KESKUSTELUT > RISTIKOT > KRYPTOON KELPAAVAT SANAT

2126. Kryptoon kelpaavat sanat

Eki14.11.2005 klo 21:59
Kryptoista on viime aikoina kiitettävästi ollut puhetta, joukossa paljon asiaakin.

On sanottu, että krypton sanojen pitäisi olla suunnilleen kaikille tuttuja. Näinhän asia ei mitenkään ole. Kryptoihin tarvitaan huomattavasti sanoja, jotka eivät mitenkään ole edes 50%:n tiedossa, ainakaan merkitykseltään. Silti ne ovat minusta kryptoihin kelpaavia. Esimerkiksi eri alojen huippunimet, vaikkapa kirjallisuuden (John GALSWORTHY), urheilun (Zinedine ZIDANE) tai musiikin (Christina AGUILERA), ovat isolle osalle aivan vieraita, korkeintaan niminä jotenkin tuttuja. Myös mm. paikat (esim. koviksessa aikoinaan arvosteltu ADELAIDE, jota keittiöratkojat eivät kuulemma tunne) ovat monelta osin kryptoihin käypiä.

Rajavetohan tässäkin on hankalaa. Kertokaa mielipiteitänne! Olkaa reilusti eri mieltä kanssani, jos haluatte.

Jos haluatte kertoa jotain ihan muuta kryptoista, avatkaa uusi säie! Ei tupata liikaa erilaisia aihepiirejä samaan säikeeseen.
2. marjaana14.11.2005 klo 22:27
Heh, olen koukussa kryptosäikeisiin...

Sinulla Eki onkin itseasiassa helppoa... Olet oma pomosi ja saat laittaa mitä sanoja ikinä vaan kryptoihisi. Minä saan heti kyllä palautetta tarkistajalta, jos on outoja sanoja lipsahtanut joukkoon. Noista mainitsemistasi sanoista laittaisin ilman muuta sanat AGUILERA ja ADELAINE. En usko että hylsyjä niiden takia tulisi.
Ihan nolottaa ajatella niitä kolmea ensimmäistä kryptoa jotka tein; läiskin ristikko-oppaasta aivan jotain käsittämättömiä sanoja (kummia tähdistöjä, pikkujokia jostain Portugalista ymym).
Paljon kyllä riippuu ja roikkuu siitä tarkistajastakin ja hänen tietämyksestään. Joskus tarjosin jonkin Aasian maan pääkaupunkia ja palautetta tuli. Ilmoitin, että kyllä kai nyt pitäisi kelvata kun sentään on pääkaupunki ja kävihän se sitten lopulta.
Muutamista muistakin sanoista on ollut keskustelua, esim yksi hedelmä, jota Suomen kaupoissa kyllä myydään, meinattiin hylätä vaan sen takia, ettei toisessa päässä oltu kuultu siitä ikinä.
3. Eki14.11.2005 klo 22:44
Totta on, että vaa'ankielisanoista kannattaa keskustella ja kumpienkin osapuolten pitäisi tarpeen tullen joustaa.

Kyllä minäkin näen toisten tekemissä kryptoissa enemmän outoja sanoja kuin omissani! Siihen lienee looginen selitys.
4. jupejus14.11.2005 klo 23:33
Sanaristikoissa, jos on muutama outo sana se vielä menettelee häiritsemättä ristikkoa, mutta kryptoissa saa "outoja" olla reilusti enemmän.

Kunhan sanoille on kohtuudella edes etsittävissä merkitys. Oudot sanat vain sopivasti vaikeuttavat krypton ratkontaa ja numeroillahan siinä voi löytää silti ratkaisun, mikäli jokaiselle kirjaimelle löytyy yksi tunnettu sana.
5. Jaska14.11.2005 klo 23:53
Olen Ekin kannalla ulkomaannimien ja sivistyssanojen kelpoisuudesta sekä kryptoihin että kss-ristikkoihin (kuva- ja sanavihjeristikko, kuvahan toki myös pitää mainita). Siinäkin tapauksessa, että niitä ei voi kohtuudella pitää ns. yleissivistykseen eli A-tason yleistietoon kuuluvina. Oudommat sanat sopii vapaasti studeerata hakuteoksista tai netistä.
Ekin kolmesta nimestä jokainen on niin tunnettu, että ne kuuluvat omassa rankingissani kategoriaan A, jossa nimi kuuluu tunnistaa ja tietää millä alalla ansioitunut. Muu tieto, kuten Galsworthyn teokset, Zidanen mestaruudet ja Aguileiran kappaleet ovat jo fakkitietoa. Adelaide kuuluu ehdottomasti yleissivistykseen Etelä-Australian osavaltion pääkaupunkina (maan kolmanneksi suurin). Näin vihjeytettynä se on ilman muuta kelvollinen pehmeimpiinkin pehmiksiin.
Maantiedon fakkitietoa ovat puolestaan samannimiset joki Australian Pohjoisterritoriossa, saari Antarktis-niemimaan kupeessa ja Jäämereen työntyvä niemimaa Kanadan Luoteisterritoriossa. Nämä ehkä nippa nappa kelpaisivat karttavihjeinä koviksiin. Kartastosta löytyi myös Adelaiden pikkukaupunki Etelä-Afrikassa, se on kyllä jo superfakkitietoa ja olisi törkeä ristikossa.
Historiasta löytyi Englannin kuninkaan Vilhelm IV:n puoliso A. jonka mukaan Australian A. on kastettu. Laaja Uusi tietosanakirja (nyt jo vanhentunut) tuntee myös parin sadan vuoden takaa Bourbon-sukuisen Orleansin prinsessan Adélaide, siis aksentin kera kirjoitettuna. Kelpuutus koviksiin ilman aksenttiakin esim. vihjeellä Bourbon-prinsessa (Sanasepossahan näitä "kirja auki" ristikkoja on).
Ja viimeinen, vaan ei vähäisin Adelaide, Beethovenin ehkä tunnetuin yksinlaulu, musiikin fakkitietoa. Ilman muuta ristikkokamaa kahdesta pallosta alkaen, milloin ma nähdä sun saan?
Vielä kaksi esimerkkiä omasta kryptonlaadintakoetelmastani, joka ei millään olisi onnistunut ilman fakkisanoja. Latinan "Factum" kyllä pitäisi oikeastaan rankata A-luokkaan, onhan se tietosanakirjankin nimenä aika tunnettu. Sen sijaan "Ewing" on ilman muuta fakkisana, vaikka kaksi miljoonaa suomalaista osaisikin yhdistää sen vihjeeseen Dallasista tuttu. Vai kuuluuko saippua-Dallas sittenkin yleissivistykseen? Ja sopiiko Keskisen salarakas Keskikseen?
6. Jaska15.11.2005 klo 00:01
Ja siunatuksi lopuksi halotaan vielä yksi hius harmaantuvasta pehkosta: kuva- ja sanavihjeristikko lyhennetään ksv-ristikko. Vihje on siis parempi termi kuin selitys, joka puolestaan varataan ratkaisusanoja ymmärtämättömille ratkojaparoille (utra olen usein itsekin).
7. Eki15.11.2005 klo 00:03
Ewing on ollut silloin tällöin kryptoissa ja ehkä joskus kuvaristikoissakin. Kyllä se on tv-maailman perustietoa ja nimenomaan henkilöhahmo J. R. Ewing on sen tunnettuutta edesauttanut. Ei toki ole häpeä, jos sitä sanaa ei tiedä.

Ovatko Facta ja Spectrum tehneet yhteispainoksen?
8. Kravattimies15.11.2005 klo 04:33
> Adelaide kuuluu ehdottomasti yleissivistykseen Etelä-Australian osavaltion pääkaupunkina (maan kolmanneksi suurin).

Jaska, ihan pieni korjaus vaan tuohon: Adelaide ei ole kolmanneksi vaan viidenneksi suurin. Sivuseikkahan tämä on.

4 170 000 Sydney
3 520 000 Melbourne
1 690 000 Brisbane
1 410 000 Perth
1 110 000 Adelaide

Lähde: Australian Bureau of Statistics, Year Book Australia 2004.

Tällä virallisen näköisellä sivulla
http://www.dfat.gov.au/aib/island_continent.html
9. Jaska15.11.2005 klo 11:20
Kiitos RA. Tunnustan, että en viitsinyt illalla tsekata, oliko arvaukseni Adelaiden kolmanneksi suurimmuudesta (???) oikein, koska olin varma, että kyllä väärän tiedon joku korjaa. Factum tietosanakirjan nimenä oli ilmeisen virheellinen muistikuva, todella risteytin Factan ja Spectrumin, kuten Eki huomautti. Heti siis lipesin lupauksestani factan varmistuksista...
10. Egon15.11.2005 klo 13:56
Eki tuolla alussa mainitsi, että Adelaide oli saanut arvosteluja ratkaisusanana koviksessa. Minun mielestäni Adelaide kelpaisi hyvin myös helppoon ristikkoon. Näin ne mielipiteet menevät ristiin. Vedä siitä sitten! :)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *