KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS VIIKONLOPPU 18.-19.3.2023

11187. IS Viikonloppu 18.-19.3.2023

Ylläpito17.3.2023 klo 02:25
Huomenna Lavoniuksen Heikin piirtämiä, kovin kakspuolonen Teemulta ja pehmis onkin yllätys, Ilmo Juhanin teemallinen helppo ristikko.
2. Jiikoo :•)17.3.2023 klo 06:59
Lainaus: 1. Ylläpito 17.3.2023 klo 02:25
”...kovin kakspuolonen Teemulta...”

Onko niin kova kakspuolonen Teemulta, ettei edes häneltä ole niin kovaa ennen nähtykään?
3. Ylläpito17.3.2023 klo 08:25
Niin, kovis siis.
4. Jiikoo17.3.2023 klo 08:53
Lainaus: 3. Ylläpito 17.3.2023 klo 08:25
”Niin, kovis siis.”

Uskon useimpien ymmärtäneen, että on kyse pikku typofibasta, en vain malttanut pitää mölyä mahassani.

Omat postaukseni ovat vastaavia lipsahduksia väärällään, on aina liian kiire klikkaamaan lähetä-painiketta. Toiseksi: monetkin Teemun kakspuoloset ovat minulle kolmosen väärtejä.
5. Ylläpito17.3.2023 klo 09:45
Oishan me voitu vaan korjata typo ja poistaa Jiikoon lausunto, mutta ei me tuollaisesta pahastuta!
6. pelaaja17.3.2023 klo 12:16
Hyvä, että ette poistaneet. Niinpä minäkin haluan nyt tutustua Teemun tähän asti kovimpaan kakspuoloseen.
7. Prätkä197517.3.2023 klo 16:02
Mistä tuo tuollainen hiukan höperö "kakspuolonen" ilmaisu on syntynyt? Sitä sanaa ei tapaa missään muualla, kuin täällä sanaristikot.net palstalla.

Luulin pitkään että sillä tarkoitetaan suunnilleen sitä, että IS-ristikkosivulla on molemmin puolin paperia,kahdelle puolelle painettuna ristikot. Tai että kyseessä on joku erikoisen suurikokoinen, peruskokoon verrattuna 2,5-kertainen ristikko.

Vanhana moottoripyöräilijänä ymmärtäisin jos puhuttaisiin vaikka "kakspuolikkaasta". Ymmärtäisin sen paremmin liittyyvän ristikon vaikeusasteeseen.
8. iso S18.3.2023 klo 10:39
Joka alalla tuppaa syntymään sisäpiirin omia muunnoksia kuivasta kielestä. Ei tuo puolonen ole sen kummempi kuin isoja rahoja omistaneiden tai sellaisista uneksineiden saturainen tai satonen. Olisihan se selvempää jos jokainen käyttäisi korrektia kieltä ja puhuisi sadan euron (tai kulloinkin kyseessä olevan valuutan) setelistä.

Puolosen merkityksen voi tarkistaa Wikisanakirjasta:


https://fi.wiktionary.org › wiki › puolonen
(murretta) luku puoli tai sen arvo tai merkki (0,5 tai 1/2), puolikas.

Kyseessä ei ole vain tällä sivustolla käytetty ilmaisu. Kun Googlaa hakusanalla puolonen, löytyy muun muassa

Nivalalaisia murresanoja - Nivala-Seura
https://nivalaseura.fi › Perinnepankki
Puolonen, 50 penniä.

Kalastus Päijänteellä:
Kyllä puolosta usein saan myös pilkillä.

aamun paras 895g ja jokunen pienempi. Illalla samoilta mestoilta puolonen ja välikoon silppua loput.

Seitsemän ja puolonen, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi hallituksen saavutuksia

Jos kerran kristillisdemokraatti uskoo puoloseen ja se on oikein hallitustason asia niin pitäisi prätkäjätkänkin opetella puolostautumaan!
9. pelaaja18.3.2023 klo 14:01
Hyvän tovin Teemun kovinta ratkoin. Mieluisa ristikko, kyllä. Alussa töks, töks mutta onnistuin tokenemaan.

Ps. On se vaan hienoa, että täällä saa etukäteen tietää, kenen ja kuinka kova laadinta kulloinkin on vuorossa. Toista se oli monia vuosia sitten. Ratkojakollegoita piti kutakuinkin kiristää ja uhkailla, että sain jonkun paljastamaan laatijan nimen. Se kun vaikutti silloinkin lehden hankintapäätökseen. Jaska sitten sai tarpeekseen ja esitti Ylläpidolle vallankumouksellisen, muutosvastarinnattoman ehdotuksen ennakkoilmoituksesta. Se riitti ja takkatulella sitä aina muistelen.
10. Jiikoo18.3.2023 klo 14:05
iso S, olitko keskenkasvuisena vasta puol'iso?

Tunnetussa joululaulussakin ”kaks' vain valveill' on puol'isoa”, pariskunta ei siis ole vielä täysikasvuisten kirjoissa.
Vai panikohan Gustaf Oskar Schöneman Josef Mohrin sanoituksen käännökseensä sittenkään tuota viimeistä apostrofia?

Miten muuten polkupyörän vanne puolitetaan? Pitäisiköhän kysyä P. Jarlalta vai joltakulta pinnaamaan tottuneelta?
11. Joutilas18.3.2023 klo 14:50
Hyvin käynnistyi ja harhauduin luulemaan, että tämä on ihan läpihuutojuttu. Yhden kuvan ymmärtämättömyys ja se, ettei p a n k i s s a ollut ystävää, vaan tallettamani väärä sana, hankaloittivat kovasti ratkontaani. Kuva valkeni minulle vasta aivan lopuksi. Ei ollut Teemulta kovin kakspuolonen, mutta kovin tämä kovista muistutti! Kiitos.
12. PM18.3.2023 klo 17:35
Hyvin käynnistyi minullakin koviksen ratkonta. Useinkaan ei pääkuvan ilmaisut avaudu yhtä helposti ja vähällä risteävien tuella kuin tällä kerralla. Alueista viimeisenä avautui koillisen kulma. Lienee eräs nopeimmin ratkomiani IS:n koviksia.
Kovis tämä silti on selvästi, monien hyvien vihjeiden ja sanasommitelmien ansiosta. Ja erityismaininta harvinaisuuksien onnistuneesta välttelystä, ei olleet avut tarpeen ratkoessa. Kaksi vihjeen ja sanan välistä yhteyttä tarkistin koviksen täytyttyä.
13. iso S18.3.2023 klo 17:38
Minä olin lukioluokille asti kuin oman elämäni irkku, Mel K. O'Pieni. Vasta sitten ylitin keskipituuden, mutta mittaa on edelleen reilusti alle 2 metriä, vyötärönympäryksestä puhumattakaan. Puol'isous on kuin veteen piirretty viiva, mutta pariskunnaliseksi ryhtyessäni olin jokaa tapuksessa pituuskasvuni lopettanut, olinhan enemmän kuin tuplasti täysi-ikäinen. Täysäkäinen olen harvoin ollut, vaikka 30-vuotinen sota on lusittu eikä Westfalenin rauhaa ole näköpiirissä. Hyvän kun löytää niin siitä täytyy pitää kiinni. Ja vaimo on pitänyt!

Reilun kuukauden kuluttua jotkut tulevat pettymään. Ai et sä niin iso olekaan! Myöhemmin katsotaan tuloslistaa ja huomataan, että en ole kummoinen ässäkään. Semmoista se on nettituttavuuksien kanssa, kaikki ei ole sitä mitä luullaan.
14. Rampe18.3.2023 klo 18:09
Muutamama vuosi sitten vaikeusaste näytettiin ylälaidassa mustilla tai muunkinvärisillä palloilla.
Tätä teemun ristikkoa olisi sanottu "kakspuolpallosesksi", mitä ei taida wikisanakirjastakaan löytyä.
Vaikeusaste oli kohdallaan, ainakin omalla asteikollani.
Mutta mukava ristikko, muutama hieno ratkaisuidea, esimerkiksi "huokoinen kasvi".
15. Justiina19.3.2023 klo 09:34
Pääkuvasta länteen vielä kovis kovin tyhjää, mutta onpa mukava lukea näitä teidän hauskoja keskusteluja!
16. Jiikoo19.3.2023 klo 11:04
Lainaus: 13. iso S 18.3.2023 klo 17:38
”Reilun kuukauden kuluttua jotkut tulevat pettymään. Ai et sä niin iso olekaan! Myöhemmin katsotaan tuloslistaa ja huomataan, että en ole kummoinen ässäkään. Semmoista se on nettituttavuuksien kanssa, kaikki ei ole sitä mitä luullaan.”

[Mietin ihan viime minuuteille saakka ja päätin lopulta olla ilmoittautumatta. Kärkisijoille ei minulla hidasälyisellä olisi mitään asiaa, mutta olisi tietenkin ollut kiva mitata omien kykyjen riittävyys ja tutustua konkareihin.

Piilis-SM-kisassa Tuusulan Onnelassa debytoin 4 vuotta sitten ja sijoituin alkuerässä positiiviseksi yllätyksekseni peräti keskivaiheille. Jätin ratkaisuni vasta 45 minuutin määräajan loppuminuutilla, mutta sääntöjen (kuulemma uusittujen) turvin voitin monta verrattomasti nopeampaa ratkojaa, koska ratkaisuni oli virheetön. Kisavierailu oli kaikkiaan erittäin antoisa kokemus!

Nettisalapoliisi saanee edellä kertomani perusteella nimeni selville helpostikin, mutta henkilöllisyyteni paljastuminen ei onneksi ole vaarassa: minulla on täyskaimoja niin paljon että varmasti riittää! On ollut koulun luokkakaveriksi ja toisaalla työkaveriksi saakka.

iso S ja minä tunnistamme toisemme kurssikavereiksi, tuntematta silti toisiamme lähemmin – yli tuhannen kurssikaverin joukosta. Nettituttavuus näin vuosikymmenien jälkeen on joka tapauksessa kiva juttu!]
17. Kuju19.3.2023 klo 13:24
Kovis nyt ratkottu. Kysymysmerkiksi jäi yksi kirjain vihjeiden SYÖ! ja VUSAT risteyksessä. Muu kaikki selvää ja nerokastakin. Mukavia olivat oikeimman puoleinen pystykeltainen sekä "HUOKOINEN KASVI ON VÄLINE". "PISTÄÄ" vihjeen ratkaisu aiheutti sitten erilaisia mielleyhtymiä
18. Jiikoo19.3.2023 klo 17:20
Lauantaisilla silmillä en päässyt koviksessa pitkällekään. Yön yli nukkuminen, sunnuntaikävely ja kahvittelut avasivat tukoksia ja saan nyt huomata päässeeni maaliin saakka, tyhjiä ruutuja 0 kpl. Pääkuvan alla olevasta vihjekuvasta tuleva ratkaisusana piti vaihtaa kahteenkin kertaan ja kumille oli käyttöä muuallakin. Tunnustan myös joutuneeni käyttämään apuja. Ihan vekkuleita vihjeityksiä! Kyllä tämä koviksesta kävi ja visaisuus 2½ epäilemättä kohdallaan.

Piiliksestä jäivät lauantaina V18 ja P12 vaille ratkaisusanaa, mutta tilanne korjautui näiltäkin osin.
19. Tulkitsija20.3.2023 klo 08:32
Vihje MÄKIMIES vähän harhaanjohtava lajin suhteen, mutta selvisihän sekin risteävillä.
20. matts20.3.2023 klo 09:34
(ai että mä tykkään isoS:n sanailusta)
21. iso S20.3.2023 klo 09:35
Ratkaisusanan pituus on 8, joten voin mutustella samaa vihjettä tilanteessa jossa pituus olisi 4 ja poikittaisista muodostuisi O_LI. Silloin ratkeasti sopivan hämäävästi, mutta täsmällisesti että kyseessä on Olli eikä Oili. Tätähän joutuu arpomaan jos vihjeenä on pelkkä Mäki, toinen kirjain ei ole piilo ja sen kanssa poikittain on joku tuntematon ulkomainen pikkukylä, jossa voi olla vaikka minkälaisia kirjaimia. Tämä on tietysti varsin teoreettinen tilanne IS-ristikoissa, mutta muualla välttämättä ei.

Jos joku ei muista ainoaa suomalaista miestä joka on päässyt ammattinyrkkeilyssä maailmanmestaruusotteluun, hän saattaa muistaa tuoreemman mäkimiehen. Harri Olli sai suurmäessä MM-hopeaa 2007. Vihjeen osuvuudella on tuplavarmistus.

Mäkinaisiin olisi vastavassa tilanteessa tarjolla Oilin vaihtoehdoksi painija Petra Olli.

Ristikon kimppuun ehdin ehkä illalla. Autojuna on tullut Pasilaan vaikka onkin lakko. Pesti kissavahtina päättyy puolen tunnin sisällä. Sitten pääsen kotiin ja printtailemaan.
22. Jiikoo20.3.2023 klo 10:56
Onhan noita mäkimiehiä tosiaan ollut, meilläkin. Joillekin ovat mäkijuomat maistuneet siinä määrin, että ovat käyneet vallan mäkivaltaisiksikin.

Viime aikojen arvokisamitalistimäkimiehistä tulee mieleen muuan Joni Mäki, jolle tämä kausi on tainnut olla pettymys. Hänen mäkijuomatavoistaan en ole kuullut negatiivisia uutisia ja vaikuttaa ihan symppiskaverilta muutenkin.
23. Lempi20.3.2023 klo 13:33
Alhaalla keskellä on vihjeet "VIESTINTÄÄ KU SI-". Onkohan tuo KU-osuus ylimääräinen lapsus, vai saako sen jollain lailla liitettyä ratkaisuihin mukaan? Ratkaisusanat eivä tunnu tarvitsevan tuota lainkaan.
24. Rampe20.3.2023 klo 14:03
Kyllä KU SI on ihan selvä vihje.
25. Jaska20.3.2023 klo 14:17
Ristikkoa voidaan ruotia tarkemmin ensi viikolla lähetysajan päätyttyä. Nyt voi siis todeta, että siinä ei ole lapsuksia eikä erityisen vaikeita vihjeitäkään. Kakspuolosmääritys osuus siis kohdalleen, vaikka se ensin tuntuikin hieman liioitellulta. Tuttuun tapaan järki kuitenkin jämähti kaakosta väljemmille vesille päästyä. Niiden tyrskyistä selvittyä taas "olisihan tuo pitänyt heti älytä" -jälkiviisastelu. Pisteluvuksi Pallonen liputtaa itselleen niin ikään totutusti täydet.

Moitteetonta työtä myös Ekin suhteellisesti kovista vaikeampi piilis. Kultin tavis normikeskis, vaikka toisinkin voisi tulkita.
26. Nettailija21.3.2023 klo 12:13
Syyskuun puolen välin tienoilta Turun seudulla ja Helmet-kirjaston alueella ehkä jo hieman aikaisemmin kirjastojen ePress kautta saa käsiinsä IS:n ristikoita. Jos ePressin laittaa kokoruututilaan HD-laitteella (1920x1200px) saa kuvaruudulta kaapattua suurin piirtein saman kokoisen kuvan, kuin mitä löytyy Ristikon anatomiasta (sain tämän viikon koviksesta 1517x1147px kokoisen kuvan). Ristikoita voi ratkoa myös suoraan netissä, mutta kohteliaisuussyistä ainakin kovikset on syytä ratkoa muulla tavoin.
27. Nettailija22.3.2023 klo 10:56
Olikin vain kampanja.
https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/V inkit/Epressin_laajempi_elehtivalikoima_kaytos(257 176)

"Epressin laajempi e-lehtivalikoima käytössä 19.3.–2.4.
Epress avaa 19.3.–2.4.2023 koko e-lehtivalikoimansa kirjaston asiakkaiden luettavaksi."

Kampanjassa on mukana aikakauslehtien lisäksi myös valikoima sanomalehtiä, muun muassa Aamulehti, Kauppalehti, Maaseudun Tulevaisuus, Iltalehti ja Ilta-Sanomat."

Samantapainen ja samalla ajalla on kampanja Turun seudullakin. Tuntukin liian hyvältä saada Iltis ilmaiseksi luettavaksi ja ristikot ratkottaviksi kirjaston kautta. Itse kirjastosta Iltis kuitenkin on ladattavissa.

Is oli ladattavissa vain 18.3.2023-21.3.2023 aamupäivällä.
28. Ritu2.4.2023 klo 13:42
Palaan tähän kovikseen, jonka ratkaisuaika on jo päättynyt, mutta ratkaisu on vielä ilmestymättä.
Jäi siinä mieltäni kaihertamaan numeroiduista vastausruuduista se kahdeksas kirjain.
Jos olen oikein ratkonut, niin mielestäni siihen kävisi kaksi kirjainta. Pystyvihje KIRJAIN sai minulta ratkaisun KHII. Mahdollinen voisi olla myös KSII. Risteävä vaakavihje oli piirrosvihje paperivuoassa olevasta leivonnaisesta. Sain siis siihen HYVÄ. Tuolla toisella ratkaisulla tulisi SYVÄ. Sikäli huono vaihtoehto, sillä minulla olisi silloin ristikossa kaksi samaa vastaussanaa. Mutta tuohon syvään olisi voinut päätyä siinä mielessä, että noita paperisia leivosvuokia on eri kokoisia ja tässä siis vähän isompi ja syvempi.

Kovikset on tarkoituksella laadittu niin, että niissä ratkoja joutuu aina pusertamaan ja antamaan itsestään jotain. Kun elämä on välillä hektistä töiden ja muiden asioiden yhteensovittamista, niin aina ei jaksa pusertaa. Siksi minusta on kiva ratkoa helppojakin ristikoita, kun ne eivät ota tai vaadi mitään. Hyvillä pehmiksillä on vain annettavanaan jotain.
Tässä trio IJL:n laatiman Kyllä mä sulle näytän -pehmiksen ratkontafiilikseni aatoksia leikkisästi pääkuvista (8kpl) lähteviä sanontoja mukaillen:

Laatijatiimi oli kaivanut esiin LEIJONANKYNNET,
mutta KUKA=KUKA, sitä eivät paljastaneet vihjeet.
Näin TAIVAAN MERKIT ja selväksi tuli KAAPIN PAIKKA. Nyt on syytä näyttää ILOINEN NAAMA ja viestiä tekIJöiLle, että tällaisille ristikoille palaa ainaVIHREÄ VALO. Niille, jotka epäilevät mukavien pehmisten olemassaoloa, on syytä näyttää tällä NÄRHEN MUNAT ja PITKÄ NENÄ.

Kiiton kepeästä ratkontatuokiosta!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *