KESKUSTELUT > RISTIKOT > VANHENTUNEET ASIAT

11435. Vanhentuneet asiat

Mummeli28.12.2023 klo 04:05
Entisenä pankkitoimihenkilönä jättäisin jo tratat ja asetteet ristikoista unholaan. Niitä ei enää aikoihin ole pankeissa ollut käytössä ja tuntuu hassulta niiden tosi yleinen "ristikkokäyttö"; koska nykyisin pankeissa työskentelevällä sukupolvella ei ole niistä enää hajuakaan.
2. TJV28.12.2023 klo 07:32
Noiden kummankin sanan kirjainyhdistelmä käytön taannee. Nykysuomen sanakirjakin on pullollaan tavaraa, jota enää harvemmin käytetään. Tratta ei taida liikemaailman kielen ulkopuolella olla jonkun muun alan käytössä toisessa merkityksessä. Asete on myös puuteollisuuden kehyssahan terien keskinäinen etäisyys. Musiikissa huuliote niitä puhaltimia soitettaessa, joiden suukappaletta pidetään huulien edessä, ansatsi. Ja kitalaen ja kurkun lihasten asento puhe- ja lauluääniä muodostettaessa.
- Saisinpa vielä takaisin oman barytonini! (Tai pitää vain treenata, kuulunhan otsikon mukaisiin asioihin.)
3. Mörö28.12.2023 klo 13:47
Samalla logiikalla pitäisi unohtaa sanat markka (euro korvasi), maalaisjärki (moni ei käytä, saati tunne), Riki (Sorsa on edesmennyt) sekä Seat (koska minä ajan Toyotalla).

Vai olisiko niin, että ristikoiden sanasto nyt vaan sattumoisin on sellaista, että ei sitä kukaan arkielämässä "puhu"...?
4. iso S28.12.2023 klo 13:51
Ristikoissa vedetään edelleen Amarit jalkaan, vaikka ne taitavat oikeassa elämässä kuulua jo Pirkka-nikseihin eli käytettyjen sukkahousujen osastolle.

Amarin vanhempaa historiaa en muista enkä lähtenyt kaivelemaan, mutta nopea haku johti Nanson puolelle Wikipediaan.

Kesäkuussa 2005 Nanso osti sukkavalmistaja Vogue Groupin koko osakekannan. Kaupan myötä yritys sai Vogue-, Amar-, Norlyn-, Finnwear-, Easywear- ja KS-Socks-sukkamerkit.

Maaliskuussa 2016 Nanso kertoi sulkevansa Tornion tehtaansa syksyllä 2016 ja myyvänsä Norlynin, Amarin, Finnwearin ja Black Horsen tuotemerkit norjalaisen Orklan omistamalle Pierre Robert Groupille.

Muistikuvan vahvistkseksi löytyi 9.11.2017 päivätty Hesarin uutinen:

Uuden omistajan piti kehittää suomalaista sukkahousujen klassikkobrändiä – nyt kaupoissa myydään viimeisiä Amareita

Nansolta neljä tuotemerkkiä viime vuonna ostanut Pierre Robert Group luopuu Amar-sukkahousuista ja korvaa ne premium-Norlyneilla.
5. iso S28.12.2023 klo 14:00
Seatin kohdalla analogia kyllä ontuu, koska niitä on edelleen kaupallisesti saatavana. Kaikki eivät ole muuttuneet Cupraksi.

Aikoinaan minäkin luulin ajavani Fiatilla, mutta ainakin yksi 127-mallinen oli Espanjassa valmistettu eli oikeastaan Seat. Siihen aikaan autoissa tai lähinnä vastaavissa oli jo turvavyöt, mutta ei mitään varoitusvaloja niiden käyttämättä jättämisestä. Mahtaako nykyisissä Seateissa syttyä teksti "fasten your Seat belts".
6. Ylläpito28.12.2023 klo 14:52
Hieman samaa asiaa:
https://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=4902

Jatketaan kuitenkin tätä kiinnostavaa aihetta myös.
7. Heppu28.12.2023 klo 20:10
Tuskinpa aatra, Ava G tai UKK katoavat ristikoista. Hitlerin ja Putinin toivoisin kyllä häipyvän. Mieluummin kuin vanhat historian havinat soisin minulle tunnistamattomien uusien anime-hahmojen haihtuvan. Laatijat laatii, ratkojat yrittää täyttää. Ei tästä työnjaosta kannata valittaa.
8. Rune29.12.2023 klo 13:46
Joitakuita puhututtavat vanhentuneiden asioiden nimitykset ristikkovihjeinä.

Meikäläistä tökkivät moneen ristikkoon vihjeiksi levinneet, televisiosta bongattavat jutut. Kun ei katso ns.(omasta mielestä) hömppäohjelmia, joita kolmonen ja nelonen ilta illan jälkeen jaksavat lähettää samoilla esiintyjillä vuodesta toiseen, on kovasti hakusessa joidenkin hahmojen, tanssijoiden tai seikkailijoiden nimet.

Näin ollen oman elämän historian mukanaan tuomat, "vanhat" vihjeet ovat ihan mukavia ratkottavia.

Onneksi on tuo mr. Google käytettävissä:)
9. Funny29.12.2023 klo 14:24
Monet ratkojat noita ohjelmia kuitenkin seuraavat, ja iltapäivälehdet pitävät huolen, että nimet tulevat tutuiksi monille niillekin, jotka eivät katso. Minäkin tykkään enemmän vanhoista jutuista, mutta uusiinkin on tottunut. Alan jo tietää tv-kokkien nimiäkin!
10. Heppu29.12.2023 klo 15:42
Rune, Funny: samoilla rattailla ajellaan, paitsi en tunne tv-kokkeja. Häpeällistä, mutta en ollut koskaan kuullutkaan tästä Meksikoon juuttuneesta Akista.
11. Funny29.12.2023 klo 15:55
Juu, noloa, jos joku ei ole kuullut Aki Mannisesta, varmaan ainakin Akin itsensä mielestä. Niin paljon hän tuo itseään esille joka välissä. Mutta oikeasti hänen vaimonsa kuuluisampi on, Rita Niemi on sentään kolminkertainen Euroopan mestari aerobicissa, ja arvokisamitaleita on kaikkiaan kymmenkunta.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *