KESKUSTELUT > RISTIKOT > TEHOSTEET
2094. Tehosteet
RO3.11.2005 klo 00:22
Olen pitkään yrittänyt selvittää itselleni, että mitä tarkoittaa, kun vihjeen perässä on huutomerkki tai kysymysmerkki tai molemmat, tai vihje on puhekuplassa tai ajatuskuplassa. Usein olen luullut, että asia on selvinnyt, mutta sitten taas on tullut eteen ristikko, joka on palauttanut maanpinnalle.
Voisiko joku vääntää rautalangasta?
2. Antti Viitamäki3.11.2005 klo 03:41
Itse käytän huutomerkkiä yleensä silloin, kun haluan vihjata ratkojalle että yhteys on astetta ovelampi tai kauempaa haettu kuin mitä ensimmäisenä tulee mieleen. Joskus myös silloin, kun hieman epämääräiseltä vaikuttavaan vihje-ratkaisu -yhteyteen löytyy ylimääräinen varmistus tai täsmennys.Esimerkkejä on vaikea keksiä näin lennosta - usein kyse on jopa vähän senhetkisestä fiiliksestäkin, kun vihjeen ristikkoon tökkää. Tässä ehkä hieman kömpelö esimerkki:
Ratkaisusana: LUOJA
Jos vihje olisi TEKEE, ei siihen tarvitsisi laittaa huutomerkkiä - kyse on melko suorasta vihjeestä.
Mutta jos vihje olisi TEKEE MYÖS (= "luo ja"), niin melkeinpä saattaisin laittaa huutomerkin perään, koska lähinnä ratkojalle tulisi sanan selvitessä mieleen, että miksi ihmeessä "myös", eikö LUOJA nimenomaan ole sellainen joka luo eli tekee, sanan yksinkertaisimmassa merkityksessä?
Sana "myös" vaikuttaa siis turhalta, jopa jossain mielessä vääristelevältä, vaikka eihän ratkoja voi väittää vastaankaan. Ratkojalle vain saattaa jäädä paha maku suuhun, jos hän ei hoksaa tuplavihjettä.
Sen sijaan kun ratkoja näkee perässä huutomerkin, hän - jos luottaa laatijaan ettei tämä huvikseen heittele merkkejä perään - voi päätyä oikeaan ajatukseen, että ehkäpä laatijalla on tosiaan jotain muutakin mielessä. Hän ehkä hoksaa että kyse voisi olla jonkinlaisesta sanaleikistä.
Eikä aikaakaan, niin hänelle valkenee: LUO = TEKEE, JA = MYÖS - ja tapahtuu juuri se mitä laatija on toivonutkin tapahtuvan: "Haa! Totta kai, päivänselvää!" - ja ratkoja on lähestulkoon varma että ratkaisusana on oikein.
Mitä helpommasta ristikosta on kyse, sitä helpompiin jujuihin ainakin itse suosittelisin huutomerkkiä. Yksitähtisiin en huutomerkkejä vaativia jujuja varmaankaan edes laittaisi.
Vastaavasti, mitä vaikeampi ristikko on, sitä harvemmin tulee huutomerkkiä käytettyä. Lähinnä sen käyttöä pitää järkevänä nimenomaan silloin, jos pelkää ettei ratkoja tajua vihjettä kokonaisuudessaan ja näin ollen "pettyy laatijaan".
(jatkuu)
3. Antti Viitamäki3.11.2005 klo 03:44
(jatkuu)Kysymysmerkkiä käytän, kun haluan kertoa ratkojalle että vihjeen ja ratkaisusanan välisen yhteyden mielekkyys riippuu näkökulmasta. Usein siis vaikkapa silloin, kun voi olla varma että ratkoja kyllä tajuaa yhteyden ja uskaltaa luottaa siihen että tätä laatija varmaan tarkoittaa, mutta että olisi hyvin mahdollista argumentoida jopa täysin päinvastaista.
Taaskaan ei tule mitään loistavaa esimerkkiä mieleen, mutta vaikka nyt vihje MAKSAA MALTAITA? ja ratkaisusana OLUT.
Vihjeen leikillisyys on selvä ja ratkoja voinee olla melko varma että on saanut sanan oikein, vaikka olisi aivan mahdollista sanoa että eihän olut nyt millään erityisellä tavalla kallista ole.
Tästä nimenomaisesta syystä en ehkä laittaisi MAKSAA MALTAITA! (huutomerkin kanssa), koska vihjeellä ei ole tuplamerkitystä.
Jos olisi olemassa yleinen ajatus että olut on kallista samaan tapaan kuin timanttikorut tai uudet Rolls Roycet, niin huutomerkki viestisi näppärästi molemmista merkityksistä.
Nyt kysymysmerkki tuntuu kuitenkin paljon luontevammalta.
Edelliseen paljolti liittyen kysymysmerkki toimii todella hyvin silloin, kun on kyse elämänkatsomuksellisista asioista. Tästä esimerkkinä säikeessä 1989 "Punainen Pelikaani 5/2005; käärme" puhuttanut oma vihjeeni LUOJAN HARJOITTAMIA?
jonka viisikirjaimista ratkaisusanaa en nyt tässä kerro, jos joku ei ole vielä kyseisestä lehdestä ristikkoani ehtinyt ratkoa.
Joskus ratkoja voi jopa melko vilpittömästi vihjata kysymysmerkillä, että pallo on oikeastaan laatijalla, en ota edes kantaa:
EI KAI KUKAAN MEISTÄ? -> SYDÄMETÖN
Lääketieteellinen todennäköisyys sanoo, että kyllä kaikilla elossa olevilla sydän rinnassa lyö, mutta toisaalta sanalla "sydämetön" ei juuri koskaan tarkoiteta tätä - ja voidaan ajatella että laatija todellakin enemmän kysyy kuin toteaa.
Tuplamerkit ovat minulla todella harvinaisia. Pitää olla joko aivan umpikiero vihje tai sitten hämmästyttävän moniulotteinen - esimerkiksi kolme eri merkitystä, jotka kaikki viittaavat ratkaisusanaan. Yhdistelmä ?! voisi tulla kyseeseen silloin, jos molemmilla merkeillä voidaan edellä selostamani mukaisesti auttaa ratkojaa löytämään perille suuremman ymmärryksen äärelle.
Mutta nämä ovat makuasioita. Sinällään äärimmäisen mielenkiintoinen keskustelunaihe - enkä ainakaan äkkipäätä muista että tästä olisi juuri täällä mielipiteitä lauottu.
Eli kiitoksia tästä! :-)
4. Kravattimies3.11.2005 klo 05:18
Hyvä, Antti! Odotetaan toisten laatijoiden vastauksia.Hauskoja esimerkkejä:
SELVÄ ROOPE! > OKRA
KIEROJEN ALUE? > SAVO
Tuli mieleeni kysyä, hieman asian vierestä tosin, miksi puhekuplissa on joskus huutomerkki, kun piste riittäisi.
"Otan tuon!" > valinta
5. iso S3.11.2005 klo 08:24
Antti, taisi mennä ratkoja ja laatija sekaisin tässä:"Joskus ratkoja voi jopa melko vilpittömästi vihjata kysymysmerkillä, että pallo on oikeastaan laatijalla, en ota edes kantaa:"
Muuten selkeä ja valaiseva esitys laatijalta joka oikeasti miettii mitä tekee ja miksi. Ratkojan tilannetta sotkee se että jokaisella laatijalla on oma tyylinsä tai tyylittömyytensä. Näiden merkkienkään käytöstä ja merkityksestä ei ole olemassa mitään yleispätevää standardia. Minulle ei kuitenkaan tule mieleen mitään napisemista Antin kuvaamasta linjasta.
Osittain huutomerkin ja kysymysmerkin käyttöalue menee päällekkäin sitaattien ja kin-päätteen käytön kanssa. Sitaateilla on tapana korostaa vihjeen leikillisyyttä, mutta myös sitä että päättelyssä tarvitaan ylimääräinen askel. "Kin"-lisuke tarkoittaa että "tämä voi olla tuo mutta on joskus tai ehkäpä useinkin ihan jotain muuta".
Vihjeissä on syytä harrastaa vaihtelevuutta sekä ristikossa kokonaisuutena että myös "paikallisesti". Jos ristikon toinen yläneljännes vilisee huutomerkkejä, toinen kysymysmerkkejä, toinen alaneljännes sitaatteja ja toinen kin-päätteitä, niin ratkoja luultavasti suivaantuu. Siksi(kin) visaisissa voi jättää sellaisia vihjeitä lisukkeettomiksi mihin helpommissa laittaisi selventävän merkin. Visaisissahan suunnilleen kaikissa vihjeissä on joku sellainen kierous mikä periaatteessa oikeuttaisi merkittämiseen.
Kravattimiehen kommentissa voisi "Hauskoja esimerkkejä" varustaa kysymysmerkillä. Minusta
SELVÄ ROOPE! > OKRA
on sellaista kikkajongleerausta että tällaisia saa olla max kax per ristikko tai verenpaine nousee, luultavasti joillakin muillakin kuin minulla. Tämäntyyppistä herkkua(?) pitää annostella säästeliäästi. Onhan siinä laitettu ulkomaankielinen lyhenne kotimaisen sanan synonyymiksi ja siihen yhdistetty nimikirjaimet "henkilöstä" josta ei yleensä puhuta nimikirjaimin (tyyliin UKK). Tässä vihjeessä huutomerkki on ehdottoman välttämätön, kaksi voisi olla parempi!
6. iso S3.11.2005 klo 08:42
Vielä näkemykseni Kravattimiehen puhekuplakysymykseen. Syy huutomerkin käyttöön saattaisi olla Viitamäen kuvaaman mukainen, mutta ilmeisesti ei ole jos kerran K:n mielestä piste riittäisi. Silloin kyseessä on luultavasti vain laatijan tyyli puhua kuuluvalla äänellä tai satunnainen oikku. Jotain sillä kuitenkin luultavasti halutaan korostaa, ellei sitten ratkaisusanaksi tule jotain tyyliin VAATIMUS tai HUUTO.Esimerkkitapauksessa
"Otan tuon!" > valinta
näkisin että korostetaan sitä että kyseessä on tietoinen eli todellinen valinta. Tiskillä on useita vaihtoehtoja, joista yksi on asiakkaan mielestä jostain syystä mieluisampi kuin muut, joten lievää innostusta tuntien hän valitsee juuri sen.
Identtisistä tuotteistakin pitää valita yksi jos kerran tarvitsee vain yhden, mutta silloin "valinnan" voisi tehdä silmät ummessa ja kyseessä on pikemminkin lukumäärän rajoittaminen kuin valitseminen. Silloin piste riittäisi.
Tietysti kyseessä voisi olla valinta "otanko vai jätänkö" kun ostopäätöstä ei ole vielä tehty. Silloin vaihtoehdot ovat selkeästi erilaisia ja päätökseen sisältyy jonkintasoinen tunnereaktio. Otan tuon, vaikka oikeastaan ei olisi varaa! Otan tuon, vaikka siinä onkin kamalasti kaloreita! Otan tuon, niin ei tarvitse käyttää sitä vanhaa X-merkkistä rähjää! Huutomerkki on paikallaan.
7. Eki3.11.2005 klo 09:21
Saatan olla jopa syypää siihen, että kuplien käyttö on alkanut ja sittemmin yleistynyt.Muistaakseni ensimmäinen käyttämäni oli "Maksa!" kuplassa, vastaus elin. Siitä on aikaa. Tuolloin kauan sitten se oli varmaan tuore ja yllättävä. Itse sen jälkeen olen käyttänyt hyvin harkitusti eli vain muutaman kerran eikä yhtä enempää per ristikko, uskoisin. Nyt olen ollut huomaavinani sen ehkä yleistyneen eikä se ole pelkästään positiivinen juttu.
Antin yöluento oli esimerkillisen hyvin koottu. Täällä väliportaassa lisäilemme ja poistelemme joskus merkkejä. Yleisintä on lisätä kysymysmerkki, jos vihje on mielestämme vähän sinne päin tai arveluttava. Joskus se tehdään deadlinen puristamana ja vihje voi jäädä huonohkoksi, mutta toivoittavasti ei usein. Kysymysmerkki ei saa perustella sentään ihan mitä vaan.
Sitaattien käyttö on yksi vaikeimmista lajeista ja tosiaan huippuvaikeisiin mennessä niitä voidaan hämäyksen takia jättää (nykyisin ehä enemmän, jos tosi vaikeaan pyritään?) pois.
Joskus näkee tosi kökköisiä sitaattivihjeitä. Lehti sitaateissa on kyllä ihan asiallisesti SEURA mutta ei vaikkapa HAAPA. Jos kahdella kaariviivalla piirretyssä kalassa on sitaatit ja vastaus on joku kalalaji, se kertoo minusta joko piirustustaidottomuudesta tai laiskuudesta. Silloin kai ajatellaan, että se toimii kalan symbolikuvana.
8. iso S3.11.2005 klo 10:06
Väännän itselleni rautalankaa.Maksa ilman kuplaa ja huutomerkkiä olisi oikein, koska maksa on elin. Huutomerkki olisi tässä tapauksessa turha ja suorastaan harhaanjohtava.
Maksa kuplassa tarkoittaa että joku sanoo maksa tai ajattelee maksaa (riippuu siitä onko kyseessä puhekupla vai ajatuskupla). Ilman huutomerkkiä se viittaa lähinnä maksan ostotilanteeseen jolloin maksaa ajatellaan "aineena", ei elimenä. Huutomerkki on tarpeellinen, että herätettäisiin ajattelemaan mössöä pitemmälle. Samalla se tekee vihjeestä vaikeamman, koska kyseessä voikin olla maksamiskomento.
Johtopäätös: visaiseen kupla ja huutomerkki, helppoon pelkkä maksa.
Lehti sitaateissa kai tarkoitti piirrettyä puunlehteä? Silloin kuvasta saadaan sana lehti ja sitaateilla jatketaan yksi askel eli valitaan tietty lehti (SEURA). Tässä on mukana annos leikkimielisyyttä, kun puusta hypätään painotuotteeseen. Palaaminen puunlehdestä sitaattien avulla tiettyyn puulajiin (HAAPA) on kökköistä. Kuten kalaesimerkissä, jos tarkoitetaan tiettyä lajia niin kuvavihjeen pitäisi näyttää kohtuullisessa määrin oikealta.
Kirjoitettu vihje lehti olisi oikein ilman sitaatteja. Sitaattien käyttö viittaisi silloin siihen että laatijan mielestä Seura ei ole mikään kunnon lehti, onpahan vain joku lehdenkorvike mitä voi selailla jos ei saa kaverilta Apua tai tyttöystävältä Hymyä.
9. Pena13.11.2005 klo 09:40
12.11.2005 Koviksessa on käytetty peräti kolmea huutomerkkiä:MINÄKIN TEEN ESTETTÄ!!! (5)
Toisessa vihjeessä on sitten kysymysmerkki ja kaksi huutomerkkiä:
SAUNAN PÄÄLLE?!! (4)
Varovaisesti uskaltaisin jopa luulla arvaavani, mitkä ovat ratkaisusanat - ehkä. Vastausaika päättyy 18. päivä, joten tästä tarkemmin sen jälkeen, jos sittenkään!!!
10. Antti Skyttä13.11.2005 klo 10:35
Hienoa, kaima! Loistavasti analysoitu.Kun Pena puhut minun laatimastani koviksesta (12.11.), siihen liittyen kommenttina:
Koviksessa tulee usein kokeiltua jotain, mitä ei muista aiemmin nähneensä tai missä kieppien määrä tai yhteys vihjeen ja ratkaisusanan välillä on poikkeuksellinen. Silloin käytän useampaa huutomerkkiä kertomaan tuon asian.
Samalla perusteella saatan käyttää kysymys- ja huutomerkkiä peräkkäin.
Kysymysmerkkiä käytän juuri samalla tavalla kuin kaima Viitamäki.
11. Matti13.11.2005 klo 11:33
Jos SAUNAN PÄÄLLE?!! (4) tulee se mitä arvelen (ristikkoa näkemättä), korvaisin kyllä kysymysmerkin kolmannella huutomerkillä.
12. ö13.11.2005 klo 15:24
AS:n Kovis on helpompi kuin edellinen. Se on hyvä!Yksi ajatusvirhe Antille lienee sattunut. "ARIN KERA MUISSA PÄÄHINEISSÄ" ei aivan pidä paikkaansa.
13. RA13.11.2005 klo 15:41
ö, mutta eivätkös "ne" ole ARIN KERA MUISSA PÄÄHINEISSÄ??
14. ö13.11.2005 klo 15:54
Mahdollisesti, mutta voivat olla ilmankin tahi jopa samoissa päähineissä ennen kuin pukeutuvat samanlaisiin päähineisiin, jotka taas ovat kyllä erilaisia kuin "niillä". Mutta siis vasta sen jälkeen.
15. RA13.11.2005 klo 17:03
Mielenkiintoinen aihe tämä tehosteiden käyttö. Ratkojana niitä ilmeisesti havainnoi ja tulkitsee jotenkin ei-tietoisesti ja todennäköisesti laatijat ovat ne useimmiten juuri oikein laittaneet. Tarkoitan, että ratkojana varmasti heräisi, jos merkintätapa olisi jotenkin "väärässä" suhteessa ratkaisuun.Itse asiassa muistan vain kerran kesken ratkonnan pohtineeni yhtä tehostetta. Kyseessä oli aika tuore IS KOVIS:
Vihjeessä oli laitettu puhekuplaan: TAATUSTI PILKOIN! Vastaussanaksi tuli IVAAJAT. Ajattelin, että vastaussanan olisi oikeastaan pitänyt olla yksikössä (koska vain yksi henkilö oli äänessä) tai sitten puhekuplasta olisi pitänyt lähteä kaksi sakaraa (kaksi ivaajaa toteaa taatusti pilkanneensa / pilkoin puhuvansa).
Esimerkiksi tuossa Skytän Antin tuoreessa kovisvihjeessä SAUNAN PÄÄLLE?!! on mielestäni kaikki kohdallaan. Kysymysmerkki kyseenalaistaa "käytännön" juuri sopivasti, koska eihän sitä suinkaan aina saunan päälle... eivätkä jotkut koskaan. Sehän voi olla jopa vakaumuskysymys.
KOMMENTOI