KESKUSTELUT > RISTIKOT > MIKÄ TEKEE RISTIKOSTA VAIKEAN?

3286. Mikä tekee ristikosta vaikean?

Pekka Harne2.3.2007 klo 15:23
Totesin eräässä toisessa säikeessä ohimennen, ettei hyvin laadittu ristikko ole välttämättä samaa kuin vaikea ristikko. Mikä sitten tekee ristikosta vaikean? Sanasto, pitkät sanat, aukioisuus, toteutus, nämä kaikki yhdessä - vai joku muu ominaisuus?
2. qwer2.3.2007 klo 15:35
Olisikohan ne vihjeet? Tämä taitaa olla kyllä kieli poskella tehty säikeen aloitus.
Mikä muuten tekee kolmannen SM-alkuerän ristikosta vaikean? Aikako?
3. JPQ3.3.2007 klo 10:22
Kyllä minusta ne vihjeet nimenomaan ja myös syntyvät sanat ei niitä aina jotka useimmiten siihen vihjeeseen istuu koska tietynpituisia vastaus sanoja löytyy varmaan joihinkin vihjeisiin montakin.
4. RA4.3.2007 klo 18:40
Itselleni vaikeita ristikoita on (karkeasti jakaen) kahta tyyppiä:

1) Ristikko on tehty vaikeaksi viljelemällä sekä vihjeinä että ratkaisusanoina paljon erisnimiä; ihmisnimiä, jotka on vihjeitetty hyvin yleisesti (NAISIA, JUOKSI) tai paikannimiä, jotka on vihjeitetty samoin hyvin yleisesti (RANSKASSA).

- Tällainen yliyleistävä vihjeitys lisää aina vaikeutta, vaikka ei olisikaan kysymys pelkästään erisnimistä. Vrt. TEKIJÄ (7).

Tuollainen vihjehän on tavallaan "tyhjä". Se muuttuu "oikeaksi" vihjeeksi ja mahdolliseksi keksiä vasta, kun toisen suunnan sanoista on tullut kirjaimia avuksi.

Yliyleistyksen ja nimiviljelyn ohella ristikkoa saattaa vaikeuttaa myös runsaahko vanhahtavien sanojen ja termien tai murresanojen käyttö.

2) Ristikko on tehty vaikeaksi vaihtelemalla vihjeitystyyliä; kun yhden vihjeen keksit, se ei ole mikään tae tai "neuvo" keksiä seuraava. Ratkaisusanat sinänsä ovat pääasiassa ihan tavallisia sanoja. Vihjeityksessä on hyödynnetty myös suomen kielen ainutlaatuisia mahdollisuuksia kuten monimerkityksisyys, sijamuodoilla leikittely jne. jne.

Ratkojan tällainen vaikea ristikko haastaa jatkuvasti puntaroimaan enemmän äidinkielen vivahteita kuin selaamaan kartta- ja tietosanakirjoja.

- Pitkät sanat vaikeuttavana tekijänä ovat kai vähän fifty-sixty? Ainakin itse olen monesti huomannut, että ne toimivat helpottajina. Kun muutaman kirjaimen sinne tänne on saanut, loppu on helppo arvata (näin kävi mm. 3. SM-alkuerässä, jossa pääkuvasta lähti kaksi 18-kirjaimista yhdyssanaa). Joskus - tietysti - laatija on osannut sommitella pitkän sanansa niin ennalta-arvaamattomaksi, että se on ollut todellinen vaikeutus. Ja usein hyvä sellainen!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *