KESKUSTELUT > RISTIKOT > LAATIJAN TEKIJÄNOIKEUS
775. Laatijan tekijänoikeus
MM12.3.2004 klo 15:28
Kuvitukseen liittyvät tekijänoikeusrikkomuksethan ovat helpohkoja havaita ja todentaa, mutta onko laadintoihin kohdistuvista tekijänoikeusrikkomuksista kellään kokemusta? Eli onko joku laatija kokenut että hänen aivotyönsä tulosta on suoraan lainattu/kopioitu ja esim. vain vihjeitä muuttamalla muokattu "uudeksi" teokseksi?Hämäränä muistikuvanani on, että joskus jopa käräjillä on istuttu asian tiimoilta? Onko moisesta mitään oikeuden päätöstä tahi ennakkotapausta mihinkään kirjattuna?
2. iso S12.3.2004 klo 15:57
++juh tuntee ainakin yhden tapauksen, missä mentiin oikeuteen. Tätä on vuosia sitten käsitelty Sanaseppo-lehdessä. Se meni jotensakin niin, että eräs veijari otti vuosia vanhoja ristikoita, muutti pari kirjainta sellaisista kohdista missä se ilman varsinaista laadintataitoa helposti onnistui ja teki uudet vihjeet. Alaa ymmärtämätön tuomari piti tulosta itsenäisenä teoksena ja laatija hävisi jutun.Tästä on ollut muistaakseni puhetta jossain säikeessä täälläkin.
3. Henry Haapalainen12.3.2004 klo 18:12
Valitettavasti se tuomari ei ollut asiantuntematon, hän tuomitsi juuri lain edellyttämällä tavalla. Pelottava tulevaisuudenkuva on sellainen, että joku rupeaisi oikein tehtailemaan ristikoita, perustaisi vaikkapa tuolla periaatteella valmistettavan ristikkolehden. Ainoa vaivannäkö olisi vihjeitten miettiminen.
4. Eki13.3.2004 klo 12:12
Olin Pekka Joutsin kanssa todistamassa ensimmäisessä oikeudenkäynnissä. On tosiaan käsittämätöntä, että joissakin oikeusasteissa voidaan päätellä, että paria sanaa ja vihjettä muuttamalla voisi tehdä "sattumalta" samantapaisen ristikon. Kolhittu laatija sai kyllä korvauksia.Oikeuteen lähti myöhemmin lisää laatijoita, joiden ristikoita oli julkaistu uudelleen ilman lupaa. En kaikkia koukeroita muista lonkalta, mutta taisi olla niin, että heille tuomittiin rahaa, mutta koskaan niitä eivät saaneet. Huijarit kun osaavat perustaa yhtiöitä, myydä vanhan varaston halvalla uudelle yhtiölle, tehdä konkursseja jne. Ei siinä helposti perässä pysy. Samalta sakilta tulee edelleen lehtiä.
5. Timppa14.3.2004 klo 16:14
Ihan pitääkseni tämän säikeen ekalla sivulla...
6. Eki14.3.2004 klo 16:22
Katsotaan, jos saamme jonkun tätä koskevan artikkelin siirrettyä tänne kaikkien luettavaksi. Sanasepossa on juttua olut.
7. V-R14.3.2004 klo 16:22
Tämä palsta(kin) oirehtii tulevasta kädenväännöstä.Tapelkaa, niin saatte tupakkia ;)
8. ile14.3.2004 klo 16:34
Ristikon ratkaisusanojen hiuksenhieno muuttaminen on perin helppoa. Vihjeiden kehittely näille 'uusille' sen enempää kuin vanhoillekaan sanoille ei myöskään tuota vaikeuksia, mutta mitään laadinnan tuottamaa nautintoa tällainen toiminta ei saa aikaan, ja sehän on koko tämän ristikkoharrastuksen pääasia ainakin omalla kohdallani.Sanovat tuomarit mitä tahansa, niin minun mielestäni nämä jo julkaistuja ristikkoja uusioivat 'laatijat' ja kyseisiä tekeleitä julkaisevat kustantajat ovat rikollisia, joita pitäisi vetää turpaan oikein kunnolla.
Ainakin noin kuvaannollisesti, jolloin rauhaa rakastava isoSkin voisi liittyä rankaisevan tiimin toimintaan.
9. Timppa14.3.2004 klo 16:45
Mikä lienee Ekillä mielessä:" Sanasepossa on juttua olut." ;)ile> Tämmöisenä aika rauhallisena immeisenä voisin ainakin katsoa vierestä tilanteeseen puuttumatta, kun isoS vetelee turpiin moisia kopioijia...
V-R> Ei enää tupakkia, paitsi pari viikkoa...:)
10. ile14.3.2004 klo 16:53
Olisiko Ekille sattunut kirjoitusvirhe. Hän lienee yrittänyt kirjoittaa, että 'Sanasepoille on tuttua olut'.
11. Timppa14.3.2004 klo 16:57
Hieno oivallus ile, kyllä se varmaan oli semmoinen kirotusvihre:)
12. Eki14.3.2004 klo 16:57
Tutkimattomia ovat ristikkosanojen pollut,siitäkin on Sanasepossa juttua ollut.
13. iso S14.3.2004 klo 17:53
En minä rakasta Rauhaa vaan Arjaa! Arjalaisuuteen en kuitenkaan ole taipuvainen, muutenkin hidas mutta kankea kun olen. Ehdotan yhteistä minuutin halveksuvaa hiljaisuutta ristikoiden rutsaajien ikävälle muistolle. Olkoonkin, että moinen vääryys ja viekkaus pitää heidät poissa muusta pahanteosta, niin sietäisivät katua ja mittailla katua.
14. Eki14.3.2004 klo 18:05
Hehän eivät ole muisto vain vaan samojen tyypien lehdet julistavat nytkin hyllyistä: "Lehti sisältää ennen julkaisemattomia ristikoita!" Niitä pitäisi siis olla ainakin kaksi! Jotkut laatijat möivät koko varastonsa uudelleenjulkaisuoikeudet tiettyyn hintaan, joten siksi saamme edelleen ihailla lehtipisteiden ristikkolehdistä mm. kaksikymppisen Markku Aron siloisia poskia. Nimeksi sopisi Nostalgiaristikot.
15. J Takala14.3.2004 klo 18:14
Mutta eikö ristikon julkaisuoikeus ole ristikon ostaneella (ristikko)lehdellä eikä laatijalla itsellään?
16. Eki14.3.2004 klo 18:17
Ettäkö ostaja saa julkaista sen kuinka moneen kertaan tahansa???Yleinen käsitys on, että kaupassa siirtyy kertajulkaisuoikeus. Älä J mene puhumaan liikaa tuon asian puolesta. Jos täällä vaikka joku tuomari lukee juttuja...
17. J Takala14.3.2004 klo 18:36
En nyt käsitä, mitä järkeä ristikkoa olisi useampaan kertaan julkaista. Ja vaikka joku sen julkaisisikin, niin kuka olisi niin ääliö, että menisi vanhoja ristikoita ostamaan.
18. iso S14.3.2004 klo 18:58
Muistosta puhuminen oli toiveajattelua, olin kyllä aikaisemmista kommenteista käsittänyt, että totuus ei vastaa toivetta.J Takala: En muista perustelua, mutta 'meidän yhtiö' julkaisi taannoin koosteen, missä selvästi myönnettiin, että (ainakin osa) ristikoista on aikaisemmin julkaistuja!
19. Eki14.3.2004 klo 19:11
Koosteissa ei ole mitään pahaa, jos se selvästi ilmaistaan, mutta tekijöille pitää maksaa 'jotain', tuskin täyttä uutta palkkiota.Tekijänoikeus on tärkeä siinäkin, että jos siirrän tänne Nykypäivässä aikanaan jukiastun krypton, kuten on tehtykin, minun pitäisi pyytää lupaa. Toki usein pyydänkin, mutta vanhat ristikot ovat minun omaisuuttani.
Toisin on esim. Paul McCartneyn tapauksessa, kun Michael Jackson osti Beatles-tuotannon, nyt pitää kai Paulin pyytää Wacko Jackon lupaa, jos tarvitsee biisiään johonkin. Ja jos Jacko haluaa panna Yesterdayn mainokseen, hän voi tehdä sen ja ottaa vielä isot rahat siitä.
20. MM15.3.2004 klo 13:21
Toiveikkaana sitä vanhaa Sanaseppo-juttua odotellessa utelen viisaammilta, että löytyyköhän siitä vanhasta käräjöintijutusta jotain dokumenttia? Ja mistähän semmoista voisi yrittää kaivella?
21. Eki15.3.2004 klo 13:26
Juttu on tulossa tänne nettiin ihan just. Ei kai siitä muuta dokumenttia ole.
22. iso S15.3.2004 klo 13:46
Ei muuta dokumenttia? Eikös käräjillä ole tapana pitää pöytäkirjaa? Ainakin telkkarissa pidetään, mutta ne ovat yleensä amerikkalaisia lakisarjoja ja siellähän kaikki on hienompaa.Useimmissa tapauksissa kai pöytäkirjat ovat julkisia asiakirjoja. Vissiin pitäisi tietää, missä milloin kuka mitä häh eli pitäisi osata kysyä oikeasta oikeudesta riittävästi yksilöiden. Mahtaakohan niissä olla joku vanhenemisaika, eli tietyn ajan kuluttua ei enää löydy?
Onneksi en ole itse joutunut näiden asioiden kanssa tekemisiin missään ominaisuudessa (paitsi sohvaperunana). Tietoa ei siis ole, kunhan provosoin keskustelua.
23. Eki15.3.2004 klo 13:50
Sanasepon juttu on vuodelta 1986, siitä vaan kaivelemaan papereita.
24. Eki15.3.2004 klo 19:05
Pakinoista löytyy nyt Jussi Kokkosen kertomus asiasta!
25. MM15.3.2004 klo 20:02
Hyvä!
26. Henry Haapalainen15.3.2004 klo 20:03
MM:n ja myös minun muistikuva lienee eri tapauksesta, jossa ristikko julkaistiin uudelleen siten että vihjeet oli muutettu. Sanasepossa oli molemmista ristikoista ainakin osa, muistaakseni vasen yläkulma esitteillä. Tässä jutussa oikeus tuomitsi asian alkuperäisen laatijan tappioksi.
27. Eki15.3.2004 klo 20:14
Itse muistelen, että seurasi jatko-oikeudenkäynnit, joissa käsiteltiin sitä, että Jussin ristikoita oli kopsattu melkein yksi yhteen. Muutama vihje oli vähän erilainen ja ehkä sana tai pari vaihdettu. Vihjeiden asetelmatkin olivat liki samanlaiset. Taitava kopioija voisi muutella paljon enemmän. Kopioinnin kohteina oli kai muitakin, Jussia kopioivat ehkä piruuttaankin, kun kehtasi haastaa heidät oikeuteen ja vielä voittaa.Kun useat noiden gangstereiden ostamista ristikoista eivät edes olleet kummoisia, on säälittävää, että sellaisia mennään vielä kopioimaan.
28. Henry Haapalainen15.3.2004 klo 20:33
Löytyi. Sanaseppo 4/96, sivut 64-65.Sama ristikon kohta kummastakin näkyvillä, alkuperäisen tekijänä Jussi Kokkonen, väärennökseksi kerrotun Markku Kinnunen.
29. Marco Poloinen9.7.2012 klo 20:42
Nostetaanpa pintaan. Tästä säikeestä saattaa löytyä joitain vastauksia nimim. "fix"'in säikeessä 6967 esittämiin kysymyksiin.
30. fix9.7.2012 klo 21:16
Kiitos Marco Poloinen ketjun nostosta. Kopsaan oman viestini sieltä tähän, ja saadaan vain yksi aktiivinen ketju. Mode voi poistaa sen toisen.Kirjoitin: "Mitä tekijänoikeus ristikoiden suhteen oikein kattaa? Milloin teoskynnys ylittyy? Asiaa on varmaan täälläkin käsitelty , mutta en osaa sellaista ketjua löytää.
Yksinkertaisia kysymyksiä:
Kokonaisella laaditulla ja vihjeytetyllä ristikolla ilman muuta on tekijänoikeus (tai siis sen tekij(ä/öi)llä sellainen on).
Syntyykö teos siitä, kun ristikko on laadittu, mutta ei vielä vihjeytetty?
Onko ratkojalla tekijänoikeus ratkomaansa ristikon ratkaisuun? Voiko oman ratkaisunsa julkaista vaikkapa netissä, siten, että vihjeet eivät ole näkyvissä, mutta mahdolliset virheet oikeaan ratkaisuun verrattuna ovat paikoillaan?
Onko laatijalla tekijänoikeus ristikkopohjaan ennen kuin siihen on yhtään sanaa kirjoitettu (jos joku nyt näin päin ristikoita laatii)?
Höyrysana- ja piilosanapohjillakin voisi olla tekijänoikeus, mutta se kai on pikemminkin teoreettinen, koska sitä ei enää koskaan tule kukaan vaatimaan itselleen?
Entäpä sana/kuvaristkikon yksittäisellä vihjeellä. Voiko toteuttajalla olla siihen oikeus? Milloin teoskynnys ylittyy? Laulun nimeä ja kertosäettä tekijänoikeus suojaa. Suojaako se hyvin keksittyä omaperäistä vihjettä? Suojaako se ratkaisulausetta/sanaa? Onko Auliksella tekijänoikeus klassikkoonsa HÄÄYÖAIE? Kukaan muu ei saa sitä ristikossaan käyttää?
Entä piilosanavihjeillä? Ilmesesti vihje "Alas" ja ratkaisu ETELÄ ei kynnystä vielä ylitä, mutta Ekin käyttämät riimivihjeet? Suojaako niitä tekijänoikeus?"
Ja tämä ketju kyllä antoi joitain vastauksia. Ja tilanne taisi olla vielä pahempi kuin itse kuvittelin. Ristikoilla ei siis ole faktisesti tekijänoikeussuojaa. Onko tuon 1980-luvun jälkeen ollut varkauksia?
Onko noista ristkikkopohjista tai ratkaisujen julkaisemisista mitään tietoa?
31. ++juh11.7.2012 klo 00:47
Nämä ovat vain omia näkemyksiäni.-----
Syntyykö teos siitä, kun ristikko on laadittu, mutta ei vielä vihjeytetty?
Syntyy, koska myös sanoite on sanaristikon "juuri sille ominainen sisällys". Toisin kuin jotkut tekijänoikeuslain asiantuntijat kuvittelevat, ristikon sanoittaminen ei ole vain mekaanista sanojen yhteensovittamista. Laatija tekee jatkuvasti sanavalintoja sekä tarvittaessa siirtelee, poistaa ja lisää vihjeruutuja, jotta saa luotua itseään miellyttävän ja siten omaperäisen sanoitteen. Kahden laatijan ei ole havaittu laativan likimainkaan samanlaista sanoitetta, ei edes silloin, kun ratkaisulauseet ovat ristikossa valmiina.
Tietokoneohjelman itsenäisesti laatima sanoite ilman ihmistä sanojen pääasiallisena valitsijana ei kuitenkaan ole teos.
Mutta ihmisen laatima sanoite ei muutu ei-teokseksi sillä, että tietokoneohjelmalle annetaan ristikon ratkaisusanat sekä pohjapiirros, ja annetaan ohjelman laatia sanoite uudelleen. Silloin syntyy vain alkuperäisen teoksen mekaaninen kopio. Jos alkuperäinen sanoite ei olisi enää teos, niin kaikki tekijänoikeudet olisi samalla periaatteella helppo kumota mekaanisesti kopioimalla.
-----
Onko ratkojalla tekijänoikeus ratkomaansa ristikon ratkaisuun?
Korkeintaan niiltä osin, kun ratkaisu poikkeaa oikeasta ratkaisusta ja on edellyttänyt omaperäisyyttä. Yleisesti siis ei, koska ratkomus on syntynyt laatijan vihjeiden avulla ja on näin ollen oikean ratkaisun kopio. Ratkonta ei ole luovaa työtä vaan valmiin teoksen "kokoamista" uudelleen ohjeiden mukaan. Vaikka varsinkin visaisten ristikon ratkonta kieltämättä vaatii luovaa ajattelua, ei se tarkoita, että ratkoja olisi luonut jotain omaperäistä. Tämän todistaa sekin, että ratkomukset ovat yleensä täysin tai lähes samat kuin laatijan luoma sanoite.
Ratkoja koettaa ratkaista ristikon "salauksen". Jos ratkojalla olisi tekijänoikeus ratkomukseensa, niin samalla periaatteella DRM-suojatun teoksen suojauksen murtajalla olisi tekijänoikeus murtamaansa teokseen. Ero on "vain" siinä, että sanaristikko on tarkoitettu "murrettavaksi", mutta DRM-suojauksen murtaminen on laitonta.
-----
Voiko oman ratkaisunsa julkaista vaikkapa netissä, siten, että vihjeet eivät ole näkyvissä, mutta mahdolliset virheet oikeaan ratkaisuun verrattuna ovat paikoillaan?
Ei, koska ratkomus on syntynyt laatijan antamien "rakennusohjeiden" perusteella. Ratkaisulla sinänsä ei yleensä ole taloudellista arvoa ainakaan ratkaisuajan päätyttyä, joten ratkomuksensa julkaisemisesta tuskin joutuu oikeudelliseen vastuuseen.
-----
Onko laatijalla tekijänoikeus ristikkopohjaan ennen kuin siihen on yhtään sanaa kirjoitettu?
Ei. Tekijänoikeus ei suojaa yksinkertaisia, satunnaisia tai systemaattisia geometrisia kuvioita. Vain jos ristikon pohjapiirros (mustaruutuineen) muodostaa kuvan, saattaa se olla tekijänoikeuden suojaama. Pelkkään geometriseen kuvioon voi tosin saada mallioikeuden - ei siis tekijänoikeutta - mutta mallisuoja kattaa vain konkreettisen esineen. Sanaristikko ei ole esine vaan abstrakti pulma tai peli.
-----
Höyrysana- ja piilosanapohjillakin voisi olla tekijänoikeus - -
Ei ole - ks. edellinen vastaus.
32. ++juh11.7.2012 klo 00:47
[jatkuu]Entäpä sana/kuvaristkikon yksittäisellä vihjeellä. Voiko toteuttajalla olla siihen oikeus?
Yksittäiseen vihjesanaan, muutamasanaiseen vihjeeseen, vihjeen tietosisältöön tai vihjeen ja ratkaisusanan yhdistelmään ei ole. Piirrosvihjeeseen voi olla, jos piirros ei ole yksinkertainen geometrinen kuvio. Valokuvan ottajalla on aina "oikeus valokuvaan", ja jos "teoskynnys" ylittyy, myös tekijänoikeus.
-----
Milloin teoskynnys ylittyy?
Kun on luotu itsenäinen ja omaperäinen teos, joka ilmentää tekijänsä yksilöllisyyttä. Eli määräytyy tapauskohtaisesti.
-----
Laulun nimeä ja kertosäettä tekijänoikeus suojaa.
Tekijänoikeus tuskin suojaa laulun nimeä. Kyseessä voi olla jokin muu immateriaalioikeus tai vaikka sopimaton menettely elinkeinotoiminnassa (=harhaanjohtaminen).
-----
Suojaako se hyvin keksittyä omaperäistä vihjettä? Suojaako se ratkaisulausetta/sanaa?
Tekijänoikeus voi suojata yksittäisen vihjeen mietelauseen tapaan, mutta yleensä "teoskynnys" tuskin ylittyy.
-----
Onko Auliksella tekijänoikeus klassikkoonsa HÄÄYÖAIE?
Ei ole.
-----
Kukaan muu ei saa sitä [HÄÄYÖAIE] ristikossaan käyttää?
Saa käyttää ihan vapaasi.
-----
Entä piilosanavihjeillä?
Voi suojata mietelauseen tapaan, mutta yleensä "teoskynnys" tuskin ylittyy.
-----
Ekin käyttämät riimivihjeet? Suojaako niitä tekijänoikeus?
Voi suojata mietelauseen tapaan. "Teoskynnys" voi hyvinkin ylittyä, sillä lyhyetkin runot ovat yleensä teoksia.
-----
Viitteitä:
sanasepot.fi/artikkelit/leivaton.html
"Raastuvanoikeus katsoo, että ristisanatehtävää on pidettävä teoksena, jolla on sellainen itsenäisyys ja omaperäisyys, että siitä ilmenee sen tekijän yksilöllisyys. Kullakin ristisanatehtävällä on juuri sille ominainen sisällys, muoto ja sommittelu, ja niiden on katsottava saavuttavan sellaisen henkisen tason, että ne ansaitsevat tekijänoikeudesta kirjallisiin ja taiteellisiin teoksiin annetussa laissa tarkoitetun tekijänoikeudellisen suojan."
helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/28101/kir jalli.pdf
" - - idea konkretisoituu suojatuksi teokseksi, kun vaihtoehtojen välillä suoritetaan luovaa valintaa siten, että lopputulos muodostuu suhteessa muihin teoksiin - - itsenäiseksi ja omaperäiseksi."
sanasepot.fi/artikkelit/copyright.html
minedu.fi/export/sites/default/OPM/Tekijaenoikeus/ tekijaenoikeusneuvosto/tekijaenoikeusneuvoston_lau sunnot/2011/TN_2011-3.pdf
33. ++juh11.7.2012 klo 01:24
Edellä kirjoitin: "Ratkaisulla sinänsä ei yleensä ole taloudellista arvoa ainakaan ratkaisuajan päätyttyä"Tietenkin ratkaisulla (sanoitteella) on taloudellista arvoa. Varsinkin varkaalle, joka piirtää ristikon uudelleen ja myy sen kunniattomalle kustantajalle.
Viite:
sanasepot.fi/artikkelit/happamia.html
34. K16.7.2012 klo 13:55
Entä jos kehittelee uuden tehtävätyypin? Saisiko sille jonkinmoisen suojan?Muistelen lukeneeni, että sudokujen lanseeraaja teki niillä miljoonatulot, vaikka itse idea olikin jo hyvin vanha.
35. fix16.7.2012 klo 14:40
Kiitos, ++juh, valaisevasta kirjoituksesta ja erityisesti linkeistä. Unohdin aiemmin kiittää kaivelustasi.K, tässä on uusi tehtävätyyppi, joka on tietääkseni jollain lailla suojattu (patentoitu, rekisteröity, tms.), esiteltiin 2010 Kanadan Dragons' Den -ohjelmassa.
Kotisivu:
-http://www.str8ts.com/Main_Page.html
Tietoa Wikissä:
-http://en.wikipedia.org/wiki/Str8ts
Ihan kelvollinen keksintö. Onkohan ollut täällä jo esillä, en tiedä.
36. ++juh16.7.2012 klo 14:51
-----Entä jos kehittelee uuden tehtävätyypin? Saisiko sille jonkinmoisen suojan?
Vain tehtävätyypin nimeen voi saada tavaramerkkisuojan, mutta se ei estä muita laatimasta tehtäviä ja kutsumasta niitä jollain toisella nimellä.
Tekijänoikeuskaan ei tehtävätyyppiä suojaa, sillä se ei suojaa aihetta, ideaa, metodia, periaatetta, tietosisältöä tai juonta.
Jos tehtävätyyppi olisi keksintö, niin sille voisi saada patentin tai hyödyllisyysmallioikeuden, mutta säännöt tai menetelmät älyllistä toimintaa tai peliä varten eivät ole keksintöjä.
Mallioikeuden voi saada konkreettisen esineen ulkomuodolle, mutta tehtävätyyppi ei ole esine vaan jo aiemmin mainitsemani peli.
Asiaa ainakin jonkin verran sivuten:
sanasepot.fi/samanlaisia/
-----
Muistelen lukeneeni, että sudokujen lanseeraaja teki niillä miljoonatulot, vaikka itse idea olikin jo hyvin vanha.
Hän oli vain hyvä markkinoimaan ja sai lehdistön hypettämään, sekä teki kustantajien kanssa hyvät diilit ennen kuin muut ehtivät parhaille apajille.
37. Pete18.7.2012 klo 19:48
Kyllähän ratkojalle voi syntyä tekijänoikeus ratkaisuunsa, jos esimerkiksi kirjoittaa vastauksen omaperäisellä tyylillä. Mutta ratkaisun julkaisemiseen silti tarvitsee laatijan luvan, koska uusi tekijänoikeus ei poista alkuperäistä tekijänoikeutta. Koska itse ideaa on lähes mahdoton suojata, niin suuret syövät pienet markkinoilla. Yksi esimerkki on Strimko, jonka Conceptis kopioi ulkoasuineen ja kutsui tehtävää nimellä Chain Sudoku.
_http://www.strimko.com/
_http://www.conceptispuzzles.com/index.aspx?uri=pu zzle/sudoku/chain
Tavaramerkit ja tekijänoikeudet suojaavat silti teosta vain, jos on resursseja myös puolustaa niitä oikeudessa. Suomessa tuo voi vielä olla halpaa, mutta maailmalla kustannukset nousevat helposti erittäin korkeiksi.
KOMMENTOI