KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS VIIKONLOPPU 2.-3.4.2022

10090. IS Viikonloppu 2.-3.4.2022

Ylläpito1.4.2022 klo 01:54
Eki on korvattavissa! Koviksessa Ekin vuorolla Kuivasen Arto (kakspuol) ja piiliksessä Parkkisen Antti.
2. iso S1.4.2022 klo 11:15
Hautausmailla on paljon "korvaamattomia" miehiä (ja naisia). Kaikki on korvattu.

Älkää uskoko valeuutisia! Jos esimerkiksi julkaistaan uutinen että maailman vanhin ihminen on kuollut, niin kohta huomataan, että maailman vanhin ihminen on elossa.

Näissä mietteissä jään odottamaan, millaisen korvauksen saamme. Käteinenkin kelpaa.
3. Peter1.4.2022 klo 11:36
Mikä ei ole korvattavissa. Tänään uutinen on, että vuoden 2022 joulu on peruttu.
4. eol2.4.2022 klo 14:00
Viihdyttävä kovis. Mukava sanasto & monipuolinen vihjeistö. Ei minusta kaikkein helpoimpia kakspuolikkaita.
5. Elva2.4.2022 klo 14:40
Pidin kovasti ristikosta. Upeat vihjeet, joissa oli kova työ luovia perille, kunnes älysi selkeät ratkaisut. Minustakin oli vaativa kakspuolonen. Mitään epäselvää ei jäänyt.
6. Kuju2.4.2022 klo 18:53
Vasemmalla vielä tökkii yläosassa. Mielestäni on 3-.
7. Elva2.4.2022 klo 19:05
Kultin Tavis oli tänään todella kimurantti. Juutuin useisiin kohtiin, ja vaati paljon aikaa ja funtsimista, ennen kuin sain ne selvitettyä. Kiitos kivasta tehtävästä!
8. kike2.4.2022 klo 21:18
Muutama kinkkinen kohta teki tästä kyllä kakspuolosen. Hauskat harmaat.
9. Jaska2.4.2022 klo 22:04
Riitta Rustari pähkäilee Ristikkoakatemiassa, onko laadittu ristikkoa vokaaleinaan ainoastaan A. On varmasti laadittu ainakin yksi. Se oli melko varmasti Sanasepon kannessa tai kolmossivulla kymmenkunta vuotta sitten. Laatija oli niin ikään melko varmahkosti joko Hyvönen tai Pallonen. Ykköehdokas Hyvönen, jolla kansitehtäviä on ollut eniten.
10. O2.4.2022 klo 22:12
Arto Kuivanen.
Kiitos hyvästä laadinnasta, kiitos!
11. ++juh2.4.2022 klo 22:39
Ristikkoakatemian palstalla kaipailtiin ristikkoa:

https://sanasepot.fi/sanaseppo-maistiaiset/ss-2005 -3-s01.pdf
12. Jaska2.4.2022 klo 23:40
Jäi sanomatta, että kymmenkunta vuotta ei kuulunut melkoisen varmuuden piiriin.
13. Ritu3.4.2022 klo 08:24
Eilen pitkän työpäivän jälkeen aloittelin Kuivasen laatimaa kovista. Ja onnistuin löytämään aloituskohdan aika vikkelään. Oikeanpuoleiset pystysiniset aukenivat minulle niin ihmeellisesti, että etsin vihjeen siihen vasta keksittyäni jo sanat. Mutta ei minulla edelleenkään ole ratkaistuna kuin kaistale oikeaa reunaa.
Kovin poikkeavat minulla kovisten ratkomiset toisistaan. Tämänkin koviksen osalta huomasin aamulla, että koko muu ristikko oli vielä tuiki tutkimatonta aluetta. Silloin kun jostain pääsen nopeasti alkuun, niin jämähdän paikoilleni yrittäen vain vyöryttää samalta suunnalta sanoja vahvasti luottaen, että jo paikoilleni saamieni sanojen kirjaimista olisi niin paljon hyötyä.
Mutta eihän niistä läheskään aina ole. Varsinkaan silloin, kun oma ratkaisusana on väärä! Pitäisi oppia tutkimaan koko ristikko aiemmin ennen täydellistä jämähtämistä paikoilleen. Sieltä saattaisi hyvässä lykyssä löytyä toinenkin aloituskohta.
Koko ristikko tulee vihjeiden osalta katsottua yleensä läpi vain niissä tilanteissa, kun on tuijottanut ristikkoa vähintään puoli tuntia saamatta ensimmäistäkään kirjainta ruutuihin.
No mutta nyt koitan siirtyä ristikon toiseen laitaan, että josko sieltä valkenisi jotain, josta onnistuisin pääsemään uudelleen liikkeelle.
14. iso S3.4.2022 klo 10:35
Heh, hyvä että "syyllinen" tunnusti. Muistini ei siis olekaan täysin entinen, vaikka se ei ole enää aivan entisen veroinen. Vastasin eilen klo 11:58 Rustarille: "Sellainen lievä tuntuma on että joku tosiaan on laatinut ristikon jossa A on ainoa vokaali. Epäilykset kohdistuvat Hyvöseen." Perustelua en viitsi toistaa, vain poliitikko pystyy ottamaan vastaan kehuja vaivaantumatta.

Ristikkoa ehdin eilen vähän aloitella. Tuntui vaikeammalta kuin se taannoinen 3-.
15. Jiikoo3.4.2022 klo 12:08
Kuivaskoviksen oikea puoli tuntui helpohkolta ollakseen 2½-rankattu, mutta vasemmalla meikävajakille sitäkin kinkkisempää. Vasemmanpuoleinen pystysininen ja sanat siitä vasempaan reunaan päin yhä kovin vajaita, avainkirjaimista 1–9 nelonen pahasti pimennossa. Luovuttaakohan pitäisi?

Parkkispiiliksessä jännä tilanne: kaakkoisneljännes vielä neitseellisen puhdas, mutta muut neljännekset täynnä ja kaikki 24 avainkirjainta koossa! Periaatteessa voisi siis osallistua kisaan, jos olisi kyse palkintotehtävästä. Tämän tehtävän loppuun saattaminen sentään todennäköisempää kuin koviksesta selviytyminen.
16. Jiikoo3.4.2022 klo 12:19
Piilis täyttyi, mutta vaati nettiapuja. Virsujuttu oli minulle ihan uutta, samalla selvisi erään sukunimen merkityskin.
17. Nipottaja3.4.2022 klo 14:20
Mielestäni piiliksessä on pieni virhe. V16 ”Alkutavuttomia” po. mielestäni olla ”Alkukirjaimettomia”, sillä viitatun sanan alusta poistetaan alkukirjain, ei alkutavu. Alkutavussa on kaksi kirjainta.
18. Ylläpito3.4.2022 klo 14:28
Nipotuksessa on asiaa. Näin se menee.
19. happonen3.4.2022 klo 15:22
Nyt oli vähän heikompi ristikko pitkästä aikaa Iltiksessä. Syynä sanoitus, jossa oli useampi aika eksoottinen juttu, siis sellaista tavaraa jota bongailee lähinnä valtakunnan päälehden tehtävistä. Apuvälineillä tahkosin tämän loppuun. Kuivaselta on kyllä parempaa materiaalia Pelikaaneissa mutta tästä en pitänyt.
20. PM3.4.2022 klo 19:15
Jo kirjoitetuista kovis-kommenteista edellisen postauksen eli happonen (19) kaksi ekaa lausetta vastaavat parhaiten ratkontakokemustani. Toivoisinkin, että HS:n laatijalle annettaisiin "yksinoikeus" käyttämäänsä sanasto- ja vihjetyyliin ja muilla laatijoilla olisi ambitiotaso korkeammalla!

Aluksi oikealla ratkontani eteni juohevasti, alkaen sitten hidastua alaosassa ja vasemmalla. Lopulta oivalluskykyjeni tultua käytetyiksi oli kaivettava tietolähteitä esiin. Niidenkin käytön jälkeen näyttää jäävän parisenkymmentä kirjainta puuttumaan, vasemmasta yläkulmasta pääosin, myös keskellä kaksi käsittämättömän? sanan piilokirjainta. Vasen sininenkin jää siten avoimeksi. Oikeanpuoleinen sininen löytyi muuten nopeasti ratkonnan alussa, mutta sen vihje taitaa olla taitavasti kätketty tai kokonaan ottanut siivet alleen, en ole sitä vieläkään löytänyt. Jotain ääntä sillä suunnalla on, mutten käsitä, mikä siinä vihjaa sinisiin.
21. Tarja3.4.2022 klo 19:36
Minusta sanastossa ja vihjeityksessä ei ollut mitään moittimista. Ihan hyvä kovisristikko.
22. Jaska3.4.2022 klo 21:37
Olen Tarjan linjoilla, jos "ihan hyvä" tarkoittaa arvosanaa c. Nokkelat siniset ovat kyllä ällän tasoa, mutta lähinnä sanasto vetää alaspäin. Ilman kahta top ten -triviaalia olisi ollut siinä hilkulla. Vihjeistä eivät kaksi numerollista eivät minua erityisesti viehättäneet. Lisäksi erään frekventatiiviverbin kantamuodosta korvani otti nokkiinsa.

Puutteistaan huolimatta ristikko ei olisi ansainnut happoselta Lehdon heikkouksiin vertaamista. Onneksi PM ei ehdottanut "piilokuva-arvoitusta" samaan kastiin kuuluvaksi. Eihän siinä ole mitää epäselvää, vaikka itse olisi säästynyt kokemukselta:-)
23. Ritu3.4.2022 klo 22:06
Johan teetätti töitä tämä ristikko. Ja niinhän sen oli varmaan tarkoituskin teetättää. Alalaidan sain tosin ratkottua keskelle asti sellaisella nopealla pyrähdyksellä. Sitten taas jumitti niin, etten uskonut ratkeavan enää tämän vuorokauden aikana. Vaan ratkesipa. Eikä tarvinnut edes korvata omia aivoja kenenkään toisen aivoilla. Muutaman saamani ratkaisusanan jouduin tarkistamaan paremman tiedon puutteessa.Ne tuli saatua paikoilleen risteävien sanojen avittamina.
Yhden vihjeen kohdalla alhaalla tuli mieleeni heti jotain, joka huvitti itseäni, mutta ajattelin, ettei se sana nyt siihen kumminkaan tule. Tuli kuitenkin! Huvitti vielä enemmän.
Aika moneen suuntaan sai vihjeitä päässään käännellä ja väännellä ja minulle ahaa-elämysten määrä oli riittävä siihen, että tuosta ilosta annan laatijalle mielelläni korvaukseksi kauniit kiitokset.
24. Jiikoo4.4.2022 klo 00:04
Täyttyihän tuo lopulta, ihan viimeistä ruutua myöten – ja jokaiselle sanalle löytyy myös looginen selitys! Jos olikin vaikeaa, löydän syyttävälle sormelleni kohteen katsomalla peiliin ja yritän nauttia maaliviivan ylityksestä.
25. PM4.4.2022 klo 08:10
Eilen yitin ratkoa muitakin tästä IS:n numerosta. Piilis, Kryptis, Kääntis ja Pehmis menivät läpi, Tavis jäi ilman kahta tavuaan.
26. Tarja4.4.2022 klo 08:43
Lainaus: 20. PM 3.4.2022 klo 19:15
... ja muilla laatijoilla olisi ambitiotaso korkeammalla!

Uskon, että Kuivasella on kunnianhimoa aivan riittävästi, mitä tämä erinomainen ristikkokin todistaa.
Jos ratkoja sujuvasti käyttää ambitio-tyylisiä sanoja, ei muutaman oudomman sanan löytyminen ristikosta luulisi, nimenomaan koviksessa, olevan yllättävää. Mitään Intian kyläpahasia tai vieraita naisnimiä ei tästä kuitenkaan löytynyt.
27. Eki4.4.2022 klo 08:54
"Huonot" sanat ovat aika usein merkki siitä, että ambitiotaso on ollut nimenomaan korkealla. Sekä Lehdolla että Kuivasella on ambitioita, hyvinkin erilaisia, jotka aiheuttavat myös hyvin erilaisia "huonoja" sanoja myös eri määriä niitä ja eri tavalla jakautuvia. Myös kokeneisuus on erilainen, Lehdolla (tulipa tässä juuri mieleen) taitaa tulla 50 vuotta täyteen, Kuivasella on vasta parin vuoden putki Sanaris-tiimissä. Yritän koko ajan puskea Artoa siihen suuntaan, että nuo harvat "huonot" sanat entisestään harvenevat. Hänellä on ambitio todella kohillaan, saatte nähdä. Tämänkin keskustelun hän ottaa taatusti rakentavasti ja ambitiotaso nousee. Tässähän on tullut paljon positiivistakin.
28. happonen4.4.2022 klo 15:38
Tarkennuksena aiempaan kirjoitukseeni: "vähän heikompi" -ilmaisulla tarkoitin ristikkoa suhteessa lauantaikovisten kokonaisuutena erittäin laadukkaaseen tasoon. Eli muista medioista löytyy kyllä ihan aidosti huonojakin tekeleitä, tämä ei siis missään nimessä ollut sellainen.

Usein tulee ratkonnan jälkeen vielä hetki tunnelmoitua erityisen hyviä (ja myös kyseenalaisia) sanoja / vihjeitä ja tästä jäi päällimmäiseksi mieleen ehkä 5-10 sanaa, jotka eivät oikein ratkojaa innostaneet. Ja yksi niistä oli vielä pahemman luokan fakkisana eli se värjäämiseen liittyvä inhokki. Hupaisista pääkuvan lauseista kyllä plussaa laatijalle!
29. iso S5.4.2022 klo 10:36
Siteeraan Olli Rehniä: "Tuli mieleen erään Erkki Raatikaisen pohdinta, että politiikassa on kolme tärkeää asiaa: pyrky, noste ja sitko." Vastaavat ominaisuudet eivät ole haitaksi laatijallekaan. Ei se yleensä pitkälle kanna, jos esimerkiksi päätoimittaja määrää jonkun vastaan pyristelevän toimittajan laaatimaan ristikoita. Kuivasella sitä pyrkyä on, kuten Eki todisti. Etenkin uran alkutaipaleella useimmat laatija tarvitsevat myös tukea ja kannustusta ja sitähän Eki hienosti antoi. Sitkeyttäkin on hyvä olla että karavaani kulkee vaikka koirat haukkuvat. Tästähän Ekillä on riittävästi omaa kokemusta, kuraa on kyllä tullut niskaan niin että heikkopäisempää hirvittäisi. Vaikka kuinka kultaa vuolisi niin aina löytyy tyytymättömiä.

Omat kolme pointtiani laatijalle ovat ymmärrys, halu ja kyky. Pitää ymmärtää mistä aineksista hyvät ristikot on tehty - nimenomaan ratkojan näkökulmasta katsoen. Pitää olla halu tehdä sellaisia ristikoita joille löytyy riittävän laaja ratkojakunta, ja pitää olla kyky toteuttaa tuo halu. Siinä auttaa synnynnäinen taipumus sanojen sommitteluun, mutta lahjoista riippumatta harjaantumisen merkitystä ei sovi aliarvioida. Etsimättä tulee mieleen vertailukohdaksi eräs nimeltä mainitsematon Toni P, joka ilmestyi ristikkotaivaalle tuoreen ja omaleimaisen tyylinsä kanssa kuin tyhjästä. Ihan aluksi ristikoissa oli joitakin yksittäisiä kömpelyyksiä, mutta hyvin nopeasti ne hioituivat pois.

Tämän nyt esillä olevan kakspuolosen ratkomiseen ei riittänyt sunnuntain sessio. Maanantai-iltaan jäi pääkuvan itä- ja kaakkoispuolella oleva osa, kun siellä ei ollut oikein mitään mistä olisi saanut otteen. Logon suhteen olin suunnilleen oikeilla jäljillä, mutta kun en googlannut niin en saanut apua poikittaisiin. Alueella oli kolme minulle outoa tietoa vaativaa vihjettä: Moses Hess, tupruttelija ja Oscar. Kahdesta näistä olen melko varmasti joskus lukenut ja kahdesta voin tuntea piston yleistietoni nahassa, eivätkä nuo kahdet ole samat kahdet, paitsi se tupruttelija. Sitä en laske suureksi häpeäksi että en Oscaria osannut. Raitaisten kautta yritin päästä liikkeelle. Kaksi ilmeistä arvausta eivät toimineet eikä vähemmän ilmeinen kolmaskaan. Se oli näistä lähimpänä oikeaa, mutta kuvahaun mukaan ei edes ole raitainen, ainakaan aikuisena. Kuten kohta sanottu, kyllä minä eläinlajeja muistan.

Annista tuli peto joka nimenomaan tuli. Poikittaisille etsin kauan vaihtoehtoja ennen kuin suostuin tarkistamaan, voiko tuo olla totta. Voi, se voi. Kohtalaisen laaja kirjo erilaisia elukoiden nimiä on silmieni ohi kulkenut, viimeksi juuri äsken, mutta ei todellakaan tämä. Toivon että tästä tulokaslajista ei tule uusi atta vaan sen taru loppuu tähän ilmestymiseen.

Mielestäni yksi hyvän ristikon ominaisuus on tämä: kun jotain puuttuvaa sanaa pähkii, pitää voida luottaa siihen että kyseinen sana on yleisesti tunnettu ja jos ei ole (eli itselle tuntematon), niin se on jollakin tavalla merkittävä eikä vain joku Vinku-Intian pikkukylä. Juuri tämän ominaisuuden systemaattisen toteutumisen vuoksi tykästyin aikoinaan Vuokilan ristikoihin eikä ole tarvinnut takkia kääntää. Joidenkin laatijoiden kanssa tuollaista luottamusta ei synny eikä uusien tuttavuuksien kanssa ole vielä voinut syntyä, mikä lisää ratkomisen epävarmuutta. Nuo edellä mainitsemani vihjeet Moses Hess ja tuprutteli viimeksi 2019 ovat sitä keskimmäistä laatua, eli kumpikin omalla tavallaan merkittäviä vaikkakaan eivät jokapäiväisessä käytössä kuluvia. Niistä plussat, pedosta miinus. Saldo jäi plussan puolelle.
30. Jiikoo5.4.2022 klo 11:27
Otin eilen myöhäisiltapalaksi Kuivasen **½-tähditetyn PuPen numeron 2/2022 sivulta 21. Jäi alhaalta vähän auki ennen valojen sammuttelua, mutta ratkesi noiltakin osin nyt varsin nopsaan. Kokonaisratkonta-aika samasta tähdityksestä huolimatta vain murto-osa tämän IS-Koviksen vaatimasta. Tähdet saattavat kertoa komisario Palmulle paljonkin, mutta ratkojalle niiden kertoma on kovin suhteellista.
31. Ylläpito5.4.2022 klo 12:40
Tähtiä ei voi ottaa kovin vakavasti. Kun täälläkin seuraa kommentteja, niin samasta ristikosta on usein hyvin erilaista ilmaa.
32. Lauri Kultti9.4.2022 klo 15:28
Vain vokaalia A hyödyntävä ristikko on tuoreempanakin ollut hiljattain saatavilla. Tein itse pääkaupunkiseudun paikalliskerhoon 2019 pienen tavuristikon, jossa oli (ratkaisusanoissa) ainoana vokaalina A. Julkaistiin Sanaseppo-lehdessä 1/2020 otsikolla Alla vaan.
33. TK9.4.2022 klo 19:37
Lainaus: 29. iso S 5.4.2022 klo 10:36
"Raitaisten kautta yritin päästä liikkeelle. Kaksi ilmeistä arvausta eivät toimineet eikä vähemmän ilmeinen kolmaskaan. Se oli näistä lähimpänä oikeaa, mutta kuvahaun mukaan ei edes ole raitainen"

Entäs jos laitat a:n sijalle o:n? On ainakin raitainen.
34. iso S10.4.2022 klo 08:52
Niin laitoinkin, mutta piti muuttaa seuraavakin kirjain. Samantapaisessa eläimessä osittain pysyttiin.
35. Elva12.4.2022 klo 21:30
Vihje RAITAISIA ei mietityttänyt minua lainkaan, vaan kun risteävistä paljastui PEKANIT (miinus A), olin hyvin otettu mainiosta ratkaisusanasta joka kuvailee llempipähkinöitteni vaollista raitaisuutta. Vasta iso S:n kommentti sai minut tarkistamaan pähkinöiden oikeinkirjoituksen. Olin kuvitellut että pekaanit kirjoitetaan kuten ruotsiksi, yhdellä a:lla, olen aina lausunutkin ne lyhyellä a:lla.

Mielestäni TK:lla on ideaa kommentissaan (33.). PEKONIT:han ovat todella raitaisia.
36. Jiikoo12.4.2022 klo 21:55
”Kanadannäätä eli kalastajanäätä eli pekani (Martes pennanti) on Pohjois-Amerikassa elävä näätäeläin.”

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kanadann%C3%A4%C3%A4 t%C3%A4

Kappas vain, skandeja Wikipedian URL-osoitteessa!

Kappas vain, elikko kirjoitetaan (ainakin Wikipediassa) ”pekani”, mutta marketin pähkinähyllyssä myydäänkin ”pekaanipähkinöitä”.

Itselläni ei tullut piilokirjaimeksi mieleen muu kuin O. Arvasitte oikein, olen pekonin ystävä. Pähkinätkin maistuvat.

Tämä Kuivasen pähkinä osoittautui minulle kovaksi, mutta täyteen sain sen lopulta ähelletyksi.
Ollaanko täällä samaa mieltä seuraavista?

ISOJALKAHAVAINTO
TOSI KOVA AAVESÄRKY
LENTÄVÄ LAUTANEN
1–9 = KAMMOTTUA

???
37. Elva12.4.2022 klo 22:00
Jiikoo, minulla on kaikki samalla lalla kuin sinulla.

Ymmärsin, ettei näätäeläin ole raitaisa, mutta ehkä siitäkin löytyy raidallinen versio.
38. Elva13.4.2022 klo 07:32
Ilmeisesti edellinen (37.) po. raitainen.
39. iso S13.4.2022 klo 14:45
Tiikerit eivät mahtuneet, seeprat eivät istuneet, pekarit olivat melkein sopivia. Piti kuitenkin vaihtaa pekoneiksi, vaikka en siedä pekonia silmissäni. Mieluummin suussa kuin silmissä, syön pekonit heti pois kuljeksimasta.

Wkikipedia: Pekarit (Tayassuidae) on sorkkaeläinten lahkoon kuuluva nisäkäsheimo.Pekareja esiintyy Amerikan mantereella Yhdysvaltain lounaisosista Keski-Argentiinaan ulottuvalla alueella ja ne ovat Vanhan maailman sikojen ekologinen vastine. Pekarien heimossa on kolme sukua, joista jokaiseen kuuluu yksi laji.

Kuvahaun muutamaa ensimmäistä otosta katsellessa sain sen käsityksen etteivät pekarit ole raitaisia. Oletus oli, että porsaat voivat olla, koska näin on villisioillakin. Pitemmälle selatessa tuli muutama porsaskin vastaan, ei raitoja. Tänään selasin vielä pitemmälle ja tuli vastaan kuva Zagrebin eläintarhasta. Ilmeisesti eri laji, olivat yksiraitaisia, siis eivät mitään Adidaksen mannekiineja. Kuvia löytyy haulla pekari zoo Zagreb.

Pekarista käytetään tai on käytetty myös nimitystä napasika. Tätä ei Wikipedia vahvista. Nimitys on sikäli harhaanjohtava, että napasikoja ei ole napa-alueilla eikä edes arktisilla alueilla. Hämärän muistikuvan mukaan nimitys juontuu, siitä, että napasian selässä on jotain napaa muistuttavaa. Pitihän tuotakin tutkia. Haku pekari selässä johti parempaan hakuun pekari rauhanen, joka johti konekäännettyyn sivuun
https://fi.frwiki.wiki/wiki/Glande_uropygienne
jossa mongerrettiin näin: "Uropygian rauhanen (kreikan ???? ”häntä” ja ???? ”pakaraan”) on erityinen talirauhanen vuonna lintuja . Se tuottaa monimutkaisen seoksen rasva-aineita ja vahoja . Rumpun tasolla sijaitseva lintu käyttää sitä säännöllisesti hoitotilaisuuksien aikana... E. Tyson toteaa samankaltaisuus sijainnin öljyn rauhanen ja myski rauhasesta napasian Texas hypothesizes samanlainen tuoksuva funktio." Englanninkielinen versio ei noteeraa Tysonin toteamusta ollenkaan.

Yhdestä lajista Wikipedia kertoo eri artikkelissa: "Pelästyessään chaconpekarit nostavat selkäkarvansa pystyyn ja ruiskuttavat selän rauhasesta eritettä, mikä todennäköisesti auttaa pekariryhmää pysymään koossa... Ne erittävät maitomaista ja tuoksuvaa ainetta, joka toimii tunnistusmerkkinä muille yksilöille. Ainetta erittyy selän rauhasista."

Napasiaksi kutsuminen tuntuu olevan suomalainen erikoisuus. Englanninkielisessä artikkelissa kerrotaan monista eri nimityksistä, mutta mikään niistä ei viittaa napaan. Pekari on englanniksi peccary, ei pecar, joka oli arvaukseni. Kääntäjän mukaan se on espanjaa ja tarkoittaa syntiä tai synnin tekemistä. Ettäs kehtaavat.
40. Jaska13.4.2022 klo 14:58
Ainakin meidän kulmilla lintuja esiintyy joka vuosi ympäri vuoden. Siitä voi päätellä Uropygian rauhasen olevan erityinen niin kauan kuin lintuja eksisteeraa.
41. Ylläpito13.4.2022 klo 22:42
Arto Kuivanen ilahduttaa anatomialla!
42. iso S14.4.2022 klo 13:01
Joskus ruokailussa parasta ovat välineet ja laatijalta parasta voi olla anatomia. Mitenkään ristikkoa pilkkaamatta, kiitos siitä, tuli vain mieleen vanha sanonta. Anatomia on hyvää asiakaspalvelua siltä varalta että ratkojaparka ei pääse maaliin asti. Harvat laatijat viitsivät vaivautua.
43. iso S16.4.2022 klo 11:43
Niin, kaikki eivät viitsi vaivautua, mutta yllättävän monia vaivautuneita silti on. Tässä kunniagalleria anatomian tähän mennessä tehneistä, suluissa lukumäärä. Tasapelin sattuessa, ja niitähän sattui, järjestys on sen mukaan kuka on tehnyt ensimmäisensä ensin. Kisa himmeämmistä mitaleista on niin tiukka ettei sen tiukemmaksi mene.

Antti Skyttä (56)
Toni Pitkälä (6)
Joonas Anttila (6)
Jari Keränen (6)
Juha Hyvönen (3)
Erkki Vuokila (2)
Ilmo Juhani Liljeroos (2)
Antti Viitamäki (1)
Arto Kuivanen (1)

Ei voi lähitulevaisuudessa sanoa tuhannet kiitokset, ei ennen kesää vielä sadatkaan, mutta onhan 83 paljon enemmän kuin sama kääntäen, 38. Kuka kaveri olisi kolmekahdeksikon? Jee jee, Jerry Cotton, joka liittyy ristikoihin sitä kautta että toimitti gangstereita ristikoiden taakse.
44. PM16.4.2022 klo 13:04
Kiitos laatijalle anatomiasta! Se toki avaa laatimisen perustoja ansiokkaasti!

Kirjoitin (22) ratkontani päätyttyä omista ratkontakokemuksistani. Koska palautteeni oli kritisoiva, saanen nyt perustella.

Koviksessa oli runsaasti minulle uusia eris- ja yleisnimiä. Tuli mieleen HS:n ristikot, jotka ovat lähes ainoita tietämiäni ristikoita, joissa nähtävästi laatija ei lainkaan pohdi sanan mahdollista tunnettuutta kelpuuttaessaan sanoja ristikkoon. Joidenkin Sanariksen laatijoiden muistelen kertoneen miettivänsä, voiko sanan laittaa ristikkoon, jos tunnettuuden voi kyseenalaistaa.

Tässä koviksessa minulle uusia sanoja olivat ainakin: MITRA, ADORA, GI(I)RS (etunimensä Stina), NORAH (sukunimensä Jones), MOSES HESS, OSCAR (sukunimensä Otte), ASAMA, NIAN. Tämä on toki perin subjektiivinen asia, mutta näiden lukumäärä tuntui isolta.

Arvosteluuni vaikuttivat myös mm.

1. Ääni nuijalla -> TAMTAM, eli soittimen nimi. Entä jos vihje olisi: ääni puhaltamalla. Mihin puhallinsoittimeen monista vaihtoehdoista viitattaisiin?

2. Numerovihjeet sanoille TÄIPÄÄ, IRAK. Edellinen sana jäi ratkoessani auki, jälkimmäinen kirjoittui. Yritin löytää viitatun numerojärjestelmän ko. kirjaimille, mutta en sellaista nytkään löytänyt. Mihinkähän numerointijärjestelmään tässä viitataan? Ilmailu? Morseaakkoset?

3. ISOJALKAHAVAINTO. Vihjeiden perusteella ajattelin kyseessä olevan vaate tai jalkine. Koskaan en ole kuullut kenenkään jalan kokoa havainnoitavan tai mitattavan jalkineensa numerolla. Ko. logiikan mukaan minulla olisi kait sitten jalka 45 tai 46, jalkineitteni koko vaihtelee lestin ja tarvittavan sukkapaksuuden mukaan. Tai ylävartalo kokoa 45 paidan mukaan! Lisäksi tämä yhdyssana on keinotekoisen tuntuinen, aivan kuten usein HS:n ristikoissa.

Ylläoleva on siis jälkijättöinen perusteluni silloiselle arvioinnille. Nyt vielä kiinnostaisi saada tietää, mikä on tässä esiintynyt kirjainten numerointijärjestelmä. Jos joku ystävällisesti voisi valaista!
45. Tarja16.4.2022 klo 14:24
Isojalkahavainto ei ole keinotekoinen yhdyssana. Esim. Wikipedia-artikkelissa
https://fi.wikipedia.org/wiki/Isojalka
se esiintyy useammankin kerran.
46. Tarja16.4.2022 klo 14:52
Nimitys on täipää. Se on 123456 eli t=1, ä=2, i=3, p=4, ä=5, ä=6. Syynä nimitykseen on 456123, jolloin saadaan päätäi.

Irak on 1234 eli i=1, r=2, a=3, k=4. 234k1 on siten rakki. 4o123 on koira. Rakkikoira räksyttää.
47. PM16.4.2022 klo 19:50
Kiitos Tarja ystävällisistä opastuksista!

Kritisoidessaan tulisi aina tarkistaa taustat ennen kuin toimii. Myönnän, että jätin tarkistamatta tuon ISOJALKA-sanan, se todellakin on olemassa. Tulin arvostelleeksi tässä aiheetta, jota pahoittelen.

Kirjainten numerointi on siis todellakin laatijan itse tähän vihjeeseen luoma järjestelmä, ihmekös sitten etten sitä mistään tarkistuksissa löytänyt. Koviksen laatija voi toki näin tehdä. Näyttää voivan tehdä jopa monimerkityksisen (=epäloogisen) numerointijärjestelmän, jossa ensin ä=2, sitten ä=5 ja vielä ä=6!
48. Tarja16.4.2022 klo 19:58
Tuo = merkkinä ei ehkä ollut minulta paras tapa asiaa selventää. Lähinnä päättelin laatijan tarkoittavan, että vastaussanan ensimmäinen kirjain on numero 1, toinen kirjain numero 2, kolmas kirjain numero 3, jne. Silloin samakin kirjain voi vastata eri numeroita.
49. ++juh16.4.2022 klo 21:16
Ristikko, jossa ainoana vokaalina on A:
https://www.buttersafe.com/2011/02/17/crosswords/

Vihjeet näyttävät olevan OK, mutta pieni miinus siitä, että jotkin ratkaisusanat toistuvat.
50. iso S17.4.2022 klo 11:51
Lainaus: 44. PM 16.4.2022 klo 13:04
Kirjoitin (22) ratkontani päätyttyä omista ratkontakokemuksistani.
************************************************** ************************

Niin minäkin (29). Silloin kritisoin osittain samoja sanoja kuin PM, mutta osittain myönsin että oli aihetta peiliin katsomiseenkin. Ymmärrys lisääntyy usein kun googlaa sen mitä ei ymmärrä.

Anatomiassa viitataan laulajaan Mitra (Mitra Kaislaranta, Idols-voittaja 2013.) Sanalla on toinenkin merkitys ja tämä on harvakseltaan esiintynyt ristikoissa jo ennen vuotta 2013: "Mitra eli piispanhiippa on eräissä kristillisissä kirkoissa piispan tai apotin liturgiseen asuun kuuluva päähine."

Stina Girs on Idols-5. viidenneltä tuotantokaudelta (vuosi 2010). Sen jälkeen hän on ollut radio Nostalgian kuuntelijalle tuttu lähinnä ristikoista. Nykyäänhän musiikintuntemus on pirstaloitunut, kun eri kanavilla on erilainen profiili. Ennen oli toisin kun musiikin lähde oli Rinnakkaisohjelma, piste. Laulaja on tullut ristikoissa vastaan useita kertoja tänäkin vuonna, jos muistini ei petä.

Nian on laatijankin mukaan pakkosana ja siltä se tuntuikin. Jos ei ole kyseistä elokuvaa nähnyt (minä en), on tuskin petoon tutustunut. Aika hatara juttu muutenkin. Minusta mytologia tarkoittaa muinaistarustoa, mutta "varhaisimmat kirjalliset lähteet, jotka viittaavat nianin olentoon, ovat peräisin 1900-luvun alkupuolelta". Ei kovin muinaista, mutta ehkä tieto on säilynyt tuhansia vuosia suullisena ja vasta satakunta vuotta sitten siitä on uskallettu kirjoittaa. On se kauhea peto.

Moses Hess oli vihje jonka ratkaisun luulin olevan monikkomuotoinen. Lopulta kuitenkin googlasin, vaikka en uskonut mitään löytäväni. "Varhaisena sosialistina hän vaikutti muun muassa Karl Marxin ja Friedrich Engelsin poliittiseen ajatteluun. Juutalainen Hess oli myös yksi sionismin edelläkävijöistä." Ei mikään turha julkkis siis.

Asamaa luulin Hesari-tyyppiseksi tapaukseksi (järisi 1912 > Taal, tuntunee tutulta kauan Hesaria ratkoneille). "Vuoren itärinteellä on Tokion yliopiston ylläpitämä tulivuoriobservatorio. Japanin meteorologinen laitos julkaisi 1. helmikuuta 2009 varoituksen, jonka mukaan vuori saattaa purkautua kahden päivän sisällä. Vuori purkautuikin seuraavana päivänä." Tämä saattaa olla ensimmäinen kerta kun tulivuoren purkautuminen on pystytty ennustamaan noin tarkasti. Merkittävä tapaus siis.

Isojalka-sana on todellakin olemassa. Itse otuksen olemassaoloa ei ole todistettu. Taitaa olla samaa sukua kuin Himalajan lumimies, menee mielikuvitusolentojen osastolle. Alastomissa selviytyjissä yksi osallistuja kertoi useaan otteeseen sellaisen tavanneensa nuorena poikana telttaillessaan: isojalka oli kuulemma tullut makaamaan hänen päälleen. Itse veikkaisin jotain partaista vuoriston erakkoa tai painajaisunta.

Päätäi/täipää oli tavallaan nokkela, myönnetään, mutta maksani ei riemuinnut. Numerovihjeistä se Irakiin johtanut oli helpommin hyväksyttävissä, sen pystyi päättelemään. Ainahan voi kokeilla uudenlaisia vihjetyyppejä, mutta kaikki eivät jää elämään. Onneksi?

Otte-pojasta en jaa laadinta-Oscaria. Läheskään kaikki eivät seuraa karvapallon lyömistä sillä tarkkuudella että muistaisivatj sadan parhaan listan ulkoa. Lisäsi tuskaa, lisäsi turhaa tietoa, joten siinähän tuokin meni muiden vaivojen ohessa.

Myönnän ristikon ansiot, mutta ei ollut minun herkkuani. Sama juttu kuin jonkin musiikkikappaleen kanssa: hyvin kiekuu, ymmärrän että monet täysissä järjissään olevatkin tykkäävät tuosta, mutta ei ole minun juttuni.
51. Jiikoo17.4.2022 klo 14:06
Lainaus: 50. iso S 17.4.2022 klo 11:51
”Anatomiassa viitataan laulajaan Mitra (Mitra Kaislaranta, Idols-voittaja 2013.) Sanalla on toinenkin merkitys ja tämä on harvakseltaan esiintynyt ristikoissa jo ennen vuotta 2013: Mitra eli piispanhiippa on eräissä kristillisissä kirkoissa piispan tai apotin liturgiseen asuun kuuluva päähine."

Jotkut tekniikan alan toimijat puhuvat mitra-hammaspyöristä tarkoittaen tällä keskenään paritettavia kartiohammaspyöriä, joissa on sama määrä hampaita ja akselit suorassa kulmassa. Pyörimisliikkeen suunta saadaan niillä käännetyksi 90° pyörimisnopeuden ja vääntömomentin pysyessä muuttumattomina. Voidaan puhua myös 1:1-kulmavaihteista.

Nimitys mitra-hammaspyörät juontanee juurensa englannin sanasta mitre (miter), joka esimerkiksi sahoista puhuttaessa kääntyy suomeksi useimmiten sanalla ”jiiri” (jiirisaha).
52. PM17.4.2022 klo 15:43
Numerovihjeistä vielä hieman jatkaisin.

Laatijan anatomian mukaan kyse olisi ollut kirjainten järjestysnumeroista. Yleisen tavan mukaan järjestys ilmaistaan numerolla ja sen perässä olevalla pisteellä. Eli 2. ilmaisee järjestystä ja pelkkä 2 lukumäärää. Ristikon numerovihjeissä ei käytetty pisteitä.

Ratkoessani ja lukiessani IRAK-sanan vihjettä IS:n sivulta luulin siinä olevan numero 0 jälkimmäisen nelosen jälkeen, käytetyssä font´issa kun numero 0 ja kirjain O ovat sanannäköisiä. Tämä sekoitti tulkintayrityksiäni. Anatomiassa kirjoitetulla tavalla, jossa numeron 4 jälkeen on O, vihje olisi kenties ollut ymmärrettävämpi.

Järjestystä näkyy käytettävän ristikoissa usein kirjainta tai kirjaimia osoittamaan, esim. 1. = A, 2. = B, 3. = C jne. Viimeksi eilen ratkomassani ristikossa oli tällainen vihje.

Erilaisia sovitun mukaisia kirjainten numerointijärjestelmiä on käytössä mm. tietotekniikassakin.
53. Jaska17.4.2022 klo 16:30
Järjestyslukujen pisteettömyys anagrammivihjeissä on vakiintunut tapa ainakin Sanarisin ristikoissa. Kirjainten käyttämistä numeroiden ohella en muista ennen havainneeni. Joku muistanee paremmin. Tarkastaja on vaikeutuksen joka tapauksessa hyväksynyt. Niin minäkin, vaikka en pidä siitä.
54. Tarja17.4.2022 klo 16:49
Jännä, miten eri tavalla ihmiset kokevat vihjeitä. Minulle nuo numerovihjeet olivat selkeitä ilman sen kummempaa pohdintaa ja tykkäsin niistä. Mutta minä poikkeankin valtavirrasta ilmeisesti muutenkin, tykkäämällä kaikenlaisesta kirjainten sekoittelusta.
55. Ylläpito17.4.2022 klo 16:50
Ihan noin suoraan ei voi tarkastajaa syyttää! Tarkastaja kertoo huomionsa mutta ei päätä, mitä muutetaan.
56. Jaska17.4.2022 klo 20:24
Anteeksi erheeni, joka ei suinkaan mikään syytös ollut. Tarkastaja on siis a) raportoinut ylitarkastajalle, joka on numerokirjainsekoituksen hyväksynyt. Tai b) ei ole raportoinut, koska pitänyt vanhasta muistista hyväksyttävänä. Ei siis ollut eka tapaus laatuaan.
57. Tarja17.4.2022 klo 21:09
Lainaus: 55. Ylläpito 17.4.2022 klo 16:50
Ihan noin suoraan ei voi tarkastajaa syyttää!

Minua ihmetyttää, että tässä jotakuta ylipäätään pitäisi syyttää. Vai onko jossakin ristikkosäännöissä kielto, että laatija ei saa vihjeissä numeroita käyttää? Jos muutama palstalle kirjoittaja ei vihjeestä tykkää, osa kenties siksi, ettei ole sitä tajunnut, niin ei kai se automaattisesti tee vihjeestä huonoa. Tänne palstalle kuitenkin kirjoittaa vain pienen pieni murto-osa ratkojista. Pelkästään hyvin subjektiivisten kirjoitusten perusteella ei minusta yksittäistä vihjettä ole syytä tuomita.
58. iso S18.4.2022 klo 12:00
Skenaario 1:
A kertoo mielipiteensä jostakin asiasta, esimerkiksi numeroiden käytöstä.
B kertoo olevansa eri mieltä.
A perustelee mielopiteensä.
B perustelee mielipiteensä.
A ja B myöntävät että asian voi nhdä kahdella tavalla.
Tätä kutsutaan keskusteluksi.

Skenaario 2:
A kertoo mielipiteensä jostakin asiasta, esimerkiksi numeroiden käytöstä.
B kertoo että A on pölvästi ja asia on juuri päinvastoin.
A kertoo että B ei ymmärrä mistään mitään, koska hän on aasi.
C haukkuu molemmat ja D:n, joka ei liity tilanteeseen mitenkään.
E loukkaantuu D:n puolesta.
F on sitä mieltä että loukkaantukoon jokainen omasta puolestaan, jos siltä tuntuu.
G on sitä mieltä että pitäisi puhua ihan eri asiasta, joka on suurempi ongelma.
H väittää että itselläsi on henkilökohtainen ongelma.
I sanoo että ette tiedä ongelmista mitään. Minulla niitä on oikeasti.
Tätä kutsutaan riitelyksi.

Kuusen käpy pitkä, männyn käpy lyhkäsempi, se oli erään metsänhoitajan muistisääntö. Keskustelu hyvä, riitely paha, se on minun mielipiteeni.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *