KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK 34
8117. SK 34
joskus22.8.2014 klo 17:18
Sopiva kolmitähtinen, teetti töitä, mutta oli looginen kokonaisuus.2. Olavi Kivalo24.8.2014 klo 16:37
Tätä ratkoessa tuli mieleeni, että ristikon vaikeusasteen määrittelystä voisi luopua. Mitä hyötyä siitä on? Vaikeusasteen määrittely sinänsä on hankalaa ja osuu usein harhaan, mikä on ymmärrettävää, mutta sen julkistamisesta ratkojille etukäteen voi olla haittaa. Se vaikuttaa (ainakin aluksi) siihen, millä asenteella ratkoja lähestyy ristikkoa. Varsinkin silloin, kun ristikko on määritelty vaikeaksi (***), kaikkia vihjeitä lähestyy varoen, ettei menisi halpaan, eli ohittaa heti kaikki ilmeisimmät ratkaisuvaihtoehdot. Kun siten myöhemmin joku noista ilmeisistä osoittautuukin oikeaksi, kokee pettymystä.
Miksei vaikeusastetta voisi arvioida vain jälkikäteen, jolloin se olisi henkilökohtainen, kuten vaikeusaste oikeasti onkin.
Tällainen annettu etukäteismäärittely tuo mieleen autoritäärisen järjestelmän, jossa joku ylempi taho ajattelee asian valmiiksi puolestasi. Tulee mieleen nuo tienvarsikyltit "Scenic view" Amerikassa, joilla autoiljaa kehoitetaan valmistatumaan elämyksen kokemiseen. Vähintään puolet elämyksestä lässähtää siihen. Pahimmassa tapauksessa lässähtää koko elämys vähän niinkuin liian suurin odotuksin suoritetussa ensiyhdynnässä.
3. joskus24.8.2014 klo 17:12
Hyöty on aika kyseenalainen, eivätkä eri laatijoiden skaalatkaan ole kovin vertailukelpoisia keskenään. Silti jätän yhden tähden ristikot useimmiten sivuun, koska ne ovat tavallisesti pelkkää kirjoittamista.
4. Jaska24.8.2014 klo 20:25
Miksi sinapin vahvuus ilmoitetaan asteikolla mieto, väkevä, tulinen? Ristikon vain arvioonkin perustuva vaikeusaste on niin ikään asiakaspalvelua. Ekille plussat IS-kovisten ennakkoilmoituksista. Onhan ratkojia, jotka eivät osta lehteä täyskolmosen ollessa vuorossa.
5. iso S24.8.2014 klo 20:44
Tähän on kaksi koulukuntaa, eikä minkäänlainen perustelu saane kumpaakaan muuttamaan näkemystään. Jopa vastakkaisen mielipiteen ymmärtäminen voi olla vaikeaa. Ihan kuin siinä ikuisuuskysymyksessä, onko vastausten paljastaminen tai vihjeiden helpottaminen täällä suotavaa vai ei.Minusta vaikeusasteen arvioiminen ja ilmoittaminen on hyvää asiakaspalvelua, olkoonkin että se on vaikeaa eikä pidä tarkasti paikkaansa kaikille ratkojille. Kohtuullisesti siinä kuitenkin onnistutaan. Kivalokin myöntänee, että esimerkiksi Iltiksen kolmepalloiset ovat yleensä kinkkisempiä kuin yksipalloiset. Ääripäitä kartellen ns. riviratkojat välttävät pahan mielen kun hakkaavat päätään ylittämättömään esteeseen ja aina vain visaisempia kinuavien ei tarvitse lähteä turhaan kokeilemaan tylsäksi kokemaansa pehmistä.
Vaikeusasteen ilmoittamisella myös tietyllä tavalla paalutetaan säännöt, joilla pelaataan. Pehmiksessä ratkojalla on lupa luottaa siihen että vihjeet ovat suoria ja koviksissa taas saa varautua siihen että mikään ei välttämättä ole sitä miltä näyttää.
Vaikeusasteen ilmoittamisen hyvät puolet tietysti vesitetään, jos toimitus mokaa merkkaamalla vaikeuden jonkin viimeviikkoisen ristikon mukaan. Tämä on suurempi ongelma kuin se, että ratkojan mielestä laatijan arvio heittää neljännespkälän verran.
Sanasepossa asia on hoidettu niin että yritetään kumartaa molempiin leireihin. Vaikeusasteet ilmoitetaan lehden lopussa, jolloin niitä ei ole pakko katsoa. Kiusaus saatta kuitenkin voittaa myös jotkut ilmoittamisen vastustajat?
6. Wexi24.8.2014 klo 21:12
Mä näen vaikeusasteikon positiivisena. Tällainen hiukan kevyemmän sarjan harrastelija saa "kolmosen" ratkaisemisesta hyvää mieltä, se on palkitsevaa. PuPessa on sitä hyvää mieltä hiukan siunaantunutkin, pienen harjaantumisen myötä jopa enenevässä määrin:-)
7. pelaaja24.8.2014 klo 21:23
Jaska, Jaska. Elä sinä taas ohita sitä ennakkoilmoituksen aloitelaatikkokuponkiasi. Plussat molemmille asiakaspalvelijoille!(Ja samalla pahoittelut erään pieleen menneestä ensiyhdynnästä, voi sentään..)
Terveisin puolikovis.
8. Olavi Kivalo24.8.2014 klo 22:28
Aihe on SK:n ristikko 34. Puheenvuorossani esitin, mitä tuli mieleeni, kun ratkoin sen. SK on tullut kotiini vuosikymmeniä, jolla seikalla ei ole tekemistä sen kanssa, julkaistaanko lehdessä ristikoita ja minkälaisia. Sama koskee Hesaria. Ratkon niiden ristikot kun sopivaa luppoaikaa ilmaantuu. Vaikeusasteella ei ole väliä. En ole ristikkoaddikti. Minulla ei ole tarvetta ostaa ristikkolehtiä. Ristikoiden ratkonta on minulle yksi vasemmalla kädellä hoidettava harrastus muiden samanlaisten joukossa.
Tämä asiakaspalvelunäkökulma on varmaan hyvinkin perusteltu ristikkolehtien tai sinapin kohdalla. Hesari on mielestäni oikealla linjalla (oltakoon sen ristikoiden tasosta mitä mieltä tahansa), eivätkä myöskään SK:n (yleensä tasokkaat) ristikot taida tarvita tällaista tuputtavaa vaikeusarviota.
9. Eki24.8.2014 klo 22:58
SK:n palstaa marraskuusta 1989 pitäneenä sanoisin, että innokkain ratkojakunta on hyvin tyytyväinen luokituksen olemassaoloon, ei välttämättä väitä sen aina osuvan nappiin, mutta ei ole epätarkkuuksista mitenkään nyreissään. Vaikeusastetta ei tupata eikä sitä tuppaamisena tunnuta yleisesti otettavan.
10. Olavi Kivalo25.8.2014 klo 09:45
SK:n innokkain ratkojakunta (johon itsekin kuulun) voi Ekin itsellen määrittelemänä koostua vain niistä SK:n lukijoista, jotka kommentoivat ristikkopalstalla tai lähettävät ratkaisunsa palkkion toivossa. Tällaiselle ryhmälle "innokkain ratkojakunta" voi antaa tietysti haluamansa luonnehdinnan, eikä kukaan voi väittää, että se on väärä. Mutta ryhmän nimi on tuolloin väärä ja tarkoitushakuinen.Olen itsekin antanut vaikeusarvioita erityisesti sillä motiivilla, että ristikon määrittely helpoksi rohkaisisi sellaista lukijaa kokeilemaan, joka ei ole aiemmin ratkonut. Näin vastaan omaan kysymykseeni "Mitä hyötyä siitä on?" Kriittisyyteni nousi esiin ratkoessani tätä kolmen tähden ristikkoa.
11. iso S25.8.2014 klo 09:50
Vasemmalla kädellä minäkin ristikkoja harrastan (ja kirjoitan, heitän palloa ym.), mutta se ei ole syy mielipiteisiini!Wexin esittämä näkökohta jäi minulta mainitsematta. Ratkoja voi mitata omaa tasoaan ja kehittymistään ilmoitetun vaikeusasteen perusteella. Ilman tuota tietoa voi vain ihmetellä, miksi joskus sujuu ja joskus ei.
Kohtalainen osuus tänne kirjoittavista kuuluu ns. ratkojien terävään kärkeen, jolla on suureen massaan verrattuna etunaan ylivertainen äly ja/tai erittäin runsas ratkontakokemus (minulla tuo jälkimmäinen). Silloin voi käydä niin että ristikko kuin ristikko ratkeaa haukottelun lomassa eikä ilmoitetulla vaikeusasteella ole merkitystä. Tällaisen mestarin on vaikeaa asettua heikommin eväin ratkovan asemaan. Sama vaiva saattaa olla tosipehmistä laativillakin: on vaikea uskoa, miten lusikalla syötettävää pitää vihjeityksen olla, ettei joku pitäisi ristikkoa liian vaikeana.
12. tapio28.8.2014 klo 13:39
IsoS kirjoittiVaikeusasteen ilmoittamisella myös tietyllä tavalla paalutetaan säännöt, joilla pelaataan. Pehmiksessä ratkojalla on lupa luottaa siihen että vihjeet ovat suoria ja koviksissa taas saa varautua siihen että mikään ei välttämättä ole sitä miltä näyttää.
Tuo on mielestäni hyvä nyrkkisääntö. Kaksitähtinen liikkuu noiden ääripäiden välissä.
Oikeastaan pienen ongelman tekee Mirja Pihlajamäen ristikot. Mirjalla vihjeet ovat jokseensa suoria (sellaisiksi erittäin hyvin laadittuja), jolloin kolmitähtisyys on useimmiten liikaa (1-2 kertaa Mirjan kolmitähtiseksi merkitty on vienyt minulta samaa luokkaa aikaa kuin tonimaiset jekkuilut).
13. tapio28.8.2014 klo 15:33
Tämä riskikko minulle muuten ihan ok ratkaistavaksi, mutta uros-merkin yhteydessä olevat sanat jäivät ratkaisematta - taitaa tarvita odottaa apuja.Onkohan toi oikean ylälaidan kärrykuvan ratkaisusana ihan ok. En saa viidenneksi viimeisen kirjaimen kohdalle järkeviä risteäviä sanoja.
14. joskus28.8.2014 klo 16:13
Tapio: tähän kärrykuvaan liittyvä vaikeus/kikka oli muutaman kerran Hesarin ristikoissa, mutta eipä ole viime aikoina näkynyt. "Ahaata" tarvitaan.
15. tapio28.8.2014 klo 16:35
Sain muuten ihan oikeantuntuisen ratkaisun, mutta lopputulos ei ole yhdyssana (ainakaan minun mielestä), kuten pitäisi. Lisäksi 'PIRKASSA'-vihjeen ratkaisusana on minulla vähän kyseenalainen (onko kyse ristikoissa hyväksyttävästä sanasta vai ei vai onko ollenkaan suomenkielen mukainen sana).
16. tapio28.8.2014 klo 16:40
Ristikossa hyväksyttävällä sanalla tarkoitan sitä, että verbit perusmuodossa, substantiivit ja advektiivit yksikön tai monikon perusmuodoissa + adverbit. Viimeksimainittu on vähän ongelmallinen ryhmä, sillä adverbi voi muistuttaa jotain taivutusmuotoa.
17. joskus28.8.2014 klo 16:51
Tapio: et ole oikeilla jäljillä! Kunhan keksit kikan, niin Pirkkakin sopii hyvin.
18. tapio31.8.2014 klo 16:04
Odottelen tuohon ratkaisua ratkaisuajan päätyttyä.Onko vihjeen ratkaisussa muilla ongelmia kohdassa:
'RYÖSTÖJEN UHRIT' - en saanut siihen netin suomisanakirjasta enkä ristikkorengistä löytyvää sanaa ts. kysyn vaan sitä, löysikö joku muu em. avuista löytyvän sanan.
19. Jaska31.8.2014 klo 19:27
En löytänyt, koska en etsinyt. Palataan asiaan ratkaisujen lähetysajan päätyttyä.
20. tapio6.9.2014 klo 07:36
Tämä viesti lähetetty 6.9., joten nyt voisi epäselviä kohtia käsitellä.PIRKASSA > NIKSINÄ - ei tunnu oikealta, mutta N sopivin pystyyn, vaikka N ei oikein sopinut pystyynkään. NIKSILÄ tuntuisi suomenkielen mukaiselta sanalta (johdettu sanasta NIKSI; Pirkassa on niksit, ja voisi ajatella sen olevan niksilä (= niksiosasto), vaikka ao. sanaa ei olekaan käytetty Pirkan niksiosastosta), mutta se ei sovi pystyyn.
Koska minusta olen saanut kaikki muut sanat toimimaan, joku voisi suoraan paljastaa, mistä tässä on kyse.
Vasemmalla keskialuueella pari diakuvaa. Jos kohtaan laittaa DIAT, uros-merkin kohdalle tulisi jonkin ulkolaisen miehen nimi, joka kyllä tuntuu tosi oudolta.
En saa myöskään mielekkäitä vaakasanoja vihjeille 'VIRHEENÄ OLIOSSA' ja aiemmin mainittulle vihjeelle 'RYÖSTÖJEN UHRIT'.
Kohtaan liittyvissä sanoissa mm. tällaisia pysty- tai vaakasanoja
TUNTUU KORVISSA > MÄIKE
SOLMITAAN > AVIOT
tappelukuva > RYTÄKKÄ
TELASOTKU! > LEAT ( sana TELA kirjaimet eri järjestyksessä)
KUULUTUKSIIN > ÄMYRIT
En ymmärrä, mikä minulla mättää. Ensi askel olisi tietää, mitkä noista ratkaisuista on oikein ja mitkä väärin.
21. Olavi Kivalo6.9.2014 klo 09:33
Joku puute varmaan. Kokemuksen puute korjautuu, kun hankkii lisää. Tämä on hyvä uutinen. Vähän huonompia ovat nuo rakenteelliset, joista julkaistaan tutkimustilastoja, tyyppiä lukihäiriö, kasvosokeus jne, mutta nekin ovat hyviä uutisia, koska ne eivät tiettävästi tarkoita, että olisi tyhmä. Hyvää jatkoa.
22. Jukkis6.9.2014 klo 09:43
Ratkaisusanojen paljastelu ennen ratkaisujen lähettämisen tosiasiallisen takarajan umpeutumista ei ole ollenkaan asiallista. Moneskohan kerta se on kun tämä sama asia sulle Tapio pitää kertoa?
23. tapio6.9.2014 klo 15:41
Laskin, että tänä lauantaina olisi kulunut YLI kaksi viikkoa lehden julkaisuajasta. Sain sen käsityksen, että kaksi viikkoa eteenpäin koko perjantai ratkaisuaikaa, kahden viikon jälkeisenä lauantaina voisi jo käsitellä vapaasti. Viimeksi otin käsittelyyn ratkaisuja jo perjantaina, minkä tiesin virheeksi. Mikä sitten on tosiasiallinen takaraja? Jos vielä lauantai kuuluu ratkaisuaikaan, kyse on yli kahdesta viikosta ratkaisuaikaa.
24. tapio6.9.2014 klo 15:45
Viimeksi - tarkoitin sitä, että viimeksi kun tiesin tehneeni virheen käsittelyn aloittamisesta. PS. Olavia en ymmärtänyt ollenkaan.
25. Jukkis6.9.2014 klo 15:51
Jos perjantaina klo 18 vie kirjeen laatikkoon, niin hyvinkin voi olla että laatikko tyhjennetään maanantaina esim. klo 16. Silloin 1. luokan kirje on perillä tiistaina, ellei myöhemmin. Eli samaan aikaan kuin maanantaina klo 15.59 laatikkoon viety kirje. Aika varma olen, että sanaris:ssä ei heitetä tiistaina tulleita vastauksia roskiin.Lähes noilla samoilla sanoilla jonkin aika sitten ihan tämä sama asia sinulle täällä selvitettiin. Silloin Eki vastasi, että ei heitetä roskiin.
26. tapio6.9.2014 klo 16:18
Sori, meni vähän ohitse. Eli joku saattaa laittaa vastauksen vielä ma, koska posti tyhjennetään vasta silloin. No olisko kuitenkin sitten kahden viikon jälkeinen tiistai oikea aika käsitellä jäljelle jääneitä ratkaisuja.
27. joskus6.9.2014 klo 17:53
Tapio: Saat vastauksen tuohon "tuplaniksiin" ensi tiistaina.
28. joskus9.9.2014 klo 07:52
Tapio: Pirkassa on niksi, ei muuta. Seuraava ruutu jää tyhjäksi, ja se on vihje alaspäin tulevalle sanalle, oliko se nyt alue tai tila. Samalla tyhjän ruudun yläpuolella oleva pystysuoraan tuleva sana loppuu, ja vastaus on aivan helppo. Hesarisa oli jokunen vuoisi sitten useita kertoja tällainen niksi ristikossa.
29. tapio9.9.2014 klo 16:44
Olen joskus aiemmin tavannut Tonilla. Meninpä halpaan. Ilmaskos mikään kirjain ei sopinut.Saiskos vielä apuja:
6.9.2014 klo 07:36 esittämiini muihin kohtiin. Ensiksi mitkä sanat ovat oikein ja mitkä väärin.
30. Hannu9.9.2014 klo 16:57
Oikeinhan sinulla muut ovat paitsi MÄIKE. Pitää olla RÄIKE. Eiköhän sitten ratkea VIRHEENÄ OLIOSSA ja RYÖSTÖJEN UHRIT myös.
31. tapio9.9.2014 klo 17:18
Kokeilin joskus tuota RÄIKE-sanaakin, mutten saanut järkevää lopputulosta.RYÖSTÖJEN UHRIT -kohdassa olen kokeillut LYTÄTYT ja NYTÄTYT. Minusta noista LYTÄTTY voisi pitää suomenkielen sanana (ei tosin löydy _http://www.suomisanakirja.fi/lyt%C3%A4tty eikä Ristikkorenki-sovelluksesta).
Pystyyn tulee sitten D?R?L ja
VIRHEENÄ OLIOSSA > ?MOKANAT; en kyllä saa tuon kysymysmerkin paikalle mitään järkevää, ainoa mikä EMO tilalla tulee mieleen UMO, mutta UMOKANAT ei ole mitään järkeä.
ainoa D?R?L sopiva miehen nimi, jonka tiedän on DARYL, mutta YMOKANAT tuntuu hassulta, jossei sitten ole taasen joku ristikkosana, jolla muussa yhteydessä ei ole mitään järkeä eli "y.m.o. kanat" eli ynnä muun ohessa kanat, mutta tuossa on sanaväli. Jos on tällainen, en hyväksy tällaista kikkailua, sillä rikkoo tosi pahasti kirjoittamissääntöjä.
32. Jaska9.9.2014 klo 17:30
Mies on DEREK. Vähän kummeksuin tylsää kovisvihjettä, kun tarjolla oli esim. HIRTETYN AMPUTOITU KAIMA:)
33. Eki9.9.2014 klo 17:32
Onko noita Jaskan vihjeitä jossain ostettavissa, niin voitaisiin suuren rahan kanssa parantaa suomalaisia ristikoita?
34. Jaska9.9.2014 klo 17:38
Ei ole ostettavissa. Ilmaisia ovat niin kuin tähänkin saakka.
35. tapio9.9.2014 klo 17:42
Sori, oliovihjeeseen tuli ok sana. EMOKANAT, kuten minulla siinä pitkään olikin ja taisi joskus olla alempana KYTÄTYT myös.En ymmärrä viheen sanan 'VIRHEENÄ' liittymäkohtaa ratkaisuun.
36. Eki9.9.2014 klo 17:56
ET, sisällä mokana.
37. tapio9.9.2014 klo 19:40
Meni ohitse jo siksi, että ET fiktionaalinen, mutta muutenkin.Idea vähän sama kuin tässä vanhassa ristikossa
TASAA UKSI VÄLISSÄ, ISMO! RENNOSTI! > JOVIAALIUS - loppuun on vain lisätty tuplavihje, jolla sama sisältö.
38. tapio9.9.2014 klo 20:02
Itse asiassa jälkimmäinen on piilosanavihje, jossa toinen puoli vihjettä on suora vihje.Punainen Pelikaani 1/03 s.29 on kaksi kuin suoraan piilosanoista napattua vihjettä.
En ole täytellyt piilosanoja, joten tällaiset piilosanavihjeet eivät ole kovin tuttuja, mutta luin piilosanojen ohjeita ja tiedän, että tuo esimerkkivihje on kuin piilosanoista napattu.
Antti Viitamäki harrastaa näemmä puhtaita piilosanavihjeitä tavallisissa ristikoissakin. En ole muilla havainnut samaa. Karmea määrä vain kirjaimia pieneen tilaan, jolloin vaikea lukea. Tekeekö Antti enää ristikoita tai harrastaako kukaan muu piilosanavihjeitä kuvaristikoissa?
39. Marco Poloinen9.9.2014 klo 21:20
Näitä ristikkopuolen säikeitä kannattaa seurata vähän itse aloittamiaan laajemmalti. Jää vähemmän kyseltävää ja vähemmän saman asian toistuvaa vastailemista.
40. tapio10.9.2014 klo 18:56
No tätä en aloittanut, mutta en seuraa kuin itse ratkomiani ristikoita + muutamia spesiaaliaiheita. Koska en ole ostanut PuPeja, en tiedä, ketä nykyisin niihin ristikoita tekee. Joskus Tonilla tuplavihjeistettyjä vihjeitä, mutten muista niin tarkkaan, että voiko niitä pitää piilosanaristikoissa käyttökelpoisina vihjeinä.Katsoin uudestaan erästä Antin laatimaa ristikkoa:
_http://www.sanaristikot.net/ristikot/nayta_flash. php?file=punainenpeli/02/pp50229&s_posti=
Siinäkin kaksi piilosanaristikkoihin sopivaa vihjettä ja samaan tapaan eri järjestyksessä (suluissa joko suora- tai piilosanavihje). Eli Antin tapana laittaa ristikkoon muutama piilosanaristikkoonkin sopiva tuplavihje.
KOMMENTOI