KESKUSTELUT > RISTIKOT > WORDPLAY

2744. Wordplay

Antti Ylönen3.7.2006 klo 22:12
Sattui silmään Star-kanavalla esittely elokuvasta, josta seuraavanlainen teksti Elisa.netin sivuilla:


Suomalaiset ovat tunnetusti innokkaita sanaristikoiden ratkaisijoita. Suomalaisten etuoikeus se ei ole. Muuan muassa USA:sta löytyy yli 15 miljoonaa vaaka- ja pystyrivien parissa viikoittain viihtyvää.

Nyt tulee sitten kokonainen elokuva Wordplay The Movie, joka pureutuu ilmiöön usealta eri kantilta.

Mukana on tunnettuja persoonia, kuten ex-presidentti Bill Clinton ja tv-tähti Jon Stewart, todellisia ristikkoasiantuntijoita, ristikkojen laatimisen saloja, ennätysyrityksiä, vierailu kansallisessa ristikkojen ratkomiskisassa ja niin edelleen.

Discopress

Lisää aiheesta mm. IMDb:n sivuilla:

http://www.imdb.com/title/tt0492506/
2. Kravattimies4.11.2006 klo 04:16
Wordplay on saanut aika hyvät arvostelut. Kun se alkoi pyöriä teattereissa, olisin mennyt katsomaan, mutta eipä se sitten tullutkaan meille asti. Filmin sanaristikko-aihe on sen verran erikoinen, ettei elokuvalla netota kovin pienissä miljoonakaupungeissa.

Saman tien poikkean aiheesta.

Tämän aamuisessa lehdessä olleen Wordplay-elokuvan arvostelussa kysyttiin, mahtaako olla olemassa lainkaan arabian tai kiinan kielisiä ristikoita. Löytyihän niitä netistä.

Löytyi myös tällainen uutinen tammikuulta 2006:

MAAILMAN SUURIN ARABIAN KIELINEN SANARISTIKKO

Nuori marokkolainen laatija on saanut valmiiksi maailman suurimman arabian kielisen sanaristikon. Tämän valtavankokoisen ristikon laatinut Larbi Ouazbir on syntynyt Tifletissä, Rabatin itäpuolella. Hän rikkoi entisen ennätyksen, jonka oli tehnyt Robert Turcot Quebecissä 24 vuotta sitten.

Ristikossa on 19102 vaakasuoraa sanaa ja 18280 pystysuoraa sanaa. Kooltaan ristikko on 210 cm x 120 cm. Sen laadintaan kului kahdeksan kuukautta. Aputeoksista mainittakoon Ibn Mandour'in kuuluisa sanakirja "Lissan Al-Arab" (Arabian kieli). Sen lisäksi laatijalla on ollut käytössään eurooppalaisia tietosanakirjoja sekä ranskan että arabian kielisiä sanakirjoja.

Ristikko sisältää mm. historiaa, maita ja pääkaupunkeja, valtiomiehiä, mestareita sekä maantieteellisiä paikkoja.

http://riadzany.blogspot.com/2006/01/worlds-bigges t-arabic-crossword.html

Lisäksi uutisessa sanottiin sanojen lukumääräksi 100560, mutta olisiko tarkoitettu kuitenkin ruutujen lukumäärää?
3. Kravattimies4.12.2008 klo 02:39
Sattumalta yöllä huomasin, että televisiossa oli alkamassa otsikossa mainittu dokumenttifilmi Wordplay, jota turhaan olin odotellut paikallisiin elokuvateattereihin pari vuotta sitten. Hyvä, ettei se tullut silloin, niin säästyi rahat!

Filmin asiapuolella oli New York Timesin ristikko, sen toimittaja Will Shortz sekä vuosittain pidetty ratkontakilpailu.

Eniten asian vierestä mentiin, kun näytettiin kilpailussa melko hyvin menestyneen homomiehen yksityiselämästä pusukohtaus. Sentään presidentti Clintonistakin näytettiin vain se, kun hän ratkoi ristikkoa mustekynällä!

Kiinnostavaa oli katsoa ristikon laadintaa ja kuunnella Shortzin samanaikaista selostusta. Hän kertoi saavansa ristikoita sadaltaviideltäkymmeneltä laatijalta.

Maanantain lehdessä on helpot vihjeet ja viikon edetessä päivä päivältä vihjeitä vaikeutetaan. Senpä vuoksi Shortz asiatietojen tarkistamisen yhteydessä muuttaa vihjeet lehden linjaan sopiviksi.

Mainittiin ikään kuin korkeaan laatuun viittaavana yksityiskohtana sekin, ettei lehti hyväksy kaksikirjaimisia ratkaisusanoja! Elokuvasta selvisi, miten Shortz itse kiersi tuota sääntöä. Hänellä oli viisikirjaimisessa pystysanassa sekä toisena että viidentenä kirjaimena Y. Siihen kohtaan olisi sopinut PYGMY kirjainten puolesta, mutta muuten se olisi ollut huono, koska vaakasanoja ei olisi syntynyt helposti. Niinpä Shortz sanoi panevansa siihen "fragmentin" BYANY. Fragmentti on osa jostain isommasta. Tässä tapauksessa se isompi oli "by any means". Ratkaisusanaksi tuli siis MILLÄTAHANSA kokonaisuudesta "millä tahansa keinolla".

Perinteistä poiketen Shortz hyväksyy ristikoihin mitä tahansa New York Times sisältää. Sanomalehti puolestaan kertoo julkaisevansa mitä tahansa painamiskelpoista.
4. Kravattimies5.12.2008 klo 06:16
Korjauksena edellä olevaan: laatijana oli Merl Reagle eikä Shortz. Shortzille tulee 60-75 ristikkoa viikossa. Vuodessa julkaistaan ristikoita 110 eri laatijalta. Thank you, YouTube!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *