KESKUSTELUT > RISTIKOT > RISTIKKOAKATEMIAN FOORUMI

8333. Ristikkoakatemian foorumi

Antti Skyttä20.2.2015 klo 12:25
Silloin tällöin kuulen ihmisten valittavan sitä, että Ristikkoakatemiaa ei tunneta riittävästi. Olen valittajien kanssa täsmälleen samaa mieltä.

Avaan tämän säikeen, jotta RA tulisi tutummaksi tämän saitin kävijöille ja keskustelijoille. Tulen jatkossa kertomaan Ristikkoakatemian ajankohtaisista ja uusista asioista täällä säännöllisin väliajoin.

Toivon myös, että kirjaisitte tänne kysymyksiänne, ehdotuksianne, ihmetyksiänne ja askarruksianne Ristikkoakatemiasta ja sen painopistealueista.

Ajankohtaisella rintamalla: akatemian toinen laatijakurssi on parhaillaan menossa Hämeenlinnassa. Kurssi käsittää kolme täysimittaista lauantaipäivää, joista ensimmäinen pidettiin 7.2. Toinen päivä on maaliskuun lopulla ja kolmas toukokuun alussa. Tällä kurssilla RA avasi yhteistyön Hämeen kesäyliopiston kanssa.
2. Pekka Harne20.2.2015 klo 12:28
Ristikkoakatemialla on myös oma Facebook-sivunsa osoitteessa https://www.facebook.com/groups/ristikkoakatemia/.
3. Matti20.2.2015 klo 19:11
RA on hyvä lyhenne Ristikkoakatemialle, se on samalla tribuutti RA:lle. R.I.P.
4. Antti Skyttä25.2.2015 klo 14:33
Olemme vetäneet ratkojakursseja syksystä 2013 lähtien. Ensimmäiseltä kurssilta saamamme palautteen perusteella jaoimme ratkojakurssit kahteen osaan: alkeiskurssi ja huippuratkojakurssi.

Tähänastiset ratkojakurssit on toteutettu yhteistyössä Espoon työväenopiston kanssa, heidän opetustiloissaan. Tunnistamme tarpeen saada kursseja levitettyä muuallekin Suomeen kuin pääkaupunkiseudulle.

Kaikki toteutetut kurssit (yhteensä 4 kpl) ovat olleet innostavia ja paljon oppimista sisältäviä tapahtumia. Toisaalta on ollut havaittavissa jonkunmoinen arkuus lähteä tämän aihealueen kursseille ja epäilys siitä, voiko ratkomisesta ihan oikeasti toteuttaa kursseja.

Pohdinnassa on myös, minkä muun muotoisia oppimistapahtumia voisi järjestää ratkomisesta ja ratkojille. Kaikki ideat tästä aiheesta ovat tervetulleita.

Olemme hakemassa lisää porukkaa vetäjätiimiimme. Jos tunnet mielenkiintoa tähän, ota yhteyttä. "Pääsyvaatimuksena" on riittävä tietämys ristikoista, into kehittää itseään ratkojana sekä valmius opetella yhteisen oppimistapahtuman ohjaamista (jos sitä ei sitten ole jo ennestään).
5. ?25.2.2015 klo 15:05
Eikös RA ole jo autuailla ristikkomailla?
6. iso S25.2.2015 klo 21:59
Hieman outo kyssäri. Matin viesti (säikeen kolmas) on jäänyt lukematta tai ymmärtämättä. Lyhenne R.I.P. lienee useimmille tullut tutuksi, jos on vaikkapa katsellut englanninkielisiä elokuvia. Rest In Peace, lepää rauhassa.
7. Antti Skyttä20.3.2015 klo 12:09
Siihen aikaan, kun itse opettelin laatimista, kaikki laatijat taisivat olla itseoppineita. Oppia otettiin niistä ristikoista, joita lehdissä nähtiin. Sieltä ammennettiin (ja toistettiin) niin hyvät kuin huonot puoletkin.

Ristikkolehtien vakiintumisen myötä "koulutusta" antoivat lähinnä lehtien julkaisijat eli julkaistujen ristikoiden taso oli heidän ymmärtämisensä ja osaamisensa tasosta kiinni.

Nykyisinkin laatijat, näin uskon, lähtevät kokeilemaan omillaan, ottavat oppia näkemästään ja jossakin vaiheessa lähestyvät valitsemiaan julkaisijoita tarjoten tehtäviään. Mitään pohjakoulutusta ei ole, edetään yrityksen ja erehdyksen reittiä.

Nykyään kuitenkin on mahdollista varmistaa itselleen (tai julkaisijan laatijoilleen) muutama peruspilari.

Ristikkosäännöt ovat kaikkien ulottuvilla. Ne löytyvät esim. MMM Sanaristikot -kirjasta. Niitä myös yleensä noudatetaan varsin hyvin.

Laatijan tärkein perusteos on Veikko Nurmi - Jouko Nyyssönen: Suomalainen sanaristikko, muotoilu, sanoitus ja ongelmointi. Tämän voi hankkia vaivattomasti esim. Ristikkoakatemian kotisivuilta tilaamalla (www.ristikkoakatemia.fi). Teoksessa on kiteytetysti kaikki se tietämys, jonka pohjalta laatija voi lähteä kehittämään omaa osaamistaan.

Nykyään on myös tarjolla laatijakursseja. Olemme Ristikkoakatemiassa rakentaneet laadintataitoja syventävän kurssin, jossa paneudutaan kaikkiin keskeisiin osaamisalueisiin: sanoitukseen, vihjeitykseen ja toteutukseen sekä näiden kehittämiseen.

Laadintaosaamiset ovat Suomessa yllättävän vaihtelevat. On useampia laatijoita, joille voisi lämpimästi suositella laatijakurssille lähtöä ja tuollainen rupeama saattaisi tehdä ihan hyvää myös laatijakonkareille. Kalibroimme akatemian laatijakurssit aina myös paikallaolevien osanottajien erityistarpeiden mukaan.

Parhaillaan on menossa laatijakurssi Hämeenlinnassa. Sen toinen kurssipäivä on huomenna (lauantaina 21.3.).
8. qwertsu21.3.2015 klo 15:33
Antti. Olet suomen paras laatijamestari. Vielä kun osaisit erottaa vieraskieliset kirjaimet toisistaan, olet uber g.
9. sama21.3.2015 klo 15:38
Nyt vekkuli koira ottaa varmaankin hernekasvin siemenen nenäänsä. Kun on suomen paras.
10. Antti Skyttä2.4.2015 klo 13:03
Tänä keväänä Ristikkoakatemia toteuttaa vielä yhden ratkojakurssin: Kehity huippuratkojaksi. Paikkana on Espoon työväenopiston tilat Tapiolassa, Ahertajantie 3.

Neljä kurssikertaa ovat peräkkäisinä tiistai-iltoina klo 17.30 - 20.45. Päivämäärät ovat: 14.4., 21.4., 28.4. ja 5.5. Kurssille mahtuu vielä joitakin osanottajia.

Kurssin sisältö painotetaan osanottajien odotusten mukaan. Erityisesti keskitytään siihen, miten opitaan ratkomaan kaikkia eri vihjetyyppejä keskiksistä visaisimpaan kovistasoon. Samalla tutustutaan eri laatijoiden ajatusmaailmoihin ja opetellaan tuntemaan niitä.

Kurssimateriaalina on kurssikansio ja kirja Erkki Vuokila: Sanaristikot, yhteishintaan 36€.

Kurssille voi ilmoittautua joko netitse (www.ilmonet.fi) tai puhelimitse numeroon 020 692 444, ma-pe, klo 12-15. Espoon työväenopisto laskuttaa kurssimaksun, 27€/opiskelija. Kurssin numero on E151149.

Lähde mukaan tai anna vinkki kaverille, joka voisi olla kiinnostunut osallistumaan. Ilmoittautumisen takaraja on 8.4.
11. Kaisu4.4.2015 klo 07:46
Palauttakaapa muinainen Sanasepot tai jotain vastaavaa radioon. En ole ainakaan huomannut, että siellä olisi nykyään yhtäkään tarkoituksellisesti päätä vaivaavaa ohjelmaa, ei tietokilpailuja tai muutakaan. Oli mukavaa joskus tuntea onnistumisen iloakin.
12. Jukkis9.2.2018 klo 16:25
Kenties on järkevää nostaa neljästä täällä olevasta ristikkoakatemiasäikeestä esille tämä. Huomenna on taas Iltasanomissa akatemian kolumni. Sen sijaan, että asiasta mahdollisesti syntyvä keskustelu olisi IS:n ristikon säikeessä, on kenties tämä parempi paikka.

Viime lauantain kirjoitus, josta syntyi keskustelua säikeessä 9533. IS Viikonloppu 3.-4.2.2018 löytyy täältä:
http://www.ristikkoakatemia.fi/index.php/linkit/
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *