KESKUSTELUT > RISTIKOT > HAJA-AJATUKSIA HUONOJEN SANOJEN VÄLTTELYSTÄ
2229. Haja-ajatuksia huonojen sanojen välttelystä
Eki20.12.2005 klo 19:44
Huonoja sanoja on monenlaisia.Usein toistuva sana on ikävä. Jos se on vaikkapa sana TAAS, joka "voitti" taajuuskilpailun taannoin, en välttele sitä mitenkään erityisesti, sillä se on kaikille tuttu sana. Jos usein toistuva sana on normaalielämässä vieras, välttelen sitä aika lailla, sillä en laadi ristikoita vain paljon ratkontaa harrastaneille vaan ihan tavallisille kansalaisille, myös ensikertalaisille.
Vaikea sana on ikävä, vaikka se olisi harvinaisempikin ristikossa. Sanan vaikeutta on kuitenkin hankala määritellä yhden tai useammankaan ihmisen. Voisi ajatella, että tehdään gallup, mutta tietäjien prosenttiluku ei aina kerro sanan hyvyydestä.
Kömpelö yhdyssana heikentää aina ristikkoa. Kömpelöyttä ei määritä se, löytyykö sana kirjoista vaan miltä se enemmistön korvissa kuulostaa.
Erityisen huonoja sanoja ovat olemattomat sanat ja väärin kirjoitetut tai taivutetut sanat. Lähes jokaisella varmaan sattuu kömmähdyksiä joskus tässä asiassa, vaikka harmillisia tällaiset virheet ovatkin.
Laatija joutuu siis päättämään itse ja suon kaikille sen vapauden, paitsi että omien laatijoitteni sananvalinnasta syntyy joskus keskustelua, koska joudun siitä itsekin osaltani vastaamaan.
Kokonaisuus on tärkeämpi kuin pienet osaset, ja siitäkin laatijalla tulee olla taju. Ja ratkoja lopulta sen päättää, eivät laatijat, paitsi että ratkovalla laatijalla on tietysti yksi ääni.
Ristikoissa sanat menevät ristiin, joten se ei ole sama kuin tietokilpailu. Hankalampikin sanasto voi toimia, jos sitä ei ole liikaa ristikkäin. Siinäkin on laatijalla tärkeä osa, että ottaa sen huomioon.
Oma kritiikkini oli tiukoilla tämänpäiväisen uutisristikon kanssa. Sanoja en voi kertoa, mutta teema teki laadinnan sen verran pahaksi, että siellä on puolen tusinaa selvää fakkisanaa, jotka päätin pääasiassa vihjeittää ihan oikeilla merkityksillä. Joskus, varsinkin helpoissa, saatan käyttää tuplavihjettä, jossa on helpottava osa.
En mitenkään väitä, että selviän laadinnoistani ilman huonoja sanoja Ja/tai fakkisanoja. Mutta koko ajan pyrin - hyvän ristikon ehdoilla - niitä välttämään ja saamaan aikaan ratkojia miellyttävän kokonaisuuden.
2. Jaska20.12.2005 klo 20:41
Ratkoin Ekin uutisristikon odotellen niiden vältettävien fakkisanojen ilmaantumista. Olihan siellä muutama suht. yleinen, mutta tuskin ne yhtäkään RATKOJAA häiritsivät. Ellei nyt sitten joku tiukkapipo sanaseppo kuulunut joukkoon "ankaran puutarhurin" ominaisuudessa.
3. Eki20.12.2005 klo 22:08
Olennaista oli, että yksikään ei tainnut olla pahalla risteyksellä (tai tietenkään piilokirjaimella). Ei minua tiukkapipoisten sanaseppojen marmatukset haittaa, mutta jos tavallinen kansalainen sanoo ristikon sisältäneen liikaa vieraita juttuja, se pysäyttää ainakin tarkastelemaan tilannetta.Tämä aika selkeästi osoittaa sen, että olipa kyse jostain Tonavaa selvästi pienemmästä joesta, Madagaskarin suhteen mitättömästä saaresta tai muusta vähemmän tunnetusta tiedosta, niiden eksyminen ristikoiden fakkisanoiksi on ainoastaan niiden käyttöhelppouden ansiota.
Jos joku haluaa niitä käyttää taajemmin, niin käyhän se siellä, jossa itse en ole sisällöstä vastaamassa, mutta henkilökohtainen mielipiteeni - ja aika laaja mielipide laatijoiden parissa, mutta jääköön se nyt enempää korostamatta - on, että laatijan kannattaa pyrkiä laatimaan ristikko ilman nk. fakkisanoja.
Vaikka kahdella laatijalla olisi täysin sama tavoite, lopputulos voi poiketa huomattavasti. Tähän vaikuttaa mm. kokemus, taidot ja käytettävissä oleva aika. Tosin ideaaleissa olosuhteissa laadin paremman ristikon kymmenesosassa siitä ajasta, mikä menee huonomman (oma subjektiivinen käsitys) hitaamman kanssa.
Tuossa uutisristikossa aika oli jokseenkin tiukilla, ja onkin vaikea sanoa, olisiko pari tuntia lisää auttanut fakkisanoja vähentävästi.
KOMMENTOI