KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS VIIKONLOPPU 14.-15.1.2023

11131. IS Viikonloppu 14.-15.1.2023

Ylläpito13.1.2023 klo 15:32
Huomenna Jari Keräsen ja Heli Kärkkäisen kolme miikka!
2. Joutilas14.1.2023 klo 14:08
Tämä oli semmoinen mukavan lupsakka kovis. Toi ja soi iloa ja valoa tähän tähän vetiseen päivään. Ratkonta ei sujunut yhtä liukkaasti, kuin mitä kenkä liukui jäisellä kadulla ennen nastareihin vaihtamista. Vihje EKIR on taas niitä, joiden muodostumista en vaan pysty ymmärtämään, vaikka olen sen kaiketi oikein ratkaissutkin. Rautalangasta väännetty selvityskään ei varmaan auta, tuskin edes ratakiskosta? Se oli myös hyvää, että ristikko oli lähdeteos vapaa, eli niitä ei tarvittu, vaan pääsi omin avuin onneen. Kiitokset tekijöille!
3. PM15.1.2023 klo 08:08
Koviksen ratkontani eteni eilen melko jouheasti alkuunlähtöhitauden jälkeen. Ja ilman lähdeteoksia täälläkin. Aivan lopussa vain muutaman kirjaimen enää puuttuessa tuli uskon ja tiedon puute, johtaen ulkoisten apujen käyttöön. Vihjeet ´paula´ ja ´häärää´ vielä kaipaavat puuttuvaa yhteyttä muodostuneisiin vastaussanoihin, mutta vihjeen ´ekir´ uskon ratkoneeni oikein ja ymmärtäneeni.

Hankalin paikka mielestäni, luoteen kulma, jäi eilen ilman neljää kirjainta. Uskon ne nyt löytäneeni eri hakujen avulla, joskin siinä vihjeen ´mopo on kala!´ yhteys vastaussanaan jää myös odottamaan avautumista.

Piiliksen ja Kryptiksen ratkoin myös jo eilen. Viimemainitussa lankesin ansaan yhden kirjaimen osalta, kenties laatijan tarkoittamaan?
4. Aleksanteri15.1.2023 klo 08:10
Piristävä lauantai-illan sopivan vaikea kovis ,Pystyi samalla seuraamaan biljardikisaa tv:stä.
5. Jiikoo15.1.2023 klo 11:06
Keräskovisten parissa minulla on kokemukseni mukaan edes jonkinlaista toivoa, toisin kuin joidenkin muiden laatijoiden tapauksissa. Täyteen sain tämänkin nyt toisena pakerruspäivänä, mutta en totta vieköön ilman CACPS-apuja (Computer Aided Crossword Puzzle Solving).

PM, kokeilepa panna saamasi ”mopo on kala” -ratkaisusana hakusanaksi Ratkojiin! Näyttää siltä kuin siitä olisi niin mopoksi kuin kalaksikin. Minussa ei ole kala- saati mopomiestä sen vertaa, että olisin mokomaa tätä ennen tiennyt.

[Poikani yritti tarjota minulle merkkipäivälahjaksi pappa-Tunturia pari vuotta sitten. Katsoin olevani pakotettu olemaan ottamatta lahjaa vastaan – enemmän olisi lahjoittajalle tullut pahaa mieltä siitä, että lahja jää tyystin happanemaan käytön puutteessa! Niinpä tuo kulttikapine on wannabe-lahjoittajan nimissä (ja jokseenkin käyttämättömänä) edelleen.]
6. Ylläpito15.1.2023 klo 11:16
Jo on aikoihin eletty, kun iskovissäikeessä kehotetaan menemään Ratkojiin!
7. PM15.1.2023 klo 11:31
Jiikoo (5), ehdottamasi lähteen tarkistin kyllä ratkoessani, mutta haluan varmistuksen asiasn muualtakin ennen kuin katson ymmärtäneeni yhteyden.
8. Tuomas L.15.1.2023 klo 12:14
Autetaan sen verran, että MOPO ON KALA -vihje on osittain suora, osittain ei.

HÄÄRÄÄ vaikutti ensin käsittämättömältä, mutta se taitaakin olla poikkeuksellisen ovela?
9. Jiikoo15.1.2023 klo 12:15
Tiedän toki, etten kuulu mihinkään koviskastiin, vaikka huomaan viime aikoina hairahtuneeni IS-vkl-numeroita aika tiheään ostamaan ja niiden kovisten parissa kykyjeni mukaan kamppailemaan. Kykyjen vähäisyys pakottaa minut avaamaan sähköisen apuvälinekeskuksen ja sen kautta saavutettavissa olevat lähteet. Ratkojat on minulle tuiki tärkeä tuki, vaikka olen syvästi tietoinen sen aineiston laadun kirjavuudesta. Ilmiselvää puppua on paljon, mutta ilokseni olen löytänyt paljon käyttökelpoistakin. Lähdekritiikki on enemmän kuin tarpeen.

En ollut tietoinen siitä, että Ratkojat on palstan koviskansalle niinkin vahvasti tabu kuin nyt näyttää ilmenevän. Kieritettäköön minut tervassa ja höyhenissä ja vedettäköön kölin alitse!
10. Justiina15.1.2023 klo 12:17
Jiikoo (5), ikävä tuo sinun kommenttisi, onneksi ehdin kaikki ratkoa ennenkuin tulin tänne viestejä lukemaan.

Tulinkin kertomaan, että oli mieluisa ratkoa tämä kovis, hitaasti mutta varmasti tuli kivoja ahaa-elämyksiä. Myös samat vihjeet kuin PM:llä itseäni ihmetyttävät, ehkä niihin selitykset saadaan aikanaan.
11. Justiina15.1.2023 klo 12:21
Tuomas L. (8) Hoksasin nyt, että ovelahan se olikin!
12. happonen15.1.2023 klo 12:22
Oli sen verran hankala, että piti laittaa ristikko yön yli lepäämään, kun oikea laita alkoi tökkimään. Aamulla sitten tavalliseen tapaan alkoivat ruudut täyttymään.

Pari vihjettä askarruttaa minuakin, eli EKIR ja HÄÄRÄÄ. Myös oikean ylänurkan keltainen möhkäle jäi epäselväksi.

Miellyttävän tiukka ristikko, jossa oli hyviä harhautuksia. Anagrammeja oli liikaa kuten lähes aina Keräsen ristikoissa.
13. happonen15.1.2023 klo 12:32
Nyt kun hetken pohdin, niin HÄÄRÄÄ vaatisi kyllä huutomerkin peräänsä, siis jos vihjeen juju on se mitä epäilen.
14. K15.1.2023 klo 12:34
Ratkojat ei ole luotettava lähde! Sinnehän on joku toinen ratkaisija laittanut oman ehdotuksensa, mikä saattaa olla ihan hakoteillä.
15. anna h15.1.2023 klo 12:44
Häärää ja pari muuta kohtaa on minullakin vielä ymmärtämättä. kiva kuitenkin ettei ollut mikään läpihuutoristikko, oli ilo pähkäillä oikein ajan kanssa. En huomannut mielstäni kuin kaksi anagrammivihjettä, ei se ole mielestäni liikaa. Keräsellä on hyvä tyyli tehdä näitä koviksia, pidin tästä. Vielä pähkäilen noita paria kohtaa. Lisää vain tällaisia jotka työllistävät aivoja!
16. happonen15.1.2023 klo 14:06
Piti oikein laskea anagrammit ja mielestäni niitä on kolme eli ei nyt ihan tolkutonta määrää. Oli pari juttua joita epäilin anagrammeiksi, jäikö siitä kuva että niitä olisi enemmän? Joka tapauksessa nolla anagrammia on mielestäni passeli määrä laaturistikossa ;)
17. Kuju15.1.2023 klo 15:56
Ratkesihan tuo loppujen lopuksi puurtamalla. EKIR jäi ymmärtämättä, muut on selviä. Tuo joillekin vaikeuksia tuottanut HÄÄRÄÄ on oikeastaan kovisvihjeistyksen peruskauraa genressään.
18. anna h15.1.2023 klo 16:14
Häärää on minullekin jo selvinnyt, sanoin arviolta sen pari anagrammia, olkoon vaikka 3 sitten, minusta ei häiritsevä määrä.
19. Auskultantti15.1.2023 klo 18:03
Ratkojana, jonka ainoa viikoittainen ilta-, päivä- ja yöpuhde on IS:n kovis, olen Jiikoon linjoilla. Kaltaisilleni surkimuksille Ratkojista on joskus oikeasti hyötyä, enkä siten ymmärrä kritiikkiä ao. sivustoa kohtaan. Useimmiten kun sieltä ei edes vastausta saa, mutta sentään aika usein oudolta kuulostava ratkaisu saa selityksensä ( siis kun sen on itse ensin ratkaissut).

Vähän outoa on perustella kritiikkiä sillä, että sivustolla on virheitä. Niinpä, mutta kun muilla sivustoilla ei ole mitään avittamassa meitä surkimuksia, jotka kuitenkin yrittävät näiden kovisten kanssa aikaansa viettää. Kenenkään ei sillekään sivustolle ole mennä?

En koskaan tule yltämään hyväksi ratkojaksi, mutta koviksia silti ratkon joskus onnistuenkin. Luulisi tällaisillekin taparikollisille olevan paikkansa ristikkomaailmassa.
20. JPR15.1.2023 klo 19:10
Mantan valinta -Kimmo Sillankorva oli taas laadukas laatimus!
21. Ylläpito15.1.2023 klo 19:27
Jokainen saa käyttää Ratkojia haluamallaan tavalla, mutta kun vastausaikana annetaan suora vinkki, miten sieltä vastauksen voi hakea, siinä on jotain vaivaannuttavaa.
22. Auskultantti15.1.2023 klo 19:56
Kävinpä kokeilemassa Jiikoon mainostamaa vinkkiä Ratkojissa, mutta mitään vastausta tuolla tavoin en kyllä saanut (tai sitten en vaan osaa kaikkia hakutoimintojen hienouksia). Ylipäänsä kovisten vinkit ovat yleensä sen verran kinkkisiä, että suoria vastauksia ei Ratkojista(kaan) yleensä saa. Sen sijaan siellä voi käydä vertaamassa/tsekkaamassa ratkonnassa saatuja ja oudoksi koettuja sanoja, josko niillä joku yhteys vihjeeseen olisi tms. En pitäisi tätä suurena syntinä, kun asiaa verrataan vaikka muuhun googlettamiseen, johon varmaan aika monet kovisten huippuratkojatkin turvautuvat silloin ja tällöin.
23. Ylläpito15.1.2023 klo 20:24
Ei lisättävää edelliseen viestiimme. Kunnioittakaa kuitenkin täällä laatjoiden tarkkaa työtä, lisävinkit murentavat sitä.
24. Auskultantti15.1.2023 klo 20:39
Tällä erää viimeinen viestini aiheeseen. Todellakin kunnioitan ristikoiden laatijoita, mutta kun haluaisin, että kunnioitettaisiin myös ratkojia. Meitä huonompiakin. Paikka paikoin viesteistä kurkisteleva ylimielisyys meitä kohtaan on vähän ikävää, paitsi jos tarkoitus on rajata tämä sivusto vain huippuratkojien selänpesuseuraksi.
25. Ylläpito15.1.2023 klo 20:46
Ylimielisyys ei ole tarkoituksellista. Vinkkejä tulee vastausajan jälkeen.
26. iso S16.1.2023 klo 10:48
Jo ennen Googlea ja Ratkojia on julkaistu painettuja ristikkosanastoja ja niiden käyttämisessä ei ollut mitään kiellettyä eikä tuomittavaa. Ne auttoivat varsinkin aloittelijoita pääsemään harrastuksessaan eteenpäin. Kokeneetkin löysivät niistä apua silloin kun vastaan tuli joku suht yleisesti tunnettu asia joka putosi oman tietämyksen mustaan aukkoon.

Ratkojissa ja noissa sanastoissa on olennainen ero. Ristikkosanastojen koostaja on yleensä joku pitkän linjan "ammattilainen", joko laatija tai ratkoja, joka on kerännyt aineistoa pitkältä ajalta ja omaa keskimääräistä enemmän harkintakykyä. Ratkojiin voi kuka tahansa kirjoittaa mitä tahansa, myös niitä virheitä. Virheitä ja vanhentunutta tietoa on kyllä painetuissa teoksissakin, jopa arvostetuissa tietosanakirjoissa.

Virheet ovat ratkojien kannalta kiusallisia. Löytämäänsä virheelliseen tietoon sokeasti luottava jumittuu, kun yrittää turhaan sovitella sanoja sivustolta löytämänsä väärän tiedon varaan. Vaaralliseksi virheet muuttuvat silloin jos joku toistaitoinen laatija käyttää kritiikittä Ratkojia lähteenä ja monistaa virheen ristikkoonsa. Jos tätä tapahtuu toistuvasti, ratkojat oppivat pitämään väärää tietoa totena. Vähän vastaava juttu kuin se, että jotkut uskovat että kurssia voi reivata.

Suurin syy miksi tiukan linjan ratkojat tuomitsevat Ratkojien käytön liittyy pääasiassa Hesarin ristikoihin. Joku taho, jopa laatijaa itseäänkin on epäilty, syöttää Ratkojiin pikavauhtia täsmäapuja tuoreeseen ristikkoon, jopa sellaisia joissa vihje on ilmeisen kertaluonteinen eikä luultavasti tule koskaan toistumaan. Mikäpä siinä jos joku haluaa saada apuja suoraan lusikalla suuhun, ei sitä mikään laki kiellä, mutta silloin ei ole soveliasta kehuskella ratkaisseensa. Pitää sanoa täyttäneensä. "Kunniallinen" menettely vaatii että ratkoja käyttää sellaisia tietoja jotka ovat olemassa ja haettavissa jo silloin kun laatija laatii ristikon.

Ratkojat-sivuston "hienoudesta" esimerkki. Ristikossa on vihjeenä ETUNIMI, ratkaisussa 7 kirjainta. Ratkojat listaa vinon pinon etunimiä,. Ensimmäinen 7 merkkiä pitkä on AINAKIN. Tuskin homma etenee, jos lykkään sen ristikkoon. Todellisuudessa jossakin ristikossa on ollut vihje "AINAKIN" ja ratkaisu ETUNIMI. Joku älypää on syöttänyt tämän Ratkojiin.

Kun klikkaan tulosta "Sana lisätty 12.08.2014 ", aukeaa ponnahdusikkuna joka kertoo, "Sana lisätty 12.08.2014". Hesarin ristikkoa ratkova voi näin tarkistaa, milloin löydetty apu on lisätty. Jos se on lisätty ristikon julkaisupäivänä, kyseessä on mitä ilmeisimmin ns. täsmäapu eli juuri kyseisen ristikon perusteella lisätty. Apu mikä apu, mutta olisi toivottavaa että avun käyttäjät ymmärtäisivät mikä periaatteellinen ero on vanhan ja uuden avun käyttämisessä!
27. Ylläpito16.1.2023 klo 11:00
Asiasta on vaikea kirjoittaa niin ettei joku pahastuisi. Ratkojat on olemassa ja sitä saa käyttää ja vaikka väittää silti ratkoneensa ristikon, ei sitä kukaan voi tsekata. Tarkoitus ei siis myöskään ole saada sen käyttäjille pahaa mieltä.

Sanasepot kävi Ratkojien johdon kanssa keskustelun ja he lupasivat lisätä viestin, että palkintoristikoiden vastaussanojen lisäystä tulisi välttää. Näin kuulemma tapahtuikin. Ongelma on siinä, ettei sitä valvota mitenkään eivätkä lisääjät tunnu välittävän asiasta rialin vertaa.
28. Ritu16.1.2023 klo 11:16
Itse kun käväisin paikkaa tutkimassa, niin minulle tuli tunne, että sinne lisäillään sanoja ihan ketunhäntä kainalossa ja vitsiä vääntäen. Hyvä esimerkki haulla RATKOJA, josta löytyy vastauksena liuta tämän palstan ratkojien nimimerkkejä. Tokkopa ne nyt ihan tuollein ovat missään ristikoissakaan olleet.
29. Funny16.1.2023 klo 12:51
Ongelmahan on siinä, että ratkomiseen menee turhan paljon aikaa, jos miettii itse ja yrittää risteävien avulla selvittää oudot sanat. Paljon helpompaa on etsiä netistä heti kaikki, mitä löytyy. Ja Ratkojat-sivusto tekee etsimisen vielä helpommaksi.
30. Kaapo16.1.2023 klo 13:07
Ratkojien käyttö vähenisi, jos Sanaris laittaisi Ristikkorengin taas toimimaan.
31. Ylläpito16.1.2023 klo 13:09
Sehän täällä päässä harmittaakin, että kun tehdään niin komeaa uutta ja ehoa, niin se kestää.
32. Jaska16.1.2023 klo 13:37
Ristikolla on hyvät ja vähemmän hyvät puolensa niin vihjeissä kuin sanastossakin. Esim HÄÄRÄÄ on hyvä vihje. EKIR on vähemmän hyvä, mutta ei suinkaan huono. Huippupisteisiin tarvittavat välähdykset puuttuvat tällä kertaa.

Sanasto yhtä vaille moitteeton. Se yksi aiheutti ratkonnan venähtämisen täyskolmosen puolelle. Pidin näet liian kauan kiinni toisesta, paremmasta sanasta, jossa myös yhteys vihjeeseen on selvempi. Selvä miikka. Siis minulle itsekehusta. Entä laatijalle? Katsotaan. Ekin kirja saa kunnian toimia vaa'ankielenä.

Eipä löytynyt sanaa siitä. Seuraus ysimiikka Keräselle.
33. K16.1.2023 klo 15:39
Minusta Ratkojan käyttö on fuskaamista. Parhaimman tyydytyksen ratkonnasta saa, kun on omien älynystyröiden ja oivallusten avulla saanut ristikon ratkottua. En välitä ajankulusta, kun en lähetä ratkaisuani minnekään.
34. Rampe16.1.2023 klo 16:21
Häärää-vihje on hyvä, mutta EKIR-vihjeen hyvyydestä tai huonoudesta en osaa sanoa mitään, sillä se on minulta täysin ymmärtämättä.
Samoin vasemman yläkulman lossi(?)kuvasta tuleva ylin sana ja siihen risteävä MOPO ON KALA.
Ratkojista en ole juuri koskaan löytänyt mitään kovisten ratkontaan lisättyä ratkaisua. Näyttää siltä, että useimmat sanat sinne laitetaan perjantaisin puolenpäivän maissa.
Mies- ja naisnimistä monet esiintyvätkin perjantairistikon lisäksi vain siellä, joten ei niitä päättelemällä keksi jos eivät risteävien kautta aukea.
35. Tuomas L.16.1.2023 klo 16:32
EKIR edellyttää vähän tietoakin.
36. Jiikoo16.1.2023 klo 22:59
Sain tämän ”jo” toisena ratkontapäivänä eli sunnuntaina viimeistä kirjainta myöten ja järkevältä tuntuvalla tavalla täyteen ja ratkaisutekstarinikin on singahtanut toimitukseen eilen. Ratkaisuuni jäi kuitenkin jopa useampi sana, jonka yhteyttä vihjeeseen en ole kyennyt täysin selvittämään. Apuneuvoja jouduin myös käyttämään sallittua enemmän. Johtopäätös: minun kyvyilläni olisi varmaan syytä pitää näppinsä erossa kovisristikoista! Mielenkiintoista on joka tapauksessa tarkistaa aikanaan, missä mättää.
37. iso S17.1.2023 klo 17:02
Vähältä piti että puolet olisi jäänyt ratkomatta. Taukojen jälkeen kuitenkin jostakin aina pääsin etenemään ja täyteen tuo tuli. Kolme kohtaa jäi joksikin aikaa ymmärrystä vaille. Yhdessä arvelin että kysymys saattaa olla jonkinlaisesta hyvin ohuesta kaukaa haetusta yhteydestä eikä se siitä pohtimallakaan kirjastunut. Kaksi muuta valkeni eikä niistä voi syyttää laatijaa eikä kiittää ratkojaa. Kovisvihjeitä olivat ja sellaisia saa koviksessa olla, niin harmittavaa kuin se vajailla sylintereillä käyvälle onkin.

"Vasemman yläkulman lossi(?)" ja sen ratkaisu ovat mielestäni sellainen pari että todisteet eivät ole riittävät. Voi olla tai voi olla olematta. Kulma pyristelikin epämääräisyydessään sitkeästi vastaan.

"Mopo on kala" jäi itse asiassa mainitsemieni kolmen lisäksi ymmärrystä tai tietoa vailla. Kalan siihen sain ja itse asiassa kuvittelin sellaista kerran syöneeni. Tarkistuksen mukaan moinen otus kasvaa noin seitsenkiloiseksi ja syömäni sintit olivat vaaksan mittaisia, joten samasta lajista tuskin on kysymys. Nimet saattavat muistuttaa toisiaan. Kun koplaan ratkaisusanan ja mopon, löydän kuvahausta muutaman mopon kuvan, Neljä niistä johtaa samalle sivulle, jossa hoki esiintyy lauseessa "Vasta myöhemmin rupesin ihmettelemään... kakkaa." (strategisesti osa lauseesta on poistettu ja yksi pikku muutos tehty, ettei ratkaisusana paljastu)

Olosuhteet huomioiden totean että ristikossa oli paljon hyvää, mutta joidenkin yksityiskohtien vuoksi jäi muutama ruoto kurkkuun. Tämän tarkemmin määrittelemättä, paljastelua (tyhmyytenikin?) vältellen.
38. Jiikoo17.1.2023 klo 17:49
iso S, muistitkohan vältellä paljastelua tarpeeksi visusti vai pääsikö ehkä mopo karkaamaan niin että jäi kalanruoto kurkkuun? No, sattuuhan sitä... En toki väitä synnittömäksi itseänikään, Ratkojien käyttöä ehdottavasta vinkistä olen saanut pyyhkeitä tässäkin säikeessä.
39. Elva18.1.2023 klo 00:26
Mainio ristikko, jossa kuitenkin muutama kohta ihmetyttää. Ison remontin keskellä ehkä löytyy aikaa niitä vielä miettiä.
40. iso S18.1.2023 klo 09:43
Moka mikä moka. Ylläpito: äkkiä pois, kiitos!
41. Mörö19.1.2023 klo 10:25
EKIR tosiaan jumitti hetken aikaa, mutta aukesihan sekin lopulta!
42. Ritu22.1.2023 klo 09:48
Minullakin alkaa Keräsen kovis olla viittä vaille valmis. Perjantain jäljiltä tutkin auki jääneitä kohtia ja tänä aamuna useampikin niistä avautui kuin itsestään. Oikea yläkulma vielä muutamaa kirjainta vaille. Sinnekin sain tänään vaihdettua pari sanaa, joita tuli alusta asti pidettyä niiiiiiin varmoina että!

Ratkojan lempikuvio on ruutu ja siksi kiinnostuin pääkuvasta ja ristikosta heti sen nähtyäni.Tästä koviksesta löysin omasta mielestäni suht helpolta ja selvältä tuntuvan aloituspaikan, mikä sai heti tarttumaan kuulakärkikynään. Neljän kirjoitetun ratkaisusanan jälkeen katosi terävin kärki; ei kynästä vaan minusta. Vauhti hiipui kuin suksensa katkoneella, mutta mihinkäs tässä kiire olis ollutkaan.

Samojen vihjeiden kanssa olen paininut kuin useimmat muutkin täällä. EKIR ei ole vielä kirkastunut. Tässä ristikossa oli minulle taas paljon sellaisia vihjeitä, että pidin tätä minulle sellaisena hyvänä "ota kovisratkojan niksit haltuun -kertauskurssina".
Ja kuten tuolla jo aiemmin mainitsin, niin ratkojan lempikuvio on ruutu. Siirryn tuijottamaan vielä noita kolmea tyhjänä olevaa.
43. Elva23.1.2023 klo 00:08
Ristikkoni oli jo tiistaina täynnä, mutta muutaman kohdan ymmärtämistä piti vielä funtsia. Nyt kaikki muu on selvillä paitsi EKIR, johon minulla kylläkin on hyvä ratkaisu, mutta jokin ei stemmaa. Täytyy vielä myöhemmin yrittää.
44. Jiikoo24.1.2023 klo 00:04
EKIR on täällä puhuttanut. Nyt kun vuorokausi on vaihtunut ja palautusaika päättynyt, paljastettakoon että sain tästä ratkaisusanan LAUHA. En keksi muuta selitystä kuin anagrammiparin EKIR = ERIK ja LAUHA = HAULA. Ison veden takana kai kiekkoilee suomalaiskaveri nimeltä Erik Haula? Kaukaa haettua?

Siniseni ovat TASAKOKOISET ja KENTIES LAADINTAPOHJANA, 1–9 = VUUSTOSUO. Eriäviä mielipiteitä?
45. Pike24.1.2023 klo 07:34
Erik Haula minullakin mielessä ja vastaussana siis LAUHA.
46. Epävarma24.1.2023 klo 08:26
Entä se HÄÄRÄÄ. Sain siihen KAAOS.
47. Pike24.1.2023 klo 08:30
KAAOS on oikein eli hä(m)ärää ja kaa(m)os
48. Elva24.1.2023 klo 09:38
EKIR-vihjeessähän LAUHA tuli risteävistä, ja pienellä funtsaamisella Erik Haula, mutta jostain syystä ratkaisu oli minulle liian yksinkertainen, ja yritin hakea kirjaimissa jotain yhdenmukaisuutta EKIR:in ja LAUHA:n välillä. Taisin tässä ajatella liian mmonimutkaisesti.
49. Elva24.1.2023 klo 09:53
Kommentissa 48. po. tietenkin yhdenmukaisuutta EKIR:in ja HAULA:n välillä.
50. Tarja24.1.2023 klo 10:05
Vihjeestä EKIR tekee loogisen se, että molemmissa sanoissa konsonantit vaihtavat paikkaa. Eli vihjeessä K ja R vaihtavat paikkaa ja sitten vastaussanassa L ja H vaihtavat paikkaa samoin.
51. Ylläpito24.1.2023 klo 10:09
Juuri näin, Tarja!
52. Tuomas L.24.1.2023 klo 11:39
Eipä tuo HÄÄRÄÄ ollutkaan sentään ihan niin kiero kuin ajattelin.

Mielessäni oli takavuosien vihje HÄÄHÄÄRIJÄ = KAASO, ja ajattelin, että vihjeestä HÄÄRÄÄ = KAASO oli vaihdettu viimeisten kirjainten paikat keskenään, mutta vihjesanassa se ei näkynyt, koska viimeiset kirjaimet olivat samoja! Myönnän kyllä, että KAAMOS on kaikin puolin parempi selitys.
53. Elva24.1.2023 klo 12:59
Kiitos Tarja, olisihan tuo pitänyt keksiä, koska pääni puhki asiaa mietin. Olen kuitenkin tyytyväinen, että sentään älysin asialla olevan jokin kunnon logiikka.
54. Epävarma24.1.2023 klo 15:11
52. Tuomas L

"Eipä tuo HÄÄRÄÄ ollutkaan sentään ihan niin kiero kuin ajattelin.

Mielessäni oli takavuosien vihje HÄÄHÄÄRIJÄ = KAASO, ja ajattelin, että vihjeestä HÄÄRÄÄ = KAASO oli vaihdettu viimeisten kirjainten paikat keskenään, mutta vihjesanassa se ei näkynyt, koska viimeiset kirjaimet olivat samoja! Myönnän kyllä, että KAAMOS on kaikin puolin parempi selitys."

Just täsmälleen noin minullekin kävi - en siis ollut ainoa, jota vihje harhautti. ;-)
55. Ylläpito24.1.2023 klo 15:46
Tarkastaja kysyikin, pitikö vihjeen olla HÄÄÄÄR?
56. Arska28.1.2023 klo 11:56
1-9?
57. anna h28.1.2023 klo 12:32
VUUSTOSUO, sain minä
häärää vihje on aivan hyvä, en itsekään heti tajunnut mutta aukeni se kyllä.
58. Arska28.1.2023 klo 15:02
Kiitos anna h
59. Arska30.1.2023 klo 11:25
Vielä vasen ylälaita. Mikäs se mopo on kala ja heppu metallinpaljastimen kanssa?
60. Tuomas L.30.1.2023 klo 11:51
MOPO ON KALA = HOKI. Hoki on eräs kalalaji, mopo puolestaan on kikkailuvihje (pomo = kiho).
61. Arska30.1.2023 klo 11:55
Kiitos Tuomas L. Olin laittanut luonnossa pasurit. Se sekoitti pakan
62. isoäiti30.1.2023 klo 13:09
Arska, hepulla taitaa olla jonkinlaiset leikkurit, kun ratkaisuksi tulee avartaa.
63. Jaska30.1.2023 klo 14:20
60. Oma väärä ratkaisusanani oli TOSI. Tulkitsin siis vihjeen yksimutkaiseksi epäsuoraksi: MOPO ON KALA > MONNI. Mopo ja monni ovat siis alokkaan synonyymeja. Keräsellä oli monimutkainen vihje. Sen vaikeus piilee siinä, että tarkoitteellinen sana MOPO on faktisesti rakennevihje, josta ei voi heti arvata tai päätellä, että kyseessä on tavunvaihtokikka. Toinen mutka on sitten hoksata, että pomolle tarvitaan synonyymi. Kolmas sellaisen löytäminen, että sen tavunvaihdosta saadaan sopiva ratkaisusana. Tässä tapauksessa siis harvojen ja valittujen ennestään tuntema.
64. Pike30.1.2023 klo 14:24
Miten sait MONNI-sanan mahtumaan neljään ruutuun, Jaska? Vai jäikö kohta tyhjäksi, ja vain tulkinnan tasolle, kun siihen ei MONNI mahtunut?
65. seurailija30.1.2023 klo 14:31
Sisälukutaito, Pike, sisälukutaito.
66. Jaska30.1.2023 klo 14:34
Painotan varmuuden vuoksi, etten pidä Keräsen vihjettä huonoa. Se on siis hyvä, vaikka vaikea. Sopii myös piilisvihjeeksi, jonka suora osa on KALA.
67. ”Ei hajua”30.1.2023 klo 15:43
Lainaus: 63. Jaska 30.1.2023 klo 14:20
Oma väärä ratkaisusanani oli TOSI.

Lainaus: 64. Pike 30.1.2023 klo 14:24
Miten sait MONNI-sanan mahtumaan neljään ruutuun, Jaska? Vai jäikö kohta tyhjäksi, ja vain tulkinnan tasolle, kun siihen ei MONNI mahtunut?

Pike ei pystynyt taaskaan pidättämään, tällä kertaa älytöntä kommenttiaan.
68. Ola30.1.2023 klo 21:42
Mun mielestä hepulla ei ole leikkureita eikä metallinpaljastinta vaan raivaussaha!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *