KESKUSTELUT > RISTIKOT > MISTÄ RISTIKKOLEHDET TULEVAT?

1108. Mistä ristikkolehdet tulevat?

Eki29.9.2004 klo 23:46
Varmaan monikin miettii, miten eräiden lehtien päätoimittajat saavat koskaan lehtiään aikaiseksi, kun tuntuvat olevan täällä koko ajan suutaan soittamassa :)

Minä olin tänään kyllä melkein koko päivän hiljaa. Tai huokailin minä täällä toimistolla, kun sain käsiini uuden kokonaan värillisen Krypto Pelikaanin lämpimäiset. Värillisyys toteutettiin melkoisella vauhdilla, mutta siihen nähden olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

Tässä säikeessä voisi kysyä ristikkolehtien tekijöiltä sellaisia saloja, joita he ehkä suostuisivat paljastamaan.
2. Henry Haapalainen30.9.2004 klo 03:24
Kysykää saloja.
3. Jukkis30.9.2004 klo 12:03
No Ekiltä voisin kysyä, että onko noiden lehtien deadlinen lähestyessä päällä aina jonkinlainen paniikki, kun niistä lähes joka numerosta löytyy sellaisia huolimattomuusvirheitä, jotka luulisi olevan helppo karsia pois.

Uusimmasta Punaisesta Pelikaanista on kahdesta ristikosta jäänyt pois se kuuden kirjaimen laatikko, johon ne numeroidut kirjaimet pitäis laittaa. (Ei sillä, että tuolla juuri mitään merkitystä olisi, mutta selvää huolimattomuuttahan tuo on.)

Sitten samassa lehdessä on ainakin kaksi ristikkoa, joista ei tule järkevää kuuden kirjaimen sanaa. Jos nuo on tahallisia, niin kerron tässä nyt asiakaspalautteena, että nuo on suunnattoman ärsyttäviä tapauksia ja pyydän, että niiden viljely lopetetaan. Jos ne taas on vahinkoja, niin viittaan tämän viestin ekaan kappaleeseen
4. Eki30.9.2004 klo 12:51
Osuipa oivalla hetkellä, sillä Punaisella on deadline huomenna ja tässä kahteen mieheen sitä paahdetaan.

Tasan vuosi sitten taitto siirtyi Oulusta Hesaan. Sitä ennen oli tiettyjä ongelmia vaikuttaa yksityiskohtiin. Toki sain nettiin niin monta vedosta nähtäväksi kuin halusin, mutta se on kuitenkin aikaavievää.

Nyt siis katsotaan taittoa yhdellä koneella ja voin koko ajan sanoa, mitä haluan. Deadline on se suurin vihollinen (ja muut oheisaktiviteetit kuten muiden ristikoden luonti sekä, heh, etenkin tämä nettikirjoittelu). Siitä ne huolimattomuusvirheet kumpuavat. Laatikoiden puute ei tosiaan ole kauhea juttu, mutta kismittää meitäkin. Väärät avainsanat samoin. Meneehän meillä siitä rahan arvoista tavaraa, onneksi mukaville ratkojille.

36-sivuinen ristikkolehti sisältää hurjan määrän pieniä elementtejä. Kyllä se tietysti pitäisi virheettömästi tehdä, mutta tokko sellaista lehteä on kukaan tehnyt, jossa ei mitään korjattavaa olisi. Ainakin, jos mennään ristikoiden sisältöön.

Saken kanssa yhdessä nyt yritetään kehitellä näitä lehtiä hyvään suuntaan ulkoisesti ja samalla yritetään kerätä mahdollisimman hyviä ristikoita sinne ja korjata ne kuntoon - oikein. Mustassa Pelikaanissa 6/04 tälläsin yhden vihjeen väärään ruutuun. Erehdyin sanaparista NUOSKA/LOSKA. En tarpeeksi katsonut ohjetta. Se istui liian hyvin ja tuudittauduin tilanteeseen. Piirtäjältä vihje oli jäänyt puuttumaan. Tuo jos mikä harmittaa, oikea virhe, onneksi aika helposti havaittavissa.
5. Jukkis30.9.2004 klo 13:35
Joo, eihän noilla pikku virheillä juurikaan merkitystä ole. Mutta piti jotain ristikkoaiheista tänne vaihteeksi keksiä ja kun se Punainen tuossa pöydällä taas lojui niin tuli mieleen.

Toinen kysymys. Olisi kiinnostavaa lukea jonkinlainen kuvaus siitä, mitä ristikkolehden palkintojenarvontatilaisuudessa tapahtuu. Vai onkohan tuota aihetta jo käsitelty joskus aiemmin? Jos on, niin säikeen numero riittää vastaukseksi.
6. Antti Viitamäki30.9.2004 klo 13:42
Kun on jonkunkin kerran lähettänyt virheellisen ristikon toimitukseen (onneksi on aina huomattu sellaiset, kiitos valppaiden tarkistajien!), sitä on tullut viime aikoina lähes vainoharhaiseksi mokien suhteen. Tehtävää yrittää katsella sillä ja tällä silmällä, tuosta ja tästä kulmasta. Melkeinpä on nykyisellään lähtökohtana sama tilanne kuin mihin eräs ystäväni kertoo aina töissä joutuvansa - pomo tulee painosta uusimman, huippukalliin yhtiötiedotteen kanssa ja sanoo:

"Tiedotteessamme on virhe. Etsikää se."

Ja useimmiten sieltä jotain kuulemma löytyykin... :-)
7. Eki30.9.2004 klo 13:45
Itse en ole koskaan ollut paikalla Pelikaani-arvonnassa. En tunne kuvoita tarkasti.

Suomen Kuvalehdessä olemme kehitelleet tavan, jolla eri tavoin lähetetyt vastaukset ovat tasa-arvoisina, mutta ehkä en sitä ala enempää selitellä, se toimii!

Olin paikalla, kun IS:n Mini Cooperin voittaja sai palkintonsa. Olisi ollut kivaa, jos saaja olisi suuresti iloinnut, mutta joku sosiaaliavustus uhkasi mennä sen takia.
8. Matti30.9.2004 klo 13:52
Johan näistä oli aiemmin puhetta (kysykää ristikoiden laadinnasta), mutta silti jäi epäselväksi. Kumpi laatii vihjeytyksen, sanojen ristii laittaja vai piirtäjä/tekstaaja?

Omasta mielestäni juuri vihjeytys on ristikon sielu (vrt. kryptot). Se tekee tuotoksesta helpon/vaikean, oivalluttavan/tylsän jne. Minusta ristikon "oikea" laatija on vihjeittäjä.
9. Eki30.9.2004 klo 14:21
Laadintaan lasketaan sanoitus ja vihjeitys (virallisessa termissä keskellä i). On ollut mielenkiintoista lukea täällä, että sanoitus, tuo itselle niin tärkeä osuus, ei olekaan niin tärkeä. On se osaksi ollut tiedossa, mutta kuitenkin.

Piirtäjä on vihjeittäjä siinä määrin, missä hän suunnittelee piirrosideat itse eli yleensä huomattavassa määrin. Tekstivihjeet ovat yleensä 99-prosenttisesti laatijan.

Laatijat ovat joskus mananneet vihjeityksen ankeutta. Pelkkien vihjeittäjien ammattikunnalle voisi olla töitä, mutta se ei ole helppo työ missään mielessä. Palkat ovat varmaan huonot, työolosuhteet kurjat (pirttihirmun tai kaljankittaajamiehen vierellä kotona?) ja kiitokset tiukassa. :)
10. Satunnainen30.9.2004 klo 14:49
Minne lähetän hakemuksen?
11. ++juh30.9.2004 klo 14:53
OK, taidankin vastedes keskittyä vihjeitykseen eli ryhtyä laatimaan sielukkaampia ristikoita. Tervetuloa takaisin ATTA, ATUM, ETUI, TRUK, USAK, ATALA, ITIL ja kaikki muut kummajaiset. Mikäs se Vinku-Intian sivujoki olikaan...
12. Jukkis30.9.2004 klo 16:50
Eki tuossa vähän aiemmin:

"Suomen Kuvalehdessä olemme kehitelleet tavan, jolla eri tavoin lähetetyt vastaukset ovat tasa-arvoisina, mutta ehkä en sitä ala enempää selitellä, se toimii!"

No helkkari, selitä nyt vaan. Minua ainakin kiinnostaa, miten ne tekstiviesti-, sähköposti- ja etanapostivastaukset laitetaan siihen arvontapömpeliin, mistä voittajat tempaistaan esille.

Vai onko tuo liikesalaisuus?
13. Eki30.9.2004 klo 16:56
Perusidea on siinä, että ei vedetä mitään. Otetaan tietty kohta (työnnetään sormi summittaisesti johonkin väliin), josta edetään ennalta sovittu määrä vastauksia sovittuun suuntaan. Tällöin kuoren väri, kortin kiva kuva tai paperin koko ei vaikuta siihen, kuka voittaa.

Jos arvotaan piilosanaa ja löydetyssä vastauksessa on ristikko tai toisen numeron tehtävä/tehtäviä, se palautuu paikalleen eikä voita. tai jos vastaus on väärä. osa lähettää isomman erän, osa yhden kerrallaan. Isoon erään onni osuu harvemmin kuin vaikka neljään peräkkäiseen, mutta pienessä erässä on harvemmin juuri sen arvottavan tehtävän vastaus.
14. Jukkis30.9.2004 klo 17:07
Järkevähkön tuntuista.

Siis kaikki sähköpostivastaukset ja tekstiviestivastaukset (sikäli kun joku sellaisia tosiaan lähettää) printataan, vai? Sitten kaikki kasaan ja kuvatulla tavalla arvotaan. Paitsi että kyllähän se lopullinen pitää kuitenkin siitä kasasta kai vetää? (Sanoit siis että "... ei vedetä mitään").

Mutta millä periaatteella valitaan se, mihin kohtaan se sormi alunperin tökätään? Jos sitä sormea pitää tökkiä useita kertoja, niin pyritäänkö tietoisesti tökkimään sitä eri kohtiin niin että ne kohdat jakautuu tasaisesti kasan eri osien kesken?

Mitä se mainittu "ennalta sovittu määrä" yleensä on? Tuskin ihan satoja kuitenkaan?
15. Eki30.9.2004 klo 17:16
Tekstiviestejä tulee viikolla ristikkoon n. 50 ja piilosanaan vähän vähemmän. Sähköpostiviestit ovat koko ajan lisääntyneet ja uusia sen käyttäjiä tulee. Niitä ei printata sentään, siitä tulisi kauhea kasa viikossa. Pikkupaperiin merkitään viestin tuloaika ja nimikirjaimet ja voiton tullessa tiedot haetaan. Eivät tili- ja muut tiedotkaan missään tapauksessa leviä papereilla roskien mukana.

Kyllä, vedetään se lopuksi esiin. Kaikki ovat jonossa, jossa voi olla parin kolmen kierroksen vastauksia.

Sormi osuu hyvin eri suunnille. usein eri ihminen sanoo määrän ja suunnan, jotka ovat miettineet ennen ääneen sanomista. Se sujuu nopeasti, kun arpojat ovat tehneet sitä ennenkin. Loikinta on luokkaa 2-40. Joskus voidaan mennä vaikka 20 kerralla ja jatkaa samaan suuntaan seuraavallakin kerralla, jos vastaus on väärä.

Kuoret ja kortit menevät kuopiolaisille filatelistinuorille, ja niiden välittäjä polttaa turhat kuoret ja kortit.
16. Matti30.9.2004 klo 19:01
++juh, muista myös IPOH ja SNAU :-)

Tottahan toki myös rikas ja vivahteikas sanasto on hyvän ristikon eräs tunnusmerkki - siltä osin kommenttini oli rajoittunut.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *