KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > KRAKAN KIOSKI 3

11418. Krakan kioski 3

kravattimies10.12.2023 klo 07:52
15 x 15

Ratkaisusanat ovat tavupalindromeja, vaikkakin sanat kirjoitetaan yksi per ruutu

Vaakasuoraan

4. Lakeushiekka (12)
8. Saksieläin osana japanilaista perinneruokaa (11)
9. Perääntyä (5)
10. Marina (6)
12. Kokonaisvaltainen latistus (12)
14. Pienikokoinen yritysmuoto (15)
16. Permantoalat (11)
17. Hepan sarveismuodostumavaurio (9)

Pystysuoraan

1. Haltuunottomatkaosuus (14)
2. Perheet (9)
3. Nakit usein (6)
5. Rosberg (4)
6. Noin joka toinen agentti (12)
7. Vaatetusteollisuuden Valtuuskunta (6)
11. Missattu (7)
13. Kipsa (6)
15. Floridan kaupunki (5)
2. matts10.12.2023 klo 09:52
Nyt meni yli ymmärrykseni? Siis yksi sana per ruutu.
3. kravattimies10.12.2023 klo 23:11
Niin just... huomasin tuon itsekin heti kun olin painanut enteriä

Helpotetaan (edelleen hirmu vaikea)

kirjaimittain yksi per ruutu
4. kravattimies11.12.2023 klo 11:33
COVID-19-sulkujen aikana vuonna 2020, kolme tohtoria: matemaatikko Matt Holden, ekologi Andrew Rogers ja taksonomisti Russell Yong asuvat kuuden kilometrin päässä Brisbanen keskustasta, Annerleyn kaupunginosassa.

Vuokratalossa on järjestely, jossa samassa kiinteistössä asuu useita ihmisiä ja jokainen jakaa tilat, kuten ruokailutilan ja keittiön. Tyypillisesti jokaisella on oma makuuhuone, kun taas muut mukavuudet ovat yhteisiä.

Ajatus laskea eri lajien määrästä syntyi, kun tohtori Rogers meni imuroimaan hämähäkinseittejä huoneestaan ja ihmetteli kuinka monta hämähäkkiä kiinteistössä oli.

"Me kolme visioimme pian suunnitelman käydä läpi talon ja takapihan etsiäksemme muita rinnallamme asuvia eläimiä", tohtori Holden sanoi.

Nämä kolme Queenslandin yliopiston tutkijaa paljastivat ekosysteemin niin rikkaan ja monimuotoisen, että he ovat sittemmin julkaisseet havaintonsa tieteellisessä lehdessä Ecology.

"Kysyimme suurelta joukolta ekologeja ja luonnonsuojelututkijoita, kuinka monta lajia he odottivat löytävänsä tässä ympäristössä, ja he ennustivat vain 200", tohtori Holden sanoi.

"Mutta 60 päivän mittauksen jälkeen olimme jo löytäneet 777 lajia. Se osoittaa, että esikaupunkien taloissa ja asunnoissa voi olla paljon enemmän biologista monimuotoisuutta kuin koskaan kuvitellaan, varsinkin kun kyse on hyönteisistä."

Vuoden päästä kävi ilmi, että kolmen nuoren miehen yhteisessä paikassa ja takapihalla asui 1150 eläin-, kasvi- ja sienilajia. Ihmisiä ei laskettu aluksi, mutta kun murtovaras oli käynyt, niin sitten laskettiin.

Tutkimus paljasti runsaasti biologisesti monimuotoisia olentoja, mukaan lukien 436 koi- ja perhoslajia, 56 erilaista hämähäkkiä, kahdeksan matelijaa ja 56 lintua.

Lintulajeihin kuuluivat (apuina Wikipedia ja Google Translate)

- pöllökehrääjät (Podargidae), kehrääjälintujen lahkoon kuuluva lintuheimo. Pöllökehrääjiä kutsutaan ammolleen avautuvan suunsa vuoksi ”sammakkosuiksi” (frogmouth).

- kookaburra (Dacelo novaeguineae), aiemmalta nimeltään isonauraja, kuningaskalastajien heimoon kuuluva lintu. Kookaburraryhmä kuuluttaa kovalla äänellään reviirinsä, ja lintujen hillitön käkätys sai Euroopasta saapuneet uudisasukkaat pois tolaltaan. He antoivatkin isonaurajalle oitis nimen "laughing jackass" ("naurava pölvästi"). Lajin suomenkielisenä nimenä oli isonauraja, mutta se muutettiin vuoden 2018 nimistöuudistuksessa alueen alkuperäisnimeen perustuen kookaburraksi.

- sininaamamesikko (Entomyzon cyanotis), räkättirastaan kokoinen varpuslintu. Höyhenpuku on selkäpuolelta oliivinruskea ja alapuolelta valkoinen. Rinnassa on tumma pystyjuova. Niska ja päälaki ovat mustat ja naama sininen. Nokka on tukeva ja hieman kärjestään alaspäin taipunut. Sukupuolet ovat samannäköisiä. Nuori lintu muistuttaa vanhaa, mutta sen naama on kellanvihreä. Lintu on äänekäs ja aloittaa laulunsa jo puoli tuntia ennen auringonnousua. Se liikkuu usein pienissä parvissa ja käyttäytyy kiukkuisesti muita eläimiä ja ihmistä kohtaan.

- sateenkaariluri, laajalle alueelle levinnyt papukaija. Sateenkaarilurit syövät siitepölyä, mettä, kukkia ja silmuja, hedelmiä, marjoja, siemeniä sekä hyönteisiä ja niiden toukkia. Ruokailevat parvet liikkuvat meluisina puiden latvoissa. Ne syövät mielellään myös esimerkiksi omenia ja päärynöitä aiheuttaen paikoitellen taloudellisia menetyksiä viljelijöille. Sateenkaarilurit ovat tärkeitä kookospalmun pölyttäjiä.

- aasianturturikyyhky (Streptopelia chinensis) on eteläaasialainen kyyhkylintu. Sen elinympäristö on hyvin laaja. Ne tuotiin Melbourneen 1860-luvulla, ja ne ovat sittemmin levinneet, mutta ei ole riittävästi todisteita siitä, että ne kilpailevat alkuperäisten kyyhkysten kanssa. Niitä löytyy nykyään kaduilta, puistoista, puutarhoista, maatalousalueilta ja trooppisista pensaikoista.
5. kravattimies11.12.2023 klo 11:34
- Brisbanen suosikki, Australian valkoinen iibis, kahlaajalintu (Threskiornis molucca). Se on laajalle levinnyt suuressa osassa Australiaa. Sillä on pääosin valkoinen höyhenpeite, jossa on paljas, musta pää, pitkä alaspäin kaareva nokka ja mustat jalat. Vaikka se on läheistä sukua afrikkalaiselle pyhälle iibikselle, Australian valkoinen iibis on australialainen lintu – toisin kuin urbaani myytti, se ei ole ihmisten Australiaan tuoma luonnonvarainen laji, eikä se ole peräisin Egyptistä.

Sinikieliskinkki (Tiliqua scincoides) on skinkkien heimoon kuuluva liskolaji. Sinikieliskinkin koko vaihtelee 28–68 sentin välillä.

"Sinikieliset skinkit nukkuivat talviunta autotallin alla ja yöllä sininauhamehiläiset (Amegilla cingulata) ja "teddy-bear bees" "nallemehiläiset" (Amegilla bombiformis) nukkuivat pensasaidoissa etuikkunan alla", tohtori Holden sanoi.

Amegilla cingulata on mehiläisten superheimoon (Apoidea) kuuluva hyönteinen. Laji on pitkäkielinen mehiläinen, jolla on silmiinpistävä värikuvio, jossa on keltainen pää ja keskivartalo sekä musta ja vaaleansininen raidallinen takarunko. Uroksilla on viisi vaaleansinistä nauhaa, naaraalla vain neljä. Mehiläinen on noin 12 mm pitkä. Amegilla cingulata elää useissa eri biotoopeissa, kuten metsissä, nummilla ja kaupunkiympäristöissä. Se on yksinäinen mutta seurallinen mehiläinen, joka asuu yhdyskunnissa rapautuneessa hiekkakivessä, jossa naaras kaivaa uria. Näissä on sisimmässä osassa kammio, jossa on toukka sekä siitepöly- ja nektaripallo ravinnoksi. Myös holvikäytävät kaivetaan vanhaan laastiin ja vastaavaan materiaaliin. Se kerää ruokaa kukista, kuten mangosta, tomaatista, ruusuista, bataateista, verbena-kasveista (Lantana sp.) ja proteakasveista (Persoonia sp.). Urokset, jotka eivät kaiva pesiä, purevat yleensä lehtiä tai varsia yöhön asti ja nukkuvat siinä asennossa. Kun mehiläinen kerää siitepölyä kasvista, se käyttää mehiläisten keskuudessa yleistä tekniikkaa, englanniksi "buzz pollination". Mehiläinen ravistaa kukkaa voimakkaasti, jolloin mehiläiseen päätyy paljon siitepölyä. Samaan aikaan teknologia johtaa suureen siitepölyn vaihtoon (ja siten suuriin pölytysmahdollisuuksiin) mehiläisen ja kasvin välillä: muiden kukkien irtonainen siitepöly putoaa mehiläisestä ja päätyy kasviin. Lajia tavataan Australiassa, pääasiassa rannikkoalueilla (se on kuitenkin täysin poissa Tasmaniasta ja Pohjoisterritoriosta), sekä Intiassa (Sikkimin osavaltiossa), Myanmarissa, Sri Lankassa, Malesiassa, Thaimaassa ja Filippiineillä. Se on löydetty myös Japanista.

Tutkijat olivat myös yllättyneitä havaitessaan kolme lajia, joita ei ole aiemmin kirjattu Australian johtavaan biologista monimuotoisuutta koskevaan tietokantaan, Atlas of Living Australia - hyttysen, hiekkakärpäsen ja invasiivisen laakamadon, Platydemus manokwari, joka on vastuussa alkuperäisen etanan populaation vähenemisestä ympäri maailmaa.

"Talo oli monimutkainen ekosysteemi, jossa lajit olivat vuorovaikutuksessa - törmäsimme yöperhoseen (Scatochresis innumera), joka toukkana viettää koko aikansa syöden kettukusun (Brushtail Possum) lantaa ennen kuin se kehittyy aikuiseksi", tohtori Holden sanoi.

"Parilyrgis concolor on toinen koilaji, jonka toukka elää hämähäkin verkoissa ja syö hämähäkin kakkaa selviytyäkseen."

Tohtori Holden sanoi, että kodeissa kaikilla kaupunkialueilla voisi olla samanlaista biologista monimuotoisuutta.

"Se riippuu siitä, miten ihmiset pitävät kotejaan ja puutarhojaan - vähähuoltoisten puiden ja pensaiden pitäminen sekä hoidettujen nurmikoiden ja torjunta-aineiden poistaminen lisää merkittävästi löydettyjen otusten määrää", hän sanoi.

"Sinun ei tarvitse lähteä matkustamaan saadaksesi yhteyttä Australian monipuoliseen lajivalikoimaan, katso vain omalle takapihallesi."

Osa on tuttuja puutarhastamme. Asumme 9 km keskustasta.
6. kravattimies25.4.2024 klo 11:43
Huhtikuun 25. päivä tänään ja joka vuosi on kaikkialla Australiassa sallittua pelata uhkapeliä nimeltä Two-Up. Muina päivinä sen pelaaminen on laitonta. Poikkeuksia on, esimerkiksi Broken Hill näköjään ja muutamat kasinot.

Australian Two-Up on traditio ensimmäisen maailmansodan ajalta. Gallipolin rannoilta Uuden-Guinean viidakoihin, Flanderin pelloilta Pohjois-Afrikan aavikoihin, Two-Up liittyy pysyvästi Australian armeijaan.

Alla on linkki rahapajan sivulle. Kuvassa pelitarvikkeet.

Jokainen setti sisältää kaksi aitoa australialaista penniä ja puisen kipin.

Kip on(Australiassa) pieni puupala, josta kolikot heitetään ylös ilmaan two-uppelissä. Kolikoiden on oltava ikivanhoja pennejä.

https://eshop.ramint.gov.au/two-up-set-pennies-fro m-heaven
7. kravattimies26.4.2024 klo 01:29
ölviäinen

Kuulin tämän sanan keskustellessamme keittiössä ja yllätyin, kun Google ei sitä löytänyt.

Your search - ölviäinen - did not match any documents.
Tekstin lisäksi ruutuun ilmestyi hauska piirros: sarvipäinen avanto-onkija.

- Siinähän se on!
8. kravattimies26.4.2024 klo 05:03
Kielitoimiston sanakirjasta löytyi helmi re: sama ääntämys.

Tiedossani oli Chisun ja Kisun ääntämys [kisu], mutta olen hakenut jotain virallista dataa.

sioux [siouks t. suu]

sioux mon.nom siouxit
sioux mon.nom sioux't

siis: sioux't [suut] eli leipälävet
9. kravattimies26.4.2024 klo 10:29
Hesarin viikon eläin sai minut lukemaan Queenslandin yliopiston kotisivulta:

Tutkija Queenslandin yliopistosta on löytänyt uuden merkittävän pörröisten pitkäsarvikuoriaisten suvun leiriytyessään sademetsässä Gold Coastin sisämaassa.

Tuoreen nimen Excastra albopilosa löysi ympäristökoulun tohtorikandidaatti James Tweed, joka melkein luuli kovakuoriaista linnun jätökseksi.

"Kävelin Binna Burra Lodgen leirintäalueen läpi eräänä aamuna ja jotain Lomandra-lehdestä pisti silmään", Tweed sanoi.

”Yllätyksekseni näin erikoisimman ja pörröisimmän pitkäsarvikuoriaisen, jonka olen koskaan nähnyt.

"9,7 millimetriä se oli silmiinpistävän puna-musta kaunotar, jota peittivät pitkät valkoiset karvat."

Matkan jälkeen Tweed etsi kirjoista, tieteellisistä julkaisuista ja verkosta löytääkseen vastaavan lajille, mutta mikään ei näyttänyt kovin samanlaiselta.

Australasian kovakuoriaisten Facebook-ryhmään lähetetyt valokuvat herättivät runsaasti kiinnostusta, mutta ei vastauksia edes kokeneimmilta asiantuntijoilta.

Sähköposti Canberrassa sijaitsevan Australian National Insect Collectionin (ANIC) asiantuntijoille vahvisti, että kovakuoriainen oli täysin uusi laji.

Vasta kun Tweed vieraili ANICissa vertaamassa löytöään heidän laajaan kokoelmaansa, kaikki ymmärsivät, että kyseessä ei ollut vain uusi laji, vaan myös uusi suku - tai lajiperhe.

"Valitsimme suvulle nimen Excastra, joka on latinaa ja tarkoittaa "leiristä", ja lajinimeksi valitsimme albopilosa, joka tarkoittaa "valkoista ja karvaista", Tweed sanoi.

"Emme vielä tiedä, mitä varten nämä karvat on tarkoitettu, mutta ensisijainen teoriamme on, että ne saavat hyönteisen näyttämään siltä, että sen olisi tappanut hyönteisiä tappava sieni.

"Tämä saattaisi ehkäistä saalistajat, kuten linnut, syömästä sitä, mutta ennen kuin joku löytää lisää yksilöitä ja tutkii tätä lajia tarkemmin, emme voi sanoa varmasti, miksi tämä kovakuoriainen on niin karvainen.

"Lamingtonin kansallispuiston lähellä oleva alue on ollut hyönteistutkijoiden suosiossa yli 100 vuoden ajan, joten on hämmentävää, että sitä ei ole löydetty tähän asti.

"Olen palannut useita kertoja etsimään niitä lisää, mutta minulla ei ole ollut onnea."

Tweed sanoi, että tällaiset sattumanvaraiset löydöt osoittavat, kuinka monia tuntemattomia lajeja siellä voi olla ja kuinka monta niistä voi olla uhattuna sukupuuttoon.

"Koemme nopeaa biologisen monimuotoisuuden vähenemistä maailmanlaajuisesti, ja on vaikeaa suojella lajeja, jos emme edes tiedä niiden olemassaolosta", Tweed sanoi.

"Hyönteiset ovat planeetan monimuotoisin eläinryhmä, mutta myös kaikkein aliarvostetuin ja alitutkituin.

"Parhaiden arvioiden mukaan maailmassa voi olla 5,5 miljoonaa hyönteislajia, ja vain viidesosa niistä on nimetty ja kuvattu."

Binna Burra Lodgen puheenjohtaja Steve Noakes sanoi, että lähistö on ollut monien tieteellisten pyrkimysten kotipaikka.

"Binna Burra Lodge on iloinen voidessaan jatkaa tukeaan monenlaisille kiehtoville tieteellisille hankkeille, ja tämä uuden kovakuoriaissuvun löytö on uusin sivuston hämmästyttävien löytöjen joukosta", Noakes sanoi.
10. kravattimies26.4.2024 klo 23:26
Edellä kohdassa 6 kerroin eräästä pelistä

Mielestäni kelpaisi vaikeisiin kryptoihin sudenkuopaksi

T...P
11. kravattimies27.4.2024 klo 00:39

Voin kertoa tällä viikolla olleesta ensimmäisen maailmansodan veteraanien muistopäivästä. Huhtikuun 25. on yleinen vapaapäivä Australiassa, Uudessa Seelannissa, Tongassa ja monilla saarilla.

Villers-Bretonneux on kunta Sommen departementissa Pohjois-Ranskassa. Siellä "ei koskaan unohdeta" sotilaita, jotka tulivat näistä kaukaisista maista. Heidän ansiosta kaupunki jäi olemaan. Päivi on käynyt muistopaikka-alueella kahdesti.
12. kravattimies28.4.2024 klo 05:38
Ekin MMM Sanaristikot kirjasta osui silmiin upa monikossa uvat. Sitä sitten muualtakin lukemaan. Muutaman muun jälkeen edessä on nyt Pieni tietosanakirja. Sielläkin se on, tarkemmin Unnan ja Upernivikin välimaastossa. Kun menee eteenpäin palstalle numero 1009 tulee Uranus. Tämähän on se englanninkielinen vitsikäs planeetta. Siinä lukee Kiertoaika Auringon ympäri 84 v. Kun ihminen tulee siihen ikään niin Uranus tarvitsee nappies. Robertin vitsi.
13. kravattimies15.5.2024 klo 07:58
Planeetoista numero yhdeksän oli Pluto, mutta se asia muuttui, kuten tiedämme.

Sittemmin numeroksi yhdeksän on löytynyt kaukainen ehdokas. Tässä on pari sanaa sen sijainnista ja kiertoajasta auringon ympäri. Samoin monelle tuntematon merkitys lyhennykselle ETNO.

ETNO (Extreme Trans-Neptunian Object) kiertää aurinkoa selvästi Neptunuksen takana aurinkokunnan syrjäisimmällä alueella. Sinne ei aurinko paljon paista, joten sitä on ollut vaikea löytää ennen nykyaikaa.

Oletettu planeetta yhdeksän on tällainen ETNO, sen kiertojakso on 8000 - 22000 vuotta.
14. kravattimies19.5.2024 klo 00:25
Tässä kerron sanasta 'tehdä'.

[IS EXTRA] Tee lauantain sanaristikko! Haluatko aivojumppaa, joka haastaa kekseliäisyytesi ja sanavarastosi?

Tuota en tehnyt. Sen sijaan kirjoitin hakusanan 'tehdä' Kielitoimiston sanakirjaan. Olisiko tuloksissa sanaristikon tekemisestä mitään? Monta sivua luettavaksi. CTRL+F -pikahaulla ei ollut. Siis jäi epäselväksi onko sanaristikon ratkaiseminen sanaristikon tekemistä.

Kokeilen lyhennetyllä hakusanalla 'ristisa'. Tämä on IS EXTRA :n ulkopuolelta. Mihinkäs jouduinkaan: turistisaarelle!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *