KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-VIIKONLOPPU 20.-21.8.2016

8962. IS-viikonloppu 20.-21.8.2016

Eki19.8.2016 klo 07:48
Mielenkiintoinen viikonloppu, kaksi uutta tekijää, koviksessa kivan kolmemiikan on laatinut Brigitta Kalpa ja ristiksessä debytoi Sakari Pajakoski.
2. Kike20.8.2016 klo 15:23
Toivotan uuden tekijän lämpimästi tervetulleeksi. Kolmemiikka osoittautui aika kinkkiseksi, mutta olihan viihdyttävä. Parissa kohdassa olen kyllä vielä ehkä täysin hakoteillä.
3. Rampe20.8.2016 klo 15:49
Birgitta Kalpa lienee nimimerkki siinä kuin Vainion Tapsakin ( N).
En kyllä osaa päätellä kenen.
Sekin hämää, että ulkoasu on laatijan.
Ristikko on kyllä ansiokas ja toivotan takaisin tervetulleeksi kolmemiikan vaikeusastemerkintänä.
Kakspuolosissa hajonta alkoi olla melkoista.
4. Hannu20.8.2016 klo 16:03
Ei ole Brigitta Kalpa nimimerkki.
5. Rampe20.8.2016 klo 16:29
No eipä olekaan! Olemme samalla sivulla SM-ristikot 2015 kunniamaininnoissa. Etunimenkin kirjoitin väärin!
Nimimerkiksi pani epäilemään Hymyssä aikoinaan kirjoitellut "Kunto Kalpa" ja varhaisempi,häntä huomattavasti tunnetumpi "Pekka Peitsi".
6. -20.8.2016 klo 16:42
Kunto Kalpa (eli Juhani Suomi) kirjoitti kyllä Keskisuomalainen-lehdessä, mutta ettäkö Hymyssäkin?
7. PTP20.8.2016 klo 16:53
Brigittaa on nähty ainakin parissa Iisakissa.
8. Rampe20.8.2016 klo 17:24
-,
ei tainnut olla Kunto kalpa Hymyssä. Joku Pekka Peitsiä nimeltään muistuttava oli, jonka vihjailtiin olevan isompikin kiho salanimen takana.
Ei välttämättä ollut.
Mutta tämän Brigittan toivotan tervetulleeksi laatijakaartiin!
9. Pirjo21.8.2016 klo 00:03
Olipa yllättävän kinkkinen, hyvä kolmemiikka! Oikea ylänurkka sisälsi niin paljon erilaista tietoutta, että jumitti hyvän tovin. Lopulta kutenkin aukesi sekin. Itse asiassa - kun tarkemmin katson - kaikki muutkin kulmaukset ovat kimurantteja (ihan pääkuvan alla olevaa pikkuaukiota lukuunottamatta)...

Oli jo aikakin saada lisää naisia "kehiin", tervetuloa minunkin puolestani!
10. iso S21.8.2016 klo 12:50
Ilmeisesti tämä laatija kokee piirustus- ja tekstaustaitonsa olevan laadintataitoa heikomman, koska teksti on konejälkeä ja vähät kuvat netistä napattuja. Ristikon ilme on siksi jonkin verran karu, mutta selkeyden puutteesta ei ainakaan tarvitse moittia. Eloisampi ilme olisi plussaa (hyvä kuvittaja voisi parantaa visuaalista puolta), mutta minun makuni mukaan tärkeintä on laadukas sanoitus ja vihjeitys. Nämä ovatkin hyvällä tasolla.

Saihan tämän kanssa painia riittävästi ja maaliin pääsin, joten ilmoitettu vaikeusaste on mielestäni kohdallaan. Täyskolmonen olisi liikaa, sellaiset vievät minulta enemmän aikaa ja hermoja ja jäävät usei(mmite)n kesken.

Yhdestä vihjekuvasta tulevassa ratkaisussa on Hesarista tuttu ilmiö: on venytetty ratkaisusana yhdyssanaksi, jonka perustelua on maallikon silmin mahdoton havaita kuvasta.

Olisiko niin että kahdessa kohdassa on vihjeen synnyttämän olettamuksen ja ratkaisusanan välillä joko todellinen tai ainakin vaikeasti nieltävä ilmiö, jota voisi kuvata sanalla sanaluokkapoikkeama?
11. O21.8.2016 klo 13:17
Tämä oli "siistein" laatimus, jonka olen täyttänyt. Kesti kauan ennenkuin maltoin (osasin) sotkea kynäni siihen. Useita hauskoja vihjeitä.

Kiitos Brigitta Kalpa!
12. Pr21.8.2016 klo 16:54
Koville ottaa kun koiras poikii, mutta ratkesihan se viimeinenkin pulmarypäs lopulta! Suuresti auttoi se että vaihdoin formulakuskin nimeä. Pääkuvasta tuleva lause on minunkin mielestäni vaikeasti pääteltävissä, vaikka muistin kyllä sen fiktion, johon viitataan. Mutta yhtä kaikki, olen tyytyväinen.
13. -21.8.2016 klo 17:19
Piiliksessä tarjotaan vaakaan vihjettä ("Esitä tyytymättömyytesi" jne.) numerolla 16, josta todellisuudessa lähtee sana pystyyn. Oikea numero on 15.
14. anna h21.8.2016 klo 21:16
Hieno laatimus tämä kovis, ostin ihan kun mainostettiin uutta laatijaa, ja muistan jo iisakista tähän henkilöön törmänneeni. Minusta täysikolmonen, mutta ratkoin kesämökillä ilman mitään apuja ja olin todella tyytyväinen että ilman googlea selvisi kaikki, yhtään kyssäriä marginaaliin ei jäänyt. Kiitos Brigitta, jatka samaan malliin.
ps. minusta ristikko ei ollut ollenkaan karun näköinen, päinvastoin, hyvin selkeä. I like!
15. O21.8.2016 klo 21:58
anna h.
Onneksi kovistentäytöissä ei yleensä googlesta ole hyötyä. Peesaan! :)
16. iso S21.8.2016 klo 22:07
anna h, vaikuttaa siltä että sinun mielestäsi karu ei ole/ei voi olla selkeä. Jos luet viestini ajatuksella, huomaat että minun mielestäni ristikon ulkoasu oli karu JA selkeä. Makuasioista ei tarvitse kiistellä, mutta minua miellyttää eniten kauniisti (ja selkeästi) käsin tekstaaminen, koska se on elävämmän ja persoonallisemman näköistä kuin koneella tuotettu teksti. Jos sellaiseen ei pysty eikä halua käyttää siihen pystyvää kuvittajaa, niin koneellinen selkeä teksti on paljon parempi valinta kuin epäselvät harakanvarpaat.
17. HM22.8.2016 klo 19:11
Koko rahan edestä sai nauttia tästä ristikosta. Ihan oikea pisteytys mielestäni. Kiitos laatijalle!
18. Rampe22.8.2016 klo 19:57
Näköjään minulle oli tuo miinus kolmosessa turha. Lopullisesti sain ristikon valmiiksi vasta äsken.
SILMÄN ILO oli minulle entuudestaan outo ja riviä alempana olisi huolellisesta lukemisesta ollut hyötyä.
Vihjekuvan ratkaisuissa en kyllä näe mitään outoa.
Hyviä ja toimivia molemmat.
19. Juha N23.8.2016 klo 00:10
1. YLEISTÄ:

Oikein mukava ristikko - tulokkaan tekemäksi ja muutenkin. Pääkuvan idea yksinkertainen, mutta visuaalisesti houkutteleva. Sanasto ja vihjeitys muutamaa poikkeusta lukuunottamatta moitteettomat.

Piirros/kuvavihjeiden vähyys ei itseäni häiritse. Sanavihjeiden ylivalta sopii minulle koviksissa mainiosti. Vaikeiden sanavihjeiden pureskelu on antoisampaa kuin sen miettiminen, mitä piirroksesta/kuvasta halutaan huomattavan.

(Vaikka sopiva määrä piirrosvihjeitä antaa ristikolle persoonallisen eli kullekin laatijalle / laatijatiimille ominaisen visuaalisen ilmeen, tämä ei ole se asia, jota ristikoilta ensisijaisesti haluan. Toisaalta valokuvavihjeet, etenkin yhden ruudun kokoiset, toivotan työläästi hahmotettavina ristikoista kokonaan hornan tuuttiin.)

En tiedä, onko Brigitta Kalpa laatijana oikeasti noviisi vai konkari jo. Siltä varalta, että ura olisi vasta alussa, annan tässä palautetta enemmänkin. Teen sen visaisista ristikoista pitävän konkariratkojan ominaisuudessa sellaisin subjektiivisin näkemyksin, joista moni voi olla perustellusti eri mieltä, mutta Brigitta saattaa tästä ruodinnasta joka tapauksessa hyötyä.

Yleisesti ottaen Brigittan mahdollinen noviisius ei laadinnasta ja vihjeityksestä näy. Erisnimien paljoutta on onnistuneesti vältetty. Ääkkösiä on sanastossa luontevasti. Eri vihjetyyppien käyttö monipuolista ja hallittua. Vihjeissä on kovismaista kinkkisyyttä tarpeeksi, muttei liikaa - Brigitta osaa luoda juuri sopivaa monitulkintaisuutta (esim vihje LOUNAASSA), sanoisinko teemupallosmaisen ihanteen mukaisesti, tekemättä vihjeistä yliväljiä ja siten ärsyttäviä. Lisäksi hänellä on taitoa tonipitkälämäiseen leikkisyyteen (esim POLKI JALKAA SAADAKSEEN PERSIALAISEN!). Jatkon suhteen näkymät ovat siten oikein hyvät.

(jatkuu...)
20. Juha N23.8.2016 klo 00:10
2. KRITIIKKIÄ MUUTAMASTA RATKAISUSANASTA:

Sellaisia ristikoiden tutuiksi tekemiä sanoja, jotka ovat muuten käytännössä kaikille tuntemattomia, ei tulisi laatimuksiin laittaa, ellei ole absoluuttinen pakko. Mallia ei kannata ottaa ainakaan HS:n Aulis Lehdolta, jolla näiden ANAA-tyyppisten ristikkofakkisanojen käyttö on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Fakkisanoiksi luokiteltavia ovat Brigittalla oikean yläkulman tähtiaiheisesta kuvavihjeestä lähtevä viisikirjaiminen sana sekä vihjeen MYTOLOGIAA antama nelikirjaiminen sana. Ensimmäisen nähdäkseen pitäisi eurooppalaisen matkustaa Afrikkaan (tai vastaaville leveysasteille), eikä se ole nimenä tunnettu muutenkaan - paitsi siis ristikoista. Jälkimmäistä mytologista marginaalihahmoa taas eivät ristikkoharrastajien ohella tietäne kuin ne, jotka osaavat Ovidiuksensa suurin piirtein ulkoa.

Lisäksi tuon mytologiasanan viereinen eli vihjeen LYHYITÄ antama nelikirjaimisen sana on monikkomuotoinen termi, joka elää elämäänsä käytännössä vain ristikoissa, koska monikoituna sitä ei ole olemassa. Yksikkömuotoinen sana kun on määritelmän mukaan itsessään jo monikollinen.

No, kuka tahansa taitavaksi tiedetty konkarilaatijakin voisi jotakin näistä kolmesta sanasta ristikoissaan hätätilanteessa käyttää, jos sen avulla saadaan laadintaan jotain muuta erinomaisen hyvää JA jos siitä ei laadintaa entraamalla oikeasti pääse eroon. Nyt kuitenkin molemmat mainitut alueet - oikea yläkulma sekä vihjeiden MYTOLOGIAA ja LYHYITÄ tienoo - ovat entrattavissa useammallakin tavalla niin, että fakkisanoja ei jää jäljelle. (Oikea yläkulma esimerkiksi niin, että yleisnimien ja verbien ohelle jäisi laadultaan huonoimmaksi sanaksi erisnimi ARTUT. Alempi alue taas esimerkiksi niin, että mytologiasanan tilalle tulisi satuaasin adjektiivi ja lyhyyssanan tilalle eräs vuoristo. Tällöin vihjeen SILMÄNILO antaman hienon ristikkosanan tilalle tulisi eräs monikkomuotoinen musiikkitermi, ja vaikka se ei laadultaan vedäkään em. silmänilolle vertoja, tämä heikennys kompensoituisi em. huonojen sanojen poistolla. Vasemmalla entraus johtaisi lisäksi vihjeistä PIRKKANMAALLA, VAARA ja SALAKAVALA lähtevien sanojen vaihtumiseen.)

Antti Skytällä on kertomansa mukaan laadinnan aikana tapana tarkastella, olisiko sanojen ristiin sommittelussa mahdollista kurkottaa 'vieläkin parempaan'. Muutakin Antti tällä kurkottamisella toki tarkoittaa, mutta varmasti myös sitä, että mikäli ristikkoon on päätymässä relatiivisesti tai absoluuttisesti huonoja sanoja, laatijan kannattaa yrittää muuttaa laadintaa siten, että tuollaisilta heikkouksilta vältytään.

(jatkuu...)
21. Juha N23.8.2016 klo 00:10
3. KRITIIKKIÄ MUUTAMASTA VIHJEESTÄ:

Alaoikealla olevasta kuvavihjeestä (erään eläimen kuva) ei ole pääteltävissä se sana, joka ratkaisuksi saadaan. Vaikka Aulis Lehto tällaista vihjeitystapaa Hesarissa suosii, sitä pitäisi mielestäni välttää. Vihje on ratkaisusanaan nähden epätäsmällinen.

Vaikka vihje NUOTAN VIEMÄ! on asianmukaisesti huutomerkillä varustettu, sen muoto ei vastaa sanaa/sanoja, jo(t)ka ratkaisuksi saadaan. Tämäkin vihje on siten ratkaisusanaan nähden epätäsmällinen - ratkaisusana ei ole vastaus kysymykseen, joka vihjeestä tavallaan on muodostettavissa.

(Myös vihjeen SUHTAUTUMISTAPA ja sen ratkaisusanan välillä on tietty epävastaavuus, joka mielestäni ei kuitenkaan tässä tapauksessa haittaa. "Voihan sen noinkin ajatella", hoksasin, kun olin ratkaisuun päässyt. Vihje on tässä mielessä jopa kekseliäs ja osoittaa nyanssien tajua.)

Vihje HOUT! vaatii ratkaisijalta vieraan kielen taitoa. Tällaista vihjeitystapaa pitäisi mielestäni välttää, ellei siihen ole pakottavaa tarvetta, ja tässä tapauksessa ei mielestäni ole.

Ns. kikkailuvihjeitä ei mielestäni kannattaisi käyttää kuin korkeintaan mausteeksi. Parhaiten ne ovat puolusteltavista, jos 1) sanalle ei ole keksittävissä sellaista tuoretta normaalivihjettä, joka ei ole liian helppo eikä toisaalta liian väljäkään, tai 2) vihjeelle varattu tila on liian pieni normaalivihjeen sijoittamiseen. Esim. jos joutuu laadinnassa turvautumaan sanaan TIAT (liikoja erisnimiä kannattaa mm. juuri vihjeityspulmien takia välttää), olisi vihje NAISIA sille yliväljä ja vihje HELLEBAUT JA KAIMA joko liian helppo (jos tietää henkilön) tai vaikea (jos ei tiedä). Kovisristikoissa voi kikkailuvihje sen sijaan pelastaa laatijan. Esim vihje NOIN ratkaisulle TIAT selittyy yhteydellä NOKIN > TIKAT, kummankin sanan keski-K samalla tavalla poistettuna.

Liika kikkailuvihjeiden käyttö herättää kuitenkin itsessäni närää. Esim. Antti Skyttä ja Jari Keränen harrastavat kaikkein visaisimmissa ristikoissaan kikkailuvihjeitä minun makuuni välillä liikaa: sellaisillekin nomineille ja verbeille, jotka olisi mahdollista vihjeittää normaalimmin. Näissä tapauksissa elämys, joka ratkaisun paljastuessa ratkojalle tulee, ei välttämättä ole "ahaa!" (innokas nouseva intonaatio) vaan "aha" (hapan laskeva intonaatio).

Vaikka Brigittan vihjekikkailu onkin pysynyt määrällisesti kohtuuden rajoissa, olisin ainakin kikkailuvihjeen OLIER tilalla mieluummin nähnyt tavanomaisen vihjeen. Ratkaisusana ei ole erisnimi ja vihjetilaa olisi ollut riittävästi pitemmällekin vihjeelle.

Koska nämä kannanotot edustavat vain omaa näkemystäni, pyydän Brigittan saaman palautteen monipuolistamiseksi mielipiteitä muiltakin.
22. Juha N23.8.2016 klo 00:24
Pyydän anteeksi, että lapsuksen takia paljastin edellä erään ratkaisusanan. Kolmannen osion neljännen kappaleen ensimmäisen lauseen piti olla:

Vihje VETYKATO! vaatii ratkaisijalta vieraan kielen taitoa.
23. Keila23.8.2016 klo 00:54
Juha, pitkiä ovat juttusi. Mielenkiintoista.
24. iso S23.8.2016 klo 10:03
Juha N on muuten kuin vanha viisas, puuttuu vain että olisi vanha. No, aika hoitaa määritelmän kuntoon, jos ei sitten rapista toista puolikasta. Toivottavasti ei. Kolmiosaisen kirjoituksen olen valmis allekirjoittamaan ilman eriävää mielipidettä. Asiallista kritiikkiä, sellainenhan ei ole pelkkää haukkumista haukkumisen ilosta.
25. Antti Skyttä24.8.2016 klo 14:26
Juha N

Onpa todella loistava analyysi ja palaute! Jospa jokainen laatija saisi joskus tuollaista. Sitä paitsi analyysistäsi on mahdollista saada hyviä ajatuksia, vaikka ei olekaan juuri tuon kyseisen ristikon laatija.

Minulla on Sinulle yksi pieni toivomus. Muuten niin analyyttisessä ja tarkassa pohdinnassasi käytät muutaman kerran termiä kikkailuvihje. Olen joskus aiemminkin esittänyt, että tuo sana korvattaisiin paljon paremmin sopivalla sanalla rakennevihje. Kyseessähän on poikkeuksetta sanojen rakenteella leikittely (kirjainpoistot, kirjainlisäykset, vaihdokset jne.)

Kikkailuvihje on huono sana, koska se ei kerro mitään vihjeen luonteesta ja koska se usein sisältää myös valmiin negatiivisen asenteen tuohon vihjetyyppiin.
26. Tarja24.8.2016 klo 15:05
Koska Juha N. pyysi mielipiteitä, kerron yhden omistani. Nimittäin rakennevihjeet/kikkailuvihjeet ovat minulle niitä kaikkein mieluisimpia vihjeitä. Omalta osaltani niitä ei ole koskaan ristikossa liikaa. Toivon, että ratkojien erilaiset mieltymykset huomioidaan myös tässä asiassa, eikä rakennevihjeitä aleta karsimaan liikaa pois. OLIER-vihje oli minusta mitä mainioin.
27. Juha N25.8.2016 klo 00:18
Antti:

Asian nyt mainittuasi muistan kyllä RAKENNEVIHJE-termistä puhutun, mutta edellä olevaa tekstiä kirjoittaessani se ei vielä palautunut mieleeni. Niin syvästi oli sana KIKKAILUVIHJE näköjään pinttynyt päähäni. Mutta jatkossa käytän ehdottamaasi nimitystä itsekin.

Asenteeni rakennevihjeisiin on kaksijakoinen. Siedän niitä sopivassa määrin oikein mainiosti, toisin kun jotkut, jotka ovat kategorisesti tällaista kirjainmuuntelua vastaan. Erityisen käyttökelpoinen tämä vihjetyyppi on siis silloin, kun muunlaista sopivan vaikeaa ja tuoretta vihjettä on vaikea keksiä tai vihjetila on hyvin niukka. Mutta en voi sille mitään, että kun ratkaisuksi aina välillä paljastuukin hyvätasoinen ristikkosana, jonka vihje samalla osoittautuu rakennevihjeeksi, niin olen tällaiseen vihjevalintaan pettynyt. Elämys on suurempi, kun hoksottimia koettelevalla vihjeellä on semanttinen tai jokin muu oikea yhteys sanaan, joka ratkaisuriville kirjoitetaan. Ero on samantyyppinen kuin se, mikä sanaristikoiden ja sudokujen ratkonnan välillä mielestäni on. Sekä sanaristikot että sudokut kysyvät älyä, mutta vaikka jälkimmäisiäkin joskus vaihtoehtojen puutteessa ratkon, niin vain ristikot antavat oikeita ahaaelämyksiä.
28. Juha N25.8.2016 klo 00:21
Tarja:

Juuri niin. Koska siis kirjoitin edellä vain omasta puolestani, on suotavaa, että muitakin näkökantoja tulee esille.
29. Pirjo25.8.2016 klo 17:48
Minusta "kikka-kolmosia" ei välttämättä tarvitsisi sekoittaa ollenkaan asiapitoisiin, tietoon perustuvien ristikoihin. Ei ole kiva, kun viisikin kertaa tuntee itsensä höynäytetyksi kesken asiallisia tietovihjeitä jonkin kirjainsekoittelun takia. Joko tekijä on silloin ihan taitamattomuuttaan tai laiskuuttaan "oikaissut", tai ratkaisija on erehdyksessä ostanut väärän lehden...
30. Tarja25.8.2016 klo 18:32
Mielestäni rakennevihjeissä ei ole kyse laatijan taitamattomuudesta tai laiskuudesta. Päinvastoin. Hyvä rakennevihje antaa itselleni oikein mainion ahaa-elämyksen. Ja mikä parasta, rakennevihjeen selvittämiseeen ei tarvita googlea, vaan oma älli riittää.
31. Jaska25.8.2016 klo 18:55
Kyllä minustakin on törkeää tulla viisi kertaa höynäytetyksi per ristikko. Neljä kertaa riittää. Painakaa se mieleenne, laatijatörkimykset.
32. Tarja26.8.2016 klo 08:11
Eikös höynäytetyksi tuleminen ole juuri se kovisten suola...
33. Rampe26.8.2016 klo 09:04
Kyllä höynäytetyksi tuleminen on nimenomaan kovisten suola.
Tietoon perustuva ristikko olisi (on) varsin tylsä etenkin nykyisin googlekaudella.
OLIER-vihjeestä olen päinvastaista mieltä kuin Juha N asiallisessa ja hyvässä kannanotossaan.
34. Mie27.8.2016 klo 22:40
Olen aiemmin maininnutkin että suosikkiristikoitani ovat Pallosen ja Vuokilan kakspuolikkaat sekä Rosenvallin kolmemiikat. Mutta nyt lista sai uuden laatijan, sillä tämähän oli varsin mukava ja sopivasti haastava ristikko!

Muutama sana jäi uupumaan monen päivänkin pähkäilyn jälkeen, sai totisesti aivojumppaa :)

Tykkäsin!
35. Mettalo31.8.2016 klo 17:24
Hyvä ristikko.Hienoja jippoja, mutta silti oikea yläkulma jumittaa vielä, esim. ABSOLUTISTI (Nurmi)?
36. Tarja31.8.2016 klo 19:46
Absolutisti liittyy uskontoon.
37. Kilo14.9.2016 klo 18:07
Voisiko joku serlittää ratkaisusanan tenä vihjeeseen Greezky no 99?
38. Päättäriratkoja14.9.2016 klo 18:19
Jääkiekkoilijan nimessä esiintyy kirjain kirjaimena. (Tuollaista vihjettä käsittääkseni sanotaan skytismiksi.)
39. Hannu14.9.2016 klo 18:19
Entinen jääkiekkoilija Wayne Gretzky -> t on korvattu e-kirjaimella, t on e:nä -> tenä.
40. Hannu14.9.2016 klo 18:23
Samalla kellonlyömällä tuli näköjään vastaukset. Skytismi juurikin.
41. Kilo17.9.2016 klo 16:09
Kiitos vastauksista. Enpä muistanut, että Gretzkyssä on t-kirjain.
42. tapio17.12.2016 klo 21:10
Sakari Pajakoski ei kyllä vakuuttanut ainakaan PuPe:ssa - maistiaisten 2 1/2 oli kyllä minusta kakkonen. Tiedä sitten miten Iltiksessä.
43. Ihmettelen.17.12.2016 klo 23:19
Ei jumantsukka, tapion on aina tarve löytää negatiivisuutta, nostaakseen itseään. Kyllä kannattaisi ottaa toinen asenne ja hieman kiteyttääkin, eikä ajatella/laverrella mielteitään täällä.
44. tapio18.12.2016 klo 08:31
Kyllä vaikeustason onnistumisia muutkin arvioivat - uskoisin, että samasta ristikosta (http://pelikaaniristikot.fi/wp-content/uploads/20 13/05/pp117-s24.pdf) moni muukin päätyisi samaan lopputulokseen. Pari vihjettä ratkaisun jälkeen jäivät mietityttämään, mutta logiikka selvisi kuitenkin.
45. seurailija18.12.2016 klo 08:37
Sinun olisi pitänyt jo huomata, tapio, että ei ratkojia kiinnosta, oliko se 2 vai 2½ vaan oliko se hyvä ristikko vai huono ja millä henkilökohtaisilla syillä (ei yleistyksiä, kiitos!). Arvostelusi on mitätön tai korkeintaan**tuttaa uusia tekijöitä, jotka varmasti ansaitsevat paremman ensikritiikin. Toivottavasti he osaavat sivuuttaa se, kunnes tulee asiallisempaa.
46. tapio18.12.2016 klo 10:48
En nyt halunnut ottaa mitään yksityiskohtaa esille, ettei niistä tule huteja. Vaikeustasoarviointi taitaa yleisesti olla ärsyttävin näkökulma keskusteluissa, joten täytyy niitä vähentää. Kyllä niissä kokeneetkin laatijat joskus epäonnistuvat - heille voinee satunnaisesti esittää kritiikkiä, jos arvio on totaalisen pielessä.
47. Eki18.12.2016 klo 11:38
Et sinä tapio voi mitenkään tietää, mitä laatija on ristikostaan ajatellut ja miksi se päätyy mihinkin. Ei tuollaisen 36-sivuisen ristikkolehden kokoaminen ole niin helppoa kuin voisi kuvitella. Ja kun tilaajat ja irtonumero-ostajat eivät juurikaan ole olleet tyytymättömiä tähän (en nyt muista yhtään tapausta), niin minäkään en stressaa, jos joku sijoitetaan vähän väärään paikkaan, mikä toki on sitten vielä makuasia.

Olen samaa mieltä seurailijan kanssa. Uudet tekijät saivat heti alkuun ihan vääränlaista palautetta. Toivottavasti osaavat asettaa sen perspektiiviin.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *