KESKUSTELUT > RISTIKOT > RISTIKON TULOSTAMINEN IS-DIGILEHDESTÄ

7322. Ristikon tulostaminen IS-digilehdestä

Lars16.2.2013 klo 19:21
Pähkinänsärkijä kysyi:
[Lars, osaatko neuvoa, millä ilveellä Koviksen saisi kokonaisen A4-vaakasivun kokoiseksi? Digilehden printtiosiossa ei valittua ristikkoa kai saa vaakasuoralle asiakirjalle. Olen aikaisemmin tehnyt kovin monimutkaisia temppuja muuntamalla valittu printtiala .pdf-asiakirjaksi (jossa siis ristikko jää pieneksi sivun yläosassa), kopioimalla siitä Paint-ohjelmaan ja sieltä vaaka-asentoon asetettuun Word-asiakirjaan. Tässä tuloksen selvyys ja terävyys on kärsinyt.]
2. Lars16.2.2013 klo 19:23
En ole keksinyt muuta tapaa kuin mitä digilehti antaa, eli maalaa sen tulostettavan alueen. Ongelma minulla on noissa isoissa ristikoissa, jos tulostaa kokonaan jää oikea riv tulostumatta. Olen tulostanut kahdessa osassa ja silloin ongelmana on saada samankokoiset tulosteet.
3. Marco Poloinen16.2.2013 klo 20:01
Ristikon saa tulostumaan kerralla kokonaan maalaamalla sivua riittävästi korkeussuunnassa. Itse aloitan "Ratkojan tiedot" -tekstin kohdalta ja päätän "Teuvo Lylyn" alempien puhekuplien alle. Ruudut jäävät melko pieniksi, mutta kunnolla toteutetussa ristikossa vihjeistä saa silti selvän.

Em. pätee ainakin Linux/Ubuntu/Firefox/Epson -yhdistelmään.
4. Jussi vain16.2.2013 klo 20:25
Minä skannaan koviksen halpisskanneriilla ja tulostan 120 g paperille.
5. Jussi vain16.2.2013 klo 20:36
Tämä vihje siis kovikseen! Tulostusasetuksista löytyy myös tulosteen kääntö. Kovis sopii juurikin vaakasivulle ja sopii kuin nakutettu.
6. Pähkinänsärkijä18.2.2013 klo 13:35
Kiitos vain vinkeistä. Niistä mikään ei auttanut yksinkertaistamaan ratkaisua ongelmaani: miten saada riittävän isokokoinen - ja terävä - tuloste näköislehden Koviksesta?

Nyt käytin Office 2010:n XPS Vieweria, johon siis "printtasin" maalaamani ristikkoalueen, minkä jälkeen kopioin näkymän Print Screen -toiminnolla (PrtSc) ja liitin sen sitten vaakasuoraksi määrittelemääni Word-asiakirjaan tulostusta varten. Tulos on tyydyttävä: A4-arkki, jossa ristikko on suurin piirtein saman kokoinen kuin paperileehdessä. Terävyys tosin vähän kärsii operaatiosta, mutta sain tehtävän ratkaistuksi ilman suurennuslasia (Googleen kyllä jouduin turvautumaan).

Jussi-vainaan tulostusasetukset varmaan poikkeavat omistani, sillä kääntömahdollisuutta en löydä. (Sitäpaitsi tuo Jussin "skannaus" tarvitsisi käsittääkseni jonkinlaisen originaalin minkä tahansa hintaisessa skannerissa ...)
7. iso S13.6.2021 klo 22:03
Oho, ongelma on ehtinyt hiukan vanhentua ja ratkaisu on luultavasti ehtinyt löytyä. Muille mahdollisille samaa asiaa pähkiville kerron kuitenkin oman systeemini.

Kun digi-Iltiksestä on oikea aukeama esillä, klikkaan ristikkoa, jolloin sivu suurenee paremmin lukukelpoiseksi.

Nyt klikkaan ristikkoa (ei tarvitse osua sen tarkemmin kuin samalle sivulle) hiiren oikealla napilla. Saan ponnahdusikkunan, josta klikkaan vaihtoehdon "Tallenna kuva nimellä...", vasemmalla napilla.

Syystä tai toisesta lehti tarjoaa ristikolle nimeä canvas. Sen voi hyväksyä tai muuttaa mieleisekseen, pääasia että muistaa minkä nimen valitsee. Ensimmäisellä kerralla se tarjoaa ties mitä kansiota. Se lienee viisanta muuttaa sopivaksi. Seuraavalla kerralla tarjotaan samaa kansiota jonka nyt valitset. Voi toki valita joka kerta uudelleen, ihan normaalilla Windowsin tyylillä. Jos tallettaa jo olemassa olevan tiedoston päälle, pitää kuitata OK:lla että näin on todella tarkoitus.

Nyt avaan tallettamani tiedoston Paintilla. Sen voi tehdä avaamalla Paintin ja kahlaamalla oikeaan kansioon ja oikeaan tiedostoon. Vaihtoehtoisesti voi avata reurssinhallinnan, jossa tiedoston nimi on kätevästi tarjolla viimeisimpien tiedostojen listalla ylimpänä. Sitä kun klikkaa hiiren oikealla nappulalla, pääsee klikkailemaan ponnahdusvalikosta Avaa sovelluksessa - Paint. Ei tarvitse tietää mistä kansiosta haettiin.

Paintissa klikkaillaan Valitse - Valitse kaikki. Nyt hiirellä voi tarttua ristikkoon ja raahata ristikon vasemman yläkulman "paperin" vasempaan yläkulmaan. Tekstin "KOVIS vaikeusaste x" voi jättää näkyviin tai antaa mennä yli laidan, maun mukaan. Ote irrotetaan klikkamalla johonkin katkoviivoilla merkatun ristikon alueen ulkopuolelle.

Nyt paperin voi rajata ristikon koon mukaiseksi. Kursorin avulla voi urkkia koon sentteinä tai pikseleinä (näkyy alareunassa, kun kursorin siirtää ristikon oikeaan alanurkkaan). Itse raahaan mieluummin paperin reunat alhaalla ja oikealla keskellä näkyvistä "kahvoista" (noin milli kertaa millin neliö). Näin päästään eroon lehden sivulla olevasta ristikon ulkopuolisesta krääsästä ja saadaan ristikko niin suurena kuin paperille mahtuu.

Kolmanneksi viimeisenä ponnistuksena säädetään kuva paperin kokoiseksi ja oikean suuntaiseksi. Klikataan Tiedosto. Viedään kursori kohtaan Tulosta, mutta ei klikata, vaan jatketaan matkaa näkyviin ilmestyneeseen kohtaan Sivun asetukset. Sitä klikataan. Sieltä valitaan arkin suunta Vaaka ja Sovita 1 sivua 1 arkille. Voi keskittääkin, jos tykkää. Kovis ei ole ihan A4:n muotoinen. Korkeus määrää koon ja sivuille jää hiukan tilaa.

Toiseksi viimeinen ponnistus on varsinainen tulostus. Taas mennään Tiedosto - Tulostus, mutta tällä kertaa klikataan. Viimeinen ja suurin ponnistus on tietysti se ratkaiseminen. Pari kertaa kun on tulostanut niin sitten se ei tunnu niin monimutkaiselta kuin tästä blow by blow -selostuksesta pelästyneenä luulisi.

Tekstivihjeet ovat kiitettävän selviä. Joissakin pienissä kuvavihjeissä voi olla jokin oleellinen detalji jonka näkee vasta sitten kun sana hahmottuu poikittaisten avulla ja kovin vaaleat kuvat ovat printattuna vielä haaleammat. Mustesuihku ei ihan ihmeisiin pysty, mutta hyvin olen Iltiksen kanssa selvinnyt, toisin kuin... jääköön tällä kertaa sanomatta.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *