KESKUSTELUT > RISTIKOT > VUODEN RISTIKKOTEKO
729. Vuoden ristikkoteko
Pekka Pietari19.2.2004 klo 08:18
Vastavetona Kravattimiehen ehdotukselle toivon tosissani Sanasepot ry:n ottavan vihdoin käyttöön Vuoden ristikkoteko -palkinnon. Se voitaisiin antaa esim. lehdelle tai järjestölle, joka on edistänyt tai vaalinut vuoden aikana merkittävästi ristikkokulttuuria Suomessa. Itselleen sanasepot eivät voi myöntää tätä huomionosoitusta...Palkinnon vuotuisella julkistamisella saataisiin sitä aiemmin kaipaamaani julkisuutta seuran toiminnalle.
2. Eki19.2.2004 klo 10:12
Tästä asiasta on puhuttu useasti Sanaseppojen hallituksessa. Periaatteessa näin haluttaisiin tehdä. Puupää-hatun saama julkisuus kiinnostaa, vaikka se nykyisin jo kohdistuukin pääasiassa saajaan ja saajat ovat yleensä suurelle yleisölle outoja.Ongelma on se, että sitä pitäisi jakaa paljon omalle porukalle ja ulkopuolelta tulisi nurinaa. Toki seuran ulkopuolella on paljon merkittävää ristikkokulttuuria.
Kaikessa on hyvää ja huonoa. Kohdistetaanko palkinto elämäntyölle vai senhetkiselle laadukkaalle toiminnalle? On tapauksia, joissa annetaan silloin väärä kuva palkitsemiskohteen nykytilasta.
Suurin mutta tulee siinä, että lehdet hyvin nihkeästi muutenkaan uutisoivat oman lehtensä ulkopuolisista ristikontekijöistä. Kun monet palkittavat olisivat hyvinkin outoja, pelkään toimittajien käyvät syömässä pikkupurtavat mutta jättävän kirjoittamatta (tai sitten päätoimittaja raakkaa jutun).
Mielenkiintoinen keskustelunaihe tässä olisi, ketkä tai mitkä olisivat palkitsemisen arvoisia. Vai onko se juuri sitä, mitä tällaisella palstalla ei saa tehdä? Itse en ainakaan sitä halua aloittaa, vaikka täysin mahdollisesti olisin palkintoa jakavassa työryhmässä.
3. J Takala19.2.2004 klo 10:22
Heittäkää joku esimerkki, mikä taho tuollaisen palkinnon voisi saada, niin pystyy paremmin kommentoimaan.
4. Pekka Pietari19.2.2004 klo 10:55
J Takalalle: Pietarin kaima kun olen, tiedän parikin kristillistä lehteä, jotka arvostavat ristikkokulttuuria julkaisemalla monipuolisia ja monen laatijan tehtäviä.
5. Kaitsu19.2.2004 klo 11:08
Ajatus on ihan hyvä, liian vähän tässä maassa saa tunnustusta hyvästäkään työstä. Paremminkin elämme kuin se entinen pariskunta, jossa vaimon tiedusteluun:"Vieläkö sinä rakastat minua?" hän sai vastauksen "Huomaat kyllä jos rakkaus loppuu".Mutta, mutta Se kateus vie kalatkin vedestä, kuten Eki tuossa edellä pohdiskeli. Jos joku emeritus saisi palkinnon elämäntyöstään, se varmaankin hyväksyttäisiin nurinoitta, vaan se ei olisi vuoden ristikkoteko.
Jos taas määritellään tiukat säännöt joiden puitteissa palkinto jaettaisiin, jättäisi se innovaatiokukkaset ulkopuolelle ja niitähän juuri, ainakin minun mielestäni, pitäisi palkita.
Seuraava ongelma on valintaraadin jääviys / asiantuntemus. Pienen piirin puitteissa, kuten ristikonlaatijatkin ovat, jokaisella olisi enemmän tai vähemmän oma lehmä ojassa. Täysin ulkopuolisella raadilla ei löytyisi riittävää pätevyyttä arvioimaan tekoja.
Ehkä pitäisi lähteä pohtimaan syntyjä syviä eli miksi ristikoita laaditaan. Onko kyseessä puhtaasti työstä saatava palkka, mahdollinen julkisuudenkipeys, Löytyykö motivaatio taiteellisista tarpeista vai narsismin tyydyttämisestä. Mahdollisesti kyseessä on pyrkimys tuoda esille omaa ylivertaisuutta luomalla ristikon, mihin muut eivät kykene? Vai kannustaako laatijoita huoli suomenkielen kehityksestä?Kaiketi kaikkea edellämainittua ja vielä paljon jotakin muuta sisältyy tuohon laatimistarpeeseen.
Kuka sitten olisi paras arvostelemaan tuota sekametelisoppaa? Pitäisikö se jättää ratkojien tehtäväksi? Voiko sen jättää ratkojien tehtäväksi? Olisikohan mahdollista järjestää jonkunlainen Ruusuja ja Risuja palautepalsta johon voisi kerätä vuoden ristikkopalautteet. Tuollainen palsta antaisi edes jonkun lähtökohdan paremmuuslistan laadintaan. Jaa, mutta taisimme palata alkuun kuka? missä? ja miten tuota palautepalstaa pitäisi?
Olisikohan parempi palkita vain piensaavutuksia kuten suurin aukio, pisin sanapituus jne. Nämä olisivat objektiivisia perusteita, mutta henkilökohtaisesti pelkään, että se saattaisi johtaa ratkomisnautinnon kärsimiseen laatijoiden pyrkiessä rikkomaan ennätyksiä. (ilmiön olen jo joskus huomaavinani joissakin ristikoissa)
Onneksi minun ei tarvitse ratkaista tätäkään ongelmaa vaan voin jättää sen toisten tehtäväksi. Ja sitten haukkua lopputulosta riippumatta sen laadusta. Että onnea vaan tulevalle palkintolautakunnalle!
6. J Takala19.2.2004 klo 11:44
Palkintolautakunnan täytyisi välttämättä olla ristikkopiireistä. Eihän ulkopuolisilla ole mitään käsitystä ristikkomaailmasta.Vuoden ristikkoteko voisi siis olla jonkun aikakauslehden tai yksittäisen henkilön ristikoiden mainetta edistävä toiminta. Ristikkolehdet eivät tietenkään voisi tulla palkituksi.
7. J Takala20.2.2004 klo 20:47
Frangén mainosti ohjelmassaan ristikoita oikein urakalla. On tainnut seurata palstaa ja päättänyt napata palkinnon itselleen.
8. Eki20.2.2004 klo 21:05
Alivaltiosihteeri teki aikanaan "palindromiristikoita" IS:n Pelit-liitteeseen. pyysivät (toimittajan välityksellä) pohjia (joita silloin vielä käytettiin ristikoiden teossa), joihin voivat ristikkonsa tehdä. Eiväthän niissä sanat paljon ristiin menneet.Alivaltiosihteeriä en muuten tunne kuin että käyn vuosittain hakemassa Kirjamessuilta nimmarit uuteen kirjaan.
9. Matti20.2.2004 klo 22:01
Näen "vuoden ristikkopalkinnossa" sen ongelman, että tämä on liikaa piiri pieni pyörii. Jokainen arvioimaan kykenevä on joko ahkera laatija tai ahkera ratkoja. Keskenään siinä kunniaa jaettaisi. Ryhmä sanaristikkojen kriitikot puuttuu.Jos valittaisiin raati, jonka jäseniä siis ei voisi palkita, palkinnon ansaitsevat olisivat kai useimmat siinä raadissa, ja palkinto menisi sitten muualle.
Jos ajatellaan Emmoja tai Jusseja tai syksyn säveltä, on joukko tahoja jotka ovat alasta hyvin perillä mutta eivät luo eivätkä esitä, ja kelpaavat siksi hyvin tuomaristoon. Sanaristikkojen tapauksessa ko ryhmää ei ole.
10. tjn21.2.2004 klo 08:20
Onkohan Pekka Pietari perehtynyt niihin keskusteluihin, mitä näilläkin sivuilla on käyty aiheesta "hyvä ristikko"? Ainakaan minulle ei ole valjennut, mikä olisi se yhteisesti tunnustettu "arvosteluasteikko ja -peruste" tähän tarkoitukseen. Ainoaksi jää "mutu"
Tästähän seuraa, että asia on yhtä subjektiivinen kuin missit, euroviisut, tv-ohjelmat, kirjallisuus, paras olut, paras suklaa, jne..... Niissä kaikissa on erikseen tuomariraati, mutta on myös yleisöäänestys. Eivätkä lyö yksiin nämä läheskään aina.
Niin kannatettava kuin ajatus onkin, toteutus kohtaa käytännön vaikeuksia.
11. J Takala21.2.2004 klo 09:51
tjn, Käsittääkseni tarkoitus ei olisi palkita parasta ristikkoa, vaan vuoden ristikkotekoa.
12. tjn21.2.2004 klo 09:58
Kiitos oikaisusta.En nähnyt metsää puilta :-)
KOMMENTOI