KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANASEPPO 2/2023

11269. Sanaseppo 2/2023

Jaska20.6.2023 klo 11:13
Kävin eilisiltana SM-varjokisan itsetykönäni. Kovin oli tahmeaa touhua. Pitkiä seisokkeja. Pahasti jäi vajaaksi kumpikin ristikko. Varjotulos 120 olisi oikeuttanut sijalle 46.

Sitä vastoin finaaliristikko täyttyi tänään tasaisella keskisnopeudella määräajassa, muutama minsa jäi varaakin. Kumma juttu. Ristikon piristävä ulkoinen olemus oli ehkä osasyy. Ansaitsee korkeimman arvosanan. Siis TK.
2. Joutilas23.6.2023 klo 10:42
Jaskan tavoin minäkin itse itseäni valvoen kävin kisan totisen kelloa ja itseäni vastaan. Kaikki ristikot olivat aikojeni perusteella hyvin tasavaikeita. (Osa 1. 25min., osa 2. 27min. ja finaali 23min.) En laskenut sijoitustani, koska olosuhteet eivät olleet identtiset, eikä kukaan tarkastanut ratkaisujeni oikeellisuutta. Jotenkin jäi sellainen kuva, että osa 1 olisi ollut minulle vaikein, osa 2 hieman helpompi ja finaali ehkä sittenkin kangerrelleen alun jälkeen kaikista helpoin.
Tällaiset ristikot,joissa on kuitenkin mukavasti vaikeuttakin, mutta ratkeavat ilman apuja, ovat mielestäni ristikoiden aatelia. Respectiä Team Katalin!
Kunnioitusta myös finalisteille. Kyllä he ovat aivan uskomattoman nopeita älyämään kaikki laatijoiden konnuudet ja kieroudet.
Yleensä aikaa otettavissa lajeissa kilpailutilanne parantaa suorituksen nopeutta, mutta tässä lajissa epäilen asian olevan käänteinen. Vai onko näin? Finalisteista joku voisi kertoa. Onko muita vastaavia lajeja, joissa kilpailutilanne (ehkä) hidastaa suorituksia? Varmaan iso S osaa vastata tähän? :)
3. happonen23.6.2023 klo 19:52
Olin tämän vuoden finaalissa ratkomassa ja kyllähän kilparatkonta on hyvin erilainen tilanne normaaliin "suoritukseen" verrattuna. Jos usein ratkon kovista mallasjuoman kera vaikka terassilla tai takkatulen äärellä, niin onhan tuo "kisatunnelma" ihan eri planeetalta.

Itse koen, että parhaat oivallukset tulevat stressittömässä olotilassa ja toisaalta kilparatkontaa on tarjolla aika harvoin eli on vaikeaa treenata moisia olosuhteita. Omalta osaltani sanoisin, että ehkä olisi kotioloissa saanut ratkottua kisaristikot hieman nopeammin. Mutta vaikea tuota todentaa.
4. iso S24.6.2023 klo 10:54
Saman sudokun voi ratkoa parin viikon tai ainakin parin kuukauden välein eri olosuhteissa ilman että aikaisempi kokemus ainakaan merkittävästi auttaa. Ristikot ovat toista maata, niistä jää paremmin muistijälkiä.

Useita kertoja olen ollut paikan päällä testaamassa tasoni ja sen riittamättömyyden. Uskallan väittää että etenkin alkuvuosina jännittäminen jarrutti selvästi. Kotona ratkaisin finaalitehtävän yleensä varsin kilpailukykyiseen aikaan, mutta välierissä suoritus ei vain riittänyt finaaliin pääsemiseen. Paitsi kerran. Silloin kaalini ei ollut vielä kangistunut nykyisessä määrin, onnistuin yli kykyjeni kolmannessa välierässä ja kärkinimistä muutama kompuroi. Finaali oli sitten uusi kokemus ja siinä meni käsijarru päälle. Oikein tunsin miten rattaat raksuttivat päässä ryömintävaihteella. Finaalitehtävä oli vaikeusasteeltaan ensimmäisen välierän tasoa, mutta käytin aikaa noin 50 % enemmän. Olin finaalikuusikon hitain reilulla marginaalilla. Jotkut venyvät kilpailutilanteessa, jotkut säilyttävät tasonsa, jotkut eivät pysty siihen.

Oman kokemukseni pohjalta (13 kertaa välierissä) voin todeta, että kilpailujännitys saattaa parantaa suoritusta jos sitä on sopivasti, mutta varmasti heikentää oleellisesti jos sitä on liikaa.

Tämän vuoden finaalitehtävän osalta kävi vanhanaikaisesti. Ratkoin sen rauhallisissa olosuhteissa kotona ja olin ottavinani kännykän sekuntikellolla aikaa. Valitettavasti se ei ollut rekisteröinyt aloituksen näppäämistä ja näytti ajaksi nolla minuuttia, nolla sekuntia. En ollut vilkaissut oikeasta kellosta aloitusaikaa, joten en pystynyt arvioimaan edes likimain sitä, miten lähelle oikeita finalisteja pääsin.

Nyt annan ajan kulua ja jossakin vaiheessa ratkon Sanaseposta finaalitehtävän uudelleen. Valitettavasti tulos, oli se mikä tahansa, ei mittaa todellisia kykyjä kun alitajunnassa on tietoa aiemman yrityksen perusteella. No, kertoohan se jotain, jos tulos on siitä huolimatta huono!

Oletettavasti vuonna 2025 on seuraava tilaisuus kokeilla kantin kestävyyttä. Kokemus on sen verran mielenkiintoinen että yllytän kaikkia paatuneita ratkojia osallistumaan. Tapahtuma on mielenkiintoinen vaikka ei lähtisikään mukaan kullankiilto silmissä. Näkee ainakin sen miten kova on alan kärki: vähän kuin Jukolan viestissä, jossa harrastelijat pääsevät vertaamaan suoritustaan maailman huippuihin. Omaa tasoa voi peilata ennakkoon vaikkapa näin (oma näppituntuma): jos usein pystyy ratkomaan Iltiksen 2,5-tasoisen ristikon alle tunnissa, niin on täydet mahdollisuudet sijoittua kisaajajoukon parempaan puolikkaaseen (paikalla 75-100 kisaajaa). Kun alan harrastajia arvvioidaan olevan miljoona niin sellaisen suorituksen jälkeen ei tarvitse palata kotiin häntä koipien välissä. Ei toki sen jälkimmäisenkään puolikkaan.
5. Aleksanteri28.6.2023 klo 09:05
Ihan mukavasti täyttyivät SM-ristikot,mutta aikaa kului kilpailulle asetettuja enemmän. Olen mahdottoman hidas. Simbergin "palkittava ristikko" oli tosi haastava ja meinasi jäädä kesken,mutta tällä kertaa päätin etten luovuta kuten joskus käy. Ja pääsin maaliin...
6. kravattimies5.7.2023 klo 10:00
Ristikko s. 35
Tikusta asiaa

Kiitos toimitukselle laatimani ristikon siistimmästä ulkoasusta. Näyttää todella hyvältä.
Fontti on ohuempaa sorttia ja vihjeet sopivin välein.

Yhden kirjaimen ero löytyi: Jassy oli muuttunut oolliseksi. En halua kirjoittaa tähän sitä sanaa. Lähettämässäni oli sellainen fontti, jossa aalla ja oolla ei ollut suurta eroa.

Lisätietona: Päivi otti yläkulmassa olevan valokuvan täällä kotona.
7. Tarja29.7.2023 klo 23:59
Teinpä minäkin SM-ristikot mielenkiinnosta kellon kanssa. Rauhassa, yksin keittiön pöydän ääressä istuen, ristikot täyttyivät ajoissa 25 min, 30 min ja 25 min. Mukavia ratkottavia olivat.
8. Nolla30.8.2023 klo 16:15
Ei taida olla porukassa ketään, jolle Lauri Kultti on ylitsepääsemätön?
9. Tuomas L.30.8.2023 klo 23:28
Tälle SM-kisojen menestyjälle Kultin Tähtäimessä oli lehden ainoa tehtävä, joka ei täysin auennut. Yläosaan jäi muutama tyhjä ruutu.
10. Jaska30.8.2023 klo 23:48
Olihan se tähtiensä arvoinen, mutta on Kultilla ollut pari pahempaakin. Minullakin jumiutui yläkerta lähinnä väärän tykistötermin takia. Sitten eräs tunnettu ristikkohahmo tuli apuun. Korjauksen jälkeen tavis täyttyi viidessä minuutissa. Sitä ennen aikaa oli vierähtänyt useita tunteja.
11. Nolla31.8.2023 klo 19:37
Lainaus: 10. Jaska 30.8.2023 klo 23:48
Olihan se tähtiensä arvoinen, mutta on Kultilla ollut pari pahempaakin. Minullakin jumiutui yläkerta lähinnä väärän tykistötermin takia. Sitten eräs tunnettu ristikkohahmo tuli apuun. Korjauksen jälkeen tavis täyttyi viidessä minuutissa. Sitä ennen aikaa oli vierähtänyt
Tähtäimessä aukeni ihan heti parin viikon tuumailun tuloksena. Ainainen jäi nimensä veroisesti ikiliikkumaan, odottelen ratkaisuja. Te tietäjät ootte niin 'siistejä'
12. Jaska1.9.2023 klo 00:03
Minulta on näköjään pudonnut neljänneltä riviltä "useita tunteja". Niitä oli neljän paikkeilla, mikä omalla piillisskaalallani näin pienen ruudukon osalta on viiden tähden pahis.

Kultti ja mahd. tarkastaja ovat kuitenkin arvioineet sen nelitähtiseksi. Heidän vinkkelistään olen jäänyt alle normin. En siis kuulu "siistien" joukkoon. En voi myöskään kehua yleistiedoni ylttävillä kirjatiedoillani, joilla ei tosin tässä piiliksessä vaadittukaan.

Kultin paras vihje selvin etumatkoin oli NORO, joka on yleisempi ratkaisusanana. Sellaisena sille olisi tarjolla viime lauantain koviksen paras vihje toisin eli "EI JÄTÄ KOVAKSI". Pitkälän ja muidenkin laatijoiden vapaaseen käyttöön.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *