KESKUSTELUT > RISTIKOT > KULTTUURIN KEHTO?

491. Kulttuurin kehto?

Teemu Pallonen17.11.2003 klo 12:08
Jokohan olisi kulunut vastausaika umpeen tästä kyseisestä ristikosta, en ole ihan varma, mutta palaan tähän kuitenkin nyt. Äitini ratkoi jotain Jalmarin tai Sylvin (tai mitä muuta niitä onkaan) helppoja ja siellä oli vihjeenä "kulttuurin kehto". Vastaussanassa oli viisi kirjainta. Itse mietin ensin jotain Roomaa tai Kiinaa, mutta siihenpä tuli TURKU! Olisikohan vihjeeseen vaikuttanut se, että laatija taitaa asustella siellä. Siinä oli kyllä K piilokirjaimena, oiskohan jossain päin maailmaa TURNU- tai TURTU -niminen paikka...

Odottakaa vaan, jos näette jossain mun ristikossa vihjeen "onnela" tai "paratiisi maan päällä", niin vastaussanaksi tulee VANTAA... ;)
2. Eki17.11.2003 klo 12:19
Onko noin tyytyväisiä asunnonostajia vielä olemassa? Hänet pitäisi vangita ja velvoittaa esiintymään kaikissa kiinteistönvälittäjien puffeissa.

Oman onnelamme (paikassa nimeltään HESA) pihaa juuri möyritään. Vanhasta yli 16 vuotta sitten hankitusta asunnosta ei ole paljon entistä jäljellä. Piha kyllä menee jo toistamiseen uusiksi.
3. ile17.11.2003 klo 12:44
Eki, miksi pihaa myllätään? Onko ongelmia pintavesien poisjohtamisessa, eikö salaojitus toimi vai ovatko peräti vanhat pohjaviemärit ruvenneet falskaamaan?
4. MM17.11.2003 klo 12:52
Todella loistavasti on valtakunnan TV-keskukset (Hki & Tre) onnistuneet buffaamaan tuon Turku-inhotuksen jokaiseen Suomen kolkkaan. Vai oliko moista junttaamista havaittavissa esim. 5 vuotta sitten? Kun viikoittain nämä Nymanit ja Frangenit faktaa takovat meidän onnettomien kaaliin, niin eiköhän jo ala se viimeinenkin peräkorven mummo tajuta mimmoinen idioottien asuttama takapajula tuo Turku on.
Ei, en asu Turussa... matkaa rajalle on yli 3 km.
5. Teemu Pallonen17.11.2003 klo 13:00
Mulla ei ole mitään Turkua vastaan, ainoastaan tuollaista vihjettä vastaan, joka ei mielestäni ole aivan paikkaansapitävä. En ole ainakaan kuullut tuollaista termiä käytettävän sen enempää Turusta kuin Helsingistäkään.
6. Pena17.11.2003 klo 13:06
Mitä kaupunkeja ja maita voidaan sanoa "kulttuurin kehdoiksi" ristikoissa?
7. Titta17.11.2003 klo 13:08
Eilen Levyraadissa tuli joku räppibiisi, yo! Siinä kerrottiin, että Suomi-neidon alapäässä tulehdus on vakava.

Onneksi Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy ei harrasta niitä Ekin mainitsemia puffeja, pakottaisivat minut sinne kuitenkin!

:D
8. Tuomas L.17.11.2003 klo 13:08
Suomalainen sivistyshän on lähtenyt Turusta, eikä ole sitten koskaan tullutkaan takaisin.

Näin totesi eräs hiljakseen lahtelaistuva turkulainen.
9. ile17.11.2003 klo 13:24
Kulttuurin kehto on nykyisen Irakin alueella. Siellähän nykyihminen aikoinaan ensi kertaa siirtyi villin viljan keräilijästä viljelijäksi. Kuten Turustakin, myös Irakista tuo sivistys on myöhemmin siirtynyt muualle. Nythän jenkit tosin yrittävät palauttaa sitä voimakeinoin alueelle takaisin.
10. iso S17.11.2003 klo 13:25
Juu, kyllä minäkin olen lukenut, että Turkua on nimitetty vakavalla naamalla Suomen kulttuurin kehdoksi. Siis Suomen. Varmasti siinä on perääkin.

Toisin kuin jotkut luulevat, stadi ei ole ollut aikojen alusta Suomen napa. Turussa osattiin lukea, kun ei ollut vielä Jyväskylää, tuota Suomen Ateenaa. Niin uskomattomalta kuin se tuntuu, niin aina meillä ei ole ollut edes Lappeenrantaa, vaikka Turku oli. Nyt, Titta, voimme itkeä yhteen ääneen! Voi tuota murheen aikaa!

Vihje ei siis ollut täysin perätön, vaikkakin sitä pitää tulkita ristikon levinnäisyysalueen puitteissa eli Suomen karuissa olosuhteissa. Silmälaseissa pitää lisäksi olla historiallisen perspektiivin automaattinen vahvennus.

Pyydän, ei edes hamarapuolella. Minulla on muutenkin vaikeaa, olen joutunut naimisiin turkulaisen kanssa.
11. Teemu Pallonen17.11.2003 klo 13:28
Pena, kuten aloitusviestissäni oli, mun mielestä ainakin jotain Roomaa tai Kiinaa tai Pariisia pitäisin kulttuurin kehtona. Turkua en pitäisi, enkä kyllä mitään muutakaan Suomen kaupunkia.

Mutta hups. Katsoin juuri Perussanakirjasta kohdasta KEHTO esimerkkejä sanalle ja sieltä löytyy tällainen: Turku, Suomen kulttuurin kehto. Onko Perussanakirjan tekijöistä joku turkulainen? Eipä laatija tainnutkaan olla väärässä, omaan korvaani tuollainen ilmaisu vaan särähti.
12. Tane17.11.2003 klo 13:32
Lähde: http://www.saunalahti.fi/venluska/hanectica/turku_ alientown/turku_alientown.htm

"Pitkään on epäilty, ettei Turku ole vain Suomen kulttuurin kehto, vaan kulttuurien kohtauspaikka myös universaalisissa mittasuhteissa. Tutkijat ovat melko varmoja, että esimerkiksi goau'lit ovat vierailleet Turussa useita kertoja. Yleisessä tiedossahan on, että goau'lit ovat erittäin persoja kauniille ihmisille; hehän haluavat isännikseen vain valioyksilöitä. Siksi on ollut luonnollista, että he ovat säännöllisin väliajoin käyneet hakemassa isäntiä Turusta."
13. J Takala17.11.2003 klo 14:08
Google-haulla löytyy ties mitä sivustoja, joissa ehdotetaan kehdoksi erinäisiä paikkoja. Tässä muutama:
Suomalaisen kulttuurin kehto = Karjala
Suomenkielisen kulttuurin kehto = Jyväskylä
Länsimaisen kulttuurin kehto = Äänekoski
Suomen kulttuurin kehto = Turku
Koillismaalaisen kulttuurin kehto = Taivalkoski
Kainuun kulttuurin kehto = Paltaniemi
Karjalaisen kulttuurin kehto = Uhtua
Kulttuurin kehto = Porvoo, Tampereen yliopisto, Italia, Kaksoisvirran maa, Jyväskylä
14. jupejus17.11.2003 klo 14:18
Jos Turusta ei kehtoa löydy, niin ainakin VeePee Lehto.
15. Eki17.11.2003 klo 14:25
ile, kyllä sitä möyritään ihan omasta tahdosta, siitähän voiisi tulla uusi suomalaisen kulttuurin kehto... tai ainakin laadintapyhättö.
16. Sopuli17.11.2003 klo 14:37
Ylioppilaaksi tultuani hain opiskelemaan Turkuun ja Tampereelle, kumpaankin eri pääaineita. Aikani vetkuteltuani läksin Turkuun asuntoa etsimään. Kuulin ensimmäistä kertaa Turun murretta enkä käsittänyt mitäänn.

Yhteen kolhoosiin en kai kelvannut, toinen osoite oli linja-automatkan ja ainakin kymmenen kilometrin päässä keskellä kaaheen laakeeta aakeeta. Savolaissieluni asettui outo vierauden tunne, sitä pelotti maiseman autius. Tuli päätepysäkki, en noussut paikaltani, palasin samaa tietä.

Tein ammatinvalintani murteen ja maiseman perusteella. Läksinkin Tampereelle.

Myöhemmin löysin selityksen tamperelaisen sosiaalipsykologin Klaus Weckrothin pienestä kirjasta Käytännön psykologia: kun ihmisen on pakko valita, eikä sisäinen ääni sano yhtään mitään, ihminen hakee perusteet päätökselleen ihan mistä tahansa. Vaikka maisemasta.

Asiaan: onhan Turku nykyisin taas kulttuurin pikkukehto. Lehdistä olen lukenut, että siellä runoillaan paljon, ääneen ja kirjallisesti. Pienkustantajia on useita, tunnetuin varmaan Sammakko.
17. jupejus17.11.2003 klo 16:32
Annankin turkkulaisille ilmaisen idean (heillä kun norm. järj. ylitt. ideointi on nii ja näin..), ettei jää tulevaisuuden sukupolvilta epäselväksi, missä se "kulttuurin kehto" on, niin ei kun rakentamaan Aura-joen päälle helskutin moista, suurta puukehtoa.
Sekin hyvä puoli paikalla olisi, ettei tarvittis funterata kenenkän, kumpasel puolt jokkee se ny oikke on.

Ei kun toimeen hyvät turkulaiset!!
18. Antti Viitamäki17.11.2003 klo 18:45
Kulttuuri on vähän turhan hankala sana tässä yhteydessä. Se lienee alunperin tarkoittanut maanviljelystä (nykyisin sitten AGRIkulttuuri), mutta periaatteessahan sanalla on nykyään kahdenlaista käyttöä:

1) ihmiskunta, kansakunta, jokin selkeä ihmisryhmittymä; koko heidän historia ja toiminta

2) taide, sivistys, oppineisuus

Jos puhutaan Suomen kulttuurista sanan ensimmäisessä merkityksessä, Turkua ei voi mitenkään pitää Suomen kulttuurin kehtona. Moisen kehdon määrittäminen olisi varmaan ylipäätään aika vaikeaa - mentäisiinkö Uralille asti, vai tyydytäänkö Volgan mutkaan tai Karjalan kannakseen?

Jos puhutaan Suomen kulttuurista sanan toisessa merkityk-
sessä, olen yhtä lailla vastentahtoinen nimittämään Turkua kaiken kehdoksi. Pointti pointilta:

Agricola:

Tottahan Agricola kehitti kirjoitetun suomen kielen Turussa, mutta suomenkielistä kulttuuria (tarinankerrontaa, kansan-
runoutta, lauluja) oli tietenkin ollut olemassa ympäri Suomen-
nientä maan historian alkuhämäristä lähtien. Sitäpaitsi Agricola sai oppinsa Viipurissa ja Saksassa - eikö noita paikkoja siinä tapauksessa voisi yhtä hyvin sanoa kulttuurimme kehdoiksi?

Kristinusko:

Pitkälti Agricolan johdolla tapahtunut uskonpuhdistus hoidettiin Suomessa Turusta käsin.

No, itse en ole koskaan uskontoa kovin sivistyneenä asiana pitänyt, mutta vaikka tämän ajatuksen unohtaisimmekin, on vähän hassua pitää Turkua "Suomen kulttuurin kehtona" vain sen vuoksi että se sattui sijaintinsa puolesta sopimaan alunperin israelilaisen, sitten roomalaisen ja sitten saksalaisen uskonnon maihinnousun sillanpääasemaksi.

(jatkuu)
19. Antti Viitamäki17.11.2003 klo 18:45
Koululaitos:

Kirkon myötä suomalaiset saatiin myös lopulta koulun penkille.

Mitä tulee sivistyksen etenemiseen koululaitoksen kautta, niin Turun kautta hoidettu kirkollisen sanoman levitys väistämättä opetti ihmiset myös lukemaan - ja lausumaan ulkoa erinäisiä tekstejä jotka eivät sinällään liittyneet mihinkään mikä olisi ollut suomalaiselle erityisen tärkeää. Se nyt vain oli jotain mitä tapahtui, ja siitä sitä sitten saadaan nykyään kärsiä. Mutta myönnetään, että suomalaiset saivat silloin kirjoitetun kielensä ja taidon sitä lukea.

Mutta niin pian kuin koululaitos alkoi irrottautua kirkosta, sen keskus myös siirtyi pois Turusta - Helsinkiin ja Jyväskylään.

Ja lisäksi: edes TOIVO asenteettomasta ja puolueettomasta
sivistyksen levittämisestä heräsi vasta, kun kirkko ja koulu
saatiin erilleen toisistaan. Ja yhä edelleen tämä "sivistys" oli etupäässä muuta kuin SUOMALAISTA sivistystä.

Aurora-seura

Turun historian hienoimpia asioita. 1700-luvun loppupuolella,
ellen nyt aivan väärin muista. Perustettiin vaalimaan suomen kieltä ja Suomen historian tuntemusta. Ja teki siinä varsin hyvää työtä.

Tämä ruotsalaisen mallin mukaan toiminut, ruotsinkielinen seura sai paljon aikaan suomalaisen kulttuurin dokumentoinnissa - mutta ei sekään varsinaisesti juuri mitään LUONUT! Se nimenomaan keräsi ja tallensi muistiin
suomalaista kulttuuria joka puolelta maata.

Taide

En epäile, etteikö Turussakin olisi ollut jos jonkinlaista maalaustaiteilijaa, arkkitehtia, säveltäjää, kuvanveistäjää, runoilijaa, kirjailijaa, kankaankutojaa sun muuta, mutta ei se ole käsittääkseni koskaan ollut minkään alan ERITYINEN voimakeskus - ehkä taiteen tutkimuksen, kaupan ja muun suhteen, mutta tottahan samaa taidetta oli myös susirajalla
- ja maan itäosissa joka tapauksessa paljon ennen kuin ihmiset edes löysivät jään alta paljastuneet länsiosat.

Tekniikka

Jos ajatellaan kehtoa eräänlaisena kaksipuoleisena kippilaitteena, niin kyllähän Turkua kallisteltiin Eurooppaan päin milloin kenenkin toimesta, ja sitten kun käsi päästi irti, kaikki mitä Turkuun oli kaadettu, roiskahti edelleen muualle Suomeen. Mutta niin kuin sanottu, muiden maiden kulttuurin välittäminen edelleen on tuskin vielä sellaista toimintaa, joka pitäisi puheena olevalla arvonimellä palkita.

Kertokaapa lisää. Minun historiantiedoissani on epäilemättä traktorinmentäviä aukkoja, joten täydennystä, täsmennystä ja oiontaa todennäköisesti kaivataan.

Hiiohoit vaan kaikillen!
20. jupejus17.11.2003 klo 21:32
Täytyypä sanoa, että huonosti ovat turkulaiset kultturiperimää muulle Suomen kansalle valistaneet.
Jos allekirjoittaneelta olisi kysytty eilen, missä on Suomen kulttuurin kehto, niin tietämättömänä olisi vastaus jäänyt antamatta. Ei mikään kulttuurin taho erikoisesti kohdistu äkkiä ajatellen Turkuun. Mutta jospa se siinä kulttuurin siemen elääkin.

Miksiköhän turkulaiset sitten asian noin ajattelevat? Puhtaasta itserakkaudestako? Tuskin.
Ehkä siihen vaikuttaa Suomeen levinnyt länsimaisen sivistyksen aalto, joka lainehti ensin Turkuun. Ruotsista tuli raha, tehtaidenomistajat, sivistyneistö ja papisto kuin myös niiden ohella laki ja järjestys. Tuo kaikki voitiin tulkita aikoinaan uudeksi kulttuuriksi. Mikä oli 'kultttuuri' -sanan perimmäinen tarkoitus, voi olla kokonaan toinen seikka, mutta rahvaan mielestä kehto kaiketi heilahti.
- -
Kun tänä päivänä hyödynnetään kaikkea, missä vähänkään havaitaan markkina-arvoa, niin käsite; 'Turku on kulttuurin kehto', ei ole hyötyasteella vielä lapsenkengissäkään - ei, se on täysin kehdon pohjalla.

En voi olla näkemättä sieluni silmillä, miten hieno tilaisuus Turulla olisi nostattaa kulttuuriprofiilia. Ympäri maailma ja jopa Suomessakin rakennetaan valtateiden ja jokien ylle valtavia rakennuskomplekseja matkailijoiden pysäyttämiseksi.
Miten hieno esine olisi kehto, kaiken uuden, ennennäkemättömän ja oivaltamisen alkutyysija, rakentaa juuri Turkuun, Aurajoen laineiden ylle.
Toteuttamalla "kehto" suomalaisen hienon arkkitehtuurin voimalla - ajatuksenakin - siitä luotaisiin yksi Turun tavotelluin tutustumiskohde.
"Kulttuurin kehdon" ei tarvitsisi sulkea sisälleen "kiasmaa", vaan paljon arvokkaampaa ja arvostetumpaa taidetta ja tiedettä.

Toivottavasti turkulaiset heräävät ajatukseen ja kun se päivä koittaa, että "kulttuurin kehto" vihitään käyttöön, niin toivottavasti turkulaiset ymmärtävät pyyttää kummeikseen sanasepot.

C/;-)
21. Timppa17.11.2003 klo 21:47
Vähän pisti silmään (oikeastaan kielikorvaan) Antin sanamuoto "Suomennientä". Itse käyttäisin "Suomenniemeä" (paikkakunta Etelä-Savossa), kumpi lienee suositeltavampi muoto?
22. Antti Viitamäki18.11.2003 klo 04:59
Timpalle tässä vähän Eino Leinoa:

Talven valta kaikkialta uhkaa,
saartaa Suomennientä,
kattaa kansat suuremmatkin;
kuinka eikö maata pientä?

Komea runo - voin lämpimästi suositella!

Suomenniemi on paikkakunnan nimen lisäksi myös laveahko nimitys koko (eteläiselle) Suomelle. Maammehan tavallaan työntyy niemeksi Pohjanlahden, Itämeren ja Suomenlahden keskelle. Tosin sanaa käytetään lähinnä sanonnanomaisesti tai jos halutaan tietty vanhahtava tai juhlava vaikutelma. Itse pidän siitä juuri sen erikoisuuden takia.

Taivutus niemi - nientä on analogia taivutuksesta liemi - lientä. Nykyisin sitä ei enää paljon kuule, mutta ei se minun
tietääkseni väärinkään ole. Hauskempi se on joka tapauk-
sessa, ja sopii mainiosti juuri idiomiin "pitkin Suomennientä".

:-)
23. Antti Viitamäki18.11.2003 klo 05:06
Niin - epäilemättä paikkakunnasta puhuttaessa taivutus on Suomenniemi - Suomenniemeä. Siinä olet Timppa varmasti oikeassa. Mutta en tosiaankaan viitannut paikkakuntaan - joka muuten taitaa olla Etelä-Karjalassa eikä Etelä-Savossa.
24. Kravattimies18.11.2003 klo 05:59
Netissä tulin sivulle, missä on minulle tutun taivutuksen niemi - nientä/niemeä lisäksi uuttakin (kolmas sarake).

http://www.cc.jyu.fi/~pamakine/kieli/suomi/vaihtel u/ievaihteluen.html

Nämä pistivät silmään.

hapsi - hasta
suksi - susta
tuomi - tuonta

Ovatko tuttuja?

Eri yhteydessähän kahta ensimmäistä käytetään paljonkin.
¡Hasta la vista, baby!
Tykkään Susta, te kiero (esp. te quiero)
25. Heljä-Maija18.11.2003 klo 07:25
Kun nyt kukaan turkulainen ei tohdi täällä kommenttiansa esittää - tai turkulaisuuttansa tunnustaa - minäpä vuodet 1970-78 Turussa asuneena kerron, että se on mitä viehättävin kaupunki. Ja siellä asuu sekä mukavia että vähemmän mukavia ihmisiä. Kuten kaikkialla muuallakin. Vähän hymyilyttää tuo manselaisten ja stadilaisten julkimoiden ainainen turku-urputus TV:n viihdeohjelmissa.

Ja siinä Turun kupeessa se piskuinen armonlaakso, Naantali, vasta helmi onkin. Siellä kannattaa vierailla kesäisenä viikonloppuna; tunnelma on sanoinkuvaamattoman kiehtova ja suloinen!

Vaan tätä nykyä minä liputan Espoon Matinkylän puolesta - kuin myös Ruben Stiller.
26. MM18.11.2003 klo 09:00
Ehkäpä Heljä-Maija, tässäkin viisaammat vaikenee. Porukalla (muu Suomi) kuitenkin tullaan "perustelemaan" miten säälittävää ruikutusta turusta kuuluu. Väkisinkin tulee mielleyhtymä paljon puhuttuun koulukiusausongelmaan ja sen laumasieluisten runttaajien "me-henkeen".
27. Eki18.11.2003 klo 09:29
Eiköhän tässä on kyse ihan samasta kuin anoppivitseissä ja porilaisten raumalaisvitseissä. Joku siinä vitsin kohteena pitää olla ja turkulaiset sattuivat olemaan väärässä paikassa väärään aikaan ja joutuivat tulilinjalle.

Vaikka anopeista on mukava vitsailla, harvalla kuitenkaan on kovin hirveää sellaista.

Ja kun kuulen porilaisen Hannes Tiiran, kohteliaista kohteliaimman miehen, heittävän ilkeistä ilkeintä raumalaisherjaa, silloin ainakin tiedän, että tahallista loukkaamista siinä ei haeta. Siis ne jutut ne vasta on HERRRJAA.
28. Urpo18.11.2003 klo 10:03
Timppa, mitenkä on tuo maakuntatuntemus? Käsitykseni mukaan(voin olla väärässä) vaikutat samassa maakunnassa, johon Suomenniemi kuluu?
29. jupejus18.11.2003 klo 10:13
Ystävällinen "herja" silloin tällöin lausuttuna tai sanottunahan on ystävyyden ja luottamuksen osoitus.
Jos esim. turkulaiset tunnistettaisiin tosikoiksi, jollain tapaa epämiellyttäviksi tai muuten eristäytyneiksi, niin ei silloin kukaan uskaltaisi esittää "lämmintä" huumoria heitä kohtaan.
Turkulaiset voivat olla ylpeitä identiteetistään, mikä on hyväksi havaittu muuallakin Suomea. Ja jos ja kun tamperelaiset menevät liian pitkälle "nokittelussa", mikä heille ei olisi laisinkaan ihme, niin varoitukseksi; kapula saattaa napsahtaa omaankin nilkkaan.

Mitä tulee Naantaliin, niin totta, se on yksi Suomenniemen helmi.
30. Maiju18.11.2003 klo 12:07
Meillä on kotona "Lyhy Suomen Historia ja Maantieto" 1800-luvun puolivälistä, josta naantalilaisten ystävien kiusoittelemiseksi löysimme lauseen "Naantali, wanha, mutta mitätön kaupunki merenrannalla Raision pitäjässä..."
Ei kai sitä kaikkea painettu sanaa pidä uskoa?

Entisaikojen näyttelijäsuosikki Eero Roine vitsaili joskus kai 1960-luvulla televisiossa, että "ainahan Tampere ja Turku ovat olleet kilpasilla keskenään, ja välillä on Tampere ollut vähän edellä ja välillä vuorostaan Turku pikkusen perässä".

Hyväntahtoista kiusoitteluahan tämä on, mutta on täällä Tampereen suunnalla sellaisiakin tyyppejä, jotka ottavat jutut tosissaan. Perusmanselaista siskontyttöäni töniskeltiin Tampereella vappuna kaljajonossa siksi, että haalarissa luki Turun yliopisto. Hämmästyksekseen hän joutui toteamaan, että kaveri oli tosissaan. Vähän hävettää tamperelaisten puolesta.
31. Timppa18.11.2003 klo 12:39
Antti: Juu, kyllä ymmärsin, että tarkoitit koko niemeä/nientä. Uteliaisuuttani vaan kyselin oikeata taivutusmuotoa.

Antti ja Urpo: Sainpa testattua tarkkaavaisuutenne maantiedon suhteen! Oikein korjasitte Suomenniemen sijainnin. On se kuitenkin ihan pohjois-Etelä-Karjalassa, Ristiinan vieressä, joka on Etelä-Savoa.
32. Titta18.11.2003 klo 13:00
Heh! Tuohan olisi sopinut erään toisenkin otsikon alle.
33. Urpo18.11.2003 klo 13:08
Timppa: Pohjoisemmassa on vielä 3 Etelä- Karjalan kuntaa kokonaan ja 2 osin!
34. Timppa18.11.2003 klo 13:36
Urpo, oikeassa olet tuon E-Karjalan suhteen, MUTTA omalla leveyspiirillään Suomenniemi on maakunnan pohjoisella reunalla... Tämähän sopisi melkein sinne selityksiä-palstalle;-)
35. jupejus18.11.2003 klo 14:33
Eikös Maiju viimeisessä Moro:ssa ollut vitsi turkulaisesta soitinkaupassa Tampereella (sinulla on varmaan lehti). Jotenkin olin lukevinani sellaisen ja myönnän, anteeksi vain turkulaiset, naurahdin, en voinut sille mitään.
36. Maiju18.11.2003 klo 14:53
Josko vaikka joku muukin haluaisi naurahtaa:

Turkulainen katseli tamperelaisen musiikkiliikkeen ikkunaa ja halusi ostaa siinä olevan hanurin. Turkulainen meni sisään ja kysyi myyjältä asiaa.
Tämä sanoi:
– Painu helvettiin, me ei myyrä mitään turkulaisille.
Turkulainen lähti, mutta päätti kuitenkin saada himoitsemansa soittopelin.
Hän naamioitui vanhaksi mummoksi ja yritti uudelleen.
Myyjä sanoi taas:
– Painu helvettiin, me ei myyrä mitään turkulaisille.
Aurajoen eläjä lähti ja päätti, että kyllä hän vielä sen vempelen ostaa.
Niinpä neuvokas turkulainen naamioitui ulkomaalaiseksi ja puhui "hoono soomi".
Myyjä karjaisi:
– Eks sää nyj jo usko, että me ei myyrä mitään turkulaisille.
– Okei, okei. Mä on Turuust, mut mist sää se tiäsit?
– No, kun kukaan muu kun turkulainen ei tu ostaan lämpöpatteria hanurina.
37. Iippo18.11.2003 klo 20:14
Tuskin MM tarkoitti Turun ja Tampereen välistä ikiaikaista naljailua, vaan televisiossa ja lehdissä esiintyvien (ties mistä Savosta kotoisin olevien) pikkujulkkisten käsittämätöntä Turun halveksimis- ja pilkkakampanjaa.
Ja kyllähän jo kansakoulussa opettaja kertoi, että Turku on Suomen kulttuurin kehto. Peruskoulusta en tiedä.
38. Kravattimies19.11.2003 klo 08:24
Kulttuuri-sanalla on monta merkitystä. Se liittyy
- viljelmiin
- henkiseen sivistykseen
- sivilisaatioon
- ihmiskuntaan

Jugurtissa on "elävää kulttuuria", englanniksi "live cultures", siis bakteeriviljelmiä. Jos haluaa heti aamusta vaalia kulttuuria, niin sekin onnistuu. Kaupassa nimittäin myydään Vaalia-nimistä jugurttia. Meillä päin ainakin kulttuurin kehto on jääkaapiin työnnetty jugurttipurkki!
39. Heljä-Maija19.11.2003 klo 11:03

Turkulainen katsoi televisiota:
- Seuraavaksi ovat vuorossa uutiset ja sää.
- Ai mää vai?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *