KESKUSTELUT > RISTIKOT > KANTAAOTTAVAT RISTIKOT
8316. Kantaaottavat ristikot
Olavi Kivalo4.2.2015 klo 21:28
Olen uusimmassa ristikossani valinnut teemaksi Charlie Hebdon tapahtumien nostattamat uudelleenpohdinnat ja siinä yhteydessä uudelleenpohdin, josko ristikoiden tulisi olla kantaaottavia. Ilmailullisia esteitä ei kantaaottavalle ristikolle ole. Se voi käyttää sanaa ja kuvaa siinä missä esim. sarjakuvakin. Vai pitäisikö pikemmin vaalia nykyistä viatonta kirjaimilla ja sanoilla leikkimisen linjaa, jolloin ollaan lähempänä neutraaleja sudokuja tai miksei vaikka matematikkaa (jotka eivät ota mitään kantaa ihmisten kotkotuksiin), kuin esim. satiiria.2. iso S4.2.2015 klo 21:40
Ilmailunvapauden puitteissa voi toki ottaa kantaa. Mielestäni siinä pitää noudattaa äärimmäistä harkintaa silloin jos ottaa kantaa johonkin sellaiseen asiaan, josta oletetulla ratkojakunnalla on vahvoja vastakkaisia mielipiteitä. Jotenkin pitäisi saada selvästi esille se että tämä on laatijan mielipide ja ratkojalla on oikeus omaansa. Maailmanrauhaa saanee melko huoleti kannattaa ja terroritekoja vastustaa. Yhden uskonnon julistaminen muita paremmaksi sen sijaan voi vaikuttaa negatiivisesti lehden tulevaan levikkiin. Tai positiivisesti, mistäpä tuon tietää. Saarnaajista ja käännyttäjistä en ainakaan minä tykkää. Ehkä en ole tässä suhteessa poikkeus.
3. matts4.2.2015 klo 22:19
Kyllä minusta ristikoissa on paljonkin kantaa ottavia tai ainakin piilotuputusta jonkin asian puolesta. En vaan voi tarkentaa - määrätystä syystä!
4. Olavi Kivalo4.2.2015 klo 23:14
Piilotuputus on hyvä termi. Sitä on, mutta se lienee usein tiedostamatonta: laatija tekee ristikkonsa siitä viitekehyksestä käsin, missä elää, eikä juuri tiedä muusta (nimiä mainitsematta).Ajattelen ristikoita, jotka ottavat tietoiseksi tavoitteekseen puuttua epäkohtiin. Se, mikä tällaisten julkaisufoorumi olisi, on oma kysymyksensä. Radikaaleimmat ristikot voisivat ilmestyä itsenäisesti netissä tai sitten omana lehtenä Charlie Hebdon tavoin. Toisaalta, valistunut perhelehtikin voi antaa riittävää likkumavapautta. Julkaisihan SK Tiina Raevaaran kannanoton "Sallitaan jumalanpilkka", joka yhtä hyvin olisi voinut olla Ekin osiossa - ristikkona.
5. Olavi Kivalo5.2.2015 klo 17:52
Veikkaan, että kun ristikkoon pyritään liittämään jokin merkittäväksi tarkoitettu sanoma, niin paitsi julkaisufoorumia myös laadintateknisiä keinoja joudutaan arvioimaan uudelleen. Jotta tuotteen kannanotto olisi tehokas, tulee sanaston olla huolella valittu, jolloin sanojen ristiin laittoa ei voi hoitaa ainakaan kokonaan tietokoneella. Tietyt tekniset purismit muuttunevat vähemmän tärkeiksi ainakin silloin, jos ne uhkaavat sanoman selkeyttä. Ristikon arvoa ei enää mitattaisi ainakaan yksinomaan sellaisilla mittareilla kuin sanapituus, piilokirjainten määrä, vaikeus, jne, vaan sen sisällöllä.
6. Olavi Kivalo7.2.2015 klo 11:27
Tämä säie lähti liikkeelle toisaalla esittämästäni toteamuksesta: "Ristikonlaatijoiden ja ratkojien nettipalstoilla ei ole käyty keskustelua siitä, voisiko sanaristikko olla tai tulisiko sen olla kantaaottava siinä kuin muukin kirjallisuus." Tällä palstallahan keskustelevat ne laatijat, jotka ovat myyneet sielunsa ristikkojaan julkaiseville lehdille ja toimivat niiden toimitusten ehdoilla, joten on luonnollista, ettei heillä ole tarvetta pohtia lainkaan tätä aihetta.
Toisaalta kaiken tulee ja kaikella on tapana kehittyä. Tunnen paljon henkilöitä, jotka suhtautuvat välinpitämättömästi, jopa kielteisesti, ristikoihin siksi, että ne operoivat sanoilla ja kuvilla eli keskeisillä inhimillisen viestinnän välineillä, mutta tuo keskeinen puuttuu.
Siitä on jo jonkin aikaa, kun ristikkoakatemiaa yritettiin polkaista käyntiin. Aihe ei ole osunut silmääni viime aikoina. En muista, että sen ympärillä käydyissä keskusteluissa olisi otettu esiin mitään kokonaan uusia näkökulmia ristikkokulttuurin kehittämiseksi, vaikka juuri sen kautta hanke olisi parhaiten voinut lunastaa tuon "akateemisuutensa".
7. yksi sielunsa myynyt7.2.2015 klo 14:08
En usko, että lukijoiden valtaosa haluaa laatijan ottavan kantaa, vaan lehdet tilaavat yleensä ristikon asiakkaittensa viihdykkeeksi.
8. matts7.2.2015 klo 15:30
Ristikkoakatemia toimii ja voi hyvin, paremmin kuin koskaan. Olavi, et siis ole Sanaseppojen jäsen, etkä lue Sanaseppo-lehteä tai Sanaseppojen nettisivuja, etkä seuraa Ilta-Sanomien ristikkopalstaa! HUOM! Akatemialla on myös omat nettisivut.
9. Eki7.2.2015 klo 17:13
Tästä voisi kirjoittaa paljonkin, ehkä joskus kirjoitankin. Puolia on monia, joten lyhyesti ei tule kaikkia niistä valotettua.Missä menee kevyen mielipiteen ja kannanoton raja? Mikä on tarpeeksi arvokas aihe, että kannanottoa yleensä pidetään kannanottona? Pannako kannanotto lehteen, josta kannanottoja ristikoihin haluavat eivät sitä edes löydä (SK ainoa tarpeeksi arvokas lehti siihen?)? Pitääkö laatijan olla perusteellisesti perehtynyt aiheeseen, jos kannanoton ristikkoon ymppää (siis ei kannanottoa vain kannanoton vuoksi)?
Mieleestäni esim. omissa ristikoissani on silloin tällöin ollut kannanottoja, joko asiakkaan pyynnöstä tai oma-aloitteisesti.
10. Olavi Kivalo7.2.2015 klo 17:34
Kiitos matts. Päivitin tietoni. Mitä tarkoittaa "suomalaisten sanallinen kulttuuri"? Tämä olisi tärkeä tietää, koska muuten ei voi arvioida onko Ristikkoakatemia ottanut tai ottamassa esiin mitään kokonaan uusia näkökulmia ristikkokulttuurin kehittämiseksi. Akatemia määrittelee itsensä nimittäin tuosta ilmaisusta käsin. Lainaus kotisivulta: ”Suomalaisten sanallisesta kulttuurista ristikot muodostavat aika suuren viipaleen. Tämän kulttuurin kehittämiseksi ja jäsentämiseksi on Suomeen perustettu Ristikkoakatemia.”
11. Olavi Kivalo8.2.2015 klo 18:44
Tuota ”kantaaottavaa” on myös syytä tarkentaa. Käsitys, että sillä tarkoitettaisiin tässä kontekstissa laatijan omaksumaan asenteeseen perustuvan henkilökohtaisen mielipiteen esille tuomista, on väärä, koska sellainen ei toimisi. Vaikka ristikon ratkonta voidaan nähdä jossain mielessä ratkojan sisäisenä vuoropuheluna laatijan kanssa, ristikko tai mikään muukaan sanalliskuvallinen painotuote ei ole mielipiteiden vaihtoa tukeva foorumi. Täten kannanoton on oltava ratkojan kannalta sellaisenaan hyväksyttävä ja lisäksi kiinnostava, ajatuksia herättävä ja lopulta palkitseva.Ristikon kohdalla jo teeman valinta voi olla kannanotto laatijan taholta, vaikka hänen vihjeensä liittyen teeman mukaisiin ratkaisusanoihin eivät olisi lainkaan kantaaottavia. Kannanotto on tällöin kissan pöydälle nostamista tarkoituksena herättää ratkoja tarkistamaan omia näkemyksiään ja keskustelemaan muidenkin kanssa asioista, joiden ympärillä tiedetään yleisesti esiintyvän tietämättömyydestä nousevia väärinkäsityksiä ja asenteita, toisten tietämättömyyden hyväksikäyttöä, korruptiota, rikollisuutta jne.
Jotta ylläoleva muuttuisi enemmän lihaksi, otan esimerkin mainitsemastani ristikosta. Valitsin sen teemaksi Charlie Hebdon jälkimainingit ja erityisesti sananvapauden rajat. Yksi teeman mukaisista ratkaisusanoista on JUMALANPILKKALAKI. Muotoilin sen vihjeen seuraavaksi: ”Voi loukata uskonnotonta (Terveisiä Hannulle)”
12. Jaska8.2.2015 klo 21:48
Eihän Hannun (?) tarvitse loukkaantua ko. laista, koska se ei ole enää Suomessa voimassa. Nykyään hänellä on mahdollisuus loukkaantua uskonrauhan rikkomisen kriminalisoinnista.
13. Olavi Kivalo8.2.2015 klo 22:22
En ymmärrä tuota kommenttia.
14. Jukkis8.2.2015 klo 22:45
Ettäkö "kantaaottavuus" nyt sitten tuli määriteltyä niin, että ei oteta kantaa, vaan lausutaan joku yleisesti hyväksytty tosiasia?Minun kun ajattelin, että kantaaottava ristikkovihje voisi olla vaikka että TAPATTAA OMIA JA NAAPUREITA, josta vastaukseksi tulee että PUTIN.
15. Olavi Kivalo8.2.2015 klo 23:07
En määritellyt vaan pyrin tarkentamaan mm. esimerkillä, että JO teeman valinta voi olla kannanotto.Mitä tulee toiseen esimerkkiin, ainakaan "Voi loukata uskonnotonta" ei ole mikään yleisesti hyväksytty tosiasia. On uskonnottomia, jotka eivät kyseisestä laista loukkaannu. Voivat ehkä tuntea sääliä lainlaatijaa ja taustalla olevia painostusryhmiä kohtaan.
16. iso S9.2.2015 klo 09:15
Toinen esimerkki ontuu. Jos on yleisesti hyväksytty tosiasia, että on olemassa uskonnottomia jotka eivät kyseisestä laista loukkaannu, niin "Voi loukata uskonnotonta" ON yleisesti hyväksyttävä tosiasia. Yleisesti hyväksyttävää kun on, että voi olla olemassa sellaisia uskonnottomia jotka loukkaantuvat, vaikka tiedetään, että on olemassa loukkaantumattomia. Sen sijaan "loukkaa (kaikkia) uskonnottomia" on paheksuttava epätosiasia.Tietysti pitäisi varmuuden vuoksi määritellä mitä tarkoittaa "yleisesti" (kaikki, useimmat tai useat vaikka ei enemmistö), "hyväksyttävä", "loukkaaminen", "uskonnoton" ja "voiminen".
17. Olavi Kivalo9.2.2015 klo 10:27
No jopas. Eikö tässä jo eksytä varsinaisesta asiasta.
18. --9.2.2015 klo 10:40
Olavi, mitä mieltä Jukkiksen Putin-esimerkistä?
19. Olavi Kivalo9.2.2015 klo 11:06
No sehän on täyttä rautaa.
20. Jukkis9.2.2015 klo 17:06
Kyllä tässä nyt jää aika hämäräksi että mitä nämä kantaaottavat ristikot olisi. Jos ehtona on että "kannanoton on oltava ratkojan kannalta sellaisenaan hyväksyttävä", niin eipä tuolla edellytyksellä oteta yhtään mitään kantaa yhtään mihinkään. Minun Putin-vihjettäni ei varmaankaan esim. Johan Bäckman -niminen ratkoja pitäisi sellaisenaan hyväksyttävänä.Aika usein näkee ristikossa YHTYE -> KISS. Minä laittaisin tuohon kantaaottavaksi vihjeeksi että PASKA BÄNDI.
21. Olavi Kivalo9.2.2015 klo 19:21
Hämäräksi näyttää jääneen myös se, että tässä puhutaan ratkaistavaksi tarkoitetuista ristikoista. Jos vihjeet ovat puhtaasti asenteellisia ja osoittautuvat sellaisina tietämättömyyteen perustuviksi, lapsellisiksi, ärsyttämään tarkoitetuiksi, kovin moni ei ratko. Satiiri on kovin vaikea kirjallisuuden laji.Tuo Putin-vihje voisi toimia hyvinkin ristikossa julkaistuna jossakin radikaalissa ristikkolehdessä, mutta Kiss-vihje enintään jollakin samanmielisten Jukkis-foorumilla.
22. pelaaja9.2.2015 klo 19:55
Mitä jos kokeilumielessä vain yksinkertaisesti laittaisit näytille jonkin "ratkaistavaksi tarkoitetun kantaaottavan ristikon, jonka tarkoituksena on herättää ratkoja tarkistamaan omia näkemyksiään ja keskustelemaan muidenkin kanssa asioista jne." Siis osoite, josta mallineen (tai kaks) voisi napata koneelleen ratkottavaksi. Sitten varmaan sekin yleisö eli maksaja voisi sanoa useampia sanoja.
23. Olavi Kivalo9.2.2015 klo 21:00
Ristikko, johon viittasin, julkaistaan vasta ensi kuussa, eikä varsinaisesti edusta kantaaottavaa ristikkoa. Nimimerkki pelaaja voi pyytää Ekiltä esimerkin kantaaottavasta ristikosta. Sitä odotellessa hän voi ottaa kantaa - ihan omista lähtökohdistaan - johdannossa esittämääni kysymykseen: voisivatko ristikot olla kantaaottavaa satiiria vai pitäisikö pikemmin vaalia nykyistä viatonta kirjaimilla ja sanoilla leikkimisen linjaa.
24. Ari9.2.2015 klo 21:35
Laitanpa nyt tähän väliin oman kannanottoni keskusteluun:Luulenpa, että jos ristikoissa alettaisiin ottamaan kantaa erilaisiin asioihin, niin sillä olisi vain ratkojia karkoittava vaikutus, eikä lisäävä.
25. Jukkis10.2.2015 klo 10:02
Kaikki ristikot on kantaaottavia siinä mielessä kuin Olavi Kivalo asian määrittelee. Esim. Suomen Kuvalehden no. 4 ristikosta löytyy mm. nämä kannanotot:- Streep on näyttelijätär
- Anki oli laulajatar
- pastaa keitetään
- lopussa otetaan kiri
- Ista menehtyi 2014
- moat ovat kuolleet sukupuuttoon
- tarrat kiinnittyvät
- Amor ampuu
- Ilias on tarua
Ainakin ehto "kannanoton on oltava ratkojan kannalta sellaisenaan hyväksyttävä" toteutuu näissä.
26. Eki10.2.2015 klo 13:01
Tässä yksi:_http://www.sanaristikot.net/ristikot/ristikko/?ma g=oho&year=03&id=oh0337a
Toinen tulee kohta uutena Vanhoihin helppoihin.
Molemmisssa esimerkeissä kannanotto on varmasti aika lievää, jos edes kannanottoa, mutta antaa kuvaa siitä, millaista muun muassa koko ajan tapahtuu.
27. Jaska10.2.2015 klo 13:19
Kevyt lounasristikko 5x5vaakaan
1. Ukrainan armeija siviilejä kohtaan
2. Lännen rappiokulttuurin edustaja Carter
3. Islamilaisia seurakuntia, koolla merkillisiä
4. Putinilla maailmanrauhasta suuri
5. Marttyyrin nimisiä
pystyyn
1. Putinin sydämenasia
2. Valkenevat verisinä lännen toimesta
3. Venäjän antamia lännelle, sen vetäydyttyä Ukrainasta
4. Söpö kuin Putin!
5. Eivät estä länsimailla enää kauan
28. Eki10.2.2015 klo 13:54
Toinen surkea yritykseni löytää kannanottoja nyt vanhoissa helpoissa etusivulla ylimpänä.
29. Olavi Kivalo10.2.2015 klo 14:29
Vanha kunnon Jaska.
30. Olavi Kivalo10.2.2015 klo 16:58
Ekin ja Jaskan näytteet edustavat mainiosti näiden ristikoiden erilaisia jäsenyysasteita (0…1) kantaaottavien ristikoiden sumeassa joukossa. Jos edellinen on 0.002, niin jälkimmäinen lienee 1.Eki luonnehtii Matti Vanhasta vähän toistakymmentä vuotta sitten hieman kasvottomaksi pääministerin virkaan. Se lienee ristikon ainoa kannanotto, mutta ei kuitenkaan yksin laatijan lanseeraama. Sama luonnehdinta esiintyi tuohon aikaan myös mediassa ja oikeastaan on varsin lähellä objektiivista tosiasiaa. On tietysti eri asia asia pistää se tavanomaiseen ristikkoon, josta se pomppaa hieman outona esille.
Jaska tulittaa kunnolla. Jaskan ristikko on tietenkin totaalisen asenteellinen, mutta samalla niin yliampuva, että se suorastaan haastaa ratkomaan. Se on karrikatyyri, jossa on kutkuttavaa huumoria, joka on hyvälle satiirille välttämätöntä. Sanoma menee perille ja panee jopa miettimään.
31. pelaaja10.2.2015 klo 18:50
Tuli sitten esimerkkejä. Ratkoin tuon Ekin alemman. Se on niin kiltti :-) Jaskan kevyt lounas on - on - hauska täräytys..Säikeen avaaja esitti 'hänelle' kysymyksen, joten 'hän' vastaa. Kantaaottaminen ja satiiri voisivat ristikoissa olla "ihan kivoja" kunhan laatija tekee työnsä herkällä kädellä. Ei satiirikon pitäisi keskittyä vain uskontoihin, koska emmehän me halua kostoiskuja. En minä ainakaan saattaisi ratkoa mitään Charlien ristikkoa! Ja ihan tavallisten suomalaistenkin uskonasioitten satiroiminen on varmasti monelle liikaa. Ei yleisö ota sellaista ronkkimista huumorilla. Voihan muita asioita saattaa turvallisesti naurunalaiseksi, esim. tuo uusin keskiolut pois kaupoista -farssi tai Suomen virallinen työllisyysaste tai silmäätekevien puolisoitten nimitykset virkoihin. Onhan niitä aiheita ja joskus jossain ristikossa jokunen piikki onkin ollut nähtävissä. Eli siitä vaan, herkällä kädellä. Kannattaa kokeilla.
Ps. Mistä julkaisusta sen maaliskuisen kannanoton saa ratkottavakseen ja puntaroitavakseen?
32. Junamies10.2.2015 klo 18:55
Slava Ukraine!
33. Eki10.2.2015 klo 20:44
Ei se Putin varmaan täällä vieraile. Koskettaisiko tämä enemmän, ovat taatusti itse tehtyjä luonnehdintoja. 1. vaakarivi
Laatijat Kivaloa lukuunottamatta tavoilleen ja tilaajilleen
3. vaakarivi
Kun tämä käy, lähes jokaisen laatijan oma tahto viedään
5. vaakarivi
Kannanottoristikoiden isä ja pohjolan idealistisin veikko
1. pystyrivi
Tämä ristikko taatusti kaikkien mielestä, myös säikeen avaajan nimikirjaimet
3. pystyrivi
Harrastelija, joka antaa ristikoille tarkat pisteet ja laatii ammattilaisten huonot kohdat uusiksi
5. pystyrivi
Harvalla laatijalla kohdallaan, kaikenlaista räpellystä kun näkee
34. Jaska10.2.2015 klo 21:49
Luonnehdinnat ovat osuvat, etenkin 3. pystyyn. Jäin vain miettimään, oliko "tarkat" moite vai kehu. Otetaan moitteena ja jätetään desimaalit pois. Ekin kuusisanainen ristikko saa tasan yhden pisteen per sana, koko ristikon pistemäärä täten 6,00. Ei huono!
35. Olavi Kivalo10.2.2015 klo 22:05
Mistä lie tuli mieleeni eräs pelkistetty tekstitön sarjakuva Charlie Hebdon numerossa, joka julkaistiin heti sen jälkeen kun terroristit olivat surmanneet lehden toimituksessa lähes kaikki pilapiirtäjät.Siinä kuvataan ensin sananvapaus lyijykynän hahmossa, jonka islamisti ampuu poikki. Sananvapautta ei kuitenkaan voi eliminoida tappamalla sen käyttäjä. Välittömästi ilmaantuu jostain kynänterotin joka teroittaa pätkän, joka puolestaan hyökkää terroristia vastaan. MUTTA, sananvapaus (kynä) ei käytä tähän hyökkäykseen terävää päätä vaan sitä toista, jossa on kumi. Terroristi pudottaa aseensa.
Ikäänkuin eloon jäänyt pilapiirtäjä olisi halunnut sanoa terroristille Tout est pardonné.
Opetus on se, että sananvapauden nimissä harjoitettu satiiri kohdistuu järjestelmään, ei yhteisöön eikä yksilöön.
36. O10.2.2015 klo 22:29
pelaaja.Hyvä mielipide sinulta. (Kuten melkein aina:)
37. Olavi Kivalo14.2.2015 klo 10:27
Nyt kun tulin lanseeranneeksi tämän aiheen julkisuuteen, huomaan kiinniittäväni huomiota entistä tarkemmin laatijoiden mahdollisiin tarkoituksellisiin kannanottoihin.Antti Viitamäki, joka PuPe1:ssa jälleen iski kolmetähtisellä ylitse muiden, ottaa eräässä vihjeessään kantaa, mutta nerokkaan peitellysti.
38. Jaska14.2.2015 klo 10:43
Tarkoitat Viitamäen tarkoittavan, että miksemme me. Lie(t)sontaa?
39. Olavi Kivalo14.2.2015 klo 10:57
Joo. Tietty nerokkuus on siinä, ettei jää kiinni. Siis ei lietsontaa vaikka lie sontaa. (Nyt jäin itse kiinni)
40. Jukkis8.3.2015 klo 10:31
Yllättäen Olavi Kivalon edellä mainitsema kantaaottava ristikko tuli eteen. On Veikkolan paikallislehdessä Kylänraitti, jonka sain katseltavakseni kun kävin paikkakunnalla kyläilemässä. Kaveri näytti valittaen, että on kyllä niin vaikea ristikko, ettei millään lähde. Kopsasin itselle, ja on se kyllä aika vaikea, ei meinaa millään tulla täyteen. Mahtaakohan Veikkolasta löytyä montakaan täyteen saavaa?Tulee vähän aulismainen vaikutelma, on neljä pitkää sanaa/lausetta vaakaan (olisivat Auliksella harmaita), niiden välissä aina yksi rivi. Kun noista pitkistä vasta yksi on auennut (edellä mainittu jumalanpilkkalaki), niin en osaa ottaa kantaa siihen, miten kantaaottavia ne muut on.
Voi kyllä jäädä ratkomatta, pitää varmaan käydä uudelleen kylässä katsomassa seuraavassa lehdessä olevaa ratkaisua.
41. pelaaja8.3.2015 klo 18:46
Hahaa, hyvä! Lehti löytyi netistä ja onnistuin tulostamaan ristikon. Kysyin laatijalta taannoin, mistä ko. ristikon saa ratkottavakseen mutta jostain kantaaottavasta syystään hän ei sitä halunnut kertoa. Vaan nysse on mulla tässä :-) Ratkon, jos ratkon. Vilkaisen ainakin, sillä silmällä.
42. pelaaja9.3.2015 klo 14:54
Eihän se jättänyt rauhaan vaan piti ruveta ratkomaan. Jokunen ruutu vielä tyhjänä. En moiti ollenkaan, ihan asiallinen ristikko vaikkakin teeman mukaisista sanoista oikeastaan vain toiseksi ylimmäistä voisin pitää jotenkin kantaaottavana. Ja esim. vas. pystysanaa vihjeelle 'byrokraatille ominaista?' Ja muutamaa muuta lyhyempää sanaa siellä täällä ristikkoa.Siitä pienesti yllätyin, että laatija laittoi kirjainapuja ns. helpompiinkin kohtiin? No ehkä se oli jotain teknistä ruuduntäyttötapaa.
Saisi tämä 'kantaaottava' ristikko näyttäytyä isommallekin joukolle kuin raittilaisille. Ehkä näyttäytyykin.
43. Olavi Kivalo9.3.2015 klo 23:38
Hauskaa, että jotkut ovat yrittäneet ratkoakin mainitsemaani ristikkoa. Varoin visusti tekemästä siitä kantaaottavaa missään muussa mielessä kuin teeman valinnan kohdalla, kuten sanoinkin edellä. Kylänraitti ei ole oikea foorumi. Avasin tämän säikeen pohtiessani, tulisiko(!) ristikoiden olla kantaaottavia.Vähän hämmästyttävää, että ristikko on koettu (kahden henkilön toimesta) suoranaiseksi pahikseksi. Minulla on esiratkojajoukko, jonka arvio liikkui alueella 2,5…3-.
44. TJV10.3.2015 klo 21:37
Kun ei väritulostinta ole, päräytin Veikkolassa ja näinkin tuore lehti löytyi ilmaisjakelupisteestä. Muutenkin minusta on mukavampi käsitellä painotuotetta kuin nettiä.Ratkonta sujui nuolella varustettujen rivien kohdalla yllättävän hyvin. Tyhjää lyö enää aivan vasemmassa yläkulmassa vaikka "Byrokraatille ominaista?" lienee oikein. Ylhäällä keskellä ei vaakasanakaan tunnu väärältä, mutta pystyyn tulevan "Greenpeacelta ryöstökalastusta vastaan" toinen kirjain puuttuu. Kun siihen ei mikään kirjain natsaa, täytyy uskoa, ettei se ylin vaakasana (5) sittenkään kelpaa.
Joitakin yksittäisiä ruutuja on varustettu numeroilla tai merkeillä sekä nuolilla.
Ne aukeavat suht. helposti. Symmetria on myös rikottu, kuten laatija jutussaan kertoo. Ei häiritse minua. Väriä nyt lopulta ei sitten kovin paljon ole, mutta kuvat ovat riittävän selkeitä ja kirjoitetut vihjeet erinomaisen selkeällä painoteksillä.
Kantaaottavuutta on, jos asiaa niin haluaa katsoa. Kenenkään arvomaailmaa ei ristikko varmaankaan pyri muokkaamaan. Oikein piristävä ratkaistavahan tämä.
45. pelaaja29.5.2015 klo 19:20
Kärsivällisesti odotin lähes 3 kk nähdäkseni ratkaisun... Ko. lehti ei vieläkään jostain syystä ole ilmaantunut nettiin mutta onnistuin saamaan tiedot muuta kautta. Vaikka vas. ylänurkan kananpoikaan sain väkisin ratkaisuksi RUMA, en ollut varma voiko se olla niin ruma. No, tajusin jälkijättöisesti vasta nyt vahvistuksen nähtyäni, että se esittää vissiinkin sitä yhtä rumaa ankanpoikasta.
Fundamentalistilla ASIAT sekaisin - kantaaottavuusko tuossa iskee..
'Greenpeaceltä ryöstökalastusta vastaan': TUNAISKUT. En ollenkaan ole niin perehtynyt noihin asioihin, että tietäisin onko se ns. virallinen suomennos. Kerta se on ensimmäinenkin nähdä tuollainen sana. Ei varmaan helposti unohdu.
Mutta ok. Tää oli jollain lailla hauska episodi kaikkinensa. Voisin ottaa toisenkin.
46. Olavi Kivalo4.6.2015 klo 08:07
Kiitettävää kiinnostusta pelaajalta. Mitä minuun tulee: Hyväksikäytän päätoimittajan suomaa rajoittamatonta ilmaisunvapautta hienovaraisen täysimääräisesti. Ja nautiskelen häikäilemättömästi.
Opetus: Jos sinulla on rakas harrastus, älä pilaa sitä tekemällä siitä ammatti.
Ja sitten se kannanotto: Ammattimaisuutta vaivaa aina tosikkomaisuus.
47. Antti Skyttä5.6.2015 klo 10:14
Olavi Kivalo!Tuo edellinen kannanottosi lähtee siis olettamuksesta, että tosikkomaisuus jollakin tavalla on seurausta ammattimaisuudesta?
Olen olettamuksesta eri mieltä. Minusta tosikkomaisuus on ihmisen olemuksessa. Ja se paistaa läpi, on ihminen miten ammattimainen tai vähän ammattimainen tahansa.
Olen elämäni aikana tavannut tuhansia ammattilaisia (ammattimaisia ihmisiä), joissa en ole löytänyt tippaakaan tosikkomaisuutta.
48. pelaaja9.6.2015 klo 16:15
[TJV, Chic! Pisti miettimään... :-) Ja jos joku luulee, että tämä Chic tuli vahingossa väärään säikeeseen, hän onpi väärässä.]
49. Olavi Kivalo10.6.2015 klo 13:28
En sanonut että ammattilaisia yleensä vaivaa tosikkomaisuus. Sanoin ja tarkoitin, että kun rakkaasta harrastuksesta tuleekin ammatti ja amatööri muuttuuu harrastusalansa ammattilaiseksi, hänen suhteensa rakkautensa kohteeseen muuttuu ja saa tosikkomaisen piirteen. Se seuraa jo pelkästään siitä, että tuosta lähtien harrastuksen tulee alkaa tuottaa toimeentuloa. Tunnen mm. useita ammattimuusikoita, jotka myöntävät, etteivät musisoi enää omaksi ilokseen amatöörin tapaan. Useista heistä tosikkomaisuus muuten on kaukana.
50. Funny10.6.2015 klo 16:39
Juu, mahtaa se olla ankeaa, kun muusikon pitää soittaa kuulijoiden iloksi, eikä omaksi ilokseen. Ja sama juttu ammattilaatijoiden kanssa, heidän pitää tehdä sellaisia töitä, joista tykkäävät muutkin kuin itse.
KOMMENTOI