KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK 6/2022

10023. SK 6/2022

Eikka10.2.2022 klo 15:41
Joutsin 2,5-tähtinen tuli kilpailemaan suosiosta olympialaisten kanssa. Päätin jättää kisat, kun selostaja puhui taas ”beesaamisesta”. Onneksi ”Gatar” ei taida osallistua kisoihin.

Ristikko vei mennessään kuin anoppi Ikeaan. Kaakon kautta aika nopeasti luoteeseen. Ei varmaan ***, mutta ehkä sitten yli **, kun koillisnurkka aiheutti kynänsyöntiä. Plombimyrkytykseltä kuitenkin vältyttiin.


Pari uutta sanaa piti tarkistaa, mutta oikein näyttivät olevan.

Suurennuslasi sai jäädä huomista varten anopin meikkipussiin, kun oli niin selkeää painojälkeä, eikä mikään ratkaisu jäänyt askarruttamaan. No joo, ratkaisusana ehkä…
2. Juse10.2.2022 klo 19:58
Mukava tovi Joutsin parissa. Tähdityksillä ei niin väliä kun ristikko on hyvä. Niinhän Joutsilla tuppaa aina olemaan.

[Yle Urheilun pitää pistää noita selostajia ja toimittajia aapisen ja urheiluhistorian ääreen. Naisten kympin palkintojenjaon yhteydessä päivittelivät studiossa hopean ja pronssin mitättömän pieniä eroja. Ihan vastaavaa ei naisten hiihdossa ole, mutta vertasivat kuitenkin johonkin vanhaan kilpailuun, jossa Raisa Smetanina oli kärsinyt niukan häviön. Urheilutoimittajan suussa Raisa Smetanina oli kuitenkin Raisa Smetana.]
3. Jiikoo10.2.2022 klo 20:59
[Sinne on akkreditoitu myös liuta ”asiantuntijoita” selostajien tueksi. Useammallakin tuntuu helmasyntinä olevan pikemminkin pidentää ulkomaisten urheilijoiden nimiä, ei niinkään hapattaa Smetaninaa smetanaksi. Tyypillisesti sinne nimen loppuun ilmestyy ylimääräinen i: ”Bolsunovi”, ”Spitsovi”, ”Stupakki”, ”Juuhaukki”, ”Anderssoni” jne.]

Tulisipa se SK 6/2022 omaankin postilaatikkoon edes huomenna!
4. Hilu10.2.2022 klo 21:36
Joutsi ristikon takana ja mie sen edessä vankina, kunnes täysi ruudukko suo vapauden. Taas niin antoisa ja sopivasti pohdituttava.
5. Elva10.2.2022 klo 23:43
Pitkästä aikaa sainkin illansuussa lehden, viime viikkoina kun on saapunut perjantaisin tai lauantaisin.

Ristikko oli kivaa ratkottavaa, tosin ei ollut haastavinta sorttia. Poikkeuksena oli koillisnurkka, jota jouduin pohtimaan pitkähkön paussin kera. Selvisihän se lopulta, tosin yksi ratkaisusana vaikuttaa oudolta, mutta ehkä se johtuu perehtymättömyydestäni lajiin, kun ei ole suosikkejan.

Jari Keräsen piilis oli laatuisa, juuri sopivan kimurantti.
6. Heppu11.2.2022 klo 08:58
Samaa mieltä ristikosta kun yllä muutkin. Koillinen oli kolmosen pinnassa. Pari ratkaisua jäi kummastuttamaan, mutta kumma on jos eivät ole oikein. Selkeydessään, suurennuslasia ei tarvitse ikänäköinenkään, tosiaan mallikelpoinen, mitä nyt nuo pääkuvan "robotit".
7. Eikka11.2.2022 klo 11:39
Tässä ristikossa tuli taas mieleen lainaus- ja huutomerkkien käyttö. Onko niihin mitään sääntöä? Käsittääkseni ":t tulevat silloin, kun kyseessä on kutsumanimi tai ratkaisusana on synonyymi vihjeestä tulevalle vastaukselle. Tietyn sortin kunkku -vihjeeseen ne olisi ehkä voinut laittaa. Ehkä tuossa ajatellaan, että nimi on niin tunnettu, ettei tarvitse.

! onkin vaikeampi kysymys. Joskus on selitetty, että se merkitsee vaikeampaa tai ei niin suoraa ratkaisua. Tämä varsinkin tuli mieleeni vihjeissä KUUSSA ja KUU !, jotka ovat kaiken hyvän lisäksi risteäviä. Ratkaisut ovat niin samantyyppisiä, etten ihan ymmärrä !:n käyttöä tai käyttämättä jättämistä. Mielenkiintoista olisi tietää mahdolliset säännöt.
8. Elva11.2.2022 klo 12:01
Eiköhän kakspuolosessa ristikossa voisi edellyttää että ratkoja tietää kunkun, vaikkei heti tulisikaan mieleen. Kuun huutomerkki oli mielestäni selkeyttävä. Mielestäni vihje KUUSSA on huomattavasti spesifiikimpi vihje.
9. Eikka11.2.2022 klo 12:59
Elva (5. ja (8.) En ymmärrä millä logiikalla edellytettäisiin tämän kunkun tunteminen, nimenomaan lempinimien osalta. Tässä kohtaa tarvitaan kahden tunteminen. Enkä sanoisi, että lainausmerkit suoranaisesti helpottaisivat tuota kohtaa, ennemminkin asettaisivat sen oikeaan suuruusluokkaan. Tavallaan siis kaksi syytä niiden käyttämiseen. Itse toki muistan hänet jo ns. vanhoilta hyviltä ajoilta, mutta edes ko. lajin seuraaminen ei ole mielestäni mitään yleissivistystä. Joku saattaisi olla jopa päinvastaista mieltä (vrt. "kaikki" britit seuraavat jalkapalloa). Mikä mahtaa puolestaan olla se spesifi(iki)mpi laji, joka mielestäsi voi kuitenkin ratkojallen olla outo? Kysyn tätä ennen kaikkea siksi, että ensimmäisen viestisi perusteella luulin sinun tarkoittavan juuri tuota ensin mainittua kohtaa.

Niin tai näin, mukava olisi kuulla mainittuun kysymykseeni mielipiteitten ohella mahdollisia sääntöjä.
10. Heppu11.2.2022 klo 13:08
Ehkä ristikkotieteessä on jotain sääntöjä huutomerkin ja lainausmerkkien käytölle? Havaintojeni mukaan niillä tai niiden puuttumisella vaikeutetaan tai helpotetaan ratkaisua. Minusta kunkku oli nyt vaikeampi kun siinä ei ollut mitään kuninkaallista asemaa kyseenalaistavaa merkintää. Tarkoituksella varmaan näin?
11. Elva11.2.2022 klo 13:59
Eikka, ko. lajia en seuraa muuten kuin hyvin ylimalkaisesti, silti henkilö on hyvinkin tuttu. Ei tullut heti mieleen, mutta kunnon pähkäilyn jälkeen tokaisin, että tietenkin. Siksi arvelin, että kuuluu ratkojien ”yleissivistykseen”, johon mielestäni kuuluu vähän joka alan ainakin pinnallinen tuntemus, sisältäen kasan julkkiksia, sekä prominentit tyypit että turhakkeet. Minulle tuntematon ”laji” on abc, jonka vastaussanaa en ymmärtänyt, vaikka arvelen sen olevan oikein.

En tunne mitään ristikkosääntöjä, joten siinä en voi olla avuksi.
12. Eikka11.2.2022 klo 14:17
Elva, ok. Kutakuinkin samoilla linjoilla.

Tuo mainitsemasi kohta on osittain synonyymivihje ja vastaus perustuu siihen.

Vaikeuttaminen on vaikea laji. Itse olisin laittanut tuohon kunkun tilalle jotain muuta. Vaikkapa ”kuninkaallinen?” tai ”meidän ranskal. kuningas”. Jostain syystä nimenomaan tuo ”kunkku” särähtää tässä kohtaa korvaan. Nyt vihjeestä ratkaisuun tulee aika moniosainen ketju ja näitähän usein lainausmerkeillä ilmaistaan.

Minkähän vihjeen kohde itsestään toivoisi? Varmaan mentäisi uusiin sfääreihin.
13. Elva11.2.2022 klo 14:38
Eikka, vihjeitys on vaikea laji, sillä eri henkilöt kokee asiat kovin eri tavoin. Esim. ehdottamasi ” kuninkaallinen”
on mielestäni sitaateissa suunnilleen samassa luokassa tietyn sortin kunkun kanssa, kun taas ”meidän ranskal. kuningas” olisi ainakin itselläni aiheuttanut välittömän sytytyksen. Näin ainakin luulen.
14. Eikka11.2.2022 klo 14:59
Elva, niinhän se on. Pointtini tässä onkin juuri nämä vihjeitystavat ja -säännöt, eikä niinkään vaikeusasteet. Tämä vihje osui aika lailla lapaan, koska tapasin kunkun ekan kerran muistaakseni jo 1974. Yritin toki ensin sovittaa tuohon erästä lahtelaista, jota kuninkaalliseksi tituleerataan (siis kuninkaaksi, melkein päivittäin tv:ssäkin) ihan menestyksensä vuoksi.
15. Pike11.2.2022 klo 20:28
Mielestäni ristikossa keskellä oleva vihje Kanta-Hämeen kunnas pitäisi olla Kanta-Hämeen kyläs tai taajamas.
16. Heppu11.2.2022 klo 23:11
Lainaus: 15. Pike 11.2.2022 klo 20:28
Mielestäni ristikossa keskellä oleva vihje Kanta-Hämeen kunnas pitäisi olla Kanta-Hämeen kyläs tai taajamas.

Näinpä juuri. Sitä merkillisempi lapsus, kun tämä paikka esiintyy kahteen kertaan ristikossa.
17. Ylläpito11.2.2022 klo 23:17
Onpa melkoinen pommi, että virheettömältä Joutsilta pääsee tarkastuksenkin läpi virheet peräkkäisissä SK-ristikoissa.
18. Eikka12.2.2022 klo 00:08
Olisi laittanut LÄNSI-UUDENMAAN KUNNAS, niin vastaukseksi olisi tullut KAJ.
No joo, Patean-gate vol. 2. Eli toinen mahdollisuus olisi ollut laittaa KANTA-HÄMEEN MAAKUNNAS, koska kuulemma ei niin pientä paikkaa olekaan, etteikö sitä voisi maakunnaksi nimittää.
Pelkkä KANTA-HÄMEES olisi vielä ollut siedettävä, mutta KUNNAS on aika absurdi, koska jokainen paikka Suomessa on jossain kunnassa. Merkittävä paikkahan tuo kylä on tai ainakin oli, kun ennen vanhaan sen kautta ajettiin Hämeeseen. Oli tienviitat ja kyltit, joten olisi sitä voinut kunnaksi luulla, muttei varmaan ole sellainen ollutkaan. Tien varrella jonkin verran sitä ennen sen sijaan oli kunta, joka yritti epätoivoisesti päästä kaupungiksi. No ei onneksi päässyt, kun kukaan ei kehdannut sanoa olevansa sieltä kotoisin, vaan jostain kunnan kylästä.
19. Jiikoo12.2.2022 klo 08:09
SK ei löytynyt postilaatikosta vielä perjantaina klo 17:n aikoihin, mutta klo 20 löytyi! Ihmeellisiksi ovat muuttuneet viiveet (minulle viiveet, ei viipeet!) ja kantoajat!

Illalla en jaksanut saada kumpaakaan tehtävää maaliin saakka, vaan jäi sopivasti tekemistä lauantaiaamun kahvihetkeen. Joutsin 2½-tasoiset ristikot ovat aina herkkua, niin nytkin! Sopivasti haastetta, mutta ilman apuja selätettävissä. Keräsen piilis ansaitsee myös kehuja. Lehteä kannatti odottaa – parempi myöhään kuin ei silloinkaan!

[Juuri tuolla ”Kanta-Hämeen kunnailla” järjesti Tasavallan Sotaväki valatilaisuuden noin varttivuosisata sitten. Olimme omaisten roolissa kutsuttuina. Olimme juuri ennen lähtöä vielä aamiaisella, kun naapuri soitti ovikelloa ja sai uutisillaan melkeinpä kahvin väärään kurkkuun: autostamme olivat pyörät lähteneet yöllä varkaiden mukaan, auto lepäsi pihakivistä koottujen tornien varassa! Lähtöaikatauluamme tämä sotki pahan kerran. Silloin oli vielä kakkosautovanhus mistä ottaa alle, ja sitä piti piiskata motarilla kuin viimeistä päivää. Alkoi yskiä ennen perille pääsyä ja paluumatkalla valitteli vaivojaan niin pahasti että pääsi saman tien ammattikoululle rempattavaksi. Olipahan ohjelmaa sinä päivänä!]
20. PM13.2.2022 klo 06:41
Ratkoin tehtävät eilen illalla, nautinnollisia kumpikin.
Piilosanassa mainioita vihjeitä, mm. ps6, joka jäi viimeiseksi.
Ristikko vei sopivasti aikaa ja osoitti laatijalta sekä totuttua hyväksi tunnettua tyyliä että myös uudistumista.
Hieman jäin miettimään vas. reunan vihjettä ´nauramista vaikka a = i´. Ratkomani sana viittaa kyllä nauramiseen, jos a = i, ilman tuota muutosta viittaa pikemminkin muualle kuin nauramiseen.
21. Riku13.2.2022 klo 14:52
Eri lehtien ristikoita ratkon ja jopa lähettelen palkintorahojen toivossa vaan mitä? Rikas lehti? maksaa yhden ' kakskymppisen' voittajalle, kun taas monet pienempilevikkiset palkitsevat runsaimmin. Olen tästä jonkin kerran muistuttanut, mutta nyt aion sen tehdä kissankokoisin kirjaimin, senverran visainen kun oli. Kuutisenkymmentä vuotta on lehti minulle tullut ja ainakin kolmasti voittanutkin, piilosanaan ei ällini riitä. Ristikon ratkaiseminen on aina ' ykkösakti' . Sanaris-Ekille rahaisia terveisiä!
22. TKu13.2.2022 klo 18:25
Ihan alkuun tunnustus: ilman tätä keskusteluketjua en olisi saanut ristikkoa koskaan valmiiksi. Nyt tuli lisävihje sekä KANTA-HÄMEEN KUNNAS-vihjeeseen että koilliskulman kunkkuun, jonka kylläkin hoksasi lisävihjeiden myötä ensin avokkini. Nauramisvihje hämmensi minua yhtä lailla kuin nimimerkkiä PM - ratkaisuni näyttää mielestäni oikealta, mutta tuottaa tosi kummallisen sanan siihen kohtaan. POSTILAATIKOLLA SEINÄÄN! -sana muotoutui itsekseen ratkaisun edetessä, mutta vasta äsken tajusin vihdoin sen yhteyden vihjeeseen...

Kysymys ristikon ratkoneille: Onko teidän mielestänne muodostuva ratkaisusana tällä kertaa jotenkin tavanomaisesta poikkeava? Minulla ei ole tapana palautella ratkaisuja, mutta kylläkin kerätä ratkaisusana löytääkseni mahdolliset virheet omassa versiossani. Nyt sana pisti epäilemään, että jossain (itse asiassa monessa kohtaa) on jotain mätää, mutta en millään keksi, mitä.

Piilarin ratkaisin muuten torstai-iltana heti tuoreeltaan. Aluksi se ei edennyt millään, mutta kun vauhtiin pääsi, sain sen valmiiksi varsin nopeasti. Heti alkumetreillä huvitti kovasti P5. P6 taisi jäädä minultakin viimeiseksi.
23. JPR13.2.2022 klo 20:41
Nautinnollinen ristikko valmis. Ristikko oli erittäin mukavaa ratkottavaa ja siitä tekijälle kiitos. Joutsin laadinnan tyyli on minulle mieleen enkä täyttämiseen tarvinnut nettiä lukuunottamatta muutamaa tarkistusta.

TKu ratkaisusana ei ole mitenkään järkevä mutta lieneekö siinä Joutsin piilokirjain huumoria tai sitten olen tehnyt paljon virheitä.
24. kaplas14.2.2022 klo 15:19
Mukava,mutta ei minulle pitkästä aikaa tehnyt kummoisia tuntemuksia.
Odotin paljon hankalampaa istuntoa!
25. Pike14.2.2022 klo 20:30
Tku, ratkaisusanat eivät aina ole mitään sanoja vaan epämääräisiä kirjainjonoja.
26. Markku25.2.2022 klo 11:08
Kakatus, akaatti ja asukas, näiden sanojen yhteys vihjeisiin ei ole minulle auennut vieläkään. Ristikon sain silti täyteen. En pitänyt hyvänä.
27. Heljä-Maija25.2.2022 klo 13:43
Lainaus: 26. Markku 25.2.2022 klo 11:08
Kakatus, akaatti ja asukas, näiden sanojen yhteys vihjeisiin ei ole minulle auennut vieläkään. Ristikon sain silti täyteen. En pitänyt hyvänä.

KAKATUS > KIKATUS
(PL)AKAATTI
(ALKU)ASUKAS
28. JPR25.2.2022 klo 15:29
Markku: postilokero seinään oli vihjeenä erinomainen! Siitä kiitos laatijalle.
29. TKu25.2.2022 klo 17:06
Tuo kakatus oli kyllä surkea kohta. Plakaatti ja alkuasukas taas tuottivat kovasti mielihyvää sitten, kun lopultakin ne hoksasin :-)
30. ++juh25.2.2022 klo 17:53
Nykysuomen sanakirja:

kakat|taa2* onom.v. -us64 teonn. vars. naurusta;
vrt. kaakattaa. | Naiset kikattavat ja k:tavat,
ettei saa hetkenkään rauhaa. - - kuuluu [las-
ten] kilisevaä k:usta, riitaa ja siinä välissä
porua ALKIO. — Kanat k:tavat.
31. Jiikoo25.2.2022 klo 21:59
Minua tuota kohtaa ratkoessa meinasi naurattaa – ei kuitenkaan niin paljoa, että olisi pitänyt mennä WC-pöntölle nauramaan.

;•D

Ristikot ovat tuon tuostakin ja tämän tästäkin iloinen asia!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *