KESKUSTELUT > RISTIKOT > KUVITTAJAN HAASTEITA

11134. Kuvittajan haasteita

MM17.1.2023 klo 19:29
Tilanpuutteet vihjeille.
2. kp18.1.2023 klo 10:06
Kun kuvitan itse, niin olen huomannut saman ongelman.
Sentin ruutu on niin pieni.....
3. iso S18.1.2023 klo 10:08
Epäilemättä haaste kuvittajalle ja sen seurauksena joskus myös ratkojalle, ainakin kun on tälainen tihrusilmä.

Joillakin kuvittajilla, ja nyt ei missään nimessä ole kyseessä MM, haasteena on kovin rajallinen piirustustaito tai peräti outo huumorintaju. Esimerkkinä eilen tai toissapäivänä vastaan tullut vihjekuva vuodelta 2021. Ratkaisusana oli sulotar eikä vastaa ainakaan minun kauneusihanteitani. Voi olla oikein ihana ihminen muuten, mutta mielestäni ratkaisusana viittaa pinnallisiin ansioihin.

https://aijaa.com/KeEJbP
4. Tarja18.1.2023 klo 10:46
Ilmeisesti miehillä on erilaiset kauneusihanteet, sillä minusta tuo kuva on oikein soma. Tykkään enempi pelkistetyistä kuvista, joissa olennaiset asiat näkyvät, kuten esim. tuossa kuvassa suukkosuu. Inhoan niitä kuvia, joissa on sen tuhannen piperrystä, joita pitää suurennuslasilla katsoa ja miettiä, mitä tässä haetaan.
5. Ritu18.1.2023 klo 12:27
MM:lle, kuvittelet vaan! :)
6. MM18.1.2023 klo 16:37
Ja vihjailenkin välillä.
7. Eki18.1.2023 klo 17:27
Tosi on!
8. Funny18.1.2023 klo 19:55
Ennen MM piirsi ristikot täyteen sulottaria, jotka varmaan iso S hyväksyi.

Silloin, kun ristikot tehtiin kokonaan käsin, piirroksista sai yleensä hyvin selkoa. Vanhan tyylin laatijoita on edelleen, esim. Mirja Pihlajamäki. Hänen kuvansa ovat aina havainnollisia, samoin Pekka Joutsin. Mutta tietokoneen avulla pieneen ruutuun sovitetut yksityiskohtaiset piirrokset vaativat toisinaan tihrustamista ja tekniikan käyttöä. Silloin saattaa väreistäkin olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Pienissä ruuduissa piirrokset ovat melkein aina parempia kuin valokuvat. Hesarin ristikoitten ratkojat harmittelevat kaiken aikaa kuvia, joista ei saa selvää. Sanomalehden painotekniikkaa ei ole suunniteltu alle neliösentin kuvien tarkkaan toistamiseen. laatijan käyttämät originaalitkaan eivät tosin aina ole kovin hyviä, ja jos vielä kuvista poistetaan värit, loputkin kontrastit hupenevat. Alunperin mustavalkoisina julkaistut kuvat ovat selvästi parempia. Mustavalkokuvauksen tekniikka olikin aika lailla erilaista, kuvat osattiin valaista oikein, filmit oli suunniteltu toistamaan sävyt hyvin, ja pimiössä hoitui loppusilaus.
9. Tarja18.1.2023 klo 20:27
Lainaus: 3. iso S 18.1.2023 klo 10:08
... mielestäni ratkaisusana viittaa pinnallisiin ansioihin.

Ah, tässä olikin varmaan näppäilyvirhe ja olisi pitänyt lukea "rinnallisiin ansioihin"... ;)
10. iso S19.1.2023 klo 09:53
Tarja, et ole välttämättä täysin väärässä, jos ajatellaan ratkaisusanan suht yleistä tulkintaa. Kun puhutaan naisen suloista, ymmärtääkseni tavallisesti tarkoitetaan vartalon silmää miellyttäviä kaarteita eri suunnista katseltaessa. Jos erityiset ulkoiset ansiot sijaitsevat kasvojen alueelle, puhutaan yleensä kaunottaresta.

Vihjekuvassa näkyy vain kasvot eli minun mielestäni se tärkein osa jonka perusteella syntyy ensivaikutelmani siitä, onka ihminen a) kaunis b) miellyttävän oloinen. Nämä ovat eri asioita mutta ei tietysti ole haitaksi jos toteutuvat samassa ihmisessä.

Silmien sanotaan olevan sielun peili. Kuvan sulottareksi väitetyllä on ilmeisen pieni sielu.

Kertoneeko se sitten miehistä ja miesten kiinnostuksen kohteista, että kuvaa on tähän mennessä käyty katsomassa 72 kertaa? Pettymysisku on kenties ollut hirmuinen. Kuvapalvelun tilastosta ei tosin selviä kävijöiden sukupuolijakauma eikä käynnin tarkoitus. Voihan kyseessä olla viileä kielitieteellinen mielenkiinto.
11. Jaska19.1.2023 klo 10:28
Botoksoidut huulet eivät ole kauniit eivätkä miellyttävän oloiset. Kestin kuitenkin kuvan katsomisen kuin mies.
12. Tarja19.1.2023 klo 11:22
Sinänsä hassua, että esim. Kielitoimiston sanakirja ei mainitse kurveja tai muotoja ollenkaan määritellessään sulottaren.

"sulotar:
myt. sulouden jumalattaria antiikin tarustossa.
Kuv. viehättävästä ja kauniista naisesta.

viehättävä:
ihastuttava, miellyttävä, suloinen, herttainen. "
13. Ritu19.1.2023 klo 12:28
Mielestäni piirrosvihjeistä (lukuun ottamatta Hesaria) nuristaan huomattavasti vähemmän kuin sanallista vihjeistä. Kuvittajilla siinä mielessä erinomainen taito hyppysissä mahduttaa pieneen ruutuun piirros, joka kertoo ratkojille kaiken oleellisen ratkaisusanasta.
MM muuten ylittää piirroksillaan usein vihjeruudun rajoja. Tekee tosin sen niin tyylikkäästi ja taitavasti, ettei sitä aina tule huomanneeksi kuin tarkemmalla piirrosten katselulla. Ratkontaa se ei siis missään nimessä häiritse.

Joistakin sanoista ei aina ole itsekään varma, että onko niiden merkityksen oppinut vain ristikoista. Minulle on tullut ristikoissa yksi ainoa verbi useammin vastaan, joka ei aina kohtaa omaa mielikuvaani sanan merkityksestä ja sen piirroksesta. Verbi on INUA. Piirros on saattanut olla sen näköinen, että verbi mylviä tulisi paremmin mieleen. Eli täysin päinvastainen asia. Muistaakseni kerran lehmäpiirroksen viereen oli kirjoitettu ääntä merkkaavaksi sana ammuu, joka vei minut vielä kauemmaksi verbistä inua.(Kyse ei nyt ollut Mäkelän kuvittamista ristikoista).
Tavallaan sitä on ristikoiden kuvituksen kautta vastentahtoisesti laajentanut käsitystään inuamisesta.
14. Ritu19.1.2023 klo 12:33
Tuo minun edellinen kommenttini olisi kyllä voinut mennä sarjaan ratkojan haasteita.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *