11208. OP

Ylläpito10.4.2023 klo 10:03
OP-ryhmä on ruvennut tarjoamaan molemmilla kotimaisilla ristikkoa, joka löytyy vain netistä. Tässä uusin suomeksi.

https://www.op-media.fi/omat-rahat/ristikko-4-2023 /
2. iso S10.4.2023 klo 12:48
Siisti kevyt välipala. Käyttöliittymä oli hyvä, ratkaiseminen oli melkein yhtä sujuvaa kuin paperiila. Jos koko ristikko mahtuisi kerralla näytölle niin sitten ei paperia kaipaisi ja luonto kiittäisi. Tuohan ei ole ristikon vika vaan näytön, kun se ei ole syönyt tarpeeksi kaurapuuroa ja jäänyt liian pieneksi.

Vasta ratkottuani huomasin, että ristikon käytettävissä olevaa alaa voi kasvattaa piilottamalla "otsikkorivit" ja rullaamisen tarvetta voi vähentää zoomaamalla ristikkoa pienemmäksi. Näemmä käynti optikolla voisi auttaa. Siinä koossa jossa koko ristikko näkyy kokonaan (näytölläni neljä pykälää miinusta) katsominen menee tihrustamiseksi lasit silmillä. Ilman laseja näen siinäkin koossa vihjeet hyvin, mutta joudun kumartumaan hyvin lähelle näyttöä. Sitä se likinäköisyys teettää. Kolmen pykälän zoomauksella näkyvyys on laseilla ja normaalilla katseluetäisyydellä ok, mutta 4 riviä jää piiloon.

Sivusuunnassa olisi zoomattuna hyvin tilaa leveämmällekin ristikolle, joten läppärillä ratkoessa vaakaristikko hyödyntäisi näyttöä paremmin kuin neliö. 16 riviä taitaisi olla laadinnan kannalta turhan matala?
3. Alf Simberg10.4.2023 klo 13:24
Löytyy myös: "Vill du fylla i korsordet på svenska? Du kan fylla i det här?" - kohta kiinnostuneille.
4. Funny10.4.2023 klo 13:47
Kätevähän tuo on täyttää. En huomannut tarvetta nähdä koko ristikkoa kerralla. Zoomasin aluksi liian pieneksi, mutta sitten kaikkia kuvia ei tajunnut. Heli Kärkkäinen on loistava piirtäjä, mutta voisi pelkistää kuvia vähän.
5. iso S11.4.2023 klo 13:26
Eihän siihen mitään pakottavaa tarvetta ole, että koko ristikko pitäisi nähdä kerralla. Voi jopa auttaa keskittymään tiettyyn kohtaan, jos ei silmä pääse harhailemaan ristikon toiselle laidalle. Tätä voi kokeilla kotona tekemällä A3-kokoiseen paperiin keskelle esimerkiksi 10*10 sentin aukon ja sijoittamalla tämän maskiksi A4-kokoisen ristikon päälle. Maskia voi sitten tarpeen mukaan siirrellä ja ratkoa aukosta näkyvää osaa. Voi myös kokeilla pienempiä ja suurempia aukkoja. Veikkaan että useimpien mielestä mukavimmaksi osoittauttuu aukko jonka koko on vähintään A4. Itse leikkaisin jopa A3-kokoisen.
6. Nordealainen11.4.2023 klo 19:03
On ison OP-talon resurssit huomioon ottaen aika ala-arvoisella tekniikalla tehty tämä hökötys. Olen melko varma, että ne eivät OP:llä edes tajua, että web-sivunteon prosessin jossakin vaiheessa ristikon kuva on leikkautunut yläosaltaan pois.
https://www.op-media.fi/contentassets/22fcd9cee73c 4f45ace549113afe40db/op-media-ristikko-sf-cover.jp g

Pitäis nyt IT-osaston pystyä yksi JPG-kuva saamaan kokonaisena nettiin, en sen enempää pyydä.
7. Funny11.4.2023 klo 19:15
Hassu juttu, kun kaikki muut täällä ovat huomanneet, miten ristikko saadaan kokonaan näkymään.
8. Kuka siel netis on?11.4.2023 klo 21:14
Kiitos vinkeistä ja linkeistä ylläpidolle ja Alf Simbergille. Ei ollut ihan helppo tuo OP:n ristikko ruotsiksi. En ole enää HBL:n tilaaja, mutta OP:n ristikkoa ratkoessa tuli mieleen, että onko laatija sama kuin HBL:n tiistain ristikoissa? Ann Husman muistaakseni teki ne helpommat eli muut kuin tiistain ristikot.
9. Nordealainen12.4.2023 klo 09:43
Jos Funny tai joku muu on onnistunut saamaan OP-ristikosta myös yläosan näkyviin, niin voisitteko ystävällsiesti ottaa tuosta Print-screenin, ja laitatte vaikka aijaa-com palveluun näkyville.
Printtaisin tuon isäukolle paperitäyttöä varten, mutta tuollaisena vajaana en sitä viitsi hänelle viedä.
10. Ritu12.4.2023 klo 10:17
En tiedä mistä Nordealaisella kiikastaa, mutta luitko sitä ristikkokuvan alapuolista tekstiä eteenpäin? Siellä oli kohta "Pääset ristikkoon tästä??." Siellä näyttäisi olevan linkki myös aiempiin ristikoihin.
11. Nordealainen12.4.2023 klo 10:37
Tällä sivulla on koottuna linkit kaikkiin OP:n ristikoihin.
https://www.op-media.fi/teemat/ristikko/
Tuosta kun noita ristikoita availee, niin kaikista puuttuu yläosa kokonaan.

Tuolla Ritun linkillä näköjään pääsee kokonaisiinkin ristikoihin käsiksi.
12. Jiikoo12.4.2023 klo 11:40
Tuttu käyttöliittymä, jos on Sanaris Oy:n Ristikkoarkiston ristikoita joskus ratkonut. Omakohtaisesti pidän toki kynää ja paperia ylivoimaisena ratkonta-alustana enkä jaksa ruudun ja näppiksen kautta ratkontaan mitenkään mielistyä.

Pankkia olen vaihtanut viimeksi 53 vuotta sitten. Houkuttimena oli silloin kätevä ilmainen mahdollisuus laskujen maksuun: nimikirjoitus laskuun, lasku vihreään kuoreen ja kuori kulman takana olevaan postilaatikkoon. PC-koneet ja vastaavat datayhteyksineen olivat silloin vielä kaukana siintävää tulevaisuutta. Pankkini on sen jälkeen vaihtanut omistajaa ja nimeä jo moneen kertaan, mutta toiminut kannaltani niin kelvollisesti, että en laiskuuttani ole jaksanut lähteä pankkeja kilpailuttamaan.

Pankin asiakasmediassa julkaistavalta ristikolta ei lähtökohtaisesti voi odottaa visaisuutta, eikä tässä tapauksessa tarvitse/tarvinnut tulla yllätetyksi. Pitihän tämä koeajaa, kun kerran tarjottiin mahdollisuus upean senioriälypuhelimen arvontaan – vanha luurini ja minä ikäännymme kilpaa!

:•)
13. kp12.4.2023 klo 11:56
Ei toiminut ainakaan mun selaimessa.
14. Epävarma12.4.2023 klo 17:24
Minuakin sivu hieman hämmensi.

Linkki ristikkoon on vasta selitetekstien jälkeen tekstillä "Pääset ristikkoon tästä??.".

Jotta hämmennyksiä tulisi vähemmän linkki ristikkoon saisi olla lähempänä kuvaa ja itse kuvakin voisi olla linkki ristikkoon.
15. Ylläpito12.4.2023 klo 18:16
Pannaan viestiä tästä sinne, palvelussa on epäloogisuutta.
16. Funny12.4.2023 klo 19:12
Juu, onhan se paha, jos ristikon aukaisuun menee enemmän aikaa kuin sen ratkaisemiseen.
17. Jondalar12.4.2023 klo 19:14
Pääsin ristikkoon helposti ja ihan mukava siihen oli ratkaisuja kirjoitella. Lähettäminen oli vaivatonta.
18. Pike13.4.2023 klo 07:33
Ei mitään ongelmia ratkaisemisessa. Täällä höpistään ihan turhaan!
19. Funny13.4.2023 klo 10:16
Jopa Pike on lopulta saanut ristikon ratkotuksi. Joten pulinat pois!
20. Ritu13.4.2023 klo 11:12
Tätä palstaa kauan lukeneena tulee väkisin mieleen, että ristikkosäännöistä on jäänyt selvästi yksi sääntö pois:
Sen mitä Pike osaa, sen osatkoon muutkin. Mitä Pike ei osaa, sitä älköön osatko muutkaan.
21. Nettailija13.4.2023 klo 11:29
Mistä ristikon ratkontaan pääsee, siitähän on kyse. Esim. nimimerkki "Nordealainen" ei sitä ainakaan tänne kirjoittaessaan huomannut. Linkki pitää olla esillä niin selvästi, että kaikki sen huomaavat.

Sovelluson ihan ok. Kyse on itse asiassa tämän sivuston Ristikkoarkistossa olevasta ristikosta, johon ei voi tämän sivuston kautta päästä, koska ristikkoa ei ole täällä listattu.

Kosketusnäyttölaitteita sovellusta voisi hieman kehittää. Kosketusnäytöllä +/- -painikeet olisi hyvä poistaa näkyvistä. Niiden käytön sijaan suurennus/pienennys toimisi kivemmin kahta sormea käyttäen.
22. Funny13.4.2023 klo 14:47
Ja ristikoiden pitäisi olla sellaisia, että kaikki osaavat ne ratkoa.
23. iso S14.4.2023 klo 13:39
Ristikkoon pitäisi välttämättä saada opetusmoodi. Nappia painamalla sovellus ratkaisisi ristikon todellisen ratkojan tapaan. Se vilkuttaisi useita vihjeitä vuorotellen ja näin jäljittelisi ratkojaa, joka etsii sopivaa aloituskohtaa. Sitten se kirjoittaisi jonkin ratkaisusanan ja jäisi vilkuttamaan sitä ja sen vihjettä, kunnes käyttäjä kuittaisi ymmärtäneensä tai haluaisi jatkaa vaikka ei ymmärtänytkään. Sitten sovellus etenisi seuraavaan sanaan.

Joissakin tapauksissa sovellus voisi lisätä inhimillisyyden vaikutelmaa. Jos vihje on esimerkiksi pihi ja oikea ratkaisusana on nuuka, sovellus voisi tehdä tahallaan virheen ja tarjota sanaa saita. Sitten kun poikittainen sana osoittaa ratkaisun vääräksi, sovellus vilkuttaisi saitaa ja käyttäjän kuittauksen jälkeen korjaisi virheen.

Sovelluksen etenemisjärjestyksen pitäisi toimia inhimillisesti, eli se ottaisi huomioon sen, miten vaikeita ja yleisesti tunnettuja vihjeet ja ratkaisusanat ovat. Näin ollen se pyrkisi ensisijaisesti tukeutumaan jo ratkaistuihin sanoihin ja vyöryttämään niiden kanssa risteävien sanojen kautta, mutta tarvittaessa hakisi uutta vauhtia jostakin helpommasta kohdasta.

Ajatelkaa, millainen loistava keino tämä olisi houkutella, kouluttaa ja koukuttaa uusia ratkojia! Sovellus jaksaisi opettaa kyllästymättä. Siinä voisi myös olla jonkin verran jyvälle päässeille mahdollisuus tarjota itse ratkaisusanoja, jotka sovellus hyväksyisi ja hylkäisi.

Joku koodaustaitoinen saa ottaa tästä kopin ja vääntää sovelluksen. Joku laadintataitoinen vääntää nipun malliristikoita ja suunnittelee kunkin ristikon ratkaisemisen polun.

Idean ulkopuolelta mainittakoon, että joskus minulle on tullut ratkoessa sellainen tunne, että laatija on tosiaan suunnitellut tuollaisen polun. Liikkeelle pääsee luontevasti tietystä kohdasta ja sen jälkeen vihjeet on tehty niin ovelasti, että ne eivät sellaisenaan paljasta liikaa, mutta risteävien rattkaistujen sanojen avulla pääsee etenemään vain yhtä reittiä pitkin. Vielä ei ole kertaakaan tunne jatkunut koko ristikon ajan, mutta toivossa on hyvä elää - käsi viisaan mua ohjatkoon!
24. Funny14.4.2023 klo 13:58
Vielä ovelampi ja taitavampi laatija voisi suunnitella kaksi polkua, helpomman ja vaikeamman, taikka haaraantumisia joissa ratkoja etenisi kuin labyrintissa. Jos ratkonta lähtisi vikaan, saisi jonkin aikaa oikealta näyttäviä mutta vääriä sanoja, kunnes huomaisi olevansa umpikujassa. Näinhän välillä käykin, ja saa kumittaa pois suuren alueen.
25. Ritu5.12.2023 klo 00:05
Muistui mieleen tämäkin ristikko. Ristikkopalkintoja hamuaville olis tarjolla puhelin.

https://www.op-media.fi/omat-rahat/op-median-talvi ristikko-2023-2024/
26. Ylläpito5.12.2023 klo 00:27
Pitäisi löytyä taas myös ruotsiksi.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *