KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK 32 / 2017

9361. SK 32 / 2017

Anna-Liisa12.8.2017 klo 15:52
Piilosanan kanssa meni tunti jos toinenkin.
Mm. vaakaan 21 tuotti päänvaivaa.
2. Jiikoo12.8.2017 klo 16:05
Haastetta sopivasti SK 32/2017:n kummassakin tehtävässä, eivät ratkenneet ihan yhdessä puolen tunnin istunnossa vaan molemmat vaativat yön yli nukkumisen. Oskalan piiliksiltä tällaista sopii toki usein odottaakin.
3. Hannu12.8.2017 klo 19:16
Mukava kattaus oli (J)Ari Keräsen? ja Päivi Vesannon ristikko sekä Pertti Oskalan piilosana, joka ensi-istumalla ei ratkennut.

No toisella yrittämällä avautui Oskalan hienoja vihjeityksiä. Vaaka 21 oli mainio sekä vaaka 10 ja pysty 7.

Tekijöille dänk juu!
4. O12.8.2017 klo 19:21
Mukava ristikko minunkin mielestäni ja siitä kiitokset tekijöille!
5. tuffa Porist12.8.2017 klo 19:29
Ei mikään helppo ristikko. Vasen alakulma selvisi viimeksi. Vihjeet minulle oudonlaisia, mutta osuvia!
6. O13.8.2017 klo 14:39
tuffa Porist.
Tykkäsin siitä neljän K-n vihjeestä.
7. Tamara14.8.2017 klo 00:04
Ristikossa vasempaan reunaan tuli vähän erikoinen sana pystyyn! Olisin kaivannut siihen yhden kirjaimen lisää!
8. Tuttu15.8.2017 klo 20:39
Onkohan minussa vika vai ristikossa, mutta en taaskaan saa mitään "kicksejä" SK:n tästäkään ristikosta?! Viimeisimpänä suorastaan hurmion sain IS:n Brigitta Kalpan toiseksi viimeisimmästä kolmen tähden ristikosta! Sen jälkeen on ollut ei mitään sanomatonta, mutta sinne päin!
9. TU15.8.2017 klo 23:39
Enpä ole ehtinyt edes tarkemmin katsoa, kun juuri muilta mailta. Mukavia hetkiä odotettavissa taas kerran.
10. TU16.8.2017 klo 02:27
Mulla menee aina tunti, jos toinenkin, paitsi joskus, kun tosi helppo, muutama hetki kirjoittamiseen. Tykkään kinkkisistä helpoista, ei olekaan niin simppeliä. Olen oppinut tykkäämään Pitkälästä, aluksi ammoin en voinut sietää ja nyt tykkään aivan kybällä! Tosin Tonin ykköset ovat hyvin helppoja, kakkoset tosi hauskoja ja kolmosia ratkon nautinnolla, tosin ne vaihtelevat, en välttämättä saa ratkottua niitä. Tallessa ja kimpparatkontaan säästetty.
11. Uudehko16.8.2017 klo 10:59
Minusta piilosanan vihjeessä pystysuoraan 9 on virhe.
12. Jukkis16.8.2017 klo 11:21
Eipä näytä siinä mitään virhettä olevan.
13. Tapio17.8.2017 klo 16:50
Ymmärrän täysin, mitä nimim. "Uudehko" tarkoittaa - en nyt tiedä, kumman puolelle (Uudehko vai Jukkis) tässä asettuisi, mutta aika tulkinnallinen vihje. Piilis ja ristikko olivat kivan haastavia. Perun aiemmat epäilykseni, että Sanaris olisi yleisesti helpottanut SK-ristikoita ja kesälle vain yhteen vaiheeseen sattui melko helppojen tehtävien rypäs.
14. Tapio17.8.2017 klo 17:46
Sen verran jäi mietityttämään, että toivoisin jonkun kommentoivan 29.8. tai myöhemmin seuraavan vihjeen logiikkaa:
Kukaan ei keskiviikkona lakkaa monina pisteettöminä korpihenkistä panelointia. (12).
15. Jukkis17.8.2017 klo 18:37
"...aika tulkinnallinen vihje". Juu, ja kun tulkitsee sen niin, että siitä tulee vastaukseksi se, mitä siitä tulee, niin missä on ongelma?

Jos ristikossa on vihjeenä kissan kuva, niin onhan sekin tulkinnallinen vihje, eihän siitä etukäteen tiedä, tuleeko kissa vai katti vai kolli vai eläin vai jotain muuta. Sitten kun toteaa, että sanaksi tulee "nätti", niin ei ole enää mitään tulkinnallista.
16. Tapio17.8.2017 klo 18:46
Olisi minusta vaan jotenkin luonnollisempaa ajatella vähän eri lailla ja laatijan tarkoittaman ratkaisusanan kannalta olisi luonnollisempaa käyttää toisenlaista sanamuotoa.
17. TU17.8.2017 klo 19:54
Eikös ole mukava asia, että vihjeet ovat tulkinnallisia! Nyt mulla on kolme SK:n ristikkoa loman jälkeen tekemättä. Kivaa mökillä, peiton alla. Kuulakynää saa taas iskeä, ehkä.
18. Tapio29.8.2017 klo 08:09
Tuossa "monina pisteettöminä" hämmentää. monina > USEINA. Useina on jo valmiiksi pisteettömänä.Kun haetaan loppua SEINÄ eli sanaan SEINÄ pitää lisätä pisteet, minusta olisi ollut luontevaa laittaa "monina pisteillä". Uskoisin, että nimim. "Uudehko" ihmetteli juuri tätä.

Vihjeessä nyt joutuu ihmettelemään, miksi laatija laittanut "pisteettöminä". Laatija haluaa ikään kuin rivien välissä kertoa, että sana tulee ymmärtää muuten kuin pisteettömänä. Mutta tällainen epäsuora ilmaisu ei mielestäni ole luontevaa. Jos piiliksen vihje tuntuu tökkivältä ja epäluontevalta, itse tökkivyys ja epäluontevuus itsessään on huono asia.
19. Jukkis29.8.2017 klo 09:34
Mitä ihmettä nyt taas: "...sanaan SEINÄ pitää lisätä pisteet"? Mihin sinä tuossa pisteet lisäät?

USEINÄ ilman pisteitä on USEINA eli monina.
20. imx29.8.2017 klo 14:30
Voin olla väärässä, mutta minä ajattelin että tässä poimitaan tuo EI mukaan tuosta aiempaa

"Kukaan EI keskiviikkona lakkaa monina PISTEETTÖMINÄ..."

eli siis pisteellisinä. En osaa teknisiä termejä niin hyvin, että osaisin sanoa mikä hajotelma tai kyhäelmä tuo on mutta minusta täysin ok. ;)
21. Tapio29.8.2017 klo 17:06
Sanassaosiossa USEINA ei ole pilkkuja vaan ne pitää lisätä. Mutta näemmä mokasin, koska en yhdistänyt EI sanaa pisteettömyyteen vaan tuli luettua huolimattomasti vain sana "pisteettöminä". Imx:n tavalla luettuna vihje on ok.
22. Tapio29.8.2017 klo 17:07
Sana EI siis jäi minulle vähän liian kauaksi siitä, mihin sana liittyy. Huolimatonta lukemista silti.
23. Jukkis29.8.2017 klo 19:03
Jos noin tulkitsee, niin vastaus on KELÖPUUSEINÄ tai jopa KELÖPÜÜSEINÄ. Tai miksei saman tien KËLÖPÜÜSEÏNÄ. (Saas nähdä tulostuuko oikein.)

Vihjeessä on osa "monina pisteettöminä", joka selvemmin sanottuna tarkoittaa "kirjainpötkö, joka ílman pisteitä tarkoittaa samaa kuin sana 'monina'". Vastaus on USEINÄ, koska pisteettömänä se on sanan 'monina' synonyymi.

Ainoa, jota hiukka voi halutessaan moittia, on tuo monikko "pisteettöminä", koska oikeastihan siinä pitäisi olla "monina pisteettömänä". Mutta silloin vihje olisi hiukka pilalla kummallisen ilmauksen takia, joten monikon käyttö on perusteltua. Pääasia on se, että aivan selvää on, miten vastaus muodostuu.
24. Tapio29.8.2017 klo 19:23
Itse asiassa jossakin vaiheessa ajattelin intuitiivisesti Jukkiksen esittämään tapaan, mutta sitten aloin epäröimään. Mitä haettiin, oli selvä. Vähän hämmentävästi ilmaistu.
25. TU29.8.2017 klo 19:53
Mulle se oli ihan selkeä juttu.
26. Juha N30.8.2017 klo 02:02
Jukkikselle on tyypillistä puolustaa laatijaa viimeiseen asti. Tykkään asenteesta, että vaikka vihje-ratkaisusanaparissa näyttäisi ensimmäisellä ja ehkä toisellakin silmäyksellä olevan jotain kummallista, ratkoja ei vieläkään kiirehdi epäilemään laatijaa virheestä vaan kyseenalaistaa oman ajattelunsa. "Ehkä en ole ymmärtänyt laatijan tarkoitusta oikealla tavalla. Vihjeen logiikka kyllä vielä paljastuu, kun oikein mietin." Ja sellainen ajattelukuvio, jolla ratkaisusanalle annetun vihjeen pystyy loogisesti perustelemaan, yleensä pähkäilyllä viimein löytyykin.

Jukkiksen mottona voisi siis olla: "Jos vihjeen ja siitä tulevan ratkaisusanan välillä näyttää olevan epäsuhtaa, syy on ratkojan, kunnes toisin todistetaan." Tapiota taas on ainakin aiemmin kuvannut tämän moton muunnos, jonka loppuosa on ollut "--- syy on laatijan, kunnes toisin todistetaan." Ja sitten mm. Jukkiksen on pitänyt tuo asia toisin todistaa.

Puhutussa USEINÄ-tapauksessa olen kuitenkin nimimerkkien Uudehko ja Tapio kannalla. Vihjeessä on minunkin mielestäni pieni sanalipsahdus.

Sanaristikkopuolella voidaan eräässä rakennevihjetyypissä kyllä käyttää yhtä ja samaa työkalua kahdella toisilleen käänteisellä tavalla:

1) Muokkaustyökalua käytetään synnyttämään vihjesanasta ratkaisusana. Esim. ALUSTA SILLÄ > SILAVA: vihje ALUSTA antaa väliratkaisuksi LAVA, joka SI-lisäyksellä muuttuu lopulliseksi ratkaisuksi SILAVA.

2) Samaa muokkaustyökalua käytetäänkin rekonstruoimaan ratkaisusanasta vihjeen viittaama sana. Esim. SILLÄ SIASTA > LAVA: ratkaisuksi haettava sana muuttuu SI-lisäyksellä siksi sanaksi, johon vihje SIASTA viittaa, eli tässä tapauksessa sanaksi SILAVA.

(Jälkimmäinen vihje avautuu hieman vaikeammin, jos sanojen järjestys on käänteinen: SIASTA SILLÄ > LAVA. Mielestäni myös tämä sanajärjestys tulee kyseeseen. Tosin laatija on silloin varmaan halunnut olla erityisen pirullinen. Nyt nimittäin vihjeet ALUSTA SILLÄ ja SIASTA SILLÄ ovat samaa muotoa, eikä ratkoja voi suoraan tietää, kumpaan suuntaan muokkaustyökalua on tarkoitettu käytettävän. --- Huom: ykköskohdan tapaus ALUSTA SILLÄ > SILAVA on sallittu vain tässä nimenomaisessa sanajärjestyksessä, ei toisinpäin.)

Samalla tavalla joutuu ratkoja pähkäilemään, mihin suuntaan muokkaustyökalua pitääkään käyttää seuraavissa rakennevihjeissä, joissa kumpikin muokkaussuunta on mahdollinen:

1. RISKIT PISTEIN > VÄÄRÄT (koska RISKIT = VAARAT ja VAARAT pistein = VÄÄRÄT).

2. PISTEIN EPÄSUORAT > VAARAT (koska VAARAT pistein = VÄÄRÄT = EPÄSUORAT).

Tällaista variointimahdollisuutta yhden ja saman muokkaustyökalun (tässä tapauksessa ääkköspisteiden lisäyksen/poiston) käytössä Jukkis edellä varmaan tarkoitti. Mutta minusta piilosanojen jaotelmatyyppisessä piilovihjeessä ei mitenkään voida hyödyntää takaperoista ratkaisusta osavihjeisiin -rakennemuokkausta. Kyllä se on aina päinvastoin, osavihjeistä ratkaisusanaan, jos osavihjeissä muokkaustyökaluja käytetään.

Lehdessä vihje on siiis: Kukaan ei keskiviikkona lakkaa monina pisteettöminä korpihenkistä panelointia. (12) Ratkaisu on KELOPUUSEINÄ, joka muodostuu jaotelmana osista KE + LOPU + USEINÄ. Jaotelman vihjeet ovat (tai niiden pitäisi olla) KESKIVIIKKONA > KE, LAKKAA > LOPU, MONINA PISTEELLISINÄ > USEINÄ.

Tunnen laatijan (Pertti Oskala) ajatuksenjuoksua niin hyvin, että väitän, että kyse oli tuota yhtä sanavalintaa (= pisteettöminä po. pisteellisinä) koskeva lapsus. Kyseinen jaotelmakeksintö itsessään on minusta toki upea - taattua Perttiä.
27. vintilä30.8.2017 klo 15:10
Minun mielestä vihjelauseesta tulee vähän kökköinen, jos EI - sana jätetään pois: "Kukaan keskiviikkona lakkaa monina pisteellisinä". Jos sen muuttaa kysymyslauseen muotoon: "Kuka keskiviikkona lakkaa monina pisteellisinä?", niin logiikka "LOPU" - sanan ja "LAKKAA - sanan välillä ei toimi. Pidän tuota laatijan antamaa vihjelausetta ihan hyvänä ja toimivana.
28. Jukkis30.8.2017 klo 17:15
Minusta esim. tuo PISTEIN EPÄSUORAT > VAARAT on nimenomaan mainiota piilosanamaista vihjailua. Miksi ihmeessä tuollainen olisi jotenkin epäsopivaa? Jos ratkojan pitää kovasti pohtia, että miten päin tuo nyt pitää ajatella, niin sitä parempi vaan.

Sitä paitsi en olenkaan ymmärrä, miten tuossa pitäisi tehdä joku "takaperoinen ratkaisusta vihjeeseen -rakennemuokkaus". Ihan suora vihjehän se on: Mikä on se sana, joka pisteet lisäämällä tarkoittaa samaa kuin EPÄSUORAT?

Ja vintilälle sellainen kommentti, että eihän kukaan ole EI-sanan poisjättämistä ehdottanutkaan.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *