KESKUSTELUT > RISTIKOT > PIENEMMÄTKIN MIELIHALUT VAKAVASTI.
2697. Pienemmätkin mielihalut vakavasti.
kp11.6.2006 klo 09:42
Onko laatijan otettava ratkojan pienemmätkin mieluhalut"tosissaan"?
-Eli tästä on keskusteltu. Mutta ajatellaan tästä näkökulmasta: Lähdet matkalle. Hyppäät laivaan. jonka
luulet kuljettavan sinut perille. Tiedät mitä reittiä tuo laiva
kulkee. Sinulle tulee mutu-tuntuma "mielihalu", tuolla
luodolla snun olisi käytävä. Menet kapteenin juttusille.
-Tiedät kyllä lopputuloksen. Kapteeni ei käännä laivaa sinne
luodolle.
-Sama ajatus ristikkoihin. Voit ostaa haluamasi ristikkolehden. Samoin kuin voit hypätä sopivaan laivaan.
-Miksi siis laatijan olisi "päivittäin" muutettava tyyliään?
-Kun ei kapteenikaan käännä laivaa mieltymyksien mukaan.
- Siis ostakaa niitä lehtiä, jotka miellyttävät. Hypätkää siihen
"laivaan", jolla teette "ikimuistoisen" matkan, tykkäämänne
laatijan kanssa....
2. Eki11.6.2006 klo 10:56
Muutama ystävällinen kysymys.Kuka laatija tai lehti ottaa jokaisen ratkojan mieluhalut tosissaan? Onko se edes mahdollista? Kuka laatija tai lehti vaihtaa tyyliä päivittäin? (Jos kukaan ei ole semmoinen, koko ajatukselta putoaa pohja)
Tykkäävätkö ratkojat aina samanlaisista tehtävistä? Tykkäävätkö ratkojat aina vain samoista sanoista ja vihjeistä (näinkin yllä olevan voi käsittää, ja vaikka käsittäisi toisinkin, niin silti tietty samanlaisuus ja tuttujen sanojen toistuvuus on siis erityisen haluttu ominaisuus)?
Voiko tietty laatija olla ratkojan mieleen nimenomaan siksi, että hän ei pitäydy liian orjallisesti aina samassa (ei tarkoita että silti poukkoilee äärilaidalta toiselle)?
Onko sellainen ratkoja tosiaan outolintu, joka ei halua samoja sanoja ja vihjeitä joka ristikossa (en tarkoita että semmoinen ratkoja, joka haluaa aina samaa, olisi sen huonompi ihminen)?
Vertaukset eivät minusta toimi täällä ristikkosaitilla kovin hyvin, mutta jatkan laivamatkailulla, kun tuli tositarina mieleen.
Lissabonissa hyppäsimme risteilylaivaan, joka esitteli kaupunkia Tejo-joelta käsin. Ensin lähdettiin vasemmalle. Oli paljon nähtävää. Puoli tuntia mentiin ja sitten käännyttiin takaisin ja seilattiin sama ranta toiseen suuntaan. Porukka meinasi kuolla tylsyyteen. Sitten ajettiin lähtöpaikan ohi ja tuli taas uusia maisemia. Tunnelma kohosi puoleksi tunniksi. Kun tultiin määränpäähän ja käännyttiin paluumatkalle jälleen samaa reittiä, kaikilla tuntui olevan vain yksi ajatus mielessä: "Pääsisi jo pois, onhan tässä puolitoista tuntia jo risteilty." Eipä tulisi mieleenkään palata siihen laivaan. Osaksi sen takia, että risteily oli tylsästi organisoitu. Osaksi siksi, että ne maisemat tuli jo yhdellä matkalla nähtyä kahdesti.
Jos olisimme valittaneet risteilyn järjestäjille, että olivat järjestäneet sen huonosti, vastaus olisi varmaankin ollut: "Ei me olla keksitty parempaakaan. Ei tästä paljon valituksia ole tullut. Ei näitä kukaan muu tämän paremmin tee."
Ristikoissa on vaihtoehtojakin. Kuten kp osuvasti sanoo, ostakaa niitä lehtiä, jotka miellyttävät!
3. iso S11.6.2006 klo 11:22
kp:n tarjoama markkinavetoinen ohjaus toimii kunnolla vain jos lehdessä on vain yhden laatijan luomuksia tai kaikki lehden laatijat ovat hyvin samantyyppisiä.Minulla on tässä ristikkolehti missä on 14 laatijan tehtäviä. Ne eroavat toisistaan ulkoasultaan, sanastoltaan ja vihjeitystyyliltään melko paljon. Oletetaan että yksi on on mielestäni loistava, 3 hyvää, 7 keskinkertaista, 2 heikkoa ja 1 vastenmielinen. Ostamalla lehden jatkuvasti kannatan samalla painoarvolla loistavaa ja vastenmielistä. Julkaisija luulee että kaikki laatijat ovat yhtä mieluisia ja saan jatkossakin maksaa sellaisesta mitä en halua että saisin sen mitä haluan.
Jos annan lehdelle palautetta, julkaisija saa tietää että ainakin yksi ratkoja näkee laatijoissa eroja. Jos tuhat ratkojaa antaa palautetta joka on valtaosin samansuuntaista, julkaisija saattaa tehdä asialle jotain. Mikäli palaute on yksilöityä ja perusteltua (mikä siinä vastenmielisessä mättää) niin laatijan tuotantoon voidaan pyrkiä vaikuttamaan. Jos laatija vetoaa taiteilijanvapauteensa tai ei pysty parempaan niin taiteilija vapautetaan etsimään toista julkaisijaa ja toista asiakaskuntaa, mikä kenties pitää juuri hänen tyylistään. Suositummilta laatijoilta pyydetään enemmän ristikoita tai etsitään uusi laatija jos entisten kapasiteetti on täyskäytössä.
Ei yhden ratkojan mielipide käännä järkevän julkaisijan ja laatijan linjaa minnekään, poislukien sellaiset tapaukset missä ratkoja pystyy osoittamaan selkeän asiavirheen. Vastaavasti yhden matkustajan toivomus ei käännä kapteenin päätä eikä laivaa, mutta tuhannet varustamolle esitetyt perustellut toivomukset voivat sen tehdä. Huomattavaa on se että suuret laivat kääntyvät hitaasti - ei ole järkevää kuvitella että ruori heilahtaa kun matkustaja vinkaisee. Reittimuutokset tehdään hitaammalla aikataululla ja sinne luodolle pitää ehkä käydä ensin rakentamassa laituri.
Maksaisin mieluummin sellaisesta lehdestä missä olisi enemmän loistavaa ja hyvää, vähemmän keskinkertaista eikä ollenkaan heikkoa eikä vastenmielistä kuin alussa kuvaamastani lehdestä. Tämä on mielestäni aivan järkevää ja ymmärrettävää, vaikkakin muutaman laatijan kannalta ikävää.
Lehden nimeä en kerro koska laatijoiden luokittelu oli esimerkin vuoksi mielikuvituksesta tempaistu. Se voisi olla todellinen. Laatijoiden lukumäärä oli oikein, joskaan ei asian kannalta oleellinen.
4. iso S11.6.2006 klo 11:40
Eki ehti ensin. Tässä oletettuun vastaukseen sopiva vastaväite: kylläpäs joku tekee paremmin. Katsokaa vaikkahttp://www.dellsducks.com/wisconsin-dells-ducks.ht ml
Wisconsinissa on varsinainen turismikaupunki, Wisconsin Dells. Siellä järjestetään Ekin kuvaaman kaltaisia jokiristeilyjä. Erona on kuitenkin se että joen kummallakin rannalla on erikoisia kalliomuodostelmia ja paluumatkalla näkee eri muodostelmat läheltä kuin menomatkalla. Molempiin suuntiin mennessä rantaudutaan mielenkiintoisessa kohtessa.
Eikä siinä vielä kaikki. Perinteisten laivojen lisäksi retkiä järjestetään toisen maailmansodan aikaisilla amfibioajoneuvoilla, joista käytetään nimeä Dells Ducks. Toiseen suuntaan mennään polkuja pitkin, sitten polskautetaan veteen ja tullaan takaisin jokea pitkin. Näin on vältetty paluumatkan tylsyys.
5. kp11.6.2006 klo 11:42
Iso SSanoin:
"Hypätkää siihen "laivaan", jolla teette "ikimuistoisen" matkan, tykkäämänne laatijan kanssa...."
Laivalla "lehdessä" voi olla muitakin laatijoita.
-Mutta on myös se mieluisakin.
6. Eki11.6.2006 klo 11:59
Tässä juttussa on vielä niin monta vuotokohtaa, että laiva ei pysy pinnalla. Minusta alustuksessa viitataan, että ristikot eivät saisi muuttua, mutta ikimuistoiset ristikot ovat kai useimmiten sellaisia, jotka sykähdyttävät jollakin asialla, joka erottaa ne muista. Lisäksi ne usein ovat tavalla tai toisella yllättäneet ratkojan.
Sitten oletetaan, että ratkoja tosiaan seuraa yhtä nimenomaista suosikkilaatijaansa. Vaikka minullekin olisi kuinka moni tullut sanomaan, että olen hänen ehdoton suosikkilaatijansa (mokomatkin hymistelijät), niin vaikka uskoisinkin sen, en kuvittelisi, ettei hän etsi tai halua ratkoa lainkaan muiden laatimia tehtäviä.
7. kp11.6.2006 klo 12:08
Ristikkolehti on kuin laivaristeily. Viime syksynä laivaristeilynMM-kisoissa mainostettiin samalla: On mahdollisuus tavata
laatijoita... Siis tuossa suositussa "laivassa" ristikkolehdessä
on tietysti muitakin laatijoita. -Jos siis haluaa tavata tuon
nimenomaisen laatijan. Menee tuolle "risteilylle" ostaa tietyn
lehden.
8. kp11.6.2006 klo 12:12
-Ei siis YHDEN laatijan tarvitse aina muuttaa tyyliään...-Tätä tarkoitin....
9. iso S11.6.2006 klo 12:24
Ja minä sanoin tai ainakin tarkoitin etten halua tavata yhtään laatijaa, ainakaan silloin kun haluan ratkoa ristikoita. Kun haluan ratkoa ristikoita, haluan ratkoa monien laatijoiden ristikoita mutta mieluummin yksien kuin toisten.Tuolla kuvitellulla laatijaristeilyllä minua ei haittaisi se että mukana on legioona sekundalaatijoita, jos suosikkilaatijani suostuvat viihdyttämään minua koko risteilyn ajan (tuskin toteutuisi tositilanteessa). Ristikkolehdessä joudun jättämään osan "matkasta" väliin tai kärsimään heikommista matkustusolosuhteista, jos osan aikaa joudun tyytymään vilttiketjun tarjoamaan viihdykkeeseen. Jos taas palataan laivavertaukseen niin suosikkilaatijoiden kyllästyessä seuraani voin aina hypätä yli laidan ja tulla uimalla kotiin.
Kannattaa pitää mielessä se ero mikä on laatijalla ja laatijan ristikolla. Laatija voi antaa sataprosenttisen huomionsa vain yhdelle ratkojalle kerrallaan, mutta laatijan ristikot voivat viihdyttää samanaikaisesti ja muiden häiritsemättä kaikkia ratkojia. Lehdessä voi olla useita saman laatijan ristikoita, mutta laatija ei voi monistaa itseään risteilylle.
Elämä on täynnä kompromisseja. Aina ei saa mitä tilaa, saa heikompaa kuin haluaa tai joutuu maksamaan pakettitarjouksessa sellaisista osista tai ominaisuuksista mitä ei halua. On inhimillistä etsiä sellaista pakettia missä on mahdollisimman tarkkaan kaikki toivotut osat eikä mitään ylimääräistä (jos ylimäärä maksaa tai aiheuttaa jäteongelman).
10. Jukkis11.6.2006 klo 12:40
Tässä kp:n avaamassa "tolkkua" vailla "olevassa" keskustelussa haluan kiinnittää huomiota "kahteen" asiaan:"a") Mikä "ihme" on tuo kp:n "kello" 12:08 mainitsema laivaristeilyn MM-kisa, joka "viime" syksynä järjestettiin?
b) Lainausmerkkien "ylenmääräinen" viljely tekstissä "antaa" vaikutelman aikamoisesta kielellisen tyylitajun "puutteesta".
11. Eki11.6.2006 klo 13:11
Ostakaa niitä lehtiä, joihin mielilaatijanne tekee!Kysyn edelleen ystävällisesti, vaikkei edellisiinkään kysymyksiini tullut mitään vastauksia alustajalta: Oliko tämä se sisältö, vai onko alustuksessa jotain syvällisempää? Voisiko esim. saada esimerkin laatijasta tai lehdestä, joka muuttaa päivittäin tyyliään. Jos sellaisia laatijoita tai lehtiä ei ole, mihin alustus sitten viittaa?
12. Ari11.6.2006 klo 13:21
Noin minäkin asian ymmärsin, että ratkoja valitsisi itselleen sopivimman lehden/ratkojan jonka tuotoksista pitää.Silloin jokainen laatija saisi kulkea omaa polkuaan.
13. Taata11.6.2006 klo 13:34
Jos Eki on ollut Lissabonissa, niin hän on purjehtinut Tajo-joella. Tämä täten pienenä oikaisuna tulkoon korjatuksi.
14. Eki11.6.2006 klo 13:41
En haluaisi Taataa hermostuttaa, joten en pane vastaan, koska säie voisi myös mennä sivuraiteille.
15. RA11.6.2006 klo 14:11
Eiköhän ole itsestään selvää, että ratkojat ratkovat niiden laatijoiden ristikoita, joista eniten pitävät ja hankkivat niitä ristikkolehtiä, joissa tällaisia ristikoita on eniten. Vaikea kuvitella, miksi joku kiusaisi itseään ratkomalla toistuvasti ristikoita, joiden tyyli ei itseä miellytä. Hauskaahan tämän on tarkoitus olla.Vaikka palautetta voi ja kannattaa antaa (kuten iso S kirjoitti, riittävällä määrällä ratkojapalautetta luulisi olevan vaikutusta), en usko, että kukaan kuvitteleekaan jossakin tehtävän lehteä pelkästään omien mieltymysten pohjalta. Siispä on vain valittava ne lehdet, jotka p a r h a i t e n vastaavat toiveita. Kaikkea ei voi saada, mutta valikoimalla tarkemmin voi saada melkein kaiken.
Sanoma- tai aikakauslehteä tuskin jätetään ostamatta siksi, että sen ristikko ei miellytä. Toisinpäin kyllä tapahtuu; Monet ostavat tietyn lehden siksi, että tietävät juuri sen sisältävän hyvän ristikon. En nyt jatka tuota laivavertausta
:-)
Omat lempilaatijani ovat suosikkejani juuri siksi, että he uusiutuvat ja tässä mielessä muuttavat tyyliään päivittäin. Heidän ristikkojaan ratkoessa ei koskaan tule tunnetta, että olen jo tehnyt tämän. Sanasto uusiutuu, vihjeet vaihtuvat, milloin ristikko on rakennettu jonkun teeman varaan, milloin ristikossa on jokin muu erikoisjippo (erikoispitkät sanat, lyhyet sanat, kaikki kirjaimet, jokin kirjain puuttuu kokonaan, erilaiset sanaleikit, mielenkiintoinen pääkuva jne. jne.), milloin mitäkin.
Tällä lailla tyyliään vaihtava laatija onnistuu silloin tällöin miellyttämään sellaistakin ratkojaa, joka ei aina tyylistään tykkää. Laatija ei ehkä saa ratkojasta "faniaan", mutta ei häntä kokonaan menetäkään. - Aina samalla lailla tekevä menettää, kun ratkoja huomaa, että tyyli ei miellytä ja mikään ei ikinä muutu.
Tässä mielessä tyylinvaihto on - siis - pelkästään hyvä asia. Enkä nyt äkkiä kyllä keksi, miten muuten laatija edes voisi vaihtaa tyyliään.
16. kp11.6.2006 klo 14:13
Lähettäjä: Jukkis 11.6.2006 klo 12:40"a") Mikä "ihme" on tuo kp:n "kello" 12:08 mainitsema laivaristeilyn MM-kisa, joka "viime" syksynä järjestettiin?
b) Lainausmerkkien "ylenmääräinen" viljely tekstissä "antaa" vaikutelman aikamoisesta kielellisen tyylitajun "puutteesta".
a Oikein tarkkaan ottaen tuo vuosittainen risteily on:
Kaiken kansan iloiset risteilyratkontakisat. En nyt muista oliko ne SM vaiko MM? Mutta toiset kisat on siis syyskuussa.
Eki
Päivittäin on sitaateissa "päivittäin" se siis viittaa pitempään
ajanjaksoon.... Onko siis laatijan oltava tuuliviiri, jotta miellyttäisi kaikkia? Ja jos huvittaa, voi vapaasti syventää
asiaa, niin syväksi, kuin tarvis on. Alkuperäinen ajatus:
YKSI laatija ei voi miellyttää kaikkia. -On siis mentävä jollekin
"risteilylle" -ostettava lehti, joka miellyttää...
b Minkä ihmeen tyylitajun?
17. Teppo11.6.2006 klo 14:36
Saksassa on tietämäni mukaan menossa potkupallon SM-kisat.
18. Jaska11.6.2006 klo 17:34
Taata, Eki käytti joesta sen portugalinkielistä muotoa Tejo, sinä taas espanjalaista muotoa Tajo. Kyllä kai sinä tämän tiesit, siis provoilet niin kuin ystävämme kp?
19. Taata11.6.2006 klo 21:40
Lissabonin läpi virtaa Tajo ja Lisboan läpi Tejo eli jos ollaanjohdonmukaisia, niin ei vaihdeta kesken kaiken kieltä suo-
menkielestä portugaliin. Tähän samaan syyllistyy myös Ota-
van tietosanakirja, jossa löytyy hakusana Tajo, mutta ei Te-
joa, joka taas on toisessa kirjassa myös mainittu, mutta sit-
ten kuitenkin Lissabonin kohdalla puhutaan Tejosta (nyt Ta-
jo suluissa kerran) vastoin ko. kirjan aiempaa ilmoitusta.
(Otavan tietosanakirja 2002)
Ei tässä mitään provokaatiota ole, jos oikaisen ja selostan
asiaa. Asialinjalla ollaan eikä turhia hymistellä.
20. Jaska11.6.2006 klo 21:57
Taata, kiitos että väänsit asian minulle ignorantille rautalangasta. Lissabon ja Tajo ovat siis suomea, mutta Lisboa ja Tejo eivät ole. Toivoisin, että pysymme jatkossa muidenkin ulkomaisten paikannimien suhteen tiukasti yhtä johdonmukaisella asialinjalla, esim. Tukholma sijaitsee Määlarin rannoilla (savolaisilta hyväksyttäköön myös ääntämys määläri).
KOMMENTOI