KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK 30/2022

10223. SK 30/2022

Juse29.7.2022 klo 19:43
*** Joutsilta. Ilman lunttailuja ja tarkistuksia ratkeaa hyvällä yleistiedolla ja tietysti oivalluksilla. 5/5.
2. Elva29.7.2022 klo 23:20
Erinomaisen viihdyttävä Pekka Joutsin ristikko. Se oli näitä ristikoita, joita hykerrellen ratkoo, onnellisena jokaisesta löytämästään sanasta. Lisäksi tiesi myös aina keksittyään oikean sanan, että se todella oli oikea, mikä seikka on mielestäni suuri plussa laatijalle.
Nauratti, kun millään en hoksannut erästä nelikirjaimista sanaa, jota lopulta, saatuani sen risteävistä, piti vielä tovin pähkäillä, ennen kuin huomasin että se taisi olla ristikon helpoimpia vihjeitä.

Pertti Oskalan piilis oli myös korkeita pisteitä ansaitseva. Siinä oli runsaasti pitkiä sanoja, mm 8 yli 12-kirjaimista ja lisäksi pari 10-kirjaimista. Upea laatimus.

Runsaasti kiitoksia laatojoille!
3. Ei aukee30.7.2022 klo 07:57
No johan myrkyn lykkäs! Tähän en saanut ensimmäistäkään sanaa. Tai no kenguru olisi ehkä tullut, mutta ilman tukisanoja sitäkään ei voi laittaa. :( ????
4. Ylläpito30.7.2022 klo 08:22
Vaikeusastejakauma on pitkän pohdinnan tulosta ja toimituksen kanssa sovittu. Yksi helppo ristikko neljän kierrossa on monen mielestä liikaa ja turha. "Helppoja ristikoita ovat muut aikakauslehdet täynnä, ristikkolehdistä puhumattakaan", tämä on yleisin kommentti. Siitä kuukauden helposta tulee kuitenkin kannustavia kommentteja, joten kyllä se pidetään.

Visaisia ristikoita voi harjoitella katsomalla ratkaisua kahden viikon päästä. Sitten täällä voi kysellä, jos ei jotain ymmärrä. Se olisi jopa suotavaa, saadaan keskustelua ja ehkä muutkin oppivat.
5. Jukkis30.7.2022 klo 11:12
Taas tällainen käsittämätön ristikko, johon sai ensin suht. varmalta vaikuttavat kaksi risteävää sanaa, sitten ei pitkään aikaan mitään, sitten osaksi arvailemalla joitakin sanoja, sitten osa arvauksista osoittautuu oikeaksi, jonka jälkeen pikku hiljaa tulee lisää sanoja. Sitten jää pitkäksi ajaksi aukko tai pari, jotka sitten jonkin ihme oivalluksen tuloksena lopulta täyttyy. Ja nyt sitten on täysi, ja ihan varmana kaikki oikein. Miten ihmeessä tällaisia pystyvät laatimaan?
6. Kp30.7.2022 klo 11:47
Jukkis ei laadinta ole vaikeaa, vaan jippo on vihjeissä.
7. TKu30.7.2022 klo 12:24
Piilarin tein tuoreeltaan heti, kun lehti oli eilen jaettu. Taas kerran meni jonkin aikaa, kunnes sain aivot Oskala-asentoon. Vähitellen sanoja sitten ratkesi. Melkoisia oivalluksia kyllä kertyi ratkonnan aikana. Viimeiseksi jäi V21, hienoimpia sommitelmia olivat mielestäni V10, V16 (jonka vihjeen tajusin kokonaan vasta sanan kirjoitettuani) sekä V20, jotka kaikki olivat erilaisia mutta ah niin palkitsevia!

Ristikko on vielä kesken, ja voi olla, että se jääkin sellaiseksi. Olen jo nyt joutunut googlettelemaan jonkin verran, jotta sanoja löytyy. Onneksi on paljon sanoja, joihin riittää oivallus. Arvasin ensin väärin ratkaisun vihjeeseen "JO JUHLAA", ja se sotki kyseistä kohtaa pitkään. Virheen hoksattuani sain ristikon alaosan täyteen. Jos pääsisi "OSTARISSA" eteenpäin, olisi toivoa yläosankin valmistumisesta :-)
8. TKu30.7.2022 klo 12:26
Lainaus: 3. Ei aukee 30.7.2022 klo 07:57
No johan myrkyn lykkäs! Tähän en saanut ensimmäistäkään sanaa. Tai no kenguru olisi ehkä tullut, mutta ilman tukisanoja sitäkään ei voi laittaa. :( ????

Vinkki: jos ei keksi ensimmäistäkään risteävää sanaa, niin ei tosiaan kannata lykätä sen paremmin kengurua kuin muutakaan yksinäistä sanaa minnekään ajatuksia sotkemaan ;-)
9. Heppu30.7.2022 klo 13:51
Olipas koukuttava ristikko, pakko oli vetää loppuun kun aloitti. Kyllä minä näissä katson jotkut faktatiedot alkuunpääsyyn, mutta pitkällehän googlaaminen ei tässä auta. Eikä auttanut sekään yhtään että tunnen tuon pääkuvan tapahtumasarjan harvinaisen hyvin. Aivan kuten Elva sanoi, heti oivallettuaan tiesi että ratkaisu on oikea. Ei mitään purnattavaa, yksi parhaita ristikoita aikoihin.
10. Tuikku30.7.2022 klo 19:38
Onpa mukava lukea muiden kommentteja: TKu7 laittaa aivot Oskala-asentoon. Samanlainen tunne on minullakin, jokaisella piilis-laatijalla on omanlaisensa tyyli ja aina vie jonkin aikaa löytää se tyyli. Ratkon aina ensimmäisenä piilosanan. Ristikkoon siirryn, jos siirryn. Nyt on kyllä aika hankala ristikko. Luoteiskulma on vähän täydempi verrattuna muuhun. Googlestakaan ei ole paljoa apua, kuten edellä useampikin on jo todennut. Mutta yritetään vielä.
11. TKu30.7.2022 klo 20:35
Pääsinpäs "OSTARISTA" eteenpäin ja nyt ristikko on täynnä! Yleisötapahtuma ja TV:n perjantai olivat tiukassa, joten pääkuvan alas lähtevä sanakin odotutti pitkään ratkeamistaan. Ehkä jumittaisin vieläkin koillisalueella, jos avokki ei olisi kertonut ratkaisua vihjeeseen "SUOJAA ESINEISTÖÄ"...

Olipa hieno ristikko!
12. PM31.7.2022 klo 09:22
Olipa miellyttävä kattaus!

Piilosanan ratkonnalla aloitin eilen. Siitä paljastui jälleen kerran laatijalle tyypillisiä, tekisi mieliä sanoa alan parhaita piilosanatehtävän sanoja, pitkiä sellaisia, jotka avautuvat usein vasta jonkin aikaa vievän tuumimisen jälkeen. Risteävienkin apu on siinä tarpeen. Jostakin huippulaatija niitä vain löytää. Yhdyssana voi koostua osistaan eri tavoin.

Ristikko, kokeneelta laatijalta sekin, piti sitten otteessaan tunteja eilisiltana, ja vielä jonkin aikaa nyt aamulla. Vähitellen avautui, vasemmalta lähtien, mainioita sanakudelmia toinen toisensa jälkeen. Tietovihjeitäkin oli, mutta kiusausta alkaa hakemaan niihin apuja tietolähteistä vastustin päätyyn asti. Kehuja voisin jatkaa, mutta nopeammin ratkoneet ovat niistä keskeiset jo ehtineet postata.

Ratkominen, vaikka onkin hauskaa, jää päivisin näinä viikkoina taustalle muista kiireistä johtuen. Muihin viikonlopun ristikoihin en ole vielä edes ehtinyt kajota.
13. kaplas31.7.2022 klo 16:29
Haastava, mutta selkeä ristikko.Jonkin verran helpommin avautui kuin Pitkälän PuPe 4.
14. Riku2.8.2022 klo 10:01
Liitepartikkeli(-kin) näyttää olevan kovin suosittu laatijoitten taholla. Se saattaa ratkaisusanan arveluttavaksi(Kai se lienee .......). Vihja Kartalla ja alla-kassan( onko tavuviiva?) vai allakassan ei ole häävi. Ratkaisu lienee kolmikirjaiminen naisen nimi, mikä viittaa entiseen shaahin maahan. Voi se toki olla oo:lla alkava, sillä kartalta löytynee varmaan sellainen nimi. Täytynee arvata 6. kirjain, koska en ymmärrä ko. vihjeitä. Antakaa apuja!
15. kaplas2.8.2022 klo 10:20
SK-ristikkoon ei voi antaa apuja ennen kuin palautusajan jälkeen...
16. lapatossu2.8.2022 klo 10:57
...voimme vain vakuuttaa, että vihjeet olivat hyvin toimivia ja mainioita, kuten koko ristikko. Nyt, Riku, on vain omasta päästäsi kiinni älyätkö vai et.
17. isoäiti2.8.2022 klo 11:17
Riku, missä sinun pitää arvata 6. kirjain? Kummassakaan kartalla ja allakassa(n) -kohdassa ei ratkaisussa ole kuutta kirjainta. Vaikuttaa myös siltä, että minä tulkitsen -kin-päätteen vihjeessä eri tavalla kuin sinä.
18. Riku2.8.2022 klo 19:14
Isoäiti! Kuudes kirjain eli kirjain 6 lääketieteenkin käytössä-vihjeen alussa, siis ratkaisun kirjainjonon kirjain numero kuusi. Sitä minä arvausverbillä tarkoitin. Mutta mitä ihmettä Joutsi hakee aurinkokunnassa-vihjeellä.Kun Pluto hylättiin, niin aurinkokuntaan jäi yksi 5-kirjaiminen planeetta. Jos laatija tarkoittaa Suomen allakkaa, siis almanakkaa, ei sieltä lienee löydy veehen päättyvää nimeä. Kaplas! Tyhjänpäiväistä kehuskelua ja sananhelinää ko. ' palsta' , ellei sieltä saa ' apuja'. Ristikossa mielestäni liikaa huonosti valittuja vihjeitä.
19. Jukkis2.8.2022 klo 19:57
Laatijan vikahan se on, jos ei osaa ristikkoa täyttää. Ja näköjään nyt kanssasyyllisiksi löytyy ne ratkojatkin, jotka ovat osanneet ristikon täyttää.
20. Eikka2.8.2022 klo 20:13
Lainaus: 18. Riku 2.8.2022 klo 19:14
Mutta mitä ihmettä Joutsi hakee aurinkokunnassa-vihjeellä.Kun Pluto hylättiin, niin aurinkokuntaan jäi yksi 5-kirjaiminen planeetta.
Tyhjänpäiväistä kehuskelua ja sananhelinää ko. ' palsta' , ellei sieltä saa ' apuja'.

Eihän vihjeessä viitata mitenkään, että kyseessä olisi planeetta. Pluto on edelleen aurinkokunnassa, vaikkei planeetaksi luokitellakaan. Aurinkokunnassa ovat myös esim. auri ja uri, vaikkeivät tässä kohtaa vastauksilsi sovikaan.

Palstan tehtävä on toimia mm. keskustelualustana. Apujen antamista ei ole mainittu palstan aiheina, paitsi kiellettyjen aiheiden kohdalla (vastausaikana).
21. isoäiti2.8.2022 klo 21:29
Riku, oivalsin viestin lähetettyäni, että tarkoitat kilpailun kirjainjonoa ja siinä kirjainta numero 6. Kun en itse lähetä vastauksia minnekään, en myöskään kiinnitä huomiota noihin numeroihin. Eihän sinun kuitenkaan tarvitse arvata kirjainta. Se risteytyy kahteen ratkaisusanaan. Oletko miettinyt vaakasanaa? Siinäkään ei oleyhtään piilokirjainta. Minä pidän kovasti Pitkälän ristikoista ja hänen tavastaan muodostaa vihjeitä.
22. kaplas4.8.2022 klo 06:46
Lainaus: 1. Juse 29.7.2022 klo 19:43
*** Joutsilta. Ilman lunttailuja ja tarkistuksia ratkeaa hyvällä yleistiedolla ja tietysti oivalluksilla. 5/5.
isoäiti, Joutsin vai Pitkälän vai molempien?
23. isoäiti4.8.2022 klo 10:45
kaplas, molempien. Pitkälä-kommentti oli tietysti turha tässä yhteydessä, mutta nimimerkki, jolle vastasin, kommentoi toisaalla Pitkälän tyyliä. Laiskuuttani laitoin mielipiteeni tänne, enkä oikeaan keskusteluun.
24. Mittarimato4.8.2022 klo 19:59
Sainpa sittenkin viime hetken puserruksella ristikon tehtyä. Ihan mainio laatimus, ja selvisipä siinä sivussa myös, minkä sortin media SK on. :P Kiitos, Pekka Joutsi!
25. Eikka4.8.2022 klo 21:16
Kyllähän tämä on ihan parhaita. Juuri tuo Elvankin (2.) mainitsema ilmiö, että vaikeankin ratkaisun tunnistaa heti oikeaksi. Tuokin sääntö piti vahvistaa poikkeuksella, kun ”kasi-”:n yhteys ei heti valjennut, vaikka vihjetyypin heti arvasinkin oikein. Suttua tuli kaiken kaikkiaan harvinaisen vähän.

Tuo Mittarimadon (24.) mainitsema SK-vihje oikein kirkui ratkaisuaan, ihan hyvä sellaista.

Paljon uusia, kekseliäitä vihjeitä. Kielioppivirheet, töherrykset, kaukaa haetut erisnimet ja huudahdukset yms. loistivat poissaolollaan.
26. Yussuf12.8.2022 klo 19:50
Piilosanan ps19 ratkaisuksi tarjotaan ORAS. Mielestäni ERÄS sopii paremmin.
27. Yussuf12.8.2022 klo 19:52
Ai tämä olikin jo toisessa säikeessä SK32, mennään sinne.
28. Cuculus14.8.2022 klo 13:46
Lainaus: 26. Yussuf 12.8.2022 klo 19:50
Piilosanan ps19 ratkaisuksi tarjotaan ORAS. Mielestäni ERÄS sopii paremmin.

Joo, en minäkään siihen ORASta kirveelläkään löytänyt, ERÄS kyllä löytyi vihjeestä lähes etsimättä.
29. Cuculus14.8.2022 klo 13:50
Sori, sieltä SK32:n säikeestä se korjaus tulikin.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *