitonriemua, jos oli pystynyt ratkaisemaan oikein enemmän kuin pari vihjettä. Nyt hänen oli selvitettävä kahdeksan arvoitusta, eikä hänellä ollut aavistustakaan, kuinka hän sen tekisi.

- Sheila O´Flanagan: Naiset karkuteillä, 2022
331. Tarja6.2.2023 klo 09:39
IL kertoo turkulaisesta palvelutalosta, jossa ikäihmisten lisäksi asuu vuokralla opiskelijoita. Seuraavassa lainaus opiskelijan kokemuksesta:
" –?Olin yhteisessä olohuoneessa täyttämässä ristikkoa, kun eräs asukas tuli siihen. Hän muistaa vanhat filmitähdet ja osaa murresanoja, minä taas internetajan juttuja. Puhuimme siitä, miten hyvin täydensimme toistemme osaamista, Verneri kertoo."
332. iso S13.2.2023 klo 09:53
”Merkittävä historiallinen sensaatio”: Vuosisadoiksi kadonneet kuningattaren salakirjoitukset selvitettiin

– Työ vertautui ison ristikon täyttämiseen. Suurin osa työstä meni symbolien tulkitsemiseen. Merkkejä oli lopulta 150?000 ja sanoja noin 50?000.

https://www.is.fi/kuninkaalliset/art-2000009380563 .html
333. Eki13.2.2023 klo 10:31
Olisikohan ollut Tarjan 6.2. mainitsema paikka, joka oli eilen Kympin uutisissa? Mäkelän Markun piirtämää ristikkoa siinä ratkottiin.
334. Jukkis14.2.2023 klo 10:47
Soittaja Kansanradiossa 13.2.2023:

"Kuten me suomalaiset tiedämme, olemme maailman onnellisin kansa. Mistä se johtuu? Me pidämme kurituksesta. Ainakin jos on uskomista piilosanaristikkoa, jonka viisikirjaimisen sanan vihje oli: Valtio pahoinpiteli asukkaita. Ratkaisuksi tuli SUOMI. Pahoinpitelyähän suomiminen on. Moi."
335. Ylläpito18.2.2023 klo 16:32
Hauskaa tarinaa ulkomailta:

http://wuokila.com/denispotvin.jpg
336. Tarja18.2.2023 klo 17:09
:D
337. Ylläpito18.2.2023 klo 17:14
Tässä on se ero verbien täyttää ja ratkoa välillä.
338. iso S19.2.2023 klo 12:51
Tuli vissiin todistetuksi se mikä on jo vuosia sitten (4.3.2016) todettu: "Tämä on kuitenkin yksinkertaisten miesten yksinkertainen peli, yritetään pitää se sellaisena, Pelicans-hyökkääjä naurahti."

Toisaalta, onhan se osoitus älyllisestä toiminnasta, kun onnistuu vuosien ajan vääryydellä ja viekkaudella hankkimaan kyseenalaista kunniaa!
339. Tarja1.3.2023 klo 15:12
Netti-IS tänään:
"Unkarin parlamentti alkoi keskustella sekä Suomen että Ruotsin Nato-jäsenyys­prosesseista keskiviikkona.
Varsinaista tungosta ei keskustelu parlamentissa aiheuttanut. Keskusteluun osallistui maan 199 kansanedustajasta noin parisenkymmentä.
Erään edustajan havaittiin täyttävän sanaristikkoa tilaisuuden aikana."
340. Eki7.3.2023 klo 13:12
SexLife-sarjassa tuore kirjailija ilahtuu.

https://sanaristikot.net/sekal/NYT.jpg
341. Tarja20.3.2023 klo 18:11
Astun hänen mumminsa olohuoneeseen, ja siellä näyttää ihan samalta kuin tuhannessa muussa olohuoneessa kautta maan: kulunut tummanruskea sohva yhden seinän edessä ja vastapäätä sitä suuri, mutta hiukan vanhanaikainen televisio. Nurkassa on vanha, ryppyinen, beige nahkanojatuoli ja sen edessä puinen sohvapöytä, jolle on pinottu aikakaus- ja juorulehtiä, jotka ovat auki sanaristikkosivulta. Ristikot on täytetty sinisellä mustekynällä. Tuijotan niitä. Joka ikinen ristikko on täytetty kokonaan: kuva- ja tavuristikot, sudokut, jopa krypto.
Bex seuraa katsettani. "Adele ja mummi ovat pirun hyviä ristikoissa", hän selittää.
"Mummi on hyvä sanaristikoissa. Minä enemmän numeroissa", Adele sanoo tyynesti kuin haastaisi minua olemaan eri mieltä.

- Natalie Cox: Kahden kauppa, 2022
342. Eki5.4.2023 klo 10:00
Sari Siikanderin vierailusta Puoli Seiskassa eilen (löytyy Areenasta).

Sari esitteli halkovajansa kuvaa: "Puuttuu sivuristikot..."

Sitten puhuttiin palautteesta ja Sarilla oli hienoja mielipiteitä. Tässä yksi.

"Taiteilijan pitäisi saada noin 70 prosenttia positiivista palautetta, että pystyisi sitten suhtautumaan siihen loppuun 30 prosenttiin rakentavasti ja ottaen sen oikealla tavalla huomioon."
343. iso S5.4.2023 klo 12:55
Musta hevonen ratkoi tänään Iltiksen sarjakuvassa höyryristikon. Tulos ja seuraus on kuvassa. Linkin otsikossa hauskana sattumana lähestulkoon viittaus ristikoihin: tip = vihje.

https://aijaa.com/HryTip
344. Eki5.4.2023 klo 15:23
Näyttää ihan yhdeltä mun Sanasepon laatimukseltani!
345. Eki7.4.2023 klo 07:14
Emmerdalessa eilen.

https://sanaristikot.net/sekal/emmerdale.jpg
346. Jukkis8.4.2023 klo 11:18
Brooklyn 99, kausi 3, jakso 7:

Peralta: Ei hätää. Meillä ei ole ongelmia. Emme ole koskaan riidelleet.
Santiago: Totta. Ainoa läheltä piti -tilanne oli, kun Jake ei tiennyt Will Shortzia.
Holt: Ihanko totta? (Peraltalle:) Etkö tiedä ristikkomestaria? (Santiagolle:) Haluatko todella hänet?
347. Eki8.4.2023 klo 12:15
Tämä kuukauden vanha juttu oli Will Shortzille ihan vieras.
https://sanaristikot.net/sekal/NYT.jpg

Nyt lähetin hänelle Jukkiksen sitaatit. Lienevätkö jo tuttuja, se selviää pian, nyt siellä on kuitenkin vielä yö.
348. Eki8.4.2023 klo 16:24
Will vastasi, ilmeisesti oli kuullut.

Thanks, Erkki.
It was very cool to be name-checked on "Brooklyn Nine-Nine"!
349. Funny8.4.2023 klo 17:39
Will Shortz on ollut mukana suunnittelemassa tv-elokuvien sarjaa Crossword Mysteries, jonka ensimmäisessä filmissä nuori ristikkotoimittaja (Lacey Chabert) huomaa jonkun tuntemattoman laatijan lähettämissä ristikoissa yhteyden kuolemantapauksiin. Poliisi ei tietysti ensin ota häntä vakavasti, vaan syyttää jopa tutkinnan häirinnästä, kuten asiaan kuuluu. Ajattelin, että idea kantaisi vain yhden filmin verran, mutta näköjään niitä on tehty kuusiosainen sarja. Tosin ristikoista sitten loitonnutaan.

Will Shortz itse vilahtaa ensimmäisessä filmissä taustalla, pelaamassa pingistä.
350. iso S9.4.2023 klo 12:55
Tietoja (Google-kääntäjä iskee jälleen)
Käännetty englannista - William F. Shortz on amerikkalainen pulmapelien luoja ja toimittaja, joka on The New York Timesin ristisanatehtävä.
351. iso S12.4.2023 klo 14:46
Murha paratiisisaarella -sarjan eilisessä jaksossa (kausi 12, jaso 3 "Huima pudotus") ristikko oli kohtalaisen oleellisessa roolissa.

Tähtitieteilijän oletettiin tehneen itsemurhan. Miehen muistikirjan välistä löytyy lehdestä repäisty puoliksi täytetty ristikko. Vain vähän ennen ruumiin (joka itse asiassa siinä vaiheessa vasta teeskenteli kuollutta) havaitsemista hänet oli nähty täyttämässä ristikkoa, jota ei ollut vielä revitty irti. Nerokas poliisi päättelee siitä, että kyseessä onkin murha.

Jakso on nähtävissä Areenassa. Kohdassa 8:27: "Sanaristikko revitään irti ja pannaan muistikirjan väliin, koska se aiotaan tehdä myöhemmin. Miksi Sworder olisi tehnyt niin, jos aikoi tappaa itsensä sinä yönä?"
352. Jukkis12.4.2023 klo 16:22
Pitäis katsoa Columbot, jotkut uudestaan ehkä 3. - 4. kerran, osa ekan kerran. Luulis että siellä n. 70 tapauksen joukossa edes yksi rikosjuttu olisi, jossa sanaristikolla on joku osa rikoksen ratkaisussa.
353. iso S13.4.2023 klo 12:31
Luultavasti nopeammin löytäisit mainintoja ristikoista jos katsoisit Funnyn mainitsemaa tv-elokuvien sarjaa The Crossword Mysteries (2019-2021), 2 osaa per vuosi. Will Shortz ei pelkästään vilahda kerran, vaan esittää poliisia kolmessa jaksossa.
354. Funny13.4.2023 klo 13:24
"Tulen mukaan projektiinne, jos pääsen vähän näyttelemäänkin."
355. Jiikoo17.4.2023 klo 21:55
”Päivät alkavat aamulääkkeillä kello seitsemän. Puoleen päivään saakka Myllyniemi loikoilee tekemättä mitään. Kello yksi hän syö puuron ja keittää kahvin. Sitten alkaa sanaristikoiden teko suurennuslasin kanssa, lähinäkö kun on iän myötä heikentynyt. Myllyniemi kertoo täyttävänsä ristikoita kahdesta kolmeen tuntia päivässä. Hän suosii vaikeita ristikoita, koska ne pitävät älyn kunnossa.”

HS 17.4.2023, sivu A 19

(Juttu kertoo kolmen ikämiehen tunne-elämästä. Kyseinen P. Myllyniemi (87 v.) on sen ilmestyessä jo edesmennyt.)
356. ++juh17.4.2023 klo 23:24
Tämän mustan komedian pääosassa oli piilosana:
https://areena.yle.fi/1-4072232

Valitettavasti se ei ole ollut enää vuosiin katsottavissa Areenassa.
357. ++juh17.4.2023 klo 23:48
Jukkis olikin tuon (356) jo aiemmin kertonut (161).
358. Ritu19.4.2023 klo 07:52
Vähän ruokasampi viittaus ristikkoon :). Yhteishyvä 1/2023, jossa oli ruokaohjeissa vinkki puolikkaisiin uuniperunoihin.

----------
"Aseta perunat leivinpaperille pellille leikkuupinta ylöspäin. Viillä pintaan ristikko."

-----------
359. Ritu27.4.2023 klo 19:36
Aiemmin vuonna 2021 kirjoitin tänne kommentin (209), jossa kerroin toimittaja Ilari Leppäniemen Aamulehden Moro-liitteeseen tekemästä haastattelusta, jossa hän haastatteli kyseisen lehden miniristikontekijää Heikki Partalaa. Samassa yhteydessä kyseinen toimittaja itsekin yritti laatia ristikon ja se siinä yhteydessä myös julkaistiin.

Viime torstaina 20.4. 2023 Moro julkaisi melkein sivun jutun Heikki Partalasta, jonka viimeinen ristikko Morossa oli samaisena päivänä. Partala aloitti Moron ristikonlaatijana syksyllä 2002. Tuon 20 vuoden aikana hän laati ristikoita Moroon 1066 kpl. Moron lisäksi hän on laatinut muuallekin. Lopettaessaan laadinnan ikää on ehtinyt kertyä 86 vuotta.

Tänään 27.4. Morossa oli haastattelu, jossa paljastuu, että Moron miniristikon laatijaksi ryhtyy toimittaja Ilari Leppäniemi. Haastattelussa hän kertoo laatineena ensimmäisen ristikkonsa ehkä vuonna 2017 junamatkalla ja ensimmäinen julkaistu oli tuo vuonna 2021 Partalan haastattelun yhteydessä laadittu ristikko.

Tässä pieni pätkä toimittaja Jukka Mannisen tekemää haastattelua ja esimakua tulevasta:
--------------
"Mikä on haastavinta juuri Moron ristikon tekemisessä?"

"Mahduttaa pieneen ja joustamattomaan tilaan tarpeeksi elementtejä, jotka tekevät ristikosta juuri Moron ristikon.
Aloittelevalle tekijälle tilan joustamattomuus on myös siunaus. Hyvässä kirjoittamisessa on kyse tiivistämisestä ja temppujen välttelystä. Uskon opetuksen soveltuvan myös ristikoiden laatimiseen."


"Muuttuuko ristikko jotenkin nyt tekijän vaihtuessa?"

"Se huononee - mutta alkaa sitten vimmatusti kehittyä. Alustavissa keskusteluissa pestin pituudesta on puhuttu vuosikymmeniä, joten opintie on pitkä.
Tietoisena muutoksena luovun pienistä kuvavihjeistä. Niitä olisi mielekäs tehdä, jos osaisin piirtää, mutta en osaa. Miniristikko pärjää ilman visuaalista hengittävyyttä.
Tamperelaisuus pysyy tärkeimpänä asiana. Minulle luontevinta on lähestyä sitä paikannimien, ihmisten, historian ja ilmiöiden kautta. Murresanoja alan hivuttaa mukaan, kun olen kartuttanut rutiinia ja perehtynyt huolella lähdeteoksiin."
360. Tarja29.4.2023 klo 14:46
Seniorisankari Aino Ritarista kertovan kirjasarjan kolmannessakin osassa ristikot mainitaan muutaman kerran. Päähenkilön näkemys isän roolista perheessä on seuraavanlainen:

"Isänä sinun ei tarvitse paljon puhua, juot vain kahvia ja teet ristikoita, muriset sanomalehden yli."
- Anna Rimpelä: Päin perhettä, Aino Ritari (2023)

[Aikaisemmasta kirjasarjan osasta on maininnat kommenteissa 171 ja 174.]
361. iso S29.4.2023 klo 18:45
Tukalat paikat -sarjassa, 2. kauden 2. jaksossa tytär tulee palauttamaan pyörätuolissa istuvalle äidilleen huivin, joka on unohtunut tyttären autoon. Areenassa kohdassa 34:45:

Tytär: Mitä olet touhunnut?
Äiti: Ristisanoja, sherryä, Rooman viimeiset päivät.

Sarjan ja äidin luonteen huomioiden voi arvella, että vastaus ei ole välttämättä totta.
362. Jukkis1.5.2023 klo 19:43
annan kummilapselle lahjaksi kehittävän sanaristikon

ristikon myötä juurrutan häneen kielemme käyttökelpoisia sanoja ja sanontoja, jotka suotta ovat joutuneet epäsuosioon

aloitan omilla suosikeillani, joihin lukeutuvat hipiä, tiehyt, hapsi ja tappura

keskiriville muodostuu sana kjfyleö

ei se mitään

kjfyleö on yhtä hyvä vaihtoehto kuin moni muu

--
Eeva Turunen: Sivistynyt ja miellytävä ihminen
363. Pike2.5.2023 klo 14:40
Onko Turusen kirjan nimi todellakin Sivistynyt ja MIELLYTÄVÄ ihminen?
364. Jukkis2.5.2023 klo 18:34
Leikepöytä käyttöön ja pikku editointi: "Pike on vapun jälkeisen tiistainsakin käyttänyt virheiden etsimiseen muitten kirjoituksista. Harrastuksensa kullakin!"
365. Pike3.5.2023 klo 08:30
Ja Jukkis on käyttänyt koko vapun löytääkseen "sanaristikoista sanottua". Luulisi vappua voivan viettää MIELLYTTÄVÄMMINKIN, mutta tapansa kullakin!
366. Jukkis3.5.2023 klo 08:43
Ei minulta koko vappua mennyt Eeva Turusen kirjan lukemiseen, oli sen verran hyvä kirja että meni lähes yhdellä istumalla.
367. Pike3.5.2023 klo 13:40
Melkein kahdeksaan sitten vappuiltana kuitenkin istuit. Olisi syytä liikkuakin vähän päivän mittaan eikä istua nenä kirjassa kiinni koko päivää ja etsiä silmät kiiluen "sanaristikoista sanottua". Liikuntasuositukset olisi syytä ottaa todesta.
368. Puke3.5.2023 klo 15:34
Pike se näkyy olevan paitsi oikeinkirjoituksen ja terveyskasvatuksen niin myös loogisen päättelyn mestari. Ei ole enää pitkä matka kaikkien alojen asiantuntijaksi.
369. iso S7.5.2023 klo 08:23
IS: Nämä arkiset asiat ovat ”myrkkyä aivoille”

Jos olet hyvä ratkomaan ristikoita, se ei enää ole parasta mahdollista aivojumppaa. On hyvä aloittaa uusia harrastuksia, kuten vaikka tanssi tai golf. Uusi liikuntaharrastus on parasta mitä voit tehdä aivoille keski-iän kynnyksellä.

[Hyvät ihmiset, älkää myrkyttäkö aivojanne ristikoilla ainakaan keski-iän kynnyksellä!]
370. aatkela7.5.2023 klo 16:32
Suht tuoreesta artikkelista voipi vetää omat johtopäätöksensä. Ainakin palkkio per sivu vaikuttaa olevan messevä.

https://www.laitilansanomat.fi/2023/02/kari-paivar inta-tekee-noin-sata-ristikkoa-vuodessa/
371. Ylläpito7.5.2023 klo 17:43
Nyt on sekin nähty, että laatija suosittelee ratkojat.fi-sivustoa.
372. Ritu7.5.2023 klo 18:34
Kun on valokuvia, niin mielenkiintoni kohdistuu ensimmäiseksi kirjahyllyyn :). Jos sellainen on siis näkyvissä. Olin näkevinäni kyseisen laatijan pään takana hyllyssä violettikantisen Wirenin Ristikkosanojen pikkujättiläisen.
373. Joutilas7.5.2023 klo 20:31
369. iso S, minä luin saman artikkelin ja se kyllä herätti muutamia kysymyksiä. Mitä sitten, jos on huono ratkomaan ristikoita? Entä, jos onkin jo vanhuuden kynnyksellä? Onko tällä neuvoja antavalla asiantuntijalla stereotypia ristikoista, laatijoista ja ratkojista? Onko hänellä vähäisintäkään käsitystä siitä, kuinka haastavia, opettavia, viihdyttäviä ja älyämistä vaativia ristikot parhaimmillaan ovat?
Tietenkin kaikki liikunta on hyväksi ihmiselle ja uudet harrastukset tervetulleita, mutta käsittääkseni ratkojatkin saattavat liikkua ja harrastaa monipuolisesti ja silloinhan ristikot ovat heille isona plussana ratkomattomiin nähden. :)
374. Ylläpito7.5.2023 klo 20:42
Kyseinen Päivärinnan valokuva lienee ainakin 20 vuotta vanha.
375. Funny7.5.2023 klo 21:10
Eihän siinä Iltiksen artikkelissa sellaista väitetä, että ratkominen olisi jotenkin haitallista tai hyödytöntä. Todetaan vain, että jos on hyvä ratkomaan, ratkominen ei enää auta samalla tavalla kuin uusien asioitten opettelu taikka liikunta. Minusta ei tuosta jutusta kannata turhanpäiten närkästyä, vaan miettiä, mitä uutta kannattaisi opetella. Itse olen tosissani opettelemassa soittamaan. Ei se tarkoita, että hylkäisin ristikot taikka maalausharrastukseni.
376. iso S8.5.2023 klo 10:20
Lainaus: 370. aatkela 7.5.2023 klo 16:32
Suht tuoreesta artikkelista voipi vetää omat johtopäätöksensä. Ainakin palkkio per sivu vaikuttaa olevan messevä.

Aivojen toimintaan liittyvässä artikkelissa ei ainakaan puhuttu mitään palkkioista. Laitilan sanomissa ollut laatijaesittely oli melkoinen tynkä enkä siitäkään löydä mainintaa messevistä palkkioista. Nähtävästi aatkela on vetäissyt johtopäätöksensä ristikoiden määrän mukaan.

Jos laatija laatii artikkelissa mainitut noin sata ristikkoa vuodessa eikä hänellä ole muita tuloja, niin siitä voi tietysti haarukoida arviota palkkion suuruudesta. Pikaisen nettihaun mukaan "suomalaisten yleisin palkka on 2 600–2699" eli noin 32000 € vuodessa. Jotta siihen tasoon pääsisi, pitäisi saada 320 € per ristikko. Tuolla tasolla varmaan tulisi toimeen, mutta ei se vielä kovin messevältä kuulosta. Messevyys vaattii mielestäni selvästi parempaa kuin yleinen taso.

Arvotaan satunnaisesti joku yleisen tason ylittävä palkka... kuula pyörii... ja pyörii.. ja meillä on osuma: "Rauramon kiinteä kuukausipalkka on 125?000 euroa." Jo vain on messevää! Se olisi 1250 € per ristikko, jos tuo olisi vuosipalkka. Vaan kun ei ole eikä Rauramo taida laatia ristikoita, vaan suunnittelee hyvässä uskossa investointeja Venäjälle.

Jos tähdätään maallikkotason messevyyteen niin tuplataan kohtuullisen hyvä vuosipalkka 50000. Silloin hinnaksi saadaan 1000 € per ristikko. Tuolla hinnalla voisin kaivaa esille eläkkeellä olevan laadintakynän. Jään odottamaan tarjouksia, mutta en pidätä hengitystä odottaessa.

Päivärinnan mahdollisista muista ansioista ei minulla ole tietoa.
377. iso S8.5.2023 klo 10:33
Rauramon kuukausipalkka on siis 125000 euroa. Leikkaa/liimaa toi mukana tuhaterottimen, joka muuntui matkalla kysymysmerkiksi. Vaatimattoman kuukausipalkan päälle tulee tietysti erinäisiä palkkioita, bonuksia, optioita ja ilmaisia lounaita, mutta mitään sellaisia en oleta kuvitellulta ristikoiden tilaajalta saavani. Tyydyn tasarahaan ja tilaaja saa tyytyä toimittamaani laatuun. Tarjous on voimassa rajoitetun ajan.
378. aatkela8.5.2023 klo 19:45
320 e.

Supliikki on ollut neuvotteluissa kohdillaan.
379. Funny8.5.2023 klo 20:40
320€? Missä kohdin tuossa jutussa puhutaan palkkioista?
380. Jukkis8.5.2023 klo 20:55
Ihan hatusta vedettyä spekulointia ilman mitään perustetta, ja näin on ilmasta saatu vedettyä lopputuloksena tuo 320 euroa.
381. Funny8.5.2023 klo 21:06
Aivan. Minusta tuollaisia huuhaa-lukuja ei kannattaisi esittää, joku voi vielä uskoa.
382. Joutilas9.5.2023 klo 09:45
375. Funny, en minä närkästynyt, käryttänyt käpyä, tai polttanut hihoja tuon IS:n jutun, tai sinun kommentin takia. Yritin vain selittää, että jokainen uusi ristikko on aina uudenlainen haaste ja rassaa aivoja eritavalla, kuin aiemmat, koska taitavat laatijat kehittävät jatkuvasti uusia koukkuja ratkojan riemuksi (riesaksi). Siis ristikot eivät ole jämähtäneet, eivätkä jämähdä johonkin tiettyyn muottiin, vaan kehittyvät ja kehittävät jatkuvasti taitavien laatijoiden "kierouksien" myötä. Uskoakseni kovis- ristikot ovat aina haasteellisia myös ihan huipuille.
Luonnollisesti myös uusien "lajien" opettelu ja oppiminen on hyödyllistä ihan sinne asti, kun pääsemme elämänkoulun viimeiseltä luokalta.
Koska en ole Leino, Kivi, tai Ruuneperi, saati sitten iso S, niin verbaali ulosantini on varsin kökköä ja hankalasti ymmärrettävissä, sorry.
Kuitenkin tämä(kin) kaikella ystävyydellä. :)
383. Funny9.5.2023 klo 10:15
Kaikki hyvin, Joutilas. Minäkin olisin voinut esittää asiani vähän toisin. Kuten monta kertaa aiemminkin, ja tietty tulevaisuudessakin.
384. Lenni19.5.2023 klo 15:01
"Isoisä näytti mulle, ku mä olin neljän vanha ja just oppinu lukemaan, että kato täällä on sun nimes, ku hän teki ristisanoja koko ajan. Se oli silloin vihjeellä "heinäpoika", eli nimipäivän mukaan. Ja sitten ku ne kekkas mut Kansallisteatterista, niin sitte alko tulla mun nimen vihjeellä, ja ku mä olin teatterissa töissä niin siellähän oli toinenki, Tea Ista! Ja mehän tehtiin monet vuodet yhteistöitä siellä, mutta me ollaan molemmat oltu myöskin ristikkokilpailun suojelijoita. Ja sit tää Erkki Vuokila, joka on näitä huippulaatijoita, niin selitti, että varsinkin oikean alakulman ratkaisemisessa tarvitaan näitä ässä, tee, oo, ii -vokaaleita, että kaikki otsot, atta, joka on tää vanha muurahaista tarkottava sana, ja Istat ja mun nimi ja muut, niin ne on niitä millä selviää sit se oikea alakulma, mut nehän on lähinnä vaan helpoissa. Että ku mä teen ristisanoja illalla, mä aina otan näitä haastavia Suomen kuvalehden kolmen tähden, enkä saa ikinä valmiiks, mutta ei siel oo mun nimee yleensä ollenkaan."

Atso Almila, Narrin aamulaulussa Outi Paanasen vieraana 19.5.2023. (Ohjelman alussa 00:20 - 01.33)
385. Ylläpito21.5.2023 klo 12:20
Tässä osoite: https://areena.yle.fi/podcastit/1-4311335
386. Leeah23.5.2023 klo 16:56
Toimittaja kertoo myös Almilan olevan taitava anagrammien ja palindromien laatija. Lieneeköhän missään julkaistu hänen sellaista repertoaariaan?
387. Auri S.25.5.2023 klo 07:38
Therapia-säätiön v. 2012 julkaisemassa muistelmateoksessaan SAMASSA VENEESSÄ psykiatrian emeritusprofessori Yrjö O. Alanen (n. 85-vuotiaana), kirjoittaa:

"- - Kahden vanhuksen elämään palatakseni (käytän tuota sanaa totuuttaakseni itseäni siihen, vaikka en sitä kohdallamme vielä haluaisi hyväksyä), tyypillistä lienee myös ristisanatehtävien lisääntynyt merkitys, niin Hannilla kuin minulla. Ilta-Sanomat on ostettava joka päivä ja etenkin lauantaisin, jolloin minun osakseni tulee Plus-liitteen "kovis" (ei se aina loppuun saakka ratkea) ja piilosanatehtävä (se kylläkin), Hannille "pehmis" ja tavuristikko. - - "
388. Jukkis28.5.2023 klo 10:29
Kahdeksankymmentävuotispäivänsä jälkeen hän oli ruvennut koskettamaan jokaista hellan säädintä ja sanomaan ääneen "pois päältä, pois päältä, pois päältä, pois päältä". Sillä tavalla hän tiesi sammuttaneensa levyt ennen kuin lähti ulos. Ei niin, että hän olisi unohdellut asioita, ei hänellä ollut dementiaa. Hän oli käynyt muistitesteissä. Hän pystyi yhä ratkomaan lehden sunnuntairistikon.

- Doris, 80 v., Maria Turtschaninoffin kirjassa Suomaa.
389. Jukkis28.5.2023 klo 10:57
"Ristikkoasiaa. Teemme joka päivä Satakunnan kansan ristikon. Ei vaikeita, mutta paheksumme murre- ja piilosanoja. Joutsi ei milloinkaan sortunut niihin. Terveisin tuffo ja mummu."

- Yle Areenan "En sano mitään mutta outoa on" -podcast, jossa "YleX Aamun Viki ja Köpi elävöittävät paikallislehtien tekstiviestipalstojen mehukkaimmat kirjoitukset radioteatterin keinoin". Kausi 5, jakso 9, viiden minuutin kohdalla:
https://areena.yle.fi/podcastit/1-61933874
390. Jukkis29.5.2023 klo 11:43
"Piilosana eli harrastajien kesken piilis on ristisanatehtävä, jonka vihjeet ovat hieman erikoisia koska ne on kahdesta eri näkökulmasta."

Näin alkaa n. 80 sekuntia kestävä puhelu 28.5.2023 lähetetyssä Ylen Kansanradio-ohjelmassa. Loput voi kunnella Areenasta:
https://areena.yle.fi/podcastit/1-65663146
26 minuutin kohdalla.

Ilmoittautuuko joku paikallinen soittajaksi?
391. Eki31.5.2023 klo 10:04
Elokuvasta Koodinimi: Keisari.

https://sanaristikot.net/sekal/keisari.jpg
392. Jukkis31.5.2023 klo 10:22
Ranskalainen Georges Perec on mainittu näissä "Sanaristikoista sanottua" -säikeissä pariin kertaan aiemmin. Hänen kirjaansa "Häviäminen" lukiessa ei ole toistaiseksi tullut vastaan sanaristikoita, eikä olisi voinutkaan, ainakaan termin tuossa muodossa. Ranskankielisessä alkuteoksesa ei ole yhtäkään e-kirjainta Ville Keynäksen (Keynään? Keynäsin?) mainiossa suomennoksessa ei ole yhtäkään a-kirjainta. Niinpä (jos niin haluaa, ei ole pakko) kirjaa voi lukea mieli ristikkoasennossa, koska aina välillä sanan voi tulkita vihjeeksi, jonka ratkaisu on se a:n sisältävä sana, joka on pitänyt korvata a:ttomalla. Joitakin esimerkkejä: kissimirri, nudistin vermeissä, juomisenhimo, poju, pikkuvesseli, sormikäsineet.
393. Jukkis31.5.2023 klo 15:20
Pasha: Tässä on toinen, Kolja.
Kolja: Kerro.
Pasha: Kuuntele.
"Darwinin termi elämän kehittymiseen liittyville muutoksille."
Yksi, kaksi, kolme... Yhdeksän kirjainta.
Kolja: Pitkä harppaus pillusta hautaan.
Pasha: Laskuvarjojääkärien karkeaa kieltä.
Kolja: Paraskin puhuja.
Pasha: Totta turiset.
"E-v-o-l-u-u-t-i-o." Se sopii.

Leviathan, ohj. Andrey Zvjagintsev 2014

Tämä on tässä ollut jo aiemmin, katosi suuressa säikeiden ylöstempauksessa tammikuussa 2021. Tuli iili katsoa tämä uudestaan. Ihan kaikkea venäläistä ei ole syytä boikotoida.
394. iso S31.5.2023 klo 16:53
IS: Uutta tietoa Espoon silta­turmasta: Kokoamis­ohjeita ei noudatettu

”Ristikoiden osalta toteutus ei ollut käyttöohjeiden mukainen.”
395. ++juh31.5.2023 klo 18:57
393.
Darwinin termi elämän kehittymiseen liittyville muutoksille ei ollut evoluutio. Muut biologit kuitenkin alkoivat käyttää sitä, ja välteltyään sanaa yli kymmenen vuotta Darwin vihdoin mainitsi evoluution Lajien synnyn kuudennessa painoksessa – peräti kahdeksan kertaa.
396. Jukkis31.5.2023 klo 19:32
Ei selviä elokuvasta, onko virhepalvelua sillä lehdellä, jonka ristikkoa Pasha täyttelee.
397. Jukkis3.6.2023 klo 10:16
Minun isästäni on tullut kuin kyselyikäinen lapsi, hän kyselee koko ajan nimiä, ammatteja, missä kukakin asuu. On kuin hän täyttäisi sudokua mielessään.

- Harry Salmenniemi: Varjotajunta
398. Ritu7.6.2023 klo 07:11
Aamulehdessä oli 1.6. pääkirjoituksen vieressä Juho Korpelan kolumni: Perinteitä ei enää kunnioiteta.
Ristikot olivat päässeet siihen mukaan. Tässä katkelma siitä:

---------
Kieliä ei opiskella. Historiaa ei enää tunneta. Lukea ei osata. Enää ei päässä lasketa. Klassikkoteoksia ei himoita. Pisa-tuloksissa ei enää pärjätä. Omia aivoja ei käytetä. Kouluissa ei enää opeteta.
Lehti ei tule ajoissa. Printtilehti ei ilmesty enää sunnuntaina. Ristikot ovat liian vaikeita. Ristikot ovat liian helppoja. Lehti on liian oikealla. Lehti on liian vasemmalla.

---------
399. Jukkis7.6.2023 klo 10:29
Santiago: Miten lentosi meni?
Santiagon isä: Hyvin. Tein Timesin krypton.
Santiago: Eikö se ollutkin hyvä tänään?
Santiagon isä: Jestas, 17 pystysuoraan?
Santiago: Niinpä, entä 16 vaakaan?
Santiagon isä: Tai entä 34 vaakaan?
Santiago: Entä 45 pystysuoraan?
Molemmat (high five): Entä 20 vaakaan?
Peralta: Minäkin tein sen.
Santiago: Niin.

- Brooklyn Nine-Nine, kausi 4, jakso 7.

(Suomentaja otti vähän vapauksia, "krypto" oli ääniraidalla "crossword".)
400. iso S8.6.2023 klo 10:55
Suomentaja ei taida olla ristikkoalan ihmisiä. Kryptoissa numeroidaan kirjaimet. Vaaka- ja pystysanoja ei niissä yleensä numeroida, koska siihen ei ole mitään tarvetta. Numerointi tarvitaan höyryristikoissa ja piilosanossa, joissa vihjeet ovat ristikon ulkopuolella. Kuvaristikoissa voi numeroida (tai koodata kirjaimilla, kuten Hesarissa lienee tapana) rivit ja sarakkeet, jolloin esimerkiksi täällä käydyissä keskusteluissa voi niiden avulla määritellä keskustelun kohteena olevan vihjeen tai sanan sijainnin. Ratkaisemisen kannalta moinen koodaus on tarpeeton.
401. lapatossu8.6.2023 klo 11:04
Oliko ääniraidalla tosiaan pelkkä "crossword" eikä "cryptic crossword"?
Olisi helppo ymmärtää, miksi tuo olisi kääntynyt kryptoksi eikä piilikseksi, mikä se siinä tapauksessa olisi.
Mutta oikeasti noissa tv-ohjelmien käännöksissä näkee kamalampiakin möhläyksiä nykyisin, kai siksi, ettei kääntämisestä makseta tarpeeksi.
402. Funny8.6.2023 klo 11:55
Timesin ristikot ovat kuuluisia, aina ne välillä kirjallisuudessakin putkahtavat esille.

Suomentajat eivät ole kaikkien alojen asiantuntijoita, mutta välillä tosiaan ihmettelee kun eivät ole asioista yhtään selvillä. Englannin kielen sanoilla on paljon merkityksiä, ja suomentajat ovat joskus pihalla yhtä paljon kuin Googlen kääntäjä.
403. Jukkis8.6.2023 klo 15:32
Lainaus: 401. lapatossu 8.6.2023 klo 11:04
Oliko ääniraidalla tosiaan pelkkä "crossword" eikä "cryptic crossword"?
----------------------------------
"How was your flight?"
"Yaa, good, yeah, I did the Times crossword."
404. lapatossu8.6.2023 klo 15:47
Ahaa siis kääntäjän tulkinta puhtaasti.
Kun kumpikin tietää, millainen on Timesin ristikko, niin eipä kai ne sitä 'cryptic' sanaa käyttäisi, vaikka se olisikin sellainen.
405. Jukkis8.6.2023 klo 16:02
Todettakoon, että Peralta ei missään nimessä ole koskaan täyttänyt yhtään Timesin ristikkoa. Yrittää tehdä vaikutuksen Santiagon isään.
406. lapatossu8.6.2023 klo 18:56
Jos tuossa The Times on Lontoon versio, niin ristikko on 'cryptic'. Jos se on New York Times, niin se on ihan tavallinen (helppo). En ole seurannut tuota sarjaa, joten ei aavistustakaan, milloin, missä ja mitä siinä tapahtuu
407. ++juh8.6.2023 klo 20:35
Brooklyniläisille "The Times" on tietenkin kotikaupungin lehti "The New York Times". 15×15-ruutuisessa brittipiilosanassahan tuskin edes on vihjettä "45 pystysuoraan".
408. lapatossu8.6.2023 klo 22:09
Totta! Tuota en huomannutkaan -sittenhän sen täytyy olla jotakin muuta kuin netissä olevat NYT ristikot. Eivät ne sen suurempia ole.
409. eol8.6.2023 klo 22:39
Nuo NYT ristikot taitavat tosiaan olla kooltaan samaa luokkaa kuin britti-Timesin piilosanatyyppiset ristikot, mutta NYT ristikot ovat sen verran "aukioisempia", että niissä vihje "45 pystysuoraan" on hyvinkin mahdollinen. Esimerkiksi ensimmäinen netistä käsiin saamani NYT ristikko on piilokirjaimeton 15×15 (jonka minimisananpituus on 3 kirjainta), ja sen pystyvihjeistä suurinumeroisin on "61 pystysuoraan".
410. ++juh8.6.2023 klo 22:43
Kyllä se on NYT:n 15×15-ristikko. Esim. tänäisen ristikon isoimmat vihjenumerot ovat 66 vaakaan ja 59 pystyyn.
https://www.xwordinfo.com/Crossword?date=6/8/2023

"NYT-hypoteesia" tukee myös kauden 5 jakso 6 (The Venue):
Jake: Could we wrap the flowers in "New York Times" crossword puzzles from key dates in our lives?
https://theninenine.com/quotes/episode/506/The-Ven ue/#quote_6750
411. Eki17.6.2023 klo 15:58
Aliisa Syrjän kappaleesta Tää tunne:

"Mun painajaisis sut vie tsunami
Tai nappaa suuhunsa valtava pelikaani
Entä jos hukkaan sut niinku kaikki tavarani?#

Mensesterin uusi kappale Pehmis sisältää jotain asiaa ristikoistakin, mutten oikein saa selvää. Otsikko ei kuitenkaan ainakaan pääasiassa viittaa Iltiksen ristikkoon.
412. Ritu18.6.2023 klo 07:17
Maaseudun tulevaisuus-lehden kesä-heinäkuun kuukausiliitteessä Kantrissa on kirjailija ja runoilija Heli Laaksosen tekoälyn käyttöä ruotiva kolumni: Haluatko avata Pandoran lippaan?

Kolumnin alku ja loppu on lainattu tässä:

Seilasin laivalla meren yli, siis puksutin risteilyaluksella Tallinnaan. Ihmisiä tulvi. Ujuttauduin kaffekuppini kanssa keularavintolan ainoalle tyhjälle tuolille, sudokua täyttävän miehen viereen. Näytti virkistävältä, kun jollain on kynä ja paperia edessään.
Huvikseni kysäisin:"Mitä sää miätit, ko sää teet noita sudokui?" Sudokumies vastasi ymmärrettävän kiusaantuneena, ettei paljon mitään, numeroita vain.

Lähteissä vielä tivasin: "Saak kaupoista jo valmiiks täytetyi sudokui, ettei itte tarttis nähdä niimpal vaiva?" Mies katsoi minua kuin maantien kiviä syövää kylähullua.

Kysymys oli tullut mieleen, kun olin saanut tekoälykoulutusmainoksen

------- ----------

Kyllä nykyihminenkin haluaa tuntea itsensä arvostetuksi, hyödylliseksi ja taitavaksi edes ajoittain. Palkkatyö on vain yksi työnlaji, mutta kaikkinainen tekeminen, keksiminen, ongelmanratkaisu, puuhailu, riuhtominen, tempominen, toimeen tarttuminen on lajityypillistä meille!
Sen todistaa sudokumies risteilyllä, sanaristikkoja ratkova sisko, piirtelevä lapsi, lapselle lättyjä paistava vaari, hymysuin äestävä muori, kattotalkoilevat mökkiläiset, tietokilpailuja pitävä bussilastillinen senioreja.
413. Tarja23.6.2023 klo 21:47
Kaikenkarvaiset ystäväni -sarjan kolmannen kauden toisessa jaksossa Tristan Farnon ratkoo sanomalehden sanaristikkoa. Sarja nähtävissä Areenalla 4.7. asti.
414. Jukkis4.7.2023 klo 17:07
Jake: Missä olisitte, jos olisitte Amy?
Gina: Jakkupukukaupassa, ristisanatehtaalla, hammasrautamuseossa... Voinko sanoa värin beige?

Brooklyn Nine-Nine, kausi 4, jakso 18.
415. iso S4.7.2023 klo 18:57
Äiti: Ymmärrän että Tom on laastarisuhde. Menet kohta taas eteenpäin.
Tytär: Olen Tomin kanssa.
Äiti: Hän pitää paitaa housuissa.
Tytär: Hän on ihana.
Äiti: Mitä hän tekee tarroilla?
Tytär: Haluaa vaikuttaa.
Äiti: Baarissako?
Tytär: Hän on ottanut vain karpalomehua.
Äiti: Juuri niin. Entä sen jälkeen? Tohvelit, ristisanatehtävät...? Hänellä on huono vaikutus.

Rantakaupungin murhat, 2. kausi, 1. jakso (Areena, kohdassa 12:33)
416. Ritu5.7.2023 klo 16:29
Aamulehdessä alkoi viiden pihan esittely Pirkanmaalta. Maanantaina 3.7. oli esittelyssä ensimmäinen, kokonainen aukeaman juttu, jossa suurimmassa kuvassa seniorikodin kerrostalopihansa esittelijät, Sirkku Lundell ja Sauli Salomaa, istuvat ulkona ja molemmilla on kuvassa kynä kädessä ja ristikkolehti edessään.
Jutun alapuolella on vielä lähikuva ratkottavasta ristikosta.

Eräs pätkä jutusta oli otsikoitu: Aurinkoa ja ristikkoa

----------------
Aamu alkaa kahvilla ja lehtien lukemisella. Pariskunnan yhteinen harrastus ovat ristisanatehtävät, joita he täyttävät usein pihapöydän ääressä. Lundell sanoo olevansa ristikoissa taitavampi.
"Hän täyttää ne lähes täyteen ja jos siellä on tyhjiä kohtia, minä katson ne, jotta voimme lähettää lehdet. Viimeksikin lähetimme seitsemän ristikkolehteä", Salomaa sanoo.
"Välillä on tullut voittojakin", Lundell jatkaa. Perinteisten ristisanojen sijaan Salomaan suosikkeja ovat tavuristikot ja kryptot.
"Virkistämme näin muistia", Lundell sanoo.

-----------------
417. Ritu10.7.2023 klo 20:20
Helsingin Sanomissa oli lauantaina 8.7. B-osiossa kulttuuripuolella Miina Supisen kirjoittama kirja-arvio Robert Thorogoodin romaanista Kuolema kylässä. Thamesjoen murhat osa II.
Kirja-arvio oli otsikoitu: Rattoisa kuin ristisanatehtävä

Löytyy myös netin kautta haettuna.

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009593068.html
418. Tarja10.7.2023 klo 20:58
Ahaa, nyt on siis ilmestynyt kakkososa Thorogoodin dekkarisarjaan. Ykkösosasta kerroin kommentissa 311. Kiitos tiedosta, Ritu. Hesari kun ei kuulu lukemiini lehtiin.
419. Pike11.7.2023 klo 18:53
Mitä, eikö Tarja lue Hesaria? Miten se pysyy kärryillä maailman tapahtumista? Ilmeisesti hakee vaan Sanaristikoista sanottuja sitaatteja lähiseudullaan jossain jorpakossa ilmestyvistä maakunta- tai paikallisläpysköistä tai sitten lukee vaan pelkästään dekkareita (osasto kuiolemat ja murhat). Säälittävää!.
420. Ihme11.7.2023 klo 20:59
...kuiolemat... Säälittävää!
421. Tarja12.7.2023 klo 04:46
Voi, miten tietämätön, Pike, olet, kun et tiedä, miten monesta paikasta netissä voi lukea uutisia. Mm. YLE, MTV, IS ja IL, vain muutamia mainitakseni, kertovat jatkuvasti sivuillaan uusimmat uutiset niin maailmalta kuin kotimaastakin. Kylläpä tietomääräsi on suppea ja maailmankuvasi ahdas, Pike-raukka, kun pelkkää Hesaria luet. Ei ihme, että ristikoiden ratkontasikaan ei suju, kun et netin valtaisaa tietomäärää osaa hyödyntää. Säälittävää!
422. Pike12.7.2023 klo 10:34
IS ja IL, MTV:stä puhumattakaan ovat Tarjan mielestä parhaat uutislähteet. Säälittävää!
423. Ritu12.7.2023 klo 11:06
Pike. minusta sinun pitäisi hankkia joku muu digipahoinvointikanava kuin tämä ristikkosaitti. Sellainen taho, josta saisit apua tuohon vihan, katkeruuden ja kaunan hallintaan.
424. Tarja12.7.2023 klo 13:04
Pikelle on aiemminkin ehdotettu ammattiavun hankkimista, mutta ehkä hän on niin vaikea tapaus, että terapeutitkin ovat neuvottomia. Vaikka Pikellä saattaa olla yritys auttaa omaa pahaa oloaan muita solvaamalla, niin en usko, että nimimerkin takaa löytyy onnellista ihmistä. Harmi vain, että en luultavasti ole ainoa, joka on huomattavasti vähentänyt tälle sivustolle kirjoitteluaan juuri siksi, että Pike tarttuu liki jokaiseen tekstiini halventaen ja ivaten. Positiivista siinä on tietysti se, että olen saanut aikaa muille mielenkiintoisille harrastuksille, jollaisia Pikellä ei ilmeisesti ole, koska ehtii täällä kyttäämään, milloin kirjoitan jotakin, jotta voi siihen sitten pilkkakirjoituksen väsätä.
425. (väliaikainen nimimerkki)12.7.2023 klo 13:21
Kiva olisi kuulla myös ylläpidon kanta Pike-aiheeseen: on aiemminkin ihmetelty, miksi Pike saa olla foorumilla ja tapio sai porttikiellon (toki näin jälkikäteen ajatellen ja muitakin foorumeita tutkien on syntynyt vaikutelma, että tapion sähköpostittelu ylläpidon suuntaan oli aikoinaan runsasta ja ylläpidon aikaavievää).
426. Ylläpito12.7.2023 klo 13:53
Pike on persona non grata, erittäin yleisenä mielipiteenä. Joskus on vain hyvä antaa kohteille vastausmahdollisuus.
427. Tarja12.7.2023 klo 14:08
Toki on vuosien mittaan tullut selväksi, että Ylläpito ei tee Piken suhteen muuta kuin joskus poistaa pahimpia solvauksia. Usein ne jäävät kaikkien luettavaksi. Joten en omalla kohdallani ole ainakaan nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin vähentää kirjoittelua liki olemattomiin ja välillä poistua kokonaan sivustolta muutamaksi kuukaudeksi, jotta oma mielenrauha säilyy. Kuka muu kestäisi jatkuvaa ja toistuvaa kiusaamista?! Sitä on nyt jatkunut yli 8 vuotta. Kai siitä voisi jo nettipoliisillekin tehdä ilmiannon.
428. Ylläpito12.7.2023 klo 15:24
Ei ole tekniikkaa, jolla pitää tietty kirjoittaja ulkona. Sitä on siis helppo kiertää. Voimme poistaa kaikki Piken kommentit, jos se jotenkin helpottaa. Niihin kannattaisi suhtautua hymähtäen, että onpa hän t.... Tai se hänen hahmonsa on. Oikea "Pike" voi olla ihan muuta. Tai hänen miesoletettunsa, joka pystyy vain pehmiksiin. Joku tuossa suhteessa mättää.
429. Tarja12.7.2023 klo 15:56
Helppo hymähdellä silloin, kun kiusaaminen ei kohdistu omaan itseen. Mutta kun se kohdistuu vuodesta toiseen systemaattisesti yhteen henkilöön, eli minuun, ei pelkkä hymähtely auta. Jos joka kerta, kun jotakin kirjoittaa, saa jännittää, että mitä ilkeää siihen taas vastineeksi tulee, niin kirjoittaminen alkaa mietityttää. Että onko se sen arvoista. Ja 8 vuoden aikana kertynyttä mielipahaa ei ihan hetkessä pyyhitä pois. Kun riittäviä toimenpiteitä ei ole näiden vuosien aikana edes yritetty tehdä. Usein ilkeydet on jätetty ikään kuin malliksi siitä, miten typerä Pike on, mutta eipä se ilkeilyn kohdetta, eli minua, ole lohduttanut tipan vertaa. Mutta ei hätää, ei sota yhtä miestä kaipaa eikä sivusto yhtä kirjoittajaa. Ehkä minä jonakin päivänä pystyn kokonaankin irrottautumaan tästä yhteisöstä. Toivossa on hyvä elää.
430. (toinen va. nimimerkki)12.7.2023 klo 16:33
Ei kai tämä nyt ole niin vaikeaa:
1. Kaikki Piken kirjoitukset tulee deletoida mahdollisimman pian.
2. Jos sitten joku uusi nimimerkki kirjoittaa Piken tyylistä ilkeilyä sisältävän tekstin, niin sekin tulee deletoida mahdollisimman pian.

Ei voi olla niin, että Piken ilkeilyjen kommentointi jätetään niiden kohteiden kontolle.
431. Ylläpito12.7.2023 klo 16:40
Yritetään siis vahtia palstaa 24/7 ja poistaa heti Piket sekä pikemäisyydet.
432. Minä14.7.2023 klo 11:55
Tsemppiä Tarja, älä anna onnettomien ihmisriepujen pilata päiviäsi, toivottavasti jatkat näillä saiteilla, koska kirjoituksiasi on aina kiva lukea ja olen usein saanut niistä apuja (kuten varmaan moni muukin).
433. Jukkis15.7.2023 klo 07:48
The New Yorker -lehdessä oli tällainen pilakuva:
https://imgur.com/a/bMcpfKn

Varmaan tämä pitäisi osata dekoodata ja sitten hekotella sisäänpäin että "justiinsa". Mutta ei nyt avaudu. Anyone?
434. lapatossu15.7.2023 klo 08:04
Ehkä kyseiseen ristikkoon sopisi paremmin sana 'Monday', mutta Sherlock Holmes tietää, että murha tapahtui sunnuntaina (tai perjantaina).
435. Eki15.7.2023 klo 08:26
Tulee mieleen, että maanantain ristikko on viikon helpoin. Nyt on edessä liian vaikea ratkaistava.
436. Ritu16.7.2023 klo 13:47
Lueskelin vanhaa Suomen Kuvalehteä (SK 51-52/2022) ja luin kymmensivuisen jutun taidemaalari Henni Alftanista. Mukava teksti oli toimittaja Silja Lanas Cavadan kädestä. Ristikot siellä mainittiin ihan muussa merkityksessä kuin tähän säikeeseen on tarkoitettu. Mutta jutussa mielenkiintoista oli myös se, kuinka paljon samanlaisia piirteitä/tapoja taiteilijan työssä oli verrattuna vaikkapa ristikon laatijaan tai niiden ratkojiin. Keräsin jutusta sieltä täältä seuraavat poiminnat niitä kuvaamaan.

Henni Alftan kävelee usein vailla päämäärää. Kun hänen "päänsä on tyhjä", hän lähtee kotikaupunkinsa kaduille, kuljeskelemaan.
Pitkähihnaisessa olkalaukussaan hän kantaa mukanaan mustaa luonnoskirjaansa, "liikkuvaa miniateljeetaan".
--------
Lähtiessään Alftan sulkee tarkkaan ateljeensa oven. Harmaatiilinen talo, Pariisin pohjoislaidalla, 18. kaupunginosa. Kaupungin ateljeetiloja. Hän avaa pienen ristikkoportin. Se suojaa työhuoneen ovea.
--------
Oikealle jäävät Gare ei Nordin ratakiskot. Asemaa reunustavat ristikkoaidat.
Édouard Manet maalasi tunnetun maalauksesta Gare Saint-Lazare (1872-1873) yhdellä Pariisin rautatieasemista. Maalauksessa on nainen ja tyttö rautaristikkoaidan edessä.
--------
Alftanin The Opening (2014) kuvaa mustamekkoista naista takaapäin, seinää vasten. Teoksesta puuttuu syvyys, niin kuin useista Manet'nkin maalauksista. Mekossa on värikäs ristikkokuvio.
------
Teoksessa Garden Party (2017) ihmiset viettävät puutarhajuhlaa paksun ristikkoaidan takana.
-----
Työhuone oli hänen henkireikänsä. "Teen töitä hyvin yksin", hän sanoo. Yksin ollessa kukaan ei keskeytä hänen ajatuksenjuoksuaan.
"Kuvaan usein yleisiä aiheita, jotka koetaan yksin"
--------
Kotona oli paljon taidekirjoja. Kirjailijaisälle taiteilijat olivat se "hienoin asia". " Ehkä siinä oli sitä".
--------
Museon sivuportti johtaa hiljaiselle sisäpihalle. Sieltä Alftan etsii itselleen usein rauhallisen paikan, istuutui alas ja ottaa esiin mustan luonnosvihkonsa. Hän kirjaa ylös ideoitaan sitä mukaan, kun niitä syntyy.
------
Alftan siirtyy hollantilaisen Samuel van Hoogstratenin Les Pantoufles -maalauksen eteen.Teos on 1600-luvulta. Hän pitää maalausta hyvänä oppituntina kuvan rakentamisesta. Erityisesti siitä, miten mahdollisimman pienillä elementeillä voi näyttää mahdollisimman paljon.
Van Hoogstraten antaa vihjeitä. Niin tekee myös Alftan.Hän rajaa teoksensa niin, että niissä on katsojalle pienin mahdollinen määrä informaatiota.
---------
Alftan piirtää luonnokset aina muistista. Hän tekee kaikista maalauksista tarkat luonnokset lyijykynällä. Kun luonnos on valmis, hän menee työhuoneelle ja piirtää sen kankaalle.
437. Jukkis27.7.2023 klo 11:12
Hildur ja Jakob kävelivät Tinnan perässä keittiöön ja istahtivat pöydän ääreen. Hildur huomasi keittiön pöydällä taitellun päivälehden. Takasivulla olevasta ristikosta oli ratkottu puolet.

- Onko sinulla käynyt muitakin vieraita? Tämä ristisanatehtävä...

Hildur huomasi Tinnan poskille nousevan punan. Täti hääräsi keittiössä entistä tomerammin. Kaapinovet avautuivat ja sulkeutuivat, kun hän kaivoi esiin sopivia tarjoiluastioita.

- No jaa. Yksi kaveri käy tässä välillä arkiaamuisin istuskelemassa. Ivar tuo päivälehden ja lukee minulle juttuja ääneen.

Tinnan ilmeestä päätellen kyseessä oli mieluisa vieras. Ristisanatehtävä oli huolella täytetty. Tekijä oli aloittanut yläreunasta ja edennyt järjestelmällisesti. Hildur luki sanoja läpi virheitä etsien, mutta ei löytänyt yhtäkään. Jokainen kirjain oli huolellisesti omassa ruudussaan, ja jokainen sana liittyi uusiin sanoihin. Hän oli aikeissa kysyä lisää, mutta täti keskeytti hänet nostaessaan keitetyt perunat pöytään.

-----------------------------------

Satu Rämö: Rósa & Björk
438. Jukkis28.7.2023 klo 16:25
Rósa & Björk 90 sivua myöhemmin:

Tinna näytti vajonneen vuosikymmenten takaisiin muistoihinsa. Hildur tarttui sanomalehteen ja veti sen lukuetäisyydelle. Takasivun ristisanatehtävä oli edistynyt sitten viime kerran.
439. lapatossu28.7.2023 klo 17:49
Ei nyt ihan sanottua, mutta uusimmassa SK:ssa 30/2023 sarjakuvassa Helmi ja Heikki, Helmi ratkoo ristikkoa.
440. Jukkis14.8.2023 klo 21:10
Brooklyn Nine-Nine, kausi 5, jakso 15 on omistettu suurelta osin ristikkoasioille, koska Jake tuo Amylle tapauksen, jossa sarjatuhopolttajan toimet liittyvät NY Timesin lauantairistikoihin.
441. Tarja14.8.2023 klo 23:06
VitaePro-mainoksessa kaksi vanhaa ukkoa miettii: "Mitä sitä tekisikään ilman VitaeProta? - Olisko vaan tehty kotona ristikoita!"
442. Jukkis27.8.2023 klo 12:50
Tällainen The New Yorker -lehdessä June 26, 2023:
https://imgur.com/a/6BjLb00
Niinköhän tuo pitää ymmärtää, että NY Timesin lauantairistikko on niin vaikea, että parasta vaan polttaa se.
443. iso S28.8.2023 klo 11:23
Murha paratiisissa, kausi 2, jakso 8/8. Uusinta tänään Avalla 22:30.

Komisario joutuu saattamaan vangin Lontooseen. Tarkoitus on palata parin päivän päästä, mutta alaiset epäilevät.

Hän ei tule takaisin. Kun hän pääsee kylmään ja sateeseen, hän on taivaassa.
Hän tulee takaisin, eikö niin?
Hän sanoi tulevansa.
Totta kai hän sanoi niin ja varmasti tarkoittikin, mutta kotona kaikki on toisin.
Ehkä.
Hänellä on illalla fish and chipsiä, teetä ja sanaristikko.

No, joka tapauksessa komisario palasi. Ainakaan vielä komisario ei vaihtunut, vaikka oli kauden viimeinen jakso. Sarjan kuluessa komisariot ovat kyllä kulutustavaraa, heitä on ainakin neljä.
444. Tarja29.8.2023 klo 13:50
"Laupias taivas. Mistä sinä oikein tiedät näitä juttuja?" Posy kysyi äimistyneenä.
Noah kohautti olkapäitään. "Minulla on vain aika hyvä muisti. Kaikki lukemani ja kuulemani nippelitiedot jäävät päähäni. Siitä on paljon hyötyä ristikkoja tehdessä."

Annie Darling: Hullua rakkautta Bloomsburyn kirjakaupassa (2023)
445. matts2.9.2023 klo 16:19
"vaara neljäkirjainta - uhka, O+ yhdeksän kirjainta - veriryhmä"
446. matts2.9.2023 klo 16:50
Katsotaanpa koska joku tietää mistä tuo edellinen lainaus on.
447. matts4.9.2023 klo 07:26
445. sanotaan sairaalassa.
448. matts5.9.2023 klo 08:42
Pitääkö olla huolissaan tämän porukan osalta kun kukaan ei tunnu tietävän 445?
449. Jukkis6.9.2023 klo 16:43
"...kuvittelin itseni huoltoaseman päivittäisasiakkaaksi: kahvion röökipuolella täyttelisin lehtien ristikot, morottaisin vakionaamat ja taistelisin kaukosäätimen herruudesta."

- Tommi Liimatta: Manse - Markka-aika
450. Jondalar7.9.2023 klo 14:58
Tämän päivän Helsingin Sanomissa on todella hyvin kirjoitettu tarina kahden stadilaisen matkasta Iisalmeen. Jutun on kirjoittanut toimittaja Milka Rissanen.

Alkujuonnossa sanotaan näin:

"Tommi ja Minna Leimu ovat viettäneet koko elämänsä Kehä kolmosen sisäpuolella. Silti he tietävät hämmästyttäviä yksityiskohtia Suomesta. Ne he ovat oppineet televisiosta ja ristisanatehtävistä. Nyt he lähtevät ensimäistä kertaa maaseudulle. Siitä tuli matka, joka jätti lähtemättömän vaikutuksen."

Tekstissä on myös maininta ristikoista: "Olemme sukuni maatilalla. Itikan tilalla keskitytään siementuotantoon. Minna Leimu on oppinut ristisanatehtävistä, että Pohjanmaalla itikka tarkoittaa lehmää. Vielä 1950-luvulla tilalla olikin lehmiä ja sikoja, mutta jossain vaiheessa nyt jo edesmennyt ukkini ja hänen veljensä luopuivat niistä."

Tarinassa on myös hauskoja stadilaisia sanontoja, kuten "Te ette vissiin landella stikkaa dörtsejä poseen?"

Ei siellä ennen vanhaan niin tehty, vaan laitettiin luuta vasten ulko-ovea merkiksi, ettei olla kotona.
451. Jukkis26.9.2023 klo 15:49
The New Yorker 31.7.2023:
https://imgur.com/a/AA89Q2i
452. Teemu Pallonen2.10.2023 klo 16:14
Atte Harjanne kertoi tänään Ylen Politiikkaradiossa, että mistä hetkestä tajusit olevasi julkisuuden henkilö: "...suurin symbolinen hetki oli se, kun näki ristikossa vihjeenä Harjanne ja vastaus oli Atte."
453. matts1.11.2023 klo 12:21
445. on siis kyse: Kuolleet lehdet, A. Kaurismäki
454. iso S8.11.2023 klo 10:06
IS tänään, sarjakuva Zits:
Taidan tehdä tämän ristikon loppuun.

https://aijaa.com/1Z1Jje
455. iso S15.11.2023 klo 16:31
Satuin kävelemään oikealla hetkellä telkkarin ohi kun sieltä tuli elokuva Tervetuloa aamukahville eli tottako toinenkin puoli vuodelta 1952. Tallennus päälle, niin pääsin ottamaan kuvakaappauksen. Aikalaisarviot tyrmäsivät Stenbergin esikoisohjauksen lähes yksimielisesti. Myöhemmässä kritiikissä elokuvaa luonnehditaan yhdeksi suomalaisen elokuvan murheenkryyneistä: Se on veltto fantasia, sekoilu, ja siitä on turha etsiä tolkkua.

Näin ollen leffan parasta antia on se että näkee (valitettavan epätarkasti) vilauksen siitä millaisia ristikot olivat vuonna 1952.

Tämän säikeen kannalta oikealla hetkellä Pyhä Pietari (Paavo Jännes) opastaa taivaassa yksityisetsivää (Leif Wager) ja pysähtyy ohimennen neuvomaan ristikkoa ratkovaa miestä (Anton Soini).

PP: siihen sopii selvästi... kissa.
ratkoja: kissa... kiitos.
PP (yksityisetsivälle): innokas mies ristisanatehtäviä ratkaisemaan mutta ei saa koskaan ratkaistuksi mitään loppuun. Entinen ministeri.

Ristikko on otsikkonsa mukaan huhtikuulta. Lehden nimestä ei ole tietoa ja useimmista vihjeistä ei saa selvää, mutta toisen pystysanan vihje näyttää olevan Järvi.

https://aijaa.com/ptG3De
456. Jukkis3.12.2023 klo 12:40
Parks and Recreation, kausi 6, jakso 1:

Leslie Knope: "Eroani haluavat ovat jahdanneet minua viikkoja. Olin vihjeenä ristisanatehtävässä: 'Kuka on surkein?'

https://imgur.com/a/glphsxQ
457. Jukkis21.12.2023 klo 18:21
April: Täydellinen sunnuntai?
Donna: Kirkko, ristisanatehtävä ja oboen soittoa porealtaassa auringon laskiessa.

-- Parks and Recreation, kausi 6, jakso 8.
458. Eki21.1.2024 klo 15:45
Kai Hyttinen Arto Nybergissä, puheena ajan nopea kuluminen:

"Viikko on tosi lyhyt. Sen huomaa siitä, kun perjantain Hesarista tekee ristikkoa, ja sitten onkin jo uus perjantain Hesarin ristikko siinä edessä."
459. 49er26.1.2024 klo 09:04
Pierre Lemaitren Tulen varjot -kirjassa (syksy 1928): "Madeleine oli innostunut hiljattain Ranskaan saapuneista sanaristikoista, joissa sanojen väliin jäi symmetrisiä kuvioita muodostavia mustia ruutuja. 'Minulta ei kyllä onnistuisi...', Léonce vakuutti kauhistuneena."
460. Jukkis26.1.2024 klo 12:00
The Wire, kausi 1, jakso 3: Pryzbylewski jää ratkomaan ristikoita kun muut lähtee huumekauppiaita kiusaamaan:

https://imgur.com/a/RttYacF
461. Jukkis27.1.2024 klo 15:36
The Wire, kausi 2, jakso 6:

Nimeämätön poliisi täyttää ristikkoa, käyttää puuhekumia.
Pöydän toisella puolella istuva Omar: Se ei taida sujua.
Poliisi: Mars on sodan jumala, eikö?
Omar: Ja planeetta.
Poliisi: Tiedän sen, mutta vihje kuuluu "kreikkalainen sodan jumala".
Omar: Ares.
Poliisi katselee kysyvänä.
Omar: Kreikkalaiset kutsuivat häntä Arekseksi. Sama mies, eri nimi.
Poliisi: Ares sopii. Kiitos.
Omar: Eipä kestä. Tykkäsin koulussa niistä myyteistä. Syvällistä kamaa.
462. Jukkis27.1.2024 klo 15:36
Tosiaan, puuhekumia.
463. Jukkis27.1.2024 klo 17:56
Tämäkö ei täällä vielä ole ollut?

https://www.kaleva.fi/sarjakuvat/fingerpori/312072 4
464. Jaska27.1.2024 klo 18:27
462. Puut, kaikki heidän vihreytensä hekumoi Paavo Haavikko, itsekin puustoa.
465. Ritu1.2.2024 klo 15:05
Aamulehti 19.12.2023

"Peltolat ottivat kuusi ikäihmistä kotiinsa asumaan"
------------ ------------
"Perhekodissa eletään tavallista kotielämää. Mitään sirkushuveja emme järjestä, mutta porukalla ulkoilemme joka päivä ja syömme hyvin. Asukkaat seurustelevat keskenään ja järjestävät itse ohjelmaa itselleen. He kutovat, lukevat ja ratkovat ristikoita."
466. Jaska1.2.2024 klo 18:10
Eilisen Hevosurheilun otsikko: Sanaristikko ja nostalgiapalsta osaksi viikoittaista vakiosisältöä.

Vakiolaatija on Seppo Hietala. Eilinen ristikko oli ainakin raviharrastajille pehmis. Niin kaiketi jatkossakin.
467. Ritu1.2.2024 klo 19:33
Minulla olisi vuoden 2023 ravikuninkaasta ja nyt vuoden hevoseksi valittuun Parvelan Retuun liittyvä hauska valokuva otettuna, jos joku laatija sitä käyttöönsä tarvitsis.
468. Eki3.2.2024 klo 13:52
Sanoittaja Saara Törmän haastattelusta:

"Törmä kirjoittaa tarkasti. Hän hioo tekstiä ja testaa sen suuhun sopivuutta. Vokaaleiden pitää olla helposti laulettavissa ja istua sävellykseen. Vähän kuin täyttäisi sudokua tai ristikkoa, hän sanoo. Törmä laulaa tekstinsä usein artisteille malliksi."

https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000010126047. html
469. 49er6.2.2024 klo 14:54
Pierre Lemaitre, Loistavat vuodet: "Salaa iltaisin Francois luki päivittäin ilmestyvää jatkokertomusta 'Corinnen hellä sydän' ja täytti loppuun sanaristikot, joiden ääreen hänen isällään oli tapana nukahtaa."
470. Jukkis6.2.2024 klo 16:12
Curb Your Enthusiasm, kausi 12, jakso 1. Larry David ristikon äärellä.

https://imgur.com/a/EkSaPxk
471. Eki10.2.2024 klo 18:13
Santeri Kinnunen Viiden jälkeen -ohjelmassa ensimmäiseksi, kun kysytään, mitä hän tekee vapaa-ajalla:

"Kyl mä tykkään tehä ihan ristikoita..."
472. Eki17.2.2024 klo 23:13
"Mikä on Irlannin valtion nimi iiriksi? Se on tuttu ainakin sanaristikoiden ystäville."

Kysymys Hengaillaan-ohjelmassa.kaksi viikkoa sitten.
473. Eki18.2.2024 klo 21:25
LOVE-sarjan ensimmäisessä jaksossa ensimmäinen yllättäjä ei sanonut mitään ristikoista, mutta hänen nähtiin ratkovan niitä. Käärijää toivoi pojalleen.
474. Jiikoo24.2.2024 klo 09:18
”Mä tein ristikoita ja katsoin televisiota, olen jo hommani tehnyt. Sehän oli melkein sama kuin olisi kotona katsellut telkkaria.”

Ristikoiden taakse ikämiehenä (80+ vuotta) joutunut, nyttemmin jo vapautunut vanki, HS 24.2.2024, sivu B4.
475. Jukkis26.2.2024 klo 12:41
Golfinpelaaja, johon Larry Davidin pallo osui: "Tarkkailen sinua."
Larry David: "Tarkkailet vai? Ei ole paljon nähtävää. En oikeastaan käy missään. Olen enimmäkseen kotona. Teen sanaristikkoa. Joskus menen ulos syömään. Vihaan elämääni. Et halua nähdä sitä."

-- Curb Your Enthusiasm, kausi 12, jakso 3.
476. Eki27.2.2024 klo 10:53
Eilen kuolleella Jaakko Tepolla oli albumi Ruikonperän sanaseppo.
477. Jukkis27.2.2024 klo 11:04
Olga laittoi puhelimen takaisin taskuunsa ja alkoi täyttää pöydällä lojuneen lehden ristikkoa. Aikansa sanoja pähkäiltyään hän tarttui uudestaan oluttuoppiinsa ja otti ison huikan. Sisällä pubissa oli tukalan lämmin ja ihmiset tungeksivat hänen ympärillään.

-- Satu Rämö: Jakob
478. Jukkis28.2.2024 klo 15:51
Bonnie: Tarvitsemmeko pumpulia?
Christy: Mitä?
Bonnie: Otan niitä joka tapauksessa.
Christy: Karma tykkää, kun varastat ilmaisklinikalta.
Bonnie: Sanoo nainen, joka pummi kolme aikakauslehteä odotushuoneesta.
Christy: Siinä lehdessä on helpoimmat ristisanat.

-- Mutsi, kausi 3, jakso 14
479. iso S28.2.2024 klo 22:53
Kai täällä kehtaa mainita ristikoiden ehkä primitiivisimmän lajin eli sanalaatikon. Ainakin paikallislehti kehtasi.

Kuvan perusteella seniori-ikäiseksi luokiteltava mies kertoo tehneensä niitä noin 25 vuotta. "Tämähän sopii tällaiselle 'pahvipäälle' oikein hyvin, ja tätä osaan tehdä." Mies on harvemmin ratkonut ristisanatehtäviä.

Sanalaatikko ei ole lehden ainoa hyvä puoli. "Sisältö tarjoaa mukavasti jokaiselle jotakin, siinä on hyvin mainoksia sekä paljon myös kuolinilmoituksia", hän sanoo tyytyväisenä kokonaisuuteen.
480. Eki29.2.2024 klo 17:39
Elokuvassa Hangman Al Pacino autossa ristikon kanssa, poliisikollega tulee autoon.

- Teetkö vielä ristikoita?

- Miksen tekisi?

- Teetkö niitä latinaksi?

- Kuoropoikana piti opetella!

...

- Näinkö siinä sitten käy? 36 vuotta murhatutkijana ja lopulta tehdään ristikoita jonkun räkälän edessä.
481. Jukkis1.3.2024 klo 14:35
Jeanine: En juonut lukiossa. Olin vähän nörtti. Matikkakerho, väittelyt, koululehden ristikoiden laadinta. Saavutuksia löytyy.

-- Mutsi, kausi 4, jakso 2.
482. Jukkis8.3.2024 klo 10:08
The New Yorker -lehdessä 25.12.2023 on tosi kiinnostava juttu otsikolla "Can Crosswords Be More Inclusive?"

Artikkeli lähtee siitä kun intialainen Mangesh Ghogre onnistui saamaan vaikeasti saatavilla olevan EB-1A -viisumin (ns. Einstein-viisumi) USAan kun sai vakuutettua maahanmuuttoviranomaiset siitä, että on vuosien mittaan osoittanut olevansa tärkeä osa amerikkalaista ristisanatehtäväkultuuria. Mutta juttu laajenee sitten käsittelemään kaikenlaisia englannikielisen maailman ristikkoasiota.

Lehden saatavuus kirjastoista selviää tästä:
https://finna.fi/Search/Results?lookfor=the+new+yo rker&type=AllFields

Lehden nettisivuilta jutun saa esille, mutta sen lukeminen kokonaan ei onnistu, koska ennen pitää ruutuun lävähtää kehoitus tilata maksullinen lukuoikeus.

Paitsi että onnistuu. Kun juttu tulee esille tästä linkistä
https://www.newyorker.com/magazine/2023/12/25/can- crosswords-be-more-inclusive
niin ei pidä ruveta selailemaan sitä, vaan painaa ensin Ctrl-A ja sitten Ctrl-C, ja sitten ottaa leikepöydältä teksti (plus jonkin verran sälää) jonnekin. Voi esimerkiksi laittaa sen sähköpostiviestin tekstiksi ja sitten lähettää viestin itselleen tai vaan tallentaa luonnoksena.

Hitaalla nettiyhteydellä pitkähkön jutun latautuminen kokonaan saattaa kestää jonkin aikaa, jolloin liian nopeasti painettu Ctrl-A jättää osan tekstistä pois.

Tuo ohje on Windowsille. Macilla ja Linuxilla varmaan on vastaavat nappulat. Puhelimella tai tabletilla selaajille ei taida onnistua

Siis erittäin mainio artikkeli. Taas kerran juttu osoittaa, että ei amerikkalaiset ristikot ainakaan samalla tavalla määritellyllä sanaston laadulla voi brassailla kuin suomalaiset, mutta niillä on sitten muut ansiot.
483. Eki8.3.2024 klo 10:25
Kiitos Jukkis, otin ohjeillasi talteen ja tutustun.
484. ++juh8.3.2024 klo 14:34
"Lehden nettisivuilta jutun saa esille, mutta sen lukeminen kokonaan ei onnistu, koska ennen pitää ruutuun lävähtää kehoitus tilata maksullinen lukuoikeus.

Paitsi että onnistuu. Kun juttu tulee esille tästä linkistä
https://www.newyorker.com/magazine/2023/12/25/can- crosswords-be-more-inclusive
niin ei pidä ruveta selailemaan sitä, vaan painaa ensin Ctrl-A ja sitten Ctrl-C, – –"
__________

Minä painoin Ctrl-P ja tulostin PDF-tiedostoon.

Ilmaiseksi saa lukea yhden artikkelin kokonaan. Tuo kehotus lävähti toista New Yorkerin artikkelia lukiessani, jolloin siivosin Cookie Autodeletellä selaimesta kaiken newyorker.com-sälän ja latasin sivun uudestaan.
485. Eki10.3.2024 klo 14:46
LOVE-ohjelmassa Juliet yllättää "Mamin ja Taatan" Kake Randelinin kappaleella ja esityksellä Avaa hakas. He harrastavat yhdessä ristikoita. Insertissä Juliet kirjoittaa ristikkoon vihjeen Randelin vastaussanaksi LOVE, ei Kake.
486. Eki16.3.2024 klo 22:03
Tämä jo ylempänä olikin, mutta tuli eilen Ruutu+-palveluun.

Alma Pöysti tajuttoman Jussi Vatasen vieressä ristikko edessään sairaalassa elokuvassa Kuolleet lehdet.
- Vaara, neljä kirjainta? Uhka.
- O+, yhdeksän kirjainta? Veriryhmä.
Vatanen ei herää vielä.
487. Jukkis17.3.2024 klo 13:25
Christy: Marjorie, niin paljon muistoja. Varmaan näet kaikkialla muistoja yhteisestä elämästänne.
Marjorie: Uh-huh.
Christy: Ei enää jouluja, ei sanaristikoita sängyssä...
Bonnie: Lopeta jo.

-- Mutsi, kausi 6, jakso 5
488. Jukkis22.3.2024 klo 14:53
Palautetta tulee hyvin monenlaisilta käyttäjäkunnilta, ihan tavallisista koululaisista eläkeikäisiin. Kääntäjien ohella toinen näyttää olevan sanaristikoiden laatijat. He ottaa yhteyttä harvakseltaan mutta tasaisesti ja
innostuneesti. Ja sanapelien kehittäjät ja pelaajat myös ottavat yhteyttä.

-- Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Minna Pyhälahti Aristoteleen kantapäässä.
489. Jukkis27.4.2024 klo 11:38
Viestin 482 jatkona: The New Yorker -lehdessä 22.1.2024 oli tällainen lukijakirje:
https://aijaa.com/iTKC3J
490. Jiikoo27.4.2024 klo 11:58
Eilen 26.4. Jim-kanavalla nähdyssä Beck-uusinnassa Poika lasipallossa (2002) Beckin johtaman murharyhmän senioripoliisi Josef Hillman tulee vedetyksi mukaan murhasta epäiltyjen joukkoon. Alibia hänellä ei ole, vaan hän kertoo olleensa tekohetkellä yksin kotonaan ”ratkomassa ristisanoja”. Lienee yhä nähtävissä MTV Katsomossa.
491. Ilari Ylväs9.5.2024 klo 15:08
Juha Itkosen kirjassa Ajo:
""Onneksi olkoon", Heljä sanoo niin tyynesti kuin suinkin. Pöydällä on avoimena kesken jäänyt ristikko; hän napsauttaa terän esiin kuulakärkikynästä ja alkaa täyttää sitä vasemmasta ylänurkasta.
...Ankka. Avarat.Varatuomari. Valtava. Kalotti. Aarit. Erota. Kitara. Ihmeen helppo ristikko, Kotiliedessä on nykyään paljon helpompia ristikoita kuin ennen."
492. Eki9.5.2024 klo 21:33
Emmerdale tänään:

https://sanaristikot.net/sekal/emmerdale2.jpg
493. Funny10.5.2024 klo 15:31
- Sovinisti, ei mahdu! Unelma-auto on vain parin sanan päässä.
- Mikä on kysymys?
- Puuttuu esimerkiksi ”väärällä tavalla miehekäs”, viisi kirjainta.
- Macho.
- Macho. Tuohon H. ... Huhtikuu. Herr Reuter, olette nero! Soitan heti.
- Lykkyä tykö, Schiller!

Syyttäjä, kausi 17. jakso 4. YLE Areena
494. Eki15.5.2024 klo 09:16
Emmerdale viime viikolla.

"I can't stand these cryptic crosswords!"

"What an earth is BLURRED VISION, six letters?"

https://sanaristikot.net/sekal/emmerdale3.jpg

Googlaamalla löytyi keskustelupalstan kommentti:

"Think the 'blurred vision' 6 letters cryptic clue might be FOGGED."

Käsittääkseni cryptic crossword on piilosana. Vastauksessa FOGGED ei ole mitään piilosanamaista. Yritin tehdä visionista anagrammia.
495. Ritu15.5.2024 klo 10:38
IS:n nettisivuilla tänään juttua Juice Leskisestä ja Arto Huhtisen kirjoittamasta Juice – sanataiteen mestari - kirjasta.

"Kirjan mukaan seuraava matkakin oli jo tiedossa, mutta aika ehti väliin. Kynä ja kirja kuuluivat Leskisen elämän viimeisiin asioihin, joista hän piti kiinni.
– Itseensä luottanut mies täytti edelleenkin sanaristikot kuulakärkikynällä."
496. Ylläpito17.5.2024 klo 22:28
Me Naisten artikkeli Piilosana SM -kisoista ja ristikoista yleisemminkin.

https://www.is.fi/menaiset/ilmiot/art-200001039228 7.html
497. Funny20.5.2024 klo 21:44
Iltiksen Me naiset -osastolla vanhoista sanoista:

"Tällä kertaa keräsimme listan sanoja, jotka saattoivat mummosi nuoruudessa olla peruskauraa, mutta joita nykyään kuulee enää harvoin. Jos listan sanat ovat sinulle tuttuja, olet luultavasti haka ristikoissa – ja ehkä lukenut joskus Aku Ankkaa tai vanhoja tyttökirjoja."

Aku Ankassa tosiaan on aina ollut monipuolista ja harvinaistakin sanastoa. Toimituksessa aikoinaan otettiin sellainen linja, että opetetaan lapsille kunnon kieltä.
498. kravattimies21.5.2024 klo 09:14
https://www.is.fi/menaiset/ilmiot/art-200001039228 7.html

Nyt toimii
499. kravattimies21.5.2024 klo 09:15
https://www.is.fi/menaiset/ilmiot/art-200001039228 7.html
500. kravattimies21.5.2024 klo 09:16
Luovutan
501. Ylläpito21.5.2024 klo 09:41
Kyllähän nuokin toimivat, myös täällä toimiva:

https://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=11510
502. iso S21.5.2024 klo 16:37
Tosi on, ainakin minun koneellani. Viestien 498 ja 499 toimivat viestit näyttävät muuten samalta kuin viestin 496 viestit, mutta viimeksi mainitussa linkki kaltkeaa jostakin syystä. Loppuosa " 7.html" ei siinä ole alleviivattu sininen, vaan alleviivaamaton musta.

Jos tuon toimimattoman linkin kopioi selaimen osoitekenttään ja poistaa blankon niin se toimii. Jos tuon korjatun osoitteen kopioi tänne ja lähettää, niin blankko ilmestyy takaisin mutta linkki toimii silti! Exceliin kopioituna toimimaton ja toimiva ovat merkki merkiltä identtisen ja Excel tulkitsee toimimattomankin linkiksi, mutta se ei toimi: virhe, sivua ei löydy. Mitä silmä ei nää, en taida ymmärtää!

Viestin 496 linkissä täytyy olla jokin mystinen null- tai backspace-tyyppinen ylimääräinen merkki, jonka esimerkiksi Excelin Poimi.teksti-funktio ohittaa. Toimimattoman linkin pituudeksi Excel ilmoittaa 57, samoin korjatun blankollisen pituudeksi. osoitekentästä kopioidun korjatun, siis blankottoman toimimattoman mutta tätä kautta kierrättämättömän pituudeksi Excel ilmoittaa 56, eli blankon maalaaminen ja poisto hävittää vain blankon eikä mitään haamumerkkiä. Tai ehkä hävittää, mutta Excelin Pituus-funktiokaan ei sellaista noteeraa.
503. Eki29.5.2024 klo 09:51
Kuppilat kuntoon, Gordon Ramsay, ristikkopohjasta kysymys!

https://sanaristikot.net/sekal/pitsa.jpg

Kuva tulee myös Apu Ristikot 7:n pääkuvaksi. Tai ei ihan sama kuva mutta sama aihe.
504. iso S5.6.2024 klo 09:26
Good doctor, kausi 7, jakso 5 (Viaplay)

Tohtori Aaron Glassman kehuu tohtori Audrey Limin äidin ihmeellistä lahjakkuutta:

Hän ostaa New York Timesin paperisena sanaristikon vuoksi ja ratkaisee lauantainumeronkin. Minä en selviä keskiviikostakaan.

Jason Statham -elokuva The Mechanic

Ammattitappaja opettaa kuumakallelle kärsivällisyyttä ja samalla totuttaa aiottua uhria oppipojan läsnäoloon.

A: Ota koirasi mukaan kahvilaan Riverdaleen. Tilaa kahvia. Mustana. Istu ikkunan ääressä ja tee sudokua. Ole kiltti koirallesi.
B: Kuinka kauan?
C: Tunnin. Joka päivä seuraavien kolmen viikon ajan.

https://aijaa.com/boKK0Q
505. Ritu11.6.2024 klo 23:24
Jämsän seudun Vekkari-lehdessä oli tänään ristikot päässeet aiheeksi B.Virtanen -sarjakuvaan.

B.Virtanen yrittää nukkua, kun vaimo vieressä ratkoo ristikoita.

B.Virtasen vaimo: "Täyttelen tässä sanaristikoita ennen kuin nukahdan."

- "Ei kai valo tai kynän rapina häiritse sinua?"
B.Virtanen: "Ei...."

Vaimo: " Mikä ihme on talas? Kuka on tarukuningas? Mikä eläin loppuu na? Mikä oli Volga ennen? Kuka on kulta-Pekka? Apina? Neljä kirjainta...
B. Virtanen (kärsivä ilme kasvoillaan): "...eivät ne...."
506. iso S13.6.2024 klo 10:33
IS tänään:

Dokumentti: Wilma Murto purkaa tunteitaan

Hallikauden jälkeen Murtoa kuvataan maaliskuisella Lapin-lomalla.

–?Jotenkin ympäristö rauhoittaa – hirsimökki vai maisemat? – eikä tarvitse poistua Suomesta. Ostaa vaikka ristikkolehden ja katselee takkatulta.
507. Eki17.6.2024 klo 21:13
Kun Alma Pöysti kuuluttaa raitiovaunussa "Ristikkokatu - Gallergatan", silloin hypätään sporasta ja kävellään päämajaan.

https://sanaristikot.net/sekal/ristikkokatu.jpg
508. Eki2.7.2024 klo 17:58
"Mähän oon ihan nörtti, mä rakastan palapelejä ja ristikoita ja tiäkkö kaikkee tämmöstä..."

(Enni kertoo speed datingissä vastapäätä istuvalle miehelle Sinkkulaiva-sarjassa MTV3:lla)
509. Eki7.7.2024 klo 23:54
Sinkkuillallinen-sarjassa oli Suomen sukujuuria omaava mies, joka kertoi osaavansa suomea kohtuullisesti. Tämänkin sanan lausui varsin hyvin.

https://sanaristikot.net/sekal/62kirjainta.jpg

(Hän joka sanoo ettei osaa suomea on kuvan ulkopuolella oleva deitti. He ovat brittejä.)
510. Einojuhani11.7.2024 klo 09:54
https://pek.epress.fi/reader/issue/1924/383450/2
511. ++juh13.7.2024 klo 20:59
Varsin helppo amerikkalainen sanaristikko:
https://xkcd.com/2957/
512. isoäiti14.7.2024 klo 20:45
Tänään Hesarissa muistokirjoitus, joka päättyy toteamukseen, että ahkera ristikoiden ratkoja kuoli uusin Punainen pelikaani vuoteellaan.
513. Ylläpito15.7.2024 klo 18:16
Se oli Hese Hyvärinen, Iltiksen toimittaja ja suuri ristikoiden ystävä. Hese kirjoitti jutut ratkonnan SM-kisoista Iltikseen.
514. Eki15.7.2024 klo 18:17
Tällainen kiertää nyt somessa. Ilmo Juhani keksi tämän jo kauan sitten!

https://sanaristikot.net/sekal/kane.jpg
515. Ritu28.7.2024 klo 18:02
Ylen sivuilla ristikoista.

https://yle.fi/a/74-20101154
516. iso S29.7.2024 klo 10:38
Osittain Yle houkuttelee sääntöjen rikkomiseen.

Kysymys 10: Mikä on tehokkain tapa harjoitella ristikoiden tekemistä?

2. vaihtoehto: Lue ristikkoanalyyseja sanaristikot.netistä. Voit myös kysyä siellä neuvoa haastavan ristikon ratkomiseen.

Kysyä tietysti voi, mutta palkintoristikoiden osalta se ei ole suotavaa silloin kun palautusaikaa on vielä jäljellä. Joku sääntöjä tuntematon tai niistä piittaamaton avulias vastaa. Vastaaja rikkoo sääntöä, mutta kysyjä on osasyyllinen, kun on saattanut kiusaukseen! Kaverille kilauttaminen on aivan eri juttu. Yksityisesti saatu neuvo on ok, samoin kimpparatkonta, kunhan sitä ei tehdä ns. julkisella paikalla, esimerkiksi täällä.

Ristikkoanalyysit julkaistaan vasta kun palautusaika on päättynyt. Niiden tutkiminen on sallittua, suotavaa ja toivon mukaan niistä oppii jotakin.
517. Ritu30.7.2024 klo 22:59
Tänään illalla tv:ssä ykkösellä oli Ylen uutisten Uutis--Suomessa juttua ristikoista ja mukana laatija Teemu Pallonen. Ristikoita käsiteltiin lähetyksen loppupuolella.

https://areena.yle.fi/1-67133418
518. Jukkis7.8.2024 klo 10:50
— Miten uusi keksintönne poistaa työttömyyden aiheuttamat ongelmat?
— Yksinkertaisesti. Olen kehitellyt viimeisten vuosien aikana sellaista teknistä vempainta, joka hoitaa työttömien hommat koneellisesti.
— Hoitaa työttömien hommat koneellisesti?
— Kyllä! Tämä masiina ilmoittautuu kaksi kertaa kuussa Kelaan, istuu kiltisti työllistämiskurssilla ja täyttää ristikoita neljän ristikon tuntivauhdilla.
— Vai neljän ristikon tuntivauhdilla?
— Kyllä! Koska kone korvaa työttömät, ei työttömyyttä enää ole. Näin automaatio ja tekninen kehitys vievät meidät askeleen lähemmäs kohti ihanneyhteiskuntaa.
— Askeleen lähemmäs kohti ihanneyhteiskuntaa?

-- Alivaltiosihteeri: Virallisuus on ilomme
519. Jukkis21.8.2024 klo 19:24
"Otatko kahvia?" Wrangsund tarjosi.
"Ei kiitos", Wisting vastasi ja istui muovituoliin, jonka vieressä pyöreällä pöydällä oli VG lauantairistikon kohdalta avattuna.
"Kaunista säätä on luvattu koko viikoksi", Wrangsund ilmoitti ja istuutui.
Wisting otti muistikirjan esiin ja pakotti itsensä keskittymään, ettei olisi puhunut tylysti entiselle poliisille joka oli selvästi salannut tietoja. Täytyi toivoa, että miehellä oli ollut hyvä syy.
"Haaskalintu, seitsemän kirjainta?" Wrangsund kysyi ja otti lehden vierestä lyijykynän.

(Nelisen sivua keskustelua)

"Viimeinen kirjain on A Wrangsund sanoi äkkiä, aivan kuin äskeistä keskustelua ei olisi käytykään. "Haaskalintu, seitsemän kirjainta", hän lisäsi tehdäkseen selväksi, että asia oli loppuun käsitelty.

Josef Wrangsund saatteli hänet ahtaaseen eteiseen. Wisting pysähtyi käsi ovenkahvalla, tuntui että olisi pitänyt kysyä vielä jotain, mutta hän antoi olla.
"Harakka", hän sanoi sen sijaan. "Haaskalintu, seitsemän kirjainta."
Entinen poliisi ei näyttänyt käsittävän että Wisting tarkoitti ristisanaa eikä myöskään ehtinyt kysyä mitään, kun ovipuhelin surahti.

__________________

Jørn Lier Horst: Kadonut Felicia
520. Jukkis26.8.2024 klo 15:05
"Loppujen lopuksi he viettivät enemmän yhteistä aikaa mielipuuhassaan sanaristikoita ratkoen kuin kansallissosialismin filosofisista ja historiallisista juurista keskustellen."

-- James Wyllie: Hakaristirouvat - Naiset kolmannen valtakunnan huipulla

("He" = Heinrich ja Margarete Himmler.)
521. Eki3.9.2024 klo 14:38
"Tyhjät ristikotkin huoneissa kaipaa ratkojaa."

Johannes Ahlvik: Uskalla (biisi)
522. Funny4.9.2024 klo 11:11
”Toimistossa oli hiljaista. Sokasta tuntui, että neiti Siiskosen laskukone oli alkanut raksuttaa vasta sitten, kun hän oli kuullut oven käyvän. Tuomari Vainionpää oli syventynyt ratkaisemaan kuvaristikkoa, eikä yrittänyt edes kätkeä sitä. Hän oli suorasukainen avomielinen nuori mies, joka hoiti työnsä hyvin. Väiaikoina hän ei viitsinyt näytellä, vaan päinvastoin, kun Sokka joutui kulkemaan hänen huoneensa sivuitse, poika kysäisi virnistäen:
- Mikä se on semmoinen käärme, joka kietoutuneena puun oksan vaanii saalistaan. Tässä ristikossa esiintyy moinen kuva.
- Python?
- Ei sovi.
- Boa?
- Se on pitempi sana.
Olkoon nyt sitten vaikka anakonda, varatuomari Aimo Sokka sanoi hajamielisesti. Pieni toverillinen virnistys häivähti hänen kasvoillaan. Häntä miellytti Vainionpään siekailematon käytös. Ja samanaikaisesti hän kuitenkin alkoi miettiä, mille asialle hän voisi lähettää nuoren tuomarin. Ei käynyt laatuun, että keskikaupungilla sijaitsevassa kallisvuokraisessa toimistossa suoritettiin aivovoimistelua tähän tapaan.”

Mauri Sariola: Ampiaiskesä
523. Funny4.9.2024 klo 16:24
Samassa teoksessa ristikkoteema jatkuukin pian, nuori tuomari saa eteensä paksun asiakirjapinkan.

"Vaivautumatta salaamaan vahingoniloaan Sokka virnisti leveästi. - Kunhan nyt katselet. Tule tunnin päästä ilmoittamaan käsityksesi.
- Tunnin? Päivähän tässä vähintään menee, ennen kuin pääsee millekään jyvälle.
- Jos saisit vaikka nasevan sanan kuvaristikkoosi? Niissähän esiintyy kaikki penteleen kaukaa etsittyjä sanoja. Tiedätkö muuten, mikä on hamutsa?
- Häh?
- Se on hevosen längen pehmike. Katsoin kerran Nykysuomen sanakirjasta.
---
- Olen minä tehnyt tänään muutakin kuin ratkaissut kuvaristikoita. Heti kello kymmenen hoidin rosiksessa sen Puumalaisen avioerojutun."
524. Eki7.9.2024 klo 18:22
Koskinen, kausi 4, jakso 1: Koskinen ja taikashow

Eero Aho (Koskinen) puhelimessa: ""No ratkothan säkin ristikoita vapaa-ajalla!"

Turkka Mastomäki: "No en tod!"
525. Jukkis14.9.2024 klo 16:00
Lauluteksti on siinä mielessä eri kuin runo, että musiikki luo puitteet, jonka sisään tekstin on istuttava. Melodiaan sopii tietty määrä tavuja. Kela kuvaa tavujen mahduttamista ristisanatehtävän täyttämiseksi.

-- Kimmo Rantanen: Kela & Carver. Parnasso 3/2024

(Tietenkin Anssi Kela.)
526. isoäiti18.9.2024 klo 11:09
"Supervanhukset harjoittavat aivojaan. He tekevät ristisanoja, sudokuja ja käsitöitä. He lukevat, käyvät konserteissa, matkustelevat, pelaavat lautapelejä."

Ote artikkelista "Supervanhusten salaisuudet"
Helsingin Sanomat
18.9.2024
527. Jukkis18.9.2024 klo 17:47
The New Yorker 22.7.2024:

https://aijaa.com/b6Yz09

En oo ihan varma tajuanko vitsin, pitäisi ehkä ymmärtää USA:n terveysbisnestä?
528. pius21.9.2024 klo 10:22
IS.fi 21.9.24 Patrik Laine
"–? Aloinkin sitten tehdä ristisanatehtäviä. En tiedä, onko se kovin coolia, mutta ei sillä väliä ole, Laine kommentoi.

–? Niiden tekeminen oli hauskaa. Minulla oli viimeistelijän rooli sen jälkeen, kun kihlattuni oli tehnyt pohjatyön. Keksin joitain yksittäisiä kirjaimia ja olin siinä aivan loistava. Tein vain englanninkielisiä ristikoita, koska ranskankielisiä yritettyäni totesin ne mahdottomiksi."
529. EMS25.9.2024 klo 14:50
YLE:n verkkouutisissa 25.9.2024 otsikolla "Suomalaistutkija toppuuttelee tekoälyhuumaa: ”Eniten yllättää se, miten vähän on tapahtunut teknologiassa” kerrotaan Open AI:n tekoälystä mm. näin: "- - Perinteiset kielimallit eivät tähän kykene, vaan ne tuottavat suoraan vastauksen ilman ”päättelyä”.
Ero tulee hyvin esille esimerkillä ristisanatehtävästä. Siinä missä aikaisemmat kielimallit ikään kuin täyttävät ristikon kuulakärkikynällä, o1 käyttää lyijykynää. Se tarkistaa vastauksen ja näyttää käyttäjälleen, kuinka se päätyi vastaukseen
– Tyypilliset kielimallit vastaavat ikään kuin puhtaasti intuition perusteella, ja jos ensimmäinen intuitio ei ole oikein, niin vastaus jää vääräksi, Pyysalo sanoo viitaten Nobel-voittaja psykologi Daniel Kahnemanin jaotteluun nopean, intuitiivisen ajatusjärjestelmän ja hitaamman, loogisemman ajatusjärjestelmän välillä..- - "
530. pius10.10.2024 klo 08:38
HS 10.10.24 kuvateksti
”Huhtikuusa 2021 Leif Segerstam ratkoi ristikoita kotitalonsa seinustalla Helsingin Mäntytiellä ”
531. Jukkis26.10.2024 klo 20:41
"Itseensä luottanut mies täytti edelleenkin sanaristikot kuulakärkikynällä."
________________

Arto Huhtinen: Juice, sanataiteen mestari
532. Ritu2.11.2024 klo 10:43
Mediassa on usein muistia ja aivohuoltoa käsittelevissä jutuissa mainittu sanaristikot ja niiden ratkaiseminen. Apteekin asiakaslehdessä Terveydeksi! (nro 3) oli huomioitu myös ristikoiden kuvitus vähän eri perspektiivistä.

"Ristikot hyväksi muistille

Mikä olikaan Slovenian pääkaupunki?
Ristikoita tehdessä joutuu kaivamaan muistista tietoja, ja se on hyvä keino vetreyttää aivoja. Kun saa vihdoin sanat loksahtamaan kohdilleen, tuntee itsensä voittajaksi.

Myös ristikoiden visuaalisuus haastaa ongelmanratkaisutaitoja. Pieniä kuvia tihrustaessa ja niiden symboleita tulkitessa näköjärjestelmä kehittyy.

Ristikoiden huonona puolena on istuminen. Jos jokin sana ei heti ratkea, kannattaakin nousta hetkeksi kävelemään."
533. Jukkis3.11.2024 klo 11:20
"Atik Ismail oli menestynyt, villi ja vapaa. Hänen nimensä vakiintui ristisanojen kestovihjeeksi."

-- HS kuukausiliite 11/2024
534. Antti Skyttä19.11.2024 klo 15:54
Ata Hautamäki (ristikoihin sopiva etunimi) kirjoitti Murhamylly-sarjaan Käpylä-trilogian. Atalla tuntui olevan myös oma teoria ristikoiden synnystä.

"Olihan sanaristikoiden keksijäkin ollut vain ikävystynyt vanki, englantilainen Victor Orville, joka oli istunut Kapkaupungin vankilassa, koska oli aiheuttanut puolisonsa kuoleman."

Ata Hautamäki: Levottomat kadut, s. 51
Murhamylly 33
Myllylahti 2009
535. lapatossu19.11.2024 klo 17:07
Ehkä ei olekaan ihan Atan oma keksintö tuo -löysin tämmöisen tekstin
" It is traditionally believed that they were invented at the beginning of the 20th century either by a Brit, Victor Orville, or an American, Arthur Wynne. The first would have come out with the idea while imprisoned in a South African jail; the second had his “word-cross puzzle” published in 1913 on the Fun, a supplement of the New York World."
sivulta:
https://wetheitalians.com/from-italy/italian-inven tions-crosswords
536. ++juh19.11.2024 klo 20:17
Victor Orvillen (tai Orill tai Erwill) tarinasta ei ole mitään todisteita, on vain toisistaan jonkin verran poikkeavia kertomuksia.
537. lapatossu19.11.2024 klo 22:13
Lainaus: 536. ++juh 19.11.2024 klo 20:17
Victor Orvillen (tai Orill tai Erwill) tarinasta ei ole mitään todisteita, on vain toisistaan jonkin verran poikkeavia kertomuksia.
---
Kertomuksia juu, muttei Atan itsensä keksimiä, kai...
538. iso S20.11.2024 klo 11:14
https://www.is.fi/menaiset/vapaalla/art-2000010841 940.html

Jos listan sanat ovat sinulle tuttuja, olet luultavasti haka ristikoissa – ja ehkä lukenut joskus Aku Ankkaa tai vanhoja tyttökirjoja.
539. lapatossu20.11.2024 klo 12:44
Heh, pohmelo ei ollut tuttu -meilläpäin puhuttiin kohmelosta ja meillä oli rimssu kahdella ässällä
Mutta kai tässä sitten on "henkinen mummo" mitä se sitten tarkoittaneekaan käytännnössä
540. Juse20.11.2024 klo 18:43
Vanhan liiton kone- ja metallitekniikan DI:t, koneinsinöörit ja -teknikot puhuvat vieläkin vitkamomentista.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *