KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANASEPPO 4/2015
8702. Sanaseppo 4/2015
49er6.1.2016 klo 18:42
Lehden taitosta palautetteena, että Rosenvallin "Ristikon takaa" on sivulla hankalasti väärinpäin.Itse ristikossa ei ole valittamista - päinvastoin. ;-)
2. ron8.1.2016 klo 10:57
[Kun uudelle Sanasepolle on nyt näköjään avattu oma säie, siirränpä taannoisen viestini toisesta säikeestä tähän asianmukaiseen.]Simbergin palkintoristikossa on vihje SISÄLTÄÄ PONTEEN. Ratkaisusanasta on kuitenkin pakko todeta: ei sisällä, taivutusmuoto on väärä.
3. Tuomas L.8.1.2016 klo 12:26
Samaa mieltä edellisestä. Myös avoristikossa lienee virhe vihjeessä RANTALAN.
4. ö14.1.2016 klo 00:52
ö
5. iso S17.3.2016 klo 11:35
Palautusaika on mennyt umpeen yli kuukausi sitten ja Rosenvall itse paljasti pari ratkaisusanaa omassa Ristikon takaa -artikkelissaan, joten voinen keskeyttää torkkuni ja avata sanaisen arkkuni.RR pahoitteli "ISOhkot ja ISOvarvas kaksikkoa yritin korjata isosti onnistumatta siinä." Oman kokemukseni mukaan yleensä on löydettävissä korjaus ristikon pahimmalta tuntuvaan yksityiskohtaan. Ikävänä sivuvaikutuksena on usein se että tilalle tulee pari uutta huonoa juttua. Makuasiaksi jää, tyytyykö yhteen isoon pahaan, kahteen pienempään vai jatkaako yrittämistä. Minä olen tietysti haluton ja jäävi moittimaan mitään isoa!
Muistaakseni vartin ja enintään puolen tunnin veivaamisen jälkeen päädyin tällaiseen korjausehdotukseen: isohkot => ujohkot, impi => Immu, Aosat => Aijat, Amati => alati, rotu => katu, omijat => Alinat ja jippo => niemi.
Vaihtoehtoehdotukseni poistaa sana toiston mutta lisää hiukan erisnimien määrää (jota RR myös harmitteli), hukkaa ristikon jekkuun viittaavan sanan jippo ja menettää A-perusteisen vihjeruudun vaakasuuntaisen ratkaisusanan Aosat. Siis häiriön korjaus toi kolme heikennystä. Makuasia on, onko alati parempi, huonompi vai samanarvoinen kuin Amati (joka on tietysti varsin hinnakas, jos ajatellaan ristikon ulkopuolista todellisuutta).
Laatija olisi saattanut löytää saman tai vastaavan version ja pitää sitä heikompana kuin julkaistua. Artikkelista päätellen näin ei ole tapahtunut joten laatijan "synniksi" jää tarpeettoman ponneton yritys tai joidenkin sanojen pyhinä pitäminen, mikä estää osoittamani version löytämisen.
Niin tai näin, laatija voi aina vedota sääntöjen viimeiseen pykälään. Se oikeuttaa rikkomaan muita pykäliä jos sillä saavutetaan jotain muuten saavuttamatta jäävää. Tässä tuo jippo on kiva mutta ei välttämätön viittaus ja A-aiheinen vihjeruutu näppärä minikokonaisuus, jossa kumpikin osapuoli tavallaan tukee toistaan.
Jos hifistelemään ruvetaan niin sellaisia yhdyssanoja kuin alesamarat ja otsoemo pidän aina pakkoraossa syntyneinä. Sellaisia käyttäen uidaan vesillä joilla vähän syvemmälle sukeltaessa tulee vastaan enosilakka. Siis eno ännällä, ei ämmällä.
RR on joka tapauksessa kykynsä osoittanut ja rimansa korkealle asettanut. Tätä ristikkoa kokonaisuutena arvioiden voi todeta että rima ehkä värähti, mutta ei pudonnut.
6. RR17.3.2016 klo 12:20
Työpaikalla työkoneella työaikana kun olen, niin vain pikainen vastaus iso S:n isohkoon kirjoitukseen. Alueen korjaus ei onnistunut, kun pidin kiinni jiposta.Alesamaran kaltaisiin yhdyssanoihin saatte jatkossakin ristikoissani varautua. Jonkinmoista kontrollia yritän kuitenkin pitää yllä. Nyt työn alla olevaan irrotteluristikkoon on vahvasti tuppaamassa muovikalossituotanto.
Iso kiitos iso S:lle.
7. Iippo25.3.2016 klo 14:30
Simbergin ristikosta täytyy kysästä yks juttu.Vasemmalla alhaalla on vihje ERITYISOSAAMISTA.
Uusimman Sanasepon mukaan siihen ratkaisuksi tulee ATTASEAT.
Kuitenkin ATTASEAT on henkilöitä tarkoittava sana ja
henkilöt itsessään ovat sangen harvoin minkään sortin osaamista.
Onko tässä kohdassa kaikki ihan ok?
8. Jaska25.3.2016 klo 21:27
Vihje oli ERIKOISALAN OSAAMISTA. Sinun tulee Iippo aatoksissasi lisätä vihjeen alkuun HEILLÄ ON. Ilman sitäkin vihje on täysin moitteeton.
9. Jy25.3.2016 klo 22:21
Kyseistä ristikkoa en ole nähnyt, mutta ymmärrän kyllä Iipon pohdinnan tuollaisesta vihje ja ratkaisu -parista. Suomi on monipuolisten ilmaisumahdollisuuksien kieli, ja tällainen rakenne on olemassa ja aika hienokin sopivissa asiayhteyksissä: järjestyksenpitoa - poliisit, kirkkomusiikkia - kanttorit, tulosvastuuta - toimitusjohtajat, ikkunoiden pesua - Lasinkirkas Oy. Ristikoissa kuitenkin odottaa tarkempaa vihjeen ja ratkaisun muodollista/kieliopillista vastaavuutta - jollei sitten tuossa kyseisessä tapauksessa tarkoitus ollutkin kyseenalaistaa totuttua, ehkä kirjoittamatonta vihjeistyssääntöä.
10. Funny25.3.2016 klo 23:57
Tuollainen totuttu, ehkä kirjoittamaton vihjeistyssääntö, jos sellaista joskus on yritetty noudattaa, on aikoja sitten lentänyt romukoppaan jo siitä yksinkertaisesta syystä, että vihjeille on yleensä kovin vähän tilaa. Toki tässä tapauksessa tilaa olisi ollut, mutta hyvin usein pitää yhteen pieneen ruutuun sovittaa kaksi vihjettä. Laatijat ovat oppineet lyhytsanaisiksi.
11. Jy26.3.2016 klo 09:27
ERIKOISALAN OSAAMISTA ei ole kovin lyhytsanainen, ja lisäksi se on pitempi kuin vastausta paremmin vastaava vihje ERIKOISALAN OSAAJIA, joten en Funnyn perustelua juuri tämän tapauksen yhteydessä ymmärrä. Enkä ihan muutenkaan, sillä lyhytsanaisuus ja tarkkuus eivät ole oletusarvoisesti ristiriidassa. Kuvaristikoissa on sitä paitsi aina ollut vähän tilaa vihjeille. Nähdäkseni esimerkin tapauksessakin kyse on vain vaikeusasteen nostamisesta, ei tilanpuutteesta.
12. Funny26.3.2016 klo 12:36
Olet oikeassa, Jy, perusteluni ei sopinut tähän tapaukseen. Minulla on paha tapa harhailla.Todellakin, vaikeusasteen nostamisesta tässä on kyse. Mitä uutta siinä on?
Aina on ollut vähän tilaa vihjeille, mutta ristikot ovat muuttuneet. Kun pitää keksiä kierompia vihjeitä, vihjeiden teko on vaikeutunut.
13. Jy26.3.2016 klo 13:05
Funny, ei tosiaan mitään uutta varmasti. Mutta tämä keskusteluhan onkin vastaamista Iipon kysymykseen "Onko tässä kohdassa kaikki ihan ok?" Eli minun vastaukseni olisi, että riippuu vähän näkökulmasta: perinteisellä vihjeistystarkkuudella ei ole ihan ok, mutta jos tällainen nähdään vaikeuttamisen näkökulmasta, niin sitten tällaisia ja vielä enemmän "sääntöjä" rikkovia vihjeistämisiä kyllä käytetään nyt ja vastaisuudessakin. Joskus vihjeen ja ratkaisun yhteys on jopa erittäin ohut, lähinnä vain kaukaisen assosiaation luonteinen.
14. Funny26.3.2016 klo 21:09
Muuten, tuo puheena oleva Simbergin ristikko on arvioitu melkeinpä lehden vaikeimmaksi. Merkintänä yksi kirja ja neljä lamppua, eli hoksottimia kysytään eikä niinkään tietoa.
15. Marco Poloinen27.3.2016 klo 20:59
Em. tapaisia, kankeasti suomen kielen kanssa leikkiviä vihje-ratkaisusanapareja on Simbergin ristikoissa Iisakissakin silloin tällöin. Varmaan osa selittyy vaikeuttamisella, mutta itse olen rohjennut arvella laatijan kielitaustalla olevan myös jotain tekemistä asian kanssa. Täydellisen kaksikieliselläkin lienee mahdollista jonkin aiemmin opitun muodon tai rakenteen kääntyminen toiseen kieleen hieman onnahtavasti. Tiedä häntä.Simbergillä(kin) on oma tunnistettava laadintatyylinsä ja nuo "poikkeamat" ovat pieni osa sitä. Ratkonnan sujumiseksi asia on huomioitava ja käsittelytapa liitettävä arsenaaliin. :)
16. Iippo5.4.2016 klo 22:36
Palataanpa vielä ATTASEAT-juttuun pitkäks venähtäneen pääsiäisloman jälkeen.Kiitokset kommenteistanne. Nopean niiden lukemisen perusteella taisin esittää kysymyksen, joka on varsin syvällinen ja jota voi tarkastella mielekkäästi monesta ristikon laadintaan liittyvästä vinkkelistä. Ehkä itselleni liiankin syvällisen.
Eniten kiinnostavalta yo. viesteissä vaikuttaa sisältö Jyn 25.3.2016 klo 22:21 lähettämässä. Mikä suomen kielen rakenne tai ilmaisutapa on kyseessä? Onko sille jokin eksakti nimitys tai termi? Voisiko joku kertoa tästä lisää?
KOMMENTOI