KESKUSTELUT > RISTIKOT > MIKSI VISAISET OVAT NIIN ERITASOISIA?

1694. Miksi visaiset ovat niin eritasoisia?

Eki19.6.2005 klo 10:26
Se, että ristikon vaikeusasteesta kerrotaan jotain, ei ole kovin yleistä. Yhä useammin siihen kuitenkin päädytään.

Totta kai ristikot pitää vaikeusastemielessä tähdittää vähän lehden mukaan. Otan tähän alustukseen esimerkkejä vain omasta tuotannosta. Esim. Katsossa kolmekynäinen voi olla tasoltaan IS-Koviksen 2+. Se on tavallaan pyöristetty ylöspäin.

IS:ssä päädyttiin neljänneksen väliin, koska se tuntui informatiivisesti olennaiselta.

Minua (ja monia muitakin ratkojia) on usein ihmetyttänyt eräiden lehtien linja. Viimeiselle ristikolle annetaan kolme (tai viisi, asteikosta riippuen) tähteä (tms.) ja yleensä se on silti pääosin sikahelppo. Joskus ei edes löydy sitä vaikeaa piilokirjainta, joka jotenkin selittäisi tehtävän ajautumisen tuohon paikkaan. Luultavasti tehtävä on joutunut sinne laatijan tarkoittamatta. On toki myös laatijoita, joilla ei ole tatsia vaikeusasteisiin.

Ajatteleeko "tavallinen ratkoja", että olenpas minä nyt hyvässä vireessä, kun "vaikea" ratkesi niin helposti?

En väitä, että vaikeusastekysymys on helppo. Mutta on ikävä nähdä lehdessä täydellinen yli- tai alilyönti.
2. Olavi Kivalo19.6.2005 klo 10:41
Minulla on aika laaja, mutta huolella valittu koeratkojakaarti, joka edustaa hyvin eritaustaisia ihmisiä. Tällaiselta uskotulta joukolta on helppo saada palautetta, mikä muuten on vaikeaa. En päästä ristikkoa julkisuuteen, ennen kuin se on perusteellisesti koeratkottu. Luonnollisesti itselläni on oma (yleensä aika vankka) käsitys vaikeusasteesta, mutta käytän palautetta tarvittaessa vihjeiden uudelleenmuotoiluun, jolla voi aika portaattomasti justeerata vaikeusastetta.
3. tonimikael19.6.2005 klo 22:14
Tuo Olavi Kivalon toimintatapa osoittaa kyllä erinomaista asiakaspalvelua! Onko yleensä laatijoilla ja ristikkofirmoilla aikaa ja rahaa noin hyvään palveluun? Siis palkata(?) useita koeratkojia ja "viivyttää" ristikon julkaisua täten..
4. iso S20.6.2005 klo 08:28
Vaikea kuvitella ainakaan Ekin uutisristikkoon päivystävää koeratkojakaartia. Ristikkohan on ratkojien saatavilla aikaisin tiistaina ja tuorein uutinen perustuu maanantai-iltaiseen Izvestija-turnauksen ilouutiseen (muistinvarainen tieto, perustuu johonkin lehtihaastatteluun): Suomelle klo 19 -> MAALI. Marginaalit alkavat tuollaisessa olla niin pieniä että koeratkonta ja mahdollinen korjaus kommenttien perusteella merkitsisi armotta valkoista läiskää ristikon paikalle.

Jonkinsorttinen tarkistusprosessi (laatijan omavalvonnan lisäksi) on varmaan kaikilla laatutietoisilla julkaisijoilla. Jotkut saattavat luottaa laatijaan kuin pukki suuriin sarviinsa ja ovat siis laatuluuloisia.
5. Eki20.6.2005 klo 08:38
Kyllä uutisristikko ajankohtaistui tuosta iso S:n maininnasta vielä aika lailla. Muistaakseni aivan tiukin uusi tieto on jostain klo 23 paikkeilta. Ainakin joku kymmenen jälkeen loppunut matsi tuli kuitattua ristikossa. Tämän hetken aikataulut eivät anna myöten tuollaiselle urheilulle.

Tarkastajien määrä lähtee nollasta ylöspäin. Iisakin tehtäviä ratkottiin 80-luvulla monen erilaisen ihmisen voimalla. Vaikeusastearviosta laskettiin keskiarvo ja lehti näin pisteytettiin. Jos lehti myi huonosti, Iisakki yleensä totesi "no se olikin vähän suolainen numero, puoli tähteä tavallista vaikeampi", ja se tarkoitti yhteenlaskettua vaikeutta, ei keskiarvoa, siis kovin pieni se ero oli.

Edelleen monessa paikassa on kieratkojia, monikossa siis. Korostaisin tässä voimakkaasti koeratkojan laatua. Kukaan ei ole erehtymätön, mutta hyvä ratkoja haistaa kymmenen kertaa enemmän kuin kohtalainen.
6. iso S20.6.2005 klo 10:25
Oliko Iisakin kommentti huumoria? Eiväthän useimmat lehden ostoa harkitsevat pysty ostotilanteessa arvioimaan lehden vaikeutta ainakaan tuolla tarkkuudella. En oikein usko siihenkään, että tässä asiassa huhu kulkisi ratkojalta toiselle: älä osta kesäkuun Iisakkia, se on liian vaikea! Pikemminkin voisi kuvitella että lehden tyydyttävyys näkyisi seuraavan numeron myynnissä. Vaikeuteen, helppouteen tai muuhun asiaan tyytyväiset ostavat seuraavankin numeron, ja tyytymättömät jonkin kilpailevan lehden.
7. Eki20.6.2005 klo 10:55
Sori, tarkoitin, että edellinen numero oli suolaisempi ja siitä johtui muutos.
8. iso S20.6.2005 klo 11:11
Ollos sorittu. Nyt ymmärrän.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *