KESKUSTELUT > RISTIKOT > OMA SLANGI

2791. Oma slangi

Eki21.7.2006 klo 09:51
Veijo totesi toisessa säikeessä: "Kyllä muissakin harrastuksissa on oma slanginsa joka jokaisen harrastajan tulee oppia. Miksei sitten ristikkoharrastuksessa?"

Toki jokaisen sellaisen harrastajan, joka ratkoo ristikoita sieltä täältä, tulee ristikkoslangi oppia.

Kyse on slangin määrästä yhdessä ristikossa. Liika on liikaa, mutta lähes jokaisesta ristikosta voi löytää ainakin yhden slangisanan (riippuu osaksi siitä, miten slangisanat määritellään).

Harrastuksen pariin ei voi hypätä runsasslangisen ristikon kautta. Slangin oppii ehkä hiljakseen. Täälläkin on kuitenkin nähty, että innokkaat harrastajatkaan eivät tynne kaikkia slangisanoja. Onhan niitä melkoinen liuta.

Arvostan kaikkia laatijoita, jotka välttävät slangia, mutta myös heitä, jotka koko ajan pyrkivät vähempään slangiin ja muutenkin parempiin ristikoihin.
2. Veijo21.7.2006 klo 10:50
En itsekään enää välitä suosia tyypillisiä ristikkosanoja, varsinkin kun ne ovat usein lyhyitä. Pyrin aina vain pitempiin sanoihin. Myös ääkkösiä yritän saada lisää. Mutta siihen Ekin mielipiteeseen en yhdy, että "ristikot eivät saa olla tietokilpailuja". Minusta ne eivät tietenkään saa olla pelkkiä tietokilpailuja, mutta kyllä siellä tietojakin sopii kysyä. Ainakin sellaiset vihjeet ovat yksiselitteisiä toisin kuin eräät moniselitteiset vihjeet, jotka eivät ole edes selkeästi hoksotinvihjeitä. Runsaasti moniselitteisiä vihjeitä sisältäviä ristikoita en välitä itse ratkoa lainkaan.
Hoksottimia ei muuten kaikilla ole yhtä paljon, mutta tietoa voi
jokainen hankkia. On demokraattisempaa kysyä tietoa kuin älyä. Eikö?
3. Eki21.7.2006 klo 11:02
Emme me välttämättä ole kauheasti eri mieltä tuosta tietokilpailuasiasta. Helpossa ristikossa on kuitenkin minusta fiksumpi olla "Luisto nurin tai joki" kuin vain "Uralin sivujoki".

Hoksotinvihjeet liittyvät pääasiassa tosi visaisiin ristikoihin. Sellaisiahan on harvoissa paikoissa. Antakaa sellaisten ystäville ristikkonsa, ei niitä paljon julkaista! Kyllä niissä tietokilpailumaistakin asiaa on paljonkin, myös hoksotinvihjeiden osina.

Veijo, joku kysyi toisaalla sinulta esimerkkejä siitä, millaisia ovat tietokilpailuvihjeet. Olisi mukava kuulla! Tuo Ilek on enemmän sitä slangia.
4. Veijo21.7.2006 klo 11:22
No minä tarkoitin yleensä tiedon kysymistä sillä. En muuten pyri
itse kysymään mitään kauhean vaikeaa, en ainakaan esim. sanaa
tilapia (eräs kalalaji) jota yhdessä ristikkolehdessä juuri kysyttiin, vieläpä niin että yksi kirjain oli piilossa. Kirjainten puolestahan
sana sopii hyvin ratkaisusanaksi, mutta on todella vaikea tietää.
5. Eki21.7.2006 klo 12:07
Siis tilapian vihje ei ole hyvä tietokilpailuvihje. Anna esimerkkejä hyvistä!
6. Ari21.7.2006 klo 13:27
Mikä on Ilek? Googlella sain käsityksen että voisi tarkoittaa "sekalainen". Onko näin, vai venäläinen nimi?
7. Eki21.7.2006 klo 13:29
Se on tuo Uralin sivujoki.
8. ile21.7.2006 klo 22:24
Akvaariossani ui 80-luvun alussa naaraspuolinen mosambikintilapia (tilapia mosambica), joka oli noin 40 senttimetriä pitkä.

Sen mieliruokaa oli kaurapuuro, jota lusikoin sen kitaan suoraan kattilasta.


Koiraskalakaan ei ollut mikään törsö, sillä sen pyrstön kärjestä alahuulen uloimpaan kohtaan oli matkaa tuollaiset reilut 30 senttiä.

Tämä pari tuotti tuhansia poikasia, joita myin pääkaupunkiseudun akvaarioliikkeisiin.

Jälkikasvulla en kuitenkaan tienannut tuhansia markkoja, vaan lähinnä kalanruokapurkkeja, haaveja ja suodattimen patruunoita.

Lopulta yksikään liike ei enää huolinut kalojani, joten en ollut pahoillani, kun koiraskala otti ja kuoli.

Naaras eli vielä pari vuotta, ja sokeuduttuaankin sille kaurapuuro vielä kelpasi.

Akvaarioliikkeissä tätä vedenalaista elävää lapiota en ole enää sen koommin nähnyt, mutta jokunen aika sitten törmäsin siihen Mellunmäen metroaseman K-kaupassa.

Siellä sitä myydään pakasteena viiden kilon pahvipakkauksessa. Pohjoisafrikan herkkua on siis myös Suomessa tarjolla.

Ohjeen mukaan tilapia on mainiota kalaa uunissa paistettuna, ja hyvän keitonkin siiitä saa aikaan.

Harmi kun en silloin 80-luvulla tätä tiennyt.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *