KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS VIIKONLOPPU 18.-19.6.2022

10182. IS Viikonloppu 18.-19.6.2022

Ylläpito17.6.2022 klo 16:17
Huomenna Ilmo Juhani Liljeroosin ja Heli Kärkkäisen kolmemiikka kovis. Ilmo lupaili vähän hankalampaa kuin viimeaikaiset.
2. jak18.6.2022 klo 16:01
Olipa mainiota flunssalääkettä: torkut aina, kun tuli ongelmapaikka. Vasemman alanurkan yksi kirjain aiheutti useammat unoset, mutta nyt on olo virkeä. Kiitos!
3. Juha N18.6.2022 klo 19:10
Vihje
RIS-
TIKKO
-T -A
on katalin mitä vähiin aikoihin olen nähnyt.
4. Owlie19.6.2022 klo 11:43
Se on täytetty. Kaksi kohtaa pitäisi vielä ymmärtää. Tapu-tapu kaikille laatijoille.
5. Justiina19.6.2022 klo 12:24
Ei usean tunnin jälkeen sanaakaan vielä, onpa vaikea. Vähintään täyskolmonen tai mieluummin enempi.
6. Kuju19.6.2022 klo 13:54
Muutama sana takkuaa lounaassa. Ratkaisusana 1-9 on kuitenkin hallussa, kuten yli 95% ristikosta muutoinkin.
7. Justiina19.6.2022 klo 17:44
Lounas takkuaa ja koillinen kokonaan auki...
8. iso S20.6.2022 klo 12:22
Lounas takkusi pari päivää, aamiaisesta ja päivällisestä puhumattakaan. Koronatestin reputin. Nyt ruoka taas maistuu, mutta ehkäpä siirryn otsikon aiheeseen.

No niin, täällä ollaan. Illalla ehdin hieman aloittaa ja alkuun pääsin ilmoitetun vaikeusasteen huomioiden ihan kohtuullisesti. Aika pian unihiekka pysäytti rattaat eikä mitään muuta muistikuvaa aiheesta jäänyt. Illalla uusi yritys. On Niskavuorella ennenkin ongelmista selvitty, miksei siis täälläkin. Toivossa on hyvä elää.
9. Jaska20.6.2022 klo 13:04
Luin kommentit normaalista poiketen ennen ratkonnan aloittamista. Edellisten linjoilla vaikeudesta. Ratkonta-aika kahdessa istunnossa lähenteli omaa pahisrajaa neljää tuntia apuneuvojen käytöstä huolimatta. Joskus totiin, hmh. En kuitenkaan debytantista raivostunut. Viereinen kyllä tuttu. Ilmokin luonnollisesti kostuttanut sillä kurkkuaan, tuskin kuitenkaan kostuu tuotemainonnasta,

Avauduttuaan knopit olivat tietenkin taas kiusallisen helppoja. Niin kuin sekin, jonka Juha N:n peljästyttämänä päättelin jo ennakkoon supervaikeaksi. Niinpä odotin suosiolla sen muotoutumista risteävistä. Mutku ei senkään jälkeen vaan sytytä, huoh. Varmaankin mahdoton meikäläiselle. Turvaudutaan lähimmäiseen. Selitys kymmenen sekunnin kuluttua. Ai juu... Ottaa ohimoon.

Ristikko ulkoisesti erittäin miellyttävä kulma-aukioineen ja symmetrisine pääkuvineen. Sukkela idea sinisille. Sanaston kruunaavat kaksi 17-kirjaimista läpiristikonsanaa. Triviaaleista terävin kärki loistaa poissaolollaan. Vihjeistä nousee voittajaksi toinen kahdesta pisimmästä. Naapurinsa kuuluu muutamien aika arkisten kastiin. Kokonaisuus silti tältäkin osin kiitettävä.

Kympin perään on kuitenkin murheisna miesnä vedettävä miinus. Keskipituus on 17-kirjaimisista huolimatta alle 5,5 eli vain (sic!) tyydyttävä.
10. Elva21.6.2022 klo 00:18
Hieno ristikko, haastavampi kuin tämän viikon Kuviksessa. Runsaasti pohdintaa vaativia ovelia vihjeitä.

Täytyy vielä huomenna käydä kaikki sanat läpi, jotta varmistuisi että kaikki on tullut ymmärretyksi.
11. Elva21.6.2022 klo 08:22
Kävin läpi ristikon vihjeet ja ratkaisusanani. Eräs nelikirjaiminen vaakasana keskellä jäi vähän hämäräksi, vaikka pitäisi olla oikein (ei ole RISTIKKO -T -A).

Hyvin viihdyttävä ristikko, nautinnollinen ratkaistava, vaikkakin suuritöinen. Paljon kiitoksia!
12. Ritu21.6.2022 klo 20:00
Muistan kun lauantaina aloittelin ristikkoa. Tunnetta puolen tunnin miettimisen jälkeen kuvaa parhaiten sana APUA!! Kun ei sanan sanaa saanut ruutuihin eikä mistään kiinni tai minkäänlaista otetta, pelkäsin jo ristikkoburnoutin iskeneen.
Illemmasta oli kuitenkin peräti seitsemän sanaa paikallaan. Melkein kuin seisemän oikein lotossa. Tuossa vaiheessa oli jo iloa ratkonnasta.

Eilen ratkesi lisää, kun ravasin Wikipedian sivuilla. Mutta jostain syystä ilo ratkoa katosi. Tieto löytyi, mutta hoksottimet jäi vaille sitä ahaa-elämystä.
Tänään jatkoin. Minulla kävi sikäli onnekkaasti, että mielestäni ne viimeiseksi ratkenneet kohdat olivat niitä parhaimpia. Olin saanut ratkaisusanan, mutta sen oivalluksen eteen pitikin sitten tehdä töitä. Esim. vihjeen YLLÄ, JOS 4. KESKELLÄ ja siihen tulleen ratkaisusanan liittyminen toisiinsa mietitytti pitkään. Mutta hienon kiero vihje se oli.
Pääkuviin liittyvä idea oli minusta hauska.
Minulta puuttuu vielä kaksi kirjainta. Ilmeisesti noissakin kohdissa minun on turvauduttava kaikkitietävään Wikipediaan. Ja kahteen kohtaan pitäisi löytää yhteys vihjeeseen.
Tämä kovis oli/on taas niitä pitkään hauduteltavia. Vielä eilen suhtauduin tähän ristikkoon huomattavasti varauksellisemmin. Tänään kun monet vihjeet aukeni loppuun saakka niin nyt fiilis on jo selvästi plussan puolella ja alkaa olla työvoiton tuntua. Jatkan hauduttelua.
13. iso S22.6.2022 klo 12:34
Juu, jatketaan. Maanantai meni muissa hommissa, eilen pääsin eteenpäin. Sininen selvisi ja se oli oikein hyvä, siinä oli kivasti kaksimielisyyttä ilman että olisi sorruttu kaksimielisyyteen, jos ymmärrätte mitä tarkoitan. Puolet vielä puuttuu.
14. iso S23.6.2022 klo 17:56
Jatkettu on, täyteen tuli, ymmärrys jäi osittain matkalle. Hyvät sanat sain istumaan ruudukkoon, joten tulos kelpaa minulle.

Monessa kohdassa etsin ratkaisua ihan väärästä suunnasta tai väärällä tavalla. Eniten siinä tapauksessa, jossa vihjaustapa poikkesi (ymmärtääkseni) ennen näkemättömästi ja ällistyttävästi normaalista. Samassa ruudussa vihjatussa toisessa sanassa on piilokirjain, jonka jouduin arvaamaan. Oikeaa selitystä päättelyyn en tiedä; itse tarvitsin siihen viisi askelta. Siinä on muutama liikaa ollakseen hyvä juttu.

Liikennevaloja, portaita, savupiippuja, suojateitä, traktoreita ja polkupyöriä kysellään taas ahkerasti lähettämisen lunnaiksi. Liikennevaloiksi lasketaan ilmeisesti myös liikennevalopylväät, ei kuitenkaan sellaista osaa, jossa jatkovarren päässä on katuvalo.
15. iso S24.6.2022 klo 12:48
Taas kostautui se, että kommentoin ulkomuistista. Yksi olennainen huomio jäi mainitsematta.

https://suomenkuvalehti.fi/rajalla/2013/09/01/siir retaan-vappu-ja-uusivuosi-sunnuntaiksi/

"Aikoinaan lääkäri neuvoi terveysongelmien vaivaamaa Johannes Virolaista luopumaan alkoholista ja tupakasta. Virolainen ihmetteli presidentti Kekkoselle mitä tehdä, koska hän ei tupakoinut ja oli raivoraitis. Kekkonen neuvoi Virolaista: pitää elää niin että voi noudattaa lääkärin ohjeita."

Näköjään pitäisi noudattaa Kekkosen ohjetta että pystyisi helpommin ratkomaan ristikoita. Tässä ristikossa oli ainakin neljä vihjettä, joiden selvittäminen olisi ollut helpompaa jos olisin huolellisemmin perehtynyt viinaksien läträämisen jaloon taitoon. Tämä on henkilökohtainen ongelma, ei valitus.

En tullut laskeneeksi, oliko alkoholiin liittyviä vihjeitä enemmän kuin liitepartikkeleita. Jälkimmäisiä olen itsekin käyttänyt, vuoden 1969 jälkeenkin. Toivoakseni ja luullaksenikin olen pysynyt kohtuudessakin. Sitä samaa suosittelenkin laatijoillekin, vaikkakaan en ole moisista tätä ennen häiriintynytkään, enkä häiriintynyt nytkään.

Mieleen tulee tästä yleisluontoinen huomio: ristikoiden ratkomisessa ei ole haittaa siitä jos perehtyy maailmaan laajemmalle harittavalla katseella kuin oma päivittäinen toiminta välttämättä edellyttää. Muuten voi käydä kuten aikoinaan yhdelle tiukasti uskovaiselle opiskelijalle. Todennäköisyyden tentissä häneltä jäi täydet pisteet saamatta, kun hän ei tiennyt korttipakasta muuta kuin että se on syntinen.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *