KESKUSTELUT > RISTIKOT > OLISIKO VIRHE?
264. Olisiko virhe?
Jouni26.8.2003 klo 21:48
En tietenkään myönnä olevani niuho, mutta onko uudessa Punaisessa Pelikaanissa Ekillä visaisessa virhe?Vihje on 'Eli 1910-45' ja vastaukseksi tulee henkilö, joka syntyi 1912. (Lähde: Uusi Tietosanakirja.)
Muuten hyvä ristikko. Kiitos!
2. Eki26.8.2003 klo 22:05
Täytyypä tarkastaa, kyllä sen jostain olen katsonut, mutta...
3. iso S28.8.2003 klo 09:41
Olisiko virhe käyttää erittäin visaisessa ristikossa vihjettä 'Eli 1910-45', jos ratkaisuna olisi vaikkapa KEKKONEN? Eihän vihje väitä, että henkilo olisi syntynyt 1910 tai kuollut 1945, vaan että eli. Kyllähän Urkki oli tuona aikana elossa. Siinä mielessä kyseessä ei olisi asiavirhe, kuten Jounin tarkoittamassa tapauksessa (jos Jounin lähde on oikeassa ja Ekin väärässä).Siis jos virhe, niin millainen ja millä perusteella? Käytösvirhe? Tahallista harhaanjohtamista? Puhdasta pottuilua?
4. Antti Viitamäki28.8.2003 klo 10:04
En tiedä, onko se varsinaisesti minkäänlainen VIRHE, mutta jumalattoman TYLSÄ vihje noin muuten. En ymmärrä, kuka voisi saada moisesta ahaa-elämystä.Ja kyllä se useimmista ratkojista TUNTUISI virheeltä. Vihaisia soittoja tulisi paljon, ja jokainen puhelu päättyisi nurinaan ja haistatuksiin.
Että enpä suosittelisi yrittämään.
Tahallista harhaanjohtamistahan voidaan tietyssä mielessä sanoa MONIENKIN vihjeiden ja vihjetyyppien olevan. Oikeastaan kyse ei sillä tavalla ole ikinä mistään "peli-
säännöistä" tai "sanattomista sopimuksista" - jos uusi, jollakin tavoin "laiton" vihjeidea on ratkojien mielestä riemastuttava, niin kaikki on hyvin. Mielikuvituksesta siinä enimmäkseen on kyse. Eiks?
5. iso S28.8.2003 klo 10:11
Joops. Halusin vähän provosoida ja näyttämällä osoittaa, millaisia vihjeet voisivat pahimmillaan olla. Niissä ultravaikeissa kun pitää hampaat irvessä keksiä joka halvatun sanalle joku ennennäkemätön ja toivottavasti jälleenkokematon kiero vihje.Suoraan kysymykseen suora vastaus: ahaa-elämyksen saisi luultavasti laatija itse. Ja sitten ne haistatukset.
6. Eki28.8.2003 klo 10:49
Löysin kovan etsimisen jälkeen vihjeen sieltä isosta ristikosta (ei, en etsinyt näin kauan, unohdin asian). Minunkin kirjani antaa 1912-1945, joten luultavasti ohje on ollut epäselvä ja piirtäjä on tulkinnut hieroglyfin väärin. Syy siis kokonaan laatijan, allekirjoittaneen, ei tarkastaja voi kaikkea penkoa, tuossakin ristikossa on 169 sanaa.Onneksi tässä tapauksessa jälkimmäinen vuosiluku ja elinikä suunnilleen ovat jotensakin tärkeämpiä kuin tarkka synnyinaika. Valitettavaa toki että pari vuotta heittää.
Minusta ison S:n ehdotus Kekkosesta on mielenkiintoinen, mahdollinen, Antin kommentista huolimatta ahaa-elämyksen ainakin ekalla kerralla antava. Siinä täytyisi vastauksena olla UKK:n tapainen henkilö, joka varmasti eli paljon aikarajan ulkopuolellakin.
7. Antti Viitamäki28.8.2003 klo 11:01
No - kaikki, jotka tämän keskustelun ovat nyt lukeneet, saavat enää vain sen yhyy-elämyksen... :-)Eikö tuo joka tapauksessa kuuluisi vihjeenä sarjaan
"metsäjänistä suurempi -> VALAS" ?
8. Eki28.8.2003 klo 11:40
Totta on, että täällä voidaan ilo pilatakin kertomalla hauska kertakäyttöidea, tältä porukalta. On siinä valassyndroomaa, mutta kertajuttuna hauskempi.
9. iso S28.8.2003 klo 12:25
Antti oivalsi Kekkos-hengen paremmin kuin hyvin. Tarkka "metsäjänistä suurempi" on paremmin hämäävä kuin yleisluontoinen "jänistä suurempi". Tarkennus ohjaa ajatukset rusakkoon, joka tosin on liian suuri vastaukseksi, vaikka on valasta pienempi...Joskus vihje on niin kaukaa haettu, että hiuksenhieno yhteys vastaukseen on mahdollista ymmärtää vasta kun vastaus on tiedossa. Joillekin sanoille on jopa hankalaa keksiä hyviä vihjeitä. Miksipä ei lyötäisi kunnolla ällikällä:
metsäjänistä suurempi -> STOA
10. Pulmailija28.8.2003 klo 13:00
Itse tuskin saisin tuosta Kekkonen vihjeestä mitään elämyksiä, epäilisin vain, että kyseessä on joku ko. henkilön kaima.Tätä palstaa lukemalla on oppinut paljon ristikoista ja niiden laadinnasta, mutta yksi asia on jäänyt hieman ihmetyttämään.
Jos jollekin sanalle on vaikea keksiä ristikon tyyliin sopivaa vihjettä, niin miksi ihmeessä laatija käyttää koko sanaa ko. ristikossa? Esim. jossain aiemmin mainittu UOTIT (Kari ja Jussi) , harvemmin ristikoissa näkee muitakaan sukunimiä, jollei ne viittää julkisuuden henkilöihin. Itseäni ei kyllä "huonot" vihjeet sinällänsä haittaa, mutta ei niistä saa kyllä mitään irtikään.
11. iso S28.8.2003 klo 14:38
Niin, miksihän ihmeessä... Vastataksesi omaan kysymykseesi: seuraavan kerran kun UOTIT tulevat vastaan, yritäpä ihan piruuttasi vaihtaa siihen tilalle paremmin käyttäytyvät herrat tai joku muu "hyvä" sana. Samalla pidät huolta siitä, että sen kanssa risteävät sanat pysyvät hyvinä. Ja niiden kanssa risteävät. Jos tämä onnistuu helposti, niin sinä sovit laatijaksi laatijan paikalle ja laatija voi ruveta ratkojaksi. Jos pystyy.Jotkut sanat ovat sellaisia, mitä käytetään tarkoituksella. Jotkut tulevat kylkiäisinä. Laatijan tasosta riippuu, kuinka iso osa näyttää niiltä pakon sanelemilta. Muistettakoon, että "hyvä" ja "huono" ovat makuasioita, joten laatija ja ratkoja(t) eivät ole välttämättä samaa mieltä sanan tai vihjeen hyvyydestä.
12. MM28.8.2003 klo 15:13
En kyllä ymmärrä lainkaan tuota jonkinmoista paheksuntaa sanaa UOTI kohtaan jota näissä keskusteluissa on aikaisemminkin ollut. Pitäisikö samalla periaatteella laittaa pannaan esim. UOSUKAINEN->TOPI (ylinopeussakot)? tai JUHANTALO->KAUKO (koplaus)? Ja samaan arestiin "Aatu" Hitler, Josef Stalin ja vaikkapa vielä Idi Amin, jotka hyvin monessa ristikossa tuovat itseään tyrkylle....
13. Jouni28.8.2003 klo 15:29
Onhan ristikkoon pääsy jonkinmoinen arvonylennys?Hyväksyn kernaasti Uotit ristikkoon, jos vihjeenä vaikkapa 'ristikkojen takana'. Idi Amininkin vihje on yleensä hirmuhallitsija tms.
Topilla ja Kaukolla taas taas on muitakin kuin kyseenalaisia ansioita.
14. Pulmailija28.8.2003 klo 17:44
Täällä itsellenikin selvisi, että jotkut laatijat/lehdet käyttäjät vain hyvämaineisia ihmisiä vihjeissä. Aiempi kysymykseni koski lähinnä sitä, jos henkilö on "kiellettyjen" listalla, niin miksi kuitenkin laatija käyttää sitä? Tuo S:n selitys ei oikein kelpaa sillä perusteella, että eihän sanat ristikkoon itsekseen ilmesty. Ja jos sinne itsekseen ilmestyy esim. joku alatyylin sana, niin se kuitenkin poistetaan sieltä ennen julkaisua. Taitaa tausta kuitenkin olla perinteiset syyt: aikapula ja säännöthän on tehty rikottaviksi :) Itse en kyllä muista yhtään vihjettä, joka olisi häirinnyt itseäni hyvän maun vastaisena tai muuten loukkaavana, vähiten jotkut Uotit.
15. iso S28.8.2003 klo 21:16
Tavallaan voisi sanoa, että kyllä sanoja ilmestyy ihan itsekseen. Kokeillaanpa vaikka: kirjoitetaan allekkain sanat SEIT, ARSI, NÄIN ja ASTA:SEIT
ARSI
NÄIN
ASTA
Ihan "itsestään" syntyi pystyyn SANA, ERÄS, ISIT ja TINA. Eihän meillä sellaisia ollut mielessä, mehän vain kirjoittelimme ihan muita sanoja. Kuin ihmeen kaupalla syntyi 4*4-kokoinen miniristikko, missä kaikki sanat ovat melko hyväksyttäviä.
Oletetaan, että SEIT eivät miellytä, koska oikea nimitys seille olisi SEITI, eikä monikoita pidetä suuressa arvossa. Voisin vaihtaa viimeisen kirjaimen S:ksi (suosikkini), jolloin tulisi SEIT ja pystyyn SINA. No, Sina on Keke Rosbergin vaimo, mutta ei tunnettu omilla ansioillaan, ja kohteliaasti sanottuna menneiden vuosien julkku. Tehdään SINA:sta SILA, jolloin NÄIN on NÄIL. Korjataan siitä NEIL. Ei niin "kuuma" nimi sekään. Nyt ERÄS on ERES, joten tehdään siitä ERET. Väliäkös hällä, että monikko palasi, Ere on kutsumanimi eikä Kokkosen lisäksi toista tunnettua Ereä taida olla. Ei välitetä siitä, deadline painaa päälle. ASTA:sta tuli ATTA. Sieltähän ryömi tuo paatuneiden ratkojien niin hyvin tuntema ötökkä. Ei tää niin helppoa ole! Nokka juuttuu, pyrstö tarttuu.
Pysyn kannassani, että UOTI saattaa tulla laatijan tahtomatta. Tietenkään se ei jää ristikkoon, jos laatija pitää sitä täysin kelvottomana. Vaihtoehto vain on usein huonompi; etenkin isossa ristikossa, missä sinänsä kelvollinen korjaus tuottaisi sanan, joka on jo muualla käytössä - ja sen korjaaminen ei onnistuisi ilman jotain ANASta tai NIASta.
Minusta UOTI on ihan kelvollinen sana. Jos vierastaa noita veljeksiä, niin käytettävissä on Olli Uoti (kukahan hänetkin muistaa, ellei ole sukua?) tai joku synteettinen vihje, minkä ratkaisuksi syntyvästä sanasta (vaikka MUOTI tai LUOTI) miinustetaan osa pois.
Minulta on jäänyt huomaamatta, että joku kustantaja hylkäisi ristikon, jos siinä on huonomaineisen henkilön nimi. Tietyn vihtahousun nimen kieltäminen on asia erikseen. Jollakin laatijalla voi kyllä olla tällainen periaate. Sille linjalle kun lähdetään, niin nimet loppuvat kokonaan. Eiköhän jokaisen nimen kantajien joukosta löydy enemmän tai vähemmän musta lammas. Joku Tauno on ampunut 8 surmanluotia ja joku Uuno kävellyt päin punaista. Pois sellaiset nimet ristikoista, vai? Hyvästi Palo ja Turhapuro, teidän kaimanne pilasi maineenne.
16. Jouni28.8.2003 klo 22:05
Väärinymmärretyksi tuleminen on oikeassa olemisen hinta.En minä sanaa Uoti sinänsä vastusta, sehän on myös miehen nimi. Vastustan sitä, että heidät katsotaan ansainneen paikkansa ristikoissa muuten kuin rikollisina.
Sellaiset vihjeet kuin 'mätäkuun mies', 'ristikoiden takana' ja 'sai kakun' ovat sopivia. Jämpti on näin.
17. Jouni28.8.2003 klo 22:11
Luukkalan tyyliä mukaillen vihjeeksi sopisi myös:j----kas.
18. Eki28.8.2003 klo 22:15
Lisää ehdotuksia heikismiksi eli luukkalalaisuudeksi:Turhaan l-----te heihin!
Itse olen asiasta sitä mieltä, etten lähde hirveästi tuomitsemaan ihmisiä, vaikka olisivat lusija-neitoja ja -hemmoja. Eikä hirveästi huvita seurata, milloin mikäkin rikollinen on ristikon takana ja milloin vapaalla. Iso S taas ei voi tietää, koska ristikkonsa tulee julki, joten siksikin hän joutuu varomaan tällaisia vihjeitä.
19. Eki28.8.2003 klo 22:16
Oikeastaan pitää antaa krediitti sinne minne kuuluu, tai ihan varma en asiasta ole, mutta taitavat olla viitamäkisyyksiä nuo tyhjät kohdat, jotka liittyvät itsessään vastaukseen. Luukkala on ahkera vuokraviljelijä!
20. iso S29.8.2003 klo 08:40
Vain merimies voi tietää, vaan ei iso S? Itse asiassa joskus tiedän, mutta silloinkin laatimisesta julkaisemiseen on niin pitkä aika, että siinä välissä voi häkki tai viikate heilahtaa. Lähetin juuri toimitukseen jouluristikoita, joiden arvelisin tulevan julki joulun alla...Ne on eri miehet mitkä ruumiita tekee ja eri henkilöt mitkä niitä pesee; tähän soveltaen: ne on Eki-miehet mitkä uutisristikoita tekee. Päivän parin tuotantoajalla on pienempi riski, että historia ehtii kirjoittaa itsensä uudelleen. Onko koskaan käynyt niin?
Noita viitamäkisyyksiä oli tarkoitus kommentoida. Makunsa kullakin, mutta minusta sellaiset kätkövihjeet ovat ällöjä, missä vaihtoehtoja on pilvin pimein ja ratkaisulla ja "emosanalla" ei ole mitään yhteyttä toisiinsa. Jos sen sijaan emo itsessään kelpaa vihjeeksi ja lisäksi sisältää oikean ratkaisun, niin silloin hommaan tulee ihan eri hohto. Toivon mukaan tämä on aidon viitamäkismin tuntomerkki ja sekakätköt ovat väärinkäyttäjien ymmärtämätöntä jäljittelyä.
21. Antti Viitamäki29.8.2003 klo 10:37
Aikoinaan tein - muistaakseni jostain mallia ottaen - ihan yksioikoisesti sellaisia hirsipuuvihjeitä, jotka iso S mainitsee ällöiksi. En silloin oikeastaan ajatellut asiaa kovin paljon. Sitten jossain vaiheessa mietin koko homman läpi ja totesin, että täytyyhän näissäkin vihjeissä olla JOKIN järki. Sen jälkeen olen käyttänyt vihjetyyppiä vain silloin, kun olen pystynyt liittämään muodostuvan kokonaisuuden (emosanan) ratkaisusanaan.Ennen siis ihan mitä tahansa:
pe----manni
vä----tka
Nykyisin vähintään jotain tällaista (sori hieman heikko esimerkki, mutta aamut eivät ehkä ole minua varten):
ii----don pinnassa
Yksinkertaisimmillaan nykyinen etikettini on varmaankin toiminut tässä vihjeessä parin vuoden takaa:
L----
Vihje ja ratkaisusana ovat erittäin hyvin yhteen liittyviä. Uskoisin, että tähän löytyy useitakin mahdollisuuksia, mutta pienen 4x4-aukion ei välttämättä tarvitse aina aueta mistä tahansa kohdasta lähtien... :-) Monissa muissakin vihjetyypeissä pidetään hyvänä asiana sitä, että vaihtoehtoja on pari-kolme. Suotavaa olisi tietenkin, että OIKEA ratkaisu ei ole selvästi HUONOMPI kuin ne pari muuta vaihtoehtoa...
Kertokaapa, mitä tulee mieleen - tämä on siis VARMASTI kaikkien mielestä toimiva ja järkevä yhteys!
(Itse löysin nopealla haulla toisenkin sanan, minkä juuri ja juuri kelpuuttaisin, mutta omani on ainakin SITÄ parempi.)
22. J Takala29.8.2003 klo 10:58
Mikä kustantaja karsii huonomaineisten henkilöiden nimiä ristikoistaan? Olisi myös mielenkiintoista tietää, millä perusteella karsinta tehdään. Riittääkö ylinopeussakko, vai pitääkö olla vähintään murha?
23. Pekka Pietari29.8.2003 klo 11:07
Tuo Antin vihje L---- on pelkistykseen lyömätön. Mutta sellaisia rimmaavia nimiä kuin Eino Leino onkin harvassa.
24. Jouni29.8.2003 klo 11:13
J Takalallekin kärsivällisesti huomautan, että kyse ei ole siitä, että kiellettäisiin huonomaineisten henkilöiden nimien käyttö ristikoissa, vaan siitä, että vihjeistyksessä heidän ansionsa tulisivat esiin. Sillä tavalla vältyttäisin turhaan kiillottamasta heidän sädekehiään.Tämä on minusta eettisempi kysymys kuin kaksimielisyydet ristikoissa.
25. Antti Viitamäki29.8.2003 klo 11:40
Uoti-asia siis:1) On olemassa yleishyödyllinen ristikkokäyttösana, UOTI, joka kirjaintensa puolesta kykenee pelastamaan laatijan monesta pahasta paikasta.
2) Nimi on hyvä siinä mielessä että useimmat sen tietävät.
3) Nimi on ehkä huono siinä mielessä, että epämääräiseksi jääviä sanan rakenteeseen viittaavia vihjeitä ("kuula -L") lukuunottamatta sille on vaikea keksiä hyviä vihjeitä.
("Kuula-L" ei siis ole mikään hyvä vihje, mutta tuolta suunnasta saattaa aina löytää jotain uuttakin.)
4) Hyviä vihjeitä keksisi kyllä siitä aiheesta, mitä kyseiset henkilöt ovat tehneet.
5) Mutta monien mielestä ei ole suotavaa tai hyvien tapojen mukaista muistutella ihmisille vuodesta toiseen mitä kyseiset herrat tekivät - varsinkin kun on olemassa kokonainen suku ihmisiä joilla ei ole rikosten kanssa mitään tekemistä.
6) Siitä seuraten pitäisi keksiä UOTI-sanalle kilttejä, neutraaleja, vihjailettomia vihjeitä.
7) Joidenkin mielestä kiltit vihjeet ikään kuin "pesevät" Uotien "ansaitsemaa mainetta" pois.
8) Dilemman ratkaisemiseksi suositellaan välttämään nimeä.
9) Mutta jos helppoon ristikkoon tulee sana UOTI, ei ole MIKÄÄN ongelma laittaa vihjeeksi "Kari tai Jussi" - siinä ei ole mitään erityistä vääryyttä.
10) Vaikeiden ristikoiden vihjeiltä sen sijaan odotetaan yleisesti jotain NOKKELAA - ja ole nyt sitten NOKKELA näiden herrojen kanssa loukkaamatta heitä sen kummemmin.
11) Jos edelliseen kykenee (aina kai saattaa uusia hyviä vihjeideoita löytyä!), ei pitäisi olla mitään syytä sanan käyttämättömyyteen.
Olikos se näin? Kerta kaikkiaan?
26. Pekka Pietari29.8.2003 klo 12:06
Antti, kävisikö Uotista vihje M----NIMI?
27. iso S29.8.2003 klo 12:59
Antti: ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta kaikkiaan. Tyhjentävästi sanottu.Asian äärimmäistä merkittävyyttä korostaa, että tarvitaan 11-kohtainen olikostaminen. Iso J selvisi aikoinaan elämäntapajuutalaisuuden määrittelemisestä 10 käskyllä!
28. Jouni29.8.2003 klo 14:08
Olin ajatellut muuttaa nimimerkkini isoksi J:ksi sitten kun minun käsketään häipyä palstalta, mutta nyt Antti vei senkin mahdollisuuden. Lopetan Uoti-keskustelun omalta osaltani, mutta en voi mitään sille, että tunnen inhoa, kun joudun kirjoittamaan sen nimen ristikkoon.
Minulla nimittäin oli kunnia tutustua heihin, kun heillä vielä oli vauhti päällä. Olen sitä mieltä, etteivät he vielä ole saaneet ansionsa mukaan.
29. iso S29.8.2003 klo 14:24
Jouni, sinua mukaillen: väärinymmärtäjäksi tuleminen on olemisen hinta? Ei kai Antti ole sinun mahdollisuuksiasi mihinkään vienyt! Minä lienen syntipukki, kun tuon nimimerkin julkistin, Antin inspiroimana tosin. Voithan hakea virkaa sitten kun nykyinen herra sen vapauttaa, eihän siihen mene kuin yksi ikuisuus...Muille isottelijoiksi haluaville totean, että harvalla (eikä ainakaan Urpo Harvalla) on siihen yhtä seppoiset perusteet. Nimimerkkini on etunimeni anagrammi, ja sukunimeni alkukirjain on iso S. Joku Rosi R... voisi panna paremmaksi, koska silloin nimimerkki olisi etunimi takaperin.
30. Jouni29.8.2003 klo 14:49
Joo, tuli taas sotkettua naamoja. Anteeksi Antti!
KOMMENTOI