KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS VIIKONLOPPU 8.-10.4.2023

11206. IS Viikonloppu 8.-10.4.2023

Ylläpito7.4.2023 klo 08:49
Huomenna Keräsen ja Kärkkäisen kolmemiikka.
2. Joutilas8.4.2023 klo 14:42
Minulle melko haastava ristikko. Kuvasta lähtevät sinisetkään eivät olleet ihan helpoimmasta päästä. Loppuun asti piti pakertaa, sillä helppouksia ei juurikaan ollut. Pari kohtaa hieman arvelutti, mutta koska kyse koviksesta, niin hyväksyn mukisematta. Kiitokset!
3. happonen8.4.2023 klo 17:19
Avasin tämän ristikon parissa terassikauden kotipihalla ja vajaa kaksi hitaasti nautittua mallasjuomaa tämä vaati kyytipojaksi. Eli kolmemiikasta olen luokituksena samaa mieltä.

Tässä olisi ollut potentiaalia A-luokan ristikoksi, mutta pääkuvan idea oli kyllä melkoinen antikliimaksi. Sanoitus oli hyvä, mutta useamman kohdan olisi voinut vihjeyttää toisin, kuten esim. turhan monet piilosanakätköt.
4. Kuju9.4.2023 klo 10:48
Tuntuu toistaiseksi niin kantoiselta kaskelta, että ainakin tuon miikan voisi ottaa pois kolmosesta.
5. Jiikoo9.4.2023 klo 14:41
Ei mennyt hukkaan eilinen satametrinen laskeutuminen Tunturi-Marketiin lehdenostoon, noususta puhumattakaan. Hyötyliikunnan ohella hidasjärkiselle ajanvietettä kahdellekin päivälle. Ihan kelpo kovis monin yllättävin ratkaisuin. Minäkin hyväksyisin mukisematta miinuksen miinustamisen. Yhtä kaikki: täyteen tuli pakerretuksi ja ratkaisutekstari lähetetty. Huomenna kotimatkalle HS 3261:n pariin ja katsomaan, joko lumet ovat poissa. Täällä niitä vielä piisaa.
6. PM9.4.2023 klo 15:59
Eilen aloittamani koviksen ratkonta jäi hieman kesken lounaasta ja pääkuvan alta, tänään jatkoin niiden ratkontaa.

Lounaasta keskelle päin erään aivan uuden sanankin hieman hidastaessa mutta sen hyväksyttyäni sain lounaan alueen täyteen. Pääkuvan alla vielä puuttuneet kirjaimet löysin tajuttuani idean, joka on mielestäni aivan kelpo koviksen pähkinäksi.
Ristikossa oli muutoinkin monia hyviä vihjeitä ja monipuolinen sanasto vältti harvinaisuudet. En käyttänyt apuja ja faktantarkistus oli tarpeen vain tuon yhden uuden sanan osalta.

Kokemani vaikeustaso vastaa annettua.
7. Saarivaari9.4.2023 klo 18:29
Vaati vanhukselta kuuden kilometrin lenkin, mutta kun aivot saivat happea, niin täyteen tuli! Kiitokset laatijoille!
8. Justiina10.4.2023 klo 09:04
Vasemman yläkulman pystysana väärin ratkottuna tuotti hankaluutta koviksessa, lopulta pyyhin sen pois, ja ristikko täyttyi kuin täyttyikin! Mukavaa ratkottavaa, nyt täynnä myös piilis, tavis ja kääntis.
9. iso S10.4.2023 klo 11:46
Mitä, minäkö tyhmä? Nyt en ymmärrä. Nimittäin pääkuvan ja sinisten välistä yhteyttä. Kelvolliset sanat tuli, lopulta, ja vihjeitä vastaavat poikittaiset, mutta ymmärrys on siellä jossakin.

Lounaisessa neljänneksessä sijaitsevista sanoista ainoa jota voisin epäillä tuntemattomaksi löytyy Kielosesta huomautuksella ark., murt. Veljeni asuu nykyisin kyseisellä murrealueella mutta en ole huomannut sanan häneen tarttuneen. Vihjetyyli viittaa siihen että laatija asuu samalla alueella. Jos näin on, niin pääsiäisen hengessä annettakoon hänelle anteeksi se mitä hän ei ymmärrä tekevänsä suoraleukaisemmille suomalaisille!
10. Kuju10.4.2023 klo 12:05
Yksi piilokirjain jäi epävarmaksi koviksesta "Käyvät makuulle" -vihjeestä oikealle. Siihen saan kyllä selkeän sanan, mutta yhteys k.o. vihjeeseen jää löyhäksi. Onkohan risteävissä jotain pielessä? En keksi.
11. Saarivaari10.4.2023 klo 13:03
Joskus käy niin, että vihje on oikein, mutta ratkojan tulkinta väärä. Perustan väitteeni omiin kokemuksiini (lue: mokiini).
12. Taasko10.4.2023 klo 13:42
Onko neljä kappaletta piilosanakätköjä sopivan fiksu määrä koviksessa?
13. PM10.4.2023 klo 14:57
iso S (9), arvelen, että epäilet juuri tarkoittamaani (6) sanaa.
14. Kuju10.4.2023 klo 16:10
PM: Olisiko se sama sana, josta mainitsen edellisessä kommentissani?
15. Taasko10.4.2023 klo 17:33
Minun silmät ei löydä lounaasta sellaista outoa murresanaa alkuunkaan. Lounaahkosta keskelle päin olevan keltaisen puhekuplan vaakasana on kyllä harvinainen, juuri tässä yhteydessä, ja tässä muodossa. Joillekin exportti-puolen ihmisille taas kai ihan tuttu ilmaisu.
16. Jaska10.4.2023 klo 18:31
Taasko täällä tarpeettomasti ja kielletystikin lisävihjaillaan Keräsen/Kärkkäisen oivallista luomusta. Kaikki vihjeet ratkaisusanoinen ovat aivan OK. Vaikeusastearviokin kohdallaan. Neljä kulma-aukiota, keskipituus 6,04 vankistavat kiitettävän. Keräsen IS-kovisparhaimmistoa.
17. Taasko10.4.2023 klo 19:55
Minkä numeroisessa viestissä täällä on ollut niitä moitittavia vihjailuja? Nyt olisi hyvä saada hiukan tarkennettua ohjausta tältä osin.

Näähän viikottaisen sanaristikon tekemiset ei ole kuitenkaan mitkään ylioppilaskirjoitukset eikä olympialaiset. Nykyaikana ristikoihin kuuluu se sosiaalisen median sosiaalinen puoli kanssa.
Kuka ketjun 16 kirjoituksen laittaneesta on asetellut sanansa väärin, ja vaarantanut joltakin 100€ päävoiton?
18. Auttaja10.4.2023 klo 20:33
Komm. no 9.

"Lounaisessa neljänneksessä sijaitsevista sanoista ainoa jota voisin epäillä tuntemattomaksi löytyy Kielosesta huomautuksella ark., murt. Veljeni asuu nykyisin kyseisellä murrealueella mutta en ole huomannut sanan häneen tarttuneen. Vihjetyyli viittaa siihen että laatija asuu samalla alueella. Jos näin on, niin pääsiäisen hengessä annettakoon hänelle anteeksi se mitä hän ei ymmärrä tekevänsä suoraleukaisemmille suomalaisille!"

Tuo antaa tietoa ratkaisusanasta. On merkityksellistä, jos ratkoja pitää sanaa itselleen ennestään outona.

Komm. no 15.

Seuraavakin hieman antaa lisätietoa:

"Lounaahkosta keskelle päin olevan keltaisen puhekuplan vaakasana on kyllä harvinainen, juuri tässä yhteydessä, ja tässä muodossa. Joillekin exportti-puolen ihmisille taas kai ihan tuttu ilmaisu."
19. Auttaja210.4.2023 klo 20:37
Tämäkin 12 auttaa:

Onko neljä kappaletta piilosanakätköjä sopivan fiksu määrä koviksessa?
20. Taasko11.4.2023 klo 00:36
Lainaus: 19. Auttaja2 10.4.2023
1.) “Tuo antaa tietoa ratkaisusanasta. On merkityksellistä, jos
ratkoja pitää sanaa itselleen ennestään outona.”
2.) “Onko neljä kappaletta piilosanakätköjä sopivan fiksu
määrä koviksessa?”

. . . . .
Jos olisi kyse sodanaikaisesta Enigma-koodin murtamisesta, niin tuollaiset lisävihjeitä antavat "vuodot" ilman muuta auttaisivat vastapuolta löytämään aukkoja salausmenetelmästä.
Nyt ei olla siellä. Eikä olla edes Ristikkoratkonnan SM-kilpailuissakaan, jotka kisat käydään ilman Googlen, kavereiden ja somen apuja. Siellä tuollaisen sääntötarkkuuden ymmärtää.

Nämä kuitenkin ovat aika tavallisia, viihteellisiä viikkoristikoita, jossa viikosta toiseen pyöritellään samoja. jatkuvasti toistuvia vakiosanoja. Ehkä joku 200...800 ihmistä lähettää ratkaisunsa, ja yksi heistä voittaa 20...100€ palkkion, ja 199...799 muuta pettyvät.

Kaikkein selkeintä on jos Ylläpito poistaa löytämänsä vääränlaiset viestit, tekemättä siitä sen kummempaa numeroa. Samalla tavalla toimivat sadat muut suomalaiset keskustelupalstat. Käyttäjäkunta oppii vastaisen varalle mikä menee läpi, ja mitkä viestit taas poistetaan.
21. Ylläpito11.4.2023 klo 02:17
Näinhän sitä selkeästi yleensä tehdäänkin. Tuskinpa tästä yllä olevasta keskustelusta kukaan traumaa saa, hyvä on välillä miettiä, nyt otettiin hyvin tiukalla seulalla syyniin kommentteja. Suurempi haloo siitä syntyy, jos aletaan poistaa pieniäkin vivahteita sisältäviä vihjeitä. Tervetuloa joukkoon, nimimerkki Taasko, ilmeisesti uusi kirjoittaja, ja jatka samalla nimimerkillä, kuten hyviin tapoihin kuuluu.
22. Joutilas11.4.2023 klo 08:54
Lausut ristikosta mitä ja miten ympäripyöreästi tahansa, oikein tai väärin, osoittaen, tai osoittelematta, niin joku siitä varmasti "herätteen" saa. Olen usein kokenut, että aivan väärä ehdotus saattaa johtaa oikeaan ratkaisuun. Ihmismieli vaan on sellainen. Jos halutaan välttää lisävihjeistys, niin ristikosta voi keskustella vasta vastausajan umpeuduttua. Tietenkin ihan suoria vihjeitä on syytä karttaa, mutta kyllä ristikosta jotain palautetta pitää saada antaa heti tuoreeltaan.
Annetaanhan veikkauksessa ja raveissakin vihjeitä etukäteen, eikä niistä kukaan valita - jotkut taitavat jopa maksaa niistä.
Ei olla kateellisia toisillemme, vaan ollaan onnellisia, että edes jollakin halukkaalla on mahdollisuus voittaa ja ylipäätään, että tehtävistä on (raha)palkintoja. Jätetään Onnettaren huomaan!
Minulle ristikon ratkonta on nautinto ja täysi ristikko palkinto, joten en osallistu arvontoihin, mutta voiton suon mielelläni kenelle tahansa osallistujalle.
23. Ylläpito11.4.2023 klo 09:23
Eihän täällä yleensä pilkkua viilatakaan ja mielipiteitä heitellään kilpailuaikana. Ei tässä satasesta ole kysymys vaan täydestä nautinnosta. Jos laatija on virittänyt yksittäiset vihjeet ja kokonaisuuden mieleisikseen eli osumaan kovisfanin hermoon, tarkempi osoittelu ja lisävihjeet vesittävät hänen työtään.
24. iso S11.4.2023 klo 13:14
Mikä nyt kenellekin on tuntematon sana. Aikoinaan vävyni kokeili ratkontaa ja juuttui vihjeeseen terävä (7). Yritin varovasti avittaa ratkaisusanaa paljastamatta, mutta lopulta melko suorin vihjein: olet saattanut pitää tätä kädessäsi (koulutukseltaan kirvesmies, rakennusalalla työskennellyt ja monenlaista puuhastellut, kätevä käsistään). Ei auttanut. Lapsestakin käytetään tuota nimitystä. Ei valjennut. Lopulta päästiin maailiin risteävien avulla: naskali. Naskali, mikä se on? Jos tässä tapauksessa olisi netissä valittanut että yksi sana oli ennestään tuntematon, niin tuskin monelle tämä olisi toiminut lisävihjeenä. Mutta kuten Joutilas totesi, kirjoittipa mitä tahansa ja liittyipä se ongelmakohtaan tai ei, jonkun ajatus voi saada kimmokkeen ja ongelma ratkeaa.

Siitä olen samaa mieltä että palkintotehtäviä yleensä ja koviksia erityisesti pitää käsitellä erittäin harkituin sanankääntein silloin kun palautusaikaa on jäljellä. Mielestäni tätä periaatetta ei rikota kun joku sanoo että yksi sana oli hänelle ennestään tuntematon, jos sanan koordinaatteja tai vihjettä ei paljasteta. Jos on aukko tiedoissa niin sitten on, muilla on omat aukkonsa, ei välttämättä samat. Muutama kohta ehkä menee lievästi rajarikon puolelle, mutta huomautan, että niistä huomauttaminen varmistaa vihjeen perillemenon! Törkeistä tapauksista voi toki antaa (asiallista) noottia, jotta uudet tulokkaat oppivat sivuston säännöt. Tänne voi päätyä kulkematta etusivun kautta, joten säännöt oppii vain kantapään kautta (jos sittenkään).
25. Funny11.4.2023 klo 13:49
Samaa mieltä siitä, että epäiltyjä paljastuksia ei kannata osoitella sormella, silloinhan ne varmemmin huomataan! Välillä hoksaa tuollaisen pienen avun merkityksen vasta kun on jo ratkonut ja sitten lukee mitä on kirjoitettu.

Mutta ei tämä niin vakavaa puuhaa ole, että kenenkään kannattaisi kiivastua ajattelemattomista pikku lipsauksista.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *