KESKUSTELUT > RISTIKOT > TAIVUTUSMUOTOISEN ERISNIMEN HYVÄKSYTTÄVYYS
3331. Taivutusmuotoisen erisnimen hyväksyttävyys
Tuomas L.26.3.2007 klo 14:18
En muista, onko tästä ollut joskus puhetta...Silloin tällöin ristikossa saattaa tulla vastaussanaksi KATSO. Ratkaisusanojen tulisi olla perusmuotoja (lauseessa voi olla poikkeus), eikä KATSO tietenkään ole perusmuoto. Sanan hyväksyttävyyttä perustellaan ilmeisesti sillä, että kyseessä on lehden nimi. Tavallaan tämä perustelu on ymmärrettävä, mutta seuraako tästä, että mikä tahansa taivutusmuoto kelpaa sanaksi, jos se on erisnimi? Voiko esimerkiksi vihjeestä "Röyhkän laulu" tulla vastaukseksi LAURALLE? Vähän oudolta tuntuu...
Eli mihin tässä vedetään raja? Onko jotenkin määritelty, mitkä erisnimet kelpaavat (lehden nimi käy, mutta esim. laulun nimi ei)? Vai voiko tämän porsaanreiän kautta saada ristikkoon millaisen taivutusmuodon tahansa? Musiikkimaailmasta tulee mieleen esimerkiksi sellaisia lauluja kuin Yöllisiä, Kääpiöitä ja Matkaohjeita. Käyvätkö nämäkin?
Minusta taivutusmuotoinen erisnimi voi olla ristikossa korkeintaan siinä tapauksessa, että vihje viittaa juuri sen erisnimimerkitykseen - siis KATSO-sana voisi nipin napin kelvata, jos vihjeenä on "lehti" eikä esimerkiksi "Kalmila". Mutta itse jättäisin kyllä taivutusmuodot kokonaan pois, vaikka ne olisivatkin erisnimiä. Mitä mieltä muut, vai onko asiasta jotain "virallisempia" sääntöjä?
2. JTak26.3.2007 klo 14:28
Rajan voisi vetää siihen, että kyseessä on yleisesti tunnettu erisnimi? Kyllä Katso-lehti on sen verran tunnettu, että se pitäisi ratkaisusanaksi kelpuuttaa. Lauralle alkaa tietenkin olla siinä rajoilla, noista muista puhumattakaan.
3. Antti Viitamäki26.3.2007 klo 14:54
"Maamme" on aika tunnettu kipale. :-)
4. Jaska26.3.2007 klo 15:05
Smetanaa - ISÄNMAANI. Pakko hyväksyä.
5. tonimikael26.3.2007 klo 15:07
Ja pitkälä vähemmän tunnettu sen sanan ristikkoon pistänyt. ;)
6. iso S26.3.2007 klo 15:14
Ähäh, iskitpä mielenkiintoiseen paikkaan! Laatija voisi siis selvitä epäsanasta tai taivutusmuodosta sillä yksinkertaisella konstilla että perustaisi lehden tai tekisi omakustannelevyn sillä nimellä, mainostaisi tuotetta niin paljon että nimen voisi katsoa tunnetuksi, minkä jälkeen ristikko olisi julkaisukelpoinen eikä tarvitsisi kumittaa ja laatia kohtaa uudelleen.Ratkojan kannalta tässä on se oleellinen ero että Katso on niin vakiintunut lehden nimenä että sitä ei enää tule ajatelleeksi taivutusmuotona. Hän ostaa Katson, mutta ei Laurallea, mikä osoittaa sekä hyvää musiikkimakua että nimien eron ymmärtämistä. Tämä taivutusmuotoisen taivuttaminen voisi olla hyvä kriteeri.
Syvällisemmin näkisin esimerkeissä sen eron että kun Röyhkä menee studioon ja röyhtäisee uuden kappaleen niin sen nimi ei enää ole Lauralle mutta seuraava Katso on edelleen Katso. Jälkimmäinen on siis vakiintunut nimeksi mutta Röyhkä on nimenvalinnassa vielä hapuiluasteella.
Jos oletetaan että Katso ja vastaavat säilytetään sallittuina niin mielestäni pitää lähteä seuraavista väittämistä:
1. Ratkaisusanan pitää olla hyväksyttävä ristikkosana (perusmuotoinen, mahdollisesti monikollinen, kenties taivutusmuotoinen erisnimi).
2. Vihjeen ja ratkaisusanan välillä pitää olla looginen assosiaatio.
3. Ratkojalle ei saa jäädä sellaista käsitystä että sääntöä 1 voi rikkoa kunhan sääntö 2 täyttyy.
Siksi Kalmila-tyyppistä vihjettä ei voi käyttää helpoissa ristikoissa, kahdesta syystä:
1. Kikkavihje on liian vaikea tottumattomalle ratkojalle.
2. Aloittelevalle ratkojalle voi jäädä käsitys että taivutusmuodot ovat ristikoissa sallittuja, mikä johtaa vääriin arvauksiin, umpikujaan ja turhautumiseen.
Visaisemmissa ristikoissa ratkojien osaamiselta voi odottaa enemmän ja siellä minusta Kalmila käy jos Katso kelpaa. Kikkavihjeitä käytettäessähän vihjeellä ei sellaisenaan tarvitse olla asiallista yhteyttä ratkaisusanaan, kunhan ratkaisusana vain on itsessään kelvollinen ja syntyy vihjeestä hyväksyttävin keinoin.
7. airisto26.3.2007 klo 15:36
isoS: "Syvällisemmin näkisin esimerkeissä sen eron että kun Röyhkä menee studioon ja röyhtäisee uuden kappaleen niin sen nimi ei enää ole Lauralle mutta seuraava Katso on edelleen Katso."Syvällisesti näkisin esimerkeissä sen yhtäläisyyden että kun Aller menee itseensä ja julkaisee uuden lehden niin sen nimi ei ole enää Katso ja kun Röyhkä menee studioon ja röyhtäisee uuden kappaleen niin sen nimi ei enää ole Lauralle. Katso sekä Lauralle säilyvät kuitenkin muistoissamme ;)
8. Eki26.3.2007 klo 15:43
Lauralle on parempi kuin Katso, vaikka Katsossa on ihan ok ristikko, yleensä vaan turhan helppo. Laurallessa on mm. hieno melodia ja hyvä kitarointia sekä ennen kaikkea hieno kokonaisuus.
KOMMENTOI